zaterdag 1 november 2008

Harry's Focus op Israel nr. 277


1. Inleiding
2. De regeringscrisis
3. Opening van het Knesset jaar
4. Kamer van Koophandel Israel – Jordanië
5. Federman Farm
6. Anti Israel boycot
7. Palestina
8. Boot Cyprus – Gaza
9. Amerika - Syrië
10. Rehavim Ze'evi
11. Hebron
12. Israel kort
13. Slot


1.Inleiding
Het is moeilijk te zeggen of dit de makkelijkste of moeilijkste nieuwsbrief gaat worden die ik vandaag ga samenstellen. Makkelijk omdat er eigenlijk weinig grijpbaar nieuws is, moeilijk omdat we allen in de ban zijn van de diverse verkiezingen.
Gemeenteraads- en parlementsverkiezingen in Israel. Presidentsverkiezingen in Amerika en bij de Palestijnse Autoriteit. Officieel ligt het politieke leven stil. Maar als u de krant opslaat, ziet u het tegenovergestelde. En natuurlijk niet te vergeten de internationale financiële problemen.
In Israel gaan we stemmen over fundamentele verschillen. Simpelweg gezegd: gaan we religieus rechts of liberaal vrij extreem links de toekomst tegemoet.
Internationaal eigenlijk bijna hetzelfde. Ik word begraven over de negatieve berichten over Obama. De Amerikaanse verkiezingen zijn belangrijk voor het Midden Oosten en r voor de maatschappij in het algemeen.
Verder de vreselijke manier van optreden van het IDF(het Israëlische leger) en de politie in Kiryat Arba, de uitdaging van linkse groepen om met een boot van Cyprus naar Gaza te varen, diverse toespraken in de Knesset tijdens de opening, enkele Japanse vragen over Palestina, de jaarlijkse herdenking van de moord op Rehavam Ze'evi en verder nog veel meer.
Regelmatig ontvang ik reacties op de Focus! Het lezersaantal groeit nog steeds! De afgelopen dagen ontving ik enkele reacties, omdat men iets niet begreep of het niet duidelijk genoeg uitgelegd vond. Algemeen gesproken zijn dat lezers, die nog niet zo lang mijn nieuwsbrief ontvangen. En gaat het over namen, afkortingen, sommige onderwerpen enz.
Beste lezer, als U iets niet begrijpt of het niet met mij eens bent, mail mij dat! Ik probeer altijd zo snel mogelijk te antwoorden. Overigens zijn de diverse nieuwsbrieven, mocht U een keer geen tijd hebben gehad om het te lezen, altijd weer terug te vinden op de weblog.

2. De regeringscrisis
Op 27 oktober heeft de waarnemende 1e minister Tsipi Livni de opdracht om een regering te vormen, teruggegeven aan de president. Na gesprekken van president Peres met de diverse fractieleiders is besloten algemene verkiezingen te houden.Volgens de laatste berichten vinden deze plaats op 10 februari 2009. Dat betekent tevens dat Ehud Olmert tot na de verkiezingen minister-president blijft.
Livni nam haar beslissing, omdat zij niet door het doen van bepaalde concessies op een verkeerde manier dan een regering zou gaan leiden. Er wordt wel aangedrongen op een zo snel mogelijk "afwerken", opdat er geen gat valt in het officieel onbestuurbaar blijven van ons land.
Iedere dag krijgen we enquêtes toegestuurd. Iedere dag verandert het beeld een beetje.
De strijd gaat, zoals het er vandaag uitziet, tussen de 2 grootste partijen. De Likoed o.l.v. Bibi Netanyahu en Kadima o.l.v Livni.
De Avoda ( Arbeiderspartij )met Ehud Barak aan het hoofd, is de grote verliezer. De andere bijna allen kleine partijen, handhaven zich.

