zaterdag 13 september 2008

Harry's Focus op Israel nr. 272


1. Inleiding
2. Inflatie in Iran
3. Olmert
4. Defensieforum Israel – Amerika

5. “Vrienden” van Amerika
6. Kadima

7. De Westbank
8. Amerika – UAE
9. Condoleeza Rice
10.Judea en Samaria

11. Salarissen
12.Veiligheidssituatie
13. President Peres
14. Droogte Iran
15. Nasrallah
16. Status van Jeruzalem
17. Israel – Amerika
18. Pat Robertson
19. Lyndon B.Johnson
20. Gabriela Shaled
21. Sallai Meridor
22. Sarah Palin
23. Abu Mazen
24. Arjeh Deri

1. Inleiding

Ondanks de oliebronnen in het M.O. is er in landen als Iran en Egypte een onaanvaardbare armoede. Armoede is er ook in Israel. Maar toch in totaal andere proporties.
Olmert gaat een bijzondere week tegemoet. Gaat hij inderdaad zijn functie na de interne Kadima verkiezingen neerleggen?
De status van Jeruzalem staat, sinds uitspraken van Jack Walles, de Amerikaanse consul in Jeruzalem, in het middelpunt van de belangstelling.
Ook eigenlijk de relatie Israel - Amerika.
Arjeh Deri, de voormalige Shas-leider, heeft belangstelling voor het burgermeesterschap van Jeruzalem, Pat Robertson heeft weer een hartverwarmende gebedsoproep gedaan en Sarah Palin, de Republikeinse kandidaat voor het vice presidentschap houdt ook velen bezig.

2. Inflatie in Iran
In augustus is de inflatie met 27.6% t.a.v. dezelfde maand in 2007 gestegen. e prijzen van voedsel en andere goederen zijn verdubbeld.
Iran heeft 70 miljoen inwoners en vanzelfsprekend is de armste groep weer het zwaarst getroffen. Ahmadeniyad blijkt te veel geld te besteden aan de infrastructuur en bewapening.

3. Olmert

Onderzoek van de politie heeft ertoe geleid dat het heeft aanbevolen Olmert te vervolgen.
Belangrijkste onderwerpen dit keer: de enveloppen van Tilanski en de door het reisbureau Rishon verzonden nota's.
Het gaat om: fraude, omkoperij, breuk in het gestelde vertrouwen.
Ook zijn vroegere partner en woordvoerder Uri Messer zal vervolgd worden evenals zijn voormalige chef de bureau Shula Zaken.

4. Defensieforum Israel - Amerika
Een bespreking is tussen beide landen gehouden om de import en export formaliteiten te vergemakkelijken.
Eveneens werden de technische ontwikkeling en veiligheidsonderwerpen behandeld. Hierbij was de samenwerking op het gebied van wapenproductie vanzelfsprekend het belangrijkste onderwerp.

5. "Vrienden" van Amerika
Het is interessant om een overzicht te kunnen geven van de vrienden van Amerika in de V.N. Een ieder kan dan zelf conclusies trekken.
Het percentage geeft aan het gedrag van een land gedurende het gehele jaar tegen de houding, voorgestelde resoluties enz. van Amerika:

Koeweit 67% Saoedie Arabie 73% Libië 76%
Katar 67% Jemen 74% Egypte 79%
Marokko 70% Algerije 74% Libanon 80%
U.A.Emiraat 70% Oman 74% Syrië 84%
Jordanië 70% Soedan 75% Mauritanië 87%
Tunesië 71% Pakistan 71%

Jordanië ontvangt aan hulp: US$ 192.814.000 per jaar
Pakistan 6.721.000 per jaar
Egypte 200.000.000 per jaar

6. Kadima
Op 30 juli zegt Olmert dat hij na de voorverkiezingen (de primaries) zal vertrekken. Velen zagen hem al graag eerder gaan en hopen dat dit feest nu zal plaatsvinden.
Volgens de wet blijft Olmert 1e minister tot dat er een nieuwe regering is samengesteld. Dat wordt dan waarschijnlijk voorjaar 2009. Als men zou willen, dan zou hij eerder kunnen opstappen.
Maar zelfs Shas en de Arbeiderspartij hebben geen belang bij verkiezingen op korte termijn. Een ieder blijft graag in zijn/haar stoel zitten.
Dus nu afwachten wie er gekozen wordt, of Livni of Mofaz. Livni staat er volgens de polls er het beste voor. Maar zij is wat betreft o.a. de veiligheid niet geschoold en Mofaz, als voormalig militair leider en minister wel.
Na de verkiezing is de vraag: kan de gekozene een regering formeren. Lukt dat niet dan blijft Olmert op zijn stoel en kan doorgaan met de meest onacceptabele vredesvoorstellen tot de volgende officiele verkiezingen.

