dinsdag 12 augustus 2008

Harry's Focus op Israel nr. 268

1.Inleiding
2.TERREUR STOPT NIET
3. OPINIEPEILINGEN
4. KADIMA
5. Palestijnse Autoriteit
6. De BRITSE AMBASSADE
7. Gush Katif
8. President Peres
9. Gilad Shalit
10. Wapenstilstand
11. Tzipi Livni
12.SPANNING IN HET M.O.
13. Arbeiderspartij (de Avoda)
14. Jerusalem Kanker Centrum
15. Nederzettingen
16. Rode en Dode Zee
17. China en Israel
18. Iran – boekwinkels
19. Cijfers
20. Ahmed Qurei
22. Hamas kampen
23. ESFANDIAR RAHIM MASHAI
24. Politieke stroming in Israel


1.Inleiding
De Olympische Spelen, het enorme aantal brieven met vragen over de nieuwe stichting Lechaim, met vooral de daarin toegezegde steun, de problematiek rondom de vrijlating van Gilad Shalit, de wensen van Tzipi Livni, de spanning in het Midden Oosten, maar ook in Georgië, de droom van een kanaal tussen de Dode en de Rode zee, de vakantiekampen in de Gaza strook, dit alles is weer te veel om over te schrijven.
Dus vandaag korte artikelen en af en toe wat commentaar.

2. Terreur stopt niet

Op 6 augustus tracht een 26 jarige vrouw uit Bethlehem een wacht bij de Rachel controlepost met een mes te lijf te gaan.
Diezelfde dag wordt een Arabier in Hebron onderzocht. Hij blijkt een mes van ongeveer 30 cm lang bij zich te hebben. Hij geeft tijdens het ondervragen toe een wacht te willen dood steken. 's Avonds arresteert het IDF ten zuiden van Hebron 4 terroristen.
Tijdens het onderzoek bij hen thuis werden bergen wapens gevonden.
In de omgeving van Binjamina werden cocktail bommen naar de Israëlische radio gegooid en in Jenin (Noord Samaria) kwam een IDF groep onder vuur te liggen. Dit is een kort overzicht van slechts 1 dag !!!
En onze 1e minister is druk om onder alle omstandigheden een overeenkomst te sluiten met onze geweldig betrouwbare buren en andere vrienden.

3. Opiniepeilingen

Op 5 augustus werd het volgende overzicht gegeven:
Populariteit van Abu Mazen 68% ( Fatah)
Haniyeh 32% (Hamas)
77% wil een dialoog tussen Hamas en Fatah zonder condities
12% met condities
11% wil geen dialoog
64% steunt het 2 staten voorstel
46% wil 1 staat. Dus Joden, Christenen en Moslems samen

4. Kadima

Deze jonge door Sharon opgerichte partij houdt in september voorverkiezingen. Het gevecht om de stemmen is in volle gang. Er is een voorstel dat kandidaten zich verplichten om, als zij niet hebben gewonnen, lid te blijven van de partij. Het gaat in deze dus om de lijsttrekker, die ook automatisch dan voorzitter wordt.
Als we ons realiseren dat Kadima geboren is uit vnl. overlopers van de Arbeiderspartij en de Likoed, dan is deze bepaling eigenlijk een lacher maar ook weer gevaarlijk. Kadima is het land gaan leiden en heeft dat toch eigenlijk gedaan als een partij zonder voldoende kennis van zaken en zonder een hechte achterban.
Libanon was een fiasco, Olmert heeft privé problemen en is de minst populaire premier, die Israel tot nu toe heeft gehad ,Iran wordt door de regering verkeerd aangepakt en de terugtrekking uit de Gaza strook is een catastrofe gebleken.
Minister Tzipi Livni is de ontwerper van het genoemde voorstel. Verder is gebleken dat veel leden niet uit Joodse kringen komen. Bij Kadima mag men 1x betalen en dan is men kiesgerechtigd. Dit is dus indirecte corruptie. Bij alle andere partijen worden zwaardere eisen gesteld. Terecht omdat er anders iedere keer eigenlijk een invloed kan worden gecreëerd, die niet in het belang van het land zou kunnen zijn.

