dinsdag 5 augustus 2008

Harry's Focus op Israel nr. 267

1.INLEIDING
2.DE PALESTIJNSE AUTORITEIT (DE PA)
3.ABU MAZEN
4.EHUD BARAK
5.LIBANON
6.OLMERT
7. HAMAS-FATAH
8. Hamas – Jordanië
9. Israel – Syrië
10.HEZBOLLAH
11. ZOON VAN EEN HAMAS LEIDER
12.ALLEEN JOODSE WERKERS
13. Generaal Muhammad Suleiman
14. Tsipi Livni
15. Ahmadenijad en Assad
16. Rabbijn Ovadia Yosef
17. Algemeen

1. INLEIDING
In de Gaza strook is het bijzonder onrustig en lijkt het er niet op dat Fatah en Hamas op kortere termijn een samenwerking zouden kunnen realiseren.
De PA is bijna failliet omdat vnl. de Arabische landen zich niet houden aan de tijdens de door de donorlanden gehouden conferentie toegezegde bedragen.
Olmert heef op een dramatische wijze medegedeeld dat hij niet meedoet aan de voorverkiezingen van Kadima en dat hij zich na de verkiezingen terugtrekt als 1e minister.
Libanon gaat akkoord met een te grote invloed van de Hezbollah.
Verder een bijzonder interview met de zoon van een Hamasleider en eveneens merkwaardige uitspraken van Tsipi Livni.

2. De Palestijnse Autoriteit (de PA)
De PA, die ongeveer 150.000 werkers in dienst heeft, staat aan de rand van een faillissement. De toegezegde bedragen komen maar ten dele binnen en het zijn vnl. de Arabische landen, die zich niet aan de afspraken houden (tot nu toe 15% van de toezegging).
Gedurende de afgelopen 6 maanden is de staatsschuld van US $ 1.6 miljard opgelopen tot US $ 2 miljard. De consequentie vanzelfsprekend een destabilisatie van het beleid en als gevolg grote problemen bij de onderhandelingen om tot een vredesovereenkomst te komen.

3. Abu Mazen
Gilad Shalit wordt denkelijk ingeruild voor 1000 gevangenen. Hamas heeft een lijst overhandigd. Maar daar wordt waarschijnlijk niet aan voldaan.
Abu Mazen heeft gezegd dat als Israel Hamas leden van het Palestijnse parlement vrijlaat, hij de PA zal ontbinden. Maar de Hamas wordt sterker en de PA zwakker.
Als te veel Hamas leden inderdaad worden vrijgelaten, dan beschouwt Abu Mazen dat als een persoonlijke nederlaag.

4. Ehud Barak

Tijdens zijn bezoek aan Amerika heeft Barak ook een ontmoeting met de minister van Defense, Gates gehad. Barak dringt er bij Gates op aan om de economische sancties t.a.v. Iran te verhogen.
Amerika heeft totaal geen belang bij een 3e oorlog. Het heeft genoeg te doen met Irak en Afghanistan. Wel heeft Gates toegezegd Israel een goed en nieuw ontwikkeld anti raket systeem te leveren. Tijdens zijn ontmoeting met Condoleeza Rice moest Barak aanhoren dat Condo niet gelukkig is met de bouw van en in nederzettingen. Volgens haar remt dat de besprekingen, die indirect ook op Iran betrekking hebben.
Algemeen: niemand is optimistisch gestemd t.a.v. het boeken van positieve resultaten voor het einde van dit jaar.
Condo zegt ook dat het Midden Oosten geen vooruitgang boekt als er geen Palestijnse staat naast Israel in vrede, veiligheid en democratie wordt opgebouwd. Zij houdt zich aan de Road Map (2003) waarbij is gedicteerd dat Israel stopt met het bouwen en uitbreiden van nederzettingen en de PA stopt met geweld.

