zondag 21 december 2008

Harry's Focus op Israel nr. 283

1. Algemeen
2. Palestijnse autoriteit
3. Geert Wilders
4. Ahmadenijad
5. Benny Elon
6. Het Kwartet
7. De schoen voor Bush
8. Cijfers Westbank
9. Toerisme
10.Raketten
11.Islamic Yihad
12.Olie
13.Olmert
14.Afscheid Bush
15.Vrijdagmorgen
16.Abu Mazen- Condoleesa Rice
17.Gilad Shalit
18.Engeland
19.Kerstmis
20.Slot

1. Algemeen
Een week met toch weer een stroom van opvallende zaken. Olmert en Livni houden toespraken waar toch wel heel veel vraagtekens bij moeten worden gezet.De Veiligheidsraad heeft haar best gedaan, Premier Brown zijn verklaringen mogen ook niet worden vergeten en ook het Kwartet heeft van zich laten horen. In Sderot is het, na het ophouden van de 6 maanden lange wapenstilstand, weer helemaal mis. Geert Wilders heeft tijdens zijn bezoek aan Israel veel media-aandacht gekregen. Het toerisme bloeit. Een teken dat het vertrouwen in de toekomst van Israel duidelijk aanwezig is. De olieprijs zakt bijna iedere dag. Dat is, algemeen gesproken, niet duidelijk zichtbaar in de prijs van de dagelijkse levensbehoeften.Tot slot moeten we helaas constateren dat het behoorlijk rommelt bij de diverse partijen die zich voorbereiden op de komende Knesset verkiezingen in februari.

2. Palestijnse autoriteit
Langs de kustwegen wordt een reclame campagne van de PA getoond welke de vredesvoorstellen van Saoedie Arabie promoot. Dat houdt in: teruggave van alle in 1967 door Israel "bezette" gebieden. Alle Arabische landen, uitgezonderd Iran, zullen dan Israel erkennen. Ook kon men in de belangrijkste Israëlische bladen een pagina grote advertentie lezen die dit plan aan de lezer voorlegde. Het enige obstakel: onwil van Israel om deze gebieden terug te geven. Niet wordt vermeld: de dagelijkse terreur.Ook niet dat de 6-daagse oorlog in 1967 begonnen is door de Arabische landen om Israel de nek om te draaien.Aanvaarding van dit discutabele plan kan betekenen dat de Hamas de Westbank gaat besturen. Een hoog percentage van Israëli’s is tegen teruggave van alle gebieden.

3. Geert Wilders
Tijdens zijn toespraak voor het Begin Centrum over de radicale Islam waarschuwt op 10december Wilders Israel en haar geallieerden dat er geen gematigde Islam is. Men mag en kan niet bouwen op deze fanatieke stroming. Wilders heeft in zijn jeugd veel tijd in Israel doorgebracht en ook daarna het land regelmatig bezocht.

"Jeruzalem heeft een unieke positie. Aan haar grens de frontlijn van een globaal conflict. Nu wordt ook Nederland, mijn geboorteland, aangepakt.
Israel wordt aangepakt met haat en geweld, omdat het aan de frontlijn van de Yihad ligt.Als er geen Israel zou zijn geweest, had men een andere plaats gevonden. Dus geen gevecht tegen Israel, maar tegen het Westen.
Israëlische ouders liggen wakker vanwege hun kinderen die er voor zorgen dat men in de EU en USA rustig kan slapen.De Moslem ideologie zoekt geen samenwerking of assimilatie maar overheersing van de niet-moslim", aldus Wilders.

4. Ahmadenijad
Op 15 december zegt deze president in een toespraak in Ahvaz, de hoofdstad van Khuzestan, nooit en te nimmer Israel te zullen erkennen. Deze duidelijke uitspraak maakte hij tijdens een rondreis langs de provincies.
"Iran zal niemand onderdrukken, maar is ook niet bereid om haar rechten op te geven".
Hij zegt tevens dat de huidige crisis een groot politiek en sociaal probleem is en dat daardoor het patroon van tirannie in elkaar is gestort. Hij verwijst naar Carter, die hem de hand niet wil reiken, omdat hij het Zionistische regime niet erkent. Geen Iraniër heeft Carter dat overigens gevraagd.Men moet wel weten dat Iran nooit zal praten met diegenen, die Israel erkennen.Het Iranese volk roept om de Israëlische misdadigers te laten stoppen met de agressie, de nederzettingen, haar ideologie, welke de basis van het Zionisme is.