Mijn bescheiden mening:
*De Likoed wordt de grootste partij en herstelt zich van de ruim 2 jaar geleden grote nederlaag, omdat Arik Sharon (die overigens nog steeds in coma ligt) als Likoed-leider zich afscheidde en Kadima opzette.
*Kadima wordt de 2e partij. Zoals gezegd, die partij is samengesteld uit een reeks redelijk belangrijke figuren uit vnl. de Likoed en verder andere partijen. Het is een partij zonder bekend partij programma, waarbij opgemerkt moet worden dat zowel Olmert als Livni niet door algemene verkiezingen op die stoel zijn gekomen. Ik denk dan ook dat de enquêtes ook dit keer niet de realiteit weergeven en dat Kadima meer zetels zal verliezen dan op dit moment aangegeven wordt.
*Likoed en een aantal orthodoxe partijen zullen een regering moeten kunnen samenstellen en daar mee eindelijk weer het Joodse land Israel vertegenwoordigen en leiden.


3. Opening van het Knesset jaar
Samenvatting toespraak Bibi in de Knesset:
*Als ik premier word, dan valt er met mij niet te praten over het afstaan van de Golan hoogvlakte, de grote steden op de Westbank, Jeruzalem en de vluchtelingen.
*De beveiliging blijft in onze handen. We hebben geen belang bij een onderaannemer.
*We zullen met de Palestijnen economische projecten ontwikkelen en de regionale samenwerking met Jordanië en Egypte verhogen.
*Economische vrede is geen vervanger van politieke vrede, maar wel een belangrijk onderdeel.
*Wij trekken ons niet terug op de grenzen van 1967!
*De Jordaanse vallei, de Judea woestijn, de Golan hoogvlakte blijven de Oostelijke Israëlische grens.
*Niet onderhandelbaar zijn de vluchtelingen (wij plegen geen zelfmoord) en Jeruzalem (3000 jaar geschiedenis).

Olmert deelt mede dat hij verantwoordelijk blijft voor het te voeren beleid, zoals hij dat steeds op professionele wijze heeft gedaan.
De Shas vertegenwoordiger stelt dat Livni zich op een racistische, bedrieglijke en minder waardige wijze heeft opgesteld. Hij dankt Livni echter omdat Shas nu beduidend sterker te voorschijn zal komen.
Qurei (als algemene reactie) de onderhandelaar van de PA, zegt dat er geen onderhandelingen zonder Jeruzalem als agendapunt zullen plaatsvinden.

Een samenvatting van de laatste toespraak van kamervoorzitter Dalia Itzik. Zij was 2,5 jaar voorzitter.
Zij roept allen op om een nationaal eenheidskabinet te formeren. Het volk verdient en wil het. We bevinden ons in een moeilijke positie en niemand mag hier misbruik van maken.
President Peres zegt:
*We gaan een verkiezingscampagne tegemoet.Dat is voor U een test. We moeten ons rehabiliteren, omdat we ons in een moeilijke situatie hebben gemanoeuvreerd.
Belangrijke onderwerpen:
*atoomprogramma Iran
*zelfverdediging eigen land
*het initiatief van Saoedie Arabie, dat mijn steun heeft!
* de economie
*de gemeenschap, de wet en de ontwikkeling van jongeren.

Olmert, de lamgelegde 1e minister zegt dat hij doorgaat met reageren en dat hij doorgaat met het nemen van beslissingen. Ook zegt hij dat hij voortdurend bezig is met de vrijlating van Gilad Shalit.

Bibi Netanyahu zegt: onze activiteiten in het verleden zorgden voor:
*een lagere werkeloosheid
*huidige betere economie
*verlaging nationale schuld
*we moeten ons nu bezighouden met zaken zoals garantie van lange termijn en spaargelden.
*Nu hebben we leiderschap nodig om geen schade op te lopen.
*Als ik de verkiezingen win zal ik Livni en Barak uitnodigen om met de partners van de Likoed, dat zijn o.a. Shas en Israel Beiteinu, een nationale regering samen te stellen.

5. Kamer van Koophandel Israel - Jordanië
Op 27 oktober vindt de 5e conferentie (na het sluiten van vrede met Jordanië) plaats. Er nemen 160 handelslieden aan deel. Dit alles wordt gedaan onder leiding van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Konrad Adenauer-stichting.
Algemeen wordt onderstreept het grote belang dat beide landen een goede samenwerking hebben.
Deelnemers zijn onder andere beide ministers van Buitenlandse Zaken en de ministers van Industrie.
Deze conferentie onderstreept het grote belang van het opzetten van een Jordaanse -Israëlische Kamer van Koophandel. En vervolgens een Israëlische, Jordaanse, EU samenwerking. Daardoor zal de handel beduidend verbeteren.
De Jordanian Qualifying Industrial Zone(QIZ) verhoogde de export van Israel naar Jordanië en van Jordanië naar Amerika en natuurlijk ook onderling.

