zondag 7 juni 2009

Harry's Focus op Israel nr. 300

1. Inleiding
2. Toespraak Obama
3. Diverse reacties en kanttekeningen
4. Obama, de eerste opdracht
5. Amerika Islam
6. Nederzettingen
7. Memo van UNITY COALITION FOR ISRAEL
8. Ambassade Amerika
9. Diverse Arabische kranten
10. 24 juni 2002
11. Algemeen commentaar op de toespraak


1.Inleiding
In mijn vorige nieuwsbrief heb ik al gewezen op de volgende dag te houden toespraak in Cairo van de president van Amerika Obama. Dat deze man in zijn glad en gevaarlijk goed geformuleerd verhaal eigenlijk duidelijk aantoonde onvoldoende of liever gezegd geen kennis van zaken te hebben wat betreft het Midden Oosten en in het bijzonder de Joodse staat Israel was voor mij geen grote verrassing
Een duidelijke aanwijzing was hoe hij de klemtoon legde op de verheerlijking van Moslems en Arabieren en het begin van het werken aan het einde van de Joodse staat.
Toen ik ook nog zo dom was om zijn toespraak in het voormalige concentratiekamp Buchenwald te beluisteren, gaf mijn echtgenote mij een valium tablet.
Obama bezocht diverse landen en gaf overal een verhaal, positief gericht op dat land. Dit zal dan wel de reden geweest zijn dat hij geen kort bezoek aan Israel heeft gebracht.
Dat Hillary Clinton hem begeleidde en daar waar nuttig, ook nog eens de visie van Obama onderstreepte, was volgens mij een teken voor onze regering om de moed te hebben de menselijke Goliat als een religieus bewogen David te bestrijden en vooral ons eigen standpunt te handhaven.