5. Benny Elon
De man van de Knesset Allies Caucus en ingenieur van de hechte band met pro Israel- Christenen trekt zich terug uit de politiek. Tijdens de samenstelling van de nieuwe partij Bayit Hahejudi kwam hij op de 17e plaats. Zijn partij, Moledet (Thuisland) doet ook niet meer mee.Elon, als minister van Toerisme, heeft vaak gezegd onder de indruk te zijn van de steun welke wordt gegeven door Evangelisten.Vooral tijdens de
2e Intifada kwam dat tot uiting. Moledet ging samen met o.a.Tkuma en de NRP.

6. Het Kwartet
Ban Ki Moon, Lavrov, Condoleeza Rice, Xavier Solana (vertegenwoordiger van de EU) Benita Ferreiro (EU Buitenlandse Zaken) en Tony Blair bevestigen de bilaterale onderhandelingen en complimenteren Israel en de Palestijnen voor hun voortdurende pogingen tot een akkoord te komen.t.a.v. de onderwerpen welke aangesneden zijn door Livni en Abu Mazen. De onderhandelingen welke begonnen zijn in Annapolis, moeten worden geïntensiveerd opdat op korte termijn de staat Palestina kan worden gevestigd in vrede en veiligheid met Israel. Dit wordt bereikt via drie wegen. Opbouw noodzakelijke instituten. Mogelijkheden creëren voor economische groei door betere omstandigheden.Uitvoeren van verplichtingen aangegaan in Annapolis en met de Road Map.Palestijnen moeten Israel erkennen en eerder gemaakte afspraken nakomen.Eenheid van Palestijnen, gebaseerd op de verplichtingen van de PLO, de legitieme en internationaal erkende vertegenwoordiger van het Palestijnse volk is een belangrijk aspect in dit proces. Het geweld moet stoppen en de wapenstilstand doorgezet.
Het Kwartet maakt zich zorgen over het sluiten van de controleposten. Daardoor is men in Gaza in moeilijke omstandigheden gaan verkeren. Israel moet doorgaan met het voorzien van voedsel, medicamenten, brandstof en water. Israel moet Gaza voorzien van voldoende materiaal om projecten te ontwikkelen. Het Kwartet steunt in deze Blair.Het eist tevens onmiddellijke vrijlating van Gilad Shalit en roept Amerika op Annapolis te steunen en zich te houden aan de 2-staten oplossing.

7. De schoen voor Bush
Op 14 december tijdens een persconferentie in Bagdad gooide een journalist een schoen naar Bush. In het overgrote deel van de Arabische landen wordt deze man nu als een held vereerd. Men ziet hem als een leeuw en men bidt voor hem opdat hij op heel korte termijn uit hechtenis wordt ontslagen.Advocaten staan in de rij om hem te verdedigen. Veel journalisten protesteren tegen zijn hechtenis en prijzen hem als een top journalist. Algemene opinie: de haat tegen Amerika is onvoorstelbaar groot en de journalist wordt een held in de geschiedenisboekjes.

8. Cijfers Westbank
*De bevolking in de Westbank groeit 3x sneller dan in andere gebieden. Gedurende de afgelopen 12 jaar is de bevolking verdubbeld.
*Bewoners zijn gezond en hebben een hoger inkomen dan in andere gebieden van Israel.
*Kinderen doen het goed op school.
*In 1995 130.000 inwoners. Nu 270.000. Groei: 107%. Ander deel van het land: 27% groei.
*Periode 2005/2007 groei: 5% per jaar. Ander gebied: 1.7%
*2007: 9000 kinderen geboren Totale groei: 14500 = 5500 nieuwe bewoners.
Hiervan 800 nieuwe immigranten.
*Israëli’s, die verhuisden van binnen de groene lijn: 4700 personen.
*Geboorte: 35 per 1000 inwoners Ander gebied 20 per 1000
*Gemiddelde leeftijd: 20 jaar ” 27 jaar
*Leeftijd boven 65 jaar: 2.9% “ 10%
*Geboren in Israel 82.6% “ 69.5%
*62% neemt deel aan het arbeidsproces “ 56%
*6.5% is werkeloos “ 7.3%
*Inkomen per familie: NIS 13,506,- “ 12.343,-
*91% voelt zich gezond “ 73%
*92.3% tevreden met het leven “ 83%
*Aantal criminele zaken 22%. Hoger dan in ander gebied!