6. Federman Farm
Deze illegale nederzetting wordt al ruim 2 jaar bewoond door rechtervleugel activisten Noam Federman met echtgenote en 9 kinderen en de familie Tor met 4 kinderen.
De politie heeft hen zondagmorgen vroeg geëvacueerd.
De reactie van Hebron bewoners was heftig. Autobanden werden doorgesneden en ramen gebroken. Via de radio werd opgeroepen om zich te revancheren.
Olmert, tijdens de kabinetszitting, zegt: Geen tolerantie zullen wij hebben, geen woorden van geweld zullen door ons worden toegestaan. We worden ziek van deze mensen.Ik sta dit niet toe.
Dayan, het hoofd van Yesha, veroordeelt ook de reactie.
De mannen, die zondag gewelddadige woorden hebben gebruikt o.a. tegen het leger, hebben hun excuses aangeboden en verklaren dat zij op dat moment in een roes leefden vanwege het gebeuren.
Zij zeiden ondermeer: De Almachtige moet revanche nemen tegen diegenen, die bij de evacuatie waren betrokken.

Er is veel over geschreven omdat de "evacuatie" op een bijzonder onbehoorlijke manier werd uitgevoerd.

Ruth Matar, de leiding gevende figuur van de Women in Green, geeft haar verhaal:
Om 2.00 uur in de ochtend ging de telefoon. Kom naar Kiryat Arba. Honderden troepen vernielen de huizen van de families Federmann en Tor. Daar aangekomen moeten we zien hoe tractoren de huizen, die mooier zijn dure bungalows, door tractoren worden vernield.
Die zelfde dag ging de regering wel akkoord met het toevoegen van 550 PLO militairen in Hebron en toestemming gaf om de huizen van 2 Joodse families met de grond gelijk te maken.
De bevolking begon onmiddellijk aan de heropbouw .
*dit is de eerste stap om de rest van de nederzettingen te vernietigen.
*de consequentie is gelijk aan de situatie in het voormalige Gush katif.
*de families Federman en Tor zijn nu straatarm.
Onder leiding van de Women in Green heeft men dinsdag voedsel, kleding, meubels enz. gebracht.

Ik bespaar U het volledige verhaal van mevrouw Federman. Zij vertelt hoe men haar en haar familieleden uit huis heeft gedreven. Dat klinkt ongeloofwaardig en beschamend.
Dat 's nachts om 1.30 uur de Yassam anti riot police de kinderen, waaronder een baby uit bed haalt en op straat gooit en alle boeken over de vloer smijt, is moeilijk te verwerken.

De minister van Defensie, Ehud Barak, geeft ook zijn visie. Dat heeft hem tot nu toe wel diverse zetels gekost wat betreft de komende verkiezingen.
*De regering moet hard optreden tegen de Joodse inwoners van Judea en Samaria, die met de politie en het leger gaan vechten als Joodse steden vernietigd moeten worden.
*Toen het leger de genoemde huizen vernietigde en moeders en kinderen sloeg en de inboedel vernietigde zei een toeschouwer dat hij hoopte dat ook de soldaten vervloekt zouden worden.
*Dit zullen we afstraffen. Diegenen, die dit werk ondermijnen moeten achter de grendels.
(Hij vergeet: het is wel vechten van jood tegen jood in eigen land).
*Er moet een wet worden aangenomen om tussen noord en zuid harder te kunnen optreden.
*Arrestatie zonder "reden" moet wettelijk geregeld zijn.

