maandag 26 januari 2009

Harry's Focus op Israel nr. 288

1. Algemeen
2. Gas
3. Eenzijde wapenstilstand

4. Zes landen ontmoeting
5. Ban Ki Moon
6. Obama, de 44ste president van Amerika
7. Russische Immigratie in Israel
8. Hamas – Fatah
9. GAZA
10.Humanitaire hulp
11.Obama – Olmert
12.Arabische partijen
13.Hamas – Gazan
14.Livni in Brussel
15.Mashaal
16.Yigal Slovik
17.De bevolking van Gaza
18.Mitchell
19.De tunnels
20.Yisrael Beiteinu
21.De Gaza strook
22.Slot

1. Algemeen
We hebben een wapenstilstand met de nodige vraagtekens, een internationale oppositie over het overdadig gebruik van macht door Israel tegen de Hamas en het verwijt dat te veel burgers zijn gedood. Zelfs landen als Katar en Mauritius hebben de band met Israel verbroken. Dat vandaag, een week na het afroepen van de wapenstilstand bewoners van Sderot, Ashkelon enz. nog steeds bestookt worden door raketten, blijkt normaal te zijn, dat de Hamas kinderen opoffert om zich zelf te beschermen, eveneens. Alles bij elkaar genomen is het moeilijk een volledig beeld te geven, dat zou te lang worden. Ik vraag Uw bijzondere aandacht voor de bereidwilligheid van Wiesje de Lange om haar nieuwsbrief ook via onze kanalen te verspreiden. Onder deze nieuwsbrief kunt u haar nieuwsbrief lezen. In de komende dagen ontvangt U een overzicht waar mijn spreekbeurten zullen worden gehouden. In deze tijd, waar er toch overdadig veel antisemitisme en anti Israelisme aanwijsbaar is, is het goed om een volle agenda te mogen hebben. Een agenda, die anwege zoveel aanvragen, verlengd moet worden.

2. GAS

Het Israel Delek brandstofbedrijf liet weten dat er langs de kust een grote voorraad gas gevonden.Volgens de betreffende minister is het een historische vondst, welke de Israëlische economie totaal zal veranderen. Een voorraad van 87 miljard kubieke meter.Dat is voldoende voor decennia energie voorziening.

3. Eenzijdige wapenstilstand
Zondagavond 17 januari ging het kabinet akkoord met een wapenstilstand.Tegen waren Bar On (Kadima) en Yishai (Shas).
Tijdens een persconferentie zei minister Olmert:
*Israel heeft haar doel bereikt. Dit is gelukt binnen 3 weken.Boven verwachting.
*Het aantal afgeschoten raketten is duidelijk verminderd, maar we blijven alert.
*Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië sturen soldaten om het smokkelen te voorkomen. Engeland stuurt eveneens boten voor de kustbewaking.
Met een olijftak reikend naar de Palestijnse Autoriteit zegt Olmert dat Israel Gaza beschouwt als een deel van de toekomstige Arabische staat, die binnen de huidige grenzen van Israel zal worden opgericht. De Hamas deelt mede door te gaan tot dat Israel totaal uit Gaza is verdwenen en er niet over Gilad Shalit zal worden gesproken. Livni en Condoleeza Rice hebben nog een gesprek gehad over het kunnen stoppen van het smokkelen. Bij dit alles dienen we er rekening mee te houden dat Condo vervangen is en Livni eigenlijk niet meer in een positie verkeerd om beslissingen te nemen. Dat ook Olmert een beleid voert en uitspraken doet alsof hij de nieuwe regeringsleider is, doet een beetje vreemd aan en maakt het de op 10 februari te kiezen nieuwe regering alleen maar moeilijker.

4. Zes Landen ontmoeting
Olmert heeft, op de zondagavond na de wapenstilstand, in de residentie 6 premiers uitgenodigd om een en ander te vieren. De landen zijn Frankrijk, Engeland, Italië, Duitsland, Spanje enTsjechië. Olmert zegt dat door de ontmoeting met de ministers van deze zes landen steun wordt gegeven voor het gebeuren in Gaza. Hij vergeet dat massaal werd aangedrongen om met vechten te stoppen. Het zestal was wel aanwezig, maar t.a.v. Cast Lead hebben ze toch niet echt de nodige steun gegeven. Kijk alleen maar naar de massale demonstraties in veel landen.