5. Palestijnse Autoriteit

Op 6 augustus heeft Israel toegezegd deze maand 150 gevangenen vrij te laten. Abu Mazen wil eveneens Marvan Barghoutti vrij hebben.
Saeb Erekat, hoofd van de onderhandelaars bevestigt dit alles.Volgens hem staan veel belangrijke PA figuren op de samengestelde lijst.
Volgens Erekat hebben Olmert en Abu Mazen tijdens hun ontmoeting ook de algemene situatie besproken. Belangrijke onderwerpen waren ondermeer: Jeruzalem en de nederzettingen.

6. De Britse ambassade
Afgevaardigden van de nederzettingen worden niet meer uitgenodigd op evenementen van de ambassade. Op de 82ste verjaardag van koningin Elisabeth waren 3 afgevaardigden aanwezig.
De heer Blunt, Engels parlementslid, klaagde bij de minister van Buitenlandse Zaken. Blunt steunt de PA en Arabische en Palestijnse zaken.
De ons allen bekende Saeb Erekat heeft ook geprotesteerd. Volgens hem zijn de nederzetttingen illegaal.

7. Gush Katif
Het is precies 3 jaar geleden dat op 11 augustus de bewoners van dit gebied en Noord Samaria uit hun huizen werden verdreven. Op het moment dat de laatste militairen dit gebied verlieten, begon de afbraak van de huizen, de synagogen en de broeikassen.
Het smokkelen ging bloeien en is nog steeds niet gestopt.
In Oslo ging Israel niet met lege handen naar huis. In Gush katif werd uiteindelijk Hamas de grote overwinnaar. Een overwinnaar, die weigert Israel te erkennen.

P.S. Ik voeg een verhaal (in het Engels) toe van een soldaat (een meisje) dat meegewerkt heeft aan de ontruiming van Gush Katif. Zij biedt nu haar verontschuldigingen aan. Een vertaling ontvangt U op korte termijn.

8. President Peres
Onze president was aanwezig bij de opening van de Olympische Spelen. Er waren speciale maatregelen getroffen wat de behuizing betrof, opdat hij de Shabbat in ere kon houden.
In zijn toespraak tot het Israëlische team ziei hij o.a.
"Ik heb vertrouwen in jullie.Jullie zijn jong, getalenteerd en jullie inzet zou moeten worden beloond. In alle aspecten van het leven zijn Israëli’s met niets begonnen. En we hebben toch de top bereikt. Op het gebied van landbouw, het filmen, techniek enz., nu dus ook in sport. Jullie zijn het voorbeeld voor de jeugd.
Peres had tijdens zijn verblijf diverse politieke ontmoetingen. Ondermeer met de Chinese president Hu Jintao.
Het meest besproken onderwerp: Iran. Peres merkt dan ook op dat Iran niet een Israëlisch probleem is, maar een internationale zaak.
Het is noodzaak dat de wereld dit gaat inzien.

9. Gilad Shalit
Velen menen dat het een onjuiste zaak is om op dit moment weer gevangenen vrij te laten.Israel heeft al heel veel gedaan om de Fatah en Hamas tegemoet te komen.
De Gazans krijgen veel medische hulp. Kinderen worden gered, omdat Israëlische doktoren hen behandelen. Onze doktoren vragen niet: wie of wat ben je !! Hier zijn ook kinderen van de Hamas bij.
Wij hebben onze goede wil getroond en Abu Mazen wil maar steeds meer en volgens de laatste berichten krijgt hij ook nog zijn zin.
Olmert heeft immers nets meer te verliezen. Hij kan alleen maar iets winnen. Olmert heeft vandaag Abu Mazen voorstellen gedaan waarvan ik me afvraag of hij bij het samenstellen te veel gedronken heeft. Ik voeg dat dan ook nog niet toe.

10. Wapenstilstand

Over ongeveer 3 weken is het weer Ramadan. Het "Popular Resistance Committee
(PRC)" waarschuwt nu al voor botsingen.
Volgens de PRC laat Israel te weinig gevangenen vrij en zijn er te veel controleposten o.a. Rafiah.
Abu Mujahad, official van de PRC, zegt: de politie moet stoppen, de militairen moeten nu optreden. Dat wordt dan dus het open breken van de afspraak, van de "calm" de tijdelijke wapenstilstand.