De man heeft denkelijk zijn zinnen verloren en vergeet te vertellen dat mensen uit de linkervleugel continu protesteren tegen o.a. de noodzakelijke veiligheidsmuur en de politie met stenen bekogelen.
Ook lees ik in de meeste media niet dat de groep orthodoxe militairen, die verbonden zijn aan een yeshiva (Joodse leerschool ) en deel uitmaakten van de de Givati Brigade, die de huizen moest omsingelen opdat derden niet konden binnen dringen, verteld was dat bij de 2 afgebroken huizen zich een terrorist zou bevinden. Dat was de reden van de "schoonmaak".
Dat deze jongeren zich nu bedrogen voelen en zich voor hun medewerking schamen, is een gegeven. Dat mede daardoor het vertrouwen in de leiding is geschonden kan mensenlevens kosten.
Namens Stichting Lechaim heb ik Women in Green medegedeeld dat wij voor een broodnodige ijskast zullen zorgen, omdat hier toch wel sprake is van: slachtoffers van terreur.
Voor het verhaal van mevrouw Federman en activiteiten om deze families te helpen, verwijs ik U naar het verhaal onder deze focus.

Op 29 oktober heeft Barak een onderhoud met legerleiders en vertegenwoordigers van de wettelijke macht. Overeengekomen werd dat harde maatregelen moeten worden genomen. Tot nu toe zijn er 450 aanslagen door settlers uitgevoerd. 10% meer dan in 2007.
Dit waren aanslagen op Palestijnen en hun bezittingen en veiligheidsgroepen, die illegale posten afbraken.
Het gaat hier wel om extreme rechtervleugel figuren. De Yesha Council tracht hen in bedwang te houden. Men vergeet echter dat extreem links haar acties eveneens verhoogd heeft en continu demonstraties organiseert. Afgesproken wordt om minder diensten aan deze posten te verlenen. Wel water en elektra evenals de veiligheid handhaven.

Zoals al eerder vermeld is hier zichtbaar sprake van een botsing tussen links en rechts, maar ook het discutabele beleid van de regering,welke nog steeds haar best doet om internationaal een goede indruk te maken.

7. Anti Israel boycot
In Damascus werd in oktober gedurende 3 dagen de jaarlijkse anti-Israel boycot conferentie gehouden.
Veertien Arabische landen namen deel.Vertegenwoordigers van de Arabische Liga, Libië, Syrië, Koeweit, de PA en de organisatie van de Moslem conferentie kon men daar de hand schudden.
De in Damascus gevestigde organisatie werd in 1951 opgericht.
Egypte, Jordanië, Marokko,Tunesië, Mauritanië doen niet mee. Libanon, Syrië en Irak accepteren geen Israëlische producten. Uit onderzoeken blijkt dat sommige landen toch wel contacten met Israel blijken te hebben. Maar de diverse sprekers geven aan dat de boycot van groot belang is. Het gaat om het niet acceptabele bestaansrecht van Israel en een boycot heeft directe invloed.
Mijn vraag: wat doen we dan met o.a. de vredesvoorstellen van Saoedie Arabie?

8. Palestina
Als iemand inderdaad meent dat de staat Palestina al lang bestaat, dan is het volgende de moeite waard om te bestuderen en te beantwoorden. Deze reeks vragen is afkomstig van een Japanse organisatie.
1.Wanneer is de staat Palestina gesticht en door wie?
2.Wat waren de grenzen?
3.Wat was de naam van de hoofdstad?
4.Wat waren de belangrijke steden?
5.Waar bestond de basis van haar bestaan uit?
6.Wat was de samenstelling van de regering?
7.Kunt U tenminste 1 Palestijnse leider voor Arafat noemen?
8.Wat was de taal van de staat?
9.Wat was de naam van het geld?
10.Nu er zulk een staat vandaag niet bestaat, wat was de reden van haar overdracht en wanneer is dat gebeurd?
11.Waar waren de inwoners trots op?
12.Als de bevolking op onjuiste manier Palestijnen werden genoemd en het land zijn uitgegooid, als zij echt een identiteit hebben dat hen recht geeft op zelfbeschikking, waarom is er dan niet eerder getracht onafhankelijk te zijn ? Waarom pas na de enorme nederlaag in 1967?

