zondag 9 november 2008

Harry's Focus op Israel nr. 278




1. INLEIDING
2. Amerika
3. Benny Begin
4. Balfour Verklaring
5. Obama – Livni – Peres
6. Reacties enkele Arabische kranten op verkiezing Obama
7. Algemeen Obama
8. Verdere reacties op verkiezing Obama
9. Iran – Obama
10. De Westbank
11. Kiryat Arba
12. Tunnel bij Gaza
13. Het Egyptische leger
14. Wapenstilstand met de Hamas
15. Settlers
16. Barkan Industrie park
17. Algemeen kort

1.Inleiding
De verkiezingen in Amerika zijn achter de rug en ik denk dat nog nooit in de democratische wereld zo is gejuicht over de uitslag als dinsdag jl.in Amerika. Er is denkelijk ook nog nooit zo veel aandacht besteed aan het voorspel en aan blijkbaar het fenomeen dat de wereld mag kijken naar een "zwarte president". Wat dit alles voor Israel zal betekenen, moeten we afwachten. De Amerikanen die in Israel wonen hebben een andere visie dan de Joodse bevolking in Amerika. Laten we hopen dat de gekozen president Obama zich zal ontpoppen als een groot leider en de aanwezige internationale problemen zal kunnen oplossen.
Obama werd gefeliciteerd door Peres, Livni, Netanyahu en natuurlijk Olmert en de Arabische media gaven merkwaardige commentaren
De boot, welke vaart van Cyprus naar Gaza, is voor de 2e keer door Olmert geaccepteerd.
Benny Begin, de zoon van de voormalige 1e minister en vechter voor Israel’s onafhankelijkheid, heeft zich weer als actief Likoed lid opgegeven. Meerdere bekende voormalige actieve politici hebben zijn voorbeeld gevolgd. Ook de zoon van wijlen Yitzchak Rabin.
De regering heeft besloten de nederzettingen niet meer te steunen omdat settlers zich verzet hebben tegen politie en leger.
Het is 91 jaar geleden dat de bekende Balfour verklaring aan lord Rotschild werd overhandigd en 70 jaar geleden dat de Kristalnacht in Duitsland verwoestingen aanrichtte.
Condoleeza Rice bezoekt voor de 9e keer sinds Annapolis het M.O. en Ahmadenijad heeft Obama een brief laten overhandigen.

2. Amerika
De verkiezingen in Amerika tonen dit keer beduidend meer reacties dan bij eerder gehouden verkiezingen. Niet alleen in Amerika, maar eigenlijk in bijna de hele wereld.
Het is duidelijk dat het nooit eerder is gebeurd dat een "kleurling" is gekozen, dat dit mogelijk een teken van democratie is en van gelijkheid van de wereldbevolking wat betreft afkomst en kleur.
In ieder geval wachten we met spanning af wat de gekozen president voor een team zal samenstellen en wat zijn beleid zal zijn.

3. Benny Begin
Hoewel natuurlijk in een totaal andere proportie, zien we ook bijzondere activiteiten in Israel.
In februari hebben we verkiezingen en we zien opmerkelijke zaken.
Benny Begin heeft bekend gemaakt dat hij weer actief in de politiek wordt en zal deelnemen aan de voorverkiezingen van de Likoed. Begin jr. stopte in 1999 omdat hij eigenlijk het politieke gekonkel zat was. Nu heeft hij na enkele ontmoetingen met Bibi Netanyahu overeenstemming bereikt over bijna alle onderwerpen en Bibi heeft hem dan ook een ministerzetel toegezegd. Dit alles was voorbereid door Reuven Rivlin, een belangrijk Likoed-lid.
Toezeggingen heeft Bibi ontvangen van o.a. Uzi Landau, Moshe Ya'alon en Dan Meridor. Zij zijn allen integere politici. Ook Miri Regev, voormalig Likoed-woordvoerder is weer van de partij.Tevens hebben Uzi Dagan, voormalig generaal en Assaf Hafez,ex politie leider, zich gemeld
Dit betekent nu niet alleen een versterking van de partij, die bij de vorige verkiezingen een behoorlijk verlies heeft geleden, maar ook een duidelijke reactie op de houding van Kadima (Olmert en Livni). De partij die ten koste van alles Bush en Condoleeza Rice een plezier wil doen met concessies, die gevaarlijk zijn voor het voortbestaan van ons land.
Yuval Rabin sluit zich eveneens aan bij de Likoed. Een grote verrassing omdat de familie Rabin en Netanyahu in het verleden op politiek gebied beslist niet de beste vrienden waren. Bibi heeft in 1993 tegen het beleid van Rabin gedemonstreerd. Maar hij vindt hem nu de beste kandidaat.
Tijdens een interview met het Knesset kanaal op 6 november zegt Benny Begin:
*Iedereen weet dat vredesonderhandelingen met Palestijnen geen resultaten zullen opleveren.Tot mijn spijt is dat in de huidige realiteit niet mogelijk.
*Israel is een sterk land en er zijn duidelijk aanwijsbare bedreigingen waar we mee te doen hebben.
*Kadima is bereid ook over o.a. Jeruzalem te onderhandelen. De Likoed niet.
*Likoed wil vrede. Maar we kunnen de realiteit niet ontkennen.

