maandag 29 december 2008

Harry's Focus op Israel nr. 284

1. INLEIDING
2. Algemeen
3. Immigratie
4. Olie
5. Livni - Moebarak en Olmert - Turkije
6. Cijfers
7. Gaza
8. Toekomst
9. Wapenstilstand
10.Raketten
11.Zaidi, “de schoenen gooier”
12.Arabische landen
13.Syrië
14.Ahmadenijad
15.De VIP Tunnel
16.De ministers Gheyt en Livni
17.Bethlehem
18.Libanon
19.Olmert op Arabische televisie
20.Peres
21.Aanval op de Gaza strook
22.Arbeiderspartij – Kadima – Likoed
23.Eerste Indruk
24.Benny Elon

1.Inleiding
Om vandaag de nieuwsbrief samen te stellen is minder eenvoudig dan ik me had voorgenomen en gedacht. Ik wilde wat schrijven over het voor ons toch vreemde jaar 2008 en over de toekomst. De op zaterdagmorgen begonnen aanvallen op de Hamas centra in de Gaza strook overstromen andere gebeurtenissen.Daarom zal dit overzicht wel een beetje met horten en stoten worden samengesteld.Ernstig is de onvoorstelbaar tendentieuze berichtgeving via de media, welke daarmee aangeven toch echt niets te willen aanvaarden van de echte achtergrond. Ik ben geschrokken van o.a.Fox, maar ook van de diverse verklaringen van leidende politici.Enquêtes, een verhaal over de olie, terugkeer van Israëli’s naar eigen veilig financieel land, de aanloop naar de aanval op de Gaza-strook, de onderlinge spanning tussen de Arabische landen, de Kersttoespraak van Ahmadenijad voor de Engelse zender UK-4, een interview met de in Nederland bekende voormalige minister rabbijn Benny Elon, kortom ook vandaag eigenlijk weer meer dan te voorspellen was.

2. Algemeen
Het afgelopen jaar heeft een duidelijke verhoging van het aantal Focus lezers gegeven. Motief om door te gaan en ertoe bij te dragen dat er een goed beeld wordt gegeven van het gebeuren in Israel en het M.O. Een minder makkelijk jaar, omdat wij niet met volle kracht konden werken aan het steun geven aan diegenen, die getroffen zijn door onmenselijke aanslagen. Maar we hebben niet stil gezeten en ik verwacht dat we weer op volle toeren aan de slag kunnen.In maart, tijdens mijn verblijf in Nederland, hoop ik U allen daar verslag van te mogen doen. De volgens gegeven informatie dit keer degelijk voorbereide aanval op de diverse centra van de Hamas is volgens mij wel wat aan de late kant gekomen.Te lang hebben de mensen in de Negev onder druk gestaan. Niet veel slachtoffers, wel een gigantisch aantal getraumatiseerde inwoners. Dit had kunnen worden voorkomen, als onze huidige leiders een beleid hadden gevoerd dat niet afhankelijk was van de internationale druk en mening. Dat er nu, twee maanden voor de verkiezingen, wordt opgetreden, geeft te denken.Ondanks de enquêtes is een en ander moeilijk te overzien. Het is jammer dat we een gecompliceerd kiesstelsel hebben en te veel partijen. Ik kom daar nog op terug.

3. Immigratie
Mede door de financiële crisis is het aantal geëmigreerde Israëli’s dat wil terugkeren naar Israel, redelijk groot en maandelijks stijgende.
In het afgelopen jaar 2008 kwamen 9000 personen terug. In 2007 4535.
Immigranten in 2008 15.000.In 2007 21.000. De regering heeft een speciale regeling getroffen om het zich weer vestigen in eigen land makkelijker te maken.

4. Olie
De olieprijs is gezakt naar US 4 32,40 per vat. Dit is de laagste prijs sinds februari 2004. Totaal verlies voor de olielanden ongeveer 450 miljard. We mogen ons afvragen of deze grote prijsverlaging niet sterker zou moeten uitwerken op het dagelijks pakket zoals elektra, benzine, diverse producten en ten dele het moeten opvangen van de problematiek welke is ontstaan door de wereldcrisis. Verwachting: de prijs van de olie zakt nog meer.

