zondag 23 november 2008

Harry's Focus op Israel nr. 279


1. Inleiding
2. Ismael Haniyeh
3. Obama
4. Arafat
5. Olmert
6. Netanyahu
7. Jeruzalem
8. Olijfbomen
9. Gaza – Ashkelon
10. Olmert en Gaza
11. Livni en Peres in de VN
12. Ouders, die hun kind verloren
13. Minister van Justitie Daniel Friedmann
14. Hamas
15. Enquête 20 november
16. Peres in het Britse parlement
17. Bezette gebieden
18. Nato Conferentie
19. Meimad
20. Tzipi Livni
21. De tijdelijke wapenstilstand
22. Miliband
23. Slot

1. Inleiding
Wij allen klagen over gebrek aan regen. Dat blijkt "gelukkig" belangrijker te zijn dan de politieke activiteiten. Ik kan U vertellen dat er gisteren zo veel water uit de hemel is gevallen, dat wij eigenlijk wat regen betreft, niet mogen mopperen.
Vorige week heeft U een verhaal ontvangen over ons werk wat betreft Shiloh. Daarom, om U niet te veel te belasten, pas nu weer een nieuwsbrief.
In Israel staan natuurlijk de verkiezingen, vastgesteld op 11 februari, in het middelpunt van de belangstelling. We zien een ontwikkeling waar ik al jaren over heb geschreven en gesproken. Minder partijen en een duidelijker beeld van het politieke denken.
De voorbereidingen van de in Amerika gekozen president Obama om een regering samen te stellen en zijn beleid te bepalen, zijn van groot belang. Zeker voor het Midden Oosten.
Livni, Netanyahu, Olmert en Peres (alfabetische volgorde) houden toespraken in Israel en het buitenland.Van sommige uitspraken schrik ik. Zeker als ik onder andere in de Jerusalem Post een kort overzicht van onze geschiedenis lees.
De Hamas blijft raketten afschieten en onze regering blijft doorgaan met het verwijderen van zogenaamde illegale panden in de omgeving van Hebron. Dus vandaag wat ouder als ook heet van de naald nieuws.

2. Ismael Haniyeh

De leider van de Hamas zegt dat hij bereid is om een Palestijnse staat naast Israel te acccepteren. Wel natuurlijk volgens de grenzen van 1967. Dit verhaal werd gegeven aan de 11 EU parlementariërs die van Cyprus naar Gaza zijn gezeild. Deze groep protesteerde tegen de zeeblokkade van Gaza door Israel. Als Israel het voorstel van Haniyeh zou accepteren, dan zou hij een langere "calm", dus een langere wapenstilstand beloven. Maar de Palestijnse rechten moeten wel worden gerespecteerd.
Hij zegt:
*We hebben nog geen staat. Niet in de Gaza-strook en niet in de Westbank.
*Ons probleem is niet met de Joden, maar met de bezetting.
*De bezoekers met de 3e boottocht (Cyprus-Gaza) protesteren ook tegen de bezetting.
*Jullie bezoek toont aan dat wij niet alleen staan en dat we terecht protesteren tegen de blokkade.
*Wij nemen geen deel aan de conferentie in Egypte. Wij hebben 17 Fatah leden vrijgelaten om onze goede wil te tonen. Maar de Fatah heeft niets van zich laten horen. Er zijn ongeveer 400 Hamas gevangenen bij de Fatah. Amerika accepteert dat. Wij niet.
De genoemde boot DIGNITY genaamd, had medicijnen en medisch materiaal bij zich.
Sinds juni 2007 heeft Hamas in Gaza het heft in handen. Er wonen 1.5 miljoen mensen. De organisatie van de bootbezoeken is in handen van "free Gaza Movement", dat de Israëlische blokkade wil opheffen en op hun manier forceren.
Zoals bekend trok Israel zich in 2005 terug uit Gaza. De welvaart die er tot dat moment heerste is veranderd in onderlinge ruzie en armoede.
Een woordvoerder van Obama heeft overigens verklaard dat Obama bereid is om met Hamas te praten onder voorwaarde dat het Israel erkent. Obama praat niet met een terreurgroep. Mashaal, een van de Hamas leiders, reageert door te zeggen dat het bereid is tot een gesprek als Amerika de rechten en opties van Hamas accepteert.

