zondag 11 januari 2009

Harry's Focus op Israel nr. 286


1. Inleiding
2. Kanselier Merkel
3. Situatie Gaza op 5 januari
4. Nederland

5. Algemeen (6 januari)Moebarak – EU
6. Europa
7. Ehud Barak
8. Anders dan gepubliceerd
9. Condoleeza Rice- Egypte – Veiligheidsraad
10.Hamas
11.De VN school in Gaza
12.Algemeen beeld
13.Ter verduidelijking
14.De aanpak van de Hamas
15.Politiek bureau van de Hamas
16.Het Noorden en het Zuiden
17.Karel Schwarzenberg
18.Onze regering
19.Enquête

1.Inleiding
Gedurende de afgelopen weken word ik overstroomd met mails. Brieven die de goede bedoeling hebben om ons allen hier een hart onder de riem te steken, brieven met commentaar op de berichtgeving, op het nieuws en over de humanitaire consequenties van de nu al 15 dagen durende "oorlog".
Ik schrijf bewust oorlog tussen aanhalingstekens. Een oorlog voert men officieel tegen een of meerdere landen. De Hamas is een onderdeel van de Palestijnse Autoriteit, heeft 2 jaar geleden weliswaar de verkiezingen bij de PLO gewonnen, maar is door de wereld en de eigen familieleden niet officieel erkend. Het heeft 1.5 jaar geleden het heft in Gaza in handen genomen en nu zijn er dus eigenlijk 2 zogenaamde Palestijnse gebieden. Ondanks het gegeven dat ook de president, Abu Mazen, die eigenlijk vrijdag had moeten aftreden (zijn ambtstermijn is voorbij) een collega van Arafat was en niet veel beter dan de diverse Hamasleiders, worden hij en zijn regering door velen in de wereld wel erkend.
Olmert praat met hem, andere wereldleiders ook alsof hij de president is van een officieel erkende staat. Ik stel dat de P.A niet veel beter is dan de Hamas en dat we ons toch nog steeds moeten afvragen welke regels gebruikt zijn om van de door Arafat in het leven geroepen PLO een zelfstandige staat te maken.
Ik wil ook nog eens duidelijk onderstrepen dat de tijdelijke wapenstilstand tussen Israel en de Hamas weliswaar is overeengekomen, maar dat de Hamas zich daar geen minuut aan gehouden. Israel was daarom genoodzaakt in te grijpen. Dit had eigenlijk al veel eerder moeten gebeuren.
Verder is het een bekende zaak dat de Hamas een officiële guerrilla voert en de bevolking en haar woningen gebruikt om zichzelf te beschermen.
Onder deze focus vindt u een toch wel alarmerend verhaal van een van mijn relaties, wonend in het Zuidelijk deel van de Negev en een serie foto's welke toch verder geen uitleg nodig hebben.
Er zijn in de hele wereld demonstraties voor en tegen Israel. Meer tegen dan voor.
En dat omdat Israel een overmatig gebruik van haar macht zou maken. Dat wordt afgemeten aan het aantal doden en het geschreeuw om voedsel.
Het aantal doden aan de Palestijnse kant heeft vooral als oorzaak het misbruiken van gebouwen, scholen instituten en woningen door de Hamas en de voedsel-voorziening omdat we met een vijand te doen hebben en ons zelf moeten beschermen. Toch heeft Israel, ondanks het vijandige optreden van de Hamas, gezorgd voor regelmatige toevoer van levensmiddelen en medische artikelen.
We mogen ons afvragen waar de objectiviteit blijft en of nu bij diverse media bronnen en bij bepaalde bevolkingsgroepen het anti-Israel gevoel niet duidelijk zichtbaar is geworden. Over antisemitisme nog maar niet te praten

