zondag 18 januari 2009

Harry's Focus op Israel nr. 287

1. INLEIDING
2. Drie uur ingelaste totale rust

3. President Peres
4. Bush – Condo – Olmert

5. De Arabische partijen in Israel
6. Iran
7. Tzipi Livni
8. Amerika
9. Barak
10.Hamas
11.Venezuela – Bolivia
12.Egypte
13.Bibi Netanyahu
14.Bibi en CNN

15.Nieuw Zeeland
16.Wapenstilstand

17.Drie weken actie
18.Ban Ki Moon
19.Gabriela Shalev
20.Slot

1.Inleiding
Om met de deur in huis te vallen, ik vind het vandaag moeilijk om een goed verhaal te schrijven. Mogelijk dat de slagzin geen bericht, goed bericht, vandaag de juiste is. Onze plaatsvervangend minister president en minister van Buitenlandse Zaken vliegt op vrijdag naar Amerika om waarschijnlijk als laatste official de nog een dag in functie zijnde Condoleeza Rice de hand te drukken en met haar een memorandum samen te stellen. Duidelijk is dat Olmert, Barak en Livni allen een andere koers varen en met het ene oog naar de verkiezingen kijken en het andere oog naar de toch wel moeilijk te begrijpen buitenlandse en ten dele binnenlandse pers en de uitspraken en houding van de diverse internationale politieke leiders. We mogen niet vergeten het toch wel overdadig aantal anti-Israel demonstraties en uitspraken. Een wapenstilstand zie ik niet tot stand komen. De vraag is dus:regering, wat gaan jullie nu doen?
Aangezien de door Israel ingelaste drie uur rust (iedere dag) om de Gaza bevolking van voedsel enz. te voorzien ook door Hamas niet wordt gerespecteerd, zal dat wel een moeilijk te beantwoorden vraag zijn. Over de Arabische partijen in Israel valt ook het een en ander te vermelden, evenals over de uitspraken van president Peres. Groepen studenten in Iran roeren zich en Bibi blijft niet achter. Zijn interview met CNN geeft een duidelijk beeld van Israel en de toekomstvisie in het Midden Oosten. Opmerkelijk is de stemming van de bevolking in Gaza, in welk gebied weer enkele vooraanstaande Hamas-leiders om het leven zijn gebracht Ban Ki Moon is in het M.O.aangekomen en denkt even de zaak te kunnen regelen. Ik ben onder de indruk van onze ambassadrice bij de V.N. die goed van zich afbijt en ons land in het juiste daglicht zet. Mocht een en ander na ontvangst/lezen van deze Focus achterhaald zijn, dan bij voorbaat mijn verontschuldigingen.
En verder kunt u op http://www.youtube.com/watch?v=i3c5uWIDBXY&feature=related
een shockerend filmpje zien!

2. Drie uur ingelaste totale rust
Op12 januari tijdens de door Israel afgekondigde "oorlogspauze" om gedurende die periode Gaza van o.a. voedsel te voorzien, is er een raket gevallen op een huis in Ashkelon. Zeven mensen zijn in shock. De Grad raket kwam dichtbij een hogeschool terecht. Gedurende dezelfde uren kwamen er raketten terecht in Beersheva, Ofakim en Sderot. Gedurende de hele dag vielen er15 stuks. Bush zegt, acht dagen voor zijn officiële afscheid als president, dat Hamas moet stoppen met afschieten. Israel heeft het officiële recht zich te verdedigen. Het moet wel voorzichtig zijn met het afschermen van de burgerij in Gaza.

3. President Peres
Sinds 1993 zet Peres zich in om vrede te realiseren. Soms bij het gevaarlijke af. Hij begrijpt niet dat Israel geen partners heeft om oprechte vrede op te bouwen. Hij vecht tegen de bierkaai, met arrogantie en zeer zelfverzekerd. Hij is de laatste tijd wat voorzichtiger met zijn uitspraken geworden.
*Een natie onder beleg staat tegenover een groep terroristen, die geen respect heeft voor normen en wetten.
*Nu verblijven ongeveer 1 miljoen inwoners van de Negev in schuilkelders en de scholen zijn dicht.
*Wij hebben ons uit Gaza teruggetrokken. Dus waarom schieten zij?
*Voor diplomatieke besprekingen zijn twee partijen nodig.

