dinsdag 23 september 2008

Harry's Focus op Israel nr. 273

1. Inleiding
2. Rosh Hashanna
3. Israel – Amerika
4. India - Israel
5. Terreuraanslag
6. Olmert
7. De Agon Shu Million MemberJapanese Culural Organisation
8. Olmert en Abu Mazen
9. Olmert en de vluchtelingen
10.Palestijnse cijfers
11.Toerisme
12.Algemeen kort
13.Leiding Hezbollah
14.Tzipi Livni
15.Sarah Palin


1.Inleiding
Kadima heeft haar nieuwe leider gekozen en Olmert heeft zondag zijn ontslag aan president Peres aangeboden. Toch voert hij onderhandelingen met Abu Mazen.
Terreuraanslagen blijven doorgaan en onze regering grijpt onvoldoende in.
Condo is nog steeds druk doende om een overeenkomst door te drukken en de Golan Hoogvlakte is nog steeds een discussiepunt.
Het toerisme is dit jaar weer gestegen en is een goed "export" artikel geworden. Livni is gestart met onderhandelingen om een regering te formeren, het ICEJ heeft een petitie ingediend om te voorkomen dat Ahmadeniyad de VN toespreekt. Ook Sarah Palin zou een ZOA bijeenkomst bijwonen om te protesteren.
Ik verwijs naar een bijzonder artikel, geschreven door BART REPKO, welke op onze weblog is te vinden.

Wees niet verbaasd over mijn aanhef om de nieuwsbrief aan te kondigen. Home.nl weigert bepaalde "woorden" en beschouwt mijn aankondigingen vaak als spam. Dus "lieve familie" kan naar een enkeling gestuurd zijn, anders wordt de mail niet geaccepteerd.

2. Rosh Hashana
Het Joodse nieuwjaar begint maandagavond. Dan wensen we elkaar het allerbeste. Als symbool eten we ondermeer zoete appels met honing en hopen dat de nabije toekomst voor ons allen goed en in gezondheid zal verlopen.
Mijn oprechte wens is dat wij toch op korte termijn een regering zullen mogen begroeten, die inderdaad de belangen van het Joodse land Israel zal behartigen, zoals dat eigenlijk voorgeschreven staat. Maar ook dat wij mensen, het als een noodzakelijke plicht zien om medemensen, die in moeilijkheden verkeren, de helpende hand te bieden
Zondagavond waren mijn vrouw en ik uitgenodigd voor een huwelijksvoltrekking, een choepa. We hebben niet ruim 400 genodigden de hand hoeven te drukken maar ik was, zoals steeds, weer onder de indruk van het grote aantal aanwezige jongeren, die dansten en zongen alsof we in het meest vrije land ter wereld leven. Zo lang we zulke festiviteiten mogen houden, is dit land, ondanks haar dagelijkse problemen, sterk en duidelijk levensvatbaar.

3. Israel - Amerika
Ruim een week geleden heb ik in mijn brief vermeld dat Amerika geweigerd heeft om Israel een bepaalde kwaliteit bom, die nodig is om bunkers te vernietigen, te leveren. Amerika heeft toch toegestemd om 1000 bommen aan Israel te verkopen. Het bleek een onderwerp te zijn dat in alle stilte was uitgewerkt. Ieder vliegtuig kan 4 van deze bommen bij zich hebben.
Eveneens is toegezegd dat Israel een speciaal antiraket systeem zal ontvangen.
Dit materiaal is nodig voor een eventuele aanval op Iran.

4. India - Israel
Een week geleden is overeengekomen dat Israel troepen zal opleiden om terrorisme in India tegen te gaan. De plaats waar geoefend wordt, is onbekend. Maar het vindt plaats in bergen, bossen en dichtbevolkte centra. Wapens hiervoor zullen eveneens worden geleverd.
India importeert vrij veel uit Israel. Het blijkt een van de grootste afnemers te zijn.
Vorige week werd voor het bedrag van US $260 miljoen aan verdedigingswapens geleverd.
België heeft F-16 vliegtuigen aan Jordanië verkocht. Dit gebeurt samen met Nederland, dat 6 stuks levert en België 14!

