maandag 15 december 2008

Harry's Focus op Israel nr. 282

1. Algemeen
2. Likoed Verkiezingen
3. Egypte – Iran
4. Rakettenregen
5. Habayit Hayehudi
6. Chaim Ramon
7. Tzipi Livni
8. Bevolking Gaza strook
9. Bibi Netanyahu
10.Olie
11.Gaza strook
12.Ahmed Qurei
13.Obama
14.Medische hulp
15.De sociale situatie
16.Hillary Clinton
17.Oproepen!
18.World Health Organization (WHO)
19.Verenigde Naties
20.De Europese Unie
21.Qurei

1. Algemeen
Het is op dit moment moeilijk om een goed overzicht te geven van de binnenlandse politieke situatie. Het rommelt bij de diverse partijen wat betreft de verkiezingen in februari.De Likoed heeft problemen met Feiglin, die wat visie betreft mogelijk op het goede pad loopt, maar dan niet in de Likoed-sfeer past. Kadima heeft ook interne problemen.Tzipi Livni blijkt niet de perfecte aanvoerder te zijn. Dus ook daar zijn botsingen. En dat geldt eveneens voor de Avoda, de Arbeiderspartij. We zien voornamelijk in orthodoxe kringen de wens om samen te gaan werken. Ook in de diverse Arabische landen verloopt niet alles naar wens. De daling van de olieprijs is voor enkele landen catastrofaal. Verder zijn onze ogen gericht naar de samenstelling van de Amerikaanse regering. Obama heeft een ploeg voor het buitenlandse beleid samengesteld waar ik wel van wakker lig.Een rapport over de sociale situatie van de bevolking is ook om niet te kunnen slapen. En tot slot een uitspraak van een Moslem geestelijke leider, die Moslems verbiedt om Kerstbomen en kalkoen in huis te hebben.

2.Likoed-verkiezingen
Op 9 december zijn de interne verkiezingen gehouden. De rangschikking voor de landelijke verkiezingen is gemaakt. Er was een behoorlijke opkomst en maar een enkele verrassing. Moshe Feiglin, de opposant van leider Bibi Netanyahu, kwam op de 20ste plaats terecht. Volgelingen van hem zijn goed vertegenwoordigd in de eerste groep van 20. De door Bibi teruggehaalde politici zoals Begin, Ya'alon en Dan Meridor hebben goede plaatsen veroverd.Aangezien 15 van de eerste 30 plaatsen bezet worden door Feiglin aanhangers, moeten we hopen dat Bibi en Feiglin goed met elkaar kunnen samenwerken. Als dat lukt, dan wordt deze partij ver uit de sterkste bij de verkiezingen. Enkele dagen geleden heeft het Likoed verkiezingscomité de ranglijst veranderd. Daardoor is Feiglin getuimeld naar de 36e plek. Dit heeft te maken met het aantal stemmen dat geplaatste leden hebben gekregen. Dit hele gebeuren heeft te veel aandacht van de media gekregen. Feiglin zegt dat het een politiek comité was. Hij heeft haar beslissing echter geaccepteerd en gaat niet in hoger beroep.
Feiglin is een felle orthodoxen Zionist en Bibi houdt rekening met de geschiedenis, eerder gedane toezeggingen en de haalbaarheid daarvan.Feiglin valt nu Bibi weer aan. Dat is niet al te intelligent. Zijn visie mag goed zijn, maar het moet wel passen in het Likoed kader. Hij schrijft o.a.
*De media en de elite op het gebied van financiën en veiligheid controleren nu de staat. Zij leiden ons land naar de afgrond.
*Het lijkt alsof we in een democratie leven, maar Israel blijft in handen van de destructieve elite.
*Bibi begrijpt dat ik een alternatief leiderschap wil opbouwen binnen de Likoed. Wel losgekoppeld van links.