5. Livni - Moebarak en Olmert - Turkije
Moebarak heeft Livni en niet Olmert uitgenodigd om met elkaar van gedachten te wisselen. Belangrijkste onderwerp: de rakettenregen. Moebarak dringt aan op terughoudendheid van Israel. Hij is denkelijk bang voor mogelijke gevolgen. Uiteindelijk heeft Egypte bij een vorige actie duizenden Palestijnen moeten opvangen. Het land heeft toen velen teruggestuurd en de grenzen gesloten. Vandaag 28 decebember zien we dus al dat veel Palestijnen trachten de Egyptische grens te overschrijden om het gevaar te ontlopen.Ook op 23 december dalen de raketten op Sderot enz. neer en op dat moment vroegen we ons allen af wanneer onze regering eindelijk de moeite ging nemen om de bewoners te beschermen.
Livni zegt: Ja, wij willen een overeenkomst met Syrië, maar dan zal de Hamas toch moeten stoppen met terreur en Syrië de band met Iran, Hezbollah en Hamas afbreken.
Olmert ontmoet ondermeer Erdogan. De diverse gesprekken hebben geen resultaat geboekt. Niet onbegrijpelijk omdat Olmert lamgelegd is.
Turkije werkt wel verder aan directe onderhandelingen met Syrië. Bashar Assad zegt te geloven in directe gesprekken met Israel. Maar allereerst is daar een hechte basis voor nodig. En tot nu toe zijn zijn voorwaarden moeilijk te accepteren.
Aoun, de liberaal Christelijke leider, een relatie van Hezbollah, zegt besprekingen
tussen Israel en Libanon te steunen als Syrië ook aanwezig is.Bibi zegt :nee, niet praten met Syrie. Hij begrijpt ook niet wat Olmert met Erdogan bespreekt en beslissingen achter gesloten deuren neemt.

Nogmaals gesteld: Olmert is geen leider meer van Kadima en is premier van een overgangskabinet. Dus beslissingen enz. kunnen niet meer worden genomen. Dat hij en Livni dan toch rustig doorgaan en eigenlijk, als U het mij vraagt, nu pas na 2 jaar gaan regeren! Livni manifesteert zich om aan te tonen dat zij leiderschapskwaliteiten heeft.

Bibi bezoekt samen met Ayalon en Peled de Golan en stelt dat de Golan niet wordt afgegeven. Het is onze taak om het volk te beschermen, aldus Bibi.

6. Cijfers
58% van de Israëli’s is tegen het afstaan van de Golan. Ook als er vrede zou zijn met Syrië.
33% meent dat het IDF geen orders mag uitvoeren om Israëli’s uit de Golan af te voeren.
46% van de bevolking is zelfs tegen een deel van de Golan afstaan.
61% van de ondervraagden meent dat de Golan een belangrijke rol speelt bij de komende verkiezingen.

Percentages wat betreft mogelijke weigeringen van het Israëlische leger (IDF) zijn hoger dan ooit.

7. Gaza
51,8% van de inwoners leeft in armoede. De Unrwa stelde de afgelopen dagen de voedselvoorziening uit voor 750.000 vluchtelingen, die afhankelijk zijn van deze organisatie. Gebrek aan cash geld was de oorzaak dat 94.000 mensen, die geen broodwinner boven de 18 jaar hebben, geen uitkering kregen. Dat zijn dus de armste van de armen.

8. Toekomst
Obama is t.a.v. het M.O.- Israel beleid links georiënteerd. Wanneer we naar de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken kijken en haar adviseurs dan wordt dat een moeizame situatie. Als Bibi Netanyahu de nieuwe leider wordt dan is de kreet niet: "land voor vrede" maar "behoud van de Golan" en het ontwikkelen van een harder beleid t.a.v. de Hamas wat betreft de aanslagen en Iran wat betreft de atoomenergie.
Dat betekent: geen steun van Amerika. Dus een situatie zoals in 1956 toen Eisenhower gekant was tegen een Sinai actie, voorbereid door Frankrijk, Engeland en Israel. Toen stond Israel er alleen voor. Dit mogen we niet vergeten!!