Lieberman geeft een interview in Haaretz en reageert op de ontmoeting met de zes premiers:
*Hoe meer ceremonies, hoe erger de situatie. Deze eenzijdige overeenkomst is een klap in het gezicht voor ons allen.
*Het leger was sterk en heeft weer moraal. Het IDF slaagde, de politiek faalde.
*Het leger mocht haar opdracht niet afwerken. We hebben de Hamas en haar 12.000 terroristen niet vernietigd. Dus over een jaar hebben we in Gaza ook de Hezbolla en daarmee raketten van een beduidend betere kwaliteit.
*We moeten als volgende regering de Internationale Gemeenschap zeggen: allereerst het atoomprobleem met Iran oplossen. Daarna en niet eerder praten over andere problemen. Als wij verliezen, verliest de wereld, dus het Westen.
* We verliezen eveneens de Israëlische Arabieren. We weten niet hoe onze vrienden onder hen te steunen.We beseffen niet dat we in het M.O. samen met hen moeten leven. Leven alsof we lid zijn van de EU. Loyaliteit in deze is geen optie, maar realiteit.
*Als men recht op terugkeer eist dan is er echter ook recht op verdrijving.

5.Ban Ki Moon
De directeur generaal van de VN brengt op 20 januari een bezoek aan de Gaza strook.
Hij wil werken aan de heropbouw van dit gebied en daarmee aan de erkenning van de Hamas. Ook brengt hij een bezoek aan Sderot. Dit voor de politieke balans.
Dit bezoek is overigens in overleg met Olmert georganiseerd. Meerdere politieke leiders zullen dit gebied bezoeken. Zij gaan ook de VN gebouwen bekijken. Men wil werken aan een betere leefsituatie en de heropbouw.

Livni zegt tegen Ban Ki Moon:
*De Hamas is verantwoordelijk voor de situatie in Gaza en voor de vernietiging van veel gebouwen.
*De poging om een en ander te verbeteren mag niet leiden tot het legitimeren van terreurgroepen, die de toekomst van het volk in gevaar hebben gebracht.
*Donaties enz. mogen niet in handen vallen van de Hamas en andere terreurgroepen.
Ook mogen materialen als staal en cement niet worden gegeven daar zouden tunnels en raketten mee kunnen worden geproduceerd.

6. Obama, de 44ste president van Amerika
De nieuwe president verklaart dat hij de relatie Amerika - Israel zal steunen:
*Belangrijk is de veiligheid van Israel, de belangrijkste bondgenoot van Amerika. Daar zal Amerika nooit en te nimmer afstand van nemen.
*Israel heeft het recht zich te verdedigen en dit land mag nooit worden gedwongen om een tijdelijke wapenstilstand te accepteren. Kijk maar naar het verdrag met de Hezbollah.
*Amerika gaat door met het geven van financiële en militaire steun.Ook zullen beide landen doorgaan met de ontwikkeling van verdedigingswapens.

Helaas zien we op dit moment al dat Amerika een koers gaat varen, welke de nodige vraagtekens oproept. Ik weet niet of we moeten juichen over de door Obama aangewezen groep, die zich met het M.O. gaat bezighouden. Laten we vurig hopen dat Olmert en Livni geen belangrijke beslissingen nemen voordat de Israëlische verkiezingen plaatsvinden. Vijftien jaar geleden werden de Oslo Akkoorden op het Witte Huis getekend. Rabin gaf toen met heel veel moeite Arafat de hand. Clinton was echter blij en voldaan. Sharon was toen tegen. Nu 16 jaar later, hebben we weer een rechtse figuur die zich moeizaam met het huidige beleid kan verenigen
In de periode 1996/1999 had Bibi Netanyahu problemen met Clinton. Nu is Obama omringd met ondermeer Joodse adviseurs die een visie hebben wat o.a. betreft de nederzettingen, welke niet al te veel goeds belooft. Een open vraag: wat gaat Obama doen met dit gebied of liever gezegd wat wil hij doen Het IDF heeft zich teruggetrokken voordat Obama aan het bewind kwam. Maar de raketten bleven (beperkt) komen. De reservisten mochten naar huis hoewel het leger paraat blijft. Conclusie: Olmert/Livni hebben alles gedaan om toch nog voor het afscheid van Bush en Condo een goede indruk achter te laten.