Aangezien deze nieuwsbrief toch wel een andere sfeer en samenstelling heeft, ben ik zo vrij om extra aandacht te vragen voor 2 onderwerpen:
1. Het werk van de Stichting Lechaim is belangrijker dan ooit. In het Zuiden is het aantal getraumatiseerde mensen sterk groeiend. Wij willen ons steentje bijdragen om zo veel mogelijk mensen te laten behandelen. Verder hebben we op dit gebied onze vaste kern families, die voedselpakketten dienen te krijgen en een aantal dat financieel begeleid moet worden.Zoals vorige week al vermeld, zijn we blij dat onze nieuwe stichting aan het groeien is. Wij zijn U daar dankbaar voor en verzekeren U dat wij ons met man en macht inzetten om weer op het oude niveau te komen.
2. We hebben ons "verplicht' om mede te voldoen aan de oproep om onze militairen bij te staan. Dat wordt op een veelheid van manieren gedaan. In Israel draagt de eigen bevolking haar steentje bij en wij als stichting menen dat we niet achter mogen blijven. Een gedetailleerder verhaal over slachtoffers en te steunen militairen geef ik U tijdens mijn spreekbeurtenreeks die begint op 13 maart en al vrijwel volgeboekt is.
Veel dank namens alle betrokkenen
.

2. Kanselier Merkel
De Duitse kanselier geeft voor de volle 100% steun aan de operatie van ons leger. Haar coalitiegenoten hebben het er wat moeilijker mee. Tegen steun aan Israel is o.a. de SPDer Rolf Mutzenich, die voorzitter is van de Duits-Iraanse parlementaire groep in de Bondsdag.
Hij zegt o.a.: Libanon 2 (oorlog) toont aan dat Hamas en Hezbollah niet kunnen worden verslagen.
Gehrke, lid van het linkse blok, vraagt om een speciale zitting over Gaza.
In 2006 liep hij mee in een pro Hezbollah demonstratie in Berlijn. Teksten op de spandoeken: Zionisten zijn fascisten/ geen plaats voor Israel.
Vorige week zaterdag waren er demonstraties in Berlijn (8000 deelnemers) in Frankfurt. (10.000 deelnemers).
Teksten spandoeken: Israel; kindermoordenaars/ Israel ga naar de hel

3. Situatie Gaza op 5 januari
Paltel, de telefoon maatschappij, zegt dat ongeveer 90% van het cellulaire systeem in Gaza buiten werking is. Ook de gewone telefoon wordt geconfronteerd met grote moeilijkheden.Veel lijnen zijn beschadigd en de meeste werkers kunnen niet naar hun dagelijkse werk. Een deel van t.v. stations blijkt ook beschadigd te zijn. In dit gebied werken de mobiele telefoons niet meer.
Maandag vielen er 28 raketten op Ashkelon. Het IAF (de luchtmacht) bombardeert een behoorlijk aantal tunnels welke langs de Philadelphi route gegraven zijn en gebruikt werden voor wapensmokkel.

4.Nederland
Op 3 januari is er ook in Nederland (Amsterdam) een demonstratie tegen Israel.
Gretta Duizenberg en van Bommel liepen voor op. Samen met 1.500 demonstranten zongen zij: “Intifada, Intifada, Palestina vrij”. De kranten hebben er vol van gestaan. Ik herinner U allen er alleen aan. Van Bommel is een kamerlid van de Socialistische Partij.
Dat diverse deelnemers ook nog riepen: “Joden moeten worden vergast”” en
" Hamas, Hamas, Joden aan het gas" in het jaar 2009 in Amsterdam, is onvoorstelbaar en slecht voor het hart.
Het is kenmerkend dat de staat Israel steeds verbonden wordt met Joden, waar ook ter wereld. Dat men pro of contra is is een democratisch recht, dat men onmenselijke slogans uitroept geeft te denken.
Kenmerkend voor een Gretta, Dries en van Bommel (zijn voornaam laat ik maar weg), prototypes van a-democratische denkers.