9. Wapenstilstand
Het einde van de wapenstilstand is begonnen 's avond 21 december. De Hamas verklaart bereid te zijn de wapenstilstand te verlengen. Zohar, de leider van de Hamas, zegt dat Israel dan wel voedsel moet sturen en stoppen met acties.
Israëlische officials zeggen dat de druk van Egypte en Israel effect heeft. Hamas wil geen invasie en meent dat Israel niets zal doen voor de op 10 februari te houden verkiezingen in Israel.
Toch zijn er sinds zondag 45 raketten afgevuurd op Israëlische burgers. Afgelopen jaar 3.000 stuks in het Zuiden. Dat resulteerde in 4 doden en 270 gewonden. Sinds Israel Gush Katif heeft verlaten en alles heeft afgegeven zijn er 6.300 raketten en mortieren op Israel afgevuurd.

Obama, de nieuwe Amerikaanse president was in juni in Sderot en zei toen: Israel moet zichzelf verdedigen.

Een Franse diplomaat, consul generaal in Jeruzalem, zegt dat de Palestijnen in 2008 US $ 3 miljard hebben ontvangen aan buitenlandse hulp.

1.8 miljard ging naar de PA, 700 miljoen naar speciale programma's en 500 miljoen naar humane doeleinden.

Donorlanden hebben beloofd over te boeken US $: 7.7 miljard tot 2010.

Deel van het geld gaat naar Gaza voor humane doeleinden en een deel gaat naar loyalisten van Abu Mazen.

10. Raketten
Op 23 december, terwijl er onderhandeld wordt over een wapenstilstand, werden er 6 raketten afgeschoten. Op 24 december 20 Grad raketten op Ashkelon.
Vanwege de voortdurende beschietingen houdt Israel een boot tegen. Een behoorlijk aantal mensen zijn in een shock toestand geraakt. Tijdens de kabinetszitting wordt Barak geroepen en wordt er aangedrongen op hardere maatregelen.
Livni, Ramon en Yishai pleiten voor een militaire actie. Dit had Livni eigenlijk, zoals eerder vermeld, wel eerder mogen doen.
Op dezelfde dag worden er 60 raketten op de Negev afgevuurd. Geen doden wel beschadigingen aan huizen. Een raket kwam vlakbij een gebouw, waar kleuters Chanuka vierden. Hamas beschuldigt Israel en zegt dat de domheid van Israel haar dwingt om meer raketten af te schieten en daarmee duizenden Zionisten in de vuurlinie te plaatsen. Daardoor worden de Palestijnen beschermd.
Mashaal (Hamas - Syrië) zegt dat Israel de wapenstilstand heeft verbroken, omdat het de diverse controleposten niet heeft heropend.Ook Egypte is schuldig, omdat het de blokkade niet heeft doorbroken.
Hoewel een en ander zichzelf heeft achterhaald door de militaire actie, meen ik dit toch nog te moeten vermelden, opdat U ook het voorspel meebeleeft!

11. ZAIDI “de schoenen gooier”
De Irakese journalist, die een schoen naar Bush heeft gegooid, zegt geen verontschuldigingen aan te bieden. Het was voor hem het uiten van een vrijheidsexpressie en een opponeren tegen de bezetting. Al Malkiki, de 1e minister, heeft het een vreselijke actie genoemd.De broer van Zaidi zegt dat zijn broer gemarteld is. Maar hij verwerpt zijn actie niet. De Amerikanen behandelen alle gevangenen op deze manier, aldus broederlief.De advocaat van Zaidi,heeft hem gesproken en bevestigt de marteling. Ook het medische rapport liegt er niet om.
Het Doha centrum voor medische vrijheid in Katar zegt dat hij op een gewelddadige manier is gearresteerd. En dit omdat hij zijn mening heeft gegeven.Wij mogen dus niet zwijgen.Zaidi moet medische behandeling krijgen. Hij wordt berecht door het Criminele Hof. Dat wil zeggen dat hij waarschijnlijk 25 jaar straf krijgt. Al Zaidi heeft een klacht tegen zijn bewakers ingediend.