Tsipi Livni zegt op 7 september tijdens een Kadima bijeenkomst dat "we veel hebben beloofd maar dat we gefaald hebben. Gilad Shalit moet vrij komen. Anders zullen we de blokkade van Gaza handhaven. We moeten niet onderhandelen omdat de prijs dan steeds hoger wordt.
De dame doet alsof zij niet in de regering zit en niet betrokken is bij bepaalde zaken.

7. De Westbank
Gedurende het eerste half jaar van 2008 is de economie op de Westbank verbeterd. Er is meer geëxporteerd, er zijn meer arbeidsplaatsen en meer werkvergunningen afgegeven.
Verder is er meer gebruik gemaakt van het openbare vervoer en het toerisme o.a. Bethlehem en Jericho, is duidelijk gegroeid.
Verder is er 25% meer groente aan Israel geleverd.
Als resultaat van de donor conferentie in mei is er meer geïnvesteerd. Verder heeft Israel meer controleposten geopend en heeft het diverse IDF- posten afgebroken om hiermee haar goede wil te tonen.

8. Amerika - UAE
Amerika heeft voor een waarde van US $ 7 miljard een verdedigingsysteem voor raketten aan het United Arabic Emirate verkocht. Dit zal gebruikt worden als verdediging tegen Iran. Levering vindt over ongeveer een jaar plaats.
Het THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) blijkt 2 jaar geleden al te zijn uitgewerkt. Het gaat hier om 2 eenheden. De angst wat betreft een oorlog tussen Iran, Amerika, Israel enz. blijkt algemeen te heersen. In ieder geval is het te leveren systeem goed voor korte en lange afstandsraketten.

9. Condoleeza Rice
Condo heeft 14 dagen geleden een onderhoud gehad met Abu Mazen. Op 5 september had U in veel kranten kunnen lezen dat zij akkoord gaat met bijna alle wensen of liever geschreven "eisen" van Abu Mazen wat betreft de finale status eisen.
Dat wil dus zeggen:
*Het grootste deel van de Westbank is voor de PA .
*Oost Jeruzalem is een deel van deze gebieden.
*Een gesprek over de heilige plaatsen moet wel plaatsvinden
*Geen aanwezigheid van het IDF in dit gebied.

Het is toch een vreemd spel van deze dame, die over enkele maanden afscheid van haar functie neemt. Men zou bijna veronderstellen dat zij met Olmert en Livni het op een akkoord heeft gegooid en dat zij gezamenlijk een en ander trachten door te drukken.

Amerika heeft overigens 4 vliegdekschepen in de Middellandse Zee, de Perzische golf en de Arabische zee liggen. Rusland heeft er 2 in de Zwarte zee.
Aangezien de boten niet alleen vliegtuigen, maar ook duizenden manschappen aan boord hebben, mag een ieder zich afvragen wat ons staat te wachten!
Het is 7 jaar geleden dat op 11 september de Twin Towers werden vernietigd.
Men heeft blijkbaar nog steeds de handen vol aan de nasleep.
In Pakistan werden op 10 september 2 Al Quada leiders vermoord en Israel heeft ook 2 leden om het leven gebracht.

10. Judea en Samaria
Om te voorkomen dat in Judea en Samaria hetzelfde gaat gebeuren als 3 jaar geleden in Gush Karif zijn er speciale comités gevormd onder leiding va Benny Katzover, de voormalige voorzitter van de Regionale raad.
Men wil voorkomen dat er een gedwongen evacuatie zal plaatsvinden. De diverse betrokken leiders hebben een bespreking gehad en zijn overeengekomen dat dit gebied niet wordt verlaten.
Deze activiteit is ontwikkeld omdat er een kabinetsbeslissing is dat diegenen, die vrijwillig vertrekken een behoorlijke compensatie zullen ontvangen.
Volgens Olmert zullen de bewoners dit gebied toch moeten verlaten.Reden waarom men tracht een en ander zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

Dat Olmert en aanhang dan toch blijkbaar al afspraken hebben gemaakt is niet onmogelijk. Dat dit dan indruist tegen alles wat van doen heeft met het Joodse land Israel zou tot hen moeten doordringen.