3. Obama
Volgens het blad Al Hayat zou Obama contact met Hamas hebben gehad. Dit werd niet gepubliceerd om de verkiezingen niet te beïnvloeden. Zoals al verteld is Hamas volgens de Amerikanen een terreur organisatie waar geen contact mee mag worden onderhouden. Ahmad Youssuf, adviseur van Haniyeh, beweert maandenlang contact te hebben gehad. Amerikanen mogen officieel niet in Gaza vertoeven!!
Verwacht wordt dat Obama zich, algemeen gesproken, meer met het binnenland zal bezighouden en minder met het M.O.

4. Arafat
Op 12 november was het 4 jaar geleden dat Arafat is overleden. Hamas verbiedt om mee te doen aan herdenkingen welke in Ramallah plaatsvinden.
Nasser al Kidweh, een neef van Arafat en hoofd van het Arafat Legacy Institute, zegt dat zijn oom vergiftigd is.
Tijdens de herdenking zegt Abu Mazen:
*Wij trekken het beleid van Arafat door. Wij vechten voor een zelfstandige staat met Jeruzalem als hoofdstad.
*Alle gevangenen zullen moeten worden vrij gelaten. Anders is er geen vrede mogelijk.
*Als Hamas onze rangen wil opvullen, dan zal het allereerst onze instituten en onze geschiedenis moeten accepteren. En verder ook geen eisen stellen.
*Hamas is schuldig aan het falen van een verzoening (geen ontmoeting in Egypte).
Als Hamas akkoord gaat met onze wensen, dan moeten we een referendum houden.
Dat moet de Hamas toch accepteren omdat het zeker is van haar eigen macht.
Ahmed Tibi van het UAL zegt tijdens de herdenking dat hij Arafat mist.
Amerika heeft een zwarte president kunnen kiezen. Wij kennen hier nog steeds racisme en fascisme. Dit gevecht moet eindigen! Dat was Arafat's droom
Hij roept:Arafat sta op en bevrijdt het Palestijnse volk!

5. Olmert
Eerste Minister Ehud Olmert zegt in de Knesseth dat wie na 11 februari de leiding zal hebben, wel moet accepteren dat veel delen van Eretz Israel, het Joodse oude thuisland, zal moeten afgeven. Iedere regering zal de waarheid moeten vertellen.
Zijn waarheid: grote delen van Judea en Samaria en Oost Jeruzalem inclusief de Golan zullen moeten worden afgestaan.
Livni verwierp onmiddellijk deze verklaring.
"Ik houd mij aan ons platform, dat door mij is geschreven".
Maar Livni heeft lange tijd hecht met Condoleeza Rice gewerkt en president Bush heeft eigenlijk de bulldozer gebruikt om Joods land aan de Palestijnen te geven.
*In werkelijkheid zijn de OSLO akkoorden (1993) steeds verstoord.
*Als Israel zich ergens terugtrok, werd meer geweld ontwikkeld.
*Volgens Olmert was Oslo een perfecte overeenkomst.
*Rabin heeft dat toentertijd goed in elkaar laten zetten. Maar het resultaat was: meer terrorisme en een beduidend zwakkere beveiliging.
Tijdens de herdenking zegt hij: we verloren 1500 burgers. Maar we leerden wel om met pijn en de schuld, die we voor Oslo betaalden, om te gaan.
*We moeten nu beslissingen nemen. Dus land afstaan.
(pijn = het verlies van mensen. Schuld = wij moesten boeten voor de positieve punten van de Oslo Akkoorden).

6. Netanyahu
Op 11 november zegt Bibi Netanyahu:
*Als wij de verkiezingen winnen, dan stoppen we met de huidige onderhandelingen. Wel zullen we de economie in de Westbank ontwikkelen.
*Bush heeft Annapolis doorgeduwd.Hij heeft hier echter gefaald.
*Er wordt nu zeker nog niet gesproken over finale overeenkomsten.
*Jeruzalem zal nooit een discussiepunt zijn.
*Economische vrede is primair!
De interne verkiezingen worden gehouden op 15 december.
Zoals al vermeld zal worden deelgenomen door Benny Begin, Dan Meridor en Uzi Dayan. Moshe Yaalon, de voormalige opperbevelhebber, die door Sharon vanwege Gush Katif ontslagen werd, heeft eveneens besloten deel te nemen. Hij meent dat terugtrekken moet stoppen en ziet in Bibi een goede politieke partner.Verder hebben Assaf Hafetz en Michael Ratzon, die gesteund wordt door Moshe Arens, zich aangemeld.