12. Arabische landen.
Er is een duidelijke spanning tussen diverse Arabische landen. De pro Westerse landen o.l.v.Saoedie Arabie en Egypte en de as Iran dat steun geeft aan Hezbollah, Hamas en het verzet in Irak. Saoedie Arabie beschuldigt Syrië van destabilisatie van het M.O. en de interne zaken van de Arabische landen en daarmee de verzetsgroepen in Libanon, Irak en de PA voedsel gevend om door te gaan.

Syrië wordt beschuldigd dat het de Arabische landen verdeelt en daarmee het niet Arabische Iran helpt met het overnemen van het M.O.

Syrië en Iran beschuldigen de andere partij dat zij pro Amerika en Israel zijn en het verzet ondermijnen. De politieke initiatieven door Saoedie Arabie in november 2008 tijdens de dialoogconferentie in New York weer ter discussie gesteld en het promoten van het S.A vredesinitiatief worden door Syrië en Iran beschouwd als het normaliseren van de betrekkingen met Israel en ontkennen van de rechten van de Palestijnen en de rechten van terugkeer.

Koning Abdullah wordt door Syrië afgeschilderd als een ontrouwe man en samenspanner met de imperialistische satan. Moebarak is een verrader en tiran, die evenals Sadat zou moeten worden vermoord.

De spanning veroorzaakt ook meer terreur. Zichtbaar in september 2008 in Damascus en de reactie op 14 maart in Saoedie Arabie.

Het conflict is ook duidelijk, doordat Egypte de grens bij Gaza voor de pelgrims sloot.

Egypte beschuldigt Hamas dat het de Palestijnen meer schade berokkent dan Israel.

13. Syrië
Olmert doet er alles aan om met Syrië een overeenkomst te sluiten. Hoewel Olmert geen macht meer heeft, voert hij toch een beleid waardoor de nieuwe regering bij voorbaat enigszins gebonden is. Maar zelfs Arabische officials zien de toenadering ook als een zet van Assad om Obama, de aanstaande Amerikaanse president, de indruk te geven dat het vrede wil.

14. Ahmadenijad
De president heeft op UK-4 de mogelijkheid gehad ter gelegenheid van Kerstmis zijn mening te geven. Een mooi Kerstverhaal !
*Als Jezus Christus vandaag op aarde zou leven zou hij zich verzetten tegen de Amerikaanse hegemonie.
*Hij zou samen met de mensen, die in de oppositie zijn, opponeren tegen de expansie machten.
*Hij zou de banier van het recht en liefde voor humaniteit hijsen en opponeren tegen ophitsers, bezetters en terroristen
*Hij zou vechten tegen het beleid van tirannen, die de wereld overheersen met economische en politieke systemen, zoals Hij dat tijdens Zijn leven deed.
*Oplossing van huidige problemen zijn te vinden in terugkeer naar de oproepen van de profeten.
*De oplossing van de crisissen is mogelijk door de profeten te volgen, die door de Almachtige zijn gestuurd voor het geluk van de mensheid.

15. De VIP Tunnel
Kort geleden is er een tunnel gebouwd met alle faciliteiten van dien. Telefoon, elektra enz.enz. Bestemd voor VIP's en andere bobo's die het gebied willen verlaten
De tunnel ligt tussen Egypte en Gaza. Het is een speciale grote tunnel, waar ook hele kuddes vee door kunnen worden vervoerd. Een overigens dure liefhebberij waar de Hamas belasting over heft.

16. De ministers Gheyt en Livni
Gheyt zegt Livni dat Egypte geen wapens aan Hamas heeft geleverd. Dus Israel moet Egypte niet beschuldigen. Hij heeft ook geen idee hoe wapens gedurende de afgelopen 6 maanden in Gaza zijn terechtgekomen (Hij is denkelijk een beetje bijziende).
Het is nu wel een bedreiging voor Ashkelon en Beersheva.Mubarak vraagt Livni de noodzakelijke terughoudendheid te betrachten. Dit ondanks de hoeveelheid raketten, die in de Negev terecht komen.Gheyt ziet ook geen verbinding Gaza - Egypte. Het Heeft dus ook geen verantwoordelijkheid. Het verzoek van Moebarak komt wel een dag na dat er 80 raketten zijn afgevuurd (woensdag 25 december).Livni zegt op 25 december; genoeg is genoeg. Kinderen moeten rustig naar school kunnen gaan en kaarsen aansteken! Livni komt wel laat met deze waarschuwing. Zij is lid van de regering en kan toch invloed uitoefenen. De afgelopen dagen zijn er ongeveer 100 raketten geteld. Het is een wonder dat er amper iets geraakt is!

