maandag 28 juli 2008

Harry's Focus op Israel nr. 266

1.Inleiding
2.Iran
3. Diskin
4. Peres en Abu Mazen
5. Obama
6. Israel kort
7. Dan Gillerman
8. Palestijnse ratten
9. Joodse inwoners in Judea en Samaria
10. Ahmad Yousiff
11. Overpeinsing over Obama
12. Slot

1. Inleiding

Barack Obama heeft een bezoek aan Israel gebracht en zijn best gedaan om een goede indruk te maken op vooral de hier wonende stemgerechtigden. Diskin, het hoofd van de Shin Beth heeft de regering gewaarschuwd voor de Hamas, dat tijdens de "calm" (de tijdelijke wapenstilstand) zich zwaar bewapent. Peres heeft met alle eerbetoon Abu Mazen ontvangen en natuurlijk ook de Engelse 1e minister Brown. Gillerman heeft als ambassadeur afscheid genomen van de V.N met een indrukwekkende toespraak.
Ahmad Youssif doet bijzondere uitspraken tijdens een interview met een Arabisch blad. Caroline Glick zegt tijdens een interview markante dingen over Obama en onze 1e minister Ehud Olmert is denkelijk druk bezig om zijn afscheidstoespraak samen te stellen.

2. Iran
John MacCain, de Amerikaanse presidentskandidaat voor de Republikeinen, zegt in een interview dat Iran de kans niet mag krijgen om Israel te vernietigen. Er mag geen 2e Holocaust komen. Amerika en de EU moeten samen duidelijke sancties uitvoeren opdat Iran haar gedrag en werk bijstuurt.
De op 21 juli begonnen 13 daagse operatie Brimstone in de Atlantische Oceaan is een duidelijke waarschuwing voor Iran. Het wordt dus volgens MacCain: een coöperatie of een confrontatie.
Engeland en Frankrijk hebben hun volledige medewerking toegezegd. Brown, de Engelse premier stelt: "Ons aanbod accepteren of anders een groeiende isolatie ervaren".

3. Diskin

Het hoofd van de Shin Beth deelt het comités van Defensie mede dat Hamas 200 ton explosieven en 10 miljoen kogels heeft. Het blijft eveneens doorgaan met wapensmokkel uit Egypte. Diskin verwacht dat de "calm" nog een half jaar stand zal houden, zodat Hamas zich gedurende deze periode voldoende kan versterken.
Deze periode wordt ook gebruikt om mijnen te leggen langs de grenzen. Daarmee wordt een mogelijk noodzakelijke inval van het Israëlische leger bemoeilijkt. Hij waarschuwt voor de zoveelste keer voor de ontwikkeling van de raketten. De reikwijdte wordt steeds groter. Hij verzet zich ook fel tegen het vrij laten van Marvan Barghoutti.
Tevens waarschuwt hij voor het duidelijke gegeven dat Hamas-cellen zich in Oost Jeruzalem vestigen.

Minister van Defensie Barak zegt dat de "calm" een succes is. Er zijn geen aanslagen en geen schietpartijen.

Ik persoonlijk vertrouw in deze meer op het inzicht van Diskin.

4. Peres en Abu Mazen
Op 22 juli ontmoeten Peres en Abu Mazen elkaar in Beit Hanassi. Dit is de 1e keer dat de grote man van de Fatah/PA op een formele manier wordt ontvangen. De media praten over een historische ontmoeting. De Palestijnse vlag wappert op de presidentiele woning. Deze ontvangst en de daarbij behorende discussie zou vrede bevorderen en bulldozer acties voorkomen.
Tijdens het gesprek vindt de 2e bulldozer actie plaats en Abu Mazen stottert weer zijn bekende verontschuldigingen. Hij betreurt dit allemaal en wenst de gewonden beterschap.
Peres doet ook zijn best en zegt ondermeer:
*15 jaar geleden hebben we ook met elkaar gesproken.Toen was het onderwerp: onze relatie, onze verhouding tot elkaar en het terrorisme. Vandaag ging het over begrip voor elkaar hebben en de dialoog.
*Toen zagen we in Israel een splitsing in denken. Nu hebben we begrip voor elkaar en praten we over een 2-staten oplossing. Israel heeft gedurende de afgelopen 15 jaar 6 regeringen gehad die niet de wil hadden om vrede te sluiten.
*Wat mij vandaag het meest pijn doet is Gilad Shalit, die nog niet is uitgewisseld. Wij hebben respect voor leven.Daar doen we alles voor.

