zondag 4 januari 2009

Harry's Focus op Israel nr. 285

1. Inleiding
2. Overzicht van een week rakettenregen
3. GAZA
4. Geschiedenis
5. Politieke partijen
6. Ministerie van Defensie
7. Moskee
8. Livni – Sderot – journalisten
9. Enquête
10.Effie Ettam
11.Het IAF
12.Haniyeh
13.Livni
14.Nizar Rayyan
15.Syrië
16.Verklaring van de EU op 30 december
17.Rusland
18.Kolonel Moshe Levi
19.Vrijdagmiddag
20.Israëlische leiding
21.Condoleeza Rice
22.Abu Mazen

23. Slot en oproep

1.Inleiding
Zaterdagavond kon men in de hele wereld zien hoe Israel de voorbereidingen trof een grondoorlog te beginnen. Ik vind het eigenlijk onverklaarbaar hoe dit kleine landje continu in de publiciteit staat. En dat, zoals gisterenavond bijvoorbeeld, vrijwel alle televisie zenders bijna de hele avond beelden uitzonden over de uitbreiding van de Israëlische actie. Er zijn veel demonstraties in de diverse steden tegen het "oorlogsgeweld" van Israel. Aan de andere kant is er van vele kanten steun! Waardoor gevoeld wordt dat Israel echt niet alleen staat. Opposanten hebben altijd een grote mond en vrienden gedragen zich anders en natuurlijk beter. Niemand weet wat er de komende dagen zal worden beslist. Israel krijgt bezoek van belangrijke internationale politici. Men wil een wapenstilstand realiseren. De vraag is of we met ons allen niet allereerst het belangrijke karwei moeten afmaken, opdat de rakettenregen en terreuraanslagen voor goed tot het verleden behoren. Het is daarom vurig te hopen dat ons op dit moment belangrijke trio Livni-Barak-Olmert heel goed voor ogen hebben gehad dat zij wisten HOE te beginnen, maar ook hoe te eindigen. Hoe een oplossing na de beperkte oorlog te ontwikkelen.
Ik heb de behoefte om U, Focuslezers, te danken voor Uw belangstelling! En ook al diegenen die onze stichting Lechaim zijn gaan steunen en ons in staat stellen het belangrijke werk "steun geven aan slachtoffers van terreur" voort te zetten. Gezien de situatie in het Zuiden en de noodzakelijke arbeid welke verricht wordt door onze militairen, doe ik nogmaals een beroep op U allen.

2.Overzicht van een week rakettenregen
Mijn voormalige overbuurman in Scheveningen, Leo van Praagh, stuurde mij gisteren een overzicht van Hamas activiteiten in de week voorafgaand aan de door ISRAEL begonnen luchtaanvallen. U kunt dit overzicht lezen op mijn weblog, onderaan deze Focus. Ik meen U aandacht hier voor te moeten vragen, opdat het verhaal van toch wel te veel mensen, dat het weer Israel is dat de Palestijnen op een onbehoorlijke manier isoleert en uithongert, bij de sprookjes kan worden verzameld. Deze mensen zouden eens een paar dagen in Sderot of omgeving moeten komen logeren.

3. GAZA
De militaire vleugel van de Hamas, Izaddim Kassam, heeft op 30 december 1000 reservisten opgeroepen. Volgens de Hamas hebben duizenden vrijwilligers zich aangemeld om mee te vechten tegen de gevaarlijke Zionisten.
Diezelfde bron vermeldt dat de doden van de eerste 2 dagen vnl. "gewone" politieagenten waren .Dus ook als zodanig opgeleid. Deze groep was voor de verkeersleiding en misdaad bestrijding.Verder werd vermeld dat deze club ongeveer 15.000 goed getrainde manschappen in dienst heeft. Hamas heeft maandenlang gewerkt aan een netwerk van tunnels en bunkers, verspreid over hun gebied De Izaddim is een speciale groep welke ook een speciale training heeft gehad om bijzondere opdrachten uit te voeren.
Op 29 december heeft Hamas een raket afgevuurd die in Javneh is terechtgekomen. Deze plaats is 10 km verwijderd van Ashdod en 40 km.van Gaza.
Op 30 december wordt Sderot, dat 1 km. van de grens ligt, voortdurend bestookt,
Het is de 4e dag van operatie "cast lead". Het IAF gaat door met bombarderen, maar ook de Hamas weet niet van ophouden.
Scholen binnen een straal van 30 km gaan dicht en de nodige veiligheidsmaatregelen worden in het Zuiden genomen. Het IDF bereidt zich op een grondoffensief voor.