17. Bethlehem
Bethlehem is tijdens de kerstdagen massaal bezocht. Bezoek kwam ook van de Westbank, Gaza, Israel en andere landen. Uit Gaza kregen 300 Palestijnen een speciale vergunning. De pelgrims hadden een speciale bewaking. Allen opgeleid in Ramallah en Jericho.

18. Libanon
Op 25 december worden 7 raketten in Zuid Libanon ontdekt, welke gericht waren op Israel. Ongeveer 5 km van de grens van Israel. Dit is Hezbollah gebied. De raketten werden tijdig door de Libanese politie ontdekt en ontmanteld. In 2006 was er in dat gebied de bekende 34-daagse oorlog. 1200 Libanezen werden toen gedood en 160 Israëli’s. De Shi'iten vuurden toen 40.000 raketten af op Israel. Ondanks resolutie 1701 (ontwapening) is Hezbollah nu drie maal sterker dan 2 jaar geleden.

19. Olmert op Arabische tv
Op Al Arabia roept Olmert de Arabieren op de Hamas in Gaza te bestrijden.
*Drie jaar geleden verlieten we Gaza en hadden geen plannen om terug te keren. Maar we moeten onze kinderen beschermen. Wij zijn sterk genoeg.
*Hamas haar activiteiten druisen in tegen de geest van de Islam. Onschuldige kinderen mogen niet worden vermoord. Hamas is de vijand van het volk. Dit is de laatste waarschuwing. Ik wil vrede sluiten en niet vechten.

20. Peres
Op 26 december heeft Peres, onze president, Obama verzocht geen onmiddellijk contact op te nemen met Ahmadeijad. Hij moet wachten tot na de verkiezingen in de Moslem republiek Iran (12 juni 2009). Zulk een toenadering zou de verkiezingen in Iran kunnen beïnvloeden.Peres zegt dit tijdens een interview met een Japans blad.
Ahmadenihad ziet als doel: het verdwijnen van Israel. De verkiezingen zijn op 12 juni.De Iranese president is geïsoleerd en de inflatie is gigantisch hoog. Dus nu niet benaderen.
Obama begint op 20 januari aan zijn opdracht en wil met Iran praten na een verwijdering tussen beide landen van 30 jaar en wil de sfeer tussen beide landen verbeteren.

21. Aanval op de Gaza strook
Op 27 december is het IAF begonnen de diverse belangrijke militaire posities aan te vallen. Raketten werden afgevuurd op de haven, de veiligheidsinstallaties van de Yslamic Hamas groep, diverse politiekantoren enz. Het is niet beperkt gebleven tot 1 luchtaanval. Men is eigenlijk een oorlog begonnen. Ik ga niet in op details, maar geef wat feiten door.

Het veiligheidskabinet heeft gedurende het weekend eindelijk beslist harder op te treden.

Volgens Barak, de minister van Defensie, is deze actie gedurende de afgelopen maanden voorbereid en heeft men door misleidende verklaringen, besprekingen met buitenlandse officials en discussies intern, de Hamas totaal verrast.

Het zou betekenen dat vooral Barak op het toneel thuis hoort en niet als minister van defensie. Met respect voor al zijn bekwaamheden en ervaring als militair, blijf ik stellen dat deze "oorlog" beduidend eerder had moeten worden ontwikkeld.Veel ellende had daarmee kunnen voorkomen.

Olmert, Barak en Livni hebben de laatste dagen gesproken over het lijden van kinderen, de druk waaronder in de Negev wordt geleefd. Dit ruikt naar geselecteerd kiezen van data, opdat men t.a.v verkiezingen bij het volk een goede indruk maakt.

