maandag 22 juni 2009

Harry's Focus op Israel nr. 302


1. Inleiding
2. Iran
3. Reacties toespraak Bibi Netanyahu
4. Clinton-Lieberman
5. Cijfers
6. De PA militaire macht
7. Lieberman-Ban Ki Moon
8. Mitchell
9. Carter
10. Bataljon Druzen
11.Regering Obama
12.Amerikanen
13.Bibi Netanyahu
14.Budget
15. Algemeen

1.Inleiding
Het belangrijkste nieuws komt uit Iran. Eigenlijk het enige en dus ook alles overheersende nieuws. Moeilijk te zeggen wat de basisoorzaak van de onvoorstelbaar grote opstand is.
We mogen wel vaststellen dat er behoorlijk geknoeid is met de getallen. Het is immers.onmogelijk dat meer dan 40 miljoen stemmen binnen 2 uur geteld zouden zijn.
Zoals in mijn vorige brief al vermeld, de verschillen kloppen totaal niet met de prognoses. De vraag is vandaag;:wat is de ontwikkeling van deze opstand, hoe wordt deze onderdrukt of in goede banen geleid en hoe gaat de zaak zich ontwikkelen. De religieuze leiding steunt Ahmadenijad. Maar kan deze man het zich veroorloven om op harde manier te gaan optreden.Blijft het leger en het politieapparaat doen wat hij opdraagt? We moeten ons ook afvragen of de huidige situatie in Iran invloed zal hebben op het Midden Oosten en in het bijzonder op Israel. In ieder geval kunnen we vaststellen dat ook wat betreft Iran president Obama zichzelf in een moeilijke positie heeft gemanoeuvreerd en eigenlijk niet weet of en hoe een en ander aan te pakken. Vandaag een korter overzicht van het huidige gebeuren. Alle ogen zijn gericht op Iran. Eigenlijk weet niemand een duidelijk overzicht te geven. Verder de nasleep van de toespraken van Bibi Netanyahu en Obama evenals enkele ontmoetingen van onze actieve minister van Buitenlandse Zaken Lieberman.

2. IRAN
Hoewel mijn Focus niet op Iran is gericht hierbij toch een overzicht van blijkbaar officiële resultaten van de gehouden presidentsverkiezing.
Totaal aantal uitgebrachte stemmen; 42.026.078
Mossavi : 19.075.623
Karoobi : 13.387.104
Ahmadenijad 5.698.417
Rezaiuh 3.754.218
ongeldig 38.713
Een eerste reactie kwam van Sarkozy, de Franse president: wij steunen het Iraanse volk en hopen dat haar leiders geen gekke dingen zullen doen.
Angela Merkel de Duitse premier de toespraak van Khameini is een teleurstelling.We moeten een officieel onderzoek laten doen.
27 EU leiders: wij veroordelen het geweld tegen de opposanten
Het USA congres wij veroordelen ten strengste het gevecht tegen de opposanten
Senator Berman: wij oordelen niet over de leiding van Iran. Maar het Iraanse volk heeft het recht om haar mening te geven.
President Obama was heel voorzichtig en liet zich niet verleiden om een uitspraak tegen Ahmadenijad te doen.

3. Reacties toespraak Bibi Netanyahu
Ook hier enkele eerste reacties:
EU: de toespraak is een stap in de goede richting
De 27 leden zeggen dat de opwaardering van Israel bij de EU afhankelijk is van de stappen die Bibi gaat ondernemen.

Zoals bekend is de EU bezig om Israel op te waarderen t.a.v. samenwerking enz.

Jan Kohout, de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken: het accepteren van een Palestijnse staat is nu een gegeven. De toespraak moet verder nog geanalyseerd worden (nu EU leiding ).
Carl Bildt, de Zweedse opvolger bij de EU: een kleine stap voorwaarts is te constateren.
Frankrijk: Kouchner.zegt ook een stap in de goede richting. Maar Bibi stelt dat er wel onderhandeld zal worden maar geen condities vooraf gesteld. Dat is een rem op het verhaal.
Wij en Amerika en eigenlijk de hele wereld vragen een onmiddellijke stop van de kolonisatie en het openen van de grenzen van Gaza.
Obama had van de Arabieren meer positieve commentaren verwacht.Volgens hem heeft Bibi in ieder geval een eerste stap ondernomen.

