maandag 15 juni 2009

Harry's Focus op Israel nr. 301

1. Inleiding
2. Ambulances
3. Beleid Obama
4. Aanslag
5. Lieberman
6. Andre Acima, professor in New York
7. Sami Gemayel
8. Peres – Mitchell
9. Een enkele mening
10.Het ICRC ( Internationale Rode Kruis)
11.Wapenexport
12.Ambassadeur Mitchell
13.Kantoor in Jeruzalem
14.Iran
15.Bibi Netanyahu


1.Inleiding
Vandaag begin ik nr.301 samen te stellen terwijl eigenlijk voor ons allen het belangrijkste onderwerp vanavond plaats vindt. Dan gaat in ieder geval heel Israel luisteren naar de toespraak van Bibi Netanyahu. Hij gaat ons allen, eigenlijk de hele wereld, vertellen wat het beleid zal zijn van Israel wat betreft de Westbank. Hij gaat reageren op de door Obama gehouden toespraak, waarbij Israel onder zware niet acceptabele druk werd gezet.
De verkiezingen in Iran zijn eveneens het bestuderen waard. Afgewacht moet worden of hier gemanipuleerd is. Vreemd is in ieder geval dat de laatste weken de berichtgeving uit Iran duidelijk wees naar een nek aan nek race en geen uitslag zoals deze nu bekend is gemaakt. Moussavi zou 1/3 en Ahmadenijad 2/3 van de stemmen hebben gekregen. Moussavi, die nu in de gevangenis zit, heeft onmiddellijk na het stemmen verklaard dat er geknoeid is en de stemming ongeldig. Ik geloof niet dat het resultaat enige invloed op haar politieke gedrag t.a.v. Israel zal hebben. Wel op Amerika en de EU. Beiden zullen zich moeten beraden wat te doen met de dreiging van atoombom bezittend Iran Ook Iran zelf zal maatregelen moeten nemen wat betreft haar economische situatie en haar houding t.a.v. vrouwen.De laatste berichten geven aan dat Iran in eigen land grote problemen heeft en dat het de vraag is of Ahmadeniad zich kan handhaven of dat we een soort burgeroorlog moeten verwachten. Inmiddels heeft Bibi gesproken.Zie aan het einde van mijn overzicht.

2. Ambulances

Een aantal Arabische staten hebben Hamas 48 ziekenauto's geleverd. Het militaire apparaat in Gaza heeft deze wagens in bezit genomen en omgebouwd tot militaire trucks.Ook de inhoud met medische apparatuur werd in beslag genomen en verkocht. Nu worden met deze wagens arrestanten opgepakt en vervoerd. De betreffende directeur van de gezondheidszorg onderzoekt wat er eigenlijk gebeurd is met de veelheid van medisch materiaal.

3. Beleid Obama
Een gehouden enquête geeft de volgende resultaten:
Het beleid van Obama is
goed voor Israel 26%
niet goed 53%

Hij heeft meer zorg voor de Palestijnse wensen
51%
Meer zorg voor Israel 22%

Teleurgesteld over de toespraak van Obama;
51% niet teleurgesteld

Beleid Bibi
goed tot nu toe 47%
Valt tegen 45

Niet tevreden over houding Bibi ten op zichte van Amerika 47%
Wel tevreden 34%

Bibi zegt
nee tegen Palestijnse staat 50%
Wel voor een Palestijnse staat : 40%:

4. Aanslag
Ondanks de tijdig opgevangen aanslag op 8 juni heeft Israel toch op die dag 30.000 vaccinatie eenheden geleverd en 130 trucks met levensmiddelen. We moeten ons wel realiseren dat Israel in oorlog is met de Hamas, die in Gaza regeert. Hamas verkondigt openlijk dat het evenals Iran Israel van de kaart wil vegen. En toch vindt een ieder het normaal dat Israel Gaza van alles voorziet.

5. Lieberman
Tijdens zijn bezoek aan Rusland zegt onze minister van Buitenlandse Zaken:
*Vandaag mogen we de 6-daagse oorlog niet vergeten, die precies 42 jaar geleden uitgevochten werd. Deze verjaardag is nog belangrijker geworden, omdat Obama praat over de nederzettingen.

