zondag 7 september 2008

Harry's Focus op Israel nr. 271


1.Inleiding
2.Livni en Condoleeza Rice

3.Tsipi Livni
4.Daniel Ayalon
5.Ephraim Sneh
6.Ehud Olmert
7.Sarah Palin
8.Gilad Shalit en Hamas
9.Masoud Jazayen
10.De Likoed
11.Olmert - Abu Mazen
12.Rusland
13.Meshaal – Soedan
14.Iran
15.Hamas
16.Gaza Strook
17.Ghajar
18.Voorstel Westbank
19.Sarkozy, president van Frankrijk
20.Huidig beeld
21.Quiz
22.Hezbolla
23.Wapenleverantie

1.Inleiding

Bush en Condoleeza Rice doen er alles aan om voor het beëindigen van hun ambtstermijn nog wat positiefs te bereiken.Olmert geeft hier zijn volle medewerking aan.
Bij Olmert ligt dat natuurlijk moeilijker, omdat hij vanwege de diverse ondoorzichtige zaken, zich als leider van Kadima moet terugtrekken.
Volgende week weten we wie Kadima gaat leiden, of er een overgangsregering komt of toch vroegtijdige verkiezingen.
Ook Abu Mazen verkeert in een moeilijke positie en, ondanks alle internationale en Israëlische steun lukt het hem niet vooruitgang te boeken in het zogenaamde vredesproces en een betere verstandhouding met Hamas in de Gaza-strook.
In dit kader doet Olmert totaal onverantwoorde zaken en is het onbegrijpelijk dat hij toch nog steeds niet naar huis is gestuurd.
President Sarkozy doet zijn best om invloed te krijgen in Syrië. Maar met zijn Franse charme komt hij geen stap verder.
Bashir Assad, de president van Syrië praat veel en geeft de indruk dat hij via bemiddeling van o.a. Turkije met Israel vrede wil sluiten.
Belangrijk voor Israel het gegeven dat Nefesh be'Nefesh de immigratievoorbereidingen uit vnl. Amerika en Engeland heeft overgenomen van het Joods Agentschap.

2. Livni en Condoleeza Rice
Tijdens een persconferentie zegt Condo dat ze niet geloofd dat Israel haar activiteiten in de Westbank wil uitbreiden. Livni voegt toe dat zij zich niet laat beïnvloeden wat betreft het te voeren beleid. Er zijn onderhandelingen gaande maar niemand moet vergeten dat wij als politici een beleid hebben en dat dan ook volgen.
Rice: de activiteiten in de Westbank zijn negatief t.a.v. de gevoerde onderhandelingen.
Wij moeten vertrouwen opbouwen!
De woordvoerder van Olmert stelt dat er een overeenkomst is te sluiten voor het einde van het jaar. Sharon is door acceptatie van de Road Map in 2003 akkoord gegaan met een totale bouwstop. Daar heeft men zich echter nooit aan gehouden.
Barak, de leider van de Arbeiderspartij en minister van Defensie gaat eveneens akkoord met uitbreiding via de bouw, maar Abu Mazen blijft zijn pootje strak houden en stelt alles of niets.
Olmert tracht gebruik te maken van de vakantie.Veel Knesset leden zijn afwezig en Condo gebruikt Olmert ondanks het gegeven deze man eigenlijk niets meer in de melk te brokkelen heeft. Zij tracht een overeenkomst door te drukken.
Olmert vertrekt na de primaries van Kadima. Het is niet onmogelijk dat hij zijn kamer dan moet verwisselen met een keurig ingerichte cel.
Abu Mazen heeft een bezoek gebracht aan Qatar. Hij heeft politieke steun en financiën nodig.
Aangezien Condo ook geen succes heeft geboekt in Oost Europa, hebben de diverse politieke leiders ons allen in een moeilijk overzichtbare situatie gebracht, welke makkelijk ontvlambaar is.