Ik vraag mij in alle bescheidenheid af wat Barak dan in de door hem genoemde zes maanden heeft gedaan.

Livni roept tijdens een interview de bevolking op zich tijdelijk elders te vestigen.
Verder zegt zij:
*We vechten:tegen de Hamas niet tegen het Palestijnse volk.
*We hebben de tijdelijke wapenstilstand aanvaard, maar hebben er een rakettenregen voor teruggekregen. En de smokkel van wapens is niet gestopt.
*We gaan door tot het terrorisme totaal gestopt is.

Op die zelfde dag zijn een groot aantal tunnels en afschietplaatsen vernietigd.
Beersheva wordt voor de eerste keer met 2 raketten beschoten. De stad telt 200.000 inwoners en ligt op een afstand van 40 km van de grens. Ook in de omgeving van Ashkelon en Ashdod is het de hele dag raak en de eetzaal van Shaar Hanegev loopt grote schade op. Het IAF heeft in de tussentijd regeringsgebouwen van de Hamas totaal vernietigd. Qurei, de onderhandelaar van de PA, zegt: geen onderhandelingen als protest tegen de aanvallen van het IAF. Die dag werden er wel 50 raketten afgeschoten op Israel.

4. Geschiedenis
De Israëlische ministers van Defensie hebben na het voeren van oorlogen steeds zelf het loodje gelegd. Eshkol moest in 1967 een dag voor de 6-daagse oorlog aftreden. Moshe Dajan na de Oktober oorlog in 1973, Sharon na de 1e Libanon oorlog en Amir Peretz na de 2e Libanon oorlog.
Een oordeel over Barak moet nog komen. De eerste dag van de huidige oorlog kreeg hij lof toegezwaaid. Maar hij wordt op dit moment beslist niet meer op handen gedragen.
Ook nu is de vraag: Waarom is er zo lang gewacht en hoe gaat een en ander verlopen.

5. Politieke partijen
Op de laatste minuut zijn de nationale partijen tot elkaar gekomen. De lijsttrekker wordt: Yaakov Katz. Dit betekent het samengaan van de Nationale Unie, Moledet, Tekunah en Hatikvah. Hun naam: National Union Party. De partij "Our land of Israel" zal de nieuwe groepering steunen. Nr. 2 van de kieslijst wordt Uri Ariel en nr.3 Arjeh Eldad. Het is te betreuren dat Benny Elon zich heeft teruggetrokken. Zie Focus nr. 284.

6. Ministerie van Defensie
Volgens de woordvoerder van het Ministerie van Defensie zijn 12 gewonde Palestijnen overgebracht naar Israëlische ziekenhuizen. 2.500 ton voedsel vervoerd naar Gaza, evenals 2.500 ton medisch artikelen. Het World Food Program zegt te stoppen. De warenhuizen zijn vol met levensmiddelen. Tevens wordt medegedeeld dat de Grad raketten, die in Beersheva zijn terecht gekomen, afkomstig zijn uit China.

7. Moskee
In Gaza is op 31 december een moskee gebombardeerd, waar Grad raketten werden opgeslagen. De aanval veroorzaakte meerdere ontploffingen. Dit kwam doordat in de moskee veel munitie was opgeslagen. Israel gaat door met aanvallen op dit soort plaatsen, evenals in bepaalde woonwijken. Het risico: burgers worden geraakt, helaas! Maar de fout is te zoeken bij de Hamas die haar wapens en munitie verbergt in moskeeën, woonhuizen en woonwijken.