De enquêtes van de laatste dagen geven inderdaad aan dat, hoewel niet indrukwekkend, Kadima en de Arbeiderspartij enkele punten vooruitgaan.

Aangezien ook de Hamas doorgaat met het afschieten van raketten, het Israëlische leger 6.500 reservisten heeft opgeroepen en zich nestelt langs de Gaza strook, mogen we verwachten dat een gelimiteerde oorlog zich ontwikkelt.

De vraag: hoe komt men weer tot een wapenstilstand, hoe moet deze oorlog worden beëindigd, wat gaat er gebeuren met de Hamas?

Wordt de Gaza strook een zelfstandig beheerd gebied, gaat de PA o.l.v. Abu Mazen ook deze strook beheren?

Geloven wij dat we met Abu Mazen betere buren hebben dan met Hamas?

Komen er weer verkiezingen waar niemand zich aan houdt? Het was toch de Hamas, die gewonnen heeft en die geen kans heeft gehad "normaal" te regeren !!!

Dit zijn vragen, waar we op dit moment geen antwoord op kunnen geven. Daarom is het interview met Benny Alon misschien nog zinvoller dan gedacht. Hij heeft een bijzondere visie. Ik ga niet in op huidige details. Het is niet bij te houden! Toch enkele uitspraken:

De EU president, die op 25 december de Hamas veroordeelt, maakt zich zorgen over de escalatie en betreurt de vele slachtoffers. Hij veroordeelt de Israëlische bombardementen, die buiten proportie zijn. Er is volgens hem geen militaire oplossing, wel een lange "truce" (tijdelijke wapenstilstand). Hij eist van Israel om goederen enz. te leveren en vrije toegang te verschaffen. Ook zouden journalisten en diplomaten vrije toegang moeten hebben.

Waarom ook niet? Tijdens oorlogshandelingen mogen de vijand en niet betrokken figuren toch rustig rondneuzen. Dat mocht toch ook in de jaren 1940/45?!

Israëlische Arabieren protesteren tegen de IAF luchtaanvallen met demonstraties en georganiseerde rellen, plaatsvindend in het hele land.
Hadash, een van de Arabische partijen, een linkse groepering, heeft een demonstratie georganiseerd in Nazareth. Barakhei, de voorzitter, roept de regering op direct te stoppen met het misdadig optreden in Gaza. Het is voor de bevolking in Gaza niet te doen om te leven tussen honger en bombardementen. Barakhei heeft blijkbaar nog nooit gehoord van steden als Sderot en Ashkelon !!
Ban Ki Moon roept op onmiddellijk te stoppen. Hij veroordeelt de te zware aanvallen. Ook volgens hem is een en ander buiten proportie.
De Veiligheidsraad kwam zondag bijeen en veroordeelt de zwaarste optreden sinds 40 jaar!
Rusland heeft separaat ook zulk een bericht verspreid
De Palestijnse VN observer zegt dat er geen excuus is om 1.5 miljoen mensen te straffen, omdat enkelingen acties ondernemen.
Australie klaagt Hamas aan. Het heeft de wapenstilstand verbroken en is niet gestopt met het afschieten van raketten.
China: beide partijen moeten stoppen.
Indonesie: Israel verbreekt Annapolis
Amerika: Hamas verbreekt de tijdelijke wapenstilstand. Het dient onmiddellijk een en ander te herstellen.
Abu Mazen: dit is een misdaad. Hij verklaart verder dat als Israel de Hamas regering omver gooit hij bereid is om het bewind over te nemen. De bevolking ziet graag een andere regering. Er zijn voldoende Fatah leden in Gaza om het vacuüm op te vullen en om de gevangenissen te bestormen en over te nemen.
Mashaal, de Hamasleider in Syrië, roept de Westbank op een 3e Intifada te beginnen. Hij zegt eveneens dat Israel niet in staat is om met vechten iets te bereiken. Alleen via diplomatie. Wapenstilstand alleen opheffen als de isolatie wordt opgeheven.
Zo kunnen we nog even doorgaan!