11.Tzipi Livni
Precies 2 jaar geleden heeft Livni, onze minister van Buitenlandse Zaken, de ouders van Ehud Goldwasser, Eldad Regev en Gilad Shalit gezegd geen wapenstilstand met Hezbollah te aanvaarden als de 3 jongens niet zouden worden teruggestuurd.
Op 25 juni 2006 werd Gilad bij een aanval op een Israëlische post door de Hamas afgevoerd. Twee weken later liepen de 2 andere militairen in een hinderlaag van de Hezbollah.
Direct na de ontvoering maakte Livni een plan voor het opzetten van een internationale vredesmacht en een wapenembargo tegen de Hezbollah.
Bush waarschuwde dat Israel niet kon blijven vechten tot dat de jongens werden bevrijd. Dat zou hij niet blijven steunen.
Op 11 augustus wordt er een wapenstilstand afgekondigd. Maar de 3 jongens zitten dan nog vast.
Nu, na 2 jaar, heeft Israel 2 lijken ontvangen. De spanning van leven of dood was er tot de laatste minuut.Gedurende deze hele periode is ook het Rode Kruis nooit toegelaten .
Nu is Livni kandidaat voor het Kadima-leiderschap. Maar de Unifil kijkt toe en het Libanese leger eveneens. En Shalit zit nog vast en wij accepteren alles.Zelfs dat misschien Livni Olmert zal opvolgen.
Behalve zulk een situatie wordt het hoog tijd dat we een regering krijgen, die niet steeds toegeeft om toch maar de bekende goede beurt te maken bij de internationale wereldmachten.

12. Spanning in het M.O.
Enkele Amerikaanse boten worden toegevoegd aan de vloot in de Rode Zee.
Amerikaanse destroyers, begeleid door Israëlische boten varen door het Suez kanaal om Amerikaanse atoomonderzeeërs te vergezellen. Een extra boot voor voeding, materiaal enz. is toegevoegd.
2 Amerikaanse zeegroepen oefenen in de Golf. Alles bij elkaar genomen praten we verder over 65 vliegtuigen en diverse helikopters.
Dit alles is de sterkste zeemacht sinds de Tweede Wereldoorlog.
Ook Israel is druk doende zich voor te bereiden of vecht klaar te zijn. Men kan dit als een bedreiging zien. Ook als machtsvertoon. Macht maakt echter indruk en houdt anderen rustig.
Rice zegt: wij hopen dat er redelijke mensen zijn in Iran, die weten hoe het land te leiden.

Ik wil hier toch enkele aspecten welke wij allen zien in Georgië, toevoegen.
Rusland stopt niet met bombarderen ondanks het aanbod van Georgie om een wapenstilstand af te kondigen.
Bush roept Rusland op om te stoppen en voegt daar aan toe dat dit alles buiten elke proportie is. Rusland zegt door te gaan totdat alle troepen zich hebben teruggetrokken en dan ook nooit meer zullen terugkeren. Het bombardeert steden en als Bush nogmaals oproept zendt Rusland als reactie nog eens 10.000 militairen naar het slagveld.
Moskou toont aan dat Amerika Georgië niet steunt. Amerika wil praten maar niet meer vechten.
Mijn Focus concentreert zich op het M.O. in het bijzonder op het Joodse land Israel. Daarom toch deze toevoeging.
Met alle respect voor onze vrienden en onze bondgenoten, maar de botsing Rusland -Georgië heeft ons nogmaals geleerd dat, indien noodzakelijk, wij uitsluitend op ons zelf kunnen bouwen en niet afwachten of hulp door derden zal worden geboden.
Hulp ontvangen wij als het denkelijk te laat is.Laten we met ons allen overigens vurig wensen dat wij met zulk een situatie nimmer zullen worden geconfronteerd
Israel heeft overigens wapenleveranties aan Georgië gestopt. Het is bang dat Rusland dan leveranties aan Iran en Syrië zal verhogen.
Tevens kan worden geconstateerd dat veel voormalige Georgiërs, nu wonend in Israel, hun land graag zouden willen helpen verdedigen tegen de Russen.

13. Arbeiderspartij (de Avoda)
De partij steunt een voorstel om een referendum te houden voordat Israel de Golan Hoogvlakte aan Syrië overhandigt als onderdeel van een overeenkomst.
Zij verwijzen in deze o.a. naar Rabin die in zijn jaren ook zulk een voorstel heeft gedaan.
Zulk een referendum kost wel ongeveer Euro 20 miljoen.
Het doel van dit voorstel: Olmert dwingen om te stoppen met zijn onaanvaardbare voorstellen aan Syrië.