Oordeel Israeli's: steun aan Bibi: 44% Dat was een maand geleden: 28%
Het volk in het algemeen is blij met zijn uitspraak over Jeruzalem en het feit dat geen vluchtelingen zullen worden teruggenomen.
Heel blij is men met het gegeven dat een nieuwe staat Palestina geen bewapende macht, oftewel gedemilitariseerd zal zijn.
Carter zegt heel verdrietig te zijn als hij de omstandigheden ziet waaronder de Palestijnen moeten leven. Volgens hem is dat de schuld van Israel.
Het bombardement op de Amerikaanse school in Gaza is volgens hem een schande.
Hij heeft veel kritiek op de toespraak van Bibi. Volgens hem heeft de Israëlische leider onaanvaardbare eisen gesteld. In het bijzonder de aanvaarding van de JOODSE staat Israel. 20% van de bevolking is niet Joods.
Maar uit de enquêtes blijkt dat 71% van het volk Bibi in deze steunt en volgens zijn eisen akkoord gaat met een 2e staat. Het zal Bibi ook terzijde staan wat betreft de mogelijke druk van Amerika.
Erekat, de Palestijnse onderhandelaar, zegt: het Arabische vredesinitiatief is bevroren.
Abu Rabbo voegt toe: Bibi is een leugenaar en een oplichter.
Finland: Alexander Stubb meent dat de inhoud van de toespraak onvoldoende is om Israel bij de EU op te waarderen.

Interview met de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van B.Z, die eigenlijk iedere vraag ontweek.
*De Palestijnen moeten het bestaansrecht van Israel erkennen.
*De president heeft gezegd dat hij gebonden was aan de Joodse staat Israel. Daar laat ik het bij. Ook Mitchell zei dat.
In september 2007 heeft senator Clinton geschreven dat Israel het recht heeft om te bestaan in veiligheid als een Joodse staat. Sinds haar nieuwe functie zijn haar beleid en uitspraken totaal veranderd.

4. Clinton-Lieberman
Op 17 juni hebben Clinton en Lieberman een ontmoeting.
Lieberman: wij zijn het met elkaar eens over 20 van de 21 punten.
Volgens hem zijn de nederzettingen het grootste struikelblok
“ Wij gaan door met de natuurlijke groei en bouwen dus in verhouding met de groei. Dit staat los van de vredesonderhandelingen.
*Clinton wenst stopzetting van de totale bouw in de nederzettingen.
Dit wordt door Lieberman als.niet acceptabel beschouwd.
*Elliot Abrams, voormalig adviseur van Bush, zegt dat het doorzetten van Obama wat betreft het bevriezen van bouwactiviteiten, uitsluitend leidt tot meer botsingen.
Bibi vindt dit onderwerp het minst belangrijk
Clinton stelt dat vernietiging van alle nederzettingen noodzaak is om eventueel een zelfstandige Palestijnse staat in dat gebied op te zetten.Oost Jeruzalem dient ook de hoofdstad te worden. Clinton verwijst het verhaal dat Bush de bouw wel zou hebben geaccepteerd naar het rijk der fabels.
Hij zou het bevolkte gebied van o.a Gush Etzion, Maale Adumim in handen van Israel laten.

Tijdens de persconferentie zegt Clinton:
**Van harte welkom met Uw eerste 1ste bezoek als minister. Er is sprake van een duidelijke vriendschap. Er is geen grotere geallieerde en vriend in het Midden Oosten.
**We hebben gesproken over Iran en over Israel. Geen discussie over het bestaansrecht van Israel. Beide landen (Palestina en Israel) hebben dat recht volgens de Road Map.
**Amerika zal niets doen om het gezag van Uw land te ondermijnen.Het zal wel de PA ondersteunen. Dat is geen tegenstrijdigheid.Ik verwacht dat we blijven samenwerken.

Lieberman stelt:
**Israel waardeert uw steun en Uw vriendschap. Onze discussie was over diverse onderwerpen. Het stoppen van de bouw is echter onaanvaardbaar.