3. Tsipi Livni
Op de lijst van Forbes Magazine staat een overzicht van de machtigste vrouwen.
Livni is nr. 52. Zij was vorig jaar nr.39
Condo is nu nr.7. Zij was vorig jaar nr.4
Kanselier Angela Merkel is al 3 jaar nr.1
Merkel vecht voor verbetering van de economie, verhoging van de W.W. leeftijd en toevoeging van meer vrouwen in hoge functies.

4. Daniel Ayalon
De voormalige Israëlische ambassadeur in Amerika wordt lid van Yisrael Beiteinu en zet zich in om een Knesset zetel te bemachtigen. Samen met voorzitter Avigdor Lieberman werkt hij aan versterking van deze partij.
Ayalon wordt voorzitter van de wereldorganisatie als opvolger van de overleden Yuri Stern. Hij zegt dat we in moeilijke politieke tijden leven en dat is voor hem de belangrijkste reden om zich bij Yisrael Beiteinu aan te sluiten.
Ayalon is eveneens voorzitter van Nefesh beNefesh.
Nefesh beNefesh neemt dit werk over van het Joods Agentschap. Daarmee wordt de begeleiding beter en dus ook de kwaliteit. Het Joods Agentschap (Jewish Agency) is de basis waardoor Israel is opgebouwd. Het was jarenlang over de hele wereld de vertegenwoordiger van het Joodse volk. Het is een oude instelling en verder is na korte tijd al gebleken dat door de aanpak van NbN er amper immigranten het land weer verlaten.
Het programma van Ayalon o.a.:
Verandering van het kiesstelsel,
Invoering van het burgerlijk huwelijk,
Uitwisseling van bepaalde gebieden. Arabieren moeten in een Arabisch land leven.

5. Ephraim Sneh
Sneh heeft enkele weken geleden de Arbeiderspartij verlaten. Hij heeft de presidentskandidaten MacCain en Obama een brief, inhoudend 8 punten, gestuurd.
* Israel gaat nooit akkoord met een atoombom, welke in handen zou zijn van Iran.
* Een gezamenlijk internationaal optreden is van groot belang.
* Stop met het leveren van onderdelen.
* Boycot de Iranese banken
Sneh heeft ook Oostenrijk en Zwitserland bezocht om te lobbyen. Beide landen hebben het plan om gedurende de komende 10 jaar te investeren in Iraans gas en olievelden.
Sneh verwijst o.a. naar de Holocaust en de veiligheid voor Israel.
"Nu investeren staat gelijk aan het investeren in 1938 in Krupp Steelworks.Dat verbleekte de gezichten van de Oostenrijkers”.

Al Kuds schrijft vrijdag in haar blad dat Iran aan Hezbollah lange afstandsraketten levert. Een betere kwaliteit dan de raketten tijdens de 2e Libanese oorlog.
Als Israel Iran zou aanvallen dan zal de Hezbollah zich t.a.v. Israel niet onbetuigd laten.

6. Ehud Olmert
Zoals al gezegd, Olmert doet er alles aan om met Abu Mazen en Bush tot een basisovereenkomst te komen.
Een moeilijke opgave, omdat de PA alle belangrijke punten wil hebben.
Olmert is ook doende om andere landen (het Kwartet, Jordanië, Egypte enz.) bij de onderhandelingen te betrekken.
Olmert heeft in deze wel Condo ingepakt, maar Abu Mazen is nog lang niet tevreden.
Olmert heeft zelfs Chaim Ramom, Yossi Beilin en een Amerikaanse zakenman Daniel Abraham, naar Abu Mazen gestuurd.
Eli Yishai, de leider van Shas, merkt op dat Olmert zich onjuist opstelt door ook over Jeruzalem te onderhandelen.
Volgens hem is Olmert druk doende iets te forceren.Het resultaat zal tenslotte zijn:
meer terrorisme en zwaardere eisen.
Uiteindelijk is het totaal onjuist om internationale inmenging te bevorderen.

