maandag 7 juli 2008

Harrys Focus op Israel nr. 263



  • 1. Inleiding
    2. Bulldozer in Jeruzalem
    3. Opperbevelhebber Muller
    4. Oost-Jerusalem
    5. De Hamas
    6. Fatah-Hamas
    7. Nazrallah
    8. President Peres
    9. Elektrische auto
    10. Goldwasser
    11. Hamas-Egypte
    12. Syrië - Alon Liel
    13. De wapenstilstand
    14. Onze regering
    I5. Iran en de IDF
    16. Syrië en Iran



    1. Inleiding
    De aanslag in Jeruzalem vorige week donderdag heeft diepe indruk gemaakt op velen. Een vrouw, oorspronkelijk uit Nederland, werd vermoord. Haar baby, die zij bij zich had, heeft de aanslag overleefd.
    Mede door deze aanslag zijn er weer discussies gaande over bepaalde Arabische wijken van Jeruzalem. Verder is nog steeds niet zeker of de 2 door de Hebollah ontvoerde militairen levend of dood zullen worden uitgewisseld voor een aantal gevangenen. Dat niet iedereen gelukkig is dat met deze deal en ook Samir Kuntar zijn vrijheid terug zal krijgen, moge duidelijk zijn.
    Tevens een interview met Alon Liel, een voormalige Israëlische diplomaat, is de moeite waard om te lezen.

    2. Bulldozer in Jeruzalem
    Tijdens een terreuraanslag op 3 juli telden we 3 doden en ongeveer 80 gewonden. Een terrorist, die woonachtig was in Oost Jeruzalem, richtte een ravage aan.
    De man werd gedood door een op dat moment niet actief zijnde orthodoxe militair, die net zijn basisopleiding achter de rug had .Een heldhaftig optreden van een jongeman, die daar geen ophef van maakte en zei dat dit zijn menselijke opdracht was.

    De vader van de baby werd gevonden en herenigd met zijn kind. De orthodoxe grootvader, tijdens een interview met RTL, reageerde door te zeggen dat het natuurlijk vreselijk was om een dochter te verliezen, maar dat de baby door een wonder was gered. Daardoor blijft onze familie voortbestaan.
    De vader van de terrorist zegt dat zijn zoon aan drugs verslaafd was. Dat gaf thuis veel problemen. De jongeman had wel een strafregister. Hij had al 2 jaar in de gevangenis, omdat hij een vrouw verkracht zou hebben.

    Nadat ik gezien en gelezen heb het intens verdrietige verhaal over de terrorist, die op een bulldozer springt met de bedoeling mensen te vermoorden, vraag ik me af wat een terrorist of een drugsverslaafde drijft om een Joodse Israëli te doden. Eigenlijk is hier toch weer sprake van massamoord. Kunnen wij doorgaan om te leven met en naast deze niet te temmen mensen?
    Moeten we onze krachten niet bundelen en in ieder geval de leiding van de Hamas, Hezbollah en Fatah aanpakken opdat de door hen geleide massa op een normale manier kan gaan leven? Waar horen wij een woord van vrede, van acceptatie, van respect voor leven?
    En de wereldleiders willen mogelijkheden creëren om in dit gebied een basis te leggen voor een normale samenleving.
    Hoe kan ik leven met een man als Nazrallah die speelt met dode of levende militairen. Hoe kunnen wij zulk een man accepteren. Een man die zich voornamelijk bezighoudt met het opbouwen van een militaire macht om ons te verdrijven.
    Wij zijn gedwongen om aan dat vreselijke spel mee te doen, opdat wij ons zelf moeten beschermen. Vanaf de eerste dag van ons zelfstandig bestaan hebben we eigenlijk geen dag rust gehad om ontspannen te leven.
    Ondanks de bulldozer, ondanks de in de ravijn gereden bus (1989) en ondanks alle andere terroristische aanslagen en oorlogsgeweld, hebben we een bloeiend land opgebouwd. Hoe mooi zou alles kunnen zijn als een ieder gebruik zou willen maken van onze energie, van onze inzet, van onze wil om in vrede te leven.