Als er een goede samenwerking zal ontstaan en de orthodoxe partijen eveneens elkaar kunnen vinden, dan mogen we een orthodox - rechts kabinet verwelkomen. Dat is dan een regering, die Israel als Joods land nodig heeft. Maar de kranten zijn algemeen links gericht en steunen geen rechts bewind.
De enquêtes geven gelukkig aan dat door het sterkere optreden van Feiglin bij de Likoed, deze partij toch geen zetels verliest t.a.v. eerder gehouden onderzoeken.

3.Egypte - Iran
Egypte heeft haar ambassadeur in Iran teruggeroepen. Een van de redenen is het protesteren van studenten voor de Egyptische ambassade in Teheran, omdat dit land te goede contacten met Israel onderhoudt.De relatie tussen beide landen is na de revolutie in 1979 niet verbeterd. Ook hier zien we dus de tegenstelling: Islam – niet Islam.
*Moebarak verwijt Iran dat de Palestijnen de Arabische landen willen opslokken.
*Iran weigert de straatnaam van de man, die Sadat vermoordde, te wijzigen.
*De groeiende verwijdering tussen Sunni Arabische landen en Shi'itisch Iran.

4.Rakettenregen
Livni, Olmert en Barak zijn bij elkaar geweest om te reageren op de constante raketten en projectielen afschieterij. Barak wil niets doen. Volgens hem is het behouden van de "calm" de tijdelijke wapenstilstand, van groter belang dan het militair ingrijpen.Olmert en Livni willen de zaak hard aanpakken. Livni stelt: We moeten op ieder schot reageren. De Hamas is verantwoordelijk.

Er zijn 3 zaken:
*Gilad Shalit?
*Hoe te reageren. Elektra afsnijden en infrastructuur afbreken?
*Wat in Gaza te doen. Hoe en wanneer militair ingrijpen?

Vervelend is dat de bevolking de dupe is en lijdt en de vraag is: als er een tegenactie wordt gehouden hoe reageert Amerika en de Hezbollah en wat is de invloed op de presidentsverkiezingen van de PA.

5.Habayit Hayehudi
Deze nieuwe groepering is gevormd door het samengaan van de Nationale Unie en de Nationale Religieuze partij( de NRP). Voorzitter wordt: rabbijn Daniel Herschkowitz
Programma:
*Het is het recht van iedere Israëli te wonen waar hij dat in het land van Israel wil.
*Iedere overeenkomst heeft consequenties en een prijskaartje.
*Ik ben niet bereid te praten over plannen die hypothetisch zijn.
*Wij, dus alle Joden, moeten het recht hebben om in het land van Israel te leven. Dit is de waarde en de visie van Jodendom en Zionisme. Een algemene Zionistische waarde, welke we nooit mogen vergeten.

6.Chaim Ramon
Tijdens een radio interview zegt Ramon dat iedereen op Kadima moet stemmen. Dit is de partij, die weet hoe het land te besturen.
Ramon verwerpt echter de beslissing van Livni en Barak om NIS 100 miljoen naar de Gaza strook over te boeken.
*Israel moet een massale militaire en tegelijkertijd diplomatieke actie uitvoeren om de Hamas uit Gaza te verwijderen.
*Kadima heeft het heft in handen. Hij voegt wel toe dat hij steeds tegen een tijdelijke wapenstilstand (truce) is geweest. Dat was volgens hem een overwinning voor de radicale Islam. Barak heeft toegestaan dat er NIS 100 miljoen van de Westbank naar Gaza werd overgeboekt. Hiermee moeten de werkers betaald worden. Hij heeft een truck verzorgd en het geld cash laten brengen. Dus ook hier: wel geven en niets terugkrijgen.

