zaterdag 12 juli 2008

Harry's Focus op Israel nr. 264

1.Inleiding
2.Iran
3. Het IDF (Israëlische leger)
4. Abu Mazen – Hamas
5. LIVNI – FRATTINI
6. Parijs Conferentie en feestelijke maaltijd
7. Libanon
8. Iran
9. Toerisme
10. De internationale Donor’s Conferentie voor de P.A.
11. Korte punten
12. Democratie
13. Irak
14. Bashir al Assad
15. Olmert
16. Slotopmerkingen

1.Inleiding

Iran oefent met raketten, Israel treedt op tegen zogenaamde humanitaire moslem gebouwen, minister Livni bepaalt de wereldpolitiek met de Italiaanse minister Frattini en een ieder kijkt met spanning naar de te houden conferentie in Parijs.
Ondanks alles, groeit en bloeit het toerisme in Israel, hoewel velen schrokken van een meteoor, die over Israel vloog.
Olmert is weer ondervraagd en nieuwe corrupte handelingen van deze integere minister kwamen aan het licht.

2.IRAN
Een medewerker van Ahmadenijad, Shirazi, vertegenwoordiger van de revolutionaire Garde, zegt dat Tel Aviv, Amerika en haar belangen zullen worden geraakt als Iran wordt aangevallen.
“Ons programma is vredelievend, maar de Zionisten dwingen Amerika om ons aan te vallen. Wij geloven onze Koran en hebben vertrouwen in het werk van onze martelaren”.

Mark Regev, woordvoerder van de Israëlische regering, geeft geen commentaar maar onderstreept wel dat Israel geen atoombom in het M.O. duldt.
Amerika wil dit probleem het liefst op diplomatieke basis oplossen, maar sluit een militaire actie niet uit.

3. Het IDF (Israëlische leger)
Gedurende 2 nachten heeft het IDF instituten van Islamitische humanitaire gebouwen “aangepakt”.Het bleken allemaal Hamas centra te zijn. Jongeren worden in die centra opgeleid om meer steun te kunnen geven aan terreur acties, welke door diverse families worden uitgevoerd.
Officiële Hamas-verklaring: steun wordt gegeven aan burgers van Nabloes.
Maar de realiteit is dat er steun wordt gegeven aan terreurgroepen, die gericht zijn op de Westbank. Daardoor krijgt de Hamas ook meer greep op Judea en Samaria.
Het leger heeft tevens leden van een Hamas terreurcel in Nabloes gearresteerd. Dit bleken producenten van explosieven te zijn.
Verder heeft het een winkelcentrum ontruimd. Dat wil zeggen dat de 70 winkeliers opdracht hebben gekregen het centrum voor 15 augustus aanstaande te verlaten. Dit bouwwerk wordt gesloten, omdat de 5 etages door Hamas lieden werden gebruikt.Tevens werden kantoren en moskeeën onderzocht en computers enz. in beslag genomen.

4. ABU MAZEN – HAMAS
Abu Mazen heeft een bezoek aan Syrië gebracht en daar ondermeer Abdullah Shalah, een Hamas vertegenwoordiger, ontmoet. Hij zoekt meer samenwerking en "nationale eenheid".
De Hamasleider Zahar ontkent dat zijn beweging de controle uit handen heeft gegeven om veiligheidsinstallaties van Hamas en Fatah te beschermen, om samen te werken en een gezamenlijke regering samen te stellen.
Dit kan pas als de Fatah stopt om met Israel samen te werken.

5. LIVNI – FRATTINI
De ministers hebben samen Har Dov (Sheba farms) bezocht. Livni heeft bewust deze plek uitgezocht opdat Frattini een goed beeld kon krijgen van de ligging t.a.v.Libanon. Italië is de grootste leverancier van de Unifil troepen en heeft de leiding van de daar aanwezige troepen.
Livni heeft hem gezegd:
*Hezbollah moet stoppen met zich te bewapenen.
*Hezbollah moet worden ontwapend.
*Het moet zich houden aan de inhoud van resolutie 1701.
*Hezbollah is lid van de regering. Daarom is het ook haar plicht om mee te werken aan de gevangenen-ruil.
*Hezbollah vertegenwoordigt niet de belangen van Libanon.
Frattini reageert door te zeggen dat er nu een nieuwe regering in Libanon is en dat hij met haar zal praten. Ook volgens hem is de uitvoering van resolutie 1701 de enige juiste oplossing.
Olmert heeft eveneens Frattini ontmoet. Zij namen samen de verhouding EU - Israel door en natuurlijk de hechte band Italië - Israel. Verder werd van gedachten gewisseld over Turkije en de verhouding: Israel – Syrië – Iran.

