dinsdag 30 juni 2009

Harry's Focus op Israel nr. 303

1.Algemeen
2.Medvedev
3.Lieberman-Verhagen
4.Syrië
5.Revolutionaire raad van de Fatah
6.Bibi – Berlusconi
7.Gilad Shalit
8.Onafhankelijkheidsdag Amerika
9.Interview Bibi op RAI-tv
10.Hillary Clinton
11.Palestijnen
12.Orthodoxie
13.G-8
14.Nederzettingen
15.Iran
16.Het Kwartet
17.Lieberman - bezoek EU en Amerika
18.Rode Zee - Dode zee project
19.Inlichtingendienst
20.Jan kohout
21.Kazakstan – Azerbeijan
22.Bouwstop Israel
23.Scheepsbouw
24.Sarkozy
25.Minister Koenders
26.Migron

1. Algemeen
Het is toch wel een boeiende situatie dat bijna de hele wereld zich bezig houdt met een mogelijke bouw van een aantal huizen op de Westbank en in Oost Jeruzalem.
Te veel landen welke via de V.N. en het Kwartet ten dele vertegenwoordigd zijn, verbieden Israel zelfs huizen of etages te bouwen opdat hun kinderen in eigen nederzetting kunnen blijven leven. Obama en Clinton zijn druk doende Israel te isoleren opdat zij als de 2 belangrijkste vertegenwoordigers van Amerika hun land in staat zullen stellen de Arabische landen te behagen. In de Gaza strook blijft het onrustig en Israel moet volgens bijna alle politieke wereldleiders de Gaza-bevolking dagelijks de hand reiken opdat men te eten heeft en een goede medische verzorging. Vergeten wordt dat Gaza haar eigen economie heeft afgebroken ( na de Gush Katif schoonmaak ) en dat de huidige Hamas regering Israel niet erkent.
En toch meent de hele wereld dat Israel geen oorlog had mogen voeren om de raketten-regen te beperken. Hamas staat op de lijst van terreurlanden maar Israel moet wel steun geven aan haar vijand. De gevolgen van de verkiezingen in Iran zijn nog niet te overzien. De wereld praat over de consequenties van de verkiezingen,Obama tracht een relatie met Ahmadenijad op te bouwen en kijkt meer naar eigen belang dan naar de Iraanse bevolking, die, hoe men het draait of keert, onder een indirecte dictatuur leeft.

2. Medvedev
De Russische president zegt op 24 juni tegen de 22 leden van de Arabische Liga in Cairo dat ook Israel bereid is deel te nemen aan een in Moskou te houden conferentie over het Midden Oosten.
*Ik waarschuw ervoor dat het tot stand brengen van een democratie niet kan worden geforceerd en ben blij met de inhoud van de toespraak van Obama die tolerantie propageert en die zelf ook aanvaardt.
*Wij kunnen leren van de Arabieren, die vinden dat directe inmenging van buiten niet aanvaardbaar is.
*Ik aanvaard een Palestijnse staat met Oost Jeruzalem als hoofdstad.
*Egypte speelt een belangrijke rol bij de te houden onderhandelingen.
*Israel heeft zich verzet tegen deelname van de Hamas aan de te houden conferentie in Moskou.
Maar wij gaan door met de organisatie of Israel dat goed of onjuist vindt.

Hoewel al vele malen over geschreven, blijf ik me afvragen waarom Oost Jeruzalem geen deel van Jeruzalem zou zijn. Is er nog een stad in de wereld die opgesplitst is en ingelijfd in een nog niet bestaand onafhankelijk land? En heeft de Fatah stroming, vnl. ontstaan na 1967, enige aanwijsbare rechten welke wijzen en leiden naar onafhankelijkheid?

3. Lieberman-Verhagen
Op 24 juni hebben de ministers Verhagen en Lieberman een ontmoeting. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken eist stopzetting van de bouw in de nederzettingen. Lieberman reageert door te stellen dat deze eis onaanvaardbaar is. De problemen met Arabieren waren er al voor 1967. Primair voor hem: eerst aan tafel gaan zitten, met elkaar gaan praten en onderhandelen.
Martijn van Dam, woordvoerder Buitenlandse Zaken van de PvdA in de 2e Kamer, noemt Lieberman extreem rechts.