14. Jeruzalem Kanker Centrum
Dit centrum is 10 maanden geleden opgericht ter nagedachtenis aan Yuri Shtern, die de Knesseth Christian Allies Caucus heeft opgericht.
Er is nu een tekort aan financiën. Het tekort is US $ 15000. In korte tijd heeft het centrum al wel 500 patiënten behandeld.
De Caucus wil betere relaties tussen Christelijke organisaties en Israel opbouwen.
Het ICEJ (de Christelijke Ambassade) de Bridges for Peace en de Christian Friends of Israel, hebben ieder US $ 5000 gestort, opdat het Centrum in ieder geval weer 6 maanden kan doorwerken.
Marik Shtern, zoon van Yuri, zegt bijzonder onder de indruk te zijn van deze steun. Ook omdat zijn vader de Caucus heeft opgericht.
Volges Malcolm Hedding, directeur van het ICEJ, is het een voorrecht om aan zulk een project te mogen meewerken.

15.Nederzettingen
De EU zegt dat Israel het vredesproces ondermijnt, omdat het nieuwe huiseenheden in het gebied van Jeruzalem bouwt. De geloofwaardigheid is weg. Het Franse EU presidentschap zegt bijzonder bezorgd te zijn.Volgens haar is dit alles illegaal en tegen de Internatonale wet.
Door het bouwen voorkomt Israel finale status onderhandelingen en een 2 staten oplossing.Israel heeft een tender uitgeschreven voor 447 huizen. Een Amerikaanse Road Map roept Israel op om de bouw te bevriezen .
Ik verwijs graag naar een in mijn weblog toegevoegde dvd, welke op duidelijke manier laat zien wat de rechten zijn van het Joodse volk en hoe haar geschiedenis er eigenlijk uitziet. http://www.terrorismawareness.org.what-really-happened/

16. Rode en Dode Zee

De Wereldbank heeft US $ 14 miljoen geïnvesteerd in een studie om een kanaal te graven tussen de Rode en de Dode zee.
Dit voorstel ligt al jaren op tafel.
In 1984 was ik uitgenodigd om een presentatie bij te wonen van dit enorme plan. Dat heb ik nooit vergeten. De presentator leek op Ben Gurion en zijn visie eigenlijk ook.
Als er niets gedaan wordt dan mag men aannemen dat in het jaar 2050 de Dode zee droog ligt. Een kanaal zou de Dode zee op niveau houden en tevens water en elektra in de wijde omgeving verzorgen
Er wordt nu weer een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de gevolgen.
Dus de technologische, de economische en de natuur problemen Israel, Jordanie en de PA zouden de vruchten plukken van zulk een project.
Dat zou een kanaal of een pijpleiding kunnen worden. Bepaalde deskundigen beweren dat het slecht is voor de koraalrotsen en de natuur.
Maar anderen stellen dat het een vredesvallei wordt. Langs het kanaal casino's, hotels, toeristencentra, industrie enz.
Alles bij elkaar zouden daar meer dan 3 miljoen mensen een goed leven kunnen opbouwen.

17. China - Israel
China heeft zakelijke contacten en een goede relatie met Israel.
*het heeft veel werk verricht bij het graven van de Carmel tunnel
*het wordt belast met het verzorgen van treinverbindingen in Israel
*het heeft 7 brugkranen in de haven van Haifa gebouwd

De Chinese ambassade bevordert het zaken doen. Dat was in 1992 US $ 50 miljoen en in 2007 US $ 4.6 miljard.
Voor het zakelijke gebeuren wonen er op dit moment ongeveer 550 Chinezen in Israel.
China heeft tevens goede relaties met Iran en de Arabische wereld. Enkele weken geleden was hier in Israel een Chinese ploeg om opnamen te maken over het land, in het bijzonder de oude cultuur.

18. Iran - boekwinkels
De regering controleert de boekverkoop in dat land. Resultaat is dat in 9 provincies niet meer dan 3 boekwinkels te vinden zijn. In dat gebied wonen wel 8 miljoen mensen.
Een slechte zaak voor de algemene ontwikkeling.
In 1956 waren er in Tabriz 30 winkels.Toen 290.000 inwoners.
In 2006 28 winkels.Toen al 1.4 miljoen inwoners.
In 1956 in dat gebied 900 studenten en in 2006 66000 studenten!