9.Toerisme
Januari/november 2.8 miljoen: 35% meer dan in 2007
10% meer dan in 2000

Volgens de betreffende minister wordt 2008 een recordjaar. Bijzonder belangrijk voor de landelijke inkomsten. Ongeveer NIS 25 miljard (Euro 5 miljard).
Er is een groot aantal werkers aangetrokken. Cursussen worden georganiseerd o.a. voor taxichauffeurs in Eilat.Gidsen voor Russisch en Chinees sprekende gasten. De minister roept op om banen in te vullen. Er liggen meer dan 4000 aanvragen vnl. voor de hotelindustrie.

10. Raketten
Dinsdag en woensdag jl. zijn 24 raketten in Sderot en omgeving terecht gekomen.
Olmert zegt eindelijk dat het zo niet meer kan en dat de wapenstilstand niet meer werkt. Ik schrijf hier verder nog over. Om de ellende een ietwat aan te voelen vindt U op www.stichtinglechaim.blogspot,com een filmpje van enkele minuten, welke ons enkele dagen geleden door Sderot is toegestuurd. Het is een Engelse versie, maar de beelden spreken eigenlijk voor zich. Gebruik onze bankrekening en laat mij volgende week, als ik weer een bezoek breng aan dit gebied, niet met lege handen gaan.

11. Islamic Yihad
Minister van Defensie Ehud Barak zegt niets in haast te doen in Gaza. Als er geen andere keuze is, ja, dan moeten we wel.
Inmiddels heeft het IAF wel 2 afschietplaatsen vernietigd.
Olmert zegt, na woensdag jl te hebben gestemd voor de Kadima lijst:
"Hoe kunnen we een wapenstilstand handhaven als men doorgaat met schieten. We zullen bespreken wat te doen".
Olmert heeft wel opdracht gegeven de doorgangsposten te sluiten. Dit een dag nadat alle posten weer waren geopend voor toevoer van levensmiddelen enz.
Op 18 december deelt Hamas mee dat de wapenstilstand voorbij is. Dus 24 uur eerder dan officieel afgesproken. Een en ander was op 19 juni door Egypte geregeld. Ayman Taha, de PA onderhandelaar, zegt dat Israel zich niet gehouden heeft aan de regels.
De afgelopen 3 dagen zijn er meer dan 50 raketten afgeschoten. Dus een duidelijk teken dat de tijdelijk afgesproken wapenstilstand voorbij was.

12. Olie
Rusland heeft zich niet verbonden met de Opec. De algemene productie is teruggeschroefd. Daar heeft Rusland wel aan deelgenomen. Maar de prijs blijft zakken. Of deze maatregel invloed zal hebben op de internationale crisis, moeten we afwachten.
De prijs is weliswaar gezakt, maar het verbruik vanwege de crisis ook!!
Als we ons realiseren dat we 10 jaar geleden voor een vat US $ 10 betaalden en nu ongeveer 40 dan is er nog wel wat van de prijs af te halen.

13. Olmert
Tijdens de Nationale Veiligheidsstudieconferentie zegt hij: “Er komen 2 nieuwe regeringen (Israel en Amerika). De vraag: wat is het beleid, wat is de coördinatie”.

