woensdag 27 augustus 2008

Harry's Focus op Israel nr. 270

1.Inleiding
2.Olmert
3.GEORGIE
4.GILAD SHALIT
5.DE HAMAS
6.INTERVIEW MET ASSAD
7.Mike Huckabee
8.ISRAEL KORT
9.VLIEGTUIGEN
10.STEINITZ
11.LIVNI
12.BOTEN UIT CYPRUS NAAR GAZA
13.ONTVOERING
14.RUSLAND – SYRIE
15.BARACK OBAMA
16.RUSLAND - AMERIKA

1. INLEIDING

Er is een duidelijke aanwijzing, dat Rusland haar voormalige positie als supermacht weer aan het terugwinnen is. Wat dit voor invloed zal hebben op het Midden Oosten moeten we afwachten.
Wapenleveranties van veel landen aan derden zijn aan de orde van de dag. Ook het omgekeerde. Het annuleren van Amerikaanse leveranties aan o.a. Israel.
Israel heeft 200 gevangenen vrijgelaten. Deze werden in o.a.Ramallah ontvangen als helden. De toekomst van Gilad Shalit blijft onzeker.
Barak en Olmert zijn het niet eens over de begroting voor 2009 en Mofaz en Livni vechten om het leiderschap van Kadima, de door Sharon opgerichte partij, welke geleid wordt door Olmert

2. Ehud Olmert
Op 20 augustus zegt Olmert dat een mogelijk volgende oorlog met Libanon uitgevochten zal worden met andere wapens. "Wij waren in 2006 behoudend. Als echter Libanon een Hezbollah-staat wordt dan hebben wij op dit gebied geen beperkingen".
Zoals bekend waren er op 12 augustus parementverkiezingen in Libanon en werd Hezbollah opgenomen in het kabinet en eiste eveneens het vetorecht. Deze "partij" blijft bewapend en de nieuwe regering heeft verklaard het recht te hebben om bezet gebied te bevrijden. Een komende oorlog wordt dan niet alleen op het slagveld uitgevochten, maar ook in de grote steden.
Het toentertijd gevoerde beleid van de Israëlische regering met als minister van Defensie, de totaal onervaren Amir Peretz en eigenlijk ook Olmert, heeft dus nu nog haar negatieve uitwerking.

3. Georgië
De Russische plaatsvervangende chef van de Generale Staf Nagovitsyn beschuldigt Israel van levering van wapens aan Georgië en opleiding van militairen in dat gebied.
Deze opmerking werd gemaakt een dag voordat Assad van Syrië een bezoek bracht aan Rusland. Syrië heeft duidelijk de kant van Rusland gekozen. Daardoor is er toch ook een verandering gekomen in de verhouding Rusland - Israel en Rusland - Arabische landen.
Dat is duidelijk zichtbaar aan leveranties van wapens aan deze landen en Syrië.

4. Gilad Shalit
De Hamas in Gaza dreigt dat het lot van deze ontvoerde militair hetzelfde lot zal ondergaan als Ron Arad. Het verwacht van Israel dat onderhandelingen nu vlot zullen worden afgewerkt.Volgens verstrekte gegevens is Gilad nog in leven.
Olmert en zijn regering hebben vaak de waarschuwing ontvangen dat als inderdaad 200 terroristen worden vrijgelaten om Abu Mazen te steunen, dat de Hamas dan meer eisen zal stellen. Helaas accepteert Israel en de hele wereld zulk een situatie.

