maandag 8 december 2008

Harry's Focus op Israel nr. 281

1. Inleiding
2. Amerika en het M.O.
3. Martin Indyke
4. Olie in Iran
5. Olmert
6. Mumbai
7. Beith Shalom
8. Egypte
9. Nato
10.Economische crisis
11.Terrorisme
12.Syrië – Libanon
13.Palestijnse staat
14.Qatar
15.Raket aanslagen
16.Trauma
17.Nationale Raad van jonge Israëli’s
18.Toerisme
19.Overpijnzing


1.Inleiding
In Israel is men druk doende om de verkiezingslijsten samen te stellen. Ook zien we bij bijna gelijk gerichte partijen blokvormen ontstaan. Dat zou een positieve uitwerking kunnen hebben op de samenstelling van een nieuwe regering en op het te voeren beleid.
Vanzelfsprekend volgen we Obama, die druk doende is een regering te formeren. Dit is van groot belang.Zeker om te weten wat het beleid in het M.O. zal zijn.
Het is moeilijk om Barak, de minister van Defensie, te volgen. Bijna de hele dag worden er raketten en mortieren afgeschoten en Hamas gilt maar dat de tijdelijke wapenstilstand moet worden gehandhaafd.
Over de situatie in Hebron zwijg ik liever. Dat diezelfde Barak opdracht heeft gegeven om het Beth Shalom te ontruimen is onaanvaardbaar.
De olieprijs zakt, de economische crisis is blijkbaar niet te stoppen en over de aanslag in India zijn we nog lang niet uitgepraat, Olmert blijft maar doordraven en blijkt niet te beseffen dat hij geen rugdekking meer heeft.Verder een verkorte weergave van een onderzoek van prof.Eidelberg, die aantoont dat een Palestijnse staat geen levenskansen heeft. En als slot een verklaring van jonge Israëli’s over het gebeuren in de heilige stad Hebron.

2. Amerika en het M.O.
In Israel is men, algemeen gesproken, positief gestemd wat betreft de benoeming van Hillary Clinton als minister van Buitenlandse Zaken. De diverse Arabische landen zijn minder optimistisch. Obama heeft wat betreft het M.O. Daniel Kurzer, de voormalige ambassadeur in Israel, benoemd om Hillary Clinton bij te staan.
De EU wil meer invloed in dit gebied en Oost Jeruzalem evenals een groot deel van de Westbank in handen van de Palestijnen geven. Eveneens heropening van het Oriënt House, dat in 1991 werd gesloten, vanwege de groeiende terreur.
Dat de hele wereld zich bezighoudt met de speldenprik op de wereldbol is uniek, dat de inwoners van die speldenprik zullen moeten afwachten welke regering het krijgt en of deze een voor het Joodse land goed beleid zal voeren, is een praktisch gegeven.

3. Martin Indyke
Het hoofd van het Saban Centrum voor het Midden Oosten beleid in Washington zegt in een door hem samengesteld rapport:
*Amerika moet directe onderhandelingen met Iran aanknopen.Dit zonder voorwaarden vooraf.
*Iran heeft voordeel gehad bij de strijd in Irak.
*Iran zal sneller in het bezit zijn van een atoombom dan specialisten veronderstellen.
*Wat betreft het conflict Israel - PA voelt Iran zich terzijde gesteld en reageert daardoor met aanslagen.
*Ik roep Obama op om met Iran te gaan praten. Dit land wil, dus doe wat.
*In het rapport over de verhouding Israel - Syrië merkt hij op dat de Syrische president een beslisser is. Hij wil zich waarmaken. Bashar Assad wil terugnemen wat zijn vader heeft verloren (de Golan Hoogvlakte) en opgeven wat zijn vader heeft gewonnen (Libanon). Beide zaken zijn op te lossen. Beide landen hebben daar voordeel aan. De tijd werkt tegen. Dus NU uitwerken.