Benny Begin zegt enkele dagen na terugkeer naar zijn voormalige partij:
* Ik weet niet meer wat ik 10 jaar geleden over Bibi heb gezegd. Ik weet wel dat velen het verleden opgraven wat betreft mijn verklaringen en kritiek t.a.v. Bibi.
Beiden zijn we 10 jaar ouder geworden. We hebben geleerd van het verleden en hebben besloten samen te gaan werken.
*In de afgelopen periode hebben we twee keer een desillusie gehad. In 2000 de 2e Intifada en daarna Gush Katif. We moeten een derde teleurstelling voorkomen .

Bibi zegt: Niets verheugt mij meer dan de terugkeer van Benny Begin. We moeten allereerst de veiligheid herstellen, de economie laten groeien en het leersysteem, de ontwikkeling verbeteren.

Tussendoor vermelden dat ook bij de orthodoxe partijen iets aan het veranderen is.
Het is zo goed als zeker dat de NRP (Nationaal Religieuze partij) Moledet en Tekuma als een partij gaan werken. Het onderwijs staat als. Nummer 1 op het programma. We mogen aannemen dat meerdere orthodoxe partijtjes zich aansluiten en dat we dan uitkijken naar een rechtsorthodoxe regering.

4. Balfour verklaring
Op 2 november was het 91 jaar geleden dat de Britse regering Palestina het thuisland van de Joden verklaarde. Deze verklaring werd door Arthur James Balfour, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, gestuurd aan lord Walter Rothschild, de leider van de Britse, Joodse gemeenschap.
"De Britse leiders zien met genoegen de oprichting in Palestina van een nationaal tehuis voor de Joden".
De Palestijnen zien dit als een belangrijke factor om Israel te vestigen en menen dat dit ten koste van "hun" land aan de Joden is gegeven.
De militaire vleugel van de PFC ( Popular Resistance Committees) zegt dat de Britten iets weggaven wat van hun is.
Zij vragen dan ook nu officiële verontschuldigingen van het UK en roepen de Palestijnse leiders en Arabische landen op alle onderhandelingen met Israel af te breken.
De Al Aqsa Brigade, de militante vleugel van de Fatah, zegt: wij blijven verbonden aan dit land. Engeland is verantwoordelijk voor datgene wat er gebeurd is met de Palestijnen en zal dit moeten vergoeden.
Ook andere militante groepen geven dergelijke verklaringen uit, veroordelen Balfour en onderschrijven het recht van de Palestijnen en roepen op tot eenheid.
De huidige PA verklaart eveneens dat de Joden samenzweren en het gebied willen schoonmaken.

5. Obama – Livni - Peres
Onze minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni feliciteert Obama en onderschrijft dat een en ander een duidelijk sieraad van democratie is.
Tijdens het bezoek van Obama aan Israel hebben zij samen o.a.Sderot bezocht.
"Wij allen waren onder de indruk van zijn betrokkenheid wat betreft vrede en veiligheid voor Israel.
*Wij verwachten voortzetting van het huidige beleid en een strategische samenwerking.
*Wij danken McCain voor zijn grote vriendschap en hopen dat deze zal worden voortgezet.

