woensdag 30 december 2009

Harry's Focus op Israel nr. 320

1.Algemeen
2. Amerika
3. Ex President J. Carter
4.Arabische universiteit
5. Palestina
6. Het budget van Obama
7. Larijani
8. Westbank
9. Kerstmis
10. Bibi Netanyahu
11.Beiroet
12. VIVA Palestina konvooi
13. Mul-T-Lock
14. Nabloes
15. Nederlandse berichtgeving
16. Huizenbouw
17. Aliyah
18. Daniel Ayalon
19. Abu Mazen
20. De economie van Israel
21. 2010

1.Algemeen

In mijn vorige nieuwsbrief was ik vrij optimistisch t.a.v. de vrijlating van Gilad Shalit. Vandaag ben ik minder optimistisch. Niet alleen vanwege de toch nog duidelijke verschillen van mening, maar ook omdat dit weekend vanwege aanslagen doden zijn te betreuren en onze regering voorzichtiger moet handelen.
Duidelijk is ook dat maar al te veel mensen onvoldoende geïnformeerd zijn over de geschiedenis van Fatah en Hamas . Daardoor worden er helaas maar al te vaak verkeerde conclusies getrokken.
Het is een vreemde zaak als ik een brief van een belangrijk lid van de S.P.ontvang,die meent dat Israel en de Hamas aan tafel moeten gaan zitten om hun problemen op te lossen.
Als zelfs een politieke leider zich niet realiseert dat Israel en veel andere landen niet met een terreurgroep gaan praten, dan is er nog veel werk te doen!

2. Amerika
Hebt U meer sympathie voor Israëli’s of voor Palestijnen?
59% voor Israëli’s
18% voor Palestijnen

Algemene opinie over alle landen 62% voor Israel 15% voor de PA
Negatief over Israel 29%
Negatief over PA 73%


In de V.N. is vanwege de samenstelling de stemming anti-Israel. Enkele jaren geleden concludeerde de EU dat Israel de grootste bedreiging was voor de wereldvrede. Meer dan Noord Korea en Iran!!
Er zijn 300 miljoen Arabieren, die olie beheren. Er zijn 6 miljoen Israëli’s die geen druppel olie exporteren. Er is geen overheersende Joodse lobby.
Dus waarom is er een goede band tussen Amerika en Israel ?
**De Israëlische democratie is gelijk aan die van Amerika. Hetzelfde geldt voor
verkiezingen en in beide landen is er vrijheid van meningsuiting en persvrijheid
**Israel is een stabiele bondgenoot in een onrustig gebied. Minderheden worden gerespecteerd. Het Israëlische leger (IDF) is het bet beste in het M.O. en dat geldt ook voor de inlichtingendiensten.
**Amerika heeft sympathie voor het M.O. omdat de vijanden van Israel ook de vijanden van Amerika zijn.
**Er is een duidelijke binding tussen Amerikaanse Christenen en het Joodse volk.De Christenen zien het als hun plicht Israel te steunen.

3. Ex president J.Carter
Carter heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor alle negatieve opmerkingen die hij t.a.v. het Joodse land en volk heeft gemaakt. Hij verwijst in het bijzonder naar zijn boek Vrede, geen apartheid (een boek dat overigens zeer slecht wordt verkocht).
Hij heeft Israel beschuldigd door nederzettingen aan te wijzen als beletter van vredesoverleg
Nu zegt hij: Israel heeft onder moeilijke omstandigheden veel gepresteerd.
Maar Carter, als bekend ex president, heeft dan toch maar jarenlang Israel in het strafbankje geplaatst. Dat is niet meer goed te praten.

4. Arabische universiteit
Tijdens een T.V. debat heeft het hoofd van de studenten organisatie gesteld dat Westerse universiteiten laboratoria zijn voor wapens opslag en productie.
Wie, aldus de knappe student, heeft de Swine griep en andere gevaarlijke ziekten ontwikkeld? En wie is de aanstoker van de financiële crisis?
Een Jordaanse professor merkte op:
Niet een Arabische universiteit behoort bij de eerste 500 wat kwaliteit betreft.