Richard Haass, hoofd Buitenlandse Betrekkingen meent dat het M.O. het minst stabiel is om mee te werken. Obama is nu dus in een unieke positie om iets te doen.

4. Olie in Iran
Ahmadenijad, de Iranese president, wordt geconfronteerd met olieprijzen die in korte termijn behoorlijk zijn gezakt. Hij heeft nu dan ook te doen met een wankelende economie en zal maatregelen moeten nemen. De olie was in juli US $ 147,- per vat en is op dit moment lager dan 50,-. Verwacht wordt dat de prijzen nog meer zullen zakken. Dat zou dan ook invloed hebben op de huidige economische crisis.
Iran en Oman hebben nu dus budgettaire problemen en zullen om problemen te voorkomen in het budget moeten snijden.
Iran zou eigenlijk 90,- per vat moeten ontvangen en Oman 77,- om het budget acceptabel te houden.

5. Olmert
Olmert heeft opdracht gegeven om troepen van de Westbank in Sderot en omgeving te legeren. Hij heeft steeds beloofd om dit gebied te helpen. Maar heeft hij ooit gesteld dat hij dan ook de Westbank behoorlijk afzwakt en nog meer in gevaar brengt?
Op 3 december deelt hij mee dat hij van plan is om een groot deel van de inwoners van de Westbank te laten verhuizen naar de Negev. Een grote militaire basis wordt in dat gebied opgebouwd. Ook dat zal mensen aanmoedigen om zich in dit gebied te vestigen.
“De toekomst van Israel ligt in de Negev. Velen begrijpen dat. Dit is een nationaal proces zoals we dat niet eerder kenden”, aldus Olmert.
Een treinverbinding zal na het opzetten van het Bahadimkamp worden aangelegd. Anders wordt het wegvervoer overbelast.Volgens Olmert is het zich vestigen van de voormalige "kolonisten" en het militaire kamp de basis voor de bloei en groei van de Negev.

Ter herinnering: zulk een plan was er ook na de uittocht uit Gush Katif. Daar moet men nog aan beginnen!! De meeste families wonen nog in caravans.
Olmert is nog twee maanden Eerste Minister van een overgangskabinet.Toch te gek dat hij nog beslissingen neemt. Diezelfde donderdagmiddag om 4.00 uur is de schoonmaak van Beth Shalom begonnen. De televisiebeelden waren vreselijk. Barak moet zich schamen.Hoe kan een mens zo iets laten uitvoeren.Slecht voor de moraal van de militairen, maar ook voor de bevolking, die toch ook niet allemaal dezelfde gedachten hebben. Ik hoop in ieder geval van harte dat Barak in februari door de verkiezingen behoorlijk wordt afgestraft.

6. Mumbai
Uit informatie blijkt dat Amerika India gewaarschuwd heeft voor een aanslag op de hoofdstad. Er is veel kritiek op de reactie van India. In drie dagen tijd heeft dit alles 173 doden opgeleverd en 239 gewonden. Ook is gebleken dat de terroristen in Pakistan zijn opgeleid. Verwacht mag worden dat meerdere acties zullen worden uitgevoerd.
India, Amerika, Spanje, Indonesië, Balie, Egypte, Rusland, Engeland, overal zijn aanslagen gepleegd en steeds aanwijsbaar uit dezelfde bronnen.
Blijkbaar is dit niet te voorkomen. Samenwerken is de enige oplossing. De vraag: is dit mogelijk?
Is het mogelijk om internationaal deze gruwel te kunnen overmeesteren. Meer geld en mankracht voor ontmanteling vrij maken en minder voor extra overbodige bewapening.

7. Beith Shalom
De bewoners van de Westbank verzetten zich tegen de evacuatie van de inwoners van "het huis van de vrede". Dat is dus weer een botsing van Israëli’s met Israëli’s.
Maar Barak geeft de bevelen ondanks het zichtbare gegeven dat vooral veel jongeren zich verzetten. Dus onze huidige minister van Defensie, die nog maar een paar maanden actief is in het kabinet, creëert eigenlijk een totaal onacceptabele situatie.