Ook president Peres stuurt een verklaring.
"Het was een Amerikaanse verkiezing en een wereldwijde keuze.
*Nooit eerder zulk een grote, internationale belangstelling meegemaakt.
."Ik feliciteer de jonge, frisse, veelbelovende vertegenwoordiger. Het is een verandering, die ook hopelijk zal worden doorgezet.
*Dit is een gelegenheid om de wereldcrisis te ontsnappen en te starten met een nieuwe samenwerking wat betreft productieve economie.
*Het is eveneens het einde van racisme. Geen blanke kan superioriteit claimen en geen zwarte discriminatie voelen.
* Amerika is een grote vriend. We zijn verbonden door de bijbel en werken samen voor vrede.

6. Reacties enkele Arabische kranten op verkiezingen Obama
*De democraten zijn als slangen. Zij doden je zachtjes. Dit zonder je te informeren. Democraten zijn net als Republikeinen wat betreft de Arabieren. Het aantal Irakezen dat gedood werd onder Clinton (D) was 2x groter dan tijdens het bewind van Bush (R).
*De zwarte man zal het Amerikaanse beleid niet veranderen.
*Geen Amerikaanse president heeft ooit aan de kant van de Arabieren gestaan.Ze waren altijd pro Israel.
*Er is geen verschil tussen Obama en McCain. Zij verschillen alleen van beleid.

Al Hayat heeft echter een ander geluid:
*We hebben respect voor de Amerikaanse democratie. Die kennen wij in ons land niet.
In Egypte en Algerije wordt alles gedaan om het huidige gezag te handhaven.

7. Algemeen Obama
78% van de Joods Amerikaanse gemeenschap heeft op Obama gestemd. Dat is een hoog percentage. McCain kreeg 22%.
In 2004 kreeg kandidaat John Kerry 74% en Bush 24%.

In Israel zagen we het tegenovergestelde
Motief waarschijnlijk: in Israel kijken we naar de politiek, in Amerika naar de economie.

Obama heeft als staf-chef Rahm Emanuel benoemd. Emanuel is 48 jaar en heeft hechte relaties heeft met Israel. Zijn vader is hier geboren. Emanuel was eveneens adviseur van Clinton.

Condoleeza Rice is van plan haar verhaal over haar werk in het M.O. aan Obama te overhandigen.

Israel feliciteert de gekozen president maar vreest zijn beleid wat betreft Iran. Dit komt tot uiting in het verschil in stemgedrag van de Joodse Amerikaanse gemeenschap in Israel en Amerika.

Als Bibi wordt gekozen als 1e minister dan is het niet onmogelijk dat er een botsing tussen beiden zal ontstaan over Iran. Obama wil met Iran praten en dit zonder verdere condities. Dus het is dan niet onmogelijk dat Amerika bepaalde materiaalleveranties aan Iran doet waardoor het moeilijk voor Israel zal worden Iran, indien nodig, aan te pakken.
Algemeen gesproken is men in Israel niet ontevreden over het resultaat.
Obama was ongeveer 4 maanden geleden in Israel.

Olmert en zijn woordvoerder menen dat de bestaande goede relaties zullen blijven gehandhaafd:
Amerika is de grootste democratie en daarmee een voorbeeld voor de wereld. Obama heeft zijn leiderschap en kwaliteiten laten zien.
Beide landen hebben een bijzondere relatie, gezamenlijke belangen en waarden. Dit zal Obama zeker handhaven.Volgens Olmert zal Obama meer druk op Iran uitoefenen, meer agressie, maar ook meer contact. We moeten niet vergeten dat Obama ook in het congres meer macht zal hebben en daardoor makkelijker kan opereren.

8. Verdere reacties op verkiezing Obama
Tijdens een gesprek van Abu Mazen met koning Abdullah in Amman zegt Abu Mazen dat hij geen vredesovereenkomst in 2008 ziet, dat hij alleen een totale overeenkomst zal accepteren en dat hij geen optimist zoals Bush is. Alleen een totale maaltijd, niet alleen bepaalde gangen.

Arbeiderspartij en Kadima: Bibi is te conservatief wat betreft de economische en politieke benadering van Obama. Bibi is te veel Republikein.

Tzipi Livni: Israel laat zich in een hoek drukken. We gaan daarom een moeilijke tijd tegemoet.

Ophir Pines Paz (Arbeiderspartij ): Bibi zijn Engels is vloeiend, maar de beide heren zullen elkaar niet begrijpen. De Arabieren vertrouwen Obama. Hij kan dus meer bereiken dan Bush. Dus als Israel Bibi Netanyahu in februari als leider kiest, is dat een misser.