Obama zegt op de radio:
We accepteren geen atoombom in Iran.
Terreur zoals uitgeoefend door Hezbollah en Hamas, die Israel willen vernietigen, is eveneens niet acceptabel.
Israel en Iran zijn geen buren. Het waren tot 1979 goede vrienden.
Khoemeini maakte van Israel een propaganda project van haat.
Israel kan zichzelf verdedigen. Maar de dreiging is niet alleen gericht op Israel, maar heeft betrekking op de hele Westerse wereld. Ook de bedreiging van de as Teheran-Damascus-Hezbollah-Hamas.
We moeten trachten een oorlog te voorkomen. Dat is mijn functie (Obama). Syrië is geen Moslem land. Het wil weg bij de as van de duivel en betere relaties aanknopen met het Westen.

Olmert blijkt een afscheidstournee te maken. Hij heeft vorige week Amerika bezocht en een toespraak gehouden, waarbij hij aangeeft hoe wij in Israel in vrede kunnen voortleven. Hij stelt zelfs dat we met Syrië in vrede kunnen leven. In Tel Aviv voor het Instituut voor strategische studie zegt hij dat de indirecte gesprekken met Syrië zullen leiden tot directe gesprekken, die tot een overeenkomst zal kunnen leiden. Syrië kan worden losgeweekt van de "as van de duivel. Breken met Iran en de Hezbollah is dan de positieve consequentie. Een overeenkomst met Syrië vermindert de kans op oorlog en stopt het terrorisme. Het is onze plicht om dit te onderzoeken en de kans te nemen.

Steinitz, de voormalige voorzitter van het defensie comité, zegt dat de Golan van essentieel belang is voor de veiligheid, elvaart en toekomst. at gebied mag je niet gebruiken als wisselgeld.

Vrede wil zeggen amper kans op oorlog, relatie Iran-Syrië kapot, afvoer van hoofdkwartieren van Hamas en IslamicYihad uit Syrië en de fondsenwerving stopt tussen Syrie en Hezbollah,

Syrië wil opgenomen worden in de Internationale gemeenschap. Dat is een duidelijke zaak. Bibi zegt: ja, onderhandelingen, maar Israel blijft op de Golan. Olmert is sinds de verkiezing van Tsipi Livni lamgelegd. Hij gaat echter maar door en. bezoekt Rusland, Amerika, Engeland, Frankrijk en uit de meest ultra linkse kreten. Olmert zegt ook dat we moeten bouwen aan buren die gematigd zijn. Turkije, Syrië, Egypte, Jordanië. Dat geeft een goede situatie in het M.O.

“Ik ben een discussie met Turkije begonnen over Syrie”, aldus Olmert. “Zoals al eerder gezegd: vrede met Syrie is mogelijk. Sharon en ik hebben gebouwd aan vriendschap met Amerika. Bush is een grote vriend van Israel en het Joodse volk. Daardoor hebben we veiligheid en 30 miljard over een periode van 10 jaar. Het hele land Israel is ons Historisch thuisland. Maar we kunnen de dromen van de Palestijnen niet terzijde leggen.

Er is geen andere oplossing dan het land verdelen. Creatieve oplossingen zoals het vluchtelingenprobleem, Jeruzalem en veiligheid zullen moeten worden gevonden. Probleem van de demografie is een tijdbom. Sharon begreep dat. Daardoor heeft hij Gaza afgestaan. Dat was geen falen, maar een eerste stap om een democratisch Israel op te bouwen. Het is beter om ons te concentreren op 2 staten. We moeten geen illusie maken. Er is geen economische vrede zonder diplomatieke vrede. Economische vrede is een verkiezingsleuze”, aldus Olmert.

De uitspraken van Olmert, die overgangspremier is en dus geen invloed of zeggenschap meer heeft, zijn officieel onverteerbaar. Aan het einde van zijn ministerschap verkoopt hij het land en maakt het met zijn indrukwekkende negatieve visie het voor zijn opvolger niet eenvoudiger. We mogen ons zelf eigenlijk afvragen wat Eerste Minister Olmert gedurende zijn ministerschap allemaal dan wel heeft uitgevoerd en voltooid.

14. Afscheid Bush
De Amerikaanse president heeft ook een verrassing. Op zijn initiatief komt de Veiligheidsraad bijeen. De 15 leden stellen een resolutie samen, waarbij de opvolger van Bush en ook van Olmert al wat richtlijnen in zijn portefeuille meekrijgt. Op 16 december wordt deze resolutie eenstemmig aangenomen.