Clinton reageert door te zeggen dat Obama, Mitchell en zij het met elkander eens zijn dat het stoppen van de bouw essentieel is voor de toekomst. Een Palestijnse staat naast Israel.
* Wij hebben van Bush geen papieren gevonden die wijzen op een ander beleid.
*Ik heb diverse Israelische premiers meegemaakt die tijdens de onderhandelingen anders zijn gaan denken. Dus Bibi zijn eisen zullen worden besproken en denkelijk bijgesteld.Hij sprak voor de eerste keer over een Palestijnse staat.

Malcolm Hoenlein, de voorzitter van de Conferentie van Presidenten van Amerikaanse Joodse Organisaties, zegt dat veel Joden die op Obama hebben gestemd ongerust zijn over het werk en het beleid van de gekozen president.

Ik kan hier wel mijn commentaar op geven.Maar dat lijkt me op dit moment zinloos. Tot nu toe is de regering o.l.v. Netanyahu goed bezig en laat zich niet van de wijs brengen.Hillary Clinton is niet te volgen. Maar als we ons herinneren dat zij jaren geleden Arafat gezoend heeft dan is eigenlijk verder commentaar overbodig.

5. Cijfers
Een enquête wijst het volgende uit:
Is Obama pro Israel ?
Pro Israel 6%
Pro Palestina 50%
Neutraal 36%

Steunt U de visie van Bibi wat betreft een ontwapende staat Palestina?
ja 70% nee 27%

Moeten de illegale posten in Judea en Samaria verdwijnen? (dus niet de legale centra)
ja 57% nee:38%

Moeten de grote nederzettingen worden bevroren?
ja 27% nee 69%

Deze cijfers verschillen beduidend van de cijfers van voor de toepraak van Bibi.
Men mag zeggen dat het volk wakker is geschud.
We mogen tevens niet vergeten dat Olmert heeft gezegd en aangeboden:
**Onze droom van een groter Israel is voorbij. Wij hebben geen grenzen
**We moeten ons terugtrekken uit de Westbank en stoppen met het laten lijden van de vluchtelingen.
**Olmert heeft dus nog meer dan Barak aangeboden, maar Abu Mazen bleef NEE zeggen.
Olmert heeft 97% van het gebied aan Abu Mazen aangeboden evenals terugname van een bepaald percentage vluchtelingen
Bibi Netanyahu heeft in zijn toespraak nu alles rechtgetrokken. Hij verdient ons aller steun.

6. De PA militaire macht
Op 31 mei trad de PA met haar militaire macht op tegen de Hamas. Dit was totaal ongeorganiseerd. Eveneens een gebrek aan materiaal en goede informatie. Buitenlandse adviseurs hebben ingegrepen om gedurende 10 uur samen met 3000 PA militanten tegen enkele Hamas terroristen stand te houden. Een chaos, veel doden. Er was ook geen mogelijkheid om gewonden af te voeren.

7. Lieberman-Ban Ki Moon
Op 19 juni zegt Lieberman dat er voldoende mogelijkheden zijn om besprekingen met de P.A weer op gang te brengen. Nederzettingen zijn geen obstakel.
Tussen 1948 en 1967 waren er geen nederzettingen en er is ook geen overeenkomst gemaakt.
Met deze opmerking kon de baas van de V.N. het even mee doen.

8. Mitchell
Tijdens de diverse door hem gehouden besprekingen stelt deze door Obama aangestelde Amerikaanse ambassadeur dat Israel eerst de Gaza strook moet openen en daarna pas kan gaan praten over Gilad Shalit.
Reactie van de Amerikaanse ambassade: Mitchell spreekt voor zichzelf, niet namens ons.

9. Carter
Carter gelooft dat Gilad nog in leven is. Maar hij heeft geen feiten in handen en Hamas weigert nog steeds het Internationale Rode Kruis toe te laten
Op 17 juni ontmoet Carter Haniyeh, de leider van de Hamas.Carter meent dat de Hamas van de terreurlijst moet worden gehaald.
Hamas , aldus Carter tijdens een persconferentie, wil vrede en erkenning en ook vrede met Israel en Fatah.Haniyeh wil inderdaad een Palestijnse staat in alle nu bezette gebieden sinds 1967, maar ook in het Israel van voor 1967.
Carter heeft de man een brief voor Gilad overhandigd
Carter stelt ook dat Israel tijdens de Gaza oorlog Amerikaanse wapens heeft gebruikt en daarmee huizen, bedrijven en infrastructuur heeft vernietigd. Hij hoopt dat dit niet nog eens zal gebeuren.