Een McCain supporter: we zijn sceptisch wat betreft zijn positieve houding t.a.v. Israel. De man kent het M.O. niet en wordt begeleid door linkse denkers zoals mannen als Dennis Ross en Martin Indycvk.

Iemand uit Ranaana: een belangrijk moment in de Amerikaanse geschiedenis.Niemand geloofde dat Amerika ooit een zwarte president zou kiezen. Dat was dus dom. Maar het is ook lang niet zeker dat hij een goed beleid zal voeren. McCain was denkelijk beter.

9. Iran - Obama
Ahmadenijad heeft de nieuwe president per brief gefeliciteerd. Dit is de eerste keer dat er sinds 1979 zulk een direct contact is. Het lijkt op een uitnodiging om met elkaar te praten.
Ahmadenijad heeft overigens steeds gezegd bereid te zijn om te praten en dat zonder condities vooraf. De man verwijst naar de slogan van Obama en verwacht van Amerika een ander beleid in het M.O. Hij verwijst ook naar de onrechtvaardige beslissingen van de afgelopen 60 jaar. Kijk naar Israel, Palestijnen, Irak en Afghanistan!
Algemene reacties in Iran: Obama zal minder moeten dreigen. Iran is bereid om de relatie te verbeteren. Iran zal erkend moeten worden als een zelfstandige, onafhankelijke, goede natie.
In 2006 is er een brief aan Bush gestuurd. Daarin wordt verwezen naar de religieuze waarden, de geschiedenis en de internationale relaties. Bush heeft echter nooit gereageerd.

10. De Westbank
De regering heeft besloten om de nederzettingen niet meer te steunen. Haar motief: de acties van de settlers tegen het leger en de Palestijnen.
In Jeruzalem en op de Westbank leven ongeveer 450.000 Joden. 260.000 op de Westbank en 200.000 in Oost Jeruzalem.
Volgens de internationale wet wonen deze mensen daar illegaal.
Dit wordt door Israel ontkend.
Volgens het Amerikaanse vredesplan zouden alle na maart 2002 opgerichte nederzettingen illegaal zijn en moeten worden verwijderd. Olmert verklaarde tijdens de laatste kabinetszitting dat het grootste aantal Joden in Judea en Samaria er legaal gevestigd is. Er zijn 121 door de staat erkende nederzettingen en 100 buitenposten.

11. Kiryat Arba
De in de vorige Focus omschreven botsingen in Hebron en de olijfbomenoogst hebben de sfeer helaas niet verbeterd.
De ouders van de 40 militairen, welke betrokken waren bij de actie in Kiryat Arba
(Focus 276) hebben de opperbevelhebber dringend verzocht om de officieren, die gelogen hebben, te ontslaan. Het gaat hier dus om de Joodse leerschool militairen, die burgers moesten tegenhouden, omdat in de omsingelde huizen een terrorist zou zitten. Het ging echter om de verwijdering van twee families, die in die huizen woonden.
Activisten zijn overigens van plan om de betrokken ministers te vervolgen en Michael Eytan (Likoed) heeft de ombudsman gevraagd een onderzoek te doen of de regering strengere maatregelen heeft genomen als verkiezingsstunt.
Binjamin Eliezer (Arbeiderspartij) en Chaim Ramon (Kadima) vragen een onderzoek n.a.v. de uitspraken van Yuval Diskin,. die vorige week zondag sprak over mogelijke politieke moorden om zodoende de onderhandelingen te doorbreken.
Deze verklaring werd een week voor de 13e herdenking van de moord op Rabin gepubliceerd.
Katzover, Yesha leider, vraagt aan advocaat-generaal Mazuz de uitspraken van de ministers te onderzoeken. Dit is smaad en opruiing volgens hem.
Wij, aldus Katzover, menen dat de verklaringen van vorige week, gericht tegen Joden, de Arabieren het groene licht geeft Joden aan te vallen.Ik verwijs in deze naar Lod en Akko.
Eytan verwijst naar de uitspraken van minister Ehud Barak, die zijn mening heeft gewijzigd en het leger de opdracht heeft gegeven om gevaarlijke Joden uit hun huis te verwijderen.
De pl.v.minister van Defensie,Viknay, zegt dat de politiek bij dit alles geen rol speelt maar dat het beleid al lang gewijzigd had moeten zijn.
Dit alles is dus een duidelijk gerichte aanval op de settlers. Direct en indirect, of anders gezegd links contra rechts.

