maandag 21 juli 2008

HARRY'S FOCUS OP ISRAEL NR. 265




1.INLEIDING
2.LIBANON
3.LIBANON – SYRIE
4. Shebaa Farms
5. OLMERT IN PARIJS
6. HEZBOLLAH
7. RON ARAD
8. Saoedie Arabie-Turkije- Iran kort
9. ABU MAZEN
10. GEORGE BUSH EN IRAN
11. ISRAEL KORT
12. Moshe Feiglin
13. AMERIKA

1.Inleiding

De uitlevering van wijlen Ehud Goldwasser en Eldad Regev voor o.a.
Samir Kuntar is nog steeds het gesprek van de dag. Eveneens de in Parijs gehouden conferentie waarbij 1e minister Olmert en president Assad aanwezig waren.
Verder is het merkwaardig dat president Bush zijn M.O. beleid toch wel een ietwat heeft bijgestuurd en er een toch wel bijzonder interview is geweest met Moshe Feiglin, een ortodox Likoed-lid.

2. Libanon
Door bemiddeling van Qatar (Doha) is de Libanese president Michel Sleiman in staat geweest eindelijk een officiële regering samen te stellen.
Onder leiding van 1e minister Fouad Siniora heef het land nu een regering van 30 ministers waarvan 11 lid zijn van de Hezbollah. Deze groep heeft eveneens het vetorecht.
De belangrijkste punten voor de nieuwe regering:
*vertrouwen krijgen van het volk
*vertrouwen krijgen in het parlementaire stelsel.
*handhaven van parlementaire verkiezingen
Hiermee is eigenlijk een einde gekomen aan de bestuursloosheid, die er al sinds de jaren 90 was en de burgeroorlog welke toch wel een ernstige crisis in het land heeft veroorzaakt.
De Franse president Sarkozy heeft een en ander bekend gemaakt en een positieve bijdrage geleverd.
De vraag is en blijft hoe de Hezbollah past in de regering en of deze "partij" zich positief politiek zal gaan opstellen of tevens doorgaat met haar terroristische activiteiten.

3. Libanon - Syrië
Sarkozy maakte op 12 juli bekend dat Bashar al Assad en Michel Suleiman tot een akkoord zijn gekomen en nu ook ambassades gaan openen.
Assad heeft gevraagd aan Amerika en Frankrijk om te assisteren bij de vredesbesprekingen tussen Syrië en Israel.
Sarkozy zal medio september Syrië bezoeken om de relatie tussen beide landen te verstevigen.
Syrie is blij omdat het nu eigenlijk geaccepteerd wordt in de EU en Sarkozy is blij omdat hij iets heeft gepresteerd en voor een diplomatieke doorbraak gezorgd heeft.
Amerika is minder blij omdat het Syrië nog steeds beschouwt als een terreurstaat,
Voor Frankrijk ligt de situatie blijkbaar anders. Het had sinds 2005 geen band met Syrië vanwege de moord op Harriri, die heel goed bevriend was met Chirac, de vorige president.
Israel en Syrië zijn sinds 1948 met elkaar in oorlog en voeren nu wel via Turkije indirecte besprekingen.
Op 14 juli was Assad met 12 andere leiders aanwezig bij de jaarlijkse Franse parade.
Chirac bleef thuis omdat Assad aanwezig was en Kouchner, minister van Buitenlandse Zaken, was ook niet gelukkig met de overdreven activiteit van zijn president.

4. Shebaa Farms
Suleiman, de Libanese president, dreigt militair in te grijpen als Israel de Shebaa Farms niet afstaat.
Hij sprak in Parijs op het zelfde moment dat Israëlische officials hadden gerapporteerd dat Libanon een weg inclusief een militaire basis had aangelegd, iets meer dan 100 meter van de Farms.
Suleiman was langere tijd hoofd van het leger en verbonden aan de Hezbollah.
In het jaar 2000 verklaarde de VN dat Israel zich totaal had teruggetrokken uit Libanees gebied. De Farms gingen naar de Golan dat sinds 1967 in Israëlische handen is.
De Hezbollah is kwaad en eist nu 5 Shi'itische Moslem dorpen in Noord Israel.