11. Salarissen in Israel
Het gemiddelde inkomen was in de maand juni NIS 8448 per maand (Euro 1640). Dit was gedurende het eerste half jaar NIS NIS 8120 (Euro 1576).
Dat was 1.4% hoger dan in 2007.
De arbeiders met de hoogste lonen zaten in de electra en het water
De kosten van een familie in 2007 NIS 11584 (Euro 2250). Dat was 3.5% meer dan in 2006.
Bij de lage inkomens ging 20% van het salaris naar de voedselvoorziening.
Bij de hoge inkomens 25% naar de communicatie en het transport.
64% van de families hebben 2 mobiele telefoons per gezin en 59% heeft internet.
Voor de goede orde: bij bijna alle families werken de man zowel als de vrouw des huizes. Anders zou het onmogelijk zijn een basis leven te leiden.

12. Veiligheidssituatie
Minister Ehud Barak bevestigt dat woensdag 10 september 2 aanslagen op Israëli’s in het buitenland zijn verhinderd. Het grootste risico lopen officieren, die in Arabische landen vertoeven.
Volgens de Inlichtingendienst doet Hezbollah er alles aan om militairen te ontvoeren.
Barak heeft over dit onderwerp ondermeer gesprekken gevoerd met James Jones, de Amerikaanse veiligheidscoördinator. Het is niet bekend wat Jones aan Condo heeft gerapporteerd.
Zijn taak: veiligheid van Israel waarborgen na de totstandkoming van de Palestijnse staat. Jones werd na Annapolis in november 2007 benoemd.

13. President Peres
Tijdens een gezamenlijke maaltijd, ter gelegenheid van de Ramadan, met Arabische diplomaten zegt Peres:
*Joden en Arabieren zijn neven.Ze hebben dezelfde vader (Abraham). Ze moeten dus met elkaar kunnen leven.
Volgens Peres is het probleem:
*Wij bidden in het Hebreeuws en in de gebeden wordt niet vermeld dat we met bommen moeten gooien. Moslems krijgen via hun gebeden andere instructies. Zij bidden: geweld.
* Wij hebben een liefhebbende G-d en Allah zit vol haat.

Tijdens de maaltijd waren ook aanwezig de Turkse en Jordaanse ambassadeurs.

14. Droogte Iran
Het gebrek aan regen gedurende het gehele jaar en in de winter het gebrek aan sneeuw legt een groot deel van het land droog. Boeren en veehouders weten zich geen raad en in bepaalde provincies dreigt een catastrofe.
In, om een voorbeeld te noemen, een plaats als Eghlid, wonen 100.000 mensen. 85% is af hankelijk van veehouders en landbouw.
Het verlies wordt getaxeerd op US $ 2 miljard. De water reservoirs zijn leeg en de winter wordt mede daardoor bij voorbaat moeilijk.

Ook hier zouden we kunnen stellen dat Ahmadeniyad zijn financiën beter had kunnen gebruiken en installaties laten aanleggen om een betere watervoorziening te hebben. De goede installaties had hij overigens in Israel kunnen kopen.

15. Nasrallah
Tijdens een interview met de Iranese TV en IRIB op 11 september zegt Nasrallah:
*Dit gebied zal geen vrede en stabiliteit kennen vanwege de agressie en de natuurlijke militante houding van Israel.
*De 2e Libanese oorlog was een overwinning voor ons en voor Libanon!
*Israel blijft een bedreiging. Israel zal niet ophouden voordat het haar doel heeft bereikt. Het zal alles doen om haar ambities te realiseren.
*Als Israel een aanval uitvoert tegen Hezbollah, ons gastland of een ander land waar Hezbollah mee is verbonden, dan zal dat dure consequenties hebben.
*Iedere aanval op Libanon, Iran, Syrië, Gaza strip, zal op een harde manier worden beantwoord.
*Onze situatie is sterker dan ooit. Wat aantallen betreft en militaire kwaliteit.
*Libanon treedt als een eenheid op tegen haar vijand Israel.