7.Tzipi Livni
Op 11 december zegt Livni dat het oprichten van een Palestijnse staat een oplossing voor de aspiraties van de Israëlische Arabische burgers is.
*Als er dan een staat is kan ik de Palestijnse burgers, die zich Israëlisch - Arabische burgers noemen zeggen, jullie zijn burgers met gelijke rechten. Maar jullie nationale oplossing ligt elders.
*Mijn idee: 2 staten voor 2 volken. Dat is mijn weg naar een democratische natie.
*Wat betreft Gilad Shalit: als jullie denken ik ga en bevrijd Gilad, dat is niet het geval.De regering is verantwoordelijk voor de soldaten. Wij willen rampen voorkomen. Dus ook in dit geval voorzichtig opereren en geen risico’s nemen.
*Het moet duidelijk zijn dat de staat het thuisland is van het Joodse volk.
*De nationale vragen van Israëlische Arabieren moeten stoppen op het moment dat zij een eigen land hebben.

8.Bevolking Gaza strook
Een enquête wijst uit dat 40% van de Gaza strook wil emigreren. Voor de Westbank ligt dat op 35%.Gaza wordt geblokkeerd door Israel vanwege de rakettenregen en andere aanslagen. 74% van de Gazans steunen de wapenstilstand. Deze eindigt overigens volgende week Het leger heeft zich voorbereid op meerdere aanslagen van de Hamas kant.

9.Bibi Netanyahu
De volgens de enquêtes aanstaande minister president Bibi Netanyahu heeft de EU medegedeeld dat de vredesbesprekingen met de PA zullen doorgaan. Echter wel met rode lijnen.
*Israel blijft het luchtruim controleren.
*De Palestijnse staat moet worden gedemilitariseerd.
*Jeruzalem blijft 1 stad en onder totale controle van Israel.
*Israel is ook aanwezig in de Jordaan vallei.
*Allereerst zal moeten worden gesproken over veiligheidsregels, daarna over de grenzen en daarna Jeruzalem en de vluchtelingen.
Deze onderwerpen waren ook delen van de 14 door Sharon toegevoegde punten aan de Road Map(Weg naar vrede) waar Kadima niets aan heeft gedaan.

10.Olie
Na Saoedie Arabie is Rusland de grote leverancier. Daardoor heeft het welvaart kunnen opbouwen.Nu wordt het echter geconfronteerd met de nodige problemen.
Rusland wil zich nu wel aansluiten bij het OPEC. Daarmee kan het meewerken aan een goede samenwerking en handhaving van het prijsniveau.
Volgens Rusland's grootste leverancier LUKOIL zal als er 2.5 miljoen vaten per dag uit productie worden genomen de prijzen in 2009 tussen US $ 60 en US $ 80 zullen liggen.Door de hoge prijzen gedurende de afgelopen jaren is de arbeid in Rusland duurder geworden, maar niet de productie verhoogd. Men zal dus moeten oppassen. Niet onmogelijk dat door de crisis de productie efficiënter zal worden geregeld en verbeterd.

11.Gaza strook
Diverse militante groepen nemen de verantwoordelijkheid voor het afvuren van raketten en mortieren op Israel.De Abu Mustafa Brigades, de militante vleugel van de Popular Front for the Liberation of Palestine, heeft een poster naar verslaggevers gestuurd met het bericht dat de afgevuurde raketten van de afgelopen dagen allemaal thuisgemaakte projectielen zijn.Reden was de viering van het 41 jarig bestaan van haar organisatie. Brigades van Hezbollah hebben tijdens de viering 2 raketten afgevuurd.Tienduizenden PFLP supporters demonstreerden met leuzen tegen de wapenstilstand tussen Hamas en Israel.Maidalawi, een Hamas leider, roept ook Abu Mazen op te stoppen met onderhandelingen en de VN resoluties uit te voeren. In Iran wordt ook geprotesteerd tegen de blokkade van de Gaza strook.Leuzen zijn te horen zoals: Weg met Amerika, weg met Israel!