5.Palestina
In de SundayTelegraph stond een verhaal van Tom Gross. Hierbij een verkorte weergave.

Palestina wordt ontwikkeld met hulp van Israel. Maar de berichtgeving in de media blijft negatief wat betreft armoede en ontwikkeling. De aandelenmarkt is de 2e in de wereld. Nr.1 is Sjanghai. Nabloes is een drukke stad waar voorspoed duidelijk zichtbaar is. De bioscopen zijn vol. Evenals de winkels en de restaurants
Er zijn hier meer Mercedessen en BMW''s dan in Jeruzalem en Tel Aviv.
Tijdens een rit van Jeruzalem naar Nabloes is er geen controlepost te bekennen.
Ook Hebron toont een zelfde beeld. Overal villa's. Ramallah is nog drukker.
Veel appartementen, banken en makelaars. Veel dure autobedrijven en health-clubs.
Er wordt een nieuwe stad gebouwd. Ruwabi ten Noorden van Ramallah.
Het JNF (Joods National Fonds) heeft er al 3000 bomen geplant zodat er een bos gaat groeien. Het JNF gaat op korte termijn meer hulp bieden.
De PLO deelde mee dat er in het 3e kwartaal 13500 overnachtingen waren geboekt. Er zijn nu 89 hotels open. 50% van de gasten komen uit de EU en Amerika.
Groei van de economie:7% volgens het SNT. Volgens Fayad (de premier) 11%.
Abu Mazen heeft het vredesvoorstel van ex-premier Olmert geweigerd omdat het goede leven in de PA dan bemoeilijkt zou worden door de Hamas. Hij heeft dus totaal geen haast. Dan zouden die 2 gebieden weer samensmelten.
Het IDF en de nationale administratie hebben alle Palestijnen die voor religieuze of familie redenen Israel willen bezoeken hiervoor toestemming gegeven. Meer dan 10.000 visa zijn afgegeven voor de periode 20.12.2009 - 20.1.2010.
Uit de Gaza strook hebben 300 Christelijke Palestijnen toestemming ontvangen om naar Ben Gurion Airport te reizen. Toch blijft vanzelfsprekend de veiligheid nr.1 prioriteit.

6. Het budget van Obama
De president heeft Israel voor veiligheidsredenen US $ 2775 miljard toegezegd.
De PA zal 500 miljoen ontvangen. Dit gaat uitsluitend naar regeringen, die door het Kwartet zijn vastgelegd. Landen die geweld tegengaan en eerder getekende overeenkomsten nakomen. Dus geen geld naar de Hamas!
75% van dit bedrag, vnl. Israel moet in Amerika worden besteed.
100 miljoen voor de PA dient te worden besteed aan de training van PA militanten welke geleid worden door Lt.Generaal Keith Dayton.

7. Larijani

De Iraanse woordvoerder van het parlement onderstreept dat Iran en Egypte een zelfde beleid hebben wat betreft Israel. Hij merkte dat op na een bezoek van 4 dagen aan Egypte. Volgens hen is er wel een verschil in opvatting t.a.v. de te volgen tactiek. Iran maakt een maximaal gebruik van kracht van de Moslem landen, die Israel niet erkennen en accepteren.
Larijani sprak met Moebarak, Gheyt en zijn collega. Dit waren de eerste ontmoetingen op hoog niveau sinds de afgebroken relatie in 1980 en was nog ernstiger sinds Cast Lead, Egypte heeft toen geweigerd de controleposten te openen. Voor beide landen is het van belang om nu de relatie te verbeteren.