12. Tunnel bij Gaza
Op 4 november ontdekt het IDF 's nachts een tunnel, ongeveer 250 meter verwijderd van de veiligheidsgrens bij Gaza. Het leger voorkwam hiermee een terreuraanslag.
Na vernietiging van de tunnel keerde de troep veilig terug. Twee militairen werden licht gewond en een aantal terroristen behoorlijk geraakt. Zes Palestijnen werden gedood tijdens het vuurgevecht.
De tunnel werd ontdekt door samenwerking van de inlichtingendienst en het Zuidelijk commando.
Er waren preventieve maatregelen genomen ter bescherming van de bevolking.
Eerder werden 35 raketten door terroristen afgevuurd. Meer aanslagen uit Gaza worden verwacht. Het M.D.A. (Rode Kruis) verkeert daarom in groot alarm.
Men hoopt dat de tijdelijke wapenstilstand verder wel gehandhaafd blijft. Israel wil geen escalatie.
De Hamas zegt dat Livni en Barak geen verkeerd gebruik moeten maken en voordeel putten uit de te houden verkiezingen. Als het Israëlische leger doorgaat dan zullen we echter hard terugslaan. We verwachten echter dat Israel de wapenstilstand zal blijven respecteren.

13. Het Egyptische leger
Het Egyptische leger wordt behoorlijk gemoderniseerd. Het Sovjet materiaal wordt vervangen door Amerikaanse F 6 vliegtuigen, helikopters en tanks. Het leger bestaat uit 470.000 militairen.150.000 daarvan zijn reservisten.
Het aantal tanks: 3100
Anti tank raketten: 2110
Mortiergeweren en raket afschietplaatsen: 3500
Vliegtuigen: 518 waarvan 211 heel modern.
Helikopters: 225
Hawk raket batterijen: 16.
De marine is beduidend sterker. De Egyptische kust is ook vrij lang.
Het aantal fregatten: 58
Marine havens: 8
Het heeft tevens 2 Russische satellieten, welke ook voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt.
Dit alles is wel op Israel gericht. Is ook de enige grens. Beide landen houden elkaar in het vizier.

14. Wapenstilstand met de Hamas
Tzipi Livni, onze minister van Buitenlandse Zaken, meent dat Israel de wapenstilstand met Hamas niet kan handhaven. Motief en oorzaak is het groot aantal raketten dat uit Gaza op Israel is afgeschoten. Deze actie kwam als reactie op de luchtaanval welke Israel op het Zuidelijk deel van de strook uitvoerde.
Hamas heeft verklaard wel verantwoordelijk te zijn voor de rakettenregen, maar verwacht dat de vijf maanden oude wapenstilstand gehandhaafd kan blijven.
Barak zegt verplichtingen t.a.v. de wapenstilstand te hebben, maar zal zeker optreden om gemelde aanslagen te voorkomen.

15. Settlers

Of het de US dollar is die zakt, of het zijn raketten die worden afgevuurd, volgens rabbijn Elyakim Levanon uit Elon More, krijgen de settlers steeds van alles de schuld.
Deze reactie van de rabbijn kwam omdat de regering het harde optreden van de extreem rechtse mannen in deze gebieden steeds veroordeelt en niet kijkt naar de oorzaak.
De rabbijn zegt verder:
*Dit linkse gedoe leidt tot hevige botsingen
*Vergeten wordt dat ook de Arabieren ons beschuldigen en beledigen.
*Iedereen kan over settlers praten zoals hij wil. Daar wordt nooit iets van gezegd.
*Zij worden ook altijd op de een of andere manier genoemd. Nu ook weer bij de herdenking van wijlen Rabin. Alleen Yigal Amir was geen settler. Hij woonde in Herzliya.