5. De Hamas

Het voorstel van Egypte en Jordanië om Arabische troepen in de Gaza strook te vestigen is door de Hamas verworpen. De P.A. ging wel akkoord. Ook Saoedie Arabie was groot voorstander.
Doel van dit voorstel: een totale herstructurering van Gaza.
Vanzelfsprekend was ook Fayyad, de 1e minister van de P.A., een vurig voorstander.
De Hamas woordvoerder zegt echter dat het zelf voor rust en orde kan zorgen. Hij vindt verder dat Abu Mazen totaal niet serieus is en eigenlijk alleen maar onrust veroorzaakt.
We moeten niet vergeten dat de Fatah, de partij van Abu Mazen, ook nog steeds Israel niet erkend heeft.
Ismail al Ashkar, wetgever van Hamas vreest dat zulk een genoemde maatregel uitsluitend goed is om de situatie van voor juni 1967 te herstellen. Dus Gaza naar Egypte en de Westbank naar Jordanië. Hamas weigert overigens om Palestijnen, die geen paspoort hebben, de grens over te laten steken.
Fatah officials zitten in Gaza en Fayyad weigert paspoorten uit te reiken. Dus zieke patiënten kunnen niet naar Egypte of een ander land. We spreken op dit moment wel over 1500 patiënten en studenten.
Een toch wel bijzonder vreemde situatie als men nog steeds gelooft dat Gaza en de Westbank bij elkaar horen.
Nog toevoegen dat Fatah eigenlijk een algemene politieke stroming is en Hamas een Islamitische beweging.
De verschillen zijn groot en op korte termijn ziet eigenlijk niemand een oplossing.
Daardoor zijn er toch zichtbare problemen tussen Egypte en Hamas. Kijk naar de doorbraak van Hamas jongeren enz. door de Egyptische grens enkele maanden geleden en het onderhandelen van Egypte met Hamas over het vrij laten van Gilad Shalit.
Hamas beschouwt zichzelf echter als de enige gezaghebbende regering in de Gazastrook. Daar zal een ieder aan moeten wennen.

6.Interview met Assad
Op 20 augustus geeft Assad aan Russische kranten een interview. Dit als introductie van zijn voorgenomen bezoek.
*Syrië steunt Rusland wat betreft de strijd tegen Georgië. Dit land verdraait de feiten en wil Rusland isoleren. Het Westen doet in deze haar best maar is er tot op heden niet in geslaagd. Kijk maar naar Syrië. Daar is het hen ook niet gelukt. Het volk is een eenheid.
*De problemen in de Caucasus en Centraal Azie kunnen zonder medewerking van Rusland niet worden opgelost.
*Rusland is weer een wereldmacht.
*Rusland en de wereld zien duidelijk dat Israel via haar militaire adviseurs grote invloed in Georgië hebben.
*De verhouding Ruslands - Iran is uitstekend.
*De Iranese luchtverdediging is beter dan die van Syrië. Daarom koopt Syrië van Iran en niet omgekeerd. Ook direct van Rusland.
*Amerika zal misschien een oorlog beginnen tegen Iran. De huidige Amerikaanse regering is een oorlogsregering. De consequentie is dat de hele wereld daarbij wordt betrokken.
*Syrië heeft goede vrienden. De OIC landen, de Arabische landen, Afrika en Latijns Amerika.
* De Hezbollah is een belangrijke politieke kracht in Libanon. Het wint steeds meer aan populariteit
*Een nieuwe Amerikaanse regering zal geen ander beleid voeren dan de huidige.
*Er zijn indirecte onderhandelingen tussen Israel - Syrië. Maar allereerst zullen de grenzen moeten worden vastgelegd.
*De situatie Christenen - Moslems in Syrië zijn uitstekend. Er is zelfs een Joodse gemeenschap. Er wonen veel Russen in ons land. Hier staat ook de oudste kerk ter wereld.
*Ik zal Russische reisagenten uitnodigen om hen de Christelijke heilige plaatsen te laten zien.

