maandag 1 december 2008

Harry's Focus op Israel nr. 280

1. Droevig
2. Inleiding
3. De Palestijnse Autoriteit
4. De te houden verkiezingen
5. Nonie Darwish
6. Beth Shalom in Hebron
7. Abu Mazen
8. Ehud Barak
9. Ontmoeting Bush – Olmert
10.De verkiezingen
11.Bethlehem en Jericho
12.De Arabische landen in 1948
13.Libië
14.Cijfers
15.Land voor vrede
16.29 november 2008
17.Benny Begin
18.Obama
19.Cairo
20.Miliband
21.India
22.Al Sudari

1.Droevig
Om vandaag een nieuwsbrief samen te stellen is een moeilijke opdracht.
Na de gebeurtenissen in India zouden we allen eens enkele dagen moeten zwijgen en overdenken wat en of wij iets zouden kunnen doen om de wereld weer leefbaar te maken.
Het is een totaal onbegrijpelijke zaak dat deze aanslag kon worden georganiseerd zonder dat de diverse inlichtingendiensten iets hebben voelen aankomen.
Een maandenlange voorbereiding en een actie met heel veel vraagtekens en consequenties.
Vraagtekens omdat van de getoonde beelden een ieder kon concluderen dat hier een behoorlijk stel amateurs aan het werk waren die het beperkt aantal terroristen blijkbaar niet kon belemmeren in de uitvoerig van hun opdracht.
De omgeving was niet afgezet, het centrum van de Chabadniks werd door de Indiase militairen van het dak bestookt, het aanbod van Israel om ervaren vechters te sturen werd geweigerd.
Ernstig en droef zijn de resultaten. Maar ook de gevolgen. Als deze terroristenactie bewust is opgezet, dan zal de hele wereld maatregelen moeten nemen om ons allen beter te beveiligen. Hotels, groot opgezette bijeenkomsten, manifestaties enz. Gebleken is dat alles mogelijk is en dat tot nu toe de algemene beveiliging minimaal blijkt te zijn.
De wereld heeft bestraffend Israel benaderd, omdat het een veiligheidsmuur opbouwt. Maar iedere dag worden resultaten geboekt en aanslagen voorkomen. De wereld geeft Israel straf omdat het de Gaza strook isoleert en daarmee zichzelf afschermt.
Omdat bijna alles eenzijdig wordt bekeken, heeft men de opstandige terroristen eigenlijk een steun in de rug gegeven, opdat zij van deze wereld een onveilige plek kunnen maken.
Men is duidelijk selectief opgetreden, maar met de ogen dicht gemoord. Laten we van deze actie welke 60 uren op de televisie te volgen was en te veel doden opleverde, onze les leren.
Ik zal niet vlug het beeld van de jonge rabbijn en zijn echtgenote die in koelen bloede zijn vermoord, vergeten. Moge hun werk voortgezet worden en een duidelijk positieve uitstraling hebben.
Het was voor mij, hoe vreemd het ook moge klinken, een positieve opkikker toen ik in Netanya vanmorgen met mijn auto aan de kant stond. Een foutje tijdens waarschijnlijk het sturen, gebotst tegen de stoeprand en 2 lekke banden. Ik belde de Israëlische "wegenwacht" .Tot het moment dat de sleepwagen kwam stopten diverse auto's en kwamen mensen naar mij toe en vroegen of zij mij konden helpen. Dus de mens is niet slecht, het is te vaak de leiding die een verkeerd gebruik maakt van haar macht.

2.Inleiding
De in februari te houden Knesset-verkiezingen zorgen voor veel verhitte debatten en uitspraken.
Hetzelfde geldt voor de te varen koers van de pas gekozen Amerikaanse president Obama. Verder botsen de meningen over het Beth Shalom in Hebron en kunnen Hamas en Fatah het ook niet met elkaar eens worden.
Olmert heeft voor de laatste keer als premier president Bush bezocht en toch weer vreemde uitspraken gedaan.
De V.N. heeft op 29 november naar aanleiding van de aanvaarding van resolutie 181 een bijzondere dag georganiseerd en op 26 november waren de ministers van Buitenlandse Zaken van de Arabische landen bijeen.
Een bijzonder interview met Benny Begin, de zoon van wijlen Menachem en natuurlijk weer een enkel overzicht van gehouden enquêtes en ander nieuws.