5. Algemeen (6 januari)
Om nu een overeenkomst met Egypte te maken om wapensmokkel van uit dat gebied te stoppen, is praktisch gesproken, niet mogelijk. De activiteiten van uit Egypte waren een druppel op een gloeiende plaat en nu meer druk uitoefenen op dit land werkt negatief.
Toegevoegd dient te worden de huidige relatie Egypte - Amerika. Het betekent eigenlijk dat dit land in een tangpositie verkeert. Israel heeft niet gewerkt aan het sterker maken van de Philadelphi route, grens, doorlaatpost. Daar is ook nimmer een discussie over geweest. Als deze post weer onder controle van Israel zou komen is dat een winstpunt voor Israel.
Een veiligheidszone creëren via de Egyptische grens zou mogelijk een oplossing zijn. De vraag is of Cairo dat verkopen kan aan haar achterban en andere Arabische landen.
Zoals het vandaag er uit ziet, mogen we concluderen dat Israel zich niet laat stoppen. Het zal trachten in de komende dagen Gaza schoon te vegen. Als Israel dus niet dezelfde fouten zal maken als tijdens de 2e Libanon oorlog, dan zal dit noodzakelijk zijn om rust te krijgen
Een diplomatieke oplossing lijkt ook totaal onwaarschijnlijk. Dat wil zeggen dat het leger stap voor stap verder moet gaan en een soort huis aan huis onderzoek moet doen. We moeten niet vergeten dat we te doen hebben met een guerrilla en dat is moeilijker vechten dan in een oorlog. Een andere oplossing is een totaal isoleren van de vechters zoals Israel dat in de Oktoberoorlog in 1973 heeft gedaan.Toen werd het 3e leger van Egypte totaal omsingeld en dat was de nekslag voor de Egyptenaren.
Hoewel Olmert, Barak en Livni zeggen het totaal met elkaar eens te zijn, klopt dit verhaal niet. Alle drie hebben andere uitgangspunten en belangen.Jammer maar twee maanden voor de verkiezingen speelt dat een belangrijke rol.
Met een isolatie of een dergelijke maatregel zal Egypte zekere meewerken. De houding van de Internationale Gemeenschap is niet bekend. Cairo gaat zeker akkoord, omdat het ook bang is voor een invasie van Palestijnen, die niet langer onder het gezag van de Hamas willen leven.

6. Moebarak - EU
De Egyptische president verklaart dat de Hamas niet mag winnen. Dit zegt hij tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de EU.
Dit zegt hij ondanks het gegeven dat Hamas vertegenwoordigers naar Cairo heeft gestuurd om te praten over een wapenstilstand.
Olmert zegt aan Sarkozy dat Israel geen wapenstilstand aanvaardt zonder dat Israel bij de overeenkomst betrokken wordt.
Inmiddels hebben de Arabische landen de Veiligheidsraad ertoe gebracht dat een resolutie wordt aangenomen. Belangrijkste punt: direct stoppen. Amerika heeft zich van stemming onthouden. De resolutie is overigens door beide partijen verworpen.
We mogen dus stellen dat er heel wat moet gebeuren om beide partijen tot elkaar te brengen en we mogen ons ook afvragen wat de hele wereld bezielt om zich op zulk een nadrukkelijke manier met Israel bezig te houden.
Moebarak verklaart overigens dat wapens niet via tunnels zijn gesmokkeld maar in vaten over boord gegooid door schepen, die de Gaza kust passeerden.
De EU heeft er tijdens een bezoek van Livni, onze actieve minister van Buitenlandse Zaken, op aangedrongen op korte termijn een staakt het vuren te organiseren.
Livni reageert door te stellen: geen wapenstilstand zonder uitwisseling van Gilad Shalit
Egypte stelt voor:
*Einde operatie.Terugtrekken uit Gaza.
*Alle controleposten weer open.
*PA officials toevoegen aan de Rafa post.
Marzoul, plaatsvervangend hoofd van de Hamas, zegt ja tegen het Egyptische voorstel. Maar we willen dan wel de garantie hebben dat Israel zich inderdaad terugtrekt en de blokkade opheft.
De Turkse minister van Justitie Ali Sahin zegt: " Israel is de grootste terreur uitlokker. De oorlog kan niet stoppen als Israel niet stopt met provoceren".

