woensdag 2 juli 2008

Harry's Focus op Israel nr. 262




1.Inleiding
2.Gazastrook
3.Kadima
4.President Sarkozy
5.De Knesset en te houden referenda
6.Danny Yatom
7.Resolutie 1701
8.Gazastrook
9.De Knesset en Arabische leden
10.Fatah's Aksa Martyrs Brigade
11.Olmert tijdens de Negev Conferentie
12.Palestijnse Autoriteit
13.Olmert-Talanski
14.Matan Vilnay
15.Kabinet Olmert
16.Adi Aldar
17.Asaf


1.Inleiding
Tot mijn genoegen heb ik veel positieve reacties ontvangen op de vorige week geopende weblog.
Ook heb ik een enkel bericht van lezers ontvangen, die moeilijkheden hadden met het openen van de weblog.
Ik verzoek daarom een ieder, die liever mijn nieuwsbrief per mail wil ontvangen, mij dat te berichten.
Vandaag vraag ik Uw aandacht voor het verhaal van de vader van Assaf. Hoewel dit geen "nieuws" is, meen ik toch dat zulk een verhaal het verdriet van mensen weergeeft, die een kind hebben verloren.
Laten we met ons allen trachten te voldoen aan het verzoek van zijn vader. Hoewel ouders nooit en te nimmer het verlies van hun kind kunnen vergeten, is het wel een troost als zij weten dat velen in de wereld met hen meevoelen en denken.
Aandacht vandaag ook voor de zogenaamde gevangenenruil. We moeten ons eigenlijk afvragen of Israel zich tegenover haar vijand zich zo toegevend moet opstellen.
De Knesset heeft een aantal belangrijke moties/wetten aangenomen en hoewel de overeengekomen tijdelijke wapenstilstand (rust) op een redelijke manier wordt gehandhaafd, blijven bepaalde groepen raketten afschieten en, nog veel ernstiger, het smokkelen van wapens blijft ook voor Egypte een normale zaak.

2. Gazastrook
Hoewel er een tijdelijke wapenstilstand (rust) is afgekondigd blijft men doorgaan met het afschieten van raketten op Zuid Israel. De grensposten zijn daarom weer gesloten. Uitsluitend voetgangers mogen onder bepaalde voorwaarden de posten passeren.De Eretz controlepost blijft open voor humanitaire doeleinden.

3. Kadima
Gebleken is dat deze door Sharon ruim 2.5 jaar geleden opgerichte politieke partij veel personen als lid heeft geregistreerd, die hier totaal niet van op de hoogte waren of zijn. Deze zaak wordt nu door een controleur onderzocht. Deze beschuldigingen komen dus in een periode in welke men zich voorbereidt voor interne Kadima verkiezingen.
Minister van Buitenlandse Zaken,Tzipi Livni, zegt een groep Kadima vertegenwoordigers dat hun integriteit op het spel staat. Lidmaatschapsformulieren blijken te zijn vervalst evenals namen van niet-leden. Hun lidmaatschap werd door derden betaald!!
Dit kwam vnl. voor bij vakbonden,die een binding hebben met Shaul Mofaz,de minister van Transport en tevens kandidaat-voorzitter.

4. President Sarkozy
De president is nu ook voorzitter van de EU. Hij was de man, die Israel 2 weken geleden bezocht en zulke geweldige beloftes tijdens zijn toespraak in de Knesset deed. Ontroerend was dat.
In die zelfde periode hebben de EU en Israel de basis gelegd voor beter economische en andere betrekkingen. Dit alles was eigenlijk te mooi om waar te zijn.
Daarom mogen we niet vergeten dat in een van zijn toespraken hij beloofde Israel bij te staan als het aangevallen of bedreigd werd.
Voorwaarde was wel: terugtrekking op de grenzen van 1967 en Oost Jeruzalem afstaan. Het is dus nu dubbel opletten omdat de man nu wel meer macht in handen heeft en Olmert hem vanzelfsprekend adoreert.