Deze oorlog, op 6 juni 1967 begonnen, was voor de volle 100% uitgelokt door Egypte, Jordanië en Syrië. In 6 dagen tijd versloeg Israel de genoemde landen en heroverde de Westbank, de Gazastrook, de Sinai en de Golan. Na deze verdedigingsoorlog heeft de Veiligheidsraad Israel niet terug geroepen uit alle gebieden toen het de resoluties 242 in november 1967 aannam. De bezetter tussen 1949 en 1967 was het Hashemitische koninkrijk Jordanië. Behalve door Engeland en Pakistan werd de Jordaanse bezetting door de wereld niet erkend..+++

*Het is nonsens om in de media te lezen dat ik naar Rusland ben vertrokken om een nieuwe partner te zoeken. Onze relatie met Rusland is goed en dat veroorzaakt geen wrijving met Amerika.
*Obama is overigens van plan om Rusland begin juli te bezoeken. Onze beste partner is Amerika. Ik ben bezig om goede relaties aan te knopen met India, Zuid Amerika ,Afrika, Centraal Azië en Rusland.

Het is dus niet, aldus Lieberman, in plaats van maar toegevoegd aan!

*Rusland is een sterk land en heeft veel wapens geleverd aan andere landen. Maar het is goed om te mogen zeggen dat onze verhouding duidelijk verbeterd is.
*Ook Israel en Egypte bouwen aan verbetering van de relatie. Duidelijk zichtbaar.We hebben gezamenlijke grenzen. Frankrijk is een goed voorbeeld.Ik ben druk doende om ons verhaal ook in dat land uit te leggen en steun te vragen.
*Atoomenergie is een wereldprobleem. Ik kan niet beoordelen wat van de Iraanse uitspraken juist of onjuist is. We moeten niet vergeten dat Obama tijdens zijn toespraak zegt dat Iran het recht heeft kern energie te ontwikkelen. Dit werd onderschreven door Duitsland en Frankrijk. Voor ons in Israel is het echter een probleem. Iran in bijna onze buurman.
*Rusland heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld.Jongeren studeren en zijn energiek en dynamisch geworden. Duidelijk te zien bij de leiding gevende figuren.Rusland is een goed land geworden. Het is bekend met het terrorisme en weet hoe dat aan te pakken.
*Wij werken samen o.a. aan de ruimtevaart ontwikkeling en technologie.

6. Andre Acima, professor in New York
Hierbij een korte weergave van een door hem geschreven artikel in de New York Times
*De toespraak van Obama, de jonge president, was indrukwekkend. Hij heeft alle onderwerpen doorgenomen. Het lijden van de Palestijnen, de houding van Israel, de nederzettingen, het extremisme, atoomwapens, ontkenners van de Holocaust.
*Het is een nieuw begin. Maar de Arabische wereld, Amerika en principes van voorspoed en recht vergat hij. Ook iets te vermelden over MIJ.
*Geen woord over mij. Ook niet over de 800.000 Joden, geboren in het Midden Oosten, die werden verdreven in de 20ste eeuw (1948).
*Wel over het verleden van de Islam, niet over mijn voorouders die al eeuwen lang leefden in dat gebied, veel eerder dan de Moslems, waarvan wij wel de slachtoffers werden.
*Niet vermeld dat door deze verdrijving Joodse bezittingen werden geplunderd. Niets vermeld over mijn bezittingen, die ik nooit zal terug vinden.
*Het huis van mijn moeder, de fabriek van mijn vader. Ons leven in Egypte, onze vrienden, onze boeken, onze auto's, mijn fiets. Mijn ouders hebben dat nooit kunnen verwerken.
*Obama praat wel over de behandeling van vrouwen in de Arabische wereld, ook over de schuld van Amerika ten aanzien van de Islam, maar liet na Egypte er aan te herinneren dat het tot 60 jaar geleden een levendige Joodse gemeenschap had. Ook dat de beste ziekenhuizen en andere instituten gebouwd en gefinancierd zijn door Joden.Het is een schande dat hij dit niet memoreerde. omdat ook de Egyptische banken dit voor het gemak zijn vergeten.
*In Alexandrie ben ik geboren. Daar woonde ik. Alle Joodse straatnamen zijn herbenoemd.
*De Arabische vertaling van de protocollen van de Ouderen van Zion is denkelijk het meest antisemitische verhaal dat we kennen.
*Er leven nog 4 Joden in de stad. Als de laatste is overleden dan worden de tempels, de religieuze voorwerpen, de boeken, de bezittingen van waarschijnlijk de meest welvarende Joodse gemeente aan de Middellandse zee automatisch overhandigd aan de de Egyptische regering. Niet aan mij, mijn kinderen of andere erfgenamen.
Het is vreemd dat onze president dat heeft weggelaten. Het lijkt op spreken in Berlijn over de toekomst van Duitsland en nalaten gedetailleerd te praten over de 2e wereldoorlog.