7.Mike Huckabee
De voormalige gouverneur van Arkansas is voor de 10e keer in Israel.
Hij zegt tegen verslaggevers:
*Israel moet soeverein blijven in de Westbank en Jeruzalem. Ik zie niet hoe Israel onafhankelijk kan blijven als het alleen maar land afstaat.
*Een 2-staten oplossing is geen oplossing. Er moet geen oplossing worden gezocht waarbij men grenzen niet kan verdedigen. Dat geeft nooit rust.
*Ik kon als kind al niet slapen tijdens de koude oorlog met Cuba. En dat was een afstand van 145 km. Nu is het 27 meter.
*Het gaat om het gebruik van het gezonde verstand niet van bepaald religieus denken.
Het is te gek om 2 regeringen te hebben.Zelfs als de verhouding Palestijnen - Israel goed zou zijn. De onderlinge verhouding bij de Palestijnen is al onaanvaardbaar.
*Ik heb ook geen idee waar er een Palestijnse staat zou moeten komen. In ieder geval niet op de lippen van Israel.Israel lijkt op een postzegel en de Arabische invloed op een grote zool.
*Waarom een staat naast het kleine landje dat aan de Joden sinds bijbelse tijden toebehoort. Het Joodse volk heeft recht op een eigen land, dat verdedigbaar moet zijn.
*Geen Palestijnse staat met een bevolking dat binding heeft met Hamas en/of Jeruzalem en/of de Westbank.
*Mijn observatie duurt al 35 jaar.Ik heb alle Arabische delen van Jeruzalem, Sderot enz. bezocht. Palestijnen moeten in Jeruzalem en de Westbank kunnen leven. Dit onder leiding van Israel. Israel moet echter de status bepalen.

8.Israel kort
73% van de Israëli’s steunt meer Amerikaanse betrokkenheid
58% van de Israëli’s meer EU interventie.

De huidige wapenstilstand wordt redelijk nageleefd. De bewapening van Gaza gaat echter gewoon door.Vrouwen worden opgeleid als zelfmoordenaars. Het beste voorbeeld is een 57 jarige vrouw, die in 2006 zichzelf in Gaza opblies.Toen waren er gelukkig niet meer dan 3 gewonden.

Op 20 augustus belt de Russische president Medvedev Olmert om de goede relatie tussen beide landen te onderstrepen. Dit gesprek vond plaat na aankomst van Assad, die in Rusland o.a.wapens wil kopen.

De Hamas leider Haniyeh zegt op 21 augustus geen vredesovereenkomst te tekenen welke niet inhoudt teruggave van Jeruzalem, de Jordaan vallei en terugkeer van de vluchtelingen. Jeruzalem zal,volgens hem, uitsluitend teruggegeven worden door bloed, shahids en verzet.

De afgelopen week hebben Amerika, Turkije en Israel een gezamenlijke zeeoperatie gehouden. Belangrijk: een goede coördinatie en samenwerking. Ook op gebied van medische hulp op zee en humanitaire steun. De landen waren tevreden over de resultaten.

Olmert doet er alles aan om een deal te maken met Abu Mazen. Dit natuurlijk voordat hij zijn functie vaarwel zegt. Als dit zou lukken dan zal Bush dat zeker accepteren.Ook de EU, de wereld en de Arabische landen. Dan zegt Olmert aan het volk: dit kunnen we bereiken.
Als het volk dan zou zeggen "NEE" dan heeft Olmert er wel voor gezorgd dat Israel de hele wereld tegen zich krijgt. Laten we hopen dat deze situatie zich niet zal voordoen

9. Vliegtuigen
Amerika weigert om Israel de Boeing 767 te leveren. Dit vliegtuig kan tijdens de vlucht bijgetankt worden. Amerika is bang dat het indirect tegen haar kan worden gebruikt. Afstand Israel - Iran is 1000 km. Als je maar goede vrienden hebt !!
Israel heeft overigens de F151 en de F161. Deze kunnen het hart van Iran bestoken.Israel ontwikkelt nu zelf een tanksysteem. Dus het is niet onmogelijk dat bij een mogelijke operatie meer vliegtuigen zullen moeten worden gebruikt.