5. Terreuraanslag
Een Arabische terrorist heeft zaterdag 9 september Tuvya, een 9 jaar oud jongetje uit de Shalhevet buurt van Yitzhar in Samaria, gestoken nadat hij eerst het huis van de buren in brand had gestoken. Hij gooide de jongen van 4 meter hoogte naar beneden. Gelukkig is zijn conditie redelijk goed.
Tientallen inwonenden van Yitzhar vielen het dorp, Azira al Kabaliya waar de terrorist woonde, aan. Dit ging met het nodige geweld. Men stopte toen het IDF kwam.
Een onbekende groep " Vrijheid voor Galilea" eist de aanslag op de jongen op. Het zegt ook de 2 bulldozer aanslagen in Jeruzalem (enkele weken geleden) te hebben uitgevoerd.
Er waren in Judea en Samaria de afgelopen dagen meerdere aanslagen!
Ahmed Tibi, Knessetlid, noemt de Joden uit Yitzhar beesten op 2 benen en Zahava Gal, Meretz Knesset lid, meent dat minister Barak maatregelen moet nemen om het gedrag van de Joden onder controle te houden.
Vrede Nu vindt dat Avi Dichter, de minister van Openbare Veiligheid, de inwoners van Yitzhar moet verbieden om wapens te dragen.
Maar Danny Dayan, leider van de Joodse gemeentes op de Westbank, beschuldigt Vrede Nu en andere links gerichte organisaties ervan dat zij de aanslag op het jongetje niet veroordeeld hebben, maar wel de reactie van de inwoners.
Een week na deze aanslag was er een 2e aanslag. Nu tijdig verhinderd door het IDF.
De betreffende jongeman, 14 jaar oud, werd aangevallen door de broer van een terrorist, die in 2003 4 soldaten verwondde. De broer werd ter plekke gedood.

6. Olmert
In woede zegt Olmert, als reactie, dat er tegen niet-Joden geen pogroms zullen plaatsvinden. Hierbij verwijst hij naar het optreden ven de in Yitzhar wonende Joden.
Maar inwoners van Judea en Samaria beweren dat de zwakte en de corruptie van de regering en de kritische opmerkingen van de linker vleugel een duidelijke combinatie is en dus de woede van Olmert onaanvaardbaar.
Olmert heeft kritiek op de terroristen, die bewoners van Yitzhar aanpakken maar ook op de houding van de Joodse inwoners. Het IDF zal de nodige maatregelen nemen. Hij viel vnl. de inwoners van de plaats aan, die toch niets van doen hadden met deze schandelijke aanslag.
Wie heeft al die velden gedurende de afgelopen weken in brand gestoken?.
Het is dus nu volgens Olmert toegestaan om ook huizen in brand te steken, jongeren te vermoorden, een jongetje die zich verweert omdat het huis van de buren in brand was gestoken en hij de mensen wilde waarschuwen!
De politie staat dit alles toe !!!
Daardoor krijgen de Arabieren weer meer moed om door te gaan met hun terreurdaden.

7. De Agon Shu Million MemberJapanese Culural Organisation
Deze Japanse organisatie heeft 1000 rolstoelen aan Yad Sarah overhandigd. De voorzitter - oprichter van Yad Sarah is de huidige burgermeester van Jeruzalem Uri Lapolianski
Yad Sarah is de grootste vrijwilligersorganisatie in Israel. Het verstrekt rolstoelen, andere noodzakelijke medisch apparatuur en speciale hulp voor ouderen en invaliden.
Het heeft ongeveer 100 filialen en laat de hulpbehoevenden amper iets betalen.

8. Olmert en Abu Mazen
Tijdens hun laatste bespreking heeft Olmert 98% van Judea en Samaria aan Abu Mazen aangeboden.
Hij heeft het kabinet voorstellen gedaan om diegenen, die vrijwillig uit de "bezette gebieden" verhuizen een behoorlijke vergoeding te geven.
"Diegenen, die nog de visie van een groter Israel verkondigen, zijn niet realistisch.
Het is zinloos om te verwijzen naar bijbelse uitspraken"!
Olmert heeft nu dus als afscheidscadeau meer dan zijn voorgangers aan Abu Mazen aangeboden !
Minister Livni, de leider van de onderhandelaars, was niet bij deze ontmoeting aanwezig.

