maandag 21 december 2009

Harry's Focus op Israel nr. 319

1.Inleiding
2.Amos Yadlin
3. Abu Mazen
4.Lieberman – Miliband
5. Yuli Edelstein
6. Oproep boycot Britse goederen
7.Amerika-China
8.De Gaza-Strook
9.Wapens
10.Fatah-Hamas
11.Iran-Irak
12.Pollard
13.EU hoofd buitenlandse Zaken
14.Cijfers
15.EU
16.Moshe Ariens
17.Jeruzalem
18.Antisemitisme
19.J.Street


1. Inleiding
Op het moment dat ik deze brief begin samen te stellen is er geen tastbaar nieuws over een mogelijke vrijlating van Gilad Shalit. Ik hoop van harte dat als mijn overzicht klaar is, ik met een kreet van opluchting kan eindigen. In ieder geval is het een positief teken dat onze actie
Breng Gilad Shalit Thuis

Succesvol verloopt. Een redelijk aantal handtekeningen mochten we ontvangen en een diversiteit van organisaties, stichtingen, religieuze en politieke groeperingen geven hun steun. Antisemitisme wordt behandeld door minister Yuli Edelstein en met cijfers en feiten, die duidelijk zijn. Verder een toch wel discutabele introductietoespraak van Catherine Ashton als hoofd Buitenlandse Zaken van de EU en een indruk van het huidige Gaza.

2. Amos Yadlin
Tijdens een conferentie zegt Yadlin dat de combinatie Syrië, Iran en Hezbollah de mogelijkheid heeft om Gush Dan te bedreigen. Dat wil dus zeggen ook Tel Aviv en omgeving. Deze drie landen (Hezbollah is toch wel te beschouwen als militaire macht van Libanon) rusten niet en blijven een voortdurende bedreiging.
Zou er een overeenkomst met Syrië te maken zijn, aldus deze veiligheidsman, dan verbetert de totale situatie.
Dan is de combinatie verzwakt en Israel beschermd aan de grens met buurland Syrië.
Israel heeft zelfs volgend Clinton eerder gedane voorstellen gedaan om de besprekingen weer op gang te krijgen. Steeds niet gelukt. Toegevoegd mag worden dat de PA de harde lijn volgt.
Abu Mazen zegt tijdens een interview dat Amerika een ander beleid volgt en niet meer op Israel bouwt. Israel had toch de Arabische vredesvoorstellen moeten aanvaarden. Minister Gheyt ( Egypte) meent dat Amerika,Frankrijk en Egypte een volledige bouwstop zullen eisen en een zelfstandige staat Palestina. Deze eisen zullen door Israel moeten worden geaccepteerd.

3.Abu Mazen
Het Centrale Comité heeft besloten de functie van Abu Mazen met een jaar te verlengen In ieder geval tot na te houden verkiezingen. Het Centrale Comité heeft ook de deur voor Hamas opengehouden. Hamas is overigens geen lid van de PLO. Het moet dan wel tekenen om deel te nemen aan verkiezingen. De functie van Abu Mazen eindigt officieel op einde januari 2010.
Hamas heeft een rechtszaak aangespannen. Abu Mazen zou leugens verspreiden.
*Hamas zou de algemene verkiezingen en die voor het presidentschap willen uitstellen
*Hamas leiders zouden tijdens Cast Lead naar Egypte zijn gevlucht.
*Hamas zou een geheime deal hebben gemaakt met Abu Mazen om zijn functie te verlengen.
*Hamas zou de verzoening met Fatah tegenhouden.

4.Lieberman - Miliband
Beide heren hebben een lang telefoongesprek gevoerd o.a. over het arrestatiebevel voor Tzipi Livni. Miliband onderstreept het belang van een goede relatie met Israel.
Hij zoekt een oplossing van het voorkomen van arrestatiebevelen voor Israëlische politici.
Lieberman zegt hem te zijn teleurgesteld over de Engelse steun aan het Goldstone rapport en het Zweedse voorstel t.a.v. producten uit Judea en Samaria.
Afgesproken wordt wel de dialoog te handhaven. Lieberman zegt op 17 december dat Israel er na 10 maanden bouwstop er weer behoorlijk tegen aan gaat. De 10 maanden zijn door Bibi met Abu Mazen afgesproken. Na de gezamenlijke verklaring bleek Abu Mazen toch tegen te zijn en vroeg meer dan afgesproken. Alles moest worden stil gelegd
Lieberman zegt dan ook dat Israel geen gestes meer doet. "Wij willen direct onderhandelen zonder voorwaarden". Dus geen theater spel!

5.Yuli Edelstein
Tijdens de conferentie over antisemitisme zegt onze minister voor algemene diplomatie
*Op Grote Verzoendag werd geschoten bij de Grote Synagoge in Parijs.
*In Denemarken werden 2 Joden in een winkelcentrum getroffen.
*Twee weken later heeft een hoofd van zijn school gezegd dat de Joodse studenten niet langer welkom waren. De ouders moesten de kinderen maar naar en andere school sturen.
*In Zweden werd een Joods Cultureel Centrum 2x in dezelfde week in brand gestoken
*In Chicago vonden een groot aantal aanslagen plaats. In scholen en synagogen werden ramen ingegooid en muren met vuiligheid besmeurd.
*In Londen is getracht een synagoge in brand te steken. Hetzelfde met diverse winkels.
*Een chauffeur werd uit zijn auto gesleurd en geslagen.
Dit soort aanslagen vindt ook plaats in België, Australië en Brazilië.

Deze acties vonden plaats in het jaar 2009 niet in 1939 en ook nog in naam van het recht. De underdog verdedigen opdat Joden konden worden aangevallen.
Het is dus toegestaan om openlijk Joden aan te vallen.Studenten en politici, een ieder kan zijn gang gaan. Israel krijgt toch overal de schuld van, aldus Edelstein

6.Oproep boycot Britse goederen

Veertig Knesset leden hebben een petitie getekend die het Israëlische publiek oproept om Britse goederen te boycotten. Engeland heeft nl. alle supermarkten enz. opgeroepen labels te plakken op goederen, die afkomstig zijn van Judea, Samaria en de Golan. Als de petitie wordt geaccepteerd dan wordt er dus in Israel een zelfde oproep geplaatst. Dus geen Britse goederen kopen.

7.Amerika - China
Obama waarschuwt China Israel niet tegen te houden als het Iraanse doelen aanvalt. Dit werd door Obama in november tijdens zijn bezoek medegedeeld. China moet volgens Obama het Westen steunen. Gebleken is echter dat China haar eigen beleid voert en geen sancties aan derden oplegt.

8.De Gaza-strook
Sinds Israel op 27 december 2008 Cast Lead is begonnen (gestopt op 18 januari.2009) zijn de aanslagen met 90% gedaald.
Het was een gevaarlijke operatie omdat de Hamas verspreid was/is tussen de burgers.
Hierbij enkele statistische gegevens.
* 1 miljoen burgers worden bedreigd door raketten
* 15 seconden de tijd om bij een aanslag bescherming te zoeken
* 2 miljoen folders door Israel verspreid om de Gaza burgerij te waarschuwen
* 200.000 telefoontjes om te waarschuwen voor IDF aanvallen
* 8 jaar lang aanslagen door de Hamas
*Op 25.6.2006 1 Israëli te weten Gilad Shalit ontvoerd
* In 2008 3200 raketten afgeschoten
*Sinds de terugtrekking uit Gaza 6500 raketten
*Gedurende de periode 2001-29008 10389 raketten
*Sinds 2001 1000 burgers gewond en 27 burgers gedood
*Sinds einde Cast Lead 242 raketten afgeschoten
*Ongeveer 1500 tunnels gebouwd tussen Egypte en Gaza
* 900 Gazans opgeleid door Iran
*Iran steunt Hamas met USD $ 30 miljoen per jaar
*10346 Gazans bezochten Israel in 2009 voor medische behandelingen
*Israel heeft 18500 vergunningen uitgegeven om Israel te bezoeken of over zee te gaan

Militanten uit Gaza hebben arbeiders, die het hekwerk tussen Egypte en Gaza bouwen beschoten. Hamas heeft Egypte beloofd dit te controleren en onder conrole te houden. Zoals eerder vermeld de stalen muur moet smokkelen voorkomen.

9. Wapens
Amerika levert aan Egypte Hellfire raketten en ander materiaal Waarde: US $,51 miljoen.
Amerika verklaart dat door deze leveranties Amerika beter wordt beveiligd, omdat een bevriende natie goed bewapend moet zijn in haar regio. Ook Saoedie Arabie ontvangt Amerikaanse wapens. Waarde US$ 177 miljoen. Ook hier gaat het om indirecte beveiliging.

Toch onvoorstelbaar van de Amerikanen hoe diep ze nadenken. Zou Israel moeten doen.

10. Fatah - Hamas
Abu Mazen beschuldigt Iran dat het druk uitoefent op Hamas om het verzoeningsvoorstel van Egypte uit te stellen of te weigeren. Om die reden is het voorstel in Damascus niet getekend.
Hamas heeft 260 miljoen van Iran ontvangen in ruil voor de weigering.
Abu Mazen tekent wel aan bereid te zijn elkaar te ontmoeten onder voorwaarde dat er resultaten worden geboekt.

11.Iran - Irak
Iran ontkent dat er enige spanning is tussen beide landen. De via de media verspreide verhalen zijn onjuist en niet gebaseerd op feiten. Duidelijk afgedrukt om onrust te stoken tussen beide landen.

12.Pollard
De Amerikanen willen dat Israel terroristen vrij laat om Gilad Shalit vrij te krijgen.
Zoals bekend is de Israëlische regering het onderling niet met elkaar eens. De discussies zijn geheim en alleen bekend bij de bekende groep ministers en enkele adviseurs.
Als deze deal rond is dan ziet Amerika graag vrijlating van de Fatah gevangenen en andere maatregelen om Abu Mazen te steunen. Volgens hen is dat broodnodig.
Bibi tekent nog niet omdat het veiligheidskabinet verdeeld is en diverse veiligheidsleiders ook niet vrolijk zijn als er 1000 terroristen zouden worden vrij gelaten.
Als Amerika van Israel eist dat de Fatah gevangenen moeten worden vrij gelaten dan kan Amerika toch ook een geste doen en Pollard naar Israel sturen. Deze man zit al meer dan 20 jaar in de Amerikaanse cel. Hij heeft inderdaad als spion gewerkt maar niemand kwaad gedaan. In tegendeel.

13.EU hoofd Buitenlandse Zaken
Catherina Ahston zegt in haar eerste toespraak dat de visie van de EU is:
* Oost Jeruzalem en de Westbank is bezet gebied.
* Israel moet onmiddellijk de blokkade opheffen in de Gaza strook.
* De muur die de Westbank splitst moet direct worden opgeheven.
* Het bevriezen van bepaalde gebouwen moet gezien worden als een eerste stap.

Ashton heeft een gesprek gehad met het Kwartet en Tony Blair. Velen blijken niet akkoord te gaan met de steun die Israel aan de Westbank geeft.
Indyke, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israel, zegt dat de 10 maanden geen waarde hebben. Minder dan het stukje papier waarop een en ander geschreven staat.
Volgens hem gaat Bibi dan ook voor zijn beleid en deze bevriezingsactie de prijs betalen.

Van mij mag Bibi Netanyahu een loonsverhoging ontvangen. Het is toch een absurde situatie hoe er met Israel wordt omgesprongen. Is dat ook onder de noemer van INTERNATIONAAL ANTISEMITISME te plaatsen of zijn wij zo sterk en machtig en beschermd dat wij de hele wereld, als het nodig is, aan kunnen?

14.Cijfers
heel goed goed minder goed slecht geen mening
Wat vindt U van Bibi % 49% 24% 12% 3% PREMIER

Wat vindtU van Tzipy Livni 2.5% 31% 33% 21% 13% OPPOSITIE LEIDER

Wat vindt U van Lieberman 11.5% 38% 25% 18% 7% BUITENLANDSE ZAKEN

Wat vindt U van Barak 10.5% 46% 23% 13% 7% DEFENSIE

Wat vindt U van Steinitz 3% 33% 21% 22% 20% FINANCIEN

Wat vindt U van Neeman 10.5% 315% 15.5% 17% 25.5% JUSTITIE

15.EU
Het presidium van de EU deelt Israel mede dat nederzettingen op bezet gebied illegaal zijn. Het dringt aan op voortzetting/verlenging van het moratorium (bevriezing voor 10 maanden). Eveneens onmiddellijke stopzetting van alle activiteiten in dat gebied.

16.Moshe Arens
De voormalige minister van Defensie roept het IDF op om niet deel te nemen aan ontruiming van illegale of legale nederzettingen. Zijn oproep is een nationale discussie geworden waar politici, rabbijnen enz. aan deelnemen. Mogen militairen eigen mensen verdrijven is eigenlijk de essentiële vraag. Protesten tegen diverse maatregelen zijn beduidend hoger dan in de jaren 90. Geen gebruik van geweld in eigen huis door het leger, is de discussie. Eventueel wel door de politie omdat het vnl. gaat op dit moment om illegale nederzettingen. Wat te doen met orthodoxe militairen, die weigeren bepaalde bevelen uit te voeren? Het leger krijgt opdrachten van de regering terwijl de politie zich bezig houdt met de burgerij. Een gecompliceerde zaak waarbij ik in deze brief er alleen melding van maak en niet dieper op de zaak in ga.

17.Jeruzalem
Nir Barkat, de voortvarende burgervader van de Joodse hoofdstad, heeft het budget voor 2010 ter discussie gesteld.
Belangrijke punten
*Het toerisme budget wordt Euro 1.5 miljoen dat is 2.5 x hoger dan in 2009!
Er zijn speciale fondsen voor cultuur, sport, en jeugd. De economische ontwikkeling krijgt beduidend meer aandacht. Het budget is duidelijk gericht op promotie van de kwaliteit van de stad opdat het de leidende stad in Israel wordt.

18.Antisemitisme
75% van de Israëli’s beschouwen de buitenlandse media als negatief t.a.v. Israel
88% ziet antisemitisme als oorzaak van het negativisme.
Mede oorzaak: P.A. informatie campagne
de P.R van Israel , totaal onvoldoende
Vrede Nu Een felle linkse beweging
50% wijst Obama aan.

19.J.street

Over deze Amerikaanse stroming heb ik al enkele keren geschreven.
Hierbij een verkorte weergave van een brief welke aan deze Amerikaans Joodse groep is verstuurd.
*Gaza ondergaat een crisis. Maar zonder humanitaire hulp komt er geen vrede en veiligheid voor Israel Een gevaar voor Israel.
*een jaar na Cast Lead is er nog geen overleg.Het volk is niet veilig en Israel's naam zakt internationaal en Hamas wordt sterker.
*Blokkade van Gaza had als doel: Hamas verzwakken. Maar de bevolking lijdt en Hamas wordt sterker.
*De blokkade van Hamas wordt uitgevoerd door Israel, Amerika en de EU om Hamas te dwingen vrede te sluiten.
Niet om Israel te steunen maar omdat het de vrede bedreigt. Amerika helpt daarom Egypte met de muur.

J.street denkt alles beter te weten dan het eigen land Israel, Amerika en de EU samen. Cement sturen om bunkers te bouwen, mest om munitie te produceren. Dat werkt. Ook om voedsel te sturen dat door de Hamas in beslag wordt genomen en dan verkocht wordt om munitie enz. te kopen. J.street zegt pro Israel te zijn Maar haar voorstellen zouden, zoals U lezen kunt, averechts werken.

Shalom,
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com

*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)