woensdag 3 juni 2009

Harry's Focus op Israel nr. 299

1. Inleiding
2. Conferentie O.I.C
3. UNESCO
4. Sarkozy – Bibi
5. Nederzettingen
6. Moshe Ya'alon
7. Ottawa - Abu Mazen
8. Noord Korea
9. Tzipi Livni
10. Uit een dagblad geknipt

11. Abu Mazen
12. EU en PA
13. Obama-Abu Mazen
14. Abbas Zaki
15. Obama en de Palestijnse Autoriteit
16. Duitsland
17. Mitchell
18. Cijfers
19. De Road Map
20. Persconferentie van Obama
21. Christelijke bevolking in Jeruzalem
22. V.N. groep onderzoek Gaza oorlog
23. Nederzettingen
24. Lieberman
25. Slot



1.Inleiding
Van een behoorlijk aantal lezers heb ik een mail ontvangen met de vraag: is er sinds Obama aan het bewind is al veel veranderd? En wat is de sfeer in en de houding van Israel wat betreft de dreiging van Iran en de druk van Obama en Hillary Clinton op Israel om een vredesovereenkomst te sluiten met Abu Mazen en zijn achterban?
In mijn overzicht krijgt U een beeld en een beperkt antwoord. Ik zie als het grootste probleem het duidelijke gegeven dat de nieuwe president van Amerika te snel een privé beleid heeft uitgestippeld en zich niet eerst heeft verdiept in de achtergrond van de Midden Oosten problematiek. Tevens mogen we stellen dat hij ook de verkiezingsuitslag voor het Israëlische parlement niet in zijn beleid heeft verwerkt.
In ieder geval was het ook een groot genoegen om ook een redelijk aantal felicitaties te hebben ontvangen n.a.v. de mededeling dat de stichting LECHAIM de Anbi status van de belastingdienst heeft gekregen.

2. Conferentie O.I.C
Tijdens de conferentie van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 57 leden van de Organisatie van Islam Landen zegt de directeur generaal van de Abische Liga, Amr Moussa, dat de media rapporten onjuist zijn. De OIC zou Israel een gezamenlijk vredesvoorstel hebben aangeboden. Dat zou niet correct zijn. Abdullah van Jordanië zou tijdens een interview met de Times of London over een 57 staten oplossing hebben gesproken.
Wij bieden Israel 1/3 van de wereld, aldus Abdullah. De toekomst is niet de Jordaan rivier, de Golan of Syrië. De toekomst is Marokko en de Atlantische oceaan tot Indonesië.

Bedoeling van zijn uitspraak: alle Moslem en Arabische landen worden een goede relatie van Israel. Dus wel beperkte grenzen maar dat in een goede sfeer.

Dit voorstel is gelijk aan dat van de Arabische Liga:
* Het bestaande conflict zou opgelost zijn als Israel zich terugtrekt uit alle bezette gebieden en akkoord gaat met een onafhankelijke Palestijnse staat.
* Als die overeenkomst wordt gemaakt dan denk ik dat alle Arabische landen zullen volgen en dus Israel erkennen.
*We zien echter geen vooruitgang bij onderhandelingen.

Misschien dat iemand de heer Moussa zou willen vragen of hij allereerst de oorlog tussen de Fatah en Hamas wil oplossen en ook eindelijk eens een keer de rechten van het Joodse land zou willen bestuderen.

3. UNESCO
In de Unesco is als voorzitter benoemd de Egyptische minister van Cultuur, Farash Hoesseini. Dit is een bekende antisemiet, die zich ook verzet tegen een normale relatie Israel - Egypte.
Hij is sinds 1983 minister en heeft ondermeer verboden om Israëlische boeken in bibliotheken aan te bieden.Volgens hem is de Israëlische cultuur een onvriendelijke cultuur.
Shurat Hadin, het Israëlische wetcentrum, is van plan om de Hoge Raad in te schakelen als Bibi Netanyahu die zich verzet heeft tegen deze benoeming, dit verzet zal intrekken.

4. Sarkozy - Bibi
Onze 1e minister heeft de ontmoeting met de Franse president afgezegd vanwege de uitspraken over Jeruzalem van Sarkozy. Bibi gaf als reden: organisatie incompleet.
De woordvoerder zegt echter de aanleiding waren de uitspraken van Bibi over Jeruzalem tijdens de Jeruzalem - dag. De president is een groot voorstander van de hoofdstad voor beide beiden
Bibi heeft eerder gereageerd: alleen onder leiding van Israel is Jeruzalem open voor alle 3 G-dsdiensten en voor iedere bezoeker.
Ook president Peres zegt: Jeruzalem is de enige hoofdstad die Israel en het Joodse volk heeft gehad en ook nu kent.