2. Toespraak Obama
Enkele ontboezemingen van de internationaal actieve president, duidelijk gericht op Arabische en Moslem landen :
*Ik heb bij me de goodwill van het Amerikaanse volk evenals de groeten van de Moslem gemeente in Amerika.
*We ontmoeten elkaar tijdens een periode van spanning.
*Relatie tussen Islam en het Westen was eeuwenlang een goede samenleving en samenwerking, er waren echter ook religieuze oorlogen.
*Vanwege kolonisatie werden de rechten van veel Moslems ontkend. Daardoor zagen de Arabieren het Westen als vijand van de Islam traditie. Mede door 9/11 werden veel Amerikanen vijandig.
*Onze verschillen moeten we omzetten in vertrouwen. Ik ben hier om daar een begin mee te maken. We moeten samenwerken om een betere sfeer te scheppen.
*Ik ben een Christen.Mijn vader was een Moslem in Kenia. Ik ben opgegroeid in Indonesië. Ik heb gewerkt in Chicago. Daar vond ik veel Moslem families in waardigheid hun religie beleven. Ik heb geschiedenis gestudeerd.
*De Moslim cultuur heeft veel bijgedragen aan tolerantie en gelijkheid.
*In 1796 was het president John Adams die toonde dat er geen interne vijandschap tegen religie en wetten van de Islam was. Amerika is een bron van vooruitgang voor velen. Dat heeft er toe bijgedragen dat een Afrikaanse Amerikaan met de naam Barack Hoesesein Obama president kon worden.
*Zeven miljoen Amerikaanse Moslems leven een goed leven. Beter dan de doorsnee.
*Vrijheid is in Amerika nummer 1. In iedere staat is een moskee. Meer dan 1200 in het hele land. De Islam is een deel van Amerika.
*Een crisis in een land raakt de hele wereld, een atoombom, een epidemie, extremismeactiviteiten.
* In Bosnië en Darfur worden mensen afgeslacht. Dat vreet aan ons geweten. Daarom moeten we extremisme in alle vormen aanpakken.
*Amerika is niet in oorlog met de Islam. Maar gewelddadig extremisme zullen we aanpakken. Dit is mijn eerste plicht; het Amerikaanse volk te beschermen.
*Wij zijn partners met 46 landen wat betreft Afghanistan.
*De Koran leert ons:
"wie een onschuldige doodt, doodt eigenlijk alle mensen"
"hij, die een mens redt, redt de hele wereld".
*Wij hadden wat betreft Irak meer diplomatie moeten gebruiken.
*Wij werken samen met bedreigde Moslem gemeentes. Hoe sneller extremisme is geïsoleerd, hoe sneller we veilig zijn.
*Belangrijke bron van spanning is de situatie tussen Israel, Palestijnen en de Arabische wereld.
*Onze band met Israel is sterk en een ieder bekend. Gebaseerd op cultuur en historische banden en het erkennen dat het Joodse thuisland is gebaseerd op de tragische geschiedenis.
*Joden zijn eeuwenlang vervolgd en het antisemitisme had als hoogtepunt de Holocaust.
*Zes miljoen Joden zijn vergast. Meer dan de huidige Israëlische bevolking.
*'Israel bedreigen met vernietiging is fout en pijnlijk voor de herinnering. Zij verdienen vrede.
*We mogen ook niet vergeten dat het Palestijnse volk, Moslems en Christenen, langer dan 60 jaar in kampen wachten op vrede en veiligheid, die zij nimmer hebben gekend.In de Westbank,Gaza en de buurlanden.
*Amerika zal zich inzetten voor de legitieme aspiraties, voor waardigheid en een eigen land.
*Palestijnen zijn in 1948 verjaagd. Israëli’s ondervinden continu vijandigheid en aanslagen.Binnen en buiten de grenzen.
*We moeten dit conflict van twee kanten bekijken. Voor beide partijen van belang.Ook voor Amerika en de rest van de wereld. Daarom zal ik me persoonlijk inzetten. De Road Map verplichtingen zijn duidelijk en geaccepteerd.
*Geweld brengt geen vrede. Kijk naar Zuid Afrika, Oost Europa, Indonesië.
*De PA moet de capaciteit ontwikkelen om te regeren. Hamas heeft ook verplichtingen. Het moet stoppen met geweld en Israel accepteren.
*Amerika accepteert de wettigheid van de bezette gebieden niet. Het druist in tegen eerder gemaakte afspraken.
*Israel heeft de verplichting om de Palestijnen een goed leven te bieden. De menselijke crisis in Gaza is slecht voor Israel. Israel zal stappen moeten ondernemen om de Palestijnen een beter leven te geven.
*We hebben een verantwoordelijkheid dat Jeruzalem een veilig tehuis wordt voor de Joden, de Christenen, de Moslems. Dat heeft G-d zo gewild. Een plaats voor alle kinderen van Abraham, Izak en Jacob.
*Er is een grote spanning tussen Amerika en Iran. Amerika speelt een grote rol in een omver gegooide democratisch gekozen regering. Sinds dat moment geweld tegen Amerikaanse troepen en burgers.
*Wj willen met Iran bouwen aan een goede relatie. Zonder condities en met respect voor elkaar.
*We moeten ervoor waken dat het M.O. niet een race om de macht wordt. Wel een situatie waarbij niemand wapens heeft en ieder lid is van het Non Profileration Tready.
*Geen land zal een politiek systeem opgedrongen krijgen. Wel bepaalde rechten. Vrijheid van meningsuiting enz.
*Respect hebben voor minderheden, accepteren van tolerantie en compromissen. Vrijheid van religie.
*De Islam heeft een traditie. Ik zag het in Spanje, in Indonesië waar Christenen zich vrij konden bewegen in een Moslem land. Dat moeten we blijven verdedigen.
*Niet dicteren wat een Moslem vrouw moet dragen, wel vechten voor gelijke rechten.
Onze dochters moeten net zo veel bijdragen als onze zonen.

3. Diverse reacties en kanttekeningen
De toespraak was bedoeld om een betere relatie aan te knopen met de Arabische landen. Niet bedoeld voor Israëli’s, wel voor 1.5 miljard Moslems en Arabieren.
Obama heeft geen beleid uitgestippeld wel kreten geslaakt.Geen historische uitspraken, verre van dat. Het leek op een verkiezingstoespraak.Hij sprak over nederzettingen en nederzetting-constructie ? In ieder geval is het beleid van Amerika veranderd. Maar dat wil niet zeggen dat Iran ook haar beleid wijzigt. Verder is een verbeterde relatie Amerika - Arabieren niet bij voorbaat slecht voor Israel. Israel heeft gereageerd door de wens uit te spreken dat Obama succes boekt en een betere relatie met Arabische landen opbouwt.

De PA woordvoerder Rudeini
Rudeini zegt: Positief voor Obama dat hij een partnerschap wil en luisteren, bouwen, vertrouwen. Dat moet worden gevierd.
Ook applaudisseren voor zijn opmerkingen over het lijden van de Palestijnen en dat het tijd is om een onafhankelijk Palestijnse staat te creëren.
Het is moedgevend dat Obama zegt door te gaan met het ontwikkelen van het vredesinitiatief van de Arabieren en de nationale rechten van de Palestijnen, gebaseerd op recht en gelijkheid.