4. Bush – Condo - Olmert
Olmert heeft donderdag jl. Bush gebeld om resolutie 8601 tegen te houden. Hij heeft zich toen wat betreft de mede door Condo samengestelde resolutie van stemming onthouden. Condo was ontgoocheld. Olmert was die dag in Ashkelon en vol trots zei hij ik heb gebeld en gezegd: geef mij Bush aan de lijn. In Philadelphia hield Bush op dat moment een toespraak. Hij heeft de speech onderbroken en opdracht gegeven. Gebleken is dat een en ander wel iets anders is verlopen. Maar Olmert wilde denkelijk voor eigen volk een goede beurt maken. Condo heeft zich verontschuldigd bij de PA en de man van Saoedie Arabie. Olmert zegt tijdens de daarop volgende kabinetszitting zich te verzetten tegen de internationale oproepen om het in Gaza kalmer aan te doen. Geen land ter wereld heeft zulk een geduld gehad, aldus Olmert.

5. De Arabische partijen in Israel
De Arabische partij BALAD en Ra'am Ta'al mogen volgens de kiescommissie niet deelnemen aan de nationale verkiezingen. Beide partijen verzetten zich tegen de staat Israel en treden beledigend op.
Ahmed Tibi, de leider van Balad, zegt ondermeer:
Iedere stem op Kadima is een kogel in de borst van een kind in Gaza.
De Likoed reageert: Iedere stem op Tibi is een stem op een Grad raket in Ashkelon.
Tibi heeft het woord "racisme" in de mond, omdat een Arabische partij niet mee mag doen.

Ik zeg: jammer dat deze leider zich niet als een Israëlische burger gedraagt . Zeven van de huidige elf Knesset leden behoren tot de genoemde partijen.
Afgewacht moet nu worden wat de uitspraak van de Hoge Raad zal zijn.

6. Iran
Volgens journalist Amil Imani, een Iranese journalist die in Amerika werkt, tekenen grotere groepen studenten geen solidariteitsoproep om Hamas te steunen Ook volgens diverse andere journalisten is Iran, historisch beschouwd, pro Israel. Dat is het in het verleden ook geweest. Een kleine groep Iraniers, welke door de regering wordt betaald, is tegen Israel.
Joden worden in Iran beschermd. Helaas worden ook Joden vaak gebruikt als zwart schaap. Moslems beschuldigen hen vaak. Diverse protesten tegen de huidige regering zijn de laatste tijd te horen. Helaas zwijgen de media. De regering heeft miljoenen gebruikt voor propaganda. Het volk wordt geïntimideerd en bij het minst geringe worden mensen gevangen genomen. Het lijkt op de Sovjet Unie in het verleden. De regering wil het volk islamiseren door o.a kleding en gedrag voor te schrijven. Het volk voelt dat het wordt beduveld.Veel jongeren, ongeveer 50% van de totale bevolking van 70 miljoen, verdiepen zich in het verleden en willen terug naar het voormalige beleid. Omkoperij, geld en brute kracht zorgt voor pro regeringssteun.
In demonstraties enz. worden regeringswerkers gedwongen om mee te lopen.

7. Tzipi Livni

Dinsdag jl. zegt minister Livni dat het Israëlische offensief in het belang van de Palestijnen en Israel is. Palestijnen, die geloven in een 2-staten oplossing en tussen de gematigde mensen in de regio.
"Wij praten met de gematigden en vechten tegen de extremisten! Er is een groot verschil tussen uitspraken van de Hamas leiders welke officieel worden gehoord en welke in privé kring worden gedaan".
Ook opperbevelhebber Askenazi zegt:”Wij hebben in de afgelopen korte periode al veel gepresteerd. Wij gaan door. Er is nog heel wat werk te verrichten. Nog steeds zijn er raketten. De Hamas gebruikt de kinderen.Zij lopen daar mee en gebruiken hen als schild. We moeten blijven vechten om dit alles te stoppen”.

8. Amerika
Op 31 december kwam Amerika met Griekenland overeen dat een boot met munitie door dit land zou worden ontvangen en verder worden vervoerd en afgeleverd.
Vanwege het huidige conflict werd deze afspraak niet nagekomen.

9. Barak
Barak verklaart:
*Ik ga akkoord met alle acceptabele voorwaarden om tot een wapenstilstand te komen.
*We hebben zeven jaar lang geleden en willen nu veiligheid creëren. Dus onze eisen zijn rust en stoppen met wapensmokkel.
*Niet moet worden vergeten dat ongeveer 1 miljoen Israëli’s onder vuur liggen.
*We naderen het centrum van Gaza City, dat overbevolkt is en waar in bijna alle huizen, zowel leeg en als bewoond, booby traps te vinden zijn.