Abu Mazen merkt op:
*Het conflict duurt al 60 jaar. Dat is veel te lang.
*U bent een man voor vrede. Dit conflict moet stoppen.Wij vertrouwen U.
*Wij zijn tegen raketten afschieten en het doden van onschuldige mensen.

Het is toch eigenlijk verbazingwekkend dat Peres praat met een president, die toch een discutabel verleden heeft. Hij heeft meegewerkt aan de aanslag in Muenchen, De Aguile Lauro en nog veel meer terreuracties. En president Peres die alleen maar politieke opmerkingen maakt en daar eigenlijk het recht niet toe heeft.
Hij is president van het volk en geen regeringsleider. Deze man wil een stempel drukken op het te voeren beleid en doet uitspraken welke niet verantwoord zijn.Hij misbruikt zijn functie en dat kan gevaarlijk zijn.

5. OBAMA
De presidentskandidaat voor de Democraten had op 23 juli een drukke dag. Gesprekken met Barak, Livni, Bibi, Peres, Olmert, een bezoek aan Yad Vashem en daarna de hand drukken van Abu Mazen.
Tegen Abu Mazen zegt hij het vredesproces te willen versnellen.
In Sderot merkt hij op dat Iran als atoomland een grote bedreiging is. Dus dat moet worden voorkomen. "ik heb nu een indruk van de bedreigingen gekregen, de nationale en de internationale”, aldus Obama.

6. Israel kort

Ashkenazi, de Israëlische opperbevelhebber, is op 24 juli in Amerika. Hij zegt dat een aanval van Iran op Israel een grote mogelijkheid is. Iran mag nooit en te nimmer nucleaire wapens in handen hebben. 4 weken gelden was zijn collega Mullen in Israel. En, zoals al vermeld, dit keer is er een zeemachtoefening. Ongeveer 15.000 manschappen nemen daar aan deel. Ashkenazi ontving van Mullen een hoge militaire onderscheiding. Dit vanwege zijn inzet wat betreft de bestrijding van het terrorisme.

Brown, de Engelse premier, meent dat de Hamas moet worden toegevoegd aan de onderhandelingen. In het parlement heeft een groep aan Blair gevraagd een dialoog met de Hamas te beginnen. Hij moet gebruik maken van de "calm".

Het werkeloosheidspercentage is 6.1 %, het laagste in 21 jaar. Dat wil zeggen 178.800 personen. In januari 2004 was het 11% (300.000). Een laag percentage ondanks de toename van jongeren.

Olmert maakt het de politie erg moeilijk om een verhoor te laten afnemen. Hij heeft geen tijd. Nu er in de media opmerkingen over worden gemaakt blijkt hij opeens wel beschikbaar te zijn. Zulk een houding is nog nooit eerder door een minister getoond.Niet meewerken is een zwaktebod.

Vanwege de 2 met bulldozers uitgevoerde aanslagen is in Jeruzalem de beveiliging verhoogd. Er worden meer van dit soort aanslagen verwacht. Als consequentie worden Arabische werkers uit Oost Jeruzalem zwaarder gecontroleerd en hun verleden bekeken. De terrorist van vorige week bleek een behoorlijk strafregister te hebben. Beide heren werkten bij de gemeente.