Verhagen en van Dam moeten zich afvragen hoe het mogelijk is dat de partij van Lieberman de 3e partij na de verkiezingen werd en nu zitting heeft in de rechtse regering. Verder vraag ik me af wat de motivatie is van een minister van Buitenlandse Zaken om zich bezig te houden met de interne problematiek: Israel-Arabieren-Palestijnen. Afgezien van het gegeven dat Nederland in deze totaal geen invloed heeft en dus ook geen directe rol speelt wordt er duidelijk geoordeeld.. Maar Nederland is niet het enige land. Te veel landen wijzen met hun vingertjes naar Israel. Niet naar de situatie in Iran waar mensenrechten continu worden verkracht, waar geweld aan de orde van de dag is en waar de EU stilzwijgend naar kijkt. En wat te zeggen van de Fatah en de Hamas, die zich toch uitsluitend bezighouden om het door de VN erkende land voor de Joden van de kaart te laten verdwijnen en malkander in de haren vliegen?

4. Syrië
700.000 huishoudens hebben geen inkomen. Dus ongeveer 3.5 miljoen mensen hebben honger. Zij leven van regeringsgeld. We praten over 1 op de 5 in Syrië wonende families! De armoede is de afgelopen 2 jaar toegenomen. Oorzaak de prijsstijging van o.a. olie en voedingsmiddelen. Ook de droogte van de afgelopen periode heeft een duidelijke invloed. Het gemiddelde inkomen US $.250 per familie per maand. 160 dorpen zijn verlaten omdat vanwege de armoede de families in grotere steden zijn gaan wonen.

5. Revolutionaire raad van de Fatah
Op 23 juni heeft Abu Mazen de bijeenkomst geopend.
*Hij bevestigt fase 1 van de Road Map volgens welke alle activiteiten in de nederzettingen en bij de controleposten moeten worden gestopt. Volgens hem nog steeds een rem voor te houden besprekingen omdat Israel niet voldaan heeft aan deze afspraak.
*Hij prijst de toespraak van Obama.
*Hij meent dat Amerika duidelijk begrip heeft voor de eisen van de PA.
*Wij hebben geen condities vooraf maar houden ons wel aan de Road Map.
*Israel moet terug naar de grenzen van 1967. Pas daarna kunnen onderhandelingen succes hebben
*Alle Arabische landen steunen Egypte in haar actie om de interne verdeeldheid bij de PA op te lossen.
*Wij willen interne eenheid en samenwerking voor onze zaak.

6. Bibi - Berlusconi
Berlusconi onderschrijft de eis van demilitarisatie van de PA. evenals de omschrijving: Joodse staat.
Hij heeft wel een probleem met de nederzettingen
Volgens Bibi houdt dit onderwerp veel tegen Volgens hem echter: tijdverspilling.
Amerika steunt de Arabische eis om de bouw te stoppen in het gebied rond om Jeruzalem. Maar de ontwikkeling sinds 1967, dus Ramot, Gilo, French Hill en Talpiot behoren toch tot Jeruzalem en kunnen niet beschouwd worden als nederzettingen.
Tijdens Bibi 's gesprek met Sarkozy stelt de Franse president dat Jeruzalem gehalveerd moet worden.

Obama heeft er door zijn toespraak een grote troep van gemaakt en vanzelfsprekend bouwen de Arabieren op hem. Bibi echter niet. Dat wordt dus een botsing
Obama wil ook geen huizen en nederzetting - activiteiten in Oost Jeruzalem.

7. Gilad Shalit
Op 23 juni was het exact 3 jaar geleden dat Gilad werd ontvoerd. Hij was een militair, dus eigenlijk krijgsgevangene. Onbegrijpelijk dat geen harde actie om hem te bevrijden is ondernomen en dat het Internationale Rode Kruis dit toestaat.
Blijkbaar wil de Hamas Gilad ruilen voor 1000 gevangenen. Maar niemand weet of en hoe de jongeman nog in leven is.