8. Westbank

Op 24/12 is in Shavei Shomron, rabbijn, vader van 7 kinderen dood geschoten. De Al Aqsa Brigade eist de verantwoordelijkheid op. De controleposten waren daar verwijderd.
Het aantal aanslagen is het afgelopen jaar drastisch verminderd. Reden: het optreden van het Israëlische leger en de inlichtingendiensten. Niet gestopt is het aantal aanslagen dat uitgevoerd is door inwoners en werkers in deze gebieden. Afgelopen maand werd in ditzelfde gebied een aanslag voorkomen door een veiligheidsman en een oplettende militair, die met verlof was.
Deze aanslagen zijn wel het gevolg van het regeringsbeleid. Volgens velen zijn de beslissingen van de regering het groene licht voor terroristen.

Het hoofd van de Regionale Raad van Samaria zegt dat na langere tijd rust te hebben mogen genieten zijn de controleposten tegen ons advies verplaatst.
Palestijnen blijken, aldus Gershon Meeika, waardevoller te zijn dan Joden.
Dorani, hoofd van Kedumim, zegt dat de zwakte van de regering om het bevriezen door te zetten als consequentie meer aanslagen heeft.
Meir Avshalom Hai is zoals al vermeld in Nabloes vermoord.
Het leger heeft getracht de dader te vinden Dat resulteerde in 3 doden in de Westbank en 3 in Gaza. Abu Mazen en Fayad waren hier fel tegen hoewel zij de actie tegen de vader afkeurden. Israel is eindelijk weer begonnen hard terug te slaan. Abu Mazen en Fayad begrijpen heel goed dat dit soort acties niet best zijn voor de gecreëerde stabiliteit en veiligheid.
Toch roepen zij de Internationale Gemeenschap op om Israel te verplichten te stoppen met agressie en militaire aanvallen op Palestijnse steden.
Dus totaal stoppen met nederzetting activiteiten.Vooral in de omgeving van Jeruzalem en natuurlijk ook het isolement van de Gaza strook opheffen.

9.Kerstmis
Het Centraal Bureau voor Statistiek heeft een overzicht van de Christelijke bewoners in Israel gegeven.
Totaal: 154.000 Christenen = 2% van de bevolking.
81% van dit aantal zijn Arabieren.
De rest zijn overwegend voormalige Russen, die niet als Jood worden erkend.
29999 Christenen wonen in Nazareth
14000 in Haifa
12700 in Jeruzalem

10. Bibi Netanyahu
Wat 5 jaar geleden met de Likoed toen o.l.v. Sharon is gebeurd, schijnt zich te herhalen
Toen heeft Sharon met de Likoed gebroken en heeft een behoorlijk aantal Likoed leden meegesleept en Kadima opgericht. Sharon zou de Likoed verlaten hebben om de gelegenheid te hebben Gush Katif te kunnen ontruimen. Velen dachten toen en ook nu nog dat hij dat deed om rechtszaken te voorkomen. Nu zien we het tegenovergestelde. Hoewel nog niet duidelijk, zijn minimaal 6 Kadima leden doende om zich aan te sluiten bij de Likoed. Bibi is weliswaar bezig geweest met Tzipi Livni om een nationaal kabinet te formeren, maar dit was meer een spel dan politieke realiteit. Aangenomen mag worden dat Kadima meer leden gaat verliezen en de vraag is of deze jonge partij het zal overleven. Volgens de huidige niet bevestigde situatie zou de Likoed 33 zetels krijgen en Kadima 22. De laatste berichten geven aan dat Kadima niet met de Likoed in zee wil gaan en dat de komende dagen zullen aangeven wat er gaat gebeuren met de 6 parlementariërs, die zich niet meer thuis voelen bij een partij o.l.v. Tzipi Livni.

11. Beiroet
Op 26/12 is een Hamas leider omgekomen, omdat 3 bommen onder zijn auto ontploften. Hezbollah heeft de straat afgegrendeld en laat ook geen journalisten toe
De ontploffing vond plaats vlakbij het kantoor van de Hamas. In Libanon is aan dit gebeuren amper aandacht besteed.