8. Livni – Sderot - journalisten
Na een bezoek aan een kleuterschool in Beersheva wordt Minister Livni in Sderot ontvangen.
Zij spreekt met journalisten en zegt:
*Wij hebben 8 jaar lang onder vuur gelegen. Genoeg is genoeg. Wij begonnen daarom om 11.30 uur op 27 december met een actie.
*Hamas is een extreme Moslem organisatie.
*Hamas controleert Gaza en schiet dagelijks raketten af.
*Hamas vertegenwoordigt niet het Palestijnse volk. Het heeft wel een duidelijke band met Iran, Syrië en Hezbollah.
*Israel heeft zich 3 jaar geleden uit Gaza teruggetrokken om vrede te creëren. Het tegendeel was en is de realiteit.
*6 maanden geleden zijn we een wapenstilstand overeengekomen. Helaas ging de Hamas toch door met haar acties.

9. Enquête
Regelmatig worden enquêtes gehouden. Ik geef er nu een weer met toch wel de mededeling dat de cijfers continue veranderen. Veel is afhankelijk van de ontwikkeling van de huidige oorlog.
Kadima: 27 zetels
Arbeiderspartij: 16 "
Likoed 32 "
Shas 9 "
Israel beiteinu 11 "
Meretz 7 "

Bent U tevreden over: ja nee
Olmert 33% 53%
Barak 53% 38%
Livni 47% 37%

Wat moet Israel doen ? 52% met de luchtmacht verder gaan
ook de grond troepen inzetten 19%
wapenstilstand accepteren 20%

10. Effie Ettam
Deze voormalige brigade generaal stelt:
*Nu een wapenstilstand overeenkomen is een gevaar.
*We moeten begrijpen dat de hele Arabische terroristenwereld naar ons kijkt en wil zien wat we gaan doen.
*Onze nederlaag in Libanon, ons gebrek aan succes, heeft de huidige situatie als gevolg.
*De wijze van voorbereiden en de opbouw van de Hamas is van de Hezbollah overgenomen.
*We hebben geen excuus. We moeten de tegenpartij vernietigen.
*We hebben alles kunnen voorbereiden. Als er dus geen behoorlijk resultaat wordt geboekt zal de terugslag groot zijn.
*De regering is verantwoordelijk. Het feit dat Livni, Barak en Olmert nu overleg moeten plegen toont aan dat ze moeten worden weggestuurd. Hun regering heeft deze situatie gecreëerd.
*Gush Katif en het accepteren van deelname van Hamas aan de PA verkiezingen heeft geleid tot de huidige situatie.

Effi was lid van de Nationale Unie en is nu Likoednik en staat op de 39ste plaats van de verkiezingslijst.

11. Het IAF
De luchtmacht richt zich nu ook op huizen waar belangrijke leiders onderduiken. Diverse Hamas militanten houden zich verborgen in verpleeginrichtingen en ziekenhuizen. Zelfs Iran, zoals de krant Al Ayyam dat heeft geschreven, heeft zware kritiek geuit op deze houding. Het blad is door Iran nu verboden, omdat het zulk een artikel heeft geplaatst en kritiek had op de Islam Resistance beweging ( Hamas).
Herzog zegt: Wij willen de Hamas niet verwijderen, maar de mogelijkheid stoppen om door te kunnen gaan met het afschieten van raketten op Israel. Diverse tunnels zijn inmiddels vernield. Wij zijn sterk en kunnen alles. We trachten zo zuiver mogelijk te bombarderen. Lukt dat niet dan zullen grondtroepen dit werk moeten doen.
De raketten zijn de afgelopen 6 maanden vooral via Egypte binnengesmokkeld. Herzog is de rechterhand van Barak en mag eigenlijk zijn mond niet open doen.

12. Haniyeh
De Hamas-leider zegt op 31 december op de televisie:
*Aanvallen moeten stoppen voordat we bereid zijn te praten over een tijdelijke wapenstilstand.
* Zion moet met de agressie niet doorgaan. Zij moeten zonder voorwaarden ophouden.
*Alle posten moeten weer open, omdat de bezetter de bron van alle problemen is. Hierna is het mogelijk om te praten.
*Volgens diverse rapporten zijn de IAF aanvallen sinds 40 jaar het zwaarst.Ongeveer 400 Palestijnen gedood.
*De Islam groep zal winnen. Dit vertellen wij aan alle inwoners. De overwinning is nabij.
*Wij hebben de afgelopen dagen 400 raketten afgeschoten. Het leven in Israel ligt bijna stil.
*Het is een echte oorlog, zonder principes en wetteloos.