10.Steinitz

De Likoed afgevaardigde stelt dat als Syrië de Iskander raketten van Rusland geleverd krijgt, dit een gevaarlijk scenario wordt. Israel zou daarom nu direct alle contacten met Rusland moeten verbreken. Zijn reactie kwam, omdat Syrië kritiek heeft geuit dat Polen Amerika toestaat in Polen een verdedigingssysteem op te bouwen. Syrië is overmoedig geworden vanwege de besprekingen met Israel. Dat zijn overigens indirecte contacten opgezet door Olmert.
De Russische vloot vaart op dit moment naar Tartus in Syrië .Dat zijn o.a. onderzeeboten met atoomraketten. Toen op 15 augustus Rusland met Georgië begon had Merkel een afspraak met Medevedev. Duitsland verkeert nu ook in een moeilijke positie. Ruslane en Duitsland zijn immers buren. De Russische ambassadeur in Israel heeft overigens medegedeeld dat Rusland geen plannen heeft om de Iskander raket aan Syrië te leveren. Assad heeft dit wel tijdens zijn bezoek vermeld. Rusland zou leveren en Syrië was bereid een en ander te installeren. Deze raket kan heel Israel bereiken.Het grootste deel van de Syrische bewapening is afkomstig van vriend Rusland. Ook Abdullah van Jordanië maakt zich zorgen. Maar Lavrov, de Russische minister van Defensie, verzekerde hem dat het uitsluitend handelt om defensieve wapens.

11. Livni
Onze minister van Buitenlandse Zaken spreekt de buitenlandse pers toe. Zij verzoekt een ieder geen druk op de onderhandelingen uit te oefenen. Dat werkt negatief.
Aangenomen mag worden dat zij verwijst naar het bezoek van Condoleeza Rice, die ten koste van alles een overeenkomst voor haar aftreden wil zien.
*Druk uitoefenen kan invloed hebben op bepaalde details
*Druk kan ook een 3e Intifada betekenen
*Druk heeft invloed op terugkeer van vluchtelingen. Werkt negatief
*Druk heeft invloed op de indirecte onderhandelingen van Olmert met Syrië. Ook dat is niet goed. Syrië wil internationaal worden geaccepteerd.Het zal dan wel moeten stoppen met het steunen van terroristische groepen.

12. Boten uit Cyprus naar Gaza

Zaterdag jl. hebben een aantal boten de Israëlische blokkade bij Gaza doorbroken. Een aantal linkse groeperingen hebben dit georganiseerd. Aangezien het niet ging om geweld, heeft Israel, na onderzoek van de schepen, een en ander toegestaan. Dit was een betere beslissing dan een negatieve provocatie. Volgens Haniyeh was dit het einde van de Israëlische blokkade. De boten FREE GAZ en LIBERTY verlieten vrijdagavond Cyprus. De activisten hadden 200 gehoorapparaten bij zich en 5000 ballonnen. De activisten kwamen uit 14 landen inclusief een dame van 81 jaar en de schoonzuster van Tony Blair. De totale bemanning werd toegejuicht door een paar 1000 Gazans In Cyprus was controle op wapens en bij terugkeer eveneens. Ook mensen werden gecontroleerd of er geen gezochte militanten bij zaten. Gaza heeft een bevolking bestaande uit1.4 miljoen inwoners. Het wordt geïsoleerd door Egypte en Israel. Daardoor is er wel gebrek aan brandstof, elektra en bepaalde basisgoederen.

13.ONTVOERING
De militande vleugel van de Islamic Yihad roept op 23 augustus alle bewapende Palestijnse groepen op om Israëlische militairen te ontvoeren. Dat is dan een oproep met veel mogelijkheden. Verwezen wordt naar de gevangenen, die tot nu toe vrij gekomen zijn.
Een ruil tussen Libanon en Israel leverde 5 terroristen op en Israel kreeg 2 doodkisten. Gilad Shalit zit nog gevangen en er wordt onderhandeld. Hij moet minstens 1000 terroristen opleveren en alle vrouwen, kinderen en ouderen.