12. VIVA Palestina konvooi
Een konvooi met levensmiddelen enz. is in Aqaba geweigerd door Egypte.
200 trucks en een paar honderd activisten willen Gaza bereiken en dus het isolement doorbreken. Toegang via El Arish is alleen mogelijk via de Sinai en door het Suez kanaal. Ongeveer 400 man van uit de hele wereld maken deel uit van het konvooi. Zij protesteren tegen Moebarak omdat hij toestemming moet geven. De Gaza Vrijheidsmars doet haar best om Gaza te bereiken. Egypte waarschuwt hen voor mogelijke gevolgen. De Gaza Vrijheidsmars is ondertekend door 1300 vertegenwoordigers uit 42 landen en heeft als uiteindelijk doel het isolement van Gaza te doorbreken.

13. Mul-T-Lock
D Zweedse eigenaar van dit bedrijf in Barkan industrieterrein verhuist naar Modi'in.
De Zweed wil niet in BEZET gebied blijven werken. Zijn probleem: de politieke druk en de Zweedse kerk. De kerk en andere organisaties waarschuwen voor vervolging omdat er tegen de Internationale Wet zou worden geopereerd. Toegevoegd wordt: niet verhuizen maakt het vredesproces moeilijker. Zweden zegt wel: activiteiten in Israel worden wel verder geactiveerd en ontwikkeld.
Het grootste deel van de arbeiders in Barkan zijn Arabieren/Palestijnen.
Die zouden dan iedere dag naar Modi'in moeten reizen.
Maar dat willen die werkers niet.
Dus ook hier zijn de Palestijnen weer de dupe en waarschijnlijk blijvend werkeloos.

14.Nabloes
Op 25/12 zijn er in het huis van de terrorist wapens gevonden, die gebruikt zijn voor de moord op de vader van 7 kinderen.
Fayad heeft wel de families bezocht die gedurende dat weekend door het IDF zijn gedood. Volgens hem zijn het martelaren die door de bezetter om het leven zijn gebracht. De vraag bij dit soort dodelijke activiteiten is en blijft: hoe geef ik een goed overzicht met achtergrond.

15. Nederlandse berichtgeving
Een korte weergave van hoe Nederlandse media het gebeuren in Israel verslaan: .
IDF doodt 6 Palestijnen in de bezette gebieden 3 in Gaza en 3 in Nabloes.
Het geweld vond plaats aan de vooravond van de herdenking van de Gaza oorlog waarbij 1400 Palestijnen en 13 Israëli’s om het leven kwamen. Israel viel einde december de Gaza strook binnen. Volgens Israel om een einde te maken aan de raket beschietingen van de Hamas.
In het jaar 2009 noemen we dit objectieve verslaggeving. Ik noem het het bewust creëren van een duidelijk anti-Israel sfeer.

16.Huizenbouw
Het betreffende ministerie van de regering heeft een tender uitgeschreven voor de bouw van ongeveer 700 huizen te bouwen in de Joodse nederzettingen in het geannexeerde Oost Jeruzalem. Het gaat ondermeer om:Neve Ya'acov, Pisgat Zeev en Har Homa.Dat wordt dus een ring om de hele stad.
In Oost Jeruzalem wonen 200.000 Joodse settlers en 270.000 Palestijnse Arabieren.
Op 16/11 werd toestemming gegeven om 900 huizen in Gilo te bouwen.
Amerika gaat niet akkoord met deze volgens mij interne beslissingen. Het zou niet goed zijn voor de onderhandelingen.

Vergeten wordt dat de Palestijnen onderling een groter meningsverschil hebben dan Israel met de PA en dat Amerika toch eigenlijk zelf weer eens orde op haar zaken moet stellen. Haar problemen in het M.O, haar financiën enz.Ondanks de ook door mij weergegeven goede band tussen beide landen, mogen we ons afvragen: waar bemoei ik me mee en wat zijn dan tot nu toe de positieve resultaten ?