3. De Palestijnse Autoriteit
Israel heeft in een eerder stadium toegestaan dat in diverse steden, o.a. Jenin, Shechem en Hebron, PA politie het beheer overnam. Overwogen wordt om nu ook Bethlehem in PA handen te geven. Dit zijn dan wel mannen, die door Amerikanen in Jordanië zijn opgeleid. Deze groepen maken gebruik van lichte wapens.
Bethlehem heeft sinds het jaar 2000, de Oslo Akkoorden, veel te lijden gehad van botsingen en als resultaat beduidend minder toeristen (waaronder duizenden Christenen) die naar andere plaatsingen toegingen. Er is in die steden nu een goede samenwerking tussen het IDF (Israëlische leger) en de PA. De Hamas is daar niet blij mee, maar Olmert ziet dit als een goodwill geste t.a.v. Abu Mazen en hem in het zadel te houden.

4. De te houden verkiezingen
Volgens de enquêtes wordt de Likoed de grote winnaar. Dus o.a. Kadima en ten dele de pers pakken Bibi Netanyahu, de leider van de Likoed, aan omdat hij als minister van Financiën het pensioenfonds op zulk een manier zou hebben samengesteld dat het nu vanwege de internationale crisis veel geld verloren zou hebben.
Bibi was tijdens de regering Sharon minister van Financiën en heeft op een geweldige manier de economie van Israel verbeterd.Vanzelfsprekend heeft Israel door de huidige crisis ook een klap gekregen. Bar On, de huidige financiële man, geeft US $ 5 miljard aan hulp. Maar geen cent aan het pensioenfonds.
De vakbond heeft met een staking gedreigd omdat volgens haar het fonds 20% aan waarde zou hebben verloren.Volgens het betreffende departement was het echter niet meer dan 10%. De verkiezingsleuze van concurrent Kadima is dus nu: *ouderen nu zonder geld hebben wel hun leven lang gewerkt”.

5. Nonie Darwish
Deze vrouw is een belangrijk lid van Arabs for Israel. Volgens haar is de haat van de Moslems t.a.v. de Joden erger dan die van de Nazi's. Het is hun religie. Allah staat doden toe.
Nonie is de dochter van een hoge Egyptische officier, Mustafa Hafez, die ondermeer de Fedayeen in Gaza heeft gesticht en al in de 50er jaren voorloper was van de PLO.
De man is in 1956 door het IDF vermoord. Nonie is bijzonder kritisch over haar voormalige cultuur. Zij en haar echtgenoot beschuldigen de valsheid van de Arabische landen t.a.v. de Joden
"11 september was geen Joodse actie. De Joden waren niet schuldig aan de dood van 3000 mensen. Hoe is het mogelijk dat mijn volk zulk een beschuldiging durft te uiten?.
Ik ben geen Moslem meer. Maar ik haat Arabieren niet. Het is mijn familie”.
Nonie is niet blij met Obama. Volgens haar creëert hij meer in plaats van minder anti Israëlische gevoelens in Amerika.

6. Beth Shalom in Hebron
Volgens het voormalige hoofd van het Hoge gerechtshof is er wel toestemming gegeven om de in Beth Shalom wonende Joden te evacueren maar dat was geen opdracht.
Het gaat hier om een gebouw met 4 etages langs de weg naar Kiryat Arba.
De media en minister Ehud Barak geven het verhaal verkeerd weer. In dat gebouw wonen 20 families. Volgens een video opname heeft een Arabier dat stuk grond aan de bouwer verkocht. Er is nu een duidelijk aanwijsbare wrijving tussen de minister van Defensie en de uitspraak.

7. Abu Mazen
Abu Mazen is door de PLO ( Palestijnse bevrijdingsorganisatie) als president van de toekomstige staat Palestina gekozen.
Dit is een symbolische functie. De man had bij de verkiezingen geen tegenstander. Een en ander is georganiseerd om de Hamas voor te zijn.
Hamas is overigens geen lid van de PLO. Het verwerpt de verkiezing dan ook, omdat de PLO volgens haar niet officieel gekozen is.
De beslissing van Abu Mazen maakt het hiaat tussen beide groepen dus alleen maar groter !!

8. Ehud Barak
De minister waarschuwt dat de Hezbollah beter bewapend is dan tijdens de 2e Libanese oorlog.
*Het heeft raketten, die Dimona kunnen bereiken.
*Het integreert in Libanon in de politiek en kan dus mede daardoor de infrastructuur van het land aanpakken.
*Hizbollah heeft nu 42000 raketten. Tijdens de laatste oorlog 14000 stuks. Volgens Barak werkt resolutie 1701 niet.
*Iran gaat door met het ontwikkelen van wapens. We moeten waakzaam zijn.
*De "calm" (tijdelijke wapenstilstand) werkt redelijk goed in het Zuiden. Gedurende de 2 maanden voor de "calm" waren er 500 aanslagen. Nu niet meer dan ongeveer 10 per maand.