5. De Knesset en te houden referenda
De eerste lezing (er zijn er 3) voor de wet, welke een referendum voorschrijft voor iedere concessie betreffende het afstaan van land, is aangenomen
De Golan lobby ziet deze ontwikkeling terecht als een grote overwinning. 65 Knesset leden stemden voor, 18 tegen.
Volgens deze nieuwe wet stemt het volk 90 dagen na acceptatie van deze wet. Als er in de Knesset 80 leden voor de wet stemmen dan is er geen referendum nodig. Als de wet wordt aangenomen binnen 180 dagen voor nationale verkiezingen ook niet.
Er zijn nog 2 lezingen in de Knesset om deze wet officieel van kracht te laten zijn.
Dit is dus een duidelijke waarschuwing voor Olmert en Assad om elkaar niet te veel toe te zeggen.
Tegen deze wet werd geopponeerd door de Arabische partijen en Meretz.
Zehava Galon (Meretz) zegt dat de Knesset verzwakt is omdat nu beslissingen door het volk worden genomen.
Bibi zegt dat dit een bijzonder belangrijke besluit is. Eigenlijk het behoud van het land.
“Zulk een situatie, het weggeven van land, komt ook in geen ander land voor. Wij hielden in de Likoed wel een intern referendum over Gush Katif. Maar daar werd niet naar geluisterd”.
David Tal ( Kadima) stelt dat hierdoor de Golan inwoners moed hebben gekregen en dat er dus geen gevaarlijke concessies zullen worden gedaan.
Olmert, zoals al gezegd, heeft het nu dus behoorlijk moeilijk.

6. Danny Yatom
Deze vertegenwoordiger van de Arbeiderspartij heeft medegedeeld zich uit de Knesset terug te trekken.
Zijn motief: hij wil geen lid zijn van een ontaarde politieke cultuur. Einde mei verliet Efraim Sneh de Knesset omdat hij niet gelukkig was met het gevoerde beleid.
Sneh richtte toen op:Yisrael Chazakah (sterk Israel). Yatom, die 63 jaar is en veel belangrijke posten heeft bekleed, schrijft in zijn ontslagbrief dat hij de politiek verlaat vanwege het ethisch falen van Olmert.Hij had al eerder gedreigd af te treden. Toen als de Arbeiderspartij mede aan het bewind zou blijven.

7. Resolutie 1701
Secretaris generaal Ban Ki Moon heeft zijn kwartaalrapport over de invulling van resolutie 1701 weer samengesteld. Hij beschuldigt Hezbollah niet van het niet nakomen van de resolutie ondanks het gegeven dat de Hezbollah weer langs de grenzen ligt en zich blijft bewapenen.
Barak zegt: de veiligheidsraad moet ingrijpen opdat resolutie 1701 wordt uitgevoerd. Dus wapens inleveren en grenzen vastleggen.
Resolutie 1701 is de vredesovereenkomst met Libanon na de 2e Libanon oorlog in 2006.

8. Gaza strook
Via de Israëlische onderhandelaar Amos Gilad is Egypte verzocht de Hamas op de hoogte te brengen van waarschuwingsschoten welke door het IDF worden afgevuurd op Palestijnse burgers als die te dicht bij de grens komen. Er komt dus een veiligheidszone, die vanzelfsprekend weer spanning zal veroorzaken.Israel wil echter voorkomen dat explosieven worden gelegd aan de Hamas-kant. Dan zou als de "rust" voorbij is, het voor het Israëlische leger moeilijker worden in te grijpen als dat nodig zou zijn.
Hezbollah heeft dat gedaan in Libanon gedurende de periode 2000/2006. Hamas doet er wel alles aan om de "rust" te handhaven en daardoor haar gezag te verbeteren. Maar we hebben niet alleen met de Hamas te maken. Er zijn diverse terroristen groepjes.
Het VN kantoor voor de OCHA ( Office for the Coordination of Humanitairian Affairs ) rapporteerde 8 Israëlische gewelddaden. Dat waren dan waarschijnlijk schoten op lieden,die te dicht bij de grens kwamen.
OCHA baseert zich overigens uitsluitend op Palestijnse rapporten en vergat denkelijk de diverse raket aanslagen op Israëlisch gebied.