9. Olmert en de vluchtelingen
Tijdens een bijeenkomst van de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie zegt Olmert spijt te hebben van het lot dat Palestijnen en Joden trof toen zij vluchteling werden vanwege het ontstaan van de Joodse staat Israel in 1948.
"ik hoor bij de groep die spijt heeft van datgene wat er is gebeurd met de Palestijnen en Joden, die uit de Arabische landen zijn verdreven".
Het gesprek ging over: het recht op terugkeer.
Olmert vergeet, dat het merendeel van de in het joodse land wonende Arabieren (niet Palestijnen) op aandringen van de omliggende 5 landen zijn vertrokken.
Olmert stelt wel dat er geen sprake is van terugkeer en werkt mee aan een oplossing.
De P.A. eist namelijk dat Israel de problemen van het lijden van deze groep accepteert en de verantwoordelijkheid aanvaardt.
Olmert toont dus bewust een totaal gebrek aan kennis van het ontstaan van dit probleem.
We blijken dus een behoorlijke prijs voor vrede te moeten betalen. Dat zou dan een land voor land formule worden. "Hier is moed voor nodig" aldus Olmert.
De man is heel gewoon niet te remmen en eigenlijk levensgevaarlijk.

10. Palestijnse cijfers
57.4% van de Palestijnen meent dat zelfmoordenaars in Israel moeten stoppen
33.5% geef de voorkeur aan McCain als Amerikaans president
66.9% is tegen de doodstraf in Palestijns gebied
66.5% ziet de economie als slecht
46.6% kiest bij verkiezingen voor Abu Mazen
24.3% kiest Haniyeh

11. Toerisme

Het toerisme in Israel bloeit. In augustus 2008 waren er meer dan 264.000 toeristen. Dat is 18% meer dan in 2007 en 2% meer dan in 2000, het allerbeste jaar sinds 1948.
Januari/augustus 2008 meer dan 2 miljoen toeristen. Dat is 37% meer dan in 2007 en 2% meer dan in 2000!
100.000 toeristen betekent 4000 banen.

12. Algemeen kort
Er zijn 22 Arabische landen en 1 Joods land. Een ieder vindt het blijkbaar normaal dat enkele van deze landen als doel hebben: "Israel van de kaart te vegen'.
Hoe zou de wereld reageren als Israel een van die landen zou willen wegvegen?

De wereld vindt het normaal dat na acceptatie van resolutie 1701 Unifil niets heeft gedaan om bewapening van o.a. Hezbollah tegen te gaan. Deze groep heeft geen 40 raketten, maar ongeveer 40.000 (resolutie na de 2e Libanon oorlog aangenomen)!

Op 4 juni 1967 waren veel Arabieren Jordaniërs. Op 5 juni 1967 waren het plotseling Palestijnen.
Israel is het land van haar voorouders, het door G-d gegeven land. De wereld accepteert terreur als doel om dat land te laten verdwijnen (consequentie van de 6-daagse oorlog in 1967).
Condoleeza Rice verwijst naar de grenzen tussen 1949 en 1967.Volgens haar moet daar de Palestijnse staat komen.

Waarom praten we eigenlijk niet over de grenzen van 1922, zoals die toen door de Volkerenbond werd bevestigd. Waar haalt Condo het recht vandaan om zich daarmee bezig te houden en te bepalen hoe een en ander geregeld moet worden.
Moet Israel Amerika benaderen en dicteren wat het moet doen met een gebied dat eigenlijk van Mexico is en door Amerika wordt beheerd.?
Russische raketten zijn aan Syrië geleverd. Deze bestrijken heel Israel. Dat mag blijkbaar. Rusland zou niet moeten mopperen over Israëlische wapenleveranties aan Georgië. Hetzelfde geldt eigenlijk voor Amerika. Dat heeft aan de UAE voor een waarde van US $ 7 miljard aan wapens geleverd (United Arab Emirates)!