9. Ontmoeting Bush - Olmert
Op 24 november hebben de heren samen gedineerd. Dit was de laatste officiële bijeenkomst. Het is ook een jaar geleden dat Annapolis werd gehouden en bepaalde afspraken tussen Israel, de PA en Amerika werden gemaakt. Belangrijk doel: einde 2008 een vredesovereenkomst.
Condoleeza Rice geeft de schuld aan de Israëlische interim regering. Die kan immers geen beslissingen nemen. Zij is foutloos!!.
Tijdens dit gesprek heeft Olmert aan Bush gevraagd om Abu Mazen, de chef van de PA, onder druk te zetten om een plan te accepteren opdat voor het einde van dit jaar een Palestijnse staat op historisch Joods thuisland zal worden gevestigd. Het is niet bekend hoe Bush heeft gereageerd. Maar Olmert blijkt het meest vergaande voorstel dat ooit besproken werd, te hebben gedaan. Hij zegt dan ook:
"We hebben het moment bereikt waarop beslissingen moeten worden genomen".
De hele wereld steunt de Palestijnse staat. Niet de voormalige Israëlische regeringen, wel links - Israel.

Olmert blijkt totaal geen belangstelling te hebben voor onze veiligheid, onze geschiedenis en onze functie. Hij is 1e minister van een overgangsregering en veroorlooft zich uitspraken en mogelijke toezeggingen, die totaal onaanvaardbaar zijn.

10. De verkiezingen
Zeev Jabotinski, de kleinzoon van Jabo de Revizionist, wordt actief in de Likoed.
Livni, de pas gekozen leidster van Kadima, en de grote tegenstander van de Likoed, pakt Bibi aan.Hij zou niet bestand zijn tegen druk van buiten, maakt geen staatsmanachtige beslissingen en nam de pensioenen weg. Ook hier gaat Livni de fout in. Duidelijk zichtbaar. Op 24 november was er een verschil tussen beide partijen van 6 tot 11 zetels.
Habayit Hayjehudi = Joods tehuis, is een nieuwe combinatie.
Een ieder mag stemmen onder voorwaarde dat hij/zij geen lid van een andere partij is.
Het gaat dus om het voorzitterschap en de Knessetlijst.
Leden o.a. Uri Ariel van Tikuna, Benny Elon van Moledet, Zevulun Orlev van de NRP evenals Yigal Bibi.

11. Bethlehem en Jericho
Ondanks de eerder genoemde problemen van de afgelopen jaren hebben beide steden 1.1123.000 toeristen tot einde september mogen begroeten. Dat is een verhoging van 96% voor Bethlehem en 42% voor Jericho.
Israel heeft gezorgd voor extra mankracht bij de controleposten, opdat een en ander vlot kon verlopen en er geen al te lange wachtlijsten zouden ontstaan.
Dit toerisme is vanzelfsprekend geweldig goed voor de plaatselijke economie.
Volgens minister van toerisme, Ruchama Avrahami – Balila, heeft Israel aan deze opbloei hard gewerkt. Nu zullen ook Judea en Samaria intensiever gepropageerd worden. Dat is goed voor Israel en voor de P.A.
De verwachting voor het hele jaar 2008: bezoek van 2 miljoen Christenen.

12. De Arabische landen in 1948
Ongeveer 850.000 Joden zijn gedurende de jaren 1948/49 uit de Arabische landen verdreven.
De ortodox politieke partij Shas is nu doende om compensatie te vorderen. Dit als tegenhanger van de eisen van de Arabische vluchtelingen. Het gaat hier om miljoenen. Volgens de betreffende minister zou dit door de VN moeten worden behandeld. Resolutie 194 verwijst hier ook naar.

13. Libië
Dit land heeft op 25 november een boot met levensmiddelen naar de Gaza strook gestuurd.
Dit is de 1e Arabische boot, die Israel uitdaagt. Op de boot blijken ook Palestijnse en internationale activisten te vertoeven en ongeveer 3000 ton voedsel. Dit zou door het Libische volk geschonken zijn
Volgens El Kodary volgen er meer boten. Kodary is het hoofd van de Popular Committee against the Siege.
Hij roept alle Arabische landen op om de door Israel opgezette isolatie van de Gazastrook te doorbreken.
Zoals bekend zijn er gedurende de afgelopen weken enkele boten uit Cyprus naar Israel gezeild. Volgens de laatste berichten zal Israel de Libische boot tegenhouden omdat het totaal onbekend is wat en wie er allemaal wordt vervoerd.