Voormalig commandant Ron Tal zegt dat het zichtbare geweld de schuld is van de regering. Het is totaal onnodig om de families te verjagen. Hij zou, als hij nog actief zou zijn, Barak dringend gevraagd hebben zijn opdracht in te trekken. Het leger is door Barak in een moeilijke positie geraakt.
We praten over moeders en kinderen.Waarom zulk een haast gemaakt? De rechter heeft nog steeds niet beslist wie de eigenaar van de grond is !!

De media, helaas, spelen ook hier weer een discutabele rol. Op 4 december had Barak een ontmoeting met diverse leiders. Maar deze bespreking was denkelijk door hem bijgewoond om de ontruiming, die later op de dag plaats vond, als een verrassing te laten plaatsvinden.
Dit gesprek dat ook en vooral over het eigendomsrecht ging heeft dus niet geholpen.
Er waren overal demonstraties tegen Barak. De families zullen weer terugkeren en als er weer voldoende solidariteit met de verdreven bewoners wordt getoond, zal de regering zich wel twee keer bedenken alvorens weer zulk een gruwelijke actie te ondernemen. Ook hier was de kreet: wel geven, niets ontvangen.
2 december heeft aangetoond dat het misdadig is om families op zulk een manier te verdrijven.
Het leger blijft deze omgeving onder controle houden totdat de rechter een uitspraak heeft gedaan.

8. Egypte
Minister Gheit van Buitenlandse Zaken heeft een poging gedaan om Fatah met Hamas te verzoenen. Dat is, zoals bekend, niet gelukt. Gheit zal niet toestaan dat er een Moslem staat langs de grenzen van Egypte komt.
Gheits zegt dat door de Hamas in Gaza te handhaven, Israel haar strategische doel heeft bereikt. Ondermeer onrust en onderlinge gevechten in Palestijnse gelederen. Hij is kwaad omdat Hamas de bespreking niet heeft bijgewoond.
Motief van Hamas: Abu Mazen heeft geen Hamas gevangenen vrijgelaten.
Egypte is een seculiere staat en heeft problemen om te praten met Moslem landen.Zeker als het gaat om de veiligheid, aldus Gheit.

9. NATO
Barak Obama heeft James Jones aangewezen als nationale veiligheidsadviseur.Jones is een groot voorstander van het legeren van NATO troepen in de Westbank. De man was commandant van de NATO en het afgelopen jaar veiligheidsambassadeur voor het conflict tussen Israel en de PA. Hij ziet dit als een oplossing om het hiaat op te vangen op het moment dat Israel zich uit dat gebied terugtrekt.
Het IDF (Israëlische leger) is fel tegen. Het opereren in de Westbank zorgde voor beduidend minder aanslagen. Het Leger is uniek op dit gebied .Het is continu waakzaam en dat kan niet van de NATO worden gezegd (Zie de Unifil in Libanon).
Toch is de verhouding op militair gebied tussen Israel en de NATO goed. Het bezoek van de nieuwe opperbevelhebber Askenazi aan de NATO heeft daartoe bijgedragen.
NATO baas Jaap de Hoop Scheffer heeft gezegd dat zulk een door Jones gedaan voorstel alleen wordt uitgevoerd als beide partijen daarmee akkoord gaan.

10. Economische crisis
De algemene verwachting in Israel is dat ongeveer 25% van de restaurants op kortere termijn zullen moeten sluiten. De omzet is met ongeveer 30% gedaald. Door de crisis gaan de families minder uit eten en "stappen". De verliezen op de aandelenmarkt, de ingekorte salarissen, hebben grote invloed op deze tak. Filiaalbedrijven zullen bepaalde restaurants afstoten en zeker niet toevoegen.