10. Bataljon Druzen
Het Noorden is al maandenlang rustig. Gesteld mag worden dat dit voornamelijk komt doordat dit bataljon goed geoefend heeft en voldoende bekwaamheden heeft. Het kent de Hezbollah en is op de hoogte van haar mogelijk te ondernemen activiteiten. Kolonel Subah onderstreept dat deze groep al jaren lang het Noorden kent en beheert. Dat is van groot nut voor haar optreden. “Wij zijn steeds paraat en kennen de bedreigingen" aldus de kolonel.

11. Regering Obama
De woordvoerder Buitenlandse Zaken zegt dat de PA Israel moet erkennen. Ik praat niet over andere zaken. Obama heeft gesproken over een Joodse staat. Dit deed Mitchell ook.Verder geen commentaar. In september 2007 sprak Hillary Clinton over een veilige Joodse staat met veilige grenzen. Nu heeft zij een totaal andere mening. Hetzelfde deed Bush in een brief aan Sharon in 2004. Hij ondersteunde de grote Joodse centra. Dit zijn enkele herhalingen uit een discussie met journalisten waarbij de woordvoerder bijna alle vragen ontweek..

12.Amerikanen
49% noemt zich supporter van Israel
7% van de Palestijnen
66% gelooft niet dat Israel 2 staten steunt
22% gelooft niet dat vrede mogelijk is
48% zegt dat vrede in het M.O. het terrorisme niet stopt
85% meent dat Iran een dreiging voor Israel is
6% Joodse Israëli’s beschouwen Obama als pro Israel
50% meent dat het beleid van Obama meer pro PA is dan pro Israel.

13. Bibi Netanyahu
Hij voegt toe aan zijn toespraak ter verduidelijking een aantal zaken:
*Soevereiniteit heeft haar eigen kracht. Het kan iedere overeenkomst naast zich neerleggen.
*De wereld stopt niet de creatie van een Palestijnse staat dat wel alle macht naar zich toe trekt en daarmee dus de vernietiging van de staat Israel. Kijk wat er gebeurde met Arafat + aanhang na Oslo. Zij verwierpen alle afspraken, zij smokkelden wapens, vervuilden waterbronnen, bouwden een leger en gingen samenwerken met Iran. Zij creëerden: terreur. Wij reageerden. De wereld keerde zich tegen ons. Wij deden steeds wat nodig was. Ook als men tegen ons was. Het oordeel van de geschiedenis is duidelijk. Ja voor de PA betekent nee voor Israel en ja voor een Joodse staat is nee voor de PA.

14. Budget
Het budget voor de periode 2009/2010 houdt in US $250 miljoen voor de nederzettingen in de Westbank.
US $ 125 miljoen van dat bedrag is voor veiligheidsdoeleinden in de Westbank. Volgens VREDE NU is dit bedrag hoger dan in vorige jaren. Volgens de voorzitter van Vrede Nu, Yariv Oppenheimer, is dit echter het topje van de ijsberg.
Amerika blijkt fel tegen te zijn, maar Bibi heeft zich niet door Obama en Oppenheimer laten beïnvloeden.

15. Algemeen
Mijn verhaal dit keer is maar moeizaam. Iran, zoals al eerder vermeld is een situatie die niet te overzien is. Zelfs als er nieuwe verkiezingen zouden worden uitgeschreven, is niet te voorspellen wat haar houding t.a.v. Israel zal zijn. Jammer dat 30 jaar geleden eigenlijk Amerika heeft meegewerkt aan het verjagen van de toenmalige Sjah. Hij had een goede relatie met Israel.
En verder wordt er constant gesproken over de toespraken van Obama en Netanyahu.
Obama is te vroeg te hard van stapel gelopen en Bibi moet rekening houden met bepaalde stromingen in Israel en ook in het buitenland. Helaas loopt er ook in Israel een percentage mensen rond, die niet begrijpt dat wij inderdaad in het Joodse land leven en willen blijven wonen.
Wij hebben een erfenis ontvangen en moeten deze in ere houden. Ik hoop met U dat het volgende overzicht voor ons allen duidelijker en positiever is.
Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:Stichtinglechaim.blogspot.com/span>*
style="color:#3333ff;">De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800

Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)