Hamas vindt het een goed verhaal. Echter vol met tegenstrijdigheden. Een totaal gebrek aan beleid en praktische stappen. Obama zegt de Hamas te steunen maar geen woord over het opheffen van de isolatie. Hij sprak ook niet over de echte achtergrond van de activiteiten van Hamas.

4. Obama, de eerste opdracht
Hij stuurt Mitchell weer naar het M.O. Volgens hem heeft Israel heel goed begrepen dat het moet stoppen met de nederzettingen. Niet uitbreiden, niet nieuwe bouwen.
Obama stelt dat hij in zijn toespraak uitsluitend bevestigd heeft wat in eerdere stadia is overeengekomen. Dit alles volgens de Road Map welke door het Kwartet is geaccepteerd.
**Als goede vriend van Israel weet ik hoe belangrijk het is om een tweede staat te vestigen". Ook echter het geven van meer bewegingsvrijheid en vooral hulp aan Gaza.

5. Amerika Islam
Volgens Amerikaanse Moslems heeft Obama een goed verhaal gehouden over de verhouding in Amerika. Hij was eerlijk en duidelijk. Het is echter niet zeker dat dit internationaal invloed zal hebben. Hij had eigenlijk allereerst zulk een toespraak in eigen land moeten houden. Nu heeft hij de indruk gegeven dat alle Moslems een deel van Amerika zijn. “Er wonen ook geen 7 miljoen Moslems in ons land, maar niet meer dan 3 miljoen”, aldus wetenschappers (Obama in zijn Cairo toespraak sprak over 7 miljoen Amerikaanse moslems),

6. Nederzettingen
Obama zegt: we moeten eerst luisteren. We zijn maar al te vaak begonnen met dicteren.
Dat geldt voor allen.Uitzondering: Israel.
Luister naar Hillary Clinton:
Stop met nederzettingen, met alle nederzettingen, geen buitenposten, geen natuurlijke groei, geen uitzonderingen.
Geen natuurlijke groei betekent: uitsterven van de Westbank, terug naar grenzen van 1949 en delen van Jeruzalem

Obama en mevrouw Clinton vergeten dat in november 1947 de Arabieren het door de VN ontworpen verdeelplan door Haj Aman Husseini verworpen is. Er kwam oorlog i.p.v. twee staten. Arafat heeft in 2000 het voorstel van Barak verworpen en Abu Mazen in 2008 het voorstel van Olmert. Sinds Oslo (de 16 jaar geleden aangenomen akkoorden ) heeft de PA: geen wegen gebouwd, geen rechtsgebouwen, geen ziekenhuizen, geen staatsgebouwen, geen economische bedrijven!
Wel geld overgeboekt naar Zwitserland.
Obama zegt: ik kom hier om de waarheid te vertellen.
Dus de ellende van de Palestijnen ligt aan Israel.
Hij maakt een grote fout en graaft zijn eigen graf.

7. Memo van UNITY COALITION FOR ISRAEL
Een verhaal voor een ieder omdat Israel; een groot gevaar loopt. Dat gevaar is: Iran en de druk van Amerika om een Palestijnse staat te accepteren.
*Tot nu toe geen resultaten bij onderhandelingen. Het is daarom tijd dat de Amerikaanse Joodse leiders hun kop uit het zand halen en op een luide manier Israel steunen en haar eisen onderschrijven.
*De verkiezingen in Israel waren duidelijk.Geen 2 staten
Oslo was een verkeerde start
Terugtrekking uit Libanon betekende: meer terreur en granaten
Terugkeer uit Gush Gatif betekende: een terreurstaat welke Israel niet wil erkennen.
De terugtrekking uit de Sinai, deel van de Golan was geen verbetering.
Israel heeft meer gegeven dan nu "bezet" wordt.
Terugtrekking uit Gush Katif werd: meer armoede en geen positief ingestelde onafhankelijke staat.
Er komt geen vrede als Israel niet als Joods land wordt erkend
Het Amerikaanse Jodendom moet dit alles erkennen. Israel is een rechtstaat!

8. Ambassade Amerika
Dertien jaar geleden heeft het Amerikaanse congres haar akkoord gegeven de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen. Dat is steeds uitgesteld. Ook nu heeft Obama gebruik gemaakt van zijn mogelijkheden en deze beslissing zes maanden verschoven. Bibi is teleurgesteld en zegt dat Jeruzalem een grotere betekenis heeft dan alle andere hoofdsteden.Het is niet alleen een hoofdstad. De iedere dag in gebeden uitgesproken wens gedurende ruim 2000 jaar liegt er niet om.