5. Libanon
Siniora. de 1e minister van Libanon, accepteert de invloed van Hezbollah. Daarmee dus ook de invloed van Syrië en Iran op zijn land.
Libanon is door de directe deelname van Hezbollah aan regering enz. een terreurstaat geworden. We zien een gevecht tussen "pro" Libanezen en Hezbollah. Deze groep blijft vechten tegen Israel.
Laten de grootse ontvangst die de vrijgelaten Samir Kuntar enkele weken geleden heeft gekregen, niet vergeten !!
Toch blijft Amerika Libanon steunen!! Dit was US $ 41 miljoen en is op dit moment US $ 520 miljoen.
Ook Condoleeza Rice oefent druk uit op Israel om Mount Dov en Ghajar aan Libanon over te geven. Het heeft daar echter absoluut geen recht op. Condoleeza meent dat capitulatie van Israel wat betreft de eisen van Hezbollah Siniora sterker maakt en meer gezag geeft en dus meer rust.
Maar Olmert, Livni en Barak eisen gelukkig een betere invulling van resolutie 1701 en Engeland beschouwt Libanon nu ook als een terreurstaat.

6. Olmert
Ik heb vorige week al geschreven dat Olmert zijn afscheidsrede aan het maken was. In een bijzondere persconferentie zegt hij o.a.:
*Ik ben druk geweest met de veiligheid en het bestaansrecht van Israel.
*Het leger is versterkt. In het Noorden is het rustig.
*We hebben een stabiele economie en vechten tegen heersende armoede. Het aantal arme families is verminderd. Onze economie heeft zich goed ontwikkeld. Meer dan Euro 2 miljard werd gedurende de afgelopen periode in Israel geïnvesteerd.
*De werkeloosheid is 6.1%. Dat was 3 jaar geleden 10.5%.
*We moeten vrede sluiten met onze buren, het terrorisme stoppen, en de veiligheid verbeteren. Dat is onze toekomst.
*Mijn doel: vrede maken. Dus onderhandelen. Met een groep intelligente personen ben ik steeds bezig om een verstrekkend proces te leiden om vrede op te bouwen. Dat gaat niet via de media.
*Ik heb fouten gemaakt.
*In ons land kan ook de 1e minister worden ondervraagd. Het huidige onderzoek is niet objectief. Ik moet nu een beslissing nemen. Ik moet luisteren naar het volk. Daarom zal ik niet deelnemen aan de voorverkiezingen. Op het moment dat er in Kadima een nieuwe voorzitter is, treed ik af.

Bibi roept dat er algemene verkiezingen moeten worden gehouden. Het is van geen belang wie, aldus Bibi, voorzitter van Kadima wordt. Dat is een pot nat.We moeten terug naar het volk.
Steinitz (Likoed) zegt als we langer wachten schaden we Israel. Dit is het einde van Kadima.

Rivlin (Likoed): Olmert had deze beslissing maanden eerder moeten nemen.

Limor Livnat (Likoed): Na de primaries moeten er direct verkiezingen worden
uitgeschreven.Geen Kadima leider kan een nieuwe regering samenstellen.

Ariel Eldad zegt dat dit het enige goede nieuws is dat Olmert ons tijdens zijn ambtsperiode heeft gebracht.

Bush zegt met Olmert te blijven werken.

Een woordvoerder van Olmert zegt dat Olmert alles zal doen om een overeenkomst met de PA te maken. Dus hij houdt een vinger in de pap. Als overigens de nieuw gekozen voorzitter geen regering kan vormen dan blijft Olmert in zijn stoel zitten en dit in ieder geval tot maart 2009. Dus ook in deze door hem gecreëerde situatie speelt hij een fraai, maar gevaarlijk spel.

7. Hamas - Fatah
Op 31 juli zegt de officiële woordvoerder van de Hamas in de Westbank: " De huidige situatie in de Westbank lijkt op die in Gaza voordat Hamas daar de controle overnam. Veiligheidstroepen begaan misdaden bij het ondervragen en mishandelen mensen in hun centra. Wij hebben hen gewaarschuwd dat zij doornen planten en spijt zullen oogsten". (In 2007 nam Hamas in Gaza de leiding over en gooide de leiders er uit.Toen werden het dus 2 gescheiden gebieden).