7. Jeruzalem
Nir Barkat is gekozen als burgemeester en volgt Polianski op. De man is een voormalige zakenman, die ondermeer als opdracht krijgt de financiën in de hoofdstad gezond te maken en de stad weer als een waardige hoofdstad.
*Ik zal een burgemeester zijn voor alle ingezetenen.
Hij versloeg de ultra orthodoxe kandidaat Meir Porush. 52% -43%
*Ik krijg een gecompliceerde taak.We moeten daarom allen samenwerken om de stad weer gezond te maken.
Barkat, een voormalige paratroeper officier is niet orthodox, maar zal zeker, evenals wijlen Teddy Kollek, in staat zijn, op de juiste manier het goede beleid uit te stippelen.

8.Olijfbomen
Officiële cijfers geven aan, dat niet meer dan 0.05% van de totale oogst is vernield. Zie eerder bericht in nr.278. De totale opbrengst in Judea en Samaria heeft een waarde van US $140 miljoen.
De oogst was mogelijk door de bescherming, die het IDF heeft gegeven. Dit jaar kon er daarom ook gewerkt worden langs de grenzen, waarbij overigens veel aanslagen werden voorkomen.
Er was een hechte samenwerking tussen het PA oliedepartement en het IDF. Ongeveer 3000 werkers waren bij het oogsten betrokken.
Deze industrietak geeft 100.000 families werk en eten. Dat zijn dus ongeveer 500.000 mensen.
Dit jaar betekende het: 3.600.000 werkdagen. Eerdere jaren: 1.700.000 werkdagen.
Het gaat dus om olie, zeep, industriële kunstproducten.
Start van de oogst was op 5 oktober. Er werd binnen gehaald:114.000 ton olijven. In 2007: 41.000 ton!

7000 ton voor inleg
107.000 productie olie
7000 ton export naar Israel.

9. Gaza - Ashkelon
Op 13 november was er 's avonds alarm. Raketten uit Gaza. Geen gewonden.
Aangezien de inlichtingendienst al eerder had gewaarschuwd, was het Kerem Shalom kruispunt gesloten en werd een aanslag voorkomen.
Toch heeft minister van Defensie Barak toestemming gegeven om een boot met levensmiddelen te laten doorvaren.
Toch zegt Chris Gunnes, official van de VN, dat Israel boten tegenhoudt en dat de VN die vrijdag geen 750.000 ton voedsel kon afleveren.
Wegens gebrek aan benzine is de elektra productie ook stil gelegd, aldus de Hamas.
"Israel wil de wereld de realiteit niet laten zien. Het weigert Franse diplomaten toe te laten. Eveneens journalisten, waar onder Connie Mus”.
Na 16 maanden is de Hamas sterker dan ooit. Belangrijke reden: Het aantal tunnels, dat Gaza met Egypte verbindt. De bevolking blijkt daar veel profijt van te hebben.
Er blijken ongeveer 1000 tunnels te zijn. Het gaat nu niet alleen om wapens.Het is ook geen geheim meer. Een en ander wordt zelfs gepropageerd en de bouw van de tunnels is in handen van beroepswerkers. Zelfs telefoon en elektra wordt aangelegd.
"We hebben de Rafa controlepost niet nodig"!
De prijzen van de gesmokkelde goederen zijn laag. Veel werkelozen zijn aan het werk en verdienen een redelijk salaris.
Ban Ki Moon zegt echter dat de reacties van Israel op de raketten onaanvaardbaar is. Er is gebrek aan voedsel en medicijnen. Israel moet de Unrwa volgens Ban weer de vrijheid geven om Gaza te bezoeken en te bevoorraden. Hij veroordeelt echter ook de Hamas wat betreft het toestaan van de aanslagen.
De EU onderstreept het verhaal van Ban Ki Moon via haar vertegenwoordiger Benita Ferrera Waldner .
Vergeten wordt dat Hamas in Gaza zich als vijand van Israel opstelt. Nog ernstiger, het wil ons land Judenfrei maken. En toch sturen wij voedsel enz.enz. Gewonden en zieken worden in Israëlische ziekenhuizen behandeld.