Gebleken is dat de Nederlandse goede doelen instellingen miljoenen hadden opgespaard en belegd. Zij hebben dus kapitalen op hun aandelen verloren vanwege de crisis.
De belastingdienst zegt: niet meer sparen dan nodig is voor het noodzakelijke werk.
Het is ook niet onmogelijk dat belasting zal worden geheven op te grote vermogens.

11. Terrorisme
Op 2 december hebben enkele door Olmert vrijgelaten Fatah-terroristen een actie willen uitvoeren in het Tel Aviv centrale busstation. Dit is op het laatste moment voorkomen.Volgens een van de terroristen was deze groep verbonden aan de Al Aqsa Brigade, welke door de Fatah en ten dele door Hezbollah wordt gefinancierd.
Drie terroristen werden opgepakt door een gezamenlijke actie van leger en luchtmacht. Een en ander werd uitgewerkt in Jenin in samenwerking met de Islamic Yihad groep. Natuurlijk als "dank" omdat Olmert beloofd heeft nogmaals 250 man vrij te laten.

12. Syrië - Libanon
Michel Aoun, de leider van de Libanese Free Patriotic Movement (FPM), ontmoet in Damascus Bashir Assad. Tijdens de persconferentie zegt hij:
*Wij hebben een nieuwe pagina geopend, welke geen winnaar en verliezer kent.
*Wij hebben weer een normale relatie.
*Onze discussie opent een grote toekomst.
Tijdens de burgeroorlog 1975/1990 was Aoun hoofd van de Christelijke regering en vocht tegen Syrië. Hij vluchtte in 1990 naar Frankrijk en kwam in 2005 weer terug. Dit dus na 29 jaar Syrische aanwezigheid in Libanon.
*Ik ben militair en haat geen mensen en partijen waar ik tegen vecht.
*Een oorlog eindigt altijd met onderhandelingen en overeenkomsten.

Shaaba, de Syrische politieke adviseur van Assad, onderschrijft dit en onderstreept dat beide landen gaan samenwerken.
Aoun: bij de voorbereiding van de verkiezingen heeft Syrië ons bijgestaan maar zich nergens mee bemoeid.
De verkiezingen zullen in het voorjaar worden gehouden. Assad is overigens wel een samenwerking aangegaan met de Hezbollah, ook een officiële politieke partij in Libanon.
Samit Geagea, de leider van de Libanese troepen, is helemaal niet blij met het bezoek van Aoun aan Syrië. Hij zegt o.a.:
*Er is geen geld om een en ander te financieren, maar wel wapens en militanten welke ten dele door Iran worden gefinancierd.
*Niemand heeft Aoun gevraagd om een verzoening te arrangeren. Dat is niet zijn werk, maar het werk van onze president.

13. Palestijnse staat
Een onderzoek, geleid door prof. Eidelberg, heeft uitgewezen dat een Palestijnse staat eigenlijk geen levenskansen heeft.

Economie(onderzoek vond plaats voor de economische crisis):
* Zulk een staat heeft de eerste 10 jaar ongeveer US $ 33 miljard nodig.
* Er wonen 2 miljoen Arabieren op de Westbank en 1 miljoen in Gaza. Dit creëert ontevredenheid en economische stagnatie. Dus als consequentie haat t.a.v.
Israel en geestelijke leiders namens Allah.
* Tevens zullen 200.000 Joden een compensatie moeten ontvangen voor hun verhuizing. Dat betekent: bankroet van Israel en een gigantische trauma.