Eerste minister Erdogan zegt tijdens een bezoek aan Saoedie Arabie
"ik beschuldig Israel voor het uitbreken van het gevecht. Hamas heeft zich 6 maanden lang rustig gehouden, maar Israel heeft het embargo niet opgeheven. De bevolking van Gaza leeft in een gevangenis".
De Jordaanse 1e minister Dahabi zegt de relatie met Israel te bekijken i.v.m. de operatie in Gaza.
Opmerkelijk is toch wel het gegeven dat Olmert bezoeken heeft gebracht aan Turkije en Jordanië en steeds verklaard heeft dat Turkije onze goede vriend en partner is en Jordanië eveneens.
Vriend Olmert wil gedurende de laatste weken van zijn politieke loopbaan met glorie besluiten. Lijkt me voor hem een moeilijke zaak, maar voor Israel een opluchting.

7. Europa
Op 5 januari hebben terroristen met twee auto's een synagoge in Toulouse aangepakt. Er werd op dat moment een college gegeven. Wel schade, geen gewonden.
Dit was de tweede aanslag binnen een week. Er werd eveneens vuur geopend op een groep Israëli’s, die in een winkelcentrum in Odense in Denemarken geld aan het uitgeven waren. Politie wist 1 terrorist te pakken. Het bleek een Arabier te zijn, die in Denemarken woont.
In Londen werd een synagoge besmeurd evenals in Brussel. Allemaal vriendjes van van Bommel, Gretta en van Agt, die zeggen geen antisemieten te zijn.

8. Ehud Barak
Tijdens een zitting van het defensie comité zegt Barak dat 2% van de raketten Israel direct raken. We mogen dus spreken van het land van de wonderen.
60% komt terecht in open gebied en 40% in bebouwde gebieden, 10% raakt indirect gebouwen en 2% raakt direct gebouwen.
Veel ellende is voorkomen doordat de bevolking zich houdt aan de gegeven instructies. Scholen zijn gesloten en andere centrale punten in een cirkel van 40 km hebben de nodige afweer.
In Beersheva is een hogere school door een raket getroffen. Er waren geen scholieren aanwezig. Dat zou een ramp geweest zijn. Ook wordt een kleuterschool geraakt in Ashdod waar in gewone tijden ongeveer 40 kinderen spelen.
Veel ooggetuigen verklaren dat korte afstand van waar zij enkele minuten eerder stonden, een raket viel. Gezien het aantal raketten en het heel beperkte aantal doden en gewonden mogen we inderdaad praten van een wonder. De "Nationale Eenheid" die de oorlog tegen het terrorisme steunt heeft een ieder opgeroepen gebeden en psalmen te zeggen. Radio Darom, een seculiere omroep, liet de afgelopen dagen uitsluitend psalmen horen.

9. Anders dan gepubliceerd

De Amerikaanse school, die op 6 januari geraakt werd en een aantal slachtoffers heeft geëist, is, zoals later aangetoond, door Palestijns vuur veroorzaakt. Jammer voor de media.
Israel heeft massaal levensmiddelen en gewenst ander materiaal naar Gaza laten vervoeren.Ongeveer hetzelfde volume als in het nabije verleden. Dit werd uitgevoerd ondanks de door Hamas gecreëerde problemen.
De regering heeft besloten een bepaald beperkt gebied vast te leggen om goederen te leveren en daarmee een humane crisis te voorkomen.

10. Condoleeza Rice- Egypte - Veiligheidsraad
Condo promoot het wapenstilstandsvoorstel van Moebarak. Zij zegt in de Veiligheidsraad:
*De wapenstilstand moet van lange duur zijn.
*De veiligheid voor beide partijen moet eveneens zijn verzekerd.

Ook Abu Mazen ondersteunt dit voorstel dat door Sarkozy en Moebarak is uitgewerkt.
Abu Mazen voegt wel toe:
"Alle posten moeten worden geopend en het onjuiste beleg van Gaza moet worden opgeheven.
"verder moet het leiden tot hervatting van de onderhandelingen.
"Cast Lead is een catastrofe voor de Palestijnen. Dit alles is door Israel veroorzaakt.
"De Israëlische machine van destructie gaat door met moorden en begaat vreselijke misdaden. Dit ondanks unanieme internationale en niet eerder voorgekomen eensgezindheid.
Hij verwijst naar de aanslag op de VN school waarbij 30 doden te betreuren waren.