6. Parijs Conferentie en feestelijke maaltijd
Zondag wordt de Middellandse Zee conferentie geopend. Veertig landen zijn daar vertegenwoordigd. Dit inclusief 10 Arabische landen. Olmert en Abu Mazen zijn ook aanwezig.
Sarkozy wil een paraplu organisatie van technische en andere professionele werkers en met hen ondermeer een grote weg bouwen die alle Middellandse zee landen met elkaar gaat verbinden. Van Egypte door Noord Afrika. En hij wil ook Israel toevoegen.
Zijn voorstel wordt echter niet met al te veel enthousiasme begroet.
De president wil een betere samenwerking bij natuurrampen en alternatieve energie moet een primair discussiepunt zijn. Moebarak is medevoorzitter. Dus samen met Sarkozy. Abu Mazen is aanwezig. Ook Suleimen uit Libanon. De plaatsen zijn gerangschikt volgen het alfabet. Er is ook een feestelijk diner en een parade op de Champs Elysee.
Olmert en Abu Mazen hebben een werkontmoeting geregeld.
De vraag is: geven Olmert en Assad elkaar de hand en zullen Abu Mazen en Suleiman contact met elkaar hebben.
Verder is natuurlijk de vraag met welke verrassende opmerkingen Sarkozy zal komen om de aandacht te trekken. Hier in Israel heeft hij, zoals eerder vermeld, een bijzondere toespraak gehouden, maar aan het slot met zijn gestelde eisen zijn ware gezicht laten zien.
Mijns inziens is hij totaal onbetrouwbaar. Hij lijkt van alles te zijn, maar nooit en te nimmer een oprechte vriend van de Joodse staat Israel.

7. Libanon
Het is precies 2 jaar geleden dat de 2e Libanon oorlog gedurende 34 dagen woekerde. Dit is toen door Israel totaal verkeerd aangepakt en ook met onoprechte motieven (ontvoering van 2 militairen).
Het heeft Israel 158 slachtoffers gekost. In ieder geval heeft het wel aangetoond dat het leger moest worden gereorganiseerd en dat eigenlijk een aantal politieke leiders meten worden vervangen.
We gaan dus dit weekend geen herdenkingen organiseren, maar onze huidige leiders dringend vragen zich te bezinnen op de diverse facetten van het politieke leven.
Ondanks ontkenningen heeft de VN commissie nu pas voor de 1e keer resolutie 1701 gecontroleerd. De commissie werd begroet met schietende militanten.
Het bleek een duidelijke zaak te zijn dat het gebied ten Noorden en Zuiden van de Litani rivier door de Hezbollah was herbewapend.
Unifil heeft dit nooit gerapporteerd. Daarom kon de VN niet ingrijpen. Aangezien er wel is gezegd dat er incidenten plaats vinden, kan niemand ontkennen dat er illegaal is bewapend.