Op 2 augustus zijn er weer gevechten uitgebroken tussen beide vleugels. Tijdens die gevechten werden 18 mensen gewond en 15 gearresteerd door de Hamas. Er werd in Gaza gevochten tegen een groep, welke contacten onderhield met de PA. Na deze eerste gevechten werden ongeveer 200 Fatah aanhangers gearresteerd. Hetzelfde gebeurde in de Westbank. Abu Mazen heeft wel opdracht gegeven om hen vrij te laten. Maar tot op heden is dat niet gedaan. Het Israëlische leger heeft 10-tallen Fatah leden het leven gered.Tijdens de ontstane gevechten vluchtten zij Gaza stad uit. Zaterdag jl. hebben Fatah leden behorende tot de Hilles groep welke zich aan de Hamas had overgegeven de benen genomen en vluchtten naar de Gaza-Israel grens. Daar werden zij opgevangen en verzorgd door het IDF. 188 Palestijnen werden toen toegelaten. Er vielen weliswaar 9 doden en 80 gewonden, welke in Israëlische ziekenhuizen werden verzorgd. Op verzoek van Abu Mazen en Egyptische officials is een en ander door minister Barak goed opgevangen. Doel : Palestijnen overbrengen naar de Westbank.Tijdens het vluchten en de opvang is men wel blijven schieten. Zaterdagavond werden 15 Fatah loyalisten gewond en vielen er 4 doden.

De botsingen welke weer op 3 augustus tussen beide groepen plaats vonden zijn eigenlijk botsingen tussen de regeringspolitie en de Hellis clan. Ook nu weer doden, een behoorlijk aantal gewonden,waar onder veel kinderen. De actie was gericht op verdachten, die op 25 juli de auto van Hamas leiders hebben gebombardeerd.Toen werden 5 Al Qassam leden en een jong meisje gedood. Meerdere verdachten, die Gaza hebben aangevallen zijn opgepakt. Hamas heeft een lijst van Fatah leiders die verbonden waren aan de strandexplosies. Samenwerking tussen Egypte, de PA en Israel hebben ervoor gezorgd dat de leden van de familie Hellas naar de Westbank konden vluchten. Men spreekt over 200 personen waarvan een deel al terug is en niet betrokken was bij de opstand. De 34 teruggekeerde Fatah loyalisten werden overigens onmiddellijk weer door de Hamas gearresteerd. Al deze rellen zijn begonnen toen Hamas politie huizen van de Hellas familie begon te onderzoeken. Het IDF heeft zaterdag 2 augustus wel een behoorlijk risico genomen door de Hamas familie (eigenlijk ook een terreurgroep) te beschermen tegen de Hamas. Volgens de Israëlische commandant kolonel Asheren was dit een belachelijke opdracht en dit alleen om Abu Mazen te helpen. Abu Mazen heeft trouwens niet meer dan 12 mensen asiel aangeboden. Waarom hij de andere vluchtelingen heeft geweigerd is een ieder een raadsel. Israel heeft het terug sturen zo veel mogelijk tegengehouden. Hun leven is volgens ontvangen informatie in te groot gevaar.

8. Hamas - Jordanië
Op 31 juli heeft Israel bekend gemaakt dat Hamas met Jordanië een dialoog is begonnen. Dat is nogal verrassend.Tot nu toe werd alleen via Egypte onderhandeld. Er blijken echter al langere tijd contacten te zijn.