12.Ahmed Qurei
Israel heeft voorgesteld 6.8% te annexeren en 5000 Arabieren op te nemen. Dit voorstel werd gedaan voor de eerste keer en na een jaar onderhandelen. Met deze opmerkingen wil Qurei, hoofd van de PA onderhandelaars, vanzelfsprekend de komende verkiezingen beïnvloeden. Maar Bibi, zoals bekend, is tegen grootschalige concessies en zegt de huidige discussies niet over te nemen.Qurei zegt op 12 december dat Israel 4 blokken wil houden. Dat zijn Ariel, Ma'aleh Adumim, Givat Ze'ev en Efrat. Eerst werd er 7.3% gevraagd door Israel, nu is dit gezakt naar 5.8%.

13.Obama
Volgens bepaalde berichten zal Obama, de nieuwe president van Amerika, onmiddellijk druk uitoefenen op Israel 's nieuwe regering om zich terug te trekken uit Judea en Samaria, Jeruzalem en de Golan Hoogvlakte om het vredesproces met Syrië te voltooien. Aanleiding tot deze indruk is de toespraak van de Nobelprijs winnaar Martii Antisaari. De voormalige Finse premier zegt bij de prijsuitreiking:
"Obama moet zich het eerste jaar concentreren op het Palestijns - Israëlisch conflict”.
Diezelfde Antisaari heeft enkele weken geleden het Westen opgeroepen de Hamas te erkennen als officiële beweging.Als we het team van Obama verder goed bekijken dan mag een ieder aannemen dat Israel een moeilijke tijd tegemoet gaat. Jim Jones, de nieuwe veiligheidsadviseur is de meest felle criticus op Israel. Jones wil Nato inclusief Amerikaanse troepen in Judea en Samaria vestigen. De geschiedenis leert ons dat de voormalige president Clinton Bibi, tijdens zijn vorig premierschap, ook onder druk heeft gezet. Bibi zal dus een sterke regering moeten kunnen samenstellen om de druk te kunnen weerstaan.

14.Medische hulp
Alla, een Irakees kindje, 8 jaar oud, was 6 weken geleden bijna dood. Hij werd via Turkije en Jordanië naar Israel vervoerd. Alla had hartafwijkingen en is geholpen in het Sheba Medical Center in Israel. Andere ziekenhuizen in de wereld zouden geen hulp meer hebben kunnen bieden. Hier, in Israel, werd gezegd: Aanpakken, we hebben niets te verliezen!

Dr.Gelkopf en Dr. Berger, Israëlische psychologen, worden voor een week naar Mumbai gestuurd om doktoren in India de voor trauma benodigde behandelingentechniek te onderwijzen. Enkele patiënten zullen worden behandeld. Beide doktoren werken bij NATAL, een privé kliniek, welke gespecialiseerd is in post trauma herstel.

15.De sociale situatie
De Latat hulp organisatie heeft deze week haar jaarlijks rapport gepubliceerd.
Een schokkend rapport:
*1 van de 4 Israëli’s leeft in armoede.
*36% van deze groep heeft honger.
*10% van deze mensen in nood sterft vanwege gebrek aan goede medische verzorging, gebrek aan arbeidsplaatsen en het falen van de regering om dit probleem aan te pakken.
*Verhoging van de voedselprijzen en wegvallen van giften zijn mede oorzaak.
*Lage lonen bij vaste en deelbanen is de basis van dit probleem.
*Gemiddeld inkomen van de hulpbehoevenden is Nis 3.134 ( Euro 630 per maand). De gemiddelde kosten zijn hoger.
*74% werkt liever dan bijstand te krijgen.
*Het aantal vaste banen is gedaald en tijdelijke banen gestegen sinds 2006.
*70% van deze groep kan niet deelnemen aan schoolactiviteiten.
*20% heeft geen geld voor de benodigde schoolboeken.
*50% ontvangt niet de noodzakelijke medische behandeling.
*62% heeft geen verzekering.
*9% kan de tandarts niet betalen.
*18% is chronisch ziek
*In het jaar 2008 waren de giften 27% lager. Dat wordt in 2009 nog lager.