5.Olmert in Parijs
De 1e minister heeft de menigte toegesproken. Eigenlijk dient men bewondering te hebben voor de man, die beticht wordt van duidelijke corruptie en toch een emotionele toespraak houdt. De hele wereld kon zien hoe Sarkozy en de heren Abu Mazen en Olmert de handen op elkaar hebben gelegd en lieten zien de beste vrienden te zijn. Olmert ontweek overigens Asad, de Israëlische pers en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Tsipi Livni.
Olmert zei ondermeer:
*Wij zijn hier bij elkaar om gezamenlijk wat op te bouwen.
*Dit is een geweldige prestatie van president Sarkozy.
*Het grootste probleem is: water.
*Israel heeft grote ervaring op dit gebied.Ons land boekt succes door 75% van rioolwater weer bruikbaar te maken. Dit is het hoogste percentage in de wereld.
*In het jaar 2012 hopen we met onze technologie 65% van ons verbruik te kunnen produceren. Dan blijft de productieprijs laag.
*Dus we ontwikkelen een beter watersysteem en daarmee bestrijden we internationale armoede.
*We moeten samenwerken met onze buren, die ons systeem moeten overnemen.
*Er zijn te veel oorlogen geweest over water.
*Wij willen vrede met alle landen.
*Wij werken aan een 2-staten oplossing. Samen met Abu Mazen.
*We moeten een betere economie opbouwen en danken Sarkozy dat hij ons hier heeft samen gebracht.

6. Hezbollah
Deze groep is zich zwaar aan het bewapenen.Onze minister van Defensie veroordeelt de Syriërs dat het de Hezbollah steunt en Olmert doet een beroep op de VN om in te grijpen. Volgens hem wordt resolutie 1701 met voeten getreden.
Volgens ontvangen informatie blijkt de Hezbollah met chemicaliën te werken. Koppen van raketten blijken daarmee te worden gevuld.
Bouwmateriaal wordt gebruikt om forten en bunkers te bouwen. Dit alles in Zuid Libanon.
Het leger, de IDF, had in 2006 al problemen met het vinden van ondergrondse bunkers. Dat is nu dus nog gecompliceerder geworden.