16. Status van Jeruzalem
Jack Walles, Amerikaans consul generaal in Jeruzalem, zegt aan het Palestijnse dagblad Al Ayyani dat Condo duidelijk aan beide partijen heeft gesteld dat de basis van onderhandelingen blijft:
*Terugtrekking tot de grenzen van juni 1967. Dit inclusief Oost Jeruzalem.
*Beide partijen gaan hiermee akkoord. Er worden wel enkele correcties toegepast.
*De Israëlische politiek, wat betreft de nederzettingen, wordt volgens de Annapolis-overeenkomst (2007).ontwikkeld.
*Er is weinig vooruitgang in het verwijderen van illegale nederzettingen. Dit ondanks de acceptatie van de Road Map.
*Sinds deze conferentie zijn nederzettingen uitgebreid.

Deze uitspraken hebben grote oppositie in Israel uitgelokt. Olmert verklaart dat Jeruzalem het laatste punt van de onderhandelingen zou zijn. Nu maar afwachten wat het beleid van zijn opvolger zal zijn.

17. Israel - Amerika
Amerika heeft het verzoek van Israel om bij een aanval op Iran te assisteren, terzijde gelegd.
Het wil wel steun geven aan een verdedigingssysteem. Maar Israel kan niet tanken in Irak en ook niet via Irak naar de diverse doelen vliegen.
Amerika heeft tevens geweigerd een bepaald soort bom te leveren om bunkers te kunnen vernietigen. Dit gesprek blijkt al maanden aan de gang te zijn.
Zoals bekend heeft Livni de onderhandelingen tot nu toe geleid en niemand weet wat wel en wat niet waar is.
De atoomcentrale Busher in Iran zou begin 2009 klaar moeten zijn. Busher ligt ongeveer 1200 km verwijderd van Israel. Een aanval zou een moeilijke operatie worden, omdat wat nauwkeurigheid betreft de vliegtuigen laag moeten vliegen. En Rusland heeft Iran de nodige wapens geleverd.
Vliegtuigen, zoals gebruikt om in Irak en Syrië de centrales te vernietigen, kunnen niet worden gebruikt.
De vraag is dus of het eventueel verantwoord is een aanval uit te voeren. Mocht er een vliegtuig neerstorten dan krijgt Iran immers alle gegevens in handen.

18. Pat Robertson
Robertson, verwijzend naar een oproep tot gebed, zegt o.a. het volgende:
*Rusland heeft vanwege de agressie t.a.v. een kleine natie Georgië, de olie pijplijn van Siberië, die door Rusland loopt en welke wordt gebruikt door West Europa, onder controle. Ook de pijplijn van de Kaspische zee van Georgië naar Turkije en de Middellandse Zee wil het onder controle hebben.
Tbilisi, de hoofdstad van Georgië, is 900 km verwijderd van Bagdad. Rusland helpt Iran met de aanleg van een atoomcentrale.
Dus Irak en Georgië liggen gekneld tussen Rusland en Iran.
Als Rusland de olie in de Kaspische Zee en de Perzische Golf beheert en haar eigen olie toevoegt, dan wordt het weer een supermacht.
*Iran wordt beheerst door de Shi'iten. Dat zijn fanatici. Ahmadeniyad gelooft in de Messias, die de hele wereld gaat leiden. Dit gebeurt volgens hem na de vernietiging van alle Joden in Israel.
*Ahmadeniyad krijgt een atoombom en offert miljoenen mensen op. In de 30er jaren had men Hitler kunnen stoppen. In 1945 kon men de balans opmaken. Meer dan 50 miljoen doden. Dit was de consequentie van hun diplomatie. Niemand reageerde op de uitlatingen, de redevoeringen van Hitler.
In 2008 kan men dit alles niet terzijde leggen. Hoewel het Westen wil blijven praten, mag Israel het risico niet nemen. Dus er zal een actie moeten worden ondernomen gedurende de periode november 2008 - januari 2009. Dan heeft Amerika geen president.
De Hezbollah, Libanon en Iran hebben wel 40.000 raketten in hun bezit. Gaza is goed bewapend en Syrië is een vraagteken.
Als dan ook nog de Straat van Homuz dicht zou gaan, dan hebben Amerika en de EU grote militaire en economische problemen.
Dus Rusland nu aanpakken? Nee, het heeft lange afstandraketten.
Dus Rusland niet aanpakken? Ook dan grote problemen!
Het is nu tijd om te bidden. We hebben 120 dagen.Dit kan verandering brengen en Israel redden.