7. Sarah Palin
Ik houd me niet bezig met de Amerikaanse verkiezingen. Maar het is toch weer opmerkelijk welke blunders de pers maakt en wat al die media mensen doen om toch maar iets te brengen dat sensationeel is.
Het enige wat nog niemand gelezen heeft hoe vaak die dame, die in korte tijd bijzonder populair is geworden, naar de toilet gaat.
Het is toch de hoogste tijd dat de invloed op het dagelijkse gebeuren niet meer door de media wordt bepaald, maar door de gekozen afgevaardigden. Waar dan ook ter wereld.
Mevr.Palin is gouverneur van Alaska. Israel heeft steeds de beste relaties onderhouden met deze staat en Palin heeft diverse culturele gala evenementen bijgewoond.

8. Gilad Shalit en Hamas

De woordvoerder van de militaire vleugel van Hamas zegt op 30 augustus dat uitlevering van Gilad niet gebeurt met het uitsluitend vrij laten van 450 gevangenen.Dat moeten er minstens 1000 zijn, aldus een Engels Arabisch dagblad.Obuda, de woordvoerder, gaat niet akkoord met de lijst, die Ramon heeft samengesteld. Dat wordt door de Hamas bepaald.
Inmiddels is het aantal voor de uitlevering van Gilad verhoogd tot 1500.
De heren Diskin en Dekel menen dat het hoog tijd wordt dat de isolatie van Gaza wordt verhoogd en dat er dwingend moet worden opgetreden.

9. Masoud Jazayen
De plaatsvervangende opperbevelhebber zegt op 30 augustus dat als Iran wordt aangevallen de consequentie een 3e wereldoorlog zal zijn.
De houding van Israel en Amerika is de oorzaak. Beide landen breiden uit. Kijk naar Soedan, Irak, Afghanistan, Caucasus.
Wij moeten vrede bevorderen en stabiliteit in de wereld creëren, aldus Jazayen.
De Iranese minister van Defensie Najjar voegt toe dat Iran de kwaliteit heeft om een Amerikaanse bedreiging op te vangen.
"U allen hebt gezien hoe de Zionisten in Libanon een nederlaag hebben geleden".

10. De Likoed
Gedurende de afgelopen dagen is ook de voormalige commissaris van politie Asraf Hefetz lid geworden van de Likoed. Hij was een Labour-man.
Het verschil tussen de diverse partijen is gering. Er zijn amper verschillen over vrede en de prijs, welke daarvoor zou moeten worden betaald.
Bibi Netanyahu zoekt het centrum op en daar voel ik me thuis, aldus Hafetz.Bibi is druk doende bekende figuren naar zich toe te trekken. Dat zijn, algemeen gesproken, geen politiek geschoolde figuren. Wellicht is dat een voordeel.

Maar het enige voordeel zou zijn als we een kiesstelsel krijgen, waarbij de gekozene verantwoording verschuldigd is aan de kiezer. In het huidige verhaal zie ik de Knesset leden meer als ambtenaar met een heel goed salaris en niet als iemand die het land leidt. Het gevecht om een plaats op de kieslijst en het zich buigen om toch maar een crisis te voorkomen loopt zo langzamerhand de spuigaten uit.