7. Russische immigranten in Israel
Het blijkt dat deze groep immigranten vrij sceptisch de geproclameerde overwinning op de Hamas bekijkt. Het ziet hetzelfde beeld als in 2006, toen ook de Hezbollah niet werd verslagen.

Een enquête geeft aan:
85% gaat niet akkoord met het stoppen van de actie
60% is teleurgesteld in het gevoerde beleid
27% is heel kwaad over dit beleid
90% meent dat niet voldaan is aan de doelstelling
75% zegt dat het leger goed werk heeft gedaan maar dat de regering heeft gefaald.
Een journalist zegt: wij Russen praten alleen over een overwinning als de vijand verslagen is en de vijand zich overgeeft. Bibi en Avigdor zullen dan ook profiteren van de situatie.

8. Hamas - Fatah
Gebleken is dat Hamas honderden Fatah activisten heeft opgepakt. Reden: collaboreren met de vijand. Zij werden opgesloten in scholen en omgebouwde hospitalen, waar ook de verhoren plaats vonden. De Hamas heeft ook tijdens de actie duizenden officials en activisten gedurende de 22 daagse actie huisarrest opgelegd en diverse gevangenen mishandeld. Na het afkondigen van de wapenstilstand zijn veel Fatah aanhangers in dat gebied behandeld als de ons niet onbekende Bijltjesdag.

9. GAZA

Vorige week dinsdag hebben alle militairen zich teruggetrokken ondanks het feit dat er op de militairen nog geschoten werd.Ook dit is in tegenspraak met datgene wat Olmert beloofd heeft. Hij zou opdracht geven terug te trekken als Hamas met alle activiteiten zou stoppen. Zoals al vermeld: hij wilde Obama een plezier doen. In Gaza werd feest gevierd, omdat het leger zich terug had getrokken.

Olmert, Barak en Livni willen aantonen dat zij een grote overwinning hebben behaald en werken met alle middelen om goede resultaten te boeken bij de komende verkiezingen op 10 februari.
Ook de memo door Livni met Condo samengesteld zou herbewapening van Hamas moeten voorkomen. Maar de realiteit is niet in overeenstemming met de wensen van beide dames.
Op 20 januari schiet Hamas nog 20 raketten af en is men verplicht in het Zuiden van Israel waakzaam te blijven.

10. Humanitaire hulp
De Hamas blijkt door te gaan met het stelen van goederen. De Jordaanse nieuwsdienst Petra meldt dat een boot vol met humanitaire goederen voor Gaza door de Hamas gekaapt is en alles in beslag is genomen. Gezien de heersende sfeer zal ook hiervan Israel wel de schuld krijgen.
De wereld beschuldigt immers het leger en de luchtmacht van beestachtig optreden. Amerikaanse specialisten verklaren echter tijdens een interview met o.a. de Jeruzalem Post dat het Israëlische leger veel te bescheiden is opgetreden. Francona, een voormalige officier van de Amerikaanse inlichtingendienst en nu analist zegt voor de NBC dat het IDF heeft aangetoond voldoende kwaliteiten te hebben. Dit in tegenstelling met haar optreden tijdens de Libanon oorlog. “Israel heeft de slag gewonnen. Maar er moet wel gesproken worden over het proces om beslissingen te nemen.Volgens een van mijn collega's zijn jullie te bescheiden opgetreden en hadden verder moeten gaan”.