10. Hamas
Haniyeh zegt van uit zijn schuilplaats via de televisie: Ja, wij accepteren een tijdelijke wapenstilstand als Israel stopt met haar offensief. De Hamas mag echter Israel blijven aanvallen.
Conclusie: Hamas heeft het moeilijk en zoekt iets om haar gezicht te redden en een overwinning te kunnen vieren.

11. Venezuela - Bolivia
Zoals bekend heeft Venezuela de Israëlische ambassadeur naar huis gestuurd. Nu blijkt dat Venezuela daar toch wel spijt van heeft en heeft verzocht een supervisor te sturen en met hem/naar de situatie te bespreken. Volgens Carácas was een en ander door de ambassadeur verkeerd begrepen.
Buitenlandse Zaken zegt: zij hebben een fout gemaakt en deze is nu hersteld.
Ook Bolivia heeft de relatie met Israel verbroken. Het onderzoekt eveneens of het niet mogelijk is om Israel officieel te veroordelen.
Morales, de president, meent dat Israel de wereldvrede heeft bedreigd. Hij zal ook Olmert laten onderzoeken vanwege de honderden doden en volgens deze aardige president moet collega Peres zijn Nobel prijs voor de vrede inleveren.

12. Egypte
Egypte heeft Hamas verzocht 1 jaar wapenstilstand te accepteren. Hamas gaat daarmee akkoord indien haar voorwaarden worden geaccepteerd.Volgens Moratinos, de Spaanse minister, is dit een kwestie van dagen.
Syrië wil Egypte helpen om Hamas onder druk te zetten. Zoals bekend verblijft de Hamas leider Meshaal in Syrië. Hamas blijkt Turkse troepen, ook Moslem, te aanvaarden om langs de grenzen te stationeren. Hamas wil echter wel weten wanneer Israel zich terugtrekt en de diverse posten heropent.

Inmiddels is het de 15e januari en is het IDF het centrum van Gaza city binnen gedrongen. Woonwijken worden bestookt, evenals het hoofdkwartier van de UNRWA.
Het aantal doden is gestegen tot ongeveer 1050 en er zijn veel gewonde burgers. Palestijnen blijven schieten.Geen positief sein om een bestand te accepteren.
Ban Ki Moon is woedend omdat het hoofdkwartier van de Unrwa is geraakt. Hij noemt het aantal Palestijnse slachtoffers: ondraaglijk.

13. Bibi Netanyahu
Tijdens een presentatie zegt hij:
*Acht jaar lang waren er raketten op onschuldige burgers.
*Hamas heeft zich verplicht de staat Israel te vernietigen.
*Israël’s behandeling van Arabieren is gericht vuren en niet bewust op burgers.
*In 40/45 heeft Engeland Duitse steden plat gebombardeerd.
*Israel richt zich uitsluitend op militaire doelen
*Israel vangt ook gewonde Palestijnse burgers op.
'*Doel van Israel: veiligheid burgers en stoppen van wapenvoorziening door Hamas.
*Nederlaag Hamas is ook een nederlaag voor Iran.
* Internationaal gevaar: het in bezit hebben van atoomwapens van Iran en Islamlanden.

14. Bibi en CNN
*Dit is ons land. Het is van groot belang dat goede informatie wordt doorgegeven. Opdat de media de juiste gegevens verstrekt.
*Israel werd een volk in het jaar 1312 (voor de gewone jaartelling), 2000 jaar voor de opkomst van de Islam.
*Arabische vluchtelingen in Israel begonnen in 1967 zichzelf te identificeren als een Palestijns volk. Dus 20 jaar na de vestiging van de moderne staat Israel.
*Sinds de verovering in 1272 BCE hadden de Joden 1000 jaar domicilie in dat land met een voortdurende aanwezigheid gedurende 3300 jaar.
*De enige aanwezigheid van Arabieren sinds het jaar 625 duurde 22 jaar.
*Gedurende 3300 jaar was Jeruzalem de Joodse hoofdstad. Arabische leiders hebben nooit Jeruzalem bezocht. Zelfs niet toen Jordanië de stad bezet hield.
*Jeruzalem is meer dan 7000 keer in de Tenach genoemd (onze heilige geschriften). Jeruzalem is niet een keer in de Koran vermeld.
*Koning David heeft de stad gesticht.
*Joden zeggen hun gebeden met het gezicht naar Jeruzalem. Moslems met de rug naar de hoofdstad.
*In 1948 werden de Arabieren aangemoedigd Israel te verlaten. 68% verliet het land zonder ooit een Israëlische militair te hebben gezien.
*Een ongeveer zelfde aantal Joden werd verdreven uit de Arabische landen.
*De Arabische vluchtelingen werden internationaal niet opgenomen
*Van de 100 miljoen vluchtelingen sinds de 2e wereldoorlog is dit de enige groep, die niet werd opgenomen. De Joodse vluchtelingen zijn bijna onmiddellijk totaal opgenomen in Israel . Er was nooit sprake van een vluchtelingenprobleem.
*Er is maar een Joodse staat en 22 Arabische landen.
*Vijf door Arabische landen begonnen oorlogen zijn steeds door Israel gewonnen.
*Het PLO manifest bevat nog steeds destructie van Israel. Israel heeft de Palestijnen het grootste deel van de Westbank gegeven en de autonomie aan de P.A.
*Tijdens Jordaans beheer werden Joodse heilige plaatsen ontheiligd en konden niet door Joden worden bezocht.Onder Israëlisch beheer kunnen Moslems en Christenen alle plaatsen bezoeken.
*De V.N. heeft sinds 1991 175 Veiligheidsraad resoluties aangenomen. 97 zijn tegen Israel. Van de 690 resoluties aangenomen door de Algemene Vergadering zijn er 429 tegen Israel gericht. De V.N. heeft nooit gereageerd tegen de vernieling van 58 synagogen in Jeruzalem. Ook niet tegen de vernieling van Joodse begraafplaatsen.
*Dit zijn ongelooflijke tijden. We moeten ons afvragen wat is onze rol. Wat moeten we onze kleinkinderen vertellen wat we hebben gedaan toen er een keerpunt in de geschiedenis kwam.