De huidige Palestijnen hebben totaal geen band met de bijbelse Philistines. De realiteit: Arabische landen hebben steeds gedroomd om Israel te vernietigen maar nooit hun doel bereikt. Daarom hebben ze een terreurorganisatie opgezet, welke zij het Palestijnse volk noemen. Er kan alleen dan vrede worden gesloten als de Arabieren hun nederlaag erkennen en daarvoor betalen en het beheer van Israel over Gaza,Judea en Samaria accepteren.

9. Boot Cyprus - Gaza
In augustus was er een boot vol met links georiënteerde mensen, die van Cyprus naar Gaza zijn gevaren om de huidige blokkade te doorbreken. Om negatieve publiciteit te voorkomen heeft de regering dit toegestaan.
De "vrije Gaza beweging" heeft nu een 2e boot met 27 deelnemers.
Hun plan: regelmatig boten laten varen om medicijnen enz. te leveren.
De echte opzet: Hamas propageren.
De tweede protestboot is deze week in Gaza aangekomen.Ook nu heeft de regering gedreigd, maar het daarbij gelaten.
De boot blijft 4 dagen. Deelnemer is o.a.Mairead McGuire, een Nobel prijs winnaar voor zijn werk in Noord Ierland. Verder een aantal Italianen, Israëli’s, Palestijnen en Amerikanen.
De groep werd verwelkomd door de Hamas politie en Palestijnse activisten.
McGyre verkondigt: Israel snijdt Gaza voor eeuwig af. Wij blijven terugkomen.
In augustus was de slagzin: breek de blokkade!.
Olmert meent dat het hier gaat om provocatie en heeft daarom het groene licht gegeven. Daardoor is er geen verkeerde publiciteit en zijn er geen verkeerde activisten in de groep.

10. Amerika - Syrië
Op 26 oktober heeft Amerika een aanval op Syrië uitgevoerd en een belangrijke AL Quiada figuur gedood. Deze man was de schakel die buitenlandse militanten Irak binnensmokkelde.
Door het wegvallen van Abu Ghadiya, een leider van Al Quada, is een groot deel van het netwerk weggevallen. Syrië ontkent overigens dat Al Quada leden in Syrië aanwezig zijn.
De met helikopters uitgevoerde aanval wordt door Syrië als een grote misdaad beschouwd. Syrië eist afkeuring van de Veiligheidsraad. Het heeft ook een ontmoeting van het Irakese - Syrische Supreme Committee uitgesteld.
Syrië heeft tevens medegedeeld de Amerikaanse school en het Amerikaanse Culturele Centrum te sluiten.
Irak keurt de aanval ook af en accepteert niet dat Amerika via haar grondgebied aanvallen uitvoert.

11. Rehavim Ze'evi
Deze bekende Israëlische politicus is 7 jaar geleden vermoord door Palestijnen.
De herdenking in de Knesset werd eigenlijk dit keer een politiek debat. Uiteindelijk is de verkiezingscampagne begonnen.
Bibi sprak over de regering, die, als hij wint, zal worden samengesteld. De nadruk zal liggen op de ontwikkeling van kinderen en het land zal terug moeten naar haar Zionistische basis principes. Deze portefeuille blijft in Likoed handen, aldus Bibi.
Op dat moment verlieten enkele linkse ministers de ceremonie.
Livnat noemde Ze'evi (altijd Ghandi genoemd) een charmante en eerlijke man. Hij vertegenwoordigde het echte Israel, waar wij met hart en ziel aan verbonden zijn. We waren het met elkaar niet eens over het beleid.Wel over het doel.
Avigdoor Lieberman, voormalig partijgenoot, uitte kritiek op het beleid in Gaza en Libanon. De staat Israel is een Joodse staat .Hij, die dat niet accepteert, hoort hier niet thuis. Ze'evi zou nooit akkoord gegaan zijn met de concessies welke wij aan Egypte gaven. Moebarak is nog nooit hier geweest, heeft nog nooit als president Israel een bezoek gebracht.
Olmert en Peres verontschuldigen zich onmiddellijk bij Moebarak voor de uitlatingen van Lieberman.
Olmert: Egypte en Moebarak zijn onze strategische partners!
Peres: wat Lieberman zegt is ongelukkig. Israel heeft diep respect voor Moebarak.

Mijn vraag: heeft Moebarak zich ooit verontschuldigd voor b.v. de tunnels en het smokkelen?