    3. Opperbevelhebber Muller
    Deze Amerikaanse militaire baas bezocht Israel. Hij meent dat een aanval op Iran op dit moment geen juiste beslissing zou zijn. Eerst nog sancties op diplomatiek, financieel en internationaal gebied uitwerken. Een aanval op Iran heeft volgens hem gevolgen, die niet te overzien zijn. Voor Amerika betekent dit overigens een 3e front.
    Muller heeft gedurende zijn aanwezigheid van 2 dagen, het hele land bekeken en terdege de dreiging gezien waar Israel rekening mee moet houden.
    Het doel van zijn bezoek: de goede relatie met Israel onderstrepen.

    4. Oost-Jeruzalem
    Chaim Ramon, lid van Kadima en plaatsvervangend premier meent dat bepaalde delen van Oost-Jeruzalem als Palestijnse dorpen moeten worden behandeld.
    Het gaat om Jabel Mukabei en Sur Bahar. Deze opmerking maakte hij een dag na het incident in Jeruzalem. In maart was het een inwoner van Mukabei die 8 jongens van een leerhuis doodde.
    Op de radio zegt hij verder dat beide dorpen eigenlijk Palestijns zijn en als zodanig zouden moeten worden behandeld. Dus net zo als Bethlehem,Ramallah enz. Volgens hem is dat gebied in 1967 geannexeerd en nooit een deel van Jeruzalem geweest.
    "Als we daar een muur zouden hebben gehad dan was dit niet gebeurd", aldus Ramon.die ook tegen het afbreken van huizen is. "Daar houden we niets mee tegen"!

    5. De Hamas
    Senior leider Al Mzeiny zegt geen onderhandelingen te beginnen over Shalit zo lang de Zionistische staat niet heeft voldaan aan de wapenstilstandsafspraken. Dit is uitvoerig te lezen op de website van de militaire vleugel van de Hamas.
    "We zullen alles kritisch bekijken. In het bijzonder de controleposten. Daarna zeggen wij: ja of nee"!
    De ontmoeting met Egypte om over dit onderwerp te praten is dan ook afgezegd! De ouders blijven dus in onzekerheid leven Over "mental abuse" gesproken!

    6. Fatah-Hamas
    PA 1e minister Fayyad heeft beide partijen een verzoeningsplan voorgelegd. Egypte zou als arbiter optreden en tegelijkertijd controle uitoefenen op de ontwapening van Palestijnse groepen. Eveneens een afdeling maken van de veiligheidsgroepen.
    Volgens Fayyad is het nu de goede tijd. Er is immers al een "rust" een tijdelijke wapenstilstand.
    Hij wil: een interne Palestijnse veiligheidsovereenkomst, een goede overgangsregeling, verkiezingen van een president en een parlement.
    Hij wil geen ontwapening maar een schietverbod. Verder een regering, die de leiding heeft over de Westbank en de Gaza-strook.

    7.Nazrallah
    De leider van de Hezbollah bevestigt dat de uitwisseling van de 2 militairen tegen een 5 tal gevangenen in Israel doorgaat. Dat Israel hen heeft dood verklaard legt Nasrallah uit als een falen van de Israëlische inlichtingendienst.
    Regev en Goldwasser zijn of in leven of dood of een leeft en de ander niet meer. Volgens de man was het ontvoeren van beide militairen bedoeld om Kuntar vrij te krijgen.

    Zijn uitlating is vanzelfsprekend voor beide ouders om gek van te worden. Ik noem ook dit verhaal "mental abuse".

    8. President Peres
    Op 28 juni tijdens een diner bij Ehud Barak thuis, in aanwezigheid van de Jordaanse en Franse ambassadeurs werden ondermeer de volgende opmerkingen gemaakt;
    Ali Ayad, de Jordaanse vertegenwoordiger, zegt: Israel heeft geen kans om een overeenkomst te maken met de PA zo lang Abu Mazen de leiding in handen heeft.
    Barak onderstreepte dit citaat.
    Peres, op een gegeven moment, onderbrak de discussie en stemde in met de opmerking van de Jordaniër, een advocaat van beroep, en zei: " het zal heel moeilijk zijn, gezien de splitsing tussen Hamas en Fatah, om inderdaad iets te bereiken. Abu Mazen heeft geen steun en geen kracht en iedere overeenkomst zal een dag later weer verbroken worden".

    Conclusie: ondanks alle pogingen van Olmert en Barak om vrede te sluiten en dus om te overleven is er geen basis om een overeenkomst te sluiten. De "rust" is sinds 19 juni diverse keren doorbroken en de controleposten zijn meestal dicht.