11. Obama - Olmert
Beide heren hebben op 21 januari contact gehad met elkaar. Olmert wenste Obama geluk met zijn functie en zei diep ontroerd te zijn over de inwijdingsceremonie. Olmert hoopt dat de pogingen van Israel, Egypte, Amerika en de EU succes zullen hebben in het voorkomen van smokkel. Als dit lukt is er een evenwicht in de huidige situatie en vooruitgang in de vredesbesprekingen met de PA. Hij zegt ook toe hulp te ontwikkelen en de economische situatie te verbeteren. Obama heeft overigens als eerste activiteit een telefoongesprek met Abu Mazen gehad. Een ieder mag dus zelf een conclusies trekken en niet vergeten dat Olmert eigenlijk geen beslissingsbevoegdheid meer heeft.

12. Arabische partijen
De rechter heeft beslist dat de Arabische partijen toch mee kunnen doen aan de komende verkiezingen. De Balad en Ra'an Ta'al erkennen Israel echter niet als democratische Joodse staat. Voor het geheugen: In Israel wonen 1.4 miljoen Moslems en Christenen. Dit zijn allen nakomelingen van de in Israel gebleven families (1948) en zij vormen 20% van de bevolking.

13. Hamas - Gazan
Volgens een correspondent van het Italiaanse blad Corriere della Sera zijn er tijdens de operatie Cast Lead niet meer dan hooguit 600 Palestijnen gedood. Hij bezocht ziekenhuizen en interviewde families van slachtoffers. Ook het aantal gewonden zou beduidend minder zijn dan de genoemde 5000, die wel door het Rode Kruis, de VN en de Hamas steeds zijn vermeld. In het EU hospitaal in Refa zijn veel bedden leeg en in het Amal hospitaal waren 5 van de 150 bedden bezet. De geïnterviewde Gazans gaven toe dat Hamas hun kinderen als schild werden gebruikt.
Fanatieke Hamasniks schreeuwen: verraders, collaborateurs, spionnen van de Fatah, jullie worden gestraft zoals wij het Zionisme bestraffen en bestrijden. Eveneens is gebleken dat medische kleding en VN gebouwen gebruikt werden door de Hamas. Het IDF reageert door te melden dat zij nog bezig zijn met het samenstellen van een overzicht.

14. Livni in Brussel
Tijdens een vergadering van de EU zegt onze minister:
** We werken samen om smokkel uit Iran te voorkomen.
** We werken samen met de EU om betere omstandigheden te creëren.
** Na 8 jaar terughoudendheid hebben we enkele weken geleden met een actie ons doel bereikt. Maar we moeten nu al anders reageren omdat gebleken is dat het smokkelen doorgaat.
Solana, de man van de EU zegt toe om tot een goede samenwerking te komen.
Livni zegt overigens wel dat er geen oplossing kan komen zo lang Gilad Shalit in hechtenis blijft.

15. Mashaal
Op 21 januari zegt het hoofd van het Hamas politieke bureau dat Hamas de verantwoordelijkheid moet worden gegeven om de reconstructie van Gaza, dat 3 weken lang gebombardeerd is, in handen te hebben. Hij vraagt de Arabische landen fondsen naar Gaza te sturen t.n.v. Hanijeh.
*De grenzen moeten open
*Hamas is verantwoordelijk voor de bevolking.
*We gaan allereerst heropbouwen en onderdak vinden voor de daklozen.
*De Internationale Gemeenschap moet ons helpen. Het heeft 3 jaar lang getracht ons te doen verwijderen. Dit o.a. met een blokkade.
*Nu is het tijd om met ons te gaan praten. Hamas is nu door de oorlog legitiem geworden. De Palestijnen waren de overwinnaars in het gevecht tegen de Israëlische militairen.
* Nu Is het moment om het Palestijnse gebied te bevrijden en politieke verzoening op basis van het verzet en niet op basis van onnodige onderhandelingen.