Gabriele Shalev, de Israëlische ambassadrice reageert en zegt dat Hamas totaal geen belangstelling heeft om vrede te sluiten. Alleen terreur tegen Israel en tirannie in Gaza waar hun krachten zich verbergen tussen onschuldige burgers.
*Wij moeten ons zelf verdedigen en wij moeten een einde maken aan terreur en smokkel.

Luisterend vooral naar Abu Mazen vraag ik me allereerst af wat in de afgelopen periode Olmert met deze man is overeen gekomen en verder hoe het mogelijk kan zijn dat hij met een man, die zulke uitspraken doet, als gesprekspartner heeft kunnen accepteren en serieus heeft kunnen nemen.

11. Hamas
Het leger wil Hamas onder controle krijgen. Daarna pas terugtrekken. De IDF leiding blijkt tevreden te zijn over het beleid en de resultaten. De leiding van de Hamas leeft onder de grond. De productie van raketten blijkt voor het overgrote deel te zijn vernietigd evenals een deel van de infrastructuur.
Reservisten worden getraind om de aan de gang zijnde actie, indien nodig, uit te breiden. Het IDF vecht tegen de klok en de diplomatie.
Hamas heeft tunnels en ruimtes ondergronds, ook in huizen. Dit voor eigen bescherming en wapenopslagplaatsen.
De leefcondities in Gaza zijn moeilijk. Maar als de Hamas van de aangevoerde voorraden meel, medicijnen enz. voor zichzelf behoudt en verkoopt en de inkomsten gebruikt voor haar eigen "regering", dan is het goede werk niet uit te voeren. Hamas schiet en steelt bij de posten. Maar tegelijkertijd roept het medelijden op bij de internationale wereld. Het is dan ook moeilijk om Hamas een sociale partij te vinden. Regeren is er bij haar niet bij.

12. De VN school in Gaza
Deze school wordt geleid door de UNRWA en is in Jabaliya beschoten.
Honderden Palestijnen zochten dekking in de school. Israel zegt dat raketten uit de school zijn afgevuurd en dat het IDF terug heeft geschoten.
Simpel: Palestijnse vechters zochten onderdak .Over dit geval is veel ophef gemaakt.
Ban Ki Moon zegt: onaanvaardbaar. Algemeen gesproken zijn de afkeurende opmerkingen van diverse politici regelmatig te beluisteren.

Als deze aardige mensen zich ook goed op de hoogte van de diverse botsingen zouden stellen, dan zou men misschien iets positiever over de houding van ons leger en de staat Israel als zodanig oordelen.

13. Algemeen beeld
Sinds 27 december zijn 680 Palestijnen gedood en 3075 gewond. 7 Israëlische militairen en 3 burgers omgekomen.
Israel heeft beloofd iedere dag gedurende 3 uur geen activiteiten te ondernemen. Deze periode wordt dan gebruikt om hulp te bieden aan de Gaza bevolking.

Vanwege de toch wel zich uitbreidende gevechten heeft de president van Venezuela Hugo Cavez de Israëlische ambassadeur de deur gewezen.

Op 20 januari gaat Obama in Amerika aan het officiële werk. Hij krijgt een mooie erfenis. Een instabiele Arabische wereld, een gebied met 22 landen en 300 miljoen bewoners.
Het onderwijssysteem is er matig evenals de economie.
15% is werkeloos, 30% analfabeet en 60% van de bevolking jonger dan 30 jaar.
De samenwerking tegen het terrorisme tussen Amerika en de Arabische landen heeft de gewenste democratisering tegengehouden.