Verwijzend naar resoluties 242, 2038, 1397 en 1515 en de ontwikkelde visie voor 2 staten

Israel en Palestina, zij aan zij, te leven in vrede, veiligheid met erkende grenzen
Aanvaarding van de verklaring van het Kwartet d.d. 9 november 2008, de gezamenlijke verklaring van Israel en de PA in Annapolis en de Road Map
opmerkend het belang van het Arabische vredesplan van 2000
aanmoedigend het voortdurende werk van het Kwartet steun te geven aan Annapolis en de noodzakelijke binationale onderhandelingen
steunt de geaccepteerde principes van het proces en haar streven om het doel te bereiken: een vredesovereenkomst
roept alle landen en internationale organisaties op om mee te werken aan een goede sfeer wat betreft de onderhandelingen en steun te geven aan de PA dat zich verbonden heeft aan de Kwartet principes en het Arabisch vredesinitiatief en respecteert de verplichtingen van de PLO om de economie van Palestina te ontwikkelen, om de bronnen welke de PA ter beschikking heeft te maximaliseren evenals de instituten, nodig om een staat op te richten
dringt aan op intensiverende diplomatieke pogingen om tegelijkertijd een vredelievende co-existentie tussen alle staten in de regio te bevorderen
verwelkomt de overweging van het Kwartet om in 2009 in Moskou een internationale vergadering te houden
beslist om deze zaak te blijven volgen.

Dank U, mijneer Bush! Dank ook aan Olmert, onze inspirerende regeringsleider!
Beide heren geven een behoorlijke trap na. Dit beeld is eigenlijk vanaf het jaar 2002 al geschilderd. Olmert heeft Bush steeds de beste vriend van Israel genoemd en Bush zijn innige wens is om toch in de geschiedenisboekjes te worden genoemd.

15. Vrijdagmorgen
Terroristen vuren op Nir Oz. Voertuigen worden vernield. Islamic Yihad eist de actie op.

Verder worden er 3 raketten in de Negev afgevuurd. Dit 3 uur na het stoppen van de tijdelijke wapenstilstand.

Hamasleiders in de Gazastrook duiken onder. Ook worden de kantoren verhuisd. De heren zijn bang voor aanvallen van het IDF. Het leger zegt dat het het dagelijks afvuren van raketten niet accepteert.Tevens dat het klaar is om de diverse centra behoorlijk aan te pakken. Het verbreken van de wapenstilstand wordt beschouwd als een succes voor de Hamas in Syrië. Hamas in Gaza had het willen handhaven.

Diverse leiders van diverse groepen spreken oorlogstaal. Zij hebben ook gezamenlijk een "oorlogskamer" ingericht voor een eventuele Israëlische operatie op kortere termijn.

Zoals vermeld heeft de wapenstilstand een half jaar geduurd.

De eerste 4 maanden werden ongeveer 40 raketten afgevuurd. De laatste 6 weken 270! Gedurende de eerste periode waren de controleposten open. Er was redelijke rust in de Negev en ook in Gaza. Begin november is een kidnapping verijdeld. Toen vielen er 7 doden bij de Hamas.

Reactie: 62 raketten op 5 november, vervolgens 280 stuks.

Israel heeft ondanks alles toch steeds elektra geleverd. Via Ashkelon werd 65% van het totale gebruik geleverd. Voedselvoorziening lag zo goed als stil. Maar via de tunnels werd er behoorlijk aangevoerd. Gedurende de afgelopen 6 maanden heeft Hamas zich behoorlijk bewapend. Over Shalit werd niet gesproken.

De wapenstilstand heeft wel de verhouding met Egypte verbeterd. it land heeft niet voldaan aan de wensen/eisen van de Hamas. et heeft ook het Arabische vredesplan niet gepushed. Dit is ook niet gedaan door Jordanië dat niet erg blij is met het opheffen van de wapenstilstand. In ieder geval is het leger op dit moment beter voorbereid. Het is wel bang voor een front bij Gaza en tegelijkertijd in het Noorden.

16. Abu Mazen- Condoleesa Rice
Abu Mazen bezoekt op18 december Amerika. Hij dineert met Condo. Zij neemt nog eens alle punten met hem door.