16. Yigal Slovik
De commandant van een van de brigades, die in Gaza gevochten heeft, zegt:
*Onze operatie herstelde het vertrouwen in het leger.
*Geen antwoord kan ik geven of in het Zuiden de rust is weergekeerd.
*Wij staan klaar om een 2e actie te ontwikkelen.
*Onze brigade stootte door naar de zee en heeft veel van de infrastructuur vernield.
*Wij hebben de Hamas niet overschat. Een vijand is een vijand. Maar wel ook nu lessen geleerd.
*We hebben weinig doden, omdat we goed getraind zijn en onze soldaten waren gemotiveerd.
*We hebben wel problemen gehad met alle huizen die geboobytrapped waren. Dat was moeilijk omdat in die huizen ook foto's van kinderen te zien waren. Maar wij vernielden niet zomaar huizen, wij vochten tegen de terreur.
*Wij telden 33 gewonden in onze brigade.
*Onze mannen hielden zich strikt aan de regels.Onze jongens gaven zelfs de loslopende dieren te eten.
*Ik keur dan ook de reacties van de Internationale Gemeenschap af.

17. De bevolking van Gaza
Een noodkreet van een Gaza bewoner:
*Ga weg. Willen jullie hebben dat Israëli’s ons doden. Willen jullie zien dat onze kinderen door bommen worden gedood?
*Neem de wapens en raketten weg.
*Vele inwoners blokkeerden hun eigen huis. Maar die werden dan als collaborateurs van Israel beschouwd.
*Jullie worden gestraft, omdat jullie zeggen dat je een heilige oorlog voert tegen de Zionistische Joden. Dat we volgens jullie zeggen in het paradijs komen. Maar jullie vechten eigenlijk tegen ons.
*Jongeren schoten via de huizen. Dit was overal waar de Hamas zich ook gevestigd had. Ook naast het VN warenhuis. Daardoor vuurde Israel terug.
*Het zou beter zijn geweest als Israel en Egypte buitenlandse journalisten hadden toegelaten. Dan had de wereld een betere indruk gekregen. Als wij ageerden, dan waren we spionnen.

18. Mitchell
President Obama heeft George Mitchell benoemd als ambassadeur voor het Midden Oosten.
Beste lezer, ik kan daar niet om juichen.
Zoals al eerder op papier gezet heeft Obama met een lachend gezicht, kijkend naar Israel, de mooiste beloftes gedaan. Maar nogmaals herhaald, het Amerikaanse team dat zich met Israel gaat bezighouden, is alles behalve pro Israel.
In 2001 verscheen het zogenaamde Michell rapport. De man is van Arabische afkomst.
Het rapport beschuldigde Sharon oorzaak te zijn van de 2e Intifada. Dit vanwege zijn bezoek aan de Tempelberg.
Dat is onjuist omdat de Intifada al lang was voorbereid en praktisch gesproken niet binnen een minuut kan reageren.
Het rapport ziet de rellen als vechten voor de vrijheid, voor onafhankelijkheid van de PLO en heroprichting van Palestina. Dus een nooit eerder bestaand onafhankelijk land.
Het rapport beweert dat de oproerkraaiers geen wapens in hun bezit hadden.
*De rellen waardoor Israëli’s werden gedood, waren geen gevaar.
*Geen melding van beduidend meer wapens dan Oslo toestond !!!
*Inlichtingendiensten beoordelen de Intifada als niet voorbereid. Dus spontaan!
*Het was geen gewapend conflict
*Het rapport geeft als advies dat de IDF zich terugtrekt op de grenzen van voor 28 september 2000. Tevens een aanbeveling dat alle Palestijnen terugkeren naar hun banen en dat alle ingehouden belastingen dienen te worden uitbetaald. Ook de terroristen die Israel bestrijd hebben, moeten worden uitbetaald.
*De nederzettingen en hun bewoners zijn de oorzaak van de Intifada. Dit is tegen de sfeer van de Oslo Akkoorden.
Daar is in Oslo echter geen woord over gesproken.
Dit rapport is dus een nagel aan de doodskist voor de geloofwaardigheid van Mitchell.
Obama heeft Mitchell gekozen om zeker te zijn dat de wapenstilstand blijft gehandhaafd. Hij stuurt daarom deze man in de komende dagen naar Israel.
Obama wil een totale vrede en Hamas moet stoppen met het smokkelen van wapens enz.
De totale situatie, dat wil zeggen het niet hebben van een Israëlische regering, die de macht heeft om te regeren, het beleid van Obama, dat zich tekent als het niet op de hoogte zijn van de huidige verhoudingen, de druk van de VN, de EU en Arabische landen op Israel, geeft geen gevoel van vertrouwen in onze vrienden.