19. Lyndon B.Johnson

Het is bekend dat ik niet altijd even enthousiast ben over de houding van Amerika en Engeland. Over hun houding ondermeer voor de 2e wereldoorlog. Daarom meen ik er goed aan te doen het volgende, dat mij onbekend was, vandaag toe te voegen.

Johnson schreef in 1934 al over het gevaar van het Nazisme. Als congreslid gedurende de periode 1938/39 verzorgde hij visa voor Joden uit Warschau. Hij heeft daardoor honderden Joden Amerika binnen gehaald.
Als senator in 1957 heeft hij zich gekeerd tegen Eisenhower, die Israel sancties wilde opleggen vanwege de Sinai campagne in 1956. Als president verscheepte hij de eerste wapens naar Israel. In 1967 drukt hij zijn stempel op resolutie 242. Hij was president van Amerika tussen 1963 en 1969.
Hij bezocht op 4 juni 1945 Dachau. Hij was daar totaal van overstuur. Na de moord in 1963 op Kennedy zegt hij aan een Israëlische diplomaat: Jullie hebben een grote vriend verloren, maar jullie hebben een nog betere teruggekregen.

JLB stuurde wapens, nadat Frankrijk in 1967 daarmee gestopt was. In resolutie 242 wordt Jeruzalem niet vermeld. Dit komt vooral door LBJ!
De steun in 1973, de constante diplomatieke steun, de economische en politieke assistentie en de relatie Israel - Amerika is gebaseerd op de basis, welke door LBJ is gelegd.
Om al deze facetten zal Lyndon B Johnson in februari 2009 in Israel worden herdacht en geëerd.

20. Gabriela Shaled
Mrs. Shaled is benoemd tot Israëlische ambassadeur van de VN. Zij heeft haar geloofsbrieven overhandigd aan secretaris-generaal Ban Ki Moon.
Zij zegt hem zich zorgen te maken over de herbewapening van de Hezbollah.
Zij is professor in de rechtswetenschappen en heeft college gegeven aan diverse universiteiten in Amerika.

21. Sallai Meridor
Onze ambassadeur in Amerika, Sallai Meridor, zegt in de Washington Time dat er nooit vrede met Syrië kan komen, zo lang het met Iran en terroristengroepen nauwe contacten heeft.
Israel, aldus Meridor, contacteerde Syrië om te kijken wat er voor mogelijkheden zijn om een overeenkomst te maken. Dit werd via Turkije opgepakt.
Als wij op deze manier, zoals in het verleden met Sadat, succes boeken, dan hebben we meer dan onze plicht gedaan.

22. Sarah Palin
De keuze van MacCain was voor een ieder een grote verrassing.
Op het ABD nieuws zegt zij:
*We moeten voorkomen dat Iran een atoombom in handen krijgt
*Het is niet onmogelijk dat Israel zal moeten ingrijpen.
*Wapens in handen van Ahmadeniyad is een gevaar voor de hele wereld.
*We moeten niet vergeten dat hij goede relaties onderhoudt met terreurorganisaties.
*De uitspraak van Ahmadeniyad om Israel te vernietigen is onacceptabel.

23. Abu Mazen
Tijdens de 15e verjaardag van de akkoorden Oslo zegt Abu Mazen in Ha'aretz dat er dit jaar geen akkoord met Israel zal komen.
Volgens hem is er zelfs nog steeds geen akkoord over 1 van de 6 belangrijke onderwerpen.
Washington is van groot belang voor ons wat betreft de onderhandelingen. Amerika is gretig om aan het einde van dit jaar een overeenkomst te kunnen sluiten. Maar dat zal helaas niet lukken.
Palestijnen vragen: de regio om Latroen, de totale Westbank, de Gazastrook, Oost Jeruzalem.
Abu Mazen begrijpt dat Israel niet in staat is om 5 miljoen vluchtelingen op te nemen. Maar het heeft wel de verantwoordelijkheid. Dat moet worden besproken, evenals daar aan verbonden, het recht van terugkeer.

24. Arjeh Deri
Deze voormalige leider van de Shas partij is enkele jaren vanwege corrupte handelingen uit het beeld geweest.
Hij is terug en is van plan om mee te doen aan de verkiezingen voor het burgermeesterschap van Jeruzalem. Deri is een sterk politiek figuur en zou wel eens op korte termijn het leiderschap van Shas kunnen overnemen en daarmee tegelijkertijd een andere koers gaan varen.
Bij velen wordt hij weer met het nodige enthousiasme verwelkomd.
Shalom,
Harry