7. Ron Arad
Deze IAF navigator wordt sinds 1986 vermist. Meer dan 20 jaar geleden en toch zijn er weer discussies of hij nog in leven is. Het overhandigde rapport wordt door Israel niet geaccepteerd. Dus ook de voorgestelde gevangenenruil niet.
Door de onderhandelingen over Ehud Goldwasser en Eldad Regev is deze discussie overigens weer opgelaaid.
Deze ontvoerde militairen zijn ingeruild voor 190 dode lichamen en 5 gevangenen waaronder Samir Kuntar.
Zoals bekend zijn beide mannen met 8 andere militairen in 2006 in een hinderlaag gelokt. 8 doden en de 2 jongens werden waarschijnlijk zwaar gewond afgevoerd.
Het is een schande dat de uitwisseling pas na 2 jaar plaats vond. Het druist in tegen de 3e en 4e Geneefse Conventie. Krijgsgevangenen moeten worden uitgewisseld, terroristen niet.
Dat de Hezbollah geen rekening heeft gehouden met de gevoelens van de betreffende families en tot de laatste minuut een ieder in onzekerheid liet over leven en dood is een niet te verteren zaak.
Israel treurt en Libanon viert feest. Abu Mazen heeft de families van de vrijgelaten terroristen gefeliciteerd.
De regering heeft nu een waarschuwing doen uitgaan dat men moet oppassen voor ontvoeringen. Israëli’s in de Sinai werden geadviseerd het gebied te verlaten. Dit vanwege ontvangen informatie over mogelijke aanslagen. Dit is een 2e overwinning voor het terrorisme en in het bijzonder voor de Hezbollah. Onze regering heeft eigenlijk het groene licht gegeven om de vijand Israëli’s te laten ontvoeren. Het betaalt voor ruil een heel hoge prijs. Zelfs na 2 jaar onzekerheid.
We kunnen enerzijds trots zijn op onze moraal dat wij onze mensen thuis brengen! Anderzijds mag men zich afvragen of ook deze zaak goed is afgehandeld. Volgens ontvangen informatie werden beide jongens zwaar gewond. Men had moeten weten hoe hun toestand was en wat er gedaan moest worden om beiden thuis te brengen. Niet vergeten moet worden dat onze regering de 2e Libanon oorlog is begonnen met het verhaal dat de ontvoering de aanleiding was om Libanon binnen te vallen. Hamas in Gaza heeft Shalit nog in handen en vraagt nu een hogere prijs.
De vrijgelaten gevangenen werden in Libanon als helden ontvangen.
Peres, die deze overeenkomst moest ondertekenen zei: Wel pardon maar niet vergeten en vergeven.
Mooie woorden waar we weinig voor kopen.
Nogmaals gesteld wij hebben onze moraal en moeten alles doen om onze mensen te beveiligen. Dit onder alle omstandigheden. Maar we moeten wel overwegen wat de consequenties zijn en wat zwaarder weegt.
Wanneer ik dan nu lees dat Olmert tijdens de kabinetsbijeenkomst (zondagochtend) zegt al in een beduidend eerder stadium op de hoogte te zijn geweest van de situatie van beide militairen, dan is het een vreemde zaak om het beleid van de regering te begrijpen.

8. Saoedie Arabie-Turkije- Iran kort
Dit land heeft Rusland aangeboden om voor een bedrag van US $ 214 miljard aan wapens te kopen. Conditie" de relatie met Iran laten vallen".
Volgens Putin is er van dit aanbod in Rusland niets bekend. Wel kan worden geconstateerd dat de relatie tussen Rusland en Saoedie-Arabie de laatste jaren duidelijk is verbeterd.
De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ali Babacan zegt op 16 juli dat Israel en Syrië een betere verhouding willen creëren. Op korte termijn zal er dan ook een 4e ronde van indirecte besprekingen worden georganiseerd. We moeten echter niet vergeten dat Assad steeds heeft gezegd dat het moeilijk is om vooruitgang te boeken zo lang Bush nog aan het bewind is.
De Iranese minister van B.Z, Mottaki, vraagt om een dialoog met het Westen. Maar het houdt niet op met schieten. Wel onderhandelen maar tegelijkertijd zeggen dat Israel en Amerika zullen worden bestookt met raketten.

9. Abu Mazen
Zoals al vermeld heeft de president van de PA de familie van Samir Kuntar geluk gewenst met de vrijlating van deze voor 4x levenslang veroordeelde moordenaar. Hij werd in 1979 veroordeeld omdat hij op een beestachtige manier in Naharaya, Israel, 3 mensen en een kind van 3 jaar heeft vermoord waar de vader bij stond.
Haniyeh, de Hamas leider, ziet de Libanese Druze als een grote held en zegt tevens dat de vrijlating van deze bandiet het beleid van Israel heeft ondermijnd. Het liet tot nu toe immers geen gevangenen vrij, die bloed aan hun handen hadden. Hij ziet het daarom als een grote overwinning en zegt dat Israel een hoge prijs moet betalen voor de vrijlating van Gilsad Shalit. Er zitten nog duizenden terroristen in Israëlische gevangenissen.
Kuntar, bij thuiskomst, zegt: ik ben vandaag uit Palestina thuis gekomen. Maar geloof mij, ik zal weer terugkeren naar Palestina. Met mijn kameraden van het verzet ga ik weer terug”.