9. Israel - Syrië
Yoram Turbowicz, namens Olmert, de chef van de onderhandelingen met Syrië trekt zich terug. Ook de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Mualem, de leider namens Syrië, verdwijnt van het toneel .
Door deze nieuwe situatie werdTurkije (de bemiddelaar) gedwongen een andere weg in te slaan. Nu zal het gaan praten met Israel en de Hamas. Maar ook met Jordanië dat na 9 jaar Hamas voor de eerste keer de hand reikt.
Ook Abu Mazen doet zijn best.Hij heeft 200 Hamas gevangenen vrij gelaten.
Deze landen zijn dus eigenlijk druk doende Bush voor zijn vertrek een cadeau te overhandigen.Of dat goed is voor de nabije toekomst blijkt van minder belang te zijn.

10. Hezbollah
Een belangrijke Hezbollah commandant deelt de UK Telegraph mee dat de militaire goep sterker is dan ooit. Het wil geen oorlog, maar het is in staat om iedere confrontatie met Israel aan te gaan.
Dit zelfde zegt Sheikh Kaouk, die de troepen, die langs de grens van Israel en Libanon liggen, leidt.
"wij zijn sterker dan ooit en klaar voor een oorlog. Als wij niet sterk zouden zijn dan was Israel al lang een oorlog begonnen"!

11. Zoon van een Hamas-leider
Dit verhaal wordt uitvoerig gepubliceerd. Van mij ontvangt U enkele uitspraken en niet het totale verhaal. Ik vind het nl. een ietwat benauwend, onlogisch en tegenstrijdig verhaal.

Masab geeft een interview aan een journalist in Californie.
*Voor de maaltijd bidden wij en danken G-d en Jezus voor het voedsel.
*Ik ben de zoon van een Hamasleider, die populair op de Westbank was, en ik ben Christen geworden. Ik heb de laatste tijd weinig gegeten. Gebrek aan geld. Ik leef nu samen met een vriend, die ik in de kerk getroffen heb.
*Ik ben mij bewust van de consequenties van deze ontmoeting.
*Ik ben 30 jaar oud, zie er uit als een Israëli en spreek goed Engels.
*Mijn vader werd 20 jaar geleden gearresteerd. Ik had geen idee dat mijn vader lid was van de Hamas.
*Op school studeerde ik Shasia, de Moslem wet. In 1996 werd ik gearresteerd omdat ik hoofd van de jeugdbeweging op school was.In de gevangenis begreep ik pas wat de Hamas voor betekenis had. Een negatieve organisatie. Niet integer, niet zo dom als de Fatah, wel zo corrupt.
*De Islam is een grote leugen. Mohamed wordt meer vereerd dan G-d. Onschuldige mannen worden vermoord, hun vrouwen worden geslagen.
*Ik hielp mijn vader, maar ik was geen lid van de Hamas.Ik deed dit omdat ik respect had voor hem.Hij was tegen moorden.
*Ik mis Israel en bewonder het als een land. Israel heeft het recht om zich te verdedigen.
*Als Palestijnen geen vijand hebben, vechten ze tegen elkaar.
*Jullie Joden zult nooit vrede hebben met Hamas. De Islam is daar tegen.
*Volgens de Moslems vocht Mohammed tegen de Joden. Dus daarmee doorgaan.Joden worden bekeken als apen en biggetjes.
*Volgens de Islam hebben de Joden geen recht op hun land.
*Terroristen zijn daarom helden.
*Hamas leden zijn wreed.
*Ik mis mijn familie, maar ik kan niet terug naar Ramallah.
*Ondanks dit alles ken ik mijn weg.
*Binnen 25 jaar is de Hamas verdwenen.
*Ik hoop een vrouw te ontmoeten die mij begrijpt. Zij moet natuurlijk wel gelovig zijn.
*Mijn volk haat me. Ik vergeef het hen.

12. Alleen Joodse werkers
Hierbij een reactie n.a.v. de terreur acties met bulldozers in Jerusalem een paar weken geleden.
Tijdens een maandelijkse mars, georganiseerd door ongeveer 30 rabbijnen, waar dit keer 6000 personen aan deelnamen, werd geroepen:
Wij willen alleen Joodse arbeiders!
Geef hen (de Arabieren) geen geweren!
Geef hen geen tractoren!
Geef hen geen banen!
Goedkope arbeid is dure arbeid!
Het is een nationaal probleem!
Een goede Joodse leiding zou harde maatregelen nemen en een einde maken aan het bloed vergieten.