19. De tunnels
80% van de tunnels welke langs de 14 km.lange strook tussen Egypte en Gaza ligt, zouden volgens het IDF vernietigd zijn. Een aantal heeft men bewust in tact gelaten om humanitaire goederen te kunnen vervoeren. Ook de tunnels die explosieven enz. vervoerden tussen de Sinai en Gaza. Men is hier bang voor explosies en als gevolg civiele slachtoffers.
Op 21 januari werd een Iraans schip onderschept in de Rode Zee. Daarmee werden wapens naar Gaza vervoerd.
Defensie officials delen mee dat Hamas patiënten uit hospitalen werden verwijderd om deze te gebruiken als gevangenis voor Fatah aanhangers. Tijdens de actie schoot Hamas op ieder Fatah lid dat op straat werd gezien.

20. Yisrael Beiteinu
Danny Ayalon, de voormalige ambassadeur in Amerika, denkt dat de relatie Israel -Amerika standhoudt. Obama is een practicus en zal zeker de gezamenlijke belangen handhaven.
Maar hij meent wel dat Israel sterk moet blijven t.a.v. de toch wel aanwezige druk van de Amerikanen. Israel moet haar principes handhaven .Dat dwingt respect af. Zijn eigen partij,Yisrael Beiteinu, zal zeker de druk weerstaan.

21. De Gaza strook
Hamas gaat akkoord met het voorstel dat Fatah de controle krijgt over Rafah. Het moeten echter wel inwoners van de Gaza strook zijn. Hamas is verder bereid Gilad Shalit vrij te laten onder voorwaarde dat Israel voldoende gevangenen de vrijheid teruggeeft. In dit gebied wordt bijna een ieder gevoed en gekleed door de Unwra. 31% wordt door Amerika geleverd, 50% door de EU en 7% door de Arabische landen. Dankzij het Westen overleeft de bevolking van Gaza een en ander. Het grote probleem is de bevolkingsgroei. Tussen 1950 en 2008 is de bevolking van 240.000 uitgegroeid to 2.5 miljoen. Het Westen heeft dus eigenlijk een nieuw volk gemaakt. Verwachting: in 2040 2 miljoen inwoners. Het Westen geeft voeding, school, medicijnen, huizen, land, militaire goederen. De jeugd heef meer dan voldoende tijd om tunnels te bouwen, te smokkelen, en raketten te produceren. Vanaf het jaar 2006 werden er 4500 afgeschoten.
De toestand in Gaza verergert alleen maar. De jeugd heeft geen toekomst. Er zijn 360.000 jongeren beneden de 16 jaar. Dat is 45% van de bevolking. Als het Westen wil voorkomen dat de situatie erger wordt, moet werk gecreëerd worden! Alleen voedsel is niet genoeg. En de wereld zou de vluchtelingen moeten opnemen om te voorkomen dat er een nog ernstigere situatie ontstaat!

22. Slot
Deze nieuwsbrief was niet makkelijk samen te stellen, omdat er iedere moment van de dag weer iets anders gebeurt. Het nieuws is bijna niet bij te houden en het is niet allemaal positief.

We kunnen op dit moment alleen maar erop vertrouwen dat de kiezers op 10 februari op de juiste partijen hun stem uitbrengen en dat de nieuwe leiders de moed en de kracht hebben om het Joodse land Israel op de voorgeschreven weg te leiden.
Geen weggeven voor de lieve vrede, maar zich inzetten voor het behoud van het aan ons gegeven land.


Shalom,
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00