8. Onafhankelijkheidsdag Amerika
Obama heeft ter gelegenheid van deze herdenkingsdag 4 Iraanse diplomaten uitgenodigd om de herdenking bij te wonen.Echter geen reactie ontvangen
Ondanks de situatie in Iran doet Obama er alles aan om de relatie te verbeteren. Maar men heeft toch de indruk dat de Amerikaanse president niet weet hoe de zaak aan te pakken. In ieder geval blijkt het een onmogelijke missie te zijn om met Ahmadenijad onderhandelingen te voeren over atoomenergie ontwikkeling.

9. Interview Bibi op RAI-tv
*Een ieder die vrijheid steunt en mensenrechten eerbiedigt steunt de opposanten in Iran.
*Wat we nu zien is de ware aard van de Iraanse regering.
*Deze regering dat haar volk onderdrukt, dat een ieder bedreigt vanwege haar ideologie dat de Holocaust ontkent en vernietiging van Israel in haar vaandel heeft staan en dat. met steun van terrorisme de hele wereld bedreigt met de ontwikkeling van atoomenergie.
*Atoomwapens in handen van zulk een regering is een gevaar. Ook een bedreiging voor Amerika.
*Mijn eisen voor vrede: erkenning van het Joodse land en ontwapening. Dit is de basis voor vrede. Wij verdrijven geen Arabieren maar willen dat zij ons erkennen zoals wij hen.
*Wat moeten zij met wapens doen? Laten zij zich concentreren op het regeren van eigen land
*Jeruzalem is onze hoofdstad sinds koning David. Deze stad is sinds juni 1967 weer toegankelijk voor een ieder.
*De inwoners van de nederzettingen hebben recht op een eigen en normaal leven. Dus natuurlijke groei is een vanzelfsprekendheid. Zij hebben recht op eigen scholen, speeltuinen, een kliniek enz.
*de PA moet zoals Sadat en Hoessein het volk vertellen dat het vrede maakt en haar energie niet gebruikt voor het maken van raketten enz. maar voor het bouwen aan de welvaart. Het moet in vrede haar jeugd ontwikkelen en een toekomst bieden.
*Nogmaals gesteld; wij hebben de Sinai aan Egypte gegeven en Gush Katif an de PA en wij kregen terug: raketten.
Reactie van Palestijnen: geen belangstelling voor de Westbank. Wel voor Tel Aviv en Haifa.Voor heel Israel.
*Gaza heeft een regering in Iran. Het volk wordt daar onderdrukt. Een gewapende Hamas. Meer dan 7200 raketten zijn afgevuurd. Zullen we die op Rome ook afschieten?
*Kijk naar Sderot. Iran verandert niet.Maar het Iraanse volk wil gewoon op straat lopen, de vrouwen willen vrijheid, de jeugd een toekomst.Kijk naar de reacties op de verkiezingen.

10. Hillary Clinton
Ondanks ontkenningen van Obama en Clinton hebben er in 2003 met Sharon besprekingen plaats gevonden. George W.Bush erkende een Palestijnse staat onder voorwaarde dat terreur zou stoppen. Bush had geen contact meer met Arafat, maar de Intifada was wel een halt toegeroepen. De partijen gingen akkoord met een natuurlijke groei. Wel werd door Sharon toegezegd dat Gaza ontruimd zou worden. De Knesseth ging akkoord, maar Sharon moest vanwege het stemgedrag wel allereerst 2 ministers ontslaan.
De schoonmaak werd in augustus 2005 uitgevoerd. Er waren verkiezingen in november en Sharon verhuisde naar Kadima, de nieuwe partij. De brief van Bush is gedateerd: 14 april 2004.