Op 23 juli vond er een eerste gedachtewisseling plaats van een groep, die zich KULANU (wij allen) noemt. Een comité zal worden benoemd. Het is de bedoeling dit de basis wordt voor meer overleg bij de orthodoxe partijen, omdat er bij hen een te groot verschil in het beleid is.

De PA is van plan eenzijdig een onafhankelijke staat uit te roepen en diplomatieke betrekkingen met Israel af te snijden. Salad Rafah, lid van de PLO-raad, zegt dat er een duidelijke beslissing zal worden gemaakt. Dit mede n.a.v. het bezoek aan Amerika.

Condo zegt dat er voldoende tijd is om voor het einde van het jaar een vredesovereenkomst te produceren. Annapolis (november 2007) is de basis. Op 30 juli zijn er in Washington weer besprekingen tussen Livni, de PA vertegenwoordiger en Condoleeza Rice.

Tsipi Livni,onze minister van Buitenlandse Zaken en kandidaat om Olmert te vervangen, waarschuwt zondag 27 juli voor Amerikaanse druk waardoor een overeenkomst wordt geforceerd. Zij verwijst naar 2002 toen 1e minister Barak door de afscheidsnemende president Clinton tot onacceptabele concessies werd gedwongen.

John McCain zegt op CNN dat, als hij wordt gekozen tot president, de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem zal verhuizen.
Bush heeft dat, toen hij kandidaat was, ook beweerd.Velen zien zulk een verhuizing als een obstakel bij de vredesbesprekingen en negatief voor de Amerikaanse veiligheidsbelangen in het M.O. Obama heeft tijdens zijn rondreis in het M.O. gesteld dat hij een en ander in overweging neemt en dat Jeruzalem het laatste onderwerp bij de onderhandelingen is.

7. Dan Gillerman
De Israëlische ambassadeur bij de VN zegt tijdens zijn afscheidsbijeenkomst o.a dat de Unifil in Libanon haar functie niet goed uitvoert. Het legt in feite de basis voor een derde Libanon oorlog met dan vnl. de bestrijding van de machtige Hezbollah. Unifil zou mannen ontwapenen en had veel actiever moeten zijn bij het aangeven van wapendepots. Unifil mag niet vertrouwen op de Libanese troepen en had zelf al lang moeten ingrijpen.
Een volgende Libanon oorlog zal geen betere resultaten opleveren. Het is niet eenvoudig om guerrilla groepen te verslaan.
Ook de Libanese regering heeft Hezbollah de gelegenheid gegeven langs de grenslijn de leiding in handen te nemen. Israel kan Libanon niet aanvallen.Wel de Hezbollah. Maar die wordt gesteund door de Libanese regering. Het is immers een onderdeel van het regime. Gillerman stelt dat de Unifil niet is gestuurd om kinderen zuurtjes te geven.
"Wij hebben generaals en andere experts gebracht, opdat Ban Ki Moon maatregelen kon nemen. Maar er is niets gedaan. Libanon was uitsluitend een diplomatieke overwinning. De militaire macht bestaat uit 30.000 man waarvan 15.000 Libanezen. Tot 12 juli 2006 was Hezbollah oppermachtig in Zuid Libanon. Dat is nu veel erger geworden. Resolutie 1701 hield ook in dat wijlen Eldad Regev en Ehud Goldwasser zouden worden uitgeleverd. Ik heb Ban Ki Moon steeds gezegd: doe wat. Dat is jouw taak. Maar ook nu is de Veiligheidsraad een stukje papier gebleken", aldus Gillerman.

Unifil zegt de kritiek van Gillerman te kennen. Maar het heeft geen andere opdrachten ontvangen.