10. George Bush en Iran
De president heeft sinds zijn leiderschap geen direct contact met Iran gehad.
Nu heeft hij assistent minister van B.Z. William Burns naar Zwitserland gestuurd om de Iranese ambassadeur te ontmoeten.Verder zijn aanwezig afgevaardigden van Engeland, Rusland, Frankrijk, China, Duitsland en Javier Solana om met de onderhandelaar van Iran Saeed Jalili overleg te plegen.
Discussie: compromis voorstel wat betreft het Iranese atoomenergie programma.
Bush wil dit jaar nog succes boeken en een ambassade heropenen in Teheran. Deze werd in 1979 gesloten. Hij begint waarschijnlijk met een kantoor in de Zwitserse ambassade.
Condoleeza Rice wil op 30 juli een ontmoeting organiseren tussen Ahmed Qurei en Tsipi Livni.Volgens Saeb Erekat zal Condo deze bespreking leiden en trachten een en ander voor het einde van dit jaar met de gewenste resultaten te bekronen.

11. Israel kort
De Israëlische politie heeft 6 Arabieren gearresteerd. 2 Israëlische burgers en 4 inwoners van Oost Jeruzalem. Deze groep had directe contacten met Al Quada. Zij waren van plan om een cel in Israel op te bouwen. Hun eerste doel was: aanslag op de helikopter van Bush tijdens zijn bezoek aan Israel.

Dan Gillerman heeft als ambassadeur afscheid bij de V.N. genomen. Bij de receptie waren ook vertegenwoordigers van Qatar, Egypte,Jordanië, Katar, Oman, Riyad en Mansour, de vertegenwoordiger van de PA. aanwezig.

De Hezbollah heeft diverse dorpen in Zuid Libanon versterkt. Hier wonen vnl. niet-Shi'itische mensen.

Samir Kuntar zegt: ik ben jaloers op de Joodse staat. Het doet alles om zelfs dode lichamen terug te krijgen.

De terugkeer van Kuntar naar Libanon heeft Nasrallah heel veel extra goodwill gegeven.

Beilin (Meretz) heeft de EU landen opgeroepen om door te geven hoe veel Palestijnse vluchtelingen zij zouden willen opnemen als er inderdaad een overeenkomst zou worden gemaakt. Volgens onderzoeken blijken er echter maar enkelen te zijn die dit willen. De meeste "vluchtelingen" willen terug of blijven waar zij nu wonen.

12. Moshe Feiglin
Tijdens een door hem gegeven interview zegt deze orthodoxe Likoednik ondermeer:
*Ik ben een Likoednik en geen lid van de Nationale Unie omdat ik leiding wil geven aan de regering en geen invloed op de regering wil uitoefenen.
*Ons land staat er moeilijk voor. Ik wil het stuur in handen hebben!
*De Likoed is geen geheel. Dit was na de verkiezingen echter van groot belang.
*Velen zien mij graag in de Knesset.Ik heb veel gemeen met Bibi.
* Taak nr.1: Joodse identiteit. Niet een theocratische staat. Ik ben eigenlijk tegen orthodoxe partijen. Ieder kind zou 1 uur per dag Joodse identiteit moeten leren.Onze geschiedenis, ons land, de bijbel en het gebedenboek. Wat zij daar verder mee doen is hun zaak. Maar ze moeten wel kennis hebben van hun achtergrond, hun identiteit.
*De Arabieren staan niet aan de top van mijn programma. Ik heb veel meer problemen met de "linkse vleugel" en ook als "rechts" zou winnen. Dan houden we de linkse invloed.
*Een echte democratie hebben we niet.We worden geregeerd door dictatoriale machten, die niet zijn gekozen, die onze waarden niet vertegenwoordigen. Hun waarden zijn tegengesteld aan de waarden van de Joodse meerderheid.
*Onze problemen zijn niet de Arabieren, maar de problemen die we onderling hebben.
*Links is inderdaad bezig om het Arabische probleem op te lossen. Zij vergeten dan echter dat zij Joden zijn. Zij denken dat als dit probleem is opgelost, hun probleem ook is opgelost. Dat is niet mogelijk. Daarom geen vrede met Arabieren als we geen vrede met ons zelf hebben. We moeten ons bevrijden van onze identiteitscrisis.
* We moeten iedere militair, na zijn diensttijd, een stuk land geven om een huis te bouwen. In de Negev, Galilea, de Golan, Judea of Samaria.
*Israel moet haar burgers zo veel mogelijk geven. Iedere burger moet in staat zijn te kijken naar de T.V. en te luisteren naar de radio.
*De rechters van het Hogere Gerechtshof moeten worden gekozen door onze gekozen vertegenwoordigers en een Knesset discussie ondergaan. Het beste voorbeeld voor verkiezingen is Amerika.
*Israel moet districtsverkiezingen hebben, opdat de Knesset-leden verantwoording afleggen aan hun eigen mensen in hun eigen kiesdistrict.
*Als Israel de vrijheid en echte democratie herkrijgt zal dat het bewijs zijn van de identiteitscrisis van de genoemde elite, die ons het leven sinds 1948 hebben bemoeilijkt. Israel zal dan een Joodse staat zijn van het Joodse volk. Dan zullen we eveneens in staat zijn om te gaan met alle uitdagingen.