5. Nederzettingen

Op 27 mei zijn weer 2 illegale nederzettingen, gevestigd in de omgeving van Kiryat Arba ontruimd. Het gaat hier om posten waar enkele families zich hadden gevestigd. Dit was Havat Federman, opgezet door Noam Federman,een bekende rechtse "nederzetter" en Givat 18 opgebouwd door leerlingen van een joodse leerschool (Yeshiva) uit Kiryat Arba. Toen de daarvoor opgeleide politie kwam om haar werk uit te voeren, bleek er nog maar 1 tent te staan met achtergelaten voorraad. 'Dus:veel lawaai om niets. Maar Obama is tevreden.

6. Moshe Ya'alon
De man heeft een heel goede verhouding met Bibi.Tijdens een conferentie:" alternatief voor een 2 staten oplossing" zegt hij o.a.:
*Gezien de huidige situatie is het beter het huidige conflict te begeleiden dan het op te lossen via wijzigingen in de economie bij de P.A.
*Ik zie geen kans om een levensvatbare Palestijnse staat op te zetten dat zichzelf kan besturen.
* Het verschil tussen Israel als 1e wereldland en de P.A. als 3e wereldmacht is het recept voor instabiliteit.
*ik stel voor om hervormingen op gebied van ontwikkeling, economie, politiek, politie en militaire macht en samenwerking met Arabische landen op gebied van humanitaire situatie.te bespreken. De Palestijnen beschouwen zich na 60 jaar nog steeds als vluchtelingen. En dat is een Arabisch probleem.
Maar alleen als Israel als Joodse staat erkend wordt, dan kan er succes worden geboekt met het bovengenoemde.

Uri Elitzur, voormalig woordvoerder verraste een ieder door te zeggen dat de beste optie is; annexatie. Dit ondanks het risico dat Israel dan een binationale staat zou kunnen worden.
Maar deze oplossing is beter dan zich terug te trekken.
Niet moet worden vergeten dat tot op heden nog geen oplossing is geslaagd.
Andere sprekers hebben het over een confederatie tussen Westbank, Jordanië en Gaza. Dit is dus eigenlijk het voorstel van Giora Eiland en Benny Elon.

7. Ottawa - Abu Mazen
Tijdens de ceremonie behorende bij het openen van een PA kantoor in Ottawa zegt Abu Mazen dat hij streeft naar vrede met de buren. Hij had een ontmoeting met premier Harper over het vredesproces en de bilaterale betrekkingen. Het zijn steeds dezelfde onderwerpen: de grenzen, de vluchtelingen, de veiligheid. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Canhon spreekt met Abu Mazen over de uitbreiding van nederzettingen. Dat is volgens hem illegaal.
Bibi trekt zich niets aan van de Amerikaanse dreiging. Ook niet wat betreft de wijken in Jeruzalem en omgeving.

8. Noord Korea
Dit land heeft een bom laten ontploffen. Dat is als een bom ingeslagen. De wereld verandert. Israel moet waakzaam blijven. Het is wel opvallend dat Amerika zich betrekkelijk rustig houdt t.a.v. de uitbreiding van nederzettingen op de Westbank. Het gebeuren in Noord Korea is een nederlaag voor de Amerikanen en eigenlijk ook voor de EU. We zien dus nu niet alleen een bedreiging zich ontwikkelen in het M.O. of te wel Iran maar ook in het Verre Oosten.
We kunnen ook zeggen dat er sprake is van een balans en dat de wereld zo langzamerhand zo vol gaat zitten met atoombommen dat een ieder weet dat de eerste klap geen daalder meer waard is maar de aanzet tot een totale vernietiging. Israel heeft in 1981 voorkomen dat Irak zulk een bom in haar bezit kreeg. We wachten af wat de houding van Obama en Clinton zal zijn om zulk een wereldramp te voorkomen. Zonder het kleine landje kunnen zij in ieder geval in het M.O. niets beginnen.