11. Palestijnen
Het bevriezen va de bouw valt bij Palestijnse bouwvakkers niet in goede aarde. Door dit dictaat komen ongeveer 12.000 bouwvakkers zonder werk. Dit betekent niet dat deze groep Israel steunt, maar wel dat hun familie in armoedige omstandigheden komen te verkeren. Een reactei ":ik werk in Maaleh Adumim. Ik heb 7 kinderen."
Fenomeen: Palestijnen bouwen voor settlers nieuwe huizen. Dat is eigenlijk niet nieuw. Gebeurt al sinds 1967.
Algemeen: deze werkers hebben nooit onder druk gestaan van de PA.
"Wij werken om de kost te verdienen.Laat de PA ons maar ander werk aanbieden".
Voor Israel is deze toestand geen probleem. Als Palestijnen zouden stoppen dan voldoende werkers uit andere landen.
In Israel werken 150.000 buitenlanders. Een deel heeft Palestijnen al vervangen.
Een Palestijn verdient bij de PA tussen NIS 100 en NIS 150 per dag.
In Israel tussen NIS 350 en NIS 450 per dag (Eur 1 = NIS 5,50).
Zelfs in Ariel, de hoofdstad van de Westbank, werken Hamas leden.
Als iemand, aldus deze werkers, ziet hoe groot de nederzettingen zijn dan praat U over nonsens en nooit meer over 2 staten. U ziet de ene dag leeg land en de 2e dag gebouwen.

12. Orthodoxie
Bij de luchtmacht is een hoog percentage orthodox. 60% wil de officiersopleiding. De meeste van hen zijn ongeveer 25 jaar, getrouwd en hebben kinderen. Zij willen graag bij de luchtmacht blijven. Dat biedt een goede positie. Deze ontwikkeling is groeiende sinds 2007 toen er gebrek aan mankracht kwam en men zich op deze groep ging concentreren. Er wordt gesproken over ongeveer 250 personen.Wordt opgevoerd tot 500 in 2010. Het gaat om diverse functies. Computerprogramma, mecanicien enz.
Er wordt nu een speciale situatie aangeboden. Dus b.v. niet samen met vrouwen, streng kosjer voedsel, iedere dag bijbelstudie. Men slaapt niet op de basis. Salaris ligt tussen NIS 3000 en NIS 4000,- per maand.

13. G-8
De 8 rijkste landen roepen Israel op om te stoppen met bouw van de nederzettingen, inclusief de natuurlijke groei (ik word eentonig!). De groep roept Iran op om de crisis via democratische dialoog op te lossen. De G-8 betreurtt het geweld na de gehouden verkiezingen. Het roept de Midden Oosten landen op om de onderhandelingen te hervatten volgens de Road Map regels.

14. Nederzettingen
Op de Westbank wonen 1.8 miljoen mensen.
17% daarvan = 300.000 zijn Joden
Geboortes per jaar: 9000. Daar is voor nodig: 0.0054% land
Vertaald in jaren: na 10 jaar = 0.5% van het totale gebied.
Maar nooit en te nimmer vergeten:dat volgens de geschiedenis enz.dit Joods gebied was en weer is. Historisch, religieus, wettelijk, is het Joodse volk verbonden met het land Israel.

15. Iran
In Amerika en in de EU, overal wordt geprotesteerd tegen het resultaat van de verkiezingen. Het volk is blijkbaar in deze een duidelijke eenheid. In Iran en bij de Iraanse groepen in de wereld hoopt men op de Israëlische technologie, die haar de hand kan reiken. Er zijn beduidend meer doden dan gepubliceerd. Onder de naam: Uw Iraanse broeders en zusters zijn het vooral de jongeren, die in opstand zijn gekomen. Vraag is wel; hoe blijft de relatie Israel - Amerika en wat is de consequentie. Obama heeft immers tijdens de ontmoeting met kanselier Angela Merkel openlijk de oppositie o.l.v. Moussavi gesteund. Conclusie: relatie Iran - Amerika wordt moeilijker. Hij zal nu ook wel meer aandacht besteden aan de ontwikkeling van de bewapening in Iran. Ook in dit geval is onze Amerikaanse president te hard van stapel gelopen.