Nasrallah: Israel durft niet met grondtroepen te beginnen.Het is bang om te falen.

13.Livni
Tijdens haar bezoek aan Parijs verklaart Livni dat Gaza geen humanitaire hulp nodig heeft . Dus ook geen "truce" overeenkomen (tijdelijke wapenstilstand). Trucks met goederen worden doorgelaten en patiënten voor ziekenhuizen eveneens.
Barak heeft wel de grenzen bij de Westbank gesloten.Voor noodzakelijke medische hulp zijn de grenzen open. Informatie is namelijk ontvangen dat militanten uit de Westbank van plan waren Hamas te steunen door aanslagen uit te voeren.

14.Nizar Rayyan
Deze militaire commandant is donderdag in het Jabalya vluchtelingenkamp gedood. Hij was een grote vijand van Israel en de PA. Ook vier van zijn vrouwen en 11 van zijn kinderen werden gedood. Hij is de 3e leider die gedurende de afgelopen dagen gedood is. De PA huilt niet. Het is een verlies voor de Hamas.

15.Syrië
De voorzitter van de People's Assembly, dr.Mahmoud al Abrash, zegt op1 januari dat Syrië de Hezbollah en Hamas blijft steunen.
De Arabische weerstand in Libanon en Palestina zal blijven doorgaan tot de overwinning is geboekt.
Hij zei dat op de 14e buitengewone conferentie van de interparlementaire unie inTyre.
Hij zegt verder:
*Niemand is veilig die de internationale wet geweld aandoet.
*Wij moeten een eenheid tegen de vijand vormen en geen overeenkomst met onze vijanden maken.

16. Verklaring van de EU op 30 december
Op 30 december is er een ontmoeting van de ministers van Buitenlandse Zaken en de EU commissie.
Er is een discussie over het M.O vanwege de tragische gebeurtenissen in Israel en Gaza.
Het doel: een oplossing te zoeken met het Kwartet en de Arabische Liga.
Voorstellen vanwege het lijden van de bevolking:
*Onmiddellijk stoppen en een voortdurende wapenstilstand tot stand brengen.
*Onmiddellijk stoppen met raketaanslagen.
*Onmiddellijk stoppen met Israëlische militaire acties.
*alle posten moeten worden geopend.
De EU is bereid om de Eubam (militaire eenheid) te sturen naar Rafah. Dit wel in samenwerking met Egypte, de PA en Israel.
Het is bereid dit te doen onder voorwaarde dat de partijen zich houden aan de voorschriften.
*Directe voorziening van voedsel, medische hulp en energie.
*Evacuatie van gewonden.
*Ongehinderde toegang van humanitaire werkers.
*De EU, de belangrijkste financiële gever aan de Palestijnen, zal een missie sturen om de nodige steun te verstrekken.
*Er is geen militaire oplossing. Die moet worden gezocht via Annapolis. De bekende 2 staten, onafhankelijk en veilig enz.
*Voor het Arabische vredesinitiatief moet een oplossing worden gezocht.Ook moet de interne Palestijnse wrijving worden opgelost. Dit zoals dat door de Arabische Liga is gedicteerd.
*Voor dit alles zal een EU missie de regio bezoeken.

De nieuwe Tsjechische voorzitter Karel Zwartsenberg, gaf als eerste commentaar dat de Hamas met de bewapening veel sterker was geworden en dat sinds 19 december de wapenstilstand niet werd geaccepteerd door de Hamas.
Hij zegt:
*Waarom behoor ik tot de weinigen die begrip hebben voor Israel en dat ook
uitspreken?
*Ik veroorloof me deze luxe en zal werken aan verbetering van de relatie EU - Israel.
*Ik zeg de waarheid.
Hij zegt aan de krant Mlada Fronta Ones Daily dat de komende 6 maanden bijzonder belangrijk zijn en hij alles zal doen om een goede situatie op te bouwen.