9. Tzipi Livni
De oppositieleider heeft felle kritiek op de huidige regering. In het bijzonder op Netanyahu. Zij eist een 2-staten oplossing en ziet toe hoe Bibi zijn strategie ontwikkelt. Hij gaat rustig door en laat zich niet verleiden tot concrete uitspraken. Livni heeft eigenlijk de blunder gemaakt door niet met Bibi in hetzelfde kabinet zitting te nemen. Hun meningsverschillen zijn namelijk niet zo gigantisch. Dan had zij invloed kunnen uitoefenen. Maar zij wilde 1e minister worden en dat lukte niet.

10. Uit een dagblad geknipt:
Ben Gurion zijn lijfspreuk: de bijbel is ons mandaat over het land van Israel.
Simon de Hasjmoneer: we hebben geen andermans land, maar de erfenis van onze voorouders Deze woorden zouden in steen moeten worden gegraveerd opdat er geen NAKBA dag wordt herdacht. Vluchtelingen hebben zelf schuld aan hun situatie. De Arabieren eveneens. Die begonnen immers de oorlog in 1948.

11. Abu Mazen
De ambtsperiode van de president van de P.A. is al 4 maanden verlopen. Hij heeft tot op heden nog geen verkiezingen uitgeschreven. De man is ook totaal niet populair in zijn gebied. Veel minder dan Haniyeh, de Hamas-man en Fayyad, de 1e minister, wordt bekeken als handlanger van Amerika.

12. EU en PA
De EU heeft 79 auto's aan de Palestijnse civiele politie overhandigd. Deze worden gedistribueerd over de Westbank. Deze geste komt overeen met het beleid van "Palestine Civil Police development Plan”. De capaciteit wordt hiermee verbeterd en de politie kan nu dus sneller gehoor geven aan een oproep. Er wordt nu dan blijkbaar gewerkt volgens EU normen.
De EU heeft zich verplicht gedurende 3 jaar het onderhoud van de wagens in handen te houden.

13. Obama-Abu Mazen
De Amerikaanse president heeft op 28 mei Israel er op geattendeerd dat het moet stoppen met het bouwen op de Westbank. Israel heeft op dezelfde dag dit dringende verzoek afgewezen. Obama zegt tijdens het bezoek van Abu Mazen dat hij er op vertrouwt dat eerder genomen beslissingen zullen worden uitgevoerd. Zoals al gesteld: Israel wijst af.Israel gaat door met bouwen. Dit dus ondanks de kreet van Obama tijdens het bezoek van Abu Mazen op het Witte Huis. Hillary Clinton onderstreept de eis van haar baas. Stop met uitbreiding en het bijhouden van de natuurlijke groei. Dus families mogen geen kinderen meer krijgen.
Mark Regev, voormalig woordvoerder van Olmert en nu lid van het team dat Bibi adviseert en namens hem het woord voert, stelt:
*Het normale leven moet doorgaan
*Geen nieuwe nederzettingen zullen worden opgericht
*Heel kleine nederzettingen worden verwijderd.
Obama zegt wel vertrouwen te hebben in het beleid van Bibi en deelt Abu Mazen mee dat hij moet werken aan een goede beveiliging van de Westbank.
Hij moet tevens de mogelijkheid creëren dat op scholen, moskeeën en openbare gelegenheden Israel niet meer wordt beledigd en belasterd.
Abu Mazen: wij hebben verplichtingen wat betreft de Road Map. Dit plan is de enige mogelijkheid om een stabiele vrede in het M.O. te krijgen.
*Obama wil een vredesplan samenstellen dat als resultaat zal hebben dat Palestijnen in vrede naast Israel kunnen leven.Hij geeft geen tijd aan.
Dus wel een volk en een eigen land.
Obama:We moeten een einde maken aan de angst en vrees aan beide kanten! De wanhoop duurt nu al jaren. Abu Mazen verwijst Obama naar het Arabische plan van 2002.
De inhoud "het land dat sinds 1967 bezet is door Israel moet teruggegeven worden en normale relaties moeten worden aangeknoopt met de Arabische landen".
Saeb Erekat bevestigt dat Obama Abu Mazen bepaalde zaken heeft toegezegd. In het byzonder wat betreft de groei van de nederzettingen. Amerika en de wereld hebben de nederzettingen gezien als een obstakel maar hebben er nooit iets aan gedaan. Er zijn er 120. Vanwege de groei is het onmogelijk om een Palestijnse staat op dat gebied te vestigen.280.000 Israëli’s wonen daar en in Oost Jeruzalem 218.000. aldus Erekat
Zoals ik al eerder toegevoegd heb is de vraag: natuurlijk: Maar wie bezet wat.