9. De Knesset en Arabische leden
Op 30 juni werd een nieuwe wet van kracht. Israelisch-Arabische parlementsleden die vijandige landen bezoeken of hebben bezocht kunnen geen lid meer worden van de volgende Knesset
Deze wet is aangenomen met 52 stemmen voor en 24 tegen. Eindelijk is dus een einde gemaakt aan de situatie dat er leden in de Knesset zitting hebben, die samenzweren met de vijand. Het gaat immers om onze nationale veiligheid. Diegene,die dat niet respecteert kan toch geen wetgever zijn.
De Bishara wet is genoemd naar Balad lid Azmi Bishara, die vaak in Libanon en Syrië was. Hij wordt momenteel verhoord omdat hij tijdens de 2e Libanon oorlog Hezbollah zou hebben geholpen.
Leiders van de 3 Arabische partijen zijn tegen.
Barakei (Hadash) zegt dat de wet niet in overeenstemming met de grondwet is
Zahalka (Balad) meent dat Arabieren het recht hebben Arabische landen te bezoeken.
Tibi (United Arab list) zegt dat de wet minimaal 61 stemmen had moeten hebben (de Knesset heeft 120 leden ).

10. Fatah's Aksa Martyrs Brigade
Abu Qusai, woordvoerder van deze groep is zondag jl. in Gaza gearresteerd. De Hamas wil hier waarschijnlijk mee aantonen dat het serieus is met het handhaven van de "rust".
Qusai was de man, die doorgegeven heeft dat de Aksa Martyrs Brigade 3 raketten op Israel heeft afgevuurd. Dit werd door de Hamas afgekeurd omdat het iedereen arresteert, die zich niet aan de "rust" houdt.
Qusai is een van de oudste leden van de Brigade. Hij staat wel op de Israëlische lijst van gezochte terroristen.
Juma'a, een Fatah wetgever, veroordeelt de arrestatie en zegt dat Israel de enige is die baat heeft bij een ruzie tussen Fatah en Hamas.
De man onderstreept de noodzaak van "rust" en roept de Brigade op om te stoppen met het afvuren van raketten.

11. Olmert tijdens de Negev Conferentie
Tijdens de op1 juli gehouden conferentie zegt hij:
Wij hebben beperkt geduld. We hebben tot nu toe veel geduld gehad, maar zullen nu hard reageren als dat nodig blijkt te zijn.
Wij begrijpen en accepteren dat een "rust" niet onmiddellijk 100% kan zijn. Maar dat mag niet als zwakte van ons worden vertaald. We kwamen overeen dat de militaire opbouw zou worden gestopt. Dus geen productie en aanvoer van raketten, mortieren en activiteiten die het zuiden zouden kunnen bedreigen.
De besprekingen met Syrië gaan door. Nu nog indirect via Turkije. Maar als een en ander geregeld is,wordt er direct onderhandeld. Waarschijnlijk zal dit plaatsvinden na 13 juli in Parijs.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht op korte termijn directe onderhandelingen. Vertegenwoordigers van Olmert zijn sinds1juli in Ankara om een en ander door te nemen. Eventuele data en onderhandelaars worden voor 14 juli bekend gemaakt. Dus voor het bezoek van Assad aan Parijs. Assad blijkt mogelijkheden te zien en Sarkozi zal niets nalaten om een en ander door te drukken.