11. Olmert - Abu Mazen
Zondag 31 augustus verwijt Olmert tijdens hun ontmoeting Abu Mazen dat hij Samir Kuntar heeft ontmoet. Kuntar is de man, die een aantal moorden op zijn geweten heeft en met 4 andere gevangenen is vrijgelaten in ruil voor 2 doodskisten met Israelische soldaten.
Olmert zegt wel: ""U bent geen man van terreur. Dit had ik niet van U verwacht""!
Dichter, onze veiligheidsman, meent dat er geen onderhandelingen onder druk moeten worden gevoerd. We moeten geen plotselinge overeenkomsten voorgeschoteld krijgen.
Livni heeft een probleem. Haar concurrent bij de interne verkiezingen van Kadima zegt dat Livni het Kadima beleid niet volgt. Zij is het hoofd van de onderhandelaars en praat ook over Jeruzalem. Daarmee gaat zij over de rode streep.
Abas heeft Olmert gewaarschuwd en hem gezegd dat Olmert geen mandaat heeft om toezeggingen te doen. Hoewel Shas eigenlijk de regering zou moeten verlaten, zegt het Jeruzalem is tot nu toe geen onderwerp!
Shteinitz reageert door te stellen dat in geen ander land de leider van de regeringspartij, die aan het einde is van de regeerperiode zulk een discutabele overeenkomst zal afsluiten.
Abu Mazen zegt overigens aan Olmert: alles of niets
Nog te melden dat Olmert afgelopen dagen nog zwakker in zijn schoenen staat, omdat hij nu een 7e zaak onder ogen heeft gekregen en daarover ondervraagd is.
Maar Olmert blijkt doof te zijn, schudt Abu Mazen de hand en zegt hem: Wij moeten Anapolis afwerken!
Erekat zegt: nee. Allereerst de status van Jeruzalem vastleggen en tegelijkertijd het probleem van de 4 miljoen vluchtelingen oplossen.
Wij willen een onafhankelijke staat met Jeruzalem als hoofdstad.

Hoewel al enkele keren herhaald, het is toch eigenlijk te gek om over te praten dat een 1e minister, die aangekondigd heeft na de interne Kadima-verkiezingen af te treden, in de komende dagen toch nog politiek bezig is en voorstellen doet, welke het land in groot gevaar brengen!

12. Rusland
De gemeente Moskou heeft in de gemeente Ein Bokak een stuk land gekocht. Dat gebied ligt langs de Dode zee. Het is van plan om daar een complex te bouwen. Hotel voor de behandeling van diverse huidziekten en andere faciliteiten.Het bouwen vindt plaats tussen 2009 en 2011.
In de zelfde periode verlaten veel Joden Gori. Dit gebeurt in samenwerking met de regering, omdat de situatie in Georgië niet al te veilig blijkt te zijn.

En wij blijven maar vriendelijk en kunnen blijkbaar geen "nee" zeggen!!

13. Meshaal - Soedan
De politieke leider van de Hamas verhuist naar Soedan. Dit op verzoek van Syrië. Verondersteld mag worden dat dit onderling is geregeld, omdat Syrië wil aantonen dat het toch wel als normaal land wil worden geaccepteerd. Meshaal heeft 19 jaar in Syrië gewoond.
Hoewel Hamas ontkent, heeft Israel druk uitgeoefend op Hamas om de relatie met Syrië te verbreken.

14. Iran
De opperbevelhebber van Iran, generaal Salhi, deelt mee dat Iran een militaire oefening tijdens de Ramadan zal houden. Iran zou zelfs vliegtuigen hebben geproduceerd, die een reikwijdte hebben van 3000 km. Israel ligt ongeveer 1000 km verwijderd van Iran.
Een en ander moeten we zien in het kader van de vloot oefeningen, die Israel met o.a. Amerika in juni heeft gehouden.
Verder wordt vermeld dat Iran naar meer dan 50 landen raketten exporteert, welke allemaal in eigen land zouden zijn ontwikkeld.
Maar ook Rusland zou raketten hebben geleverd. Dit land ontkent noch bevestigt dit verhaal.
Volgens de minister van Defensie Najjar exporteert Iran superieure systemen voor
land -zee en luchtmacht.

15. Hamas
De regerende partij in Gaza zegt dezelfde doelstellingen te hebban als Al Quada.
Jongeren worden opgeleid om Israel te vernietigen. Hamas wil dan ook Judea en Samaria overnemen.
Officieel zijn er in januari verkiezingen. Dat zal moeilijkheden opleveren, omdat Hamas en Fatah met elkaar vechten en niet praten.
Als er geen verkiezingen kunnen worden gehouden dan wordt automatisch de leider van het parlement de opvolger van Abu Mazen.
Dat is dan Doueck, een Hamas lid, die nu nog in de gevangenis zit.
Radwan, de woordvoerder van Hamas, houdt een persconferentie en roept de Arabische landen op om met hun leger de Al Aqsa moskee te bevrijden en niet de troepen naar Gora te sturen. Dit is volgens Radwan een Egyptisch voorstel om in de Gaza strook rust te creëren.
Hij vermeldt ook dat de laatste ontmoeting Olmert en Abu Mazen een totaal falen was.