Demografie
*De 2-staten oplossing geeft aan dat tussen de Jordaan en de Middellandse zee de Arabieren op korte termijn in de meerderheid zouden zijn. Dit dwingt dus tot een eigen staat. Sharon gebruikte dit argument in 2005 en Olmert en Livni nu voor de Westbank en Oost Jeruzalem.
*Studie geeft echter aan dat in 2005 de Arabische bevolking niet hoger was dan 2.4 miljoen en de Joodse bevolking 80% van de Israëlische bevolking.
59% van de bevolking inclusief Gaza en Judea en Samaria
67% inclussief Judea en Samaria. Dus zonder Gaza.
Verder is het een gegeven dat de Joodse bevolking groeit en de Arabische vermindert.
Er is dus geen tijdbom wat betreft de groei. Maar er moeten wel maatregelen genomen worden om de Westbank te annexeren.

Politieke argumenten
*Volgens majoor generaal Giora Eiland, voormalig hoofd van de Nationale veiligheidsraad, willen de Palestijnen geen 2-staten oplossing. Ook Jordanië en Egypte steunen dit voorstel niet.
*Yuval Steinitz , voormalig hoofd van de Knesset defensie afdeling, meent dat dit voorstel afgevoerd moet worden van de politieke agenda. Dit is alleen maar negatief voor Israel. De consequentie:Iran krijgt er een filiaal bij.
*Advocaten voor een Palestijnse staat leven in een droomwereld. Zij hebben er moeite mee om te erkennen dat Palestijnen maar 1 doel hebben: vernietiging van de staat Israel.
*De Arabische kinderen worden zo opgevoed. Ook als zelfmoordenaars. Het duurt minimaal twee generaties om dit denken te wijzigen.
De Arabische en Israëlische officials hebben de moed niet om dit te zeggen. Het is echter een religieus, cultureel probleem dat eigenlijk de politiek overheerst.

Strategische argumenten
*Op 2 december 2002 vaart de Karin-A van Iran door het Suez kanaal. Bij controle bleek dat de boot vol zat met wapens, munitie enz. Doel: varen naar Gaza.
*Iran ziet sinds 1978 Gaza als slagveld. Als deze staat zou worden ontwapend, gelooft niemand dat de Arabieren zich aan de afspraken houden. Zie Oslo.
*80% van de Israëlische bevolking woont langs de kust. Arabische controle van de heuvels van Samaria en Judea hebben dan Israel als makkelijke prooi.
Dan heeft Amerika ook geen strategische partner meer in het M.O. Israel kan dan Amerika geen nuttige informatie verstrekken. Deze inlichtingen zijn veel meer waard dan de financiële en politieke steun die Amerika geeft aan Israel. Verder moeten we niet vergeten de waarde van import en export tussen beide landen.
*Onafhankelijkheid van Palestina geeft burgeroorlog en terrorisme in de hele wereld.

Democratische argumenten
*Principes van zelfbeschikking houdt een grote kans in dat als een bepaalde groep bij verkiezingen de winst behaalt, dit makkelijk tot een dictatuur veranderd kan worden.
*Hamas, een Moslem terreurgroep, heeft verkiezingen gewonnen. De mens heeft een vrije wil en onderscheidt goed en kwaad..Daardoor is men tegen Engeland opgestaan en moest dat land alle kolonies afstaan. Palestijnen hebben hun kansen verloren door .Fatah en Hamas als terroristen landen te accepteren. Hun kinderen zijn en worden verkeerd opgevoed. Het resultaat: een Palestijnse staat op de drempel van Israel. Dat is misdadig en niet acceptabel.
Oplossing:
Dit gebied opnemen in de Jordaanse staat. Israel en Amerika hebben geen oplossing aangegeven om het conflict te voorkomen. De basis van het Jodendom is door veel regeerders verlaten en de Westerse beschaving heeft toegestaan dat Palestijnen zich als barbaren gedragen.