Minister Barak heeft op 7 november in Beth Shalom (Hebron) documenten aan Yaron Kilav, een inwoner van Beth Shalom, laten overhandigen. Hem werd hier medegedeeld dat het hem verboden is om gedurende 3 maanden Judea en Samaria te betreden.
Reden : verkeerde woorden tegen militairen gebruikt en te hard opgetreden.
Uri Ariel ( Nationale Unie) meent dat deze straf een stunt is van Barak om als leider van de Avoda (Arbeiderspartij) op deze manier steun van Kadima en links Israel voor de komende verkiezingen te krijgen.
Dit is overigens de 5e order gedurende de afgelopen 2 maanden.
Vergeten wordt dat de daar wonende families bedreigd worden met evacuatie, omdat Arabieren beweren dat de aankoop van het land fraude is. Dit is echter niet het geval. Ook de gegeven orders zijn niet in overeenstemming met onze wet.
Een 7-tal Knesset leden hebben Beth Shalom bezocht en de regering verzocht geen beslissingen te nemen terwijl de verkiezingen nog moeten plaatsvinden. Jammer dat Barak dit verzoek terzijde heeft gelegd.

16. Barkan Industrie park
Woordvoerder Ann Holenberg van Assa Ablog, een Zweeds bedrijf dat een fabriek in genoemd park heeft, heeft medegedeeld haar bedrijf te verhuizen binnen de grenzen van 1967. Een zuiver politieke beslissing. Het park ligt vlak bij Ariel.
Volgens de dame was het tot nu toe niet bekend dat het bedrijf niet ethisch gehandeld heeft en niet volgens de internationale regels gewerkt heeft. Het was dus gedurende acht jaar helemaal fout.
Gush Shalom (Links Israel) juicht deze beslissing toe en hoopt dat meerdere bedrijven volgen.
Hoofd van de regionale raad en woordvoerder Gershon Mesika neemt het de EU kwalijk dat op deze manier wordt opgetreden.
Deze beslissing deert hen echter totaal niet. Er zijn 120 bedrijven op het park en er is een wachtlijst van 30. Er zijn 6.000 werkers waarvan 3500 Palestijnen.
Burgermeester van Ariel is woedend. Hij heeft 27 jaar geleden dit park opgezet.Hij zegt: 65 jaar geleden was Zweden ook neutraal. Er is in dat land dus niets veranderd.
Maar hij vindt Gush Shalom nog erger. "Ga naar het verleden. Kijk in de bijbel. Daar werd niet over Palestijnen gesproken, wel over het Beloofde Land voor de Joden”.

17. Algemeen kort
Op 2 november is door de regering besloten om alle illegaal gebouwde Arabische woningen te verbinden met een waterleiding. Daardoor wordt de hygiëne duidelijk verbeterd. Van de 250.000 inwoners hebben er 85.000 aansluiting. Dat zijn 16000 huizen. De andere huizen zijn vaak verbonden aan officiële panden. Dit is dus een duidelijke verbetering .t.a.v. de situatie sinds 1967.

Ze'ev Bielski, de voorzitter van het Joods Agentschap, meent dat de huidige economische crisis ertoe zal bijdragen dat veel Israëli’s, die emigreerden, weer terug zullen komen. Ook dat de aliya zal toenemen. De aanvragen tonen een en ander reeds aan.

Avigdor Lieberman zegt op 2 november via de radio dat het niet onmogelijk is dat de botsing in Kiryat Arba uitgelokt is om harder te kunnen optreden tegen rechtse activisten. Hij meent overigens dat Israëlische Arabieren een groter probleem zijn dan de Palestijnen. Het is een gecompliceerde zaak. Kijk naar Jeruzalem en Akko.

Engeland vraagt de EU strengere regels te hanteren voor goederen afkomstig uit de Westbank. Ook om te laten stoppen met bouwen op de betwiste gebieden. De EU heeft met Israel een overeenkomst dat goederen, geproduceerd binnen de groene lijn, vrij van invoerrechten is.

Gabriela Shalev, ambassadrice bij de VN, roept op om een einde te maken aan de dreiging van Iran. Dit verhaal kwam een week na de herdenking van de Kristalnacht, 70 jaar geleden.
Toen werden in Duitsland honderden synagogen vernield, 10000den huizen en bedrijven beschadigd en 30.000 Joden gearresteerd. Zij waarschuwt dat na 1945 de wereld gezegd en gezworen heeft :NEVER AGAIN. Nu luisteren we naar dezelfde retoriek van Ahmadenijad, aldus Gabriela.

Shalom,
Harry


Deze nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00