14. Cijfers
77% van de Israëli’s gelooft niet dat met de Palestijnen vrede kan worden gesloten.
70% meent dat er geen partner voor vrede is.
40% steunt onderhandelingen met de Hamas.
Volgens de laatste onderzoeken ziet de Knesset zetelverdeling er als volgt uit:
Likoed 37 zetels
Kadima 25 "
Shas 11 "
Arabische partijen 9 "
Yisrael Beiteinu 8 "
Yahadut Hatorah 8 "
Meretz 8 "
Arbeiderspartij 7 "
Jewish Home 4 "
Groenen partij 3 "
Merkwaardig is het gegeven dat als Moshe Feiglin een verkiesbare plaats op de Likoed lijst zou krijgen dat Likoed dan 6 zetels minder zou krijgen.



Likoed Kadima Arbeiderspartij
Welke partij is het meest geschikt
om de economie aan te pakken? 37% 15% 5%
Welke partij heeft het beste team ? 35% 20% 9%

15. Land voor vrede
De 1e keer dat Israel een deel van haar land afgaf was met resolutie 242 aan Egypte.
Vrede maken betekent blijkbaar: eigen land inkrimpen. Dus minder land en minder veiligheid. Dit beleid is tot nu gevolgd en geaccepteerd door de Israëlische regeringen en alle Amerikaanse en EU officials. Aangenomen mag worden dat Obama een zelfde koers zal voorstellen.
Volgens de laatste berichten zou Hillary Clinton minister van Buitenlandse Zaken worden. Haar echtgenoot, Bill Clinton moet nog voldoen aan enkele voorwaarden wat betreft zijn activiteiten. Dan gaan we een minder makkelijke tijd tegemoet en moeten hopen dat we een sterke regering zullen krijgen, die druk van derden zal weerstaan.
De vraag: wat doet Bibi?.
Geleerd van Oslo? Dat betekende meer terreur!
Geleerd van Gush Katif ? Dat betekende meer armoede en raketten en leven in caravans.
Er is door de geschiedenis heen steeds Joods land afgepakt. Door de Turken, de Britten en de Arabieren!
Conclusie is dus eigenlijk simpel: land terugnemen of geven.Dan meer veiligheid.Nationaal en internationaal.

16. 29 november 2008
De Verenigde naties (VN) organiseert op deze dag een dag van solidariteit met het Palestijnse volk. Zie resolutie 181.
De voorzitter van de VN vergadering, Miguel s'Escoto Brockmann uit Nicaragua, roept op tot een internationale boycot van Israel vanwege haar apartheidsbeleid. Volgens hem was het de grootste fout van de VN tot nu toe dat het gefaald heeft een Palestijnse staat op te richten.
Resolutie 181 roept immers op om 2 staten op te richten onder toezicht van Engeland.
Gedurende 2 dagen toont de VN films en beelden van het Palestijnse lijden en vergelijkingen van Israel met het Nazi regime. Tevens 6 resoluties, welke tegen Israel zijn gericht.
Ondermeer 1x de verdeling van Jeruzalem en 1x teruggave van de Golan aan Syrië.
Escoto zegt verder: het optreden tegen de Palestijnen is gelijk aan apartheid. Het niet hebben van een Palestijnse staat betekent het falen van de VN.
De Israëlische ambassadeur Gabriella Shalev vroeg de Algemene Vergadering of 29 november een dag van rouw was, omdat Israel wel resolutie 181 heeft aangenomen. De VN is geen realist.Het geeft de realiteit niet weer. De echte zaken gebeuren buiten de VN, aldus Gabriella.
Het is niet acceptabel om met zulk een toon te oordelen nu Israel al langere tijd met de PA onderhandelt.
De vergadering zou zich ook moeten concentreren op het Midden Oosten waar Iran dreigt Israel te vernietigen en Syrië dat terroristen steunt en Hamas dat doorgaat met het afschieten van raketten op Israel.