8. Palestijnse ratten
Via haar officieel nieuwsbureau WAFA heeft de PA medegedeeld, dat Israel ratten gebruikt om de Arabieren in Oost Jeruzalem uit hun huizen te verjagen. In het verleden werden volgens het bureau van Abu Mazen biggetjes gebruikt.
Wafa zegt dat Oost Jeruzalem overstroomd wordt met ratten. Gebruik van gif werkt niet
Hasan Khater, secretaris generaal van de Islamic Christian Front in Jeruzalem, zegt dat dit gebeurt om het leven onmogelijk te maken.
Deze bijzondere rat is immuun voor rattengif, agressief en groter dan de gewone rat. Het is niet bang voor katten en bijzonder vruchtbaar. Iedere vrouwtjesrat brengt per jaar 140 kleintjes op de wereld. Een gewone rat niet meer dan 35.
De rat blijkt ook nog bijzonder selectief te zijn, want Joodse inwoners hebben tot op vandaag nog geen klachten laten horen.
Deze bijzonder vijandige rat is natuurlijk, aldus Khater, door Joodse inwoners geïmporteerd.
Volgens de woordvoerder van de gemeenteraad is dit alles een puur verzonnen verhaal en totaal onrealistisch.

9. Joodse inwoners in Judea en Samaria
Na een dag met veel spanning op 24 juli begint men te ageren tegen het optreden van het IDF en de door het leger verspreide verhalen naar de media. Men vindt de fysieke agressie het meest ernstig.
"We zijn niet hun boksbal". De georganiseerde protesten en de daar uit voortvloeiende agressie vloeide voort uit de beschuldiging van de IDF woordvoerder dat deze groep geweld tegen militairen gebruikte.
Militairen traden op in Adei Ad, vlak bij Shiloh, en sleepten een bus weg, die gebruikt werd om in te leven.
Men waarschuwt het leger (IDF) om dit soort acties niet op andere plaatsen uit te voeren. Gebleken is dat 2 mannen door Arabieren werden aangevallen en dat het IDF bleef toekijken. Een burger pakte toen een geweer van een militair en schoot in de lucht.
Politie heeft toegegeven dat dit incident op deze wijze plaats vond.
Het is dus de plicht van het IDF om een en ander in de media recht te zetten. Helaas doen meer verhalen de ronde. En dat is niet goed voor de onderlinge verstandhouding en de verkeerde indruk die mede daardoor gevestigd wordt over het gedrag van de inwoners van de nederzettingen.

10. Ahmad Yousiff
Deze adviseur van de afdeling Buitenlandse Zaken van de Hamas zegt in Ma'an een Arabisch blad:
*het gevaar dat ons nationale project niet wordt gerealiseerd, moet als resultaat hebben dat Hamas en Fatah gaan samenwerken.
*dat Abu Mazen Haniyeh heeft opgeroepen tot een dialoog is een goed teken.
*we wachten op een oproep van de secretaris-generaal van de Arabische Liga om in Cairo een Palestijnse dialoog te organiseren. Maar Egypte zwijgt tot nu toe.
*toen Abu Mazen in Damascus was verwachtte hij een ontmoeting met Khalid Mashaal, de Hamas leider in Syrië. Dat is niet gebeurd.
*iedereen die de krant leest en kijkt naar de verklaringen van de officials concludeert dat men verzoening en versterking van het Palestijnse front wenst.
*wij zijn Palestijnen en zijn verplicht nederzettingen op de Westbank en in Oost Jeruzalem aan te vallen.
*Palestijnen moeten kiezen. Er zijn 3 scenario's.
1/ totale scheiding Westbank en Gaza strook. Dan dus geen verdere gesprekken met Israel meer. Israel bouwt de muur af en stuurt de Palestijnen naar Jordanië.
2/ het uit een vallen van de Palestijnse Autoriteit. Dat is mogelijk. Israel doet meer invallen, arresteert leraren en werkers in gemeentelijke organisaties. De P.A. verzwakt daardoor en houdt dit alles niet meer tegen.
3/ dialoog en verzoening. Een politieke noodzaak. Dan dus geen winnaars of verliezers. Abu Mazen moet hiermee beginnen. Het succes van het Palestijnse Nationale Project volgt dan.
Nu is het
volgende noodzaak
* organiseer een eenheid tussen beide vleugels.
* organiseer een zelfde politiek systeem
*verzeker een democratie.
*respecteer de wettigheid van Palestijnen en de Palestijnse basiswet
*wederopbouw van de Palestijnse veiligheidsdiensten
*accepteer verzet zo lang er een bezetting is
*reorganiseer de PLO en houdt vrije verkiezingen.