Vrij veel aan Hamas verbonden leden van de PA willen hun Israëlisch identiteitsbewijs terug hebben. Daarmee behouden zij het recht op pensioen, ziekteverzekering en andere faciliteiten.

Hamas heeft van Iran de opdracht ontvangen om Judea en Samaria over te nemen als Abu Mazen zijn functie neerlegt.

Evacuatie van Joden uit de Westbank kost ongeveer US $ 5 miljard. Met steun van linkse partijen is zulk een wet in de Knesset aangenomen.
We mogen, eigenlijk moeten, ons afvragen of zulk een verhuizing vrede zal geven. We verwijzen daarvoor naar de Gaza strook waar alleen maar ellende is veroorzaakt.

Er is een comité benoemd om een nationaal referendum te houden over de Golan Hoogvlakte. Dit zou een onderdeel van de vredesbesprekingen moeten worden. Maar de Golan is volgens bijbelse en huidige wetten een deel van Israel. Dit is bevestigd in 1922 door de Volkerenbond. Daar horen ook Jeruzalem,de Gaza strook en Judea en Samaria bij.
Vraag o.a. aan Olmert: moeten we ons eigen land aan de vijand geven?

Bethlehem was in 1990 60% Christelijk
in 2000 40%.
Sinds 2000 gaat de emigratie regelmatig door.
Vandaag wonen er amper 10.000 Christenen. Maar de kerk zwijgt en protesteert niet.

De Franse president heeft tijdens zijn bezoek aan Libanon gezegd de Hezbollah niet te zien als een terreurorganisatie. Hij meent dat het gevecht tegen Israel een legale zaak is. Deze verklaring is te lezen in Al Akhbar. Dus volgens de voorzitter van de EU is Israel de bezetter!

Rusland laat de de Syrische haven Tartus renoveren. Dit natuurlijk onder voorwaarde dat haar vloot gebruik kan maken van deze haven.

De doorgangspost Huwwarra, ten Zuiden van Nabloes, wordt verbouwd opdat het verkeer en de Palestijnen makkelijker kunnen "oversteken". Een Palestijnse dame heeft maandagmorgen een vloeistof met vergif verspreid en een IDF militair gewond. Deze vrouw is gearresteerd en blijkt, na onderzoek, op 10 september hetzelfde te hebben gedaan. En wij blijven maar aardig doen tegen onze buren en "oprechte" vrienden!
Het ICEJ heeft een petitie, met meer dan 55000 handtekeningen uit 128 landen,
overhandigd aan Ban Ki Moon,de directeur generaal van de VN.
Het ICEJ vermeldt in de petitie dat Ahmadeniyad een volk wil uitroeien en dat deze man moet worden veroordeeld. De man heeft ook steeds de Holocaust als een mythe beschouwd.

13. Leiding Hezbollah
De Hezbollah leiders zijn bijzonder verheugd over de uitspraak van Olmert tijdens een zitting van de Knesset.
Zijn visie, zoals al vermeld: "een groter Israel is niet uitvoerbaar"!
Nasrallah zegt: in 2000 trok Israel zich terug en deed dat ook in 2006. Dat was de laatste nagel aan de doodskist van een groter Israel. In de beginjaren was Israel sterk. Maar het is uit Gaza verdwenen en nu, na de uitspraak van Olmert, moeten we Israel aanpakken en er op korte termijn een Moslem, Palestijns, Arabische staat van maken.