8. Iran

De spanning tussen beide landen neemt toe. Iran zegt raketten te hebben getest. Gebleken zou zijn dat de lange afstand raketten goed werken.
Iran gaat door met de ontwikkeling van en dreiging met atoomenergie. Het dwingt eigenlijk Israel om tijdig in te grijpen.
De "woorden" oorlog is de oorzaak van de veel te hoge olieprijs.
Israel heeft oefeningen gehouden en getest of het ook op langere afstand haar werk kan uitvoeren.
Iran heeft de afgelopen dagen gemeld dat het geoefend heeft met lange afstand raketten en dat het nu mogelijk is zowel Tel Aviv als Amerika te bekogelen.
Betrouwbare bronnen delen mee dat de getoonde foto's foto's zijn en niet aantonen dat er inderdaad raketten zijn afgeschoten. Het gonst van geruchten en verhalen.
Er zijn berichten, die aangeven dat Iran zo vol zit met atoomwapens dat het een onmogelijke zaak zou zijn om dit land aan te vallen. Er zijn ook omgekeerde verhalen. Diverse officieren delen mee dat het leger en de luchtmacht klaar zijn om, indien het sein wordt gegeven, de zaak in Iran grondig aan te pakken.
Als een reactie op al deze verhalen heeft Israel medegedeeld dat het een nieuw vliegtuig heeft ontwikkeld dat in staat is spionage activiteiten te ontwikkelen op landen als b.v. Iran.

9. Toerisme
Vanaf oktober 2008 hebben toeristen uit Rusland geen visum meer nodig om Israel te bezoeken.
In 2007 bezochten 197.000 toeristen Israel.
In de periode 1.1.2008 / 31.5.2008 waren het er al 128.000
De verwachting voor het hele jaar: 300.000 bezoekers.
Daardoor zullen duizenden arbeiders werk hebben en de economie een nuttige economische injectie.

10. De internationale Donor’s Conferentie voor de P.A.
Gedurende de eerste zes maanden heeft de PA US $ 1 miljard aan giften ontvangen.
Dit was tijdens de Donor's conferentie in december in Parijs afgesproken. Dit geld moet worden gebruikt voor ontwikkelingsprojecten. Tony Blair en Benita Ferrero zijn erkentelijk voor de gang van zaken en verwachten dat in de komende periode de Arabische landen ook zullen bijdragen. Beiden menen dat Israel meer steun moet geven en de Palestijnse economie een goede kans om zich verder te ontwikkelen. Zonder deze medewerking is er geen kans van slagen.

De dame en heer vergeten dat Israel alles doet om de PA te helpen. Maar het staat niet toe dat de raketten regelmatig het dagelijkse leven verstoren.

11. Korte punten
* De aanslag van vorige week is opgeëist door de Al Aqsa Brigade, het Galilee Freedom Bataljon en het Popular Front for the Liberation of Palestine. Er zijn overigens meerdere groepen, die allen willen laten zien dat zij flink zijn en Joden haten.

* Op 8 juli vloog een meteoor over ons land. Velen dachten dat het een raket was en belden de politie. De regering klaagt over de sterrenkundigen dat zij niet hebben gewaarschuwd. Aan zulk een gebeurtenis kan men afmeten dat er toch een dagelijkse spanning bij de doorsnee mens aanwezig is.

*De regering heeft 2 kogelvrije auto's gekocht. Dit o.a. om het leven van Olmert te beschermen. Prijs per auto: US $ 750.000

*Hamas geeft geen informatie over het leven van Gilad Shalit zo lang Israel de diverse controleposten dicht houdt.

*39% van een in Egypte, Saoedie Arabie, Libanon, Marokko, Jordanië en Verenigde Arabische Emiraten gehouden onderzoek zeggen dat de nederlaag voor Israel een kwestie van tijd is. Alle genoemde landen hebben wel een goede band met Amerika!!

* Olmert roept nogmaals het kabinet bijeen om te stemmen over de vrijlating van Kuntar. Hij had de Arad familie beloofd dit niet te zullen doen zonder dat er een concrete informatie over Ron Arad zou zijn ontvangen. Door nu het kabinet te laten beslissen, is het kabinet in totaliteit verantwoordelijk!

* President Peres krijgt een special ruimte in het hotel van het Olympisch dorp.
Daardoor is hij in staat de openingsceremonie bij te wonen en toch de Shabbat in ere te houden. Peres is overigens ook erepresident van de Israel - China vriendschap Gemeenschap.