14. Ter verduidelijking
Mede vanwege de toch wel vrij veel ontvangen reacties en diverse artikelen in kranten enz. een kort overzicht van de geschiedenis.
Het gebied dat wij Palestina noemen was tussen 1917 en 1948 Engels mandaat. De steeds genoemde Palestijnen hebben als volk nooit bestaan.
Dat Israel dus gebieden bezet zou hebben, komt niet overeen met de gegevens en de werkelijkheid.
Het Engelse beheerde mandaatgebied (van de zee tot de rivier) is voor 80% aan de Hasjemieten gegeven. Dat werd het huidige Jordanië.
In 1948, na de uitroeping van de staat Israel, hebben de Arabische landen de in dit gebied wonende Arabieren opgeroepen tijdelijk het land te verlaten opdat de staat Israel veroverd kon worden.
Dat was dus het begin van het nog steeds bestaande vluchtelingenprobleem.
Men mag zich afvragen waarom er nog steeds vluchtelingen in kampen leven, waarom zij niet door hun familieleden zijn opgevangen en aan het werk gegaan.
Het overgebleven mandaatgebied werd volgens het VN verdeelplan nogmaals verdeeld. Uiteindelijk bleef er maar 7% van het Beloofde Land over.

15. De aanpak van de Hamas
Gedurende de afgelopen dagen zijn een redelijk aantal Hamas-leden door de Hamas in het openbaar gefusilleerd. Sommigen zijn in de voeten geschoten
Het zouden spionnen voor Israel zijn. Allen zouden ook bekend hebben.
Tevens worden burgers met het scherp van de geweren gedwongen aan het front te staan. Daardoor worden meer burgers het slachtoffer.Vluchten is onmogelijk. Ook het verzoek van het IDF "ga weg" blijkt geen effect te hebben.
Flyers worden door het IDF rond gestrooid.

Een studentengroep in Iran stelt dat de Hamas een terreurgroep is en de burgers misbruikt. Het is misdadig om burgers als schild te gebruiken.
Het bekritiseert de regering dat het Hamas bewapent. Iran heeft bloed van onschuldige aan haar handen.
Misdaden van Israel worden ook veroordeeld, maar die van Hamas meer.
Ook kleuterscholen en hospitalen worden misbruikt, aldus de studentengroep.

Zoals geschreven, het IDF heeft burgers in Gaza gewaarschuwd via mobiele telefoons en gewone telefoons en pamfletten niet in de buurt van Hamas gebouwen, tunnels enz. te verblijven. Burgers worden gebruikt als HUMAN SHIELD.
Op 25 december zijn 300.000 pamfletten in de Gaza strook verspreid
Op 29 december 80.000 stuks in Rafah
Op 3 januari 300.000 nogmaals in de Gaza strook
Op 5 januari 30.000 in Gaza city, Khan Younes
Op 27 december worden 20.000 telefoontjes gepleegd.
Op 5 januari 10.000 telefoontjes gepleegd met Rafah bewoners
Verder werd ook de radio ingeschakeld om waarschuwingen te geven.

16. Politiek bureau van de Hamas
Het hoofd van deze vleugel stelt op 7 januari dat zijn groep vredesinitiatieven onderzoekt om het geweld in Gaza te bedwingen.
Hij verwerpt een permanente wapenstilstand. Marzouk, de in ballingschap levende leider, zegt dat er geen gesprekken zullen plaatsvinden over een wapenstilstand. Zo lang er een Israëlische bezetting is, zal er ook verzet zijn.
Verwijzend naar de voorstellen van Frankrijk,Turkije, Syrië en Egypte zegt de leider dat Israel haar offensief moet stoppen, zich uit Gaza moet terugtrekken en de grenzen moet openen.