10. Olmert en Gaza
Op 14 november zegt Olmert dat de hoeveelheid van raketaanslagen niet acceptabel is.
Vrijdag jl. werden 15 stuks afgevuurd op Ashkelon. Gedurende de hele week was er een totaal van 140.
Toch mag het leger alleen beperkte acties ondernemen. Er zijn immers nog geen doden gevallen en het aantal gewonden is beperkt!!! “We moeten trachten de tijdelijke wapenstilstand te handhaven”, aldus Olmert.

11. Livni en Peres in de VN
Tijdens zijn toespraak richt Peres zich direct tot Abdullah van Saoedie Arabie. Maar de man reageert niet. Hij blijft wel in de zaal. Onze president wilde denkelijk Abdullah uitnodigen hem in Israel te bezoeken.
Livni zegt dat als de Arabische en Moslem leiders oprecht vrede willen, dan zouden ze zich in de VN anders moeten opstellen.
Zij vermeldt wel in haar toespraak dat de contacten met de PA goed zijn en dat er vooruitgang wordt geboekt.
Belangrijke reden volgens Livni: alles gebeurt in het geheim. De media worden geweerd.
Zij valt echter ook Bibi aan, die liever het Joodse hartland handhaaft, dan vrede met de buren te sluiten.
Fayyad,1e minister van de PA, zegt dat Jeruzalem heilig is voor Christenen en Moslems. Hij vergeet de Joden te noemen!!

12. Ouders, die hun kind verloren
Een groep ouders, die tijdens de Libanon oorlog hun kind verloren, zijn een campagne begonnen om niet op Kadima te stemmen.
Hun woordvoerder zegt:
Niet voor een 2e keer! Deze partij (Kadima) mag geen deel meer uitmaken van een volgende regering, Velen denken dat Livni de goede leider is. Maar tot nu toe is er niets veranderd. Zij zat ook in de vorige regering ! Livni heeft wel Olmert gevraagd af te treden (na de behandeling van het Winograd rapport). Het is bij woorden gebleven. Wel beloftes maar geen daden.

13. Minister van Justitie Daniel Friedmann
De minister zegt dat bezoeken aan Gaza alleen aanvaard zouden moeten worden onder de conditie dat er ook contact zou mogen worden gelegd met Gilad Shalit.
Hamas handelt tegen de internationale wet!

14. Hamas
De verhoging van het aantal afgeschoten raketten is geen toeval.
Hiermee wil men invloed uitoefenen op de te houden verkiezingen. Daardoor zullen de rechtse partijen de vruchten plukken.
Hamas spreekt dit tegen.Volgens Hamas reageert het omdat Israel de wapenstilstand schendt. Maar zelfs de PA zegt: Hamas wil Bibi!
Hamas wil immers militaire botsingen. Daardoor wordt het sterker.
Volgens de inlichtingendienst wil Hamas doorgaan, omdat door de wapenstilstand haar politieke doelstellingen kunnen worden gerealiseerd.
Een grotere militaire actie zou de controle van de Hamas op Gaza immers voorkomen.

15. Enquête 20 november
Hoewel de cijfers dagelijks veranderen toch een overzicht.
Volgens de laatste gegevens zijn de zetels als volgt verdeeld:
Likoed 34
Kadima 23
Avoda 8 (Arbeiderspartij)
Shas 13
Yisrael Beiteinu 10
Jewish Home 7 (Nationale Unie + Nationale Religieuze partij)
Meretz 10
Arabische partijen 9
Yahadut Hatorah 5
Groene partij 1