16. Het Kwartet
Op 26 juni kwamen de vertegenwoordigers van het beroemde Kwartet bijeen. Om te beginnen was deze bijeenkomst geen bespreking, maar een dictaat , dat wil zeggen het bekende verhaal. Stoppen met de bouw enz.enz. De huidige situatie en de dreigementen van Ahmadenijad dwingt het IDF (leger) waakzaam te zijn
Waakzamer omdat afgewacht moet worden hoe andere landen reageren op eventuele acties
Maar het verhaal van XANDER lezend, lijkt het alsof de wereld aan de rand van de afgrond staat en vandaag of morgen instort.
We moeten niet vergeten dat niet alleen Iran atoombommen heeft of op korte termijn zal hebben. Maar Obama is fout om eigenlijk de consequentie van dreigementen aan beide kanten niet te overzien.
Vertrouwen hebben in de toekomst is voor ons allen daarom een belangrijke vereiste.
Bij de bespreking waren aanwezig:
Ban Ki Moon, de VN
Serge Lavrov, Rusland
Javier Solana, de EU
Benita Ferrero Waldner, de EU
Jan Kohout Tsjecho-Slowakije voorzitter EU
William Burns USA
George Mitchell, America
Tony Blair, het Kwartet

Gezamenlijk zoeken de vertegenwoordigers een oplossing voor het Arabische - Israëlische conflict. Verwezen wordt naar de resoluties:1242, 338, 1397, 1515,1850 plus Madrid en de Road Map. Enige oplossing: stop de bezetting en terug naar de 1967 grenzen en opzetten van 2 staten. Het Kwartet is blij met de toespraak van Bibi Netanyahu en zijn genoemde verplichting t.a.v. Abu Mazen. Noodzaak " vrede sluiten,elkaar erkennen,vrijheid, geen geweld. Tevens gemaakte afspraken erkennen en erkenning van Israel volgens de Arabische vredesvoorstellen. Dus een onafhankelijke Palestina, inclusief Westbank en Gaza. De Palestijnen dienen zelf hun beleid en belangen te bepalen.Israel moet de bouw bevriezen. Wel moet er alles aan worden gedaan om eenheid in Gaza te creëren en verkiezingen uit te schrijven. De betreffende partijen moeten dan wel achter Abu Mazen staan. Er moet met geweld gestopt worden en Gaza moet voldoende te eten hebben. Smokkelen van wapens is uit den boze en alle controle posten moeten verdwijnen. Niet vergeten: Gilad moet naar huis worden gestuurd. Het is aldus de vergaderaars positief dat Israel bereid is de economie te verbeteren. Blijkbaar werkt het Kwartet al deze punten uit en ondersteunt ook de conferentie in Moskou. Als we deze punten bestuderen dan moeten we toch wel onder de indruk zijn van de geniale conferentie - deelnemers.Het is alsof we op de lagere school zitten en een repetitie moeten opdreunen.

17. Lieberman - bezoek EU en Amerika
Interview na zijn rondreis.
*Ontmoeting gehad met de 27 EU staten.
*Veel onderlinge afspraken kunnen maken
*Israel is evenals Zwitserland en Noorwegen geen lid
*Ondanks de kritische opmerkingen toch een goede sfeer
*Allen zijn onze vrienden behalve België, Luxemburg en Frankrijk
*Na het gezamenlijke diner zelfs met Solana en Ferrero een goede sfeer.
*Vanzelfsprekend ook met Tsjecho-Slowakije, de voorzitter van de EU.
*We moeten meer aandacht besteden aan de ons goed gezinde landen
*Landen als Nederland en Denemarken hebben interne problemen waardoor hun houding t.a.v. Israel verbeterd is.
*Ik concentreer me op persoonlijk contact
*De EU volgt Amerika wat betreft het beleid Israel - Midden Oosten.De EU heeft geen zelfstandig beleid
Het heeft wel een ander standpunt t.a.v. de verkiezingen in Iran
*Situatie Israel - PA is ten dele in handen van Amerika. Dus moeilijk verhaal. Niet vergeten dat de EU wat export betreft nr.1 voor Israel is.
*Heb met veel Congresleden gesproken. De meeste hebben duidelijk begrip voor ons beleid
Canada is een heel goede relatie. Haar beleid is pro Israel.
*De Joodse gemeenschap in Canada is een verenigde groep. Dat is niet het geval in diverse andere landen.