12. Hebron
De rechter heeft op 29 oktober beslist dat de 20 families, die in een betwist gebouw, het Beth Shalom in Hebron wonen, moeten verhuizen. Anders zal de politie moeten ingrijpen.
Hun advocaat blijkt 24 uur de tijd te hebben gekregen om overleg met de families te hebben en het resultaat aan de rechter mede te delen.
Dit gebouw is in maart 2007 overgenomen. De discussie vandaag: wie is de eigenaar?

13. Israel kort
In Israel is al gestemd door diegenen met een Amerikaans paspoort. Er zijn 42.000 namen geregistreerd.Volgens een enquête zou 76% op MacCain hebben gestemd.
Algemene mening in Israel: Obama heeft adviseurs van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en daar is men niet erg blij mee. President van Frankrijk, Sarkozy, meent dat Obama t.a.v. Iran totaal onvolwassen is.

Volgens Iran was er op 25 oktober een proef met atoombommen. Volgens wetenschapsmensen was het echter een aardbeving. De seismograaf gaf aan 5.0 op Richter. Dit was de 2e binnen enkele dagen. Iran zegt nu 2 bommen in haar bezit te hebben.

Vier Palestijnse Arabieren uit Hebron verklaren Jood van herkomst te zijn. Zij zijn in het verleden gedwongen de Islam te accepteren. Volgens deze mensen hebben hun familieleden oude religieuze symbolen en kunstproducten in hun bezit. Deze zijn door hun voorouders steeds doorgegeven. Hun begeleiders spreken over honderdduizenden die van oorsprong Jood zijn.

Op 31 oktober werd voor de 2e keer het weer in aanbouw zijnde Federman boerderij vernield. 2 officieren en 5 settlers werden licht gewond.

In september 2008 waren er in Israëlische hotels 763.000 overnachtingen. Dat is 49% meer dan in september 2007.
Periode januari/september: 7.6 miljoen. Dat is 35% meer dan in 2007.
Er worden meer vluchten direct naar Eilat georganiseerd en Aqaba zal een groot vakantieoord worden.

In mei 2009 wordt de Agritech in Tel Aviv gehouden. Als voorbereiding heeft men een 40-tal journalisten uitgenodigd om de diverse bedrijven te bezoeken. Gedurende 3 dagen nemen 250 bedrijven deel. Er worden 7000 bezoekers verwacht inclusief minimaal 25 ministers, die betrokken zijn bij de landbouw. Israel heeft op dit gebied een goede reputatie.

Tien jaar geleden is Palestina door de Fifa officieel als voetballand erkend. Vorige week is er een stadion geopend en is een eerste wedstrijd tussen Palestina en Jordanië gespeeld. 8000 toeschouwers waren aanwezig om de Fifa voorzitter Sepp Blatter te horen zeggen dat voor hem een droom in vervulling is gegaan. De wedstrijd eindigde in een gelijk spel.

Op 30 oktober werd bekend gemaakt dat de oudste tekst ooit bij opgravingen is gevonden. Dit vond plaats in een vallei waar David Goliath heeft verslagen. De 5 gevonden regels zijn nog niet totaal ontleed. Een en ander moet volgens de deskundigen ongeveer 3000 jaar oud zijn.

Hamas bouwt in Gaza ondergrondse installaties, bunkers, tunnels en commandoposten.
De regering heeft daarom export van cement naar Gaza drastisch verminderd en gaat waarschijnlijk de totale toevoer stoppen.
Er wordt onder de steden gebouwd. Daardoor zou men zich vrij kunnen bewegen. Buiten de steden zijn er blijkbaar tunnels vol met explosieven. Daardoor kan men dus makkelijk IDF konvooien aanvallen.

14. Slot
Het is voor vandaag weer meer dan voldoende. Het totale plaatje is niet al te optimistisch. Maar het zou onjuist zijn niet alles aan U door te geven.
Ik hoop en verwacht dat, in alle gebieden waar verkiezingen zullen plaatsvinden, de stemmers begrijpen wat op het spel staat en een goede keuze zullen maken.
Shalom,
Harry


Deze nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus

*

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00