    9. Elektrische auto
    Een Israëli heeft een auto ontwikkeld welke aan het Amerikaanse congres is getoond. Dit om investeerders aan te trekken maar ook om het hoofd te bieden aan de steeds stijgende olieprijzen.
    Shai Agassi werkt samen met Renault/Nissan om de auto massaal te kunnen introduceren. Belangrijk is het vestigen van stations om batterijen te kunnen verwisselen.
    Kosten: US $ 0.06 per mijl. Kosten benzine auto US$ 0.16 per mijl.

    10. Goldwasser
    De vader van Goldwasser zegt dat hij een heel moeilijke week achter de rug heeft.
    "Ik ben moe en voel me niet lekker van binnen. Ik heb rust nodig en een aantal dagen om te begrijpen wat er gaat gebeuren".
    Olmert zegt hem dat het een heel moeilijke beslissing was om de jongens thuis te brengen.Een belangrijk moment voor de Joodse staat Israel.
    Volgens een woordvoerder van Olmert was er t.a.v. de beslissing (doodverklaring en uitwisseling) geen kritiek van de ouders.
    Wat Gilad Shalit betreft wil Hamas ook Barghoutti toegevoegd zien aan de uitwisseling. Barghoutti heeft 5x levenslang! Israel eist van haar kant dat Hamas en Egypte niet meer betrokken zullen zijn bij het terrorisme.
    Vader Shalit, tijdens een conferentie op de Bar Ilan universiteit, vindt de gesprekken tot nu toe totaal niet effectief.
    "ik zie de creativiteit, de doelmatigheid, de overtuiging om hem vrij te krijgen, niet"
    Olmert zegt dat ze aan de slotbesprekingen bezig zijn. Maar het is moeilijk om de juiste beslissingen te nemen.

    11. Hamas-Egypte
    Palestijnen bestormden weer de Egyptische kant van Rafah. Dit als protest tegen de Egyptische controle. De menigte werd met waterkanonnen uiteen gedreven. De Palestijnse jongeren gooiden met stenen, terwijl de Hamas leiding opriep om de post te verlaten.
    Hamas officials hadden al eerder hun ontevredenheid geuit over de bezetting van hun "Hamas" gebied. Zij menen dat door het isoleren Egypte meedoet aan het lijden van het Palestijnse volk. Egypte weigert ondermeer ziekenhuispatiënten op te nemen. Er blijken op dit moment ongeveer 1500 patiënten te zijn. Maar 25 patiënten werden tot nu toe opgenomen.
    Dan kan men dus een voorbeeld nemen aan de houding van Israel!

    12. Syrie-Alon Liel
    De voormalige Israëlische diplomaat geeft een interview in de Sunday Telegraph.
    Als Amerika financiële en militaire steun geeft aan Syrië zal dat land de relatie met Iran verbreken.
    Assad is bereid te praten. Het gesprek dient wel te worden geleid door de nieuwe Amerikaanse president.
    Het steun geven van Syrië aan o.a.Hamas en Hezbollah heeft veel problemen veroorzaakt.
    Israel zal de Golan Hoogvlakte moeten afstaan en de Europese gemeenschap zal Syrië moeten erkennen.
    Onderhandelingen via Turkije moeten doorgaan.Olmert wil echter directe onderhandelingen. Aangenomen mag worden dat dit op korte termijn zal gebeuren.
    Belangrijk is de komende conferentie in Pariijs.Olmert en Assad zijn dan beide aanwezig.
    Volgens Liel zijn er behoorlijke vorderingen gemaakt wat betreft de Golan en het beheer van water. Maar Israel wil de Golan houden.Vanwege de strategische ligging en het natuurschoon. Het is in dat gebied al jaren rustig. Er hebben zich wijnproducenten gevestigd en andere bedrijven. Syrië wil echter het hele gebied "terug" hebben.Het is wel bereid Israëli’s zonder een visum het gebied te laten bezoeken. De Golan geeft 50% van het benodigde water. Dat geeft dit jaar grote problemen.Turkije heeft Syrië water toegezegd.

    Meneer Liel heeft makkelijk praten. Enquêtes geven aan dat de overgrote meerderheid van het Joodse volk niet bereid is de Golan af te staan. En zoals in de vorige nieuwsbrief vermeld, zal eventueel een te houden referendum de doorslag geven en niet meneer Liel of Olmert.