14. Qatar
De boot, die op 6 december uit Cyprus zou vertrekken, ligt daar nog in de haven. Aangenomen wordt dat de druk van Israel daarvan de oorzaak is. Een boot uit Jaffa zou ook naar Gaza vertrekken. Dat is ook nog niet gebeurd. Aan boord zijn diverse Knesset leden en Arabische leiders, die in Israel wonen.
Een derde boot, georganiseerd door "Free Gaza Movement", de organisatie, die al drie schepen heeft verzorgd zal ook nog deze maand naar Gaza varen. Aan boord Arabische, Europese en andere internationale activisten.
Men wil de blokkade opheffen en de bevolking voorzien van voedsel, medicamenten enz. Als al deze actievelingen zouden zorgen voor rust in de bekende tent en geen raketten enz. zouden laten afschieten, dan zou dit allemaal overbodig zijn.
Men vergeet dat wij officieel in oorlog zijn met de Gazastrook en eigenlijk ook met de Fatah. Men vergeet dat dit normale consequenties met zich meebrengt en dat men totaal ten onrechte Israel verwijt niet aardig voor de Gazans te zijn.
Israel begeleidt zieken en zorgt voor o.a. elektra en water. Er staan 2000 trucks met voedsel bij de controleposten. Al Khudeiri, lid van de PLC, roept de secretaris generaal van de Arabische Liga op om stappen te ondernemen om hulp te bieden en de isolatie op te heffen.
De Veiligheidsraad heeft de houding van Israel veroordeeld door te weigeren de boot uit Libië te blokkeren. Maar dit land erkent Israel nog steeds niet. Dus de vraag is en blijft: wie is er fout ? Het gaat hier toch ook weer om onze veiligheid.
Zou bijvoorbeeld Duitsland in de jaren 1940/45 een schip uit Engeland hebben geaccepteerd? Er is overigens tot nu toe nog geen schot gevallen bij de pogingen om de blokkade te doorbreken.
Een zelfde situatie geldt eigenlijk voor de pers. De buitenlandse pers heeft Israel veroordeeld dat het Gaza niet binnen mag. De persvrijheid zou in het geding zijn.
En laat ons objectief blijven. Journalisten schrijven wel over Israel. Maar echter heel beperkt over de aanslagen. Algemeen gesproken gebruiken zij vaak eenzijdig en vreemde woordenkeuzes.

15. Raket aanslagen
Ondanks de tijdelijke wapenstilstand, blijft het raketten regenen. Zaterdag jl. 13 stuks ten Noorden van Ashkelon en in de Negev.
Vrijdag jl. 6 Qassam raketten op de industrie zone in Ashkelon. Eveneens in Shaar Hanegev vielen een behoorlijk aantal. Sderot werd ook door een ontploffing wakker geschud. De Al Aqsa Martyrs brigade, een vleugel van de Fatah, eist een en ander op.Volgens hen is dit een reactie op het geweld, dat de "kolonisten" in de Westbank hebben ontwikkeld.
Ik kan U de meest traumatische verhalen vertellen. Maar het is nuttiger om onze regering en eigenlijk ook de diverse politici in de wereld wakker te schudden en actie te ondernemen om deze negatieve activiteiten te doen stoppen.
Toch heeft de regering opdracht gegeven om bij de controleposten in de Westbank soepeler te controleren. Veel Palestijnen vertrekken nu met de auto volgeladen o.a.uit Nabloes dat sinds 2002 afgesloten was.
Luay Saadi, het hoofd van Palestijns - Israëlische veiligheidscoördinatie in Nabloes,
zegt dat zijn Israëlische partner akkoord gaat met dit vertrek en dat mensen boven de 50 jaar geen officiële toestemming meer nodig hebben.
Nabloes heeft 170.000 inwoners, 8 controleposten en wegversperringen. Uit deze stad kwamen veel zelfmoordenaars en andere terroristen.Vandaar de zwaardere bewaking.
De aanslagen vrijdag/zaterdag zijn een duidelijke indicatie dat de wapenstilstand geen stand houdt.
De burgemeester van Ashkelon begrijpt niet waarom de regering niet ingrijpt. Barak weet hoe beslissingen te nemen. Dat moet hij nu ook aantonen.