9. Diverse Arabische kranten
*De toespraak geeft een andere trend of beleid aan.
*De toespraak gaf Amerika haar integriteit weer terug. Maar gezegd moet worden dat ook Bush de Islam en haar cultuur respecteerde. Hij vocht echter wel tegen Arabische landen. Nu wachten hoe Obama zijn verhaal gaat invullen.
* Wij verwachten niet dat Amerika vijandig tegen Israel zal optreden. Dat zou tegen de Amerikaanse imperialistische belangen zijn en die loopt gelijk met de Israëlische bezetting.
*Al Ahram roept de Arabische wereld op om de relatie met Amerika te verbeteren.
'*Obama en Clinton vinden de Palestijnse staat belangrijker dan Abu Mazen en aanhang.

We moeten niet vergeten dat Abu Mazen de staat Israel nog steeds niet erkend heeft en dat eigenlijk ook niet wil..Hij wil heel Israel als zijn gebied beschouwen.

10. 24 juni 2002
Tijdens een toespraak van ex-president Bush legt hij het Kwartet de Road Map voor.
Wij moeten de weg naar vrede vinden. Een veilig Israel en een leefbaar en democratisch Palestina is essentieel.
De Road Map:
Periode 1 : einde mei 2003 einde Palestijns geweld. Politieke hervorming. Terugtrekking van Israel en bevriezen van natuurlijke uitbreiding. Verkiezingen organiseren in de PA.
Periode 2: verdere stappen ondernemen om de staat te vestigen Herstel o.a. van de waterbronnen, oplossing vluchtelingen probleem en wapencontrole.
Arabische staten herstellen relatie met Israel.
Periode 3: 2e internationale conferentie. Permanente status overeenkomst. Einde conflict. Vastleggen van grenzen, eveneens status van Jeruzalem vluchtelingen en nederzettingen.

Israel heeft de Road Map geaccepteerd, maar 14 condities toegevoegd.
*Tijdens het proces geen aanslagen of geweld.
*Ontmanteling terreur organisaties
*Verzameling van alle illegale wapens
*Tweede periode niet eerder dan wanneer de eerste is uitgevoerd
*Verkiezingen bij de PA zijn primair
*Belangrijke beslissingen in overleg nemen
*Karakter van de nieuwe staat in overlag uitwerken
*De nieuwe staat totaal gedemobiliseerd
*Israel is een Joodse staat.
*Geen recht op terugkeer
'*einde van het proces betekent: einde van alle claims
*Geen discussie over Westbank en Gaza
*Alleen resoluties 242 en 338 worden beschouwd als beleidslijn
*Overeenkomst moet in haar totaal worden uitgevoerd.
*Indien alles volgens plan wordt uitgevoerd zal het IDF zich terugtrekken uit het grensgebied
*Duidelijk werd gesteld dat er geen NIEUWE nederzettingen zouden worden gebouwd. Wel groei in de bestaande.

11. Algemeen commentaar op de toespraak
Obama geeft duidelijk aan dat hij Moslem bloed in de aderen heeft en dat hij neigt naar hun cultuur en deze ook steun zal geven. Volgens hem is de binding met Israel bijzonder hecht. De vraag: welk Israel hij bedoelt.
Ik word duizelig van de man als hij stelt dat Israel is gebouwd op de as van de concentratiekampen.
Dat is het verkrachten van de Joodse geschiedenis en religie.
Zijn bezoek aan Buchenwald zie ik als een verkoopstunt en niet als een emotionele beslissing.
Het paste niet in zijn bezoek aan Cairo en de omliggende gebieden.
Een belediging. Het koppelen van zijn plannen om Israel te kortwieken, de adem te ontnemen en tegelijkertijd de resultaten te bezoeken van iemand, die 6 miljoen Joden heeft laten vermoorden.
Verder, en dat is al vermeld, hebben de zogenaamde Palestijnen geleden vanwege beslissingen genomen door de Arabieren.
Allereerst het weigeren om een in 1947 aangeboden stuk land te accepteren.
Verder om te luisteren naar de oproep van de Arabische landen om Israel te verlaten.
Maar nog veel ernstiger is het gegeven dat diezelfde Arabische landen de gevluchte Arabieren aan hun lot hebben overgelaten en tot op heden geen vinger naar hen uitgestoken.
En Obama vergeet dat tot juni 1967 geen Arabier zich heeft ingezet om een zelfstandige staat Palestina op te richten. Arafat is na de 6-daagse oorlog daarmee begonnen
Obama heeft in zijn toespraak geblunderd. Een slechte introductie als internationaal politiek leider.
Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:

Stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800

Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status
(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)