Het is niet mijn gewoonte om dit soort overzichten op te nemen. Eigenlijk zou de bevolking zich moeten schamen dat een vierde van de bewoners van het Heilige Land in slechte en eigenlijk niet aanvaardbare omstandigheden leeft.We mogen ons afvragen of vanwege de dagelijkse spanning dit probleem onvoldoende bestudeerd wordt en geen maatregelen genomen worden opdat een ieder in ieder geval een basis leefmogelijkheid heeft.Laten we hopen dat de komende regering zich aan deze verplichting niet onttrekt en inderdaad toont een goede leiding te zijn voor allen.

16.Hillary Clinton
Olmert heeft Hillary Clinton gefeliciteerd met haar benoeming. Zij heeft Olmert verzekerd dat zij zal werken aan het brengen van vrede in het M.O. Olmert heeft gereageerd met op te merken dat zij een oprechte vriend van Israel is. Ook Livni heeft vertrouwen in haar collega en zal met haar verder samenwerken. Haar benoeming is, aldus Livni, goed nieuws voor de regio in het algemeen en voor Israel in het bijzonder. Clinton heeft ook de beste wensen uit de Arabische landen ontvangen. Men verwacht een voltooiing van volledige vrede.

17.Oproepen!
De 41-jarige Choudari is leraar aan de Engelse school voor de Sharia en volgeling van de Moslem Militas leider Omar Bakai Mohaminad. Hij heeft de aanslag in Mubai geprezen en roept alle Moslems op de traditionele Moslem vieringen te verwerpen. Hij is voorzitter van de Society of Muslem Lawyers.
*Allah heeft verboden om Kerstmis te vieren. Het is het pad naar de hel. Het is verboden om een kerstboom te hebben en kalkoen te eten.
*Veel Moslems, vooral diegenen, die in het Westen wonen, neigen naar het duivelse vieren van Kerstmis.
*Velen nemen deel aan festiviteiten door met Kerst o.a. kalkoen te eten. Huis versiering, kopen van Kerstbomen en Kerstkalkoen is door Allah verboden
*Velen vieren dit feest als herinnering aan de geboorte van Jezus.
*Het Kerstmis concept is een tegengesteld aan de stichting van de Islam.
*Iedere Moslem heeft de plicht zijn familie te beschermen. Deelname leidt naar de hel.

Dat de sjeiks en andere Moslem voortrekkers grote invloed hebben op hun volken en dat het dus moeilijk is om een overeenkomst te sluiten en begrip voor elkaar op te brengen moge duidelijk zijn door bijgaande, hieronder genoemde uitspraken te lezen. Het was allemaal op de Arabische t.v. en radio te zien en te horen.
*Edel Gaza heft het hoofd. Wees trots op het feit dat jullie vechten tegen de Joden.
*We hebben gezien hoe jullie op 1 dag in 1929 de Joden hebben afgeslacht. Doe dat vandaag weer in Hebron. Doodt hen uit verdediging van jullie Al Aksa moskee en als verdediger van Hebron en Nabloes.
*Verwijder de Joodse ambassadeur in Jordanië. Roep de Jordaanse ambassadeur uit Palestina. Alleen Mujahedim moeten in Palestina aanwezig zijn.
*Palestina is het land van de Yihad, van zelfopoffering.
*Stop alle im- en export met de Joden. Onze markten zijn vol van Joods fruit en groentes. De handelslieden, die dat verzorgen, zijn verraders
*De tijdelijke wapenstilstand met de Zionisten is zonder enige waarde. De oplossing: hernieuw het verzet, maar nu effectiever.
*We moeten weer zelfmoordenaars in Jeruzalem en Tel Aviv en in alle steden van bezet Palestina toelaten.
*Onze vijand verstaat alleen maar de taal van kracht
*Tot het Egyptische volk zeggen we: breek af de kunstmatige grens en breng voedsel en medicijnen naar je bezette broers in Gaza.
*Wij zullen heel Palestina bevrijden. Van de zee tot de rivier. Van Rosh Hanikra tot Eilat.
*Toon geweld. Zelfs als dat gevangenisstraf als gevolg heeft
*Wij willen geen staat van 364 vierkante kilometer, maar een vrij land van 27.000 vierkante km.