Yousiff besluit met te zeggen dat in Qatar de Arabische Liga voor vrede in Libanon heeft gezorgd. Egypte kan dit nu voor ons doen. En verder wacht hij op een telefoontje van Abu Mazen.

11. Overpeinzing over Obama
Caroline Glick, belangrijk medewerker van de Jerusalem Post zegt in een interview ondermeer:
*Israel is druk met het binnenlandse nieuws. Het zijn o.a. de 7 criminele zaken van Olmert en de politieke manoeuvres, die de onderzoeken bevatten. Verkiezingen op korte termijn moeten we verwachten.
*Obama maakte tijdens zijn bezoek geen fouten. Dus hij liet een positieve indruk achter.
Over zijn opmerkingen over Jeruzalem en Iran wordt echter wel van gedachten gewisseld.
*doel van zijn bezoek; Joodse stemmen trekken!
*zijn opmerkingen waren wel af en toe tegenstrijdig:
wel veiligheid voor Israel. Maar ook praten met Ahmadenijad zelf.
hij begrijpt dat Israel de bevolking moet beschermen. Maar hij meent ook dat de PA
sterker moet worden door Gaza onder leiding van Abu Mazen te laten beheren. Maar
daardoor worden de Palestijnse verzetsgroepen sterker.
Obama bezoekt Ramallah en maakt mooie foto's met Abu Mazen en Arafat op de
achtergrond.
*de Arabieren hebben Obama liever dan MacCain.
*Obama was te kort in dit gebied om een goede indruk te krijgen.
*Obama lijkt op de EU leiders. Enerzijds steun geven aan Israel anderzijds een beleid uitstippelen dat de zaak ondermijnt. Dit is eigenlijk beledigend en vermoeiend.
*Wij moeten volgens Obama en de EU onze vijand te vriend houden !
*Obama wordt meer als een symbool bekeken dan als een politicus. Daarom is het moeilijk hem te beoordelen. Men voert geen discussie met een symbool.
*Israëli’s doen geen concessies t.a.v. Jeruzalem. Obama heeft in deze dus geen actieve steun.
*wij zijn drukker met Olmert dan met Obama.
*wij zoeken een Amerikaanse president, die de bedreigingen van Israel en Amerika begrijpt. Israel is de voorpost. Daarom verdient het steun. Bush begreep dat in 2004. Daarom kreeg hij ook 75% van de Amerikaanse stemmen in Israel.
*Obama heeft de situatie in het Midden Oosten nog niet door. Niet in Irak, niet over Jeruzalem en niet in de Westbank.
*Obama is een linkse denker, die een oorlog op afstand houdt en Iran vergiffenis vraagt.
*Het meest negatieve scenario:
Obama verlaat Irak.Dan neemt Iran dat gebied dus over.
Obama onderhandelt met Iran en geeft haar de tijd om haar leger te versterken.
Iran gaat gewoon door.Obama steunt dan Israel niet waardoor Israel onder druk komt te staan.

Als er hier een rechtse regering komt en "geen land voor vrede" onder handelingen dan krijgen we problemen met Amerika.

12. Slot
Er worden geruchten verspreid dat Olmert zich gaat terugtrekken en Shaul Mofaz zal benoemen als zijn vervanger. Dan zou Livni minder kans maken bij de voorverkiezingen van Kadima. Olmert en Livni vinden elkaar minder lief.
Mofaz is een rechts gerichte voormalige opperbevelhebber en ligt op dit moment in de enquêtes enkele punten van Livni verwijderd.
Shalom,
Harry