Conclusie: een rechts, orthodox bewind

16. Peres in het Britse parlement
*Mijn familie kwam in Israel tijdens het mandaat. In onze zak hadden we een Brits/Palestijns paspoort.In ons hart: BALFOUR.
*Churchill redde de wereld van de Nazi bedreiging.Toen waren veel landen gesloten voor de overlevenden (na de oorlog). Toen was het een noodzaak om een eigen land te hebben.
*De Israëlische Britse relatie heeft het verleden beïnvloed en moet onze toekomst leiden!
*Britten hebben in vroegere tijden de Bijbel geadopteerd. Dat was een moreel kompas.
*Engeland heeft het mandaat gebied geleid en gevochten tegen de Nazi's.
*Engeland heeft de staat Israel geïnspireerd. Daardoor hebben we een democratie.
*In moeilijke tijden is Israel steeds gesteund door Engelse leiders.
*Engeland heeft het Midden Oosten vorm gegeven.
*De hemel heeft 3 monotheïstische religies verenigd. De aarde heeft het verdeeld.
*Gebeden hebben ons verenigd, zwaarden hebben ons echter gewond.
*We worden bedreigd door afbraak van de natuur, verkeerd gebruik van water en energie!
*We moeten verspreiding van ziektes voorkomen. Dat is een bron van kwaad
*Samen vechten voor waardigheid, vrijheid, sociaal recht. Vooral belangrijk in het M.O. Wel verklaringen afleggen, maar geen actie!
*We hebben 7 oorlogen gevoerd. Een nederlaag zou ons einde hebben betekend, maar geen vrede.
We vechten voor vrede. Wel al ten dele bereikt. We verlieten Libanon, Gaza en ten dele de nederzettingen.
*We bestuderen het Arabische vredesvoorstel. Dit is een tegenstelling t.a.v. Khartoum
Toen: nee tegen erkenning, nee tegen onderhandelen, nee tegen vrede.
Ik reageerde positief op het Arabische voorstel in de VN. Maar een voorstel is niet: take it or leave it. Hamas verwerpt een compromis en blijft raketten afvuren.
*Noodzaak: stop Iran. Reageren door hoop te geven in plaats van vrees.
*Conflict stoppen. Daarna vrede sluiten in het M.O.
*Israel gaat door met onderhandelen. Dit ondanks de komende verkiezingen.
*We hebben geen oorlog met het volk van Iran. Wel met haar leiders.
*Wetenschap in de plaats van land als basis voor de economie.

President Peres blijkt zijn functie te misbruiken.
Hij is president van de staat Israel. Dat is te vergelijken met de functie van koningin Beatrix in Nederland. Zijn politieke uitspraken zijn gevaarlijk, omdat zij niet berusten op het politieke denken in de Knesseth en bij het volk. Zeker niet op dit moment waarbij wij op korte termijn parlementaire verkiezingen hebben. Zie enquête!
Verder prijst hij Engeland als het land dat de 2e wereldoorlog zou hebben gewonnen en de Joden continu de helpende hebben gereikt.
Dit was niet het geval voor de 2e wereldoorlog, tijdens de oorlog en zeker niet na de oorlog. Wat hem bezield heeft om dit allemaal te zeggen is een volstrekt raadsel.
Peres wil steeds een goede beurt maken. Maar deze toespraak zou afgestraft moeten worden.

17. Bezette gebieden
In de Jerusalem Post heeft een artikel gestaan over de zogenaamde bezette gebieden.
Behoorlijk ingekort hierbij de belangrijkste punten.
*Er wordt internationaal steeds gesproken over "bezettte gebieden". Dat zou zijn:Judea, Samaria, Gaza.
Die aanduiding werd in 1967 na de 6 daagse oorlog tegen Egypte,Jordanië en Syrie.voor het eerst gebruikt.
Een Palestijnse staat bestond niet in 1948 en ook niet in 1967!
Zelfs resolutie 242 vermeldt niets over een Palestijnse staat.
*In 1948 verwierpen de Arabische staten de VN beslissing om het Engelse mandaatgebied op te delen tussen de Joden en de daar wonende Arabieren. En kwamen deze gebieden onder beheer van Jordanië en Egypte. Deze 2 landen voorkwamen dus eigenlijk de vestiging van het door de VN aan de in dat gebied wonende Arabieren land.
*Ruim 3000 jaar lang was er een beheer, waar geen Arabier zich mee bezig hield.
Het waren ondermeer de Romeinen en vanaf 1516 tot 1917 de Ottomanen. Daarna tot 1948 werden de Britten de mandataris.
*In 1920 tijdens de vredesconferentie van San Remo werd de toenmalige situatie bevestigd en de Balfour verklaring officieel geaccepteerd.
"Palestine" werd opgedeeld tussen Jordanië en Israel dat overigens niet meer dan 22% van het mandaatgebied kreeg. Deze verdeling was in een eerder stadium niet op deze wijze overeengekomen.
*Abdullah was geen Palestijn. Zijn "land" werd in het begin Transjordanie genoemd en vanaf 1949: Jordanië. Het was Joden overigens niet toegestaan zich in dat land te vestigen. Deze beslissing van Abdullah druiste in tegen de inhoud van de Balfour verklaring.
*In 1951 werd door een Palestijnse Arabier koning Abdullah vermoord.
Als wraak werden in 1970 duizenden Palestijnen vermoord en verjaagd. Hoessein was bang voor een overheersing van de zogenaamde Palestijnen, die onder leiding van Arafat vanaf het eerste moment als een terroristengroep opereerde.
*In 1947 werd door de VN het Joodse gebied opnieuw opgesplitst. De Joden accepteerden de VN beslissing, de Arabieren verwierpen het voorstel en begonnen een oorlog tegen het Joodse land op 15 mei 1948 toen door David Ben Gurion de staat Israel werd uitgeroepen. De secretaris generaal van de Arabische Liga verklaarde toen :d it wordt een oorlog en een massale moord.
*In 1967 krijgt Israel, na de 6-daagse oorlog, de controle over de Westbank en Gaza. Dus het kreeg haar eigen gebied terug. Dit land was immers nooit eigendom van derden geweest. In 1964 was het de PLO (Palestijnse Vrijheidsbeweging) dat, hoewel het geen eigen land bezat, land opeiste. Er waren al gevechten gedurende de periode 1964 -1967. De Internationale wet is geen uitroeiingwet. Dus de PLO had geen rechten en kon dan ook geen zelfmoord opeisen.