18. Rode Zee - Dode zee project
Het graven van een pijpleiding tussen de Rode en de Dode Zee is al jarenlang een punt van discussie. Ik herinner mij een in 1984 gevolgde cursus in Israel. Toen werd een van de colleges gegeven door een soort David ben Gurion. Hij sprak over het graven van een kanaal. Daardoor zou de woestijn (de Negev) in bloei komen, de Dode Zee op peil komen, de welvaart toenemen.
Een man met visie, een man met overtuigingskracht, een man, die gestopt werd omdat er onderzocht moest worden wat de gevolgen zouden kunnen zijn voor het klimaat. De Wereldbank heeft volgens informatie toegezegd aandeelhouder te worden. De pijpleiding wordt 118 km lang.
Zout waterinstallaties zullen worden aangelegd, opdat Israel, Jordanië en de PA voldoende zoet water zullen hebben.
Een samenwerking tussen Israel, Jordanië en de PA zal daardoor tot stand komen en gezegd kan worden dat er dan een economische vrede zal groeien.
Een optie: een pijpleiding tussen de Middellandse Zee en de Dode Zee.

19. Inlichtingendienst
Gedurende de afgelopen weken zijn ongeveer 40 agenten opgepakt in Libanon Dat is een klap voor onze inlichtingendienst. Israel is daardoor een ietwat nerveus geworden omdat er wel wat mensen zijn afgevallen. Hezbollah heeft gedurende de afgelopen 25 jaar niet geweten dat de Mossad ook daar een netwerk heeft gehad. De vraag is nu natuurlijk wat wel en niet bekend is. De Mossad is nu opnieuw vanzelfsprekend aan de heropbouw begonnen. Mossad is de buitenlandse dienst. De Shin Beth os de binnenlandse groep.

20. Jan kohout
Tijdens een interview met de Jerusalem Post zegt de minister van Buitenlandse Zaken van Tsjecho-Slowakije en voorzitter van de EU:
*De regering heeft geen duidelijk beeld gegeven van " Palestijnen moeten Israel als de Joodse staat voor het Joodse volk erkennen".
De VN heeft met resolutie 181 gesproken over een Joodse en een Arabische staat. Dus gelijke rechten wat betreft het op te splitsen mandaatgebied.
*Deze resolutie moet dus toegevoegd worden aan de te houden besprekingen
*Een Palestijnse staat zonder wapens is een conditie.
*Het standpunt van de EU wat betreft de nederzettingen is moeilijker om mee te onderhandelen. Wij zien graag een totale stop.
*Het afbouwen van buitenposten is een humanitaire zaak. Het smokkelen moet dan worden voorkomen.
*De opwaardering van Israel in de EU is gestagneerd door de Gaza oorlog. Nu zullen we allereerst het verloop van het vredesproces bekijken.
*In Iran geen directe tussenkomst.
De verkiezingen en de "opstand" geven wel een duidelijk inzicht in de situatie.De wijze waarop de protesten zijn onderdrukt, zijn niet aanvaardbaar. Maar dit is geen EU affaire.

21. Kazakstan - Azerbeijan
President Peres, 3 ministers en 60 zakenlieden brengen voor de eerste keer een bezoek aan beide landen.Onderwerpen: water, communicatie, technologie, landbouw, medische onderwerpen. Doel: uitbreiden van een goede al bestaande relatie. Peres bezoekt eveneens de Joodse gemeenschap en zal de Islam studenten toespreken.