Volgens mij heeft deze man op een bijzondere manier een indrukwekkende analyse gegeven van de toespraak van Obama, die, neemt U mij maar niet kwalijk, aan alle kanten geblunderd heeft en de wereld op zijn kop heeft gezet. Verbeter de wereld , begin bij U zelf. Nogmaals gesteld, een gevaarlijke toespraak gehouden door de machtigste man ter wereld, die op hol geslagen is.

7. Sami Gemayel
Deze gekozen Libanese parlementariër, zoon van de voormalige president, zegt dat het front tegen Israel moet worden gesloten. De huidige situatie is voor ons een catastrofe.
Libanon was het beste land in de wereld.We hadden een goed leven, dat veranderde in 1969 toen we raketten gingen afschieten. Er waren geen wapens .Nu alleen als we het front stoppen.
Resolutie 1701 verdeelt ons land. De bedoeling van deze resolutie was echter verbeteringen in de situatie aan te brengen
We hebben genoeg betaald. We moeten geen 2e Gaza creëren.

8. Peres - Mitchell
Op 9 juni zegt Peres tegen Mitchell dat we 4 punten hebben om vrede te maken.
1. 2-staten oplossing, gebaseerd op de Road Map
2. Duidelijke handhaving van de Israëlische veiligheid
3. Onafhankelijkheid van de Palestijnen
4. Invullen van een totale regionale vrede tussen Israel en de Arabische landen in het Midden Oosten. Dit is weliswaar moeilijk, maar wel mogelijk, aldus president Peres.

Mitchell zegt:
*De veiligheid van Israel is voor Amerika een verplichting
*Amerika o.l.v. Obama en Hillary Clinton voelen zich verplicht met onze vrienden, onze partners, onze geallieerden te werken.
*We zetten ons in zoals U, president Peres dat hebt gesteld. 2 staten, zij aan zij in vrede en veiligheid.
*De Palestijnen hebben via de Road Map ook hun verplichtingen.Het is hun belang, Ook het belang van Amerika, de EU en de Arabieren om dit doel te steunen.
*Mijn ontmoetingen zijn met vrienden, die dezelfde belangen hebben.

Peres heeft Mitchell ook op de hoogte gebracht van zijn ontmoetingen met Moebarak en Abdulah, de Jordaanse koning. Peres uitte ook zijn dankbaarheid dat Hillary Clinton wat betreft de Iraanse bedreiging had gesteld te zullen reageren op iedere aanval op Israel.

Het is officieel ontoelaatbaar dat president Peres zijn politieke mening overal verspreidt. Hij is president en dat is een a-politieke functie. De man misbruikt zijn functie en verkondigt een mening, die niet overeenkomt met die van de huidige regering en het volk. Als Clinton dan ook nog een uitspraak doet, die eveneens indruist tegen het gevoerde beleid, dan zullen we duidelijker ons standpunt moeten bepalen en niet bang zijn voor negatieve consequenties. Zondagavond zullen we luisteren naar onze premier. (inmiddels op een voortreffelijke manier gebeurd). Laten we hopen dat hij direct of indirect Peres de mond snoert en Clinton vertelt dat als onze veiligheid in gevaar komt door Iran dat Amerika ons niet redden kan.Strategisch onmogelijk.