16. Trauma
Het onderzoek van NATAL, het Israëlische Trauma Centrum Voor Slachtoffers Van Terreur, geeft als resultaat:
56% van de bevolking heeft een trauma door aanslagen.
50% is lichamelijk of geestelijk gestoord of beschadigd.
4000 inwoners lijden aan PTSD= symptomen van Post Traumatic Stress Disorder.
Ruim 30% van kinderen tussen 13 en 18 jaar lijden aan PTSD. Dit wordt vaak pas na 3 maanden of later geconstateerd. Genezing duurt minimaal 6 maanden of blijft het leven lang een probleem.
Door te weinig publiciteit is dit ziektebeeld in de verdrukking gekomen en heeft te weinig aandacht gekregen.

17. Nationale Raad van jonge Israëli’s
In een verklaring wordt gesteld:
*Het is bijzonder onaangenaam wat er in de heilige stad Hebron is gebeurd. Om te zien dat Joden hun broeders en zusters dwingen om te verhuizen toont aan het gebrek van de regering aan inzicht en begrip.
*Na een poging om een confrontatie te voorkomen heeft Barak toch opdracht gegeven.
Het Huis van Vrede werd een Huis van Geweld en Conflict.
*We veroordelen deze acties van de regering tegen de burgers van Hebron. Onze mensen moeten worden beschermd en niet vervolgd.
*De vertegenwoordiger van de VN heeft de regering geprezen. Dat is fout en een belediging.
*We veroordelen ook de progressieve Zionistische organisatie AMEINU, welke in Amerika is gevestigd en de burgers fanatici noemt en dat zij de wet in eigen hand nemen.
*De bevolking van Gush Katif en Noord Samaria, die 3.5 jaar geleden ook uit hun huizen zijn gegooid, vechten nog steeds voor hun basisrechten, hun vergoeding enz.
*We roepen de regering op een einde te maken aan de agressie tegen haar burgers en een oplossing te vinden welke vredelievend en rationeel is wat betreft mogelijke toekomstige conflicten, die zouden kunnen ontstaan.

18. Toerisme
Israel ontvangt dit jaar 3 miljoen toeristen. Dat is 30% meer dan in 2007.
Resultaat: een extra injectie voor de economie van US $ 3.8 miljard.
Verdeling: 25% Joden, 66% Christenen, 11% anderen
Door deze "industrie" werden 40.000 nieuwe banen gecreëerd.
Van nog groter belang: een behoorlijk deel van de bezoekers zijn niet betaalde ambassadeurs voor Israel geworden.

19. Overpeinzing
Als ik U vanavond deze brief stuur, is nog niet bekend hoe de Likoed lijst voor de algemene verkiezingen er uit gaat zien. De samenstelling voor de verkiesbare plaatsen is dit keer van groter belang dan tot nu toe het geval was.
Dit keer is niet de vraag: een links of een rechts kabinet, maar een centrum rechts of een extremer rechtsorthodox kabinet.
Beide zijn voor mij acceptabel, omdat het hoog tijd is geworden dat de regering Olmert. voorafgegaan door de regering Sharon, op vakantie gaat. Deze hebben Israel veel schade opgeleverd. Zowel wat betreft de binnenlandse als de buitenlandse politiek en imago.
Ik vraag uw extra aandacht voor het stukje met als kop trauma! Het is niet mijn gewoonte om politiek en slachtoffer problematiek te vermengen.
Ik meen dit vandaag wel te moeten doen. Ik vraag Uw dringende aandacht voor het werk van stichting Lechaim. De stichting heeft Uw steun nodig, opdat wij met ons allen kunnen bijdragen aan het verzachten van het leed dat deze onschuldige mensen lijden.
Als coördinator van de jonge stichting Lechaim roep ik U op om voor een goed doel Uw bijdrage te leveren.
Dank en shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.
Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00