13. Generaal Muhammad Suleiman
Op 1 augustus is de Syrische generaal Suleiman, de verbindingsman tussen Hezbollah en Syrië, in de Syrische havenstad Tartout vermoord. De details zijn tot nu toe onbekend.

14. Tsipi Livni
Minister van Buitenlandse Zaken, Tsipi Livni, die aan haar campagne is begonnen om voorzitter van Kadima te worden, ziet zichzelf als de directe opvolger van de nog steeds in coma liggende Arik Sharon. Volgens vrienden en aanhangers van Sharon is dit een verzinsel.
Zij was wel de enige politica, die aanwezig was bij de Sycamore Ranch bespreking waar werd beslist om Kadima op te richten.
Maar zij was uitgenodigd omdat zij toen minister van Justitie was. Sharon had geen opvolgers. Hij dacht steeds dat hij wel 120 zou worden.
Tijdens een conferentie in Jeruzalem zegt Bibi dat dit de eerste keer is dat een leidende politieke partij een deel van Jeruzalem wil afstaan. Dit is een politiek falen en een gevaar voor de veiligheid.
Bibi heeft overigens ook in 1993 gewaarschuwd voor eventuele gevolgen van toezeggingen.

15. Ahmadenijad en Assad
Op 3 augustus houden beide heren een persconferentie in Iran.
Volgens Assad overdrijven de media over de inhoud van de ontmoeting. Ahmadenijad is geen Westerling en ziet het "atoomprobleem" totaal anders.
Ahmadenijad zegt geen onderhandelaar te zijn, ook geen ambassadeur. "Ik heb geen boodschap"!
Hij zegt wel Frankrijk te hebben bezocht en gevraagd om van gedachten te wisselen over de atoomenergieproblematiek.
De relatie tussen Syrië en Iran is sterk. Wij zijn bereid te praten om vrede en veiligheid te realiseren.

16. Rabbijn Ovadia Yosef
De rabbijn, voorman van Shas, prijst Bibi Netanyahu. Op 3 augustus zegt hij belangstelling te hebben voor een dialoog om te kunnen samenwerken. Hij sprak ondermeer over het falen van het algemene onderwijs.
De rabbijn noemde Bibi mijn goede vriend, die veel heeft gedaan om de thora te laten onderwijzen Hij is ervan overtuigd dat Bibi dit zal blijven propageren.

17. Algemeen
In de Gaza-strook is het vechten geblazen. Hoe de Fatah en de Hamas ooit samen een land zouden kunnen hebben en dat samen ook nog beheren, is natuurlijk een makkelijk te beantwoorden vraag.
De grote meningsverschillen in de vele Arabische landen geven duidelijk aan dat de religie en politieke overtuiging eigenlijk niet bespreekbaar zijn. Het is het Midden Oosten en dat gebied zal nog heel veel tijd nodig hebben om te kunnen leven als Europa en Amerika.
In Israel is het gevecht ontstaan over de opvolging van Olmert. Afgezien van het gegeven dat we met ons allen de acrobatiek van Olmert niet moeten onderschatten, moeten we hopen dat zijn partijgenoten en coalitiepartners dit keer het belang van het land belangrijker vinden dan hun huidige functie. Kadima mag ook niet o.l.v. Livni de leiding houden. Dat zou een ramp voor het land zijn.
Dat Ovadia Bibi Netanyahu verheerlijkt is natuurlijk een duidelijk teken wat betreft de toekomstige houding van zijn Shas partij. Dat de rabbijn veel eerder zulke duidelijke taal had moeten spreken, is volgens mij een eigenlijk niet te accepteren nalatigheid.

Shalom,
Harry