17. Rusland
Serge Lavrov zegt dat de Hamas de autoriteit van de PA moet erkennen en zonder condities de positie van de PLO aanvaarden en meewerken aan een genormaliseerde verhouding.
*Hamas moet de verantwoordelijkheid t.a.v. het volk aanvaarden en verzoenen met Abu Mazen.
*Directe onderhandelingen is de enige oplossing. Libanon en Syrië moeten daar aan meewerken.

18.Kolonel Moshe Levi
De commandant Gaza coördinator meldt:
*Sinds 3 dagen (28 december) zijn er ondanks de bombardementen 330 trucks met hulp naar Gaza gereden.
*De CLA (coördinatie en Liason Administratie) gaat akkoord met 10 ambulances met 2.000 bloedeenheden naar Gaza te sturen en 3 gewonde Palestijnen naar Israel te vervoeren.
*Ik verwerp de klachten van de Hamas. Hamas creëert een beeld dat niet acceptabel is.
*80 Palestijnen zijn naar Egypte voor behandeling vervoerd.
*2.200 bedden staan gereed voor gewonden.
*Er zijn in Gaza overal ziekenhuizen.
*Ik onderstreep de woorden van Diskin, hoofd van de Shin Beth, dat Hamas gebruik maakt van het Shifa ziekenhuis en moskeeën. Zij schieten ook uit huizen en gebouwen.
*Het Palestijnse volk begrijpt onze actie die uitsluitend gericht is op Hamas doelen.

19.Vrijdagmiddag
Er zijn weer aanslagen op Ashkelon. 30 projectielen zijn afgevuurd.
Sinds de actie Cast Lead zijn er 3 burgers en 1 militair gedood. In Sderot is een elektrische centrale getroffen. Nu liggen er ongeveer 1 miljoen Israëli’s onder vuur.
Iran waarschuwt Israel geen grondoffensief te beginnen. In Teheran zijn demonstraties en borden waarop men lezen kan: don't kill children en "de echte Holocaust vindt plaats in Gaza".
Opgeroepen wordt om ook te gaan vechten en Gaza te verdedigen.
Ayatollah Rafranjami, een belangrijke politiek en geestelijke leider, zegt dat een militaire nederlaag in Gaza een schandaal voor Israel zou zijn en zelfs als Hamas uiteenvalt dat dan toch het verzet doorgaat.
Mottaki, de Iranese minister van Buitenlandse Zaken, waarschuwt Israel ook om geen grondoffensief te beginnen. Het zou worden verslagen.
Iran levert moderne bewapening en steunt Iran met miljoenen.
Saoedie Arabie en Egypte zijn bang dat Hezbollah en Hamas een foothold in Iran krijgen. Uiteindelijk is Hamas een staat in een staat en een deel van de duivelse as met Syrie en Hezbollah.
In Jordanië worden ook demonstraties gehouden, maar hardhandig onderdrukt.
Hetzelfde beeld ziet men in Syrië en in Egypte.

20. Israëlische leiding
Het is moeilijk om een goed beeld te geven. Men spreekt elkaar tegen en er bestaat een duidelijke onzekerheid over de afwikkeling.
Generaal Eiland stelt dat:
*Als je wilt stoppen dan alleen luchtaanvallen.
*Als je Hamas wilt vernietigen dan ook grondtroepen.

Maar de politieke leiding heeft geen uniforme mening. Volgens Diskin is het maken van een overeenkomst niet moeilijk. Die zal ook maanden lang aanvaard worden. De meeste Arabische landen en Turkije oefenen druk uit op Hamas. Maar Olmert is volgens hem tegen. Die houding maakt, aldus Eiland, Hamas legitiem.
De vraag is: hoe lang blijven we doorgaan. Israel is gewend om door te zetten. Er waren oorlogen van 6 dagen, 21 dagen, 34 dagen enz.
Er zijn nu al 8 jaar problemen in Gaza en Israel is nog steeds terughoudend. Dat is een onduidelijk en moeilijk aanvaardbaar beleid.