17. Aliyah
Het Joods Agentschap publiceert een overzicht en meldt dat mede door de internationale financiële crisis de immigratie na jaren weer aan het groeien is.
Tot einde november werden 16500 aliyah gangers begroet. In 2008: 13860. Hierbij zijn niet geteld diegenen, die uit Ethiopië opgevangen worden. Uit dit land komen nu nog ongeveer 8700 mensen. Zij wachten om opgehaald te worden vnl. in Gondar en Adis Abeba.
Hierbij zijn wel af en toe problemen omdat generaties geleden vanwege bepaalde omstandigheden een aantal Christen is geworden.
Totaal aantal immigranten sinds 2000 221000.Dit ondanks de terreur in Israel en de goede economische omstandigheden in de diaspora.
60% is jonger dan 35 jaar.
Het aantal Israëli’s dat terugkeert naar eigen huis is ook behoorlijk toegenomen. Dit is mede mogelijk gemaakt door steun van de regering.

18. Daniel Ayalon
De plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken heeft de bijeenkomst van Israel vertegenwoordigers toegesproken. Volgens hem staat B.Z. aan het front van Israel's gevecht in de internationale arena en de diplomaten zijn de soldaten in het gevecht.
Probleem: de Arabieren hebben automatisch de meerderheid in de Verenigde Naties.
Het is van groot belang om lid te zijn van internationale organisaties zoals de club voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling (OCEEO). Ook natuurlijk om aangesloten te zijn bij de West Europese en andere groepen.

19. Abu Mazen
Deze bekende president zegt onder bepaalde omstandigheden te willen onderhandelen.
Dit is sterker geworden sinds Obama in Amerika de leider is. Obama heeft immers onmiddellijk na zijn benoeming bevriezing van nederzettingconstructie geëist
Maar Abu mazen kan het moeilijk verdragen dat Obama meer Palestijn is dan de Palestijnen. Abu Mazen vindt zijn geloofwaardigheid belangrijker dan de nederzettingen.
Hij zegt ook nooit met Bibi te zullen onderhandelen voordat Bibi de 2-staten oplossing accepteert.
Abu Mazen heeft het rapport Goldstone niet gesteund. Hij heeft daarmee veel goodwill bij eigen mensen verloren. Abu Mazen heeft ook al te vaak gezegd te zullen aftreden.
Nu is zijn koers daardoor wat veranderd.
Zijn condities: Israel en de Internationale gemeenschap moeten de grenzen van 1967 erkennen als officiële grenzen voor de staat Palestina. Daarna onderhandelingen!

20. De economie van Israel
Israel heeft, zoals ook eerder vermeld de financiële crisis beter doorstaan dan de meeste andere landen. De economie staat er goed voor! De verwachting voor 2010: groei 3% en voor 2011 4.5%. De inflatie zal groeien. Wordt denkelijk in 2010 3%

21. 2010
Diegenen die ik nog niet een goed, gezond en vredig 2010 heb toegewenst wil ik dat alsnog doen!
Ik hoop van harte dat ik met mijn berichtgeving optimistisch kan zijn en dat we met ons allen niet steeds hoeven te schrikken van het toch wel duidelijk anti - Israelisme en antisemitisme.
Dat wij met ons allen ook in staat zullen zijn het negativisme van de Islam te kunnen keren en dat, misschien wel het belangrijkste, Gilad Shalit zijn vrijheid zal terug krijgen.
Belangrijkste omdat deze man onschuldig gevangen zit en wij allen eigenlijk niets doen om dit onrecht aan te vechten.Een duidelijk teken van de huidige tijd.
Omein en shalom,
Harry




Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com

*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim Rabobank
Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800 Bank
Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)