14. Abbas Zaki
De Palestijnse ambassadeur in Libanon deelt mede:
*Israel valt uiteen als er 2 staten komen.Als het Oost Jeruzalem moet verlaten dan heeft het geen joodse basis meer. Volgens haar is het toch het Beloofde land en het uitverkoren volk
Israel zegt: Jeruzalem heeft een spirituele betekenis, de Westbank is haar historische droom.
Dan is er dus geen Zionisme meer. Dus wij kunnen uitbreiden.
*Amerika is onze vijand. Het heeft alleen strategisch belang bij Israel. Abu mazen zegt wel dat Amerika een vriendelijk land is maar hij gebruikt ook in deze diplomatieke taal.Hij is de grootste criticus van Amerika.
*De PLO is de enige officiële vertegenwoordiger van de Palestijnen en heeft haar statuut nooit gewijzigd.

15. Noord Korea
De algemene indruk is dat Noord Korea atoomwapens aan het ontwikkelen is. De ontstane dreiging: het gaat naar andere landen exporteren.
Dus schepen zullen moeten worden onderzocht en dat kan leiden tot botsingen. Alles wordt zo langzamerhand internationaal. Dus ook kan worden gezegd dat daardoor meer evenwicht in de wereld gaat ontstaan. Het is voor de hand liggend dat Korea met Syrië een en ander gaat uitwisselen. Amerika en de EU zullen zich moeten bezinnen en ook niet meer de mogendheden zijn die andere landen een dictaat opleggen. Als beiden Israel zouden hebben gesteund t.a.v. haar rechten dan zag de wereld er vandaag anders uit.

16. Obama en de Palestijnse Autoriteit
Obama denkt dat Abu Mazen de spil is waar alles om draait. Abu Mazen bepaalt of en hoe de 2-staten oplossing samengesteld en uitgevoerd moet worden
Maar vergeet Obama
* De verhouding Fatah-Hamas?
*Beleid van de Israëlische regering?
*De opkomst van Noord Korea
Abu Mazen verwacht directe steun van Obama en tegelijkertijd internationale druk op Israel wat betreft de nederzettingen.
Hij drukt daarom ook nog steeds niet de hand van Mitchell.!!!
Abu Mazen verkondigt dat Amerika de sterkste macht ter wereld is en dus een ieder haar wil kan opleggen. Maar de man vergeet dat zelfs onze voormalige 1e minister Olmert zijn voorstellen terzijde heeft gelegd.
Olmert bood aan: 97% van de Westbank en ging zelfs akkoord met het zich weer vestigen van vluchtelingen in Israel.

17. Duitsland
De minister van Buitenlandse Zaken Steinmeyer zegt via de Zuid Duitse krant en het pers agentschap dat Israel stoppen moet met uitbreiding en oprichting van nederzettingen.Dat is volgens hem onaanvaardbaar.Hij meent ook dat de EU en Amerika met 1 stem moeten spreken.
Dat verhaaltje klopt eigenlijk want ook Obama roept constant:
terug naar 1967 oftewel zoals Aba Eban dat heeft gezegd: de Auschwitz grenzen
Het handhaven van de nederzettingen, aldus de minister ondermijnt het vredesproces.
Op 15/6 ontmoeten de EU ministers elkaar en zullen dan hun positie wat betreft het Midden Oosten bepalen. Volgens hem is het ook van groot belang dat Israel met de PA praat. Dit alles mag niet mislukken
Beste lezer: het is op dit moment constant hetzelfde verhaal.Het geeft te denken.
Er blijken geen andere belangrijke problemen te zijn en we mogen ons afvragen hoe het toch komt dat alle ogen zijn gericht op dat heel kleine stukje land.

18. Mitchell
In Londen hebben Israëlische officials Mitchell ontmoet. Dat werd een grote teleurstelling omdat blijkbaar alles wat met de voormalige president Bush werd afgesproken in de prullenbak is gegooid. Het heeft geen zin om op dit moment daar dieper op in te gaan.Eerst maar afwachten wat Obama donderdag a.s. in Cairo de Arabieren en Moslems gaat mededelen en beloven.