Laten we hopen dat ons trio beslissingen neemt, welke voor de nieuw te kiezen regering aanvaardbaar zijn. En laten we ook de wens uitspreken dat we geen duplicaat gaan zien van de tweede Libanon oorlog. Dat zou fnuikend zijn voor de mentaliteit van het leger en het vertrouwen in ons leiderschap van het volk.

21. Condoleeza Rice
Hoewel Condo de dagen van haar huidige functie aan het aftellen is, doet ze toch nog een poging om tot een duurzame wapenstilstand te komen.
Zij heeft harde kritiek op Hamas en beschuldigt Hamas ervan dat het de bevolking als gijzelaar houdt. Zij zegt o.a.:
*Het moet een wapenstilstand worden waarbij afgesproken wordt om niet meer te herbewapenen.
*Hamas heeft Gaza gebruikt om Israel aan te vallen en het Palestijnse volk een slecht dagelijks leven te geven.
*We hebben dagelijks contact met Israel om een oplossing te vinden.
* Ik heb geen plan meer om het M.O. te bezoeken. Maar President Bush en ikzelf hebben regelmatig contact met de Arabische leiders.

De VN ambassadeur voor het M.O.,Robert Serry, zegt dat Israel de grenzen moet openen, maar dan wel met de verplichting van Hamas dat het smokkelen stopt.
Het Witte Huis zegt: Israel heeft het recht om zichzelf te verdedigen. Maar het moet alles doen om slachtoffers bij de burgerij te voorkomen. Israel moet zich verder verplichten om voldoende voedsel enz te leveren.
Hamas heeft de wapenstilstand verbroken en het Witte Huis hoopt dat de Arabische landen meewerken om de situatie te verbeteren.

Het is verbijsterend hoe Bush en Condo in hun laatste regeerdagen zo lief voor Israel zijn. Wanneer beiden deze houding in hun officiële regeerperiode ook gehad zouden hebben dan zouden we vandaag toch echt in een andere sfeer leven.

22. Abu Mazen
De PA president is op 31 december naar Amerika vertrokken. Hij wil dat de Veiligheidsraad maatregelen neemt om Israel te doen stoppen met haar aanvallen.
Tot nu toe zouden er 430 doden zijn te tellen.
Ook de Arabische Liga stuurt een delegatie die volgens Saeb Erekat onder leiding van Abu Mazen staat. Amerika heeft een resolutie van de Veiligheidsraad tegen gehouden. Deze was te eenzijdig.
Leden van de Arabische Liga willen dat ook Egypte deelneemt.

23. Slot en oproep

Deze nieuwsbrief kan het nieuws niet op de voet volgen. Ik heb getracht U indrukken te geven van het huidige gebeuren. Enkele verhalen o.a. een interview met Benny Begin een overzicht van feiten en geruchten, gehouden demonstraties bewaar ik voor de volgende brief.
Behalve ons "dagelijks" werk om slachtoffers te helpen, menen we dat het ook onze functie is om getraumatiseerde slachtoffers in de omgeving van Sderot, Ashkelon en Beersheva te helpen en te trachten te zorgen voor een noodzakelijke begeleiding. Gesprekken met de betreffende instanties zijn gaande. Ook dit werk kan niet worden ontwikkeld zonder Uw steun.
Ik reken er op dat U ons in staat stelt dit werk te realiseren. En vandaag laat ik niet na om een oproep te doen om steun te geven aan de organisatie STANDING TOGETHER. Deze stichting doet uitzonderlijk goed werk door actieve militairen op te zoeken aan het front en hen het leven een beetje prettiger te maken. Door het schenken van een kop koffie met een plak cake verricht men wonderen. De militair beschermt de bevolking. Het Israëlische volk, en nu ook onze stichting Lechaim, maken hen het leven wat plezieriger.
In Israel wordt een actie gehouden om Euro 5 te storten. Dat kan vrijwel iedereen wel missen. Doet U ook mee. Stort dan op onze rekening een bedrag en vermeldt: S.T. (Standing Together).
Dank namens de vechters en natuurlijk ook namens alle slachtoffers!
Shalom,
Harry.


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00