15. Nieuw Zeeland
De anti Israel sfeer is mijns inziens ernstiger dan ooit in het verleden.We mogen ons afvragen wat daar de oorzaak van is. Afgezien van de rol die in dit geval de media spelen, is het toch ook enigszins de regering, die in haar nadagen een vreemd spel speelt. Zij zijn niet eensgezind en voeren amper een beleid uit. Als ook al in Nieuw Zeeland enkele restaurants en cafés Israëli’s weigeren, omdat Israel Gaza bombardeert, dan geeft dat te denken. Ook werd het doden van baby's en vrouwen als motief genoemd. Gebrek aan achtergrondinformatie lijken mij in deze toch wel de belangrijkste punten.

16. Wapenstilstand
Bush, Condo, Olmert en Livni willen blijkbaar op de laatste dag van hun regime nog succes boeken. Dus er wordt keurig doorgedrukt. Mede daardoor is het gevoerde beleid toch wel discutabel te noemen en keren diverse landen zich tegen Israel. Deze landen vergeten dat Hamas gelijk is aan terreur. Het is geen oorlog, het is een guerrilla. Er is dus geen vrede te sluiten en men zal moeten doorvechten. We mogen ons afvragen hoe en met wie we vrede kunnen sluiten of een wapenstilstand kunnen overeenkomen. Kijk naar Libanon. Daar is dan wel een regering en is Hezbollah officieel een deel van het politieke verhaal, maar het gedraagt zich niet in overeenstemming met de afgesproken regels. Dit moet een les zijn om niet een zelfde fout met de Hamas te maken.

17. Drie weken actie
Het IAFheeft 1200 doelen gebombardeerd. Onder andere tunnels onder de Philalphi route, terroristencellen, moskeeën, verschillende munitie opslagplaatsen, huizen van Hamasleiders en militaire installaties. Hamas heeft gedurende deze periode ongeveer 600 raketten afgevuurd op Israel. De verwachting was: 600 per dag. 80 stuks waren lange afstand raketten. Aan de kant van Israel vielen er 13 doden. Dit wordt door de hele wereld disproportioneel genoemd.
De wereld zou ook mogen zeggen: Israel is heel zuinig op zijn mensen en beschermt ook de actieve militair. Dat kan niet gezegd worden van de Hamas die zogenaamde burgers actief laat deelnemen aan het gevecht en het afdekken van actieve terroristen. Bommen worden in een oorlog overal verspreid/gegooid.Wie heeft gesproken over en aangevallen de Duitsers,die Rotterdam hebben plat gegooid, wie praat over de burgers van Hiroshima of Pearl Harbour? En de diverse Duitse steden? Nogmaals onderstreept: het doel van deze actie is uitschakelen van de Hamas dat geen eigen land bezit. Israel heeft schuilkelders, sluit tijdig scholen en in Israel is een getroffen soldaat een nationale tragedie. Bij de Hamas is strijder een held. Kijk eens naar het abnormaal hoge aantal kinderen dat gesneuveld is aan de kant van Hamas. Dat dient geen aanklacht tegen Israel te zijn, maar een aanklacht tegen de terroristen die hun kinderen opofferen.