14. Tzipi Livni

Op 18 september is de minister van Buitenlandse Zaken gekozen tot leider van Kadima. Hiermee volgt zij Olmert dus op.
Olmert heeft inmiddels bij president Peres zijn ontslag aangeboden.
Het verschil bij de interne verkiezingen was minimaal. Iets meer dan 1%.
Livni kreeg 16.936 stemmen en Mofaz 16.505 stemmen, Sheetrit 3327 en Dichter 2563 stemmen.
Het verschil tussen Livni en Mofaz is niet meer dan 431 stemmen. Aangezien er nog een onderzoek gaande is over 430 stemmen, zou het dus mogelijk zijn dat Livni minister president wordt met 1 stem meerderheid.
Totale opkomst: 53.7% van de Kadima leden
Er zijn veel reacties. Algemene conclusie: afwachten hoe de huidige regeringspartijen zullen reageren.
Livni is voor een 2-staten oplossing, opdat Israel kan overleven. Palestina voor de Palestijnen.
Aangezien Livni eigenlijk niet meer dan ongeveer 17.000 stemmen heeft gekregen, is het huidige spel ver verwijderd van het democratische doen en denken.
Mofaz heeft medegedeeld niet in beroep te gaan en zich uit de politiek terug te trekken.
Fatah/PA is blij met de uitslag. Zien liever Livni dan de militair Mofaz.Verder was Livni voorzitter van de groep onderhandelaars. Dus zij is op de hoogte van alles wat er tot nu toe besproken is.
Ondanks de verkiezingen heeft Olmert dinsdag jl. nog enkele beloftes gedaan, waaronder dat Israel meer gevangenen zal vrij laten (We moeten ons wel realiseren dat als Livni niet slaagt met de samenstelling van een nieuwe regering Olmert in de befaamde stoel blijft zitten tot er een vervanger is gekozen). Olmert heeft beduidend meer beloftes en concessies gedaan. Het is niet onmogelijk dat de advocaat-generaal zal ingrijpen om hem te wijzen op het feit dat dit eigenlijk niet kan.
Olmert blijkt ook akkoord te gaan met het vrij laten van Marvan Barghoutti en opdracht te geven om meer controleposten en wegversperringen weg te halen.
Gideon Saar (Likoed) meent dat de 1e minister democratisch moet worden gekozen. De partijen moeten volgens hem samen gaan praten en een datum vaststellen.
Barak was het daar mee eens. De grote verliezer: de media!
Volgens de media zou Livni met ruim 10% gaan winnen. De media gaven tot laat in de avond toch wel totaal verkeerde informatie. Ook de kranten hebben weken lang verkeerde verhalen afgedrukt en dat heeft toch bij velen een verkeerde mening gevormd.
Gebleken is dat ongeveer 14.000 Kadima leden niet-Joodse Israëlische Arabische burgers zijn.
Volgens de plaats vervangende minister van Buitenlandse Zaken Whbee stemden de meeste Arabieren laat in de avond vanwege het Iftar feest (einde van de Ramadan). Dat zou ongeveer 60% van de Arabische stemmen zijn.
Balad, voorzitter Zahalka, roept zijn collega's in de Knesset op om een campagne te voeren, opdat Arabieren geen lid worden of blijven van de Zionistische partijen.
"We moeten geen steun geven aan de regering Livni."
Op dit moment is er totaal geen beeld te geven van de nabije toekomst.
Tzipy Livni is bezig een brede regering samen te stellen. Het is mogelijk dat we zulk een regering zullen moeten accepteren, het is ook mogelijk dat verkiezingen zullen moeten worden uitgeschreven. Dat zou voor Israel de beste oplossing zijn.

We moeten niet vergeten dat Sharon Kadima heeft opgericht vanwege andere dan politieke motieven. Door zijn ziekte is Olmert aan het bewind gekomen. Niet door verkiezingen.
Volgens de enquêtes zouden we, als er vandaag verkiezingen zouden, een totaal andere samenstelling van de regering en de Knesset krijgen. Alleen daarom al zou het zinvol zijn om het volk te laten spreken.

15. Sarah Palin
De kandidaat voor het vice-presidentschap van de Republikeinen heeft op een speciale bijeenkomst voor “stop Iran om atoomwapens te ontwikkelen” tijdens deze grootse demonstratie toch niet het woord gevoerd.
Omdat Hillary Clinton weigerde deel te nemen, omdat Palin ook aanwezig zou zijn, heeft de organisatie het a - politiek willen houden.
Het was ook een protest tegen het feit dat Ahmadeniyad, de Iranese president, het woord krijgt in de vergadering van de Verenigde Naties.
Palin is een uitgesproken pro Israel politica. Bij Clinton mogen we dus een vraagteken zetten.

Shalom,
Harry