9. Een enkele mening
**Obama heeft niet zoals zijn voorgangers een emotionele binding met Israel
**Obama meent dat door Israel concessies af te dwingen verzoening met de Arabieren mogelijk is
**Een holle toespraak. Niet een beleid aangevend
**Hij vermengt religie en politiek
**Het is tijd om de bijbel en de koran terzijde te leggen en de politiek een nieuwe weg te laten inslaan
**Amerika kan Israel niet laten vallen wat betreft strategische samenwerking. Deze werd gedurende de laatste jaren beter in plaats van minder.
**De strategische samenwerking is niet gebaseerd op het conflict Israel-PA maar op gezamenlijke waarden.

10. Het ICRC ( Internationale Rode Kruis)
Israel moet stoppen met haar sinds 2007 gevoerde beleid om families van gevangenen in Gaza niet toe te laten en contact met hen te hebben.Ongeveer 900 gevangenen hebben sinds juni 2007 hun familie niet gezien. Volgens het Rode Kruis is dit een menselijke zaak en van groot menselijk belang. Vooral voor de kinderen.

Wat vindt het ICRC dan van Gilad Shalit?

11. Wapenexport
Op dringend verzoek van Rusland heeft Israel een deel van haar wapenleveranties aan Georgië niet geleverd.Militairen uit dat land worden gedeeltelijk door Israel opgeleid.
Nieuwe opdrachten worden wel weer uitgevoerd. 85% van de Israëlische productie is export. In 2008 was dat US $ 7 miljard. De beurs in Parijs heeft vanaf 15/6 12 Israëlische bedrijven toegelaten. Israel heeft in totaal 600 exporterende bedrijven.

12. Ambassadeur Mitchell
Mitchell had ook een ontmoeting met Abu Mazen. Hij verzekerde hem te werken aan de oprichting van een Palestijnse staat en vrede creëren in het Midden Oosten.
Hij werkt aan het weer opstarten van de besprekingen opdat de Road Map kan worden ingevuld.
Dat wil ondermeer zeggen:
*Einde van de uitbreiding van Joodse nederzettingen
*Opzetten van een onafhankelijk Palestina
*Opheffen van militante groeperingen.

Mashaal, de Hamas aanvoerder, vraagt zich wel af waarom Hamas indirect opdrachten van Mitchell heeft ontvangen.
*Hamsas is toch niet het obstakel.Dat is Israel.
"wij zijn niet slechter dan de Amerikanen, die de originele zwarte bevolking heeft uitgemoord. En het optreden van de blanken in Zuid Afrika !!
Michell roept de Arabische staten op positieve stappen te ondernemen.
Tegen Gheit, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken zegt hij dat het Arabische vredesvoorstel belangrijk is. Hij wil ook Libanon en Syrië betrekken bij de vredesonderhandelingen. Gheit zegt dat als Israel positieve stappen onderneemt, de Arabische landen dat ook zullen doen.

13. Kantoor in Jeruzalem
Niet verkeerd om te weten dat Mitchell in opdracht van Obama in Jeruzalem een kantoor opent. De aardige Amerikaanse president wil op deze manier Israel onder controle krijgen. Hij wordt dus een koloniale gouverneur. Bibi zal dit moeten voorkomen. Wel respect hebben voor de Amerikaan maar geen onderhoud meer aanvaarden dat ruim 4 uur duurt.
Daar heeft onze 1e minister toch geen tijd voor. 4 uur praten over zelfmoord is te veel van het goede. Bibi zou iemand moeten benoemen, die zich met Mitchell bezig houdt.
Obama heef behalve Mitchell 4 man benoemd, die met Mitchell moeten werken en dus ook zich in Jeruzalem vestigen. Het zijn: Mara Rudman, George Sores, Keith Dayton, die een PA leger opbouwt, Fred Hoff, die propageert dat de Golan aan Syrië moet worden afgegeven, en David Hale, die Hezbollah militair assisteert. Deze groep is stuk voor stuk anti Israel.