19. Cijfers
Hoe is de economische situatie in de P.A.?
Heel goed 5%; goed 26% Redelijk 41%, slecht 19% heel slecht 9%

Voelt U zich veilig?
38% ja, 30% redelijk, 31% nee

Bent U optimistisch of pessimistisch t.a.v. de toekomst ?
Optimistisch 42% pessimistisch 31% een beetje pessimistisch 26%

Is de kostwinner werkzaam?
49% ja, 28% af en toe, werkeloos 20%

Als U de mogelijkheid hebt om te emigreren, doet u dat ?
33% ja, 67% nee

Bent U wel eens mishandeld door de bezetter?
Geslagen 21% nee 79%
Gearresteerd 13% nee 87%
Gewond 8% nee 92%
Beledigd 4% nee 96%
Aangerand 5% nee 95%

Op welke partij gaat U stemmen:
16.7% Hamas, Fatah 51.3%, geen idee 28% nieuwe partij 18%

20. De Road Map
In de volgende nieuwsbrief zal ik u nogmaals een overzicht geven van de Road Map die op dit moment weer actueel is geworden.

21. Persconferentie van Obama
Hij geeft eigenlijk een lesje aan Bibi.
*Alle partijen moeten zich houden aan gemaakte afspraken.
*Stoppen met bouw enz. van de nederzettingen
*Als de bevolking van Gaza geen hoop meer heeft, geen schoon water, grenzen gesloten zijn en dus geen medische hulp enz. kunnen krijgen dan is dat geen acceptabel beeld voor haar toekomst.
Ik herhaal: mijnheer Obama laat U zich toch een keer goed informeren. In de Gaza strook heerste een redelijke welvaart. Maar omdat Israel zich onder druk van Amerika uit Gush Katif teruggetrokken heeft is er armoede en onderlinge oorlog ontstaan.

22. Christelijke bevolking in Jeruzalem
Er wonen in de hoofdstad ongeveer 15000 Christenen. Dat is 2% van de bevolking.
Er is weinig verschuiving gedurende de afgelopen 10 jaar.te zien.Maar het aantal is wel beduidend minder dan 50 jaar geleden. In 1948: 31000 inwoners.
In heel Israel nu 150. 000. Haar situatie in Israel is beduidend beter dan in de andere delen van het M.O. .Behalve de lage, natuurlijke groei is de onderlinge verdeeldheid groot.
In Jeruzalem:
Katholieken: 4500
Grieks orthodox 3500
Armeniërs 1500
Protestanten 850

23. V.N. groep onderzoek Gaza oorlog
Onder leiding van de Zuid Afrikaanse Joodse rechter Richard Goldstone bezoekt dit groepje Gaza om de oorlogsmisdaden tijdens de Gaza oorlog te onderzoeken. Ook zal het Hamas - terrorisme bestudeerd worden.Israel geeft in deze totaal geen medewerking.
Het onderzoek vindt plaats in opdracht van de UN Hman Rights Council.
Deze raad is, als u haar geschiedenis bestudeert, behoorlijk anti Israel.

24. Nederzettingen
Diverse botsingen en incidenten vinden plaats met de Israëlische veiligheidstroepen.
De boodschap van de inwoners van de nederzettingen: geen 2e Gush Katif.
Het is een moeilijke situatie omdat we in een democratie leven en ons allen aan regels moeten houden.
Dus afwachten wat het regeringsbeleid zal worden.
In ieder geval worden de illegale posten verwijderd. Geen probleem . Het gaat hier om een aantal posten die bevolkt zijn met enkele caravans of tenten.

25. Lieberman
Tijdens zijn bezoek aan Rusland heeft onze minister van Buitenlandse Zaken ondermeer een ontmoeting met zijn collega Lavrov
Deze zegt toe Iran te vragen om haar atoomenergie programma uitsluitend te gebruiken voor civiele doeleinden.Hij feliciteert Lieberman met het succes van zijn partij. Hij onderstreept de bijzondere relatie met Israel.Er wonen immers een groot aantal voormalige Russen
Duidelijk is dat Lieberman de relatie met diverse landen goed aanpakt en resultaten boekt.

26. Slot
Het wemelt de laatste weken van uitspraken. Dit allemaal losgemaakt door president Obama en Hillary Clinton.
Ik zou op dit moment een Focus vol kunnen schrijven met eigenlijk steeds hetzelfde refrein.
Ik wacht de al veel eerder aangekondigde toespraak van Obama af.
Dan horen we hoe de relatie met Israel gehandhaafd blijft en welke beloften aan onze buren worden toegezegd.
Shalom!
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:Stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800

Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)