Aan deze oproep ziet U hoe dom het was van Olmert en de regering om 200 gevangenen vrij te laten zonder enige tegeneis.

Op 25 augustus zegt Abu Mazen ook nog dat er nooit vrede komt als Israel niet alle gevangenen vrij laat. Deze opmerking maakte hij bij het welkom heten van de vrijgelaten bandieten.

14. Rusland - Syrie
Raanan Gissin,voormalig adviseur van de nog steeds in coma liggende Sharon, meent dat Rusland Syrië in de watten legt om verder te bouwen aan haar eigen supermacht.
Het gaat niet om Israel. Het is een internationaal spel en Israel is een van de spelers.Rusland stuurt haar eigen vliegtuigschip uit angst voor de Nato. Niet vanwege Georgië.
Volgens hem moeten we niet vergeten dat Rusland Syrië al hulp gaf voordat de botsing met Georgië begon. Nu is het strategie en geen economisch motief. Rusland toont nu aan dat het in het M.O.weer een supermacht is en dat het Westen niets in het M.O. kan regelen zonder Rusland hierbij te betrekken. Het verschil met het verleden: Rusland handhaaft de band met Israel.

15. Barack Obama
Ik houd me niet bezig met de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat ligt niet op mijn weg.
Wel wil ik vermelden dat op 25 augustus Obama heeft gezegd dat Iran door de wereld moet worden gedwongen om te stoppen met de ontwikkeling van haar atoomprogramma. Dit moet lukken via sancties en diplomatie. Israel mag niet met de rug tegen de muur staan en mag ook niet worden gedwongen om te moeten aanvallen. Als Iran atoomwapens krijgt dan verandert de totale situatie in die regio. Israel is een van onze sterkste bondgenoten in de wereld. Daarom mag het niet leven met de gedachte dat bepaalde landen haar van de kaart willen vegen.

16. Rusland - Amerika
Iran is, praktisch gesproken, een onderhandelingspunt voor beide landen.
Voorbeeld: Rusland blijft hangen aan Georgië. Dan dus Amerika aan Iran. Het kan dit land dan behoorlijk aanpakken. De VN ambassadeur, de Rus Chucki, zegt op de Amerikaanse tv dat Rusland Amerika kan weigeren om haar te steunen bij de aanpak van Iran en mogelijke andere wrijvingspunten. Kijk naar Amerika en de NATO zeeoefeningen. Amerika, Engeland, Frankrijk oefenen in de Perzische Golf. De vloot omvat ongeveer 40 eenheden. Dat is geen normale situatie.
Mogelijkheden:
1/Amerika is klaar voor een blokkade van de Perzische Golf. Daardoor ontvangt Iran 40% minder olie. Voeg toe de blokkade van de Straat van Hormuz. Daardoor kan Iran geen olietankers enz. meer beschieten.
2/mogelijke steun voor een aanval van Israel op Iran.
De EU werkt mee en ontwikkelt ook sancties. Dit alles bij elkaar zal succes boeken.
Maar Israel is niet klaar voor een aanval. Het noodzakelijke anti tankgeschut wordt pas in 2009 geleverd en Amerika wil Israel geen oorlog tegen Iran laten voeren.
We moeten niet vergeten dat Rusland Georgië heeft aangepakt. Daardoor is een groot deel van de wereld anti Rusland.
Maar Rusland is sterk en niemand kan in Georgië ingrijpen.
Het Westen vecht in Afghanistan en Irak.
Als we dit overzicht lezen dan zien we dat we toch op een vulkaan leven.
Het totale gevecht is een schaakspel waarbij we ons moeten afvragen of het uiteenvallen van de Sovjet Unie de maatschappij in een betere situatie heeft gebracht.
Tot slot blijkt dat het voor Israel een noodzaak is om alles op de voet te volgen, omdat steeds weer blijkt dat het inderdaad een belangrijke rol speelt in dat schaakspel.
Shalom,
Harry