Tevens gaan we verder met de PA. Abu Mazen hoopt, evenals wij, dat er voor het einde van dit jaar een overeenkomst zal zijn gemaakt.
Abu Mazen, Barak en de president van Irak hebben elkander in Griekenland ontmoet tijdens de Socialistische Internationale Conferentie. Abu Mazen merkte toen op dat Israel op een eiland van vrede zal leven als het zich terugtrekt. Hij ziet al vooruitgang en hij hoopt dat de "rust" gehandhaafd kan worden,

Een mens kan zich afvragen wat mag en wat niet mag, wat kan en wat niet kan.Volgens Olmert praten we op alle fronten. Met Syrië,met de Hamas, met Abu Mazen, met Hezbollah oftewel Libanon.
Als dit alles dus in goede banen zou worden geleid dan kan men rustig slapen in het zuiden en het noorden van ons Joodse land maar ook in Tel Aviv en Jeruzalem. Dan krijgen we dus wel een volksverhuizing, omdat de Westbank afgegeven wordt.
En dit alles zouden we kunnen en moeten accepteren? Dan zou dus Ahmadenijad van Iran van denken moeten veranderen. Hij is volgens mij echt niet de enige, die zich tot nu toe concentreert op het wegvegen van Israel van de officiële landkaart.
Ik verwijs naar woensdagmiddag toen er weer doden en gewonden vielen in het centrum van Jeruzalem. Niet door een verkeersongeval, maar door een terreuraanslag. Ik kan daarom alleen maar wensen dat eindelijk onze parlementsleden wakker worden geschud en het Olmert en vrienden onmogelijk maken om hun zin door te drijven.We praten immers wel over het bestaansrecht van ons eigen land !

12. Palestijnse Autoriteit
Fatah, de oudste partij van de Palestijnen, zou volgens haar statuten om de 5 jaar haar congres moeten houden. Het laatste was in 1989.
Nu zijn er wel districtverkiezingen geweest als voorbereiding. Maar een datum voor het congres is nog niet vastgelegd. Dat zou ook de nodige problemen opleveren. De splitsing Fatah contra Hamas evenals de populariteit van Marwan Barghoutti.Verder is ook Ahmed Qurei een populaire kandidaat. Hij is het hoofd van de onderhandelingen en heeft een goede naam bij de EU en Amerika.
Er zijn enkele problemen. Gaan Fatah en Hamas met elkaar aan tafel zitten en gaan we praten over 1 of 2 staten? Westbank en Gaza apart of 1 staat waar dan ook Joden, Christenen en Moslems samen zouden moeten kunnen leven. Een droom, die volgens mij nooit realiteit kan worden.

13. Olmert-Talanski
Israëlische politie werkt samen in Amerika met de officier van Justitie wat betreft het onderzoek over de fondsen, die Olmert heeft ontvangen van Talanski.
Het gaat hier dus om de enveloppen, die Olmert in zijn zak heeft gestoken en die opgeteld niet minder waren dan US$150.000. Dat zou gebruikt zijn voor verkiezingen en reiskosten.Volgens de eerste rapporten is de zaak ernstiger dan verondersteld en maakt men vorderingen wat betreft een totaal overzicht die waarschijnlijk het einde betekent van Olmert zijn carrière.

14. Matan Vilnay
Vilnay verklaart op 1 juli tijdens een lezing voor een militaire groep dat Egypte onvoldoende actief is om de smokkel naar Gaza tegen te gaan.
Ondanks de "rust" gaat alles vrij normaal langs de Philadelphi route door.
Egypte doet wel wat. Maar dit is totaal onvoldoende.
Libanon is niet de laatste oorlog geweest.
Niemand weet hoe lang de "rust" zal duren.
In ieder geval hebben we ons best gedaan om een overeenkomst tot stand te brengen.
We hebben door de "rust" over Gilad Shalit kunnen onderhandelen .
Een reservist onderbrak Vilnay en vroeg hem:
U hebt het over de dreiging van uit Iran maar wij worden getraind hoe we gebouwen moeten onderzoeken !!