Annapolis: gesponsord door Amerika
De bouw van noodzakelijke instituten
Bevorderen van de economie
Opleiding van Palestijnse veiligheidstroepen.
Op 20 januari stoppen Condo en Bush.

17. Gilad Shalit
De ontvoerde militair wordt ereburger van Parijs. Hij zit inmiddels 900 dagen vast ergens in de Gaza strook. Deze benoeming wordt bijzonder gewaardeerd. Eigenlijk ook een boodschap voor Hamas: de Internationale Gemeenschap gaat niet akkoord met deze ontvoering.

18. Engeland
Dit land adviseert haar burgers geen land in "bezet" gebied te kopen. Toekomstige vredesovereenkomsten kunnen consequenties hebben. De PA ambassadeur in Engeland spreekt over een mijlpaal en zegt dat deze waarschuwing een dramatische verandering in het beleid is. Israel meldt dat deze houding bijzonder teleurstellend is. Zeker na het laatste bezoek van Olmert aan dit land. Maar wat willen we als premier Brown zegt dat de oplossing voor de Westbank een goede zaak is.Tot nu toe een struikelblok bij de onderhandelingen en de PA economie. Dus Israel moet maar afstaan.!!!

Brown en Fayyad, de PA premier, ontmoetten elkaar op 15 december. Beiden komen overeen dat de nederzettingactiviteiten moeten stoppen.

19. Kerstmis
Ondanks de 3000 raketten welke in Israel terecht kwamen, heeft Israel hard gewerkt om de kerstviering veilig te laten verlopen. Dit heeft geloond.

Bethlehem heeft een recordjaar .Verwacht worden: 1,25 miljoen toeristen en

Pelgrimgangers. In 2008 ontving Israel 2 miljoen Christenen.

Er zijn in deze periode veel festiviteiten in het land. Israel heeft het reizen nu makkelijker gemaakt. Vooral in de Westbank. Het Heilige Land staat open voor alle religies. Dat is de wet. Tussen 1949 en 1967 konden Joden de oude stad niet bezoeken.

Israel is het enige land in het M.O. waar de Christelijke bevolking sinds 1949 groeide.

20. Slot
Vanaf deze plaats daarom de wens uitgesproken dat deze Kerst het sein zal zijn voor een internationaal vredige toekomst!

Geen honger, geen armoede, geen moordaanslagen wel een vredig naast elkaar leven met respect voor een ieder.

Ik vraag Uw aandacht voor een presentatie over Shiloh op www.stichtinglechaim.blogspot.com. De beelden spreken voor zichzelf. Daar wordt met overtuiging gewerkt aan de verdere opbouw van de natuurlijke hoofdstad van de Joden en de begeleiding van getraumatiseerde kinderen, die helaas lijden onder de dagelijkse toch wel aanwezige spanning.

Tot slot een verhaal dat het verschil in opvatting over Israëlisch en Palestijns politiek beleid verklaart.

Wat gebeurt er als een vlieg in een kopje koffie valt?
De Italiaan gooit het kopje, breekt het en loopt weg in een vlaag van woede.
De Duitser wast het kopje voorzichtig, steriliseert het en zet een nieuw kopje koffie.
De Fransman verwijdert de vlieg uit het kopje en dringt de koffie op.
De Chinees eet de vlieg op en gooit de koffie weg.
De Rus drinkt de koffie met de vlieg op.
De Israëli verkoopt de koffie aan de Fransman, de vlieg aan de Chinees, drinkt de thee en gebuikt het restant van het geld om een apparaat uit te vinden dat vliegen verhindert in de koffie te vallen.
De Palestijn beschuldigt de Israëli voor het vallen van de vlieg in de koffie, protesteert bij de VN voor deze agressie, neemt een lening bij de VN om een ander kop koffie te kopen, gebruikt verder het geld om explosieven te kopen en blaast dan het koffiehuis op waar de Italiaan, de Fransman, de Chinees, de Duitser en de Rus proberen de Israëli uit te leggen dat hij zijn kop thee eigenlijk aan de Palestijn zou moeten geven!

Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim: www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:NL87 RABO 0117 7238 00