16. Gaza strook
De onderlinge strijd verwijdert de partijen van elkaar. De vakbonden hebben de huidige staking een week verlengd. De leraren, de mensen van de gezondheidszorg en de publieke werkers hebben daartoe gezamenlijk besloten.
De PA ontkent een relatie te hebben met de PCHR (Palestinian Center For Human Rights) en geeft aan dat Abu Mazen de staking steunt en de niet-stakers geen salaris zal verstrekken. Dit alles is een zuiver politiek spel en heeft niets van doen met de economische en sociale belangen van de mensen.
De staking gaat door totdat alle leraren weer zijn aangenomen en de kantoren geopend.
Alles bij elkaar beschouwd is het natuurlijk een menselijke, maar vooral medische ramp.

Gheyt, de minister van Buitenlandse zaken roept zelf ook op om gezamenlijk de onderlinge Palestijnse gevechten en de Israëlische agressie te voorkomen.
Amr Moussa, de secretaris generaal van de Arabische Liga geeft beide partijen (Fatah en Hamas) 3 maanden de gelegenheid om tot een akkoord te komen.

17. Ghajar
Deze plaats ligt vlakbij de Sheba farms (grens Libanon/ Syrië).
.Er zijn geen officiële berichten, ondanks de verhalen in de media, dat Israel het noorden van deze plaats zou afstaan.
Volgens enkele kranten zouden Israel en Libanon dat aan Amerika hebben verteld.
Volgens Unifil heeft Israel zich verder ook niet aan de regels gehouden.
Volgens resolutie 1701 zou Israel zich volgens Yasmina Bouzaine uit het hele gebied hebben moeten terugtrekken. Zij verwacht, evenals de bevelhebber van Unifil, Graziano, dat dit ook zal plaatsvinden. De dame vergeet dat 1701 meer bepalingen inhoudt.o.a. ontwapening!
In het jaar 2000 toen Israel zich uit het dorp heeft verwijderd leefden er ongeveer 3000 mensen. De plaats werd toen in tweeën gesplitst en in 2006 door Israel in totaal bezet.

18. Voorstel Westbank
Het door Ramon en Olmert samengestelde voorstel wordt in het kabinet behandeld.
Dit wordt dan een discussie en geen stemming over het voorstel.
Het plan houdt in: compensatie wordt gegeven aan diegenen, die op basis van vrijwilligheid dit gebied, Judea en Samaria, verlaten. Dus een copy van Gush Katif waar de regering zich ook niet aan gehouden heeft. Shas zegt dat het geen discussie wenst. Zulk een voorstel is niet legitiem en heeft niet de steun van het volk. Het blijft nog wel in de regering zitten!
De Likoed onderstreept dit en voegt toe dat Olmert samenwerkt met de extreem linkse groepen.
Schneller (Kadima) zegt dat als zulk een wet wordt geaccepteerd dan zou de Knesset moeten worden ontbonden. In een democratie worden grenzen niet vastgelegd door omkoperij.

19. Sarkozy, president van Frankrijk
Op 3 september bezocht Sarkozy Syrië als 1e Westeuropese leider sinds de moord op Hariri in 2005. Tijdens de ontmoeting met Assad waren ook aanwezig: Erdogan(Turkije) en emir Khaliva(Qatar).
Bashir Assad heeft toegezegd een ambassade in Beiroet te openen. Daar erkent hij dus Libanon mee en spreekt niet meer over een "groot Syrië". Assad zegt op de Franse TV dat er mogelijkheden zijn om vrede te sluiten. Israel zegt daar ook belang bij te hebben. Maar niet ten koste van alles.