17. Het Noorden en het Zuiden
Het Noorden is enkele dagen geleden door 3 raketten getroffen. Maatregelen waren weliswaar getroffen, maar nu is men meer alert. Scholen waren gesloten, schuilkelders in gereedheid gebracht.
Tijdens zijn bezoek aan het Zuiden zegt Olmert op 8 januari dat het doel nog niet bereikt is. Dit is noodzaak opdat voorkomen moet worden dat de zaak uit de hand loopt.
De beslissing over uitbreiding van activiteiten wordt in de komende dagen genomen.
Barak sloot zich aan bij de woorden van onze 1e minister. Bij de Palestijnen zijn 680 doden te betreuren. Hiervan is, zegt men, 50% kinderen.De oppositie vindt dit alles vreselijk.
Zij moeten zich afvragen wie er is begonnen en waarom is deze oorlog uitgebroken!!
Afgelopen dagen ontving ik zelfs een oproep van in Nederland wonende Israëli’s onder mijn ogen.Zij verzetten zich tegen de acties, welke door Israel, hun moederland, worden uitgevoerd.
Een ernstige zaak, dat mensen, die het land verlaten hebben, zich op deze negatieve manier uiten.
Blijkbaar is er, alles overziend en kijkend naar de onredelijke demonstraties en protesten toch maar 1 oplossing namelijk het schoonmaken van Gaza.
We mogen immers nooit vergeten dat het doel van Hezbollah en de Hamas, gesteund door Iran en Syrië, de vernietiging van de Joodse staat is.
Peres zegt: Israel stopt als de Hamas stopt. Abu Mazen zegt hetzelfde. Wij willen vrede
Moebarak en Abdullah zijn druk om een oplossing te vinden.
EU, VN, Amerika zeggen dat we alles moeten doen om de oorlog in Gaza te stoppen.
In Gaza wonen ongeveer 1.5 miljoen mensen. De wereld zegt dat het democratisch denkt en handelt. Het is eigenlijk een eenvoudige zaak: zorg ervoor dat Hamas stopt met de Israëlische bevolking aan te vallen! Dan is het binnen enkele momenten rustig. Maar zorg er ook voor dat het geen eendagsvlieg is.
Nogmaals vermeld ik dat Gaza in 2006 zelfstandig had kunnen worden en het land had kunnen opbouwen en welvaart had kunnen ontwikkelen.
Het werd echter een arm gebied en het geld dat ontvangen werd ging naar bewapening.
Egypte hield grens dicht. Dus niet kwaad worden op Israel, maar op de andere buren.

18. Karel Schwarzenberg
De Tsjechiese minister van Buitenlandse Zaken zegt tijdens een interview:
*Ieder uur dat Israel doorgaat met haar operatie, verliest het aan publieke steun. Het verliest in de buurlanden en ondermijnt de positie van Abu Mazen.
*Vandaag en niet morgen een wapenstilstand afkondigen.
Schwarzenberg is echter geen optimist in deze.
*Egyptenaren moeten ook akkoord gaan en wij kunnen niet beslissen over de EU.

19. Onze regering
Ondanks de VN resolutie om onmiddellijk te stoppen heeft het kabinet beslist om door te gaan.
*We hebben nooit buitenlanders gehad om ons karwei op te knappen en ons te beschermen.
*Het buitenland bepaalt onze politiek niet.
*De voortdurende rakettenregen geeft aan dat resolutie 1860 niet praktisch is.
*We zullen de buitenlandse bewoners in Gaza evacueren en daarbij de helpende hand reiken.
*We werken en helpen aan coördinatie van de voedselvoorziening
*Drie uur per dag is er geen "oorlog". Wel de mogelijkheid om het volk van voedsel te voorzien.

20. Enquête
De Israëlische operatie wordt gesteund door 91.4 % van de bevolking. Tegen: 3.8%

Verkiezingen nu of uitstellen: uitstellen 48.6% Houden op de vastgestelde dag: 41%.

Opmerkelijk van deze poll is dat dit bureau steeds vrij negatief t.a.v. andere collega’s is.
Nu geeft het de Likoed een voorsprong.
Likoed 29 zetels, Kadima 27 zetels, Arbeiderspartij 17 zetels

Met het nodige optimisme wil ik eindigen.
De afgelopen dagen mochten we 250 nieuwe immigranten begroeten. Ondanks, oorlog en beperkte veiligheid zijn er gelukkig steeds mensen, die begrijpen dat Israel het goede land is om te wonen.
Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00