15. Kabinet Olmert
Na een 5 uur durende discussie is het kabinet akkoord gegaan met de gevangenenruil.
Na de beslissing had Olmert een ontmoeting met de betrokken families. Volgens de informatie heeft men moeten concluderen dat beide mannen niet meer leven en dat dus de lijken worden uitgeleverd.
De ouders zeggen: we hopen dat het niet zo is.Na vertrek van het bezoek bleef Karnit Goldwasser in Olmert zijn kamer. Zij gaf hem een hand en met tranen in de ogen zei zij: "We hebben 2 jaar gevochten en waar was het voor ? Dat ik nu moet
roepen: hoera, ik ben een weduwe”?
Karnit is kapot. Wel blij met het rapport. Er blijkt zekerheid te zijn. Maar moest dit alles 2 jaar duren?
Olmert meent, overigens terecht, dat zelfs lijken naar Israel brengen, een verplichting is.
Opperbevelhebber Ashkenazi zei: ik moet mijn manschappen recht in de ogen kunnen kijken en hen laten weten dat ik hen nooit in de steek laat. Ik breng hen steeds, als hen iets overkomt, thuis.
Zoals bekend worden de 2 slachtoffers geruild voor de grote bandiet Samir Kuntar en 4 andere gevangenen.
Hezbollah voelt zich de grote overwinnaar. Gevangenen vrij en oorlog gewonnen.
16. Adi Eldar
Voorzitter van de Israëlische lokale Autoriteit Unie en burgermeester van Karmiel roept de gemeentes op om de schuilkelders klaar te maken voor een mogelijke oorlog. Hij roept de gemeentes op om dit alles goed aan te pakken en geen risico te nemen.
Het kantoor van Eldar valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het algemene gesprek: is er tot nu toe te weinig gedaan om alles op niveau te houden ? Dit is overigens geen paniekoproep, maar realiteit. Zoals ik al vaker heb geschreven; wij zijn een land in oorlog en dat mogen we geen minuut vergeten.

Ik wil afsluiten vandaag met het verhaal van Asaf!
Shalom,
Harry

17. Asaf
Vertaling: Aukine Dokter
Op 5 maart 2003 was Asaf, een leerling aan de middelbare school, op weg naar huis. Een zelfmoordenaar blies zich op in de bus en Asaf en nog 16 andere onschuldige slachtoffers, mannen,vrouwen en kinderen, werden gedood. Asaf was bijna 17 jaar oud toen hij stierf. Hij is mijn zoon. Net zo als elke andere jongeman zou Asaf zijn studies afmaken, vervolgens 3 jaar in het Israëlische leger dienen en daarna op reis gaan om de wereld te zien. Zuid-Amerika, het Verre Oosten, India of naar Australië en Nieuw Zeeland. Hij wou heel graag gaan surfen aan de beroemde stranden van Hawaï en Australië. Asaf wou ook een trektocht maken door de bergen van Nepal en het Himalaya gebergte.

Nu stuur ik Asaf op deze wereldreis, zonder paspoort of rugzak. Ik stuur deze foto en zijn geest en vraag jullie om Asaf met je mee te nemen waar jullie ook naar toe gaan. India,Thailand, Nieuw Zeeland of de Chinese muur.Zet zijn foto op de plaats waar je bent, neem daar een foto van en stuur die naar mij via E-mail. ls je niet op reis gaat, neem dan een foto van hem mee naar de stad waar je woont, naar het winkelcentrum, het voetbalstadion of zelfs naar je voor- of achtertuin.Ik zal de foto's van Asaf's wereldreis verzamelen in een album en ik zal die op internet (http://www.blondi.co.il) plaatsen.Op deze manier kan Asaf op al deze geweldige plaatsen in de wereld aanwezig zijn. Dit ondanks dat het hem niet gelukt is deze plaatsen zelf te bezoeken.
Je kunt een paar afdrukken van zijn foto maken en die dan samen met dit verhaal achterlaten op prikborden in hotels of op de plaats waar je verblijft tijdens je reis. Laat het achter in het gastenboek terwijl je daar je ervaringen in opschrijft.
HELP MIJ, om mijn zoon op weg te helpen en laat zijn wereldreis door elk land op deze wereldbol plaatsvinden!
Yossi Zur
(Asaf's vader)

Yossi@Blondi.co.il of Blondi713@gmail.com