We moeten niet vergeten, dat Syrië al enkele jaren haar leger aan het uitbreiden is en een programma voor biologische oorlogvoering heeft en onthouden dat Syrië ook vandaag nog steeds het terrorisme steunt.

Zoals eerder gezegd, Mashaal is naar Soedan vertrokken, Syrië wil immers internationale contacten en neemt enkele discutabele maatregelen.Voor dit land van primair belang.
Ook in 2004 heeft Syrië zich, zoals overeengekomen met resolutie 1559, teruggetrokken uit Libanon en toenadering gezocht tot Israel. Maar na de moord op Hariri hebben Frankrijk en Amerika de diplomatieke betrekkingen met Syrië verbroken.
Syrië heeft nu weer grote economische problemen en zoekt dus weer contact.
Israel heeft wel belangstelling maar kan daar toch niet eerder aan werken dan na november.

20. Huidig beeld
De situatie vandaag is totaal anders dan in 2000.
We moeten niet vergeten dat het maximum dat Israel kan geven minder is dan het minimum wat de Palestijnen vragen.
In 2000 deed president Clinton alles om maar tot iets concreets te komen.
Zijn voorstel was moeilijk voor Barak en ook voor Arafat.
Er zijn oplossingen, maar daar hebben we goede leiders voor nodig.
Wel is het een gegeven dat het trio Clinton-Barak-Abu Mazen toen meer vertrouwen van het volk had dan Bush-Olmert-Abu Mazen vandaag.
In 2000 hadden we op dat moment geen Intifada. Die kwam na het afbreken van de gesprekken.
Verder ook de mogelijkheid dat Hamas het beheer krijgt over de Westbank. Dat is voor Israel onaanvaardbaar. Ook is het een gegeven dat de Palestijnen Israel t.a.v. een mogelijke vrede niet vertrouwen en dat de wapenontwikkeling een groot risico met zich meebrengt.
Ontwapening vandaag zegt eigenlijk niets.
Dus waarom zouden we vandaag "ja" zeggen als we in 2000 wel " nee" moesten zeggen. Er is geen korte termijn oplossing en er zal gedacht moeten worden over een totaal andere wel aanvaardbare oplossing in het M.O.

21. Quiz
Tijdens een quiz op de Arabische zender kon men horen:
*Alle Israëlische steden horen bij Palestina
*Haifa en Eilat zijn Palestijnse havens
*Het meer van Tiberias is een Palestijns meer
*Palestina heeft een oppervlakte van 27000 vierkante km.
Aangezien Judea en Samaria 6200 vierkante km zijn, zijn dus alle gebieden inbegrepen.
*Palestina ligt tussen Libanon en de Rode zee
Dit alles wordt op de scholen onderwezen !!

22. Hezbollah
De leider van Hezbollah zegt donderdag jl op de tv. dat het hun doel is om de Sheba Farms en Noord Ghajar te bevrijden. "Daarna blijven we bewapend en zullen Libanon beschermen tegen Israel. Wij worden bedreigd en moeten ons dus verdedigen".

23. Wapenleverantie
Barak gaat akkoord met het leveren van 1000 geweren en voldoende kogels opdat de PA het terrorisme kan bestrijden. Dit is een riskante zaak. Maar de opperbevelhebber gaat akkoord evenals het hoofd van de inlichtingendienst.
De officieren in het veld zijn zwaar tegen en verwijzen naar de jaren 90.
Barak gaat ook akkoord met het vestigen van 20 PA politiestations in Judea en Samaria.
Het motief: een goede samenwerking van het IDFmet de PA om Hamas te verhinderen o.a. om geld wit te wassen.
Het doel is natuurlijk: steun geven aan Abu Mazen en Fayyad!

Shalom,
Harry


Vanaf 9 november ben ik in Nederland om spreekbeurten te houden. Hebt U belangstelling om een bijeenkomst te organiseren, geef mij dan een bericht!

Belangijk: Zoek op:
www.stichtinglechaim.blogspot.com en steun ons werk.

Zwi Goldberg: een bericht van Zwi Goldberg vindt U op deze weblog