Voor de goede orde: dit is een verkorte weergave van het interview. De weergave van Feiglin vraagt eigenlijk een uitgebreidere uiteenzetting. Maar de essentiële punten zijn duidelijk en zijn zeker het overdenken waard.

13. Amerika
William Burns reist naar Geneve om deel te nemen aan onderhandelingen. Deze zijn echter gedoemd te mislukken omdat Iran geen concessies doet. Amerika wil tonen dat het Iran niet gaat aanvallen. Dat zijn ook niet haar belangen.Iran steunt de Taliban en dat betekent een mogelijke nederlaag voor Amerika. Het zou ook de economische belangen van Amerika schaden.
Iran kan immers de oliebronnen van Saoedie Arabie bombarderen, de Straat van Hormuz sluiten en als atoommacht de olieprijs bepalen. Ook kan het Amerika direct bedreigen.Verwijs in deze o.a. naar de aanslag in 1994 op het Joodse centrum in Buenos Aires. Dus b.v. ook het elektranet in Amerika. Een zogenaamde EMP aanval
(Electric Magnetic Pulse). Daarmee zouden diverse systemen, militaire industrieën een grote achterstand krijgen.
Maar Israel is het eerste doel en Amerika het tweede.
Dus Amerika zal Israel helpen om te voorkomen dat het eigen land schade oploopt. Bij een Iranese aanval zullen beide landen samen Iran aanpakken en eigenlijk indirect Amerika beschermen. Daarom heeft Israel het groene licht gekregen.
In 1991 heeft Amerika overigens ook voorkomen dat Israel Irak aanviel. Er was toen een zichtbare mogelijkheid op een botsing tussen beide landen.
Het beleid van Bush jr. is anders gericht en beduidend positiever t.a.v. Israel.
Maar de vraag blijft: wat doen Olmert, Barak, Livni en Yishai.
Zij hebben alle 4 directe persoonlijke belangen wat betreft mogelijk komende verkiezingen.
Helaas tonen zij geen visie en geen leiderschap.Dat is eigenlijk mede aan te tonen door akkoord te gaan met het vrijlaten van terroristen.
Jaren geleden werden ook terroristen de vrijheid weer gegeven. Bijna allen werden weer zelfmoordenaars en terrorist.
Het is, zoals eerder gesteld, ontroerend om in deze naar de toespraken te hebben geluisterd. Maar we mogen verwachten dat er weer meer doden zullen vallen. Er is wel over de ellende van de families gesproken, maar niet over de consequentie.
Ook in deze hadden we meer mogen verwachten. Men sprak over "vandaag" en niet over "morgen".

Shalom,

Harry