12. Democratie
17% heeft vertrouwen in Olmert
39% heeft vertrouwen in de Knesset
49% heeft vertrouwen in het Hogere Gerechtshof. Dit was 2 jaar geleden nog 62%
Oorzaak: de toch wel duidelijk aanwezige corruptie en het nog steeds gehandhaafde kiesstelsel.
Israel heeft tot nu toe bijna iedere 2 jaar een andere regering gehad. Bij de laatste verkiezingen kreeg de nieuwe senioren partij 7 zetels. Bij de regelmatig gehouden enquêtes krijgt deze partij geen zetel meer. Maar het is nog wel een deelnemer aan de regering!
De Knesset heeft 13 partijen. Dat is te veel.
Kadima heeft nu 29 zetels. Bij komende verkiezingen wordt deze partij denkelijk gehalveerd.
Oplossing: een verhoogde kiesdrempel waardoor kleine partijen geen invloed op het politieke spel kunnen uitoefenen.
Maar het is ook merkwaardig dat we geen uitgesproken linkse, rechtse en orthodoxe partijen hebben. Of liever gezegd wel partijen, maar die passen zich aan en werken niet volgens het programma waar ze op gekozen zijn.
Israel heeft voldoende kwaliteit in huis. Maar het zal een stelsel moeten ontwikkelen waarbij relatie kiezer - gekozene duidelijk aanwezig is.
Met alle respect voor een ieder, maar het gegeven dat Olmert nog steeds onze politiek bepaalt en 1e minister is, is een totaal onbegrijpelijke zaak.

13. Irak
Volgens het ministerie van Defensie vliegen regelmatig Israëlische vliegtuigen over Irakees gebied om te oefenen. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de Amerikaanse basis Haditha. De vluchten gaan via Jordanië.
Door de Amerikaanse basis te gebruiken kunnen de vliegtuigen binnen 5 minuten in Iran hun werk doen.
Zoals al eerder vermeld zeggen bepaalde Israëlische bronnen dat het niet mogelijk is de diverse centra aan te vallen.Te gevaarlijk.
Hoewel Israel deze vluchten ontkent, mag men aannemen dat men actief doende is om te voorkomen dat Iran in staat zal zijn Israel op ernstige manier te bedreigen.

14. Bashir al Assad
Volgens de Syrische president is zijn bezoek aan Parijs van groot belang. Mede daardoor wordt Syrië opgenomen in de internationale arena. In de Figaro zegt hij dat dit bezoek belangrijk is omdat:
*Frankrijk haar beleid heeft gewijzigd. Daardoor is er een betere relatie tussen beide landen ontstaan.
*het wordt nu mogelijk om directe onderhandelingen met Israel te voeren.
* Amerika is van groot belang om een en ander te garanderen en de EU is van belang vanwege o.a. de goede relatie met Frankrijk
*Syrië wacht op de nieuwe Amerikaanse president. De huidige regering is niet meer in staat om vrede te sluiten. Het heeft ook geen visie en geen tijd meer.
*van groot belang zal de discussie met Sarkozy zijn
*Syrië heeft Libanon steeds als een onafhankelijke staat bekeken. Dit ondanks het gegeven dat het geen ambassade aanhield.
*Assad verwacht dat Suleiman in Parijs zal zijn en hoopt hem daar te ontmoeten. De heren kennen elkaar al jaren.
* Israel gebruikt dagelijks geweld in Zuid Libanon. De enige oplossing: vrede sluiten!
*als er vrede is in Libanon,Syrië en de Palestijnse gebieden dan hoeven er geen wapens meer te worden gedragen.

15. Olmert
Behalve de lopende juridische zaken is er deze week weer een toegevoegd. Olmert heeft via zijn reisagent de staat en diverse organisaties steeds gevraagd om buitenlandse reizen enz. te financieren. De meervoudige ontvangsten voor een reis werden op een aparte rekening van Olmert gestort. Volgens diverse bronnen zou Olmert als hij geen 1e minister was al lang zijn gearresteerd.
Algemene klacht: deze regering houdt zich bezig met interne problemen en niet met de problemen van ons land.

16. Slot opmerkingen
*We hebben nog steeds oorlog
*We hebben leiding nodig. Op politiek zowel als militair gebied.
*Syrië moet losgeweekt worden van de duivelse as (Iran,Hamas,Hebollah).
*Voordat we Iran gaan aanpakken, moeten we eerst goed overleggen en dan beslissen!

Shalom,
Harry