Er bestaat dus eigenlijk geen Palestijns gebied of Israëlische bezetting. De Palestijnse plannen zijn duidelijk. Kijk naar Gaza, de Hamas en Al Quada! Het is daarom onverklaarbaar hoe de Israëlische regering steeds wil toegeven aan de eisen van de PLO en hoe men internationaal gesproken van een groep Arabieren een volk wil maken, wonend op gebied dat niet aan hen behoort. Men kan zich nu wel afvragen wat dan te doen met de groep Arabieren, die voor het overgrote deel het aan hen toegewezen stuk land in 1948 hebben verlaten.
Dat waren toen ongeveer 700.000 mensen, die men al 60 jaar lang als vluchteling kenmerkt. Dat zouden er nu ongeveer 4 miljoen zijn.
Internationaal heeft men er een chaos van gemaakt en Israel heeft zich op dat gebied heel slecht verkocht. Diverse Israëlische regeringen vonden het belangrijker om internationaal geaccepteerd te worden dan zich te verzetten tegen een verkeerde vertaling van de geschiedenis.

18. Nato Conferentie
Op 20 november woont onze opperbevelhebber generaal Ashkenazi de Nato conferentie bij. Hij spreekt de vergadering toe en zegt ondermeer:
Ons doel is de internationale terreur te verslaan en stabiliteit in de wereld te creëren.
Dat is niet eenvoudig. De bewapening wordt steeds beter, er is gebrek aan moraal en men is ongelimiteerd in de uitvoering van het terroristenwerk. Terroristen zijn bereid te doden en te worden gedood.
Het feit dat velen aan deze conferentie deelnemen is een positief teken!

19. Meimad
Deze links orthodoxe groepering heeft besloten zich af te splitsen van de Arbeiderspartij.
Men is nog intern aan het overleggen om samen te werken met Meretz en de partij van de Groenen. Sinds 1999 is rabbijn Michael Melchior de leider.
Belangrijkste motief om weer zelfstandig te worden is het gegeven dat hij niet meer op een verkiesbare plaats bij de Arbeiderspartij komt en dus geen invloed kan uitoefenen.
Ami Ayalon, het voormalige hoofd van de Shabak en seculier, ziet een goede samenwerking met de orthodoxe rabbijn, die goede relaties heeft met de Paus en diverse sjeiks. Melchior meent dat er vooral op de scholen meer aan Jodendom gedaan moet worden.
We zien dus nu een duidelijker beeld van de diverse stromingen in het politieke leven.
Links - rechts + centrum - orthodox.

20. Tzipi Livni

Sinds het duidelijk is dat Kadima de verliezende partij wordt, is de dame agressiever geworden.
*Wij vertegenwoordigen het Joodse volk en bepalen de identiteit zonder de staat aan de orthodoxie te verkopen”. Zij verwijst in deze naar de zogenaamde Haredim.
Shas reageert en stelt: Livni heeft gelijk. Zij verkoopt ons land niet aan de Haredim, maar aan de Arabieren.
Kadima lijkt op de verdwenen partij Shinui. Die verzette zich ook tegen alles wat met religie te maken had.
Over de Likoed zegt Livni: “Deze partij kan alleen maar "nee" zeggen. Het heeft nooit een positieve reactie”.