22. Bouwstop Israel
Obama en Clinton worden eigenlijk vijanden van Israel wat betreft de bouwstopeisen van Joodse buurten, die door Palestijnen worden opgeëist.
Israel heeft duidelijk gesteld niet zo maar te kunnen stoppen
We praten nu dus over in aanbouw zijnde panden!! Dit alles is echter niet een dreiging om te stoppen met praten.Maar de PA maakt natuurlijk wel gebruik van de houding en uitspraken van Obama en Clinton om iets door te drukken.
Obama weet echter niet hoe een en ander uit te werken. De vraag is natuurlijk wiens probleem is het en wie is betrokken bij dit dispuut. Israel werkt volgens de Road Map en de toegevoegde en aanvaarde 14 punten en heeft het recht om in aanbouw zijnde panden af te bouwen.

23. Scheepsbouw
Uit Amerika te kopen speciale boten zijn plotseling beduidend duurder geworden. Daarom is er nu geen definitieve opdracht gegeven. Men is nu in Israel druk doende zelf de boten te bouwen.Deze zijn gebaseerd op een in handen hebbend Duits model. Als dit werk uitgevoerd kan worden zou het een geweldige injectie zijn voor de economie. Israel is ook actief om F-145 vliegtuigen om te bouwen om langere afstanden te kunnen afleggen.

24. Sarkozy
De Franse president heeft Bibi dringend gevraagd om onze minister van Buitenlandse Zaken, Lieberman de laan uit te sturen. Buitenlandse Zaken heeft gereageerd door hem te vragen waar hij zich mee bezighoudt. .Het is onacceptabel om zich met dit soort zaken te bemoeien. Gebleken is dat de ontmoeting met Bibi vnl.ging over de medewerkers en officials. Bibi heeft overigens gesteld dat Biederman een perfecte minister is, dat beiden op dezelfde lijn denken en werken en dat hij ook een belangrijk aandeel had in de vorming van het huidige kabinet.

25. Minister Koenders
De Nederlandse minister voor ontwikkelingssamenwerking heeft de Gaza-strook bezocht en EURO 4 miljoen extra toegezegd. Dat zou moeten dienen voor het onderwijs, dat door de UNRWA wordt verzorgd. Eveneens heeft hij een zomerkamp bezocht. Volgens de minister is de armoede enorm toegenomen. Hij roept Israel dan ook op de grenzen te openen en cement en levensmiddelen door te laten.

Ik adviseer Koenders het grensgebied tussen Israel en de Gaza-strook te bezoeken en daar de armoede eens te bestuderen.Gaza is bezet door de Hamas, dat Israel niet erkent. Israel heeft Gaza enkele jaren geleden verlaten.Resultaat: armoede en vernietigde huizen, gebouwen, broeikassen enz. De minister heeft ook een hoorzitting bijgewoond van de VN - commissie. Israel; zou mensenrechten hebben geschonden.
Daarom zitten de bewoners van ondermeer Sderot en Ashkelon nog regelmatig in schuilkelders.Daarom zijn in dat gebied bijna alle kinderen getraumatiseerd. Is het de minister echt niet bekend dat Israel een actie heeft ondernomen om de rakettenregen te stoppen. Het is droef om bijna iedere dag te worden geconfronteerd met onvoorstelbare misleidende informatie.en aantijgingen.

26. Migron
Deze nederzetting is weer opgezet in maart 2002, op een heuvel, liggend in het gebied tussen Jeruzalem, Beth El en Shiloh. Er wonen ongeveer 50 families. Het was verboden om meerdere families zich daar te laten nestelen. Dus geen caravans, geen bouwactiviteiten. Migron: zie Samuel 114.2 en Jeremiah 10.28
De plaats is van groot belang voor de defensie. In Oktober 2002 heeft de regering de plaats erkend Dat wil zeggen dat het zorgt voor de veiligheid, elektra, kleuterschool enz. Begin 2004 geeft Mofaz de opdracht de plek te vernietigen.
De geweldige oppositie zorgde echter voor acceptatie. Vrede Nu zoekt naar de oorspronkelijke Arabische eigenaars' Maar deze hebben nooit gereclameerd of alarm geslagen toen men zich daar vestigde. Er is nu wel sprake van dat de families gaan verhuizen naar Adam.Maar het blijft wel een militaire post.

Shalom,

Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.
Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van
Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status
(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)