++we mogen ons afvragen of Obama door het dolle heen is en wat hem bezielt.
Hoe kan een president, die amper in zijn zetel zit, zo op hol slaan en niet alleen Israel opofferen, maar ook Amerika en tegelijkertijd de wereld. De man moet worden afgeremd opdat hij niet nog meer gaat blunderen dan hij al tijdens zijn geweldige toespraak heeft gedaan. De eisen van Obama zijn de zwaarste sinds het presidentschap van Carter. Dat betekent een directe confrontatie Obama-Netanyahu.
Obama schrijft voor: stop met alles op de Westbank. Daarmee geeft hij dus de Arabische landen een hand. Maar dit is geen nieuws, daarom totaal onwerkbaar.
Er wordt gesproken over de Road Map. Maar ook dat slaat nergens op.
Zie vorige nieuwsbrief of de 14 Israëlische wensen. Tzipi Livni zegt overigens tegen Mitchell dat Amerika Israel moet steunen ten aanzien van de nederzettingen en de vluchtelingen. Beide onderwerpen zijn bespreekbaar en een oplossing is volgens Livni te vinden. Ook zullen veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen opdat er geen terreur - of Moslemstaat zal ontstaan . Livni begint blijkbaar te begrijpen en te voelen dat haar eerder ingenomen standpunten in Israel niet meer verkoopbaar zijn.

14. Iran
Hoewel het voorspel wat betreft de verkiezingen leek op pure democratie, de resultaten waren anders. Het verschil in aantallen stemmen was beduidend groter dan de berichtgeving en de informatie die een ieder kon ontvangen en op de televisie kon bekijken. Een en ander lijkt op pure dictatuur. In ieder geval op het misbruiken van de macht. De president heeft immers alles in de hand. De politie, het leger en de angst van het volk. Ik vergelijk het met president Obama, die nu uitsluitend anti Israel figuren heeft benoemd om in het M.O. vrede af te dwingen en Israel onder zware druk te zetten.

15. Bibi Netanyahu
Tot slot de eerste indrukken van de lang verwachte toespraak van onze 1e minister.
Hij is bereid om met de Palestijnen te praten en een staat naast Israel te accepteren.
De condities:
*De Palestijnse staat moet totaal ontwapend zijn
*De veiligheid van Israel moet internationaal gegarandeerd zijn
*Israel moet erkend worden als een Joodse staat
*Het vluchtelingenprobleem moet door de Arabische landen worden opgelost
*Er zullen geen nieuwe nederzettingen worden gebouwd
*Er wordt wel gebouwd om de natuurlijke groei op te vangen
*Jeruzalem wordt niet opgesplitst
*De Joden zijn 3000 jaar verbonden aan dit stuk land.
Een goede en duidelijke toespraak waarbij hij op een nette manier de hiaten van de toespraak van Obama invulde. Hij heeft zich niet van de wijs laten brengen. Er zijn nu wel lieden die protesteren tegen het erkennen van een Palestijnse staat. Maar oppervlakkig bekeken, zijn eisen zullen nooit en te nimmer door de Palestijnen worden erkend en geaccepteerd.
Ik vind het daarom jammer dat enkele Israëlische figuren Bibi aanvallen omdat hij voor het eerst een Palestijnse staat (onder voorwaarden) accepteert. Maar Bibi heeft in zijn toespraak Obama de wind uit de zeilen gehaald. Hij heeft de zogenaamde Palestijnen niet wijzer gemaakt, maar de wereld getoond dat Israel niet tegenspartelt.
Kort, krachtig, to the point. Een geruststelling omdat wij allen ons afvroegen hoe Bibi zou reageren op de eigenlijk niet acceptabele toespraak en eisen van president Obama.
Impulsief gesteld: het is hem gelukt.
Het goede moment om te toasten op Lechaim en het doel van deze stichting (zie bijlagen) niet te vergeten. Want beste mensen, vrede of oorlog, een vriend of vijand als buurman, slachtoffers van terreur blijven onze hulp hard nodig hebben.

Shalom,
Harry,


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800

Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status
(brief hierover is op te vragen bij het bestuur)