18. Ban Ki Moon
De directeur generaal van de VN heeft in Israel o.a. een ontmoeting met minister Livni.
"Het is nu een moeilijke periode. Ik kom voor een vredesmissie. Ik begrijp de gevoelens van Israel. Het heeft jarenlang raketten moeten verdragen. Daar is geen rechtvaardiging voor te vinden. Dat moet ook stoppen. Maar ik ben ook bedroefd over de burgerslachtoffers aan de andere kant. Veel burgers zijn gedood en velen lijden nog. We hebben een ondraagbaar moment bereikt. Resolutie 1860 zegt: stoppen.
We moeten daarom een goede regeling zien te vinden, opdat het geweld ingedamd wordt. Stoppen met bewapening van de Hamas, openen van de controleposten en het vrij laten van Gilad Shalit. Gaza herenigen met de Westbank.
Livni zegt hem dat we moeilijke tijden hebben.We moeten ons wel realiseren dat Israel lid is van de VN. Israel doet wat volgens de VN moet worden gedaan: haar volk beschermen.
Gaza is onder controle van een terreurgroep, de Hamas.Het vecht niet voor de Gazans. Het was ook geen partner in Annapolis, waar Israel met Abu Mazen een praktische deal heeft gemaakt. We zijn 8 jaar lang bedreigd. Hamas is geen lid van de VN en accepteert de internationale regels niet. Wij vechten tegen terreur en doen ons best de bevolking een makkelijker leven te geven. Hamas is verantwoordelijk voor Gaza en voor de levens evenals de humanitaire moeilijke situatie.

19. Gabriela Shalev
Onze ambassadrice bij de VN verwijst op 15 januari naar de resolutie die internationale terreur moet uitschakelen. Terreur werd met deze resolutie streng veroordeeld!
Waar is de veroordeling wat betreft het Zuiden van Israel waar terrorisme op scholen, ziekenhuizen zich al 8 jaar richt op hun leven dat afhankelijk is van 15 seconden?
Waar is de veroordeling in het Noorden, waar het terrorisme in ondermeer Naharia en Kiryat Shmona weer actief is?
Waar is de veroordeling van Iran dat Hamas tijdens de tijdelijke wapenstilstand gesteund heeft en van wapens voorzien?
Waar is de veroordeling van Syrië, dat de hoofdkwartieren van terreurgroepen huisvest en smokkel toelaat?
Waar is de veroordeling van het herbergen in huizen, hospitalen enz. van terroristen en munitie enz.?
Onze bijeenkomst wordt bekeken door miljoenen slachtoffers, die zien dat hun lijden niet de internationale podia bereikt omdat de Algemene Vergadering vandaag bijeen is op een cynische, haatdragende en politieke manier onwettig te verklaren: het fundamentele recht om burgers te beschermen.

20. Slot
Gisterenavond is het veiligheidskabinet bijeen geweest en is akkoord gegaan mat een eenzijdige wapenstilstand. Dat er tijdens die vergadering een raket viel op Sderot, blijkt op Olmert en Barak geen indruk te maken. Toen de actie tegen de Hamas in Gaza begon heb ik gesteld:
Ik hoop dat onze regering weet hoe te beginnen, maar vooral hoe te eindigen.
Ik ben bang dat het trio Olmert, Livni en Barak onder druk van internationale politieke leiders aan de noodgreep hebben getrokken.
Olmert verklaarde op de televisie dat als Hamas doorgaat met zijn acties, het zal merken hoe sterk Israel is. We mogen ons afvragen of de hamas dat niet tijdens de afgelopen drie weken heeft geconstateerd. Laten we hopen dat het trio niet dezelfde fout heeft gemaakt als bij de Libnanon oorlog en dat we gedwongen worden Gaza weer binnen te vallen. Dat zou dan een zware opgave worden. Maar gelukkig dan wel met een andere leiding

Ik laat het vandaag hierbij. Er is veel meer te memoreren .Maar het wordt te veel en we praten op dit moment eigenlijk continu over hetzelfde: Hoe zullen we met ons allen in staat zijn om het terrorisme de kop in te drukken en hoe zal de nabije toekomst er voor Israel gaan uitzien.
Een ieder kan denken en zeggen wat hij/zij wil, maar Israel heeft recht op het door de Almachtige gegeven land. Dat mogen wij nimmer vergeten. Met respect voor de medemens zullen wij een oplossing moeten vinden, die ons land haar rechten geeft en laat behouden en waarbij een ieder zich dient te realiseren dat dit kleine landje de voorpost is en denkelijk blijft van het democratisch denken en de Westerse cultuur.

Shalom,
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:NL87 RABO 0117 7238 00