18.World Health Organization (WHO)
Een studie van het WHO geeft aan dat Israëlische kinderen erg snel geïrriteerd zijn. Zij zijn ook banger uitgevallen dan andere kinderen in de wereld.Een hoog percentage scholieren zijn stressgevoelig en hebben ziektes, die daar aan verbonden zijn (hoofdpijn, buikpijn, rugklachten en het gevoel van hulpeloosheid).De studie werd uitgevoerd onder 6.613 kinderen tussen de 12 en 16 jaar.Israel is land nummer 1 uit een lijst van 41, waarbij jongeren van 16 jaar lichamelijke stress symptomen tonen. Malta is nummer 2 en Amerika nummer 3.

19.Verenigde Naties
De president van de VN Algemene Vergadering heeft getracht te voorkomen dat de Israëlische ambassadrice prof.Gabriele Shalev het woord zou krijgen tijdens de herdenking van het gegeven dat 60 jaar geleden de Universele Verklaring voor Mensenrechten werd geaccepteerd. De president, Miguel Brockman, heeft geen succes gehad. Zijn motie werd weggestemd. Brockman heeft als reactie een vertegenwoordiger van het Arabische blok laten toevoegen.De herdenking vindt plaats op 17 december.

20.De Europese Unie
De 27 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU hebben unaniem beslist om de relatie met Israel op te waarderen. Dit is gedaan ondanks het tegenspartelen van Egypte en de PA.In april vindt een eerste ontmoeting plaats in Brussel van de Israëlische Eerste Minister en de leiders van de EU staten. Op dringend verzoek van Israel zijn de discussies over het vredesproces ook naar volgend jaar verwezen.Gedurende 18 maanden hebben Egypte, de PA en andere Arabische landen gelobbyd om de opwaardering te voorkomen.Volgens hen had Israel in ieder geval bevriezing van de nederzettingen moeten aanbieden. Het resultaat: drie keer per jaar een ontmoeting met de EU Eerste Minister. Andere ministers minimaal een maal per jaar.Een strategische dialoog zal worden samengesteld om o.a. te bespreken het vredesproces, de Iranese bedreiging, contra terrorisme. Israëlische experts zullen worden toegevoegd aan de EU vredestroepen.

21.Qurei
Tijdens een bijeenkomst met Palestijnse journalisten in Abu Dis zegt Qurei:
*Er is geen plaats voor Joden en nederzettingen in de Westbank. Hun aanwezigheid blijft een obstakel om vrede met Israel te sluiten.
*De onderhandelingen met Israel zijn uitgesteld vanwege de verkiezingen in dat land.
*De situatie vandaag is niet anders dan in het verleden. De verschillen zijn niet verminderd. De grote meningsverschillen zijn over de Westbank. De voorstellen over het behouden van de 4 blokken zijn voor de PA niet acceptabel. Het is onmogelijk om met de kolonisten samen te leven. Kijk naar de door Israel dagelijks uitgevoerde aanslagen!!!
*Vrede kan alleen to stand komen als Israel zich voor de volle 100% terugtrekt op de grenzen van 1967.
*Minister van Defensie Ehud Barak zegt dat de 4 blokken bij Israel horen. Dat is legitiem.
*Ik heb niets meer van Livni heeft gehoord over de finale status van Jeruzalem. Israel komt steeds met andere voorstellen. Israel zoekt iets om de Arabieren uit Jeruzalem te laten verdwijnen. Er is geen sprake van landruil zoals o.a. Barak dat voorstelt.
*Hoe kunnen we een deel van Jeruzalem opgeven? Jeruzalem is niet alleen een geestelijk, cultureel, historisch centrum, maar ook het economische centrum voor de toekomstige staat Palestina.
*De nederzettingen rondom Jeruzalem maken het moeilijk voor miljoenen Arabieren, Moslems en Christenen om Jeruzalem te bezoeken.

Shalom,
Harry



Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00