Tijdens de conferentie van het UJC (United Jewish Committee) zegt Livni o.a. het volgende:
*We praten hier om van de wereld een betere plek te maken. Dat is een deel van onze plicht!
* We hebben al 60 jaar voor onze vrijheid gevochten. We moeten nu nog vechten. We doen dat.
*Men wil ons in vele delen van de wereld, vooral in Europa, het recht ontzeggen als Joodse staat te leven. Het Kwartet moet ons als Joodse staat erkennen.
*In 1947 werd ons een joodse staat toegezegd.Tussen de Jordaan en de Middellandse zee. Een land voor de Joden en een land voor de Arabieren. Dat was essentieel Joods en democratisch. Dit hadden we beduidend beter moeten onderwijzen aan de jongere generaties.
*Een Joodse staat heeft Joodse traditie en Joodse geschiedenis. Dit is niet afhankelijk van het religieuze beleven. Dus niet alleen Ivriet praten en in het leger dienen.
*We hebben als plicht te vechten tegen extremisme.In het bijzonder tegen Iran, de vertegenwoordiger van de extreme Islam. Dat is niet het vechten tegen bepaalde eisen die gebonden zijn aan een bepaald regionaal conflict, maar een conflict creëren in de regio om ons het recht van leven te ontzeggen.
*We moeten vechten tegen antisemitisme en leiding geven aan dit gevecht. Dat is een duidelijke verantwoordelijkheid van alle leiders en geeft een beeld van de wereld weer.
*We moeten werken aan 2 staten voor 2 volken. Dus niet voor vluchtelingen.
*In Annapolis, 2 jaar geleden, zijn we daarmee begonnen. Maar hier hebben we ook Uw steun voor nodig.

21. De tijdelijke wapenstilstand
Haniyeh verklaart dat alle stromingen in de Gaza strook zich houden aan de "calm", een tijdelijke wapenstilstand. Deze afspraak is met Israel medio juni voor 6 maanden gemaakt.
Jammer dat hij deze uitspraak deed enkele uren na het afvuren van raketten.
Als Israel zich houdt aan de afspraak, dan doen wij dat ook, aldus de Hamas leider.
Hij ontkent overigens dat er spanning is ontstaan tussen Egypte en de Hamas, omdat de in Egypte gehouden verzoeningsbijeenkomst geen succes is geworden.
Olmert, onze zich nog steeds manifesterende 1e minister, meent overigens dat het Arabische vredesvoorstel perfect is.
In 4 belangrijke Israëlische dagbladen heeft Abu Mazen een volle pagina gebruikt om het Israëlische volk op de hoogte te brengen van dit voorstel.
Livni reageert overigens met de mededeling dat Olmert zijn opmerking over dit voorstel onaanvaardbaar is.
Olmert zegt door dit voorstel erkent de Arabische Liga de staat Israel.

Ik hoef U de inhoud van de advertentie niet door te geven.
Het is het bekende melodietje. We worden goede vrienden als Israel zich terugtrekt op de grenzen van voor 4 juni 1967, de nederzettingen vernietigt, Oost Jeruzalem in Palestijnse handen geeft en natuurlijk de vluchtelingen opneemt.

22. Miliband
De Engelse minister van Buitenlandse Zaken heeft o.a. een bezoek gebracht aan Sderot. Hij meent dat Israel zich moet verdedigen tegen de veelheid van aanslagen.
“Wij en andere landen moeten solidariteit tonen”!
In Ramallah stelt hij dat de Palestijnen het recht hebben zich te verzetten tegen de bezetting en het bouwen van panden door Israel.
Verder zegt hij dat Engeland blijft vechten voor het vinden van een oplossing van het regionale conflict door een Palestijns Arabische staat op oude Joodse grond te vestigen.

23. Slot
Israel heeft in februari verkiezingen. Het heeft dus een overgangskabinet waar Olmert de leiding van heeft. Luisterend en kijkend naar zijn toespraken, ontmoetingen in het buitenland en opdrachten aan vnl. de legerleiding wat betreft de situatie aan de Gaza grens, maar vooral in bepaalde gebieden in Samaria, mogen we ons afvragen of hier het woord "democratie" nog mag worden gebruikt.
Dit geldt eveneens voor onze minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Livni, die een beleid doordrukt dat indruist tegen het waarschijnlijke beleid van de nieuwe regering.
Laten we hopen dat het joodse volk in dit joodse land, op de verkiezingsdag de juiste en noodzakelijke uitspraak doet en dit land weer op het goede spoor brengt.

Shalom,
Harry

De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00