    13. De wapenstilstand
    Hoewel de "rust" 2 weken oud is, zijn door diverse acties de posten voor het grootste deel weer gesloten. Israel houdt wel rekening met het geven van humanitaire hulp.
    IDF officieren menen dat Barak niet genoeg maatregelen heeft getroffen om terreur te voorkomen.
    Op 3 juli was er nog geen overeenkomst wat betreft de uitwisseling van Gilad Shalit. Volgens Hamas moesten eerst alle posten weer open zijn. Maar Hamas heeft tot nu toe nog geen teken van leven gegeven.
    Hamas heeft, zoals eerder gemeld, de ontmoeting met Egypte afgezegd. Het heeft wel de kleinere groepen gedreigd zich rustig te houden en wel enkele arrestaties verricht.
    Volgens Abu Marziek zijn Mohammad Dahlan, de voormalige veiligheidsadviseur van Abu Mazen en de Fatah verantwoordelijk voor het nog steeds afschieten van raketten. Daardoor veroorzaken ze het voorkomen van samenwerking tussen beide partijen.

    14. Onze regering
    Het land leeft in spanning. Het terrorisme gaat maar door en de regering houdt zich bezig met zogenaamde vredesonderhandelingen. Mevrouw Livni praat amper met Olmert. Olmert praat nauwelijks met Ehud Barak.
    Friedman (minister van Justitie) houdt zich bezig met Ramon.
    Dichter roept Olmert op ander werk te zoeken.
    Eli Yishai (minister en leider van Shas) vraagt meer kinderbijslag.

    Conclusie:
    De ministers houden zich bezig met de welvaart van de regering en niet met de welvaart van het volk.

    15. Iran en het IDF
    De Iranese opperbevelhebber Hassan Firouz-Abadi zegt dat als hun belangen in het geding komen de Straat van Hormuz zal worden gesloten. Dit water controleert de Perzische Golf en dus de olie export. Hij hoopt dat deze maatregel niet nodig zal zijn.
    Ali Jafari, het hoofd van de Islamic Revolution Guards Corps (IRGC) dreigde al in een eerder stadium met "Blitzkrieg" tactieken.
    "Wij hebben de meest moderne wapens"!
    Al deze citaten/discussies zijn ontstaan door de militaire oefening welk Israel enkele weken geleden heeft gehouden.
    Ook hier is mijn conclusie dat het optreden van Israel, het tonen van enige macht een positieve uitwerking heeft en bepaalde landen mede daardoor wat voorzichtiger met hun beleid worden.
    Volgens het IDF heeft Hamas de afgelopen jaren een goede structuur opgebouwd. Een goede basis om een eigen zelfstandige staat te hebben. Het heeft veel steun van het volk en het ontvangt bijzonder veel fondsen van o.a. Saoedie Arabie, de Golfstaten, Moslem groepen in de EU, de USA en Zuid Amerika.
    Het IDF beperkt echter de militaire mogelijkheden waardoor voorkomen kan worden dat de Westbank door Hamas kan worden overgenomen.
    Hamas heeft meer kwaliteit aan mankracht dan de PA en beheert op een goede manier scholen, de gezondheidszorg, religieuze instituten en sociaal werk.

    16. Syrië - Iran
    Op 27 juni hebben beide landen een contract getekend. Enkele duizenden veiligheidsofficieren en politie agenten krijgen een speciale training in Iran.
    Het gaat hier om veiligheidsdienstmanschappen. Dit is allemaal in het geheim uitgewerkt. Daardoor is er een nog betere samenwerking tussen beide landen
    tot stand gekomen.
    Daardoor is de houding van Sarkozy (uitspraken tijdens zijn bezoek aan Israel en daarna bij de EU) wat betreft Syrië een lacher! Evenals de houding van Olmert en Bush!
    Hun werk is doorgezet door Alon Liel (zie eerder bericht over hem). Dit is de man, die gezegd heeft dat Syrië goede relaties met o.a. Amerika wil hebben.
    Dus ook hier kunnen we een conclusie trekken:
    Politieke leiders, die in het Midden Oosten wat tot stand willen brengen zullen zich allereerst moeten verdiepen in de cultuur, in het denken van de Arabier en de Moslem!
    Shalom,
    Harry