22. Arbeiderspartij – Kadima - Likoed
Deze belangrijkste partijen hebben besloten de verkiezingscampagnes stil te leggen zo lang de gevechten voortduren. Barak zegt zich te concentreren op zijn functie.
"We zijn allemaal IDF en inwoners van de Westerse Negev. Nu geen politiek" aldus Dalia Itzik, de kamervoorzitter en nummer.2 op de Kadima-lijst.

23. Eerste indruk
Hamas was voldoende gewaarschuwd. Onze inlichtingendienst heeft perfect gewerkt.
De eerste aanvallen, direct na Kerstmis, zijn perfect uitgevoerd. Het aantal doden is beduidend minder dan gepubliceerd en het gros hiervan behoorde tot een militante groep. De pers is behoorlijk eenzijdig in de verslaggeving. Diverse Hamas leiders zijn omgekomen. Barak zegt door te gaan tot er weer rust is. De eigen bevolking is gewaarschuwd. Alles is beter geregeld dan tijdens de Libanon oorlog!

24. Benny Elon
Benny Elon is de man die met de Christelijke wereld betere relaties heeft aangeknoopt. Dit ondermeer als voorzitter van de Israel Caucus Stichting, de arm van de Christian Allies Caucus in de Knesset.

Deze mij niet onbekende 54 jaar oude rabbijn trekt zich terug uit het politieke leven. Hij gaat wel verder met zijn plan, waar ik vorig jaar al over geschreven heb. Een voormalig minister en voorzitter van Moledet, deel van de fusie van NU/NRP.

De reden van zijn terugtrekking is:
het gegeven dat men hem op de 17e plaats voor de verkiezingen heeft gezet in de nieuwe groepering Habayit Hayehudi (Joods tehuis).
politici moeten niet vechten maar samenwerken. Het is jammer dat "orthodox rechts" geen eenheid vormt. Ik ga daarom door met mijn plan .Dat houdt in: Jordanië erkennen in plaats van de P.A. als de officiële vertegenwoordiger van de Palestijnen. Daarmee wordt ook het vluchtelingenprobleem opgelost!
rechts kan niet alleen zeggen: nee. Moet ook een alternatief plan bieden. Mijn plan is dichterbij dan ooit om uit te werken.
Goede gelegenheid om NU te zeggen: Jordanië is onze partner!
De slogan " 2 staten zij aan zij" is over, is niet te realiseren. Dat heeft tot nu toe alleen slachtoffers gekost.

De basis van dit alles: de bijbel. Het is jammer dat rabbijnen alleen in eigen kamp kijken en geen lange termijn visie.hebben ontwikkeld.
Rechts Israel is niet volwassen genoeg.
Zij zien 1 nederzetting en een andere nederzetting, 1 dunam en nog een dunam. In de tussentijd vernielt de opzet van een Palestijnse staat alles.Zie Gaza.
Rechts denkt dat het feiten neerzet en links gaat naar de rechter en Buitenlandse Zaken.
NU en NRP krijgen hoogstens 9 zetels. Ons huidige systeem is niet goed. Kleine partijen hebben geen invloed. We moeten het Amerikaanse systeem overnemen of inpassen.
Feiglin in de Likoed is een goed idee maar wel kinderlijk.
Ik zie me zelf in de toekomst bij de Likoed als de partij openstaat voor alle rechtse stromingen. Deze partij, de Likoed, moet een sterk beleid voeren.
Elon is een vechtjas. Hij heeft ook kanker overleefd.

Ik breek niet af, maar ik doorbreek. Dat geeft wel problemen. Dat is jammergenoeg de realiteit. Maar dit vraagt een uitdaging en daar werk ik voor.
G-d heeft zijn weg om zaken te regelen.

Vandaag dus wat algemeen indrukken. Ik meen dat het op dit moment zinloos is om als nieuwsbrief te gedetailleerd te zijn. Het nieuws is niet te volgen en denkelijk zal een en ander eerst iets meer uit gekristalliseerd moeten zijn.

Laten we hopen enerzijds, dat de oorlog snel zal zijn beëindigd, anderzijds dat we geen wapenstilstand aanvaarden, waar het zaad al gestrooid wordt voor een volgende actie.

Shalom,
Harry

www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:NL87 RABO 0117 7238 00