19. Cijfers

Wat is de grootste bedreiging voor Israel?
24% Arabische landen en Iran
24% Corruptie
22% Armoede
12% Terreur aanslagen

Voert Israel een goed beleid?
2007 74% nee 16% ja
2008 60% nee 24% ja

20. Ahmed Qurei
Qurei heeft in Amerika op10 augustus gesprekken met Fatah aanhangers
*Wij zullen vechten voor een binationale staat als Israel niet akkoord gaat met een 2-staten oplossing.
*Israel zal dan wel terug moeten naar de grenzen van 1967.
*Olmert en Abu Mazen zullen elkaar nog wel ontmoeten. Maar Olmert kan weinig doen.

21.Gaza

Hamas heeft het totale kader van Fatah gearresteerd en controle uitgevoerd op alle Fatah bezittingen.
Oorzaak: de Hilles familie. Hoewel Hilles de Fatah groepen,die Hamas hielpen, steunde is hij toch opgepakt.
Hamas heeft ook andere centra overgenomen. Daar is geen woord door de media aan gewijd.

Barak meent dat het niet verkeerd is om Gaza binnen te trekken. Maar dan moeten er wel maatregelen worden getroffen en een wapenstilstand afgeroepen.
*Al zouden we alles doen om het een ieder naar de zin te maken, dus het regime vernietigen, dan blijft het Palestijnse volk zich toch bezet voelen en kiest voor de Palestijnen
*Over vrede praten is niet vrede maken !!
*Hamas is nu sterker dan de Fatah

Maar Barak ziet de kracht van Hamas niet als een bedreiging.

*Door de tijdelijke wapenstilstand zijn er minder raketten afgevuurd. Alleen als het IDF in Gaza zich zou vestigen dan kan men het afschieten in bedwang houden
*Ook Hezbollah is na Libanon sterker geworden.Wij waren toen niet voorbereid!

Wel nog even opmerken dat door de "schoonmaak" in Gaza de Hamas beduidend sterker is geworden en daardoor de kans op rust en mogelijke onderhandelingen groter. Of we zouden Gaza moeten bezetten en de PA laten overheersen.

22. Hamas kampen
Ongeveer 200 jongeren in Hamas uniform lieten zondag zien wat zij allemaal geleerd hebben in de vakantiekampen.
Zij werden opgeleid voor een militair optreden en onderwezen in de Moslem ideologie. Door de tijdelijke wapenstilstand was het makkelijk om dit allemaal te organiseren.
Volgens een Hamas leider: dit is onze toekomst. Dit zijn de nieuwe leiders.
Door de terugtrekking uit Gush Katif heeft Hamas de mogelijkheid dit allemaal te organiseren.
Niet vergeten dat, algemeen gesproken, de Hamas Israel haat en dat de jeugd hier naar luistert. Dat als er samen geleefd moet worden, dat er dan nog veel werk aan de winkel is om het Hamas fanatisme om te buigen.

23. ESFANDIAR RAHIM MASHAI
De vice president van Iran zegt op 11 augustus dat Iran een vriend is van de hele wereld, Israel niet uitgezonderd.
Diverse Iranese kranten hebben dit overgenomen. Mashai heeft de verantwoordelijkheid van het toerisme en historische gebieden.
"Iran wil geen oorlog en bevriend zijn met Amerika en Israel. We moeten onze kennis, onze wetenschap gebruiken voor vrede."

24. Politieke stroming in Israel

De Nationale Religieuze Partij en de Nationale Unie zijn druk bezig een lijst te maken opdat er een goede samenwerking zal zijn die vertegenwoordigen: de religieuze stromingen en de traditionele beweging. Dus Zionistisch - religieus.
Zulk een platform zal zich vooral moeten bezighouden met ontwikkeling en Joodse identiteit.
De vraag is natuurlijk hoe deze stromingen te bundelen. Het is wel hard nodig dat onze ideologie wordt verkondigd en dat er een samenwerking tot stand komt.
Als platform of als samensmelting van diverse partijen.
Men zal doordrongen moeten zijn van het algemeen belang en op een behoorlijke afstand pas het eigen belang.
Shalom,
Harry