17. Benny Begin
Hierbij een verkorte weergave van een door Benny Begin gegeven interview.
Zoals bekend heeft hij zich weer bij de Likoed laten inschrijven als kandidaat voor de Knesset.
*We hebben een brede coalitie nodig. Daarom samenwerken met Kadima of een andere partij. Wel werken met uitsluitend ervaren politici.
*De grenzen zijn op dit moment nog niet van groot belang. We zien op korte termijn nog geen vrede. Zelfs president Peres ziet dat niet.
*De PA wil alle vluchtelingen terug sturen naar hun oorspronkelijke woning. NEE!
*We moeten ons concentreren op Iran, dat Hamastan (Gaza) als tak heeft. Dat geldt ook voor Hezbolllah en Syrië. Alle 3 zijn verbonden aan Iran.
*Helaas is Gaza door Kadima weggegeven. Het is nu een terreurbasis.
*Als wij ons nu terugtrekken uit Judea en Samaria dan komt daar terrorisme voor in de plaats. Dan zal Hamas daar het beheer overnemen.
*Israel is sterk. We hebben wel goede leiders nodig. Dit vanwege de complexe situatie.
*Kadima heeft een jaar onderhandeld met Abu Mazen. Wat was het resultaat ?
*Ik ben realist. Concentreer me op vandaag. Ik ben 10 jaar uit de politiek geweest. Dus ik heb geen oordeel over Iran. Het is een Golfstaten onderwerp, dus een internationaal onderwerp.
*Ik heb geen antwoord op het beleid van Obama. Hij moet nog beginnen.
*Het beste resultaat bij de komende Israëlische verkiezingen: 2 sterke partijen. Een grote, leidende partij en een goede partner. Een coalitie is eigenlijk water in de wijn doen.Als voorbeeld: Livni als minister van Buitenlandse Zaken.
*Ik ben tegen Feiglin. Deze man is al jaren lang te extreem.
*Meridor en ik zijn voorstanders van veiligheid, rechtspraak. De wet is de leidraad van onze democratie, een vrije economie en sociale rechten.
*Mijn visie is niet veranderd. Ik meen echter het volk te moeten dienen. Meer dan ik in het verleden gedaan heb.
*We moeten voorzichtig zijn. Denkelijk een meer gebalanceerde discussie. We spelen schaak met geweldige tegenstanders. Maar we hebben vrienden en we zijn sterk. Dit moeten we als leidraad aanvaarden. De Likoed kan dat.

18. Obama
Er zijn veel vragen over het door Obama te voeren beleid t.a.v. Israel. Er is nog geen objectief antwoord te geven. Er wordt veel gepraat en er is officieel natuurlijk nog niets besloten. Er zijn op dit moment al wel indicaties.
Hij heeft als adviseurs aangetrokken Dennis Ross en Daniel Kurtzer en als stafchef Emanuel. Dat betekent waarschijnlijk een "links" gericht beleid. Dus het zogenaamde postzionisme.
Als ook Hillary Clinton benoemd wordt, dan blijft de slogan land voor vrede het volgens mij bijzonder negatieve verhaal (terwijl ik dit schrijf blijkt het zeker te zijn dat Mrs. Clinton Condoleeza Rice gaat vervangen).
En dan is er ook het gegeven dat Obama met Ahmadenijad wil praten en het Saoedi-Arabisch vredesplan denkelijk wil doordrukken.
**Dat zou dan voor Israel betekenen: zelfmoord.
**Dat betekent dus: terug naar de grenzen van 1949 en het opnemen van vluchtelingen en hun nakomelingen.
Tot mijn grote verbazing heeft de Joodse gemeenschap in Amerika op Obama gestemd. Niet onmogelijk dat deze groep beïnvloed is door de pers en onvoldoende politieke belangstelling heeft.

19. Cairo
De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken waren in Egypte bijeen om te praten over de Hamas, die een verzoeningsgesprek niet accepteerde. Dit gesprek vond plaats enkele dagen nadat Abu Mazen gedreigd heeft verkiezingen uit te schrijven.
De secretaris generaal van de Arabische Liga, Amr Moussa, roept op om geen vacuüm in de PA te creëren en samen te werken.
Hamas heeft de oproep verworpen, omdat het zegt dat Abu Mazen op deze manier meer macht over Gaza tracht te krijgen.
Abu Mazen verwacht, gezien de huidige situatie, meer steun van de Arabische landen Maar deze landen zijn erg voorzichtig t.a.v. Hamas.
Tijdens deze gehouden conferentie verzocht Syrië om de blokkade van Israel te doorbreken en daar plannen voor te ontwikkelen. We moeten bij dit alles niet vergeten dat Hamas en Fatah eigenlijk bittere vijanden zijn!

20. Miliband
De Engelse minister van Buitenlandse Zaken zegt in Abu Dhabi
*Toen in 2002 het Arabische vredesvoorstel werd aangekondigd heeft het niet de aandacht gekregen die het verdiende. Het was en is nog een van de meest betekenisvolle en veelbelovende ontwikkelingen sinds het begin van het conflict.
Hij verwijst naar de toegenomen belangstelling voor het Abndullah plan van Israëlische leiders inclusief president Peres en Obama, die de betekenis aanvoelt.
Arabische leiders moeten Obama mededelen dat dit voorstel nog leeft en dat zij een serieus tegen-voorstel van Israel verwachten.
Volgens Miliband zien de EU en Engeland grote voordelen in dit plan.
Hij sprak ook over een 23 statenoplossing. Dus 22 Arabische landen en Israel.
Dit plan is volgens de minister beter dan een militaire actie of oplossing.

21. India
De Deccan Mujahedien, die de aanslag in India heeft opgeëist, is blijkbaar verbonden aan de Indian Mujahedien(IM), die verbonden is aan de Students Islamic Movement of India. De IM heeft gedurende de afgelopen 4 maanden 4 aanslagen gepleegd, waarbij zeker 140 slachtoffers vielen.
De groep valt aan daar waar chaos en financiële rampen zijn te creëren. Dus het gebeuren van de afgelopen dagen had dus kunnen worden voorkomen. Meer dan ooit is internationale controle en samenwerking een eerste vereiste. Een ieder zal zich toch moeten realiseren dat de door Israel opgebouwde veiligheidsmuur effectief werkt. Maar de wereld was en is nog tegen.
Zelfs een Arabische journalist bekent: ik kan in Jeruzalem ontspannen lopen.
India heeft geweigerd om Israëlische troepen te laten assisteren.
Er is terecht veel kritiek op de manier waarop in Mumbai het Beth Habad werd aangepakt.
Parachutisten stonden op het gebouw om de zaak aan te pakken.
Totaal onervaren werd er gewerkt. En India is beledigd dat haar kwaliteit en kennis van zaken in het geding is. Helaas kan dit niet van de Israëlische militaire specialisten worden gezegd. Die hebben jarenlange ervaring.
De terroristen waren bijzonder goed voorbereid. Zij hadden een plattegrond van de hotels en het centrum.
Het Beth Habad was het centrum voor veel Israëlische vakantiegangers en voor Joden, die kosjer voedsel wilden hebben en daar ook enkele nachten wilden logeren.
De enige overlevende terrorist heeft ook gezegd dat hij en zijn groep de opdracht had Israëli’s te vermoorden. Dat was het motief om het Chabad huis aan te pakken. Dat was immers het centrum voor Joden en toeristen. Hij en de andere groepsleden hebben daar in het verleden ook gelogeerd.

22. Al Sudari
Deze journalist van het Engelse blad Al-Sharq schrijft dat de Israëlische bezetting van een deel van Palestina een vast gegeven is. Maar wij wisten niet hoe daar mee om te gaan. In de jaren 30 werd ons 80% aangeboden. Wij weigerden.
In de jaren 40 werd ons 49% aangeboden.Wij weigerden.
Vandaag vragen we 22% van het gebied van 1967 en Israel weigert.
60 jaar lang praten we alleen over Palestina.
Als 10% van het geld dat de Arabische landen voor bewapening hebben gebruikt, geïnvesteerd zou zijn in het huidige gebied, de Westbank en Gaza, dan zouden we een welvaart hebben opgebouwd zoals dat heerst in een gebied als Singapore.

23. Slot
De focus is weer lang genoeg geworden. Ik heb heel bewust het laatste verhaal als slot gebruikt.
Verwijzend naar de ellende in India en de noodzakelijk te nemen maatregelen om meer internationaal terrorisme te voorkomen, zouden we natuurlijk een internationale maatschappij kunnen opbouwen door ons aller geld beter te investeren.
Dan zou veel spanning, woede en onbegrip kunnen worden voorkomen en zouden we op kortere termijn minder geld hoeven te investeren in veiligheidsmaatregelen.
Dan zou er ook geld vrij komen om de door het terrorisme veroorzaakte verdriet te verzachten.
Vandaag neem ik dan ook de vrijheid, mede vanwege de toch moeilijk te verwerken consequenties van de ellende in Mumbay, om Uw aandacht te vragen voor het werk van stichting Lechaim.
Onze slogan: help ons helpen kan mede door U worden mogelijk gemaakt.
Shalom,
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.
Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00