maandag 14 december 2009

Harry's Focus op Israel nr. 318

1. Algemeen
2. Tien maanden nieuwe aanbouw bevriezen
3. Bibi-Westbank
4. EU op 7/12
5. Toepraak van ambassadeur Gabriele Shalev
6. Oost-Jeruzalem
7. Verslag van de Amerikaanse Bank
8. Nasrallah
9. President Obama
10.Putin
11.Israel – Palestijnen
12.Nogmaals de 10-maanden
13.Goldstone
14.Liebermann – Moskou
15.Bibi
16.Gaza griep
17.EU
18.Barkat
19.Council van de EU
20.Egypte
21.De Knesset
22.Palestijnen – Gilad
23.Gaza – Tel Hashomer
24.Goederen uit nederzettingen
25.Cast Lead
26.Enkele consequenties vrijlating Gilad Shalit
27.De Golan Hoogvlakte
28.Antisemitisme
29.Demonstraties
30.Salam Fayyad
31.Gilad Shalit

1.Algemeen
In een eerder rondschrijven heb ik U verteld dat het werk voor het comité
"Breng Gilad Shalit Thuis" veel extra werk geeft en dat daardoor mijn nieuwsbrief minder regelmatig bij U op het scherm komt. Het is een genoegen U te kunnen berichten dat de oproep veel reacties heeft opgeroepen, dat ook bijzonder bemoedigende reacties zijn ontvangen uit de religieuze en politieke wereld en niet te vergeten de media.
Onze actie o.l.v. Michelle Stam, de coördinator van deze handtekeningen activiteit, gaat door. Wilt U meer informatie stuur dan een berichtje of bekijk onze weblog.
Gedurende de afgelopen weken zijn de discussies over mogelijke vrijlating van Gilad ten koste van het naar huis sturen van ongeveer 1000 terroristen niet van de lucht. Een moeilijke beslissing, omdat het verleden ons ook heeft geleerd dat zulk een ruil meer terrorisme te zien gaf. Enerzijds is een mensenleven kostbaar anderzijds kan de consequentie zijn dat zulk een ruil meer mensenlevens gaat kosten.
Er zijn eveneens felle discussies en demonstraties over de beslissing van Bibi Netanyahu om 10 maanden geen nieuwe huizen te gaan bouwen in de zogenaamde bezette gebieden. Verder is het voorstel van de Zweedse regering om Jeruzalem als hoofdstad van Palestina uit te roepen in Israel als een bom ingeslagen.
De toespraak van Gabriele Shalev, de Israëlische ambassadeur is dan ook de moeite waard om in verkorte vorm toe te voegen. En verder ontvangt U een diversiteit van korte berichten.

2. Tien maanden nieuwe aanbouw bevriezen
Kreten als: we overleefden de Farao, Antiochus, Saala Din, we overleven ook Obama zijn te lezen en te horen. Men spreekt over Hoesein Qbama en prijst Limor Livnat die de administratie van Obama "vreselijk" noemt. Zij wordt geprezen. Volgens de burgermeester van Beth Arjeh is de regering antisemitisch, de ergste van alle voorgaande Amerikaanse regeringen.
Andere uitspraak: de nederzettingen zijn geen ijskast. Kunnen dus niet worden bevroren.

3. Bibi-Westbank

Op1/12 onderstreept Bibi dat de bevriezing op de Westbank een eenmalig besluit is. Deze beslissing wordt niet verlengd. De toekomst van de Westbank wordt pas aan het einde van de onderhandelingen bepaald.
Hij roept Abu mazen op de onderhandelingen te hervaten. De laatste waren in december 2008. Maar Abu Nazen eist totale bevriezing van de Westbank.
Barak zegt tijdens een bezoek aan de Westbank dat het besluit van de regering in haar geheel wordt uitgevoerd. Hij heeft de Shin Beth ingeschakeld om dit alles te controleren.

4. EU op 7/12
Zweden is de voorzitter van de EU. Het heeft een voorstel ingediend op de vergadering van de EU in Brussel om Jeruzalem de hoofdstad te maken van de P.A. Men is ongerust over de huidige situatie omdat er geen onderhandelingen zijn. De EU heeft nooit de annexatie van Oost Jeruzalem door Israel erkend. Over de 10 maanden rust aan het bouwfront wordt amper over gesproken. Engeland en Frankrijk steunen in eerste instantie het Zweedse voorstel. Tzipi Livni de leidster van de oppositie in de Knesset heeft Carl Bildt,de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken dringend verzocht om het voorstel in te trekken. *Ik maak me grote zorgen ten aanzien van uiteindelijke beslissingen*

Zweden wil ook een onafhankelijke staat Palestina uitroepen. We mogen eigenlijk wel de vraag stellen: waar bemoeit de wereld zich mee? Met een discussie tussen een door de VN erkend land en een groep zogenaamde Palestijnen?

Ik mag toevoegen dat het 62 jaar geleden is dat op 29 November1947 het verdeelplan door de VN is aangenomen. Maar wel verworpen door Arabieren.
Carl Bildt, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, beschuldigt Israel ervan om 27 Euro staten te splitsen. Dit zei hij nadat Lieberman de tegenstemmers had bedankt. De resolutie zou Jeruzalem verdelen en Israel zou de 1967 grenzen niet wijzigen.

5. Toespraak van ambassadeur Gabriele Shalev
“Op 29 november 1947 heeft de VN resolutie 181 aangenomen. De Joodse bevolking in het Britse mandaatgebied accepteerde de 2-staten oplossing om zodoende in vrede in het land van de voorouders te leven. De Arabische landen verwierpen de resolutie en Egypte, Saoedie Arabie, Syrië, Irak, Libanon, leden van de V.N. begonnen een vernietigingsoorlog samen met Jordanië en de Arabieren in Palestina.
Daardoor ontstonden er veel Arabische vluchtelingen en een zelfde aantal Joden, die uit Arabische landen moesten vluchten. Beide groepen leefden in vluchtelingenkampen.
Verschil: de Arabieren bleven vluchteling. De Arabische landen hebben tot op heden geen vinger uitgestoken om hun familieleden te helpen. Nu nog zijn de consequenties duidelijk zichtbaar. Maar met alle pijn van de gevallen doden is er bij ons geen haat. Vrede is te sluiten. Kijk naar Egypte en Jordanië. De huidige situatie ondergraaft de 2-staten oplossing, Ik vraag onze buren: hebben we de moed om vrede te sluiten en om van oorloogsoldaten vredessoldaten te maken?
Kunnen de Palestijnen openlijk zeggen: Israel is de legitieme staat van de Joden? En hiermee de Hamas en de Hezbollah confronteren? Israel heeft nu een beleid uitgestippeld voor de eerstkomende 10 maanden. Dus * Israel wil weer onderhandelen met de Palestijnen*. Israel praat niet alleen maar aanvaardt ook de consequenties
Israel is serieus t.a.v. haar plannen!
Israel wil dit ook van de Palestijnen horen en alleen door onderhandelen tot resultaten komen. Nu zien we in de Veiligheidsraad het bevorderen van een eenzijdige verklaring, die resolutie 181 verwerpt. Dit wordt een tweede grote fout. We moeten ook de andere bedreiging onder ogen zien. Dat is Iran.
Iran exporteert: geweld, haat, terreur. Iran financiert training en steunt terrorisme. Dit ook bij de Hamas en Hezbollah. Iran haat en valt Israëlische mannen, vrouwen en kinderen aan. Dat moet worden gestopt. Het kan resolutie 181 verwerpen. Het kan ook de 29ste november positief benaderen en vrede realiseren”.

6. Oost - Jeruzalem
Als men niet luistert naar de media, de religieuze en politieke leiders dan krijgt men de duidelijke indruk dat de bevolking niet graag van bestuur verandert.
De inwoners houden niet van Zion. Maar ze hebben vrijheid van handelen en spreken en veiligheid van G-dsdienst.

7. Verslag van de Amerikaanse bank
De bank roept op om in Israel te investeren totdat Dubai weer genormaliseerd is.
Investeerders moeten dat serieus bestuderen. Het waarschuwt voor de heersende chaos in de Perzische Golf. Dubai heeft een schuld van US.$ 26 miljard. Er zijn 5 motieven om in Israel te investeren:
*De recessie is al 2 kwartalen voorbij
*Israel is al niet over verkocht aan aandelen. Investeerders waren steeds voorzichtig
*De shekel is ten aanzien van de dollar sterk
*Het liquiditeitsrapport is gunstig
*Israel werkt op andere markten
*De economische en financiële leiding is in goede handen en er is geen schade vanwege Dubai.

8. Nasrallah
Op 30/11 zegt de secretaris generaal Hassan Nasrallah:
Wij bevorderen een bewapende veldslag tegen Israel en Amerikanen en de door hen bezette gebieden.
*De Moslem weerstand in Libanon vecht tegen deze hegemonie en bezetting.
*Israel is een kankergezwel en wil Libanon veroveren.

9. President Obama
Obama heeft de in 1995 aangenomen wet om de ambassade in Jeruzalem te vestigen weer voor 6 maanden uitgesteld. Hij heeft het recht als het gaat om de nationale veiligheid. De voormalige presidenten Clinton en Bush hebben van deze regel ook gebruik gemaakt. Vanzelfsprekend gaat het hier niet om veiligheid maar om de Arabieren te vriend te houden.

10. Putin
De Russische premier deelt mede dat hij in 2010 Israel zal bezoeken. Belangrijkste doel: bespreking Iran.Een en ander heeft als oorzaak het door minister Lieberman bezochte bezoek aan Moskou. Volgens Putin is Israel een heel heel goede en betrouwbare partner. De relatie Moskou -Teheran is beduidend afgezwakt, vooral vanwege de houding bij de stemming van de IAEA. Rusland heeft tevens wapenleveranties aan Iran gestopt.

11. Israel - Palestijnen
Een Arabisch anti Palestijns parlementslid zegt:
*Palestijnen hebben nooit bestaan
*Israel zou moeten optreden zoals Shri Lanka tegen de Tamil Tygers terreurgroep:
een massale actie tegen de Palestijnen en een invasie tegen de Palestijnse gebieden

Israel toen: geen onderhandelingen met terroristen. Consequentie steeds negatief
Nu werkt Israel volgens de Westerse regels.
2006: Libanon
2009 Cast lead-Gaza
Het heeft daardoor haar eigen houding verzwakt. Resultaat: Israel is de verliezer
Shri Lanka heeft gevochten.
Nu zijn er zelfmoordenaars op deze manieren en worden vrouwen en kinderen ingeschakeld.
Zulke genoemde Israëlische acties veroorzaken natuurlijk doden, maar uiteindelijk wel resultaten.
Na 60 jaar is het mooi geweest. Dus nu hard aanpakken!
Er zijn nooit Palestijnen geweest. Palestina is een verzinsel. Wel een Arabisch volk!
'Israel - Joden leven al 4000 jaar. Zij hebben 3300 jaar hier gewoond.
"Palestijnen "was in 1960 een verzinsel van Arafat.eigenlijk een verzinsel van de Romeinen.

12. Nogmaal "de 10 maanden"
De inwoners van de nederzettingen zijn tegen ontruiming en de internationale Gemeenschap is voor.
Na 10 maanden, aldus Bibi beginnen we weer aan de nieuwbouw.
Dat blijft op dit moment een vraag. Niet vergeten dat Bibi Obama helpt omdat deze grote problemen heeft in diverse Arabische landen. Ook wil hij Abu Mazen weer aan de onderhandelingen tafel hebben.Inmiddels zijn ook Ariel en Maale Adumin toegevoegd. Er is in Israel en vooral in de Westbank grote weerstand
Praktisch probleem: de sfeer in de PA, het zijn op dit moment immers 2 landen. PA en Gaza. Verder niet vergeten dat de Israëlische bevolking ook geen sfeer heeft gecreëerd welke wat betreft de te nemen maatregelen positief stemt.

13. Goldstone
Het rapport van de man over de militaire actie in Gaza gedurende de periode januari/februari ontvangt in Zweden de Stockholm Human Rights Award. De man heeft als advocaatauteur vele verdiensten, maar zijn rapport over het IDF (het leger) is niet te verteren. Dat dit dus nu gebeurt, is een aanklacht tegen het humane denken, waar hij dus een onderscheiding voor ontvangt. Ook dat Zweden voorzitter is van de E.U en een resolutie heeft ingediend voor onafhankelijkheid van Jeruzalem is geen toeval. Bibi heeft hierover contact gehad met Merkel en Zapatero, Fayyad contact met onze tegenstander. Zweden wil dus een onafhankelijk Palestina inclusief Jeruzalem en ook verlenging va de bekende 10 maanden bevriezing. Een vreemde zaak hoe dit land aan al deze zaken werkt. Heeft het geen andere problemen? En mogen we ons afvragen waarom zo veel landen zich bezighouden met het Joodse land? En dat dan ook nog maar al te vaak in het negatieve. Hoewel de geruchten gaan dat de 10 maanden bevriezing zullen worden verlengd heeft Bibi dit ten stelligste tegengesproken. Er is, aldus Bibi, geen verschil tussen deze gebieden en Tel Aviv.

14. Lieberman - Moskou
Na een conferentie voor ministers van Buitenlandse Zaken over Veiligheid en Samenwerking in de EU in Athene werd Lieberman door de Russische Radio geïnterviewd. De OSCE werd begin 1950 opgericht.Leden zijn o.a.Amerika, Canada, Middellandse zee landen. Hij zei o.a.
*Israel zat bij de laatste zitting naast Egypte en Jordanië
*Veel landen bleken tegen het Zweedse voorstel te zijn. Men heeft niet begrepen wat Zweden aan het einde van haar periode nog bereiken wilde.
*Israel wordt door velen gesteund maar dat wordt door media doodgezwegen.
*Nederland, Duitsland, Italië steunen ons altijd.
*Ook Polen, Tsjechië, Slovakije, Hongarije steunen ons regelmatig,
*Rusland is t.a.v. Iran teleurgesteld. Het is bang dat er geen oplossing met Iran zal worden gevonden.

15. Bibi
Tijdens een kabinetszitting op 6/12 zegt onze premier dat de genomen beslissing op 25/11 het bevriezen van de bouw geen makkelijke was. Maar de bewoners van Judea en Samaria zijn onze broers en zusters. We hebben verder te doen met voor- en tegenstanders. Wij gaan door met bouwen .Maar niet met nieuwe projecten. Dit is, zoals al eerder gesteld: een eenmalig besluit.
Tijdens een bespreking met het comité van Buitenlandse Zaken en defensie zegt Bibi:
* Iran is het grootste probleem
*Ik ben pessimistisch wat betreft de Noordelijke grens
Iran heeft gedurende de afgelopen periode veel militaire atoom energie programma’s ontwikkeld, Israel moet dit voorkomen.Op dit gebied is er een goede samenwerking met Amerika. Ook met China en Rusland is er een goede relatie
De Hezbollah is eigenlijk het Libanese leger geworden. Zij hebben een hechte samenwerking en worden bewapend o.a. door Iran. Resolutie 1701 heeft dus geen waarde meer. Langs de Litani rivier liggen 10.000den Hezbollah vechters en een overvloed aan wapens.Volgens resolutie 1701 zou dat gebied ontwapend zijn.
Een mogelijke overeenkomst met de PA betreffende de Westbank zal dus door Israel moeten worden gecontroleerd.

16. Gaza-griep

De Mexicaanse griep is ook in de Gaza strook uitgebroken. Israel heeft al meer dan 10.000 injecties afgeleverd. Sinds begin 2009 zijn ongeveer 8000 Gazans in Israel voor medische redenen. Israel doet alles om een goede medische begeleiding te geven.
Voor alle duidelijkheid: dit terwijl Israel dagelijks beschoten wordt en aanslagen gepleegd.

17. EU
Tijdens de bijeenkomst van de EU ministers zeggen de ministers vrede alleen tot stand komen via onderhandelingen.
De status van Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van de 2 staten
De Palestijnen zijn blij, Israel zegt dat er niets nieuws is besproken.
De EU erkent geen andere grenzen dan van juni 1967.
Israel eist onder haar beheer en bezit Jeruzalem, dat in 1967 heroverd is.
De EIU heeft iets ter discussie gesteld dat geen oplossing biedt. Alleen nieuwe onderhandelingsproblemen.
De chef van Abu Mazen zegt:
*Het geeft voldoening als Jeruzalem de hoofdstad van beide staten zal zijn
* Het geeft voldoening dat er wordt gesproken over bezette gebieden
*Het geeft voldoening als er over nederzettingen wordt gesproken, illegaal gebouwd en op illegale grond.

18.Barkat
De baas van Jeruzalem maakt zich zorgen en verwerpt de beslissing van de EU om Jeruzalem op te delen. 20 jaar geleden werd Berlijn weer verenigd
Concusie is dus: een verdeelde stad kan niet goed functioneren.

19. Council van de EU
De conclusies van de Council van de EU is:
Men maakt zich zorgen en hoopt op snel herstel van de besprekingen.
Resultaat moet dan worden: 2 staten
Dit alles volgens de diverse resoluties. Madrid, Road Map, Arabisch vredesinitiatief
Onderwerpen: grenzen, Jeruzalem, vluchtelingen, veiligheid, water
De EU aanvaardt geen andere grenzen da die van 1967.
Een totale vrede. Dus ook relatie Israel Syrië en Israel en Libanon.
*Ook verzoening tussen Hamas en Abu Mazen (= Westbank). Dus geen splitsing!
*Vrije verkiezingen, onafhankelijk, democratisch, levensvatbaar!
*Onmiddellijke verwijdering van alle posten om humane hulp te kunnen bieden.
en Gaza open om goederen te kunnen leveren!

20.Egypte
Egypte bouwt een muur van staal langs de Gaza grens. De muur wordt 10 km lang en minimaal 16 meter onder de grond. Amerikaanse ingenieurs van het leger helpen. Een en ander is in het geheim gebouwd. Er was geen officiële toestemming. Duur van de constructie:1,5 jaar. Omdat het voor de volledige 100% van staal is is de muur ook niet te vernietigen.

21. De Knesset
Woensdag jl. is er in de Knesset gestemd om op wettelijke manier een referendum te kunnen houden over de status van de Golan en Jeruzalem. De wet werd aangenomen met 68 stemmen voor en 22 tegen. Dus iedere terugtrekking moet nu eerst door het volk worden goed gekeurd. Een beperkt aantal leden van de oppositie stemden tegen.
We hebben nu wel problemen aldus minister Barak, wel problemen met de besprekingen van de premier ( Bibi), wel problemen met de besprekingen met Syrië en het gevoel naar buiten dat we geen vrede zouden willen, wel problemen omdat een referendum gecompliceerd is!

22. Palestijnen - Gilad
Palestijnen zien de ruil Gilad tegen 1000 terroristen als een situatie die meer ontvoerders en aanslagen uitlokt. Alleen door krachtacties zouden gevangenen vrij moeten komen.Nu weten ze dat ze toch weer vrij komen. Ongeveer 200 Joden zijn gedood door vrij gelaten terroristen.

23. Gaza- Tel Hashomer
Op 11/12 is een pas geboren baby met hartproblemen vervoerd van het Nasai kinder- hospitaal in de Gaza strip naar Tel Hashomer voor een onmiddellijke behandeling. Het DCO District coördinatie bureau waarvan Moshe Levy de coördinator is, verzorgt 10-tallen patiënten die in Israel het leven wordt gered. In 2009 konden ongeveer 10.000 patiënten en familieleden Gaza verlaten om te worden verzorgd in Israel. 1000den Palestijnen suggeren een ziekte om Gaza te kunnen ontvluchten. Zij kopen officials om om een document te krijgen en naar Israel te kunnen afreizen. De situatie in de Gaza strook is sinds de bezetting slecht te noemen. Het zou niet verkeerd zijn als bekende figuren als van Agt en v.d.Broek een objectief bezoek zouden brengen en hun hart zouden laten spreken in plaats van het volk op te hitzen tegen Israel.

24. Goederen uit nederzettingen
Engeland heeft haar supermarkten geadviseerd duidelijk aan te geven dat bepaalde goederen uit de bezette gebieden afkomstig zijn. Dus duidelijk aangeven: Palestijnse goederen van Palestijnse afkomst of uit Israëlische nederzettingen. Een toch wel weer onsmakelijke maatregel. Daardoor ontstaan alleen maar meer tegenstellingen en geen vrede. Het is ook niet onmogelijk dat er dus minder zal worden verkocht. Engeland is al sinds 1967 tegen de bezetting. De regering geeft overigens uitsluitend richtlijnen. Engeland is echter tegen een officiële boycot. Totale omzet 2006/7 Euro 880.000. Vooral: dadels,kruiden, olijfolie.

25.Cast Lead
30 van de 36 door Goldstone omschreven oorlogsmisdaden zijn volgens het IDF (het Israëlische leger} niet gebaseerd op feiten. Aangenomen mag worden dat het IDF onderzoeksteam serieus te werk is gegaan. Goldstoneis de voorzitter van het team dat een onderzoek heeft gedaan naar de oorlogsmisdaden van de Israëlische actie tegen de Hamas om hen te laten stopen met de voortdurende aanslagent op Israel. Hij heeft eigenlijk de wereld in rep en roer gezet en velen anti Israel gemaakt. Zijn rapport was enorm eenzijdig en, zoals tot nu toe gebleken is, niet berust op feiten.

26.Enkele consequenties vrijlating Gilad Shalit
De algemene indruk is dat door een mogelijke ruil Hamas internationaal een betere naam krijgt. Mede daardoor zou de boycot minder worden. Hamas gaat dan direct met Israel onderhandelen. Israel blijkt dus alleen maar kracht te kennen. Dus de Hamas voelt zich machtiger worden. Gilad Shalit is internationaal bekender dan alle gevangenen .

27. De Golan Hoogvlakte
De beslissing van de regering om een referendum te houden is van groot belang.
Als dit voorstel inderdaad wordt aangenomen dan is dat voor het toerisme van groot belang. De Golan toerist organisatie zegt dat in de 90er jaren ongeveer 900.000 toeristen de Golan hebben bezocht. De verwachting tot nu toe geeft aan dat er ongeveer 3 miljoen worden verwacht. Inbegrepen is:het meer van Tiberias en de Hermon wat o.a. betreft de ski enthousiastelingen. Eveneens zal de groei van de bevolking toenemen.

28.Antisemitisme

Het beeld dat de EU geeft is:
41% gelooft dat Joden gebruik maken van de ellende gedurende de jaren 1940/45
Polen: 72%
Nederland: 5.6%

21.5 Joden hebben te veel invloed
31% meent dat Joden te veel aan zichzelf denken en niet aan anderen
62% verrijken de cultuur, vooral in Nederland, Engeland en Duitsland
45% Israel voert een uitroeiingoorlog tegen de Palestijnen

29. Demonstraties
Meer dan 30.000 hebben op 9/12 gedemonstreerd tegen de bevriezing van de bouw gedurende 10 maanden. Bibi heeft in ieder geval een extra budget gegeven om het huidige werk voort te kunnen zetten.

30. Salam Fayyad
Fayyad zegt op 12/12 dat de basis voor vrede en stabiliteit in het Midden Oosten het oprichten van een zelfstandig Palestina blijft. Dus alle gebieden van voor 4.6.1967 horen daarbij. Hij sprak op de conferentie voor Nationale Veiligheid voor het verspreiden van populaire activiteiten. Deze organisatie is druk doende om een 3e Intifada op te zetten. Hij roept op om verspreid in de Westbank demonstraties op te zetten. Vooral protesteren tegen nederzettingen en de bekende veiligheidsmuur. Geen tussentijdse oplossingen, maar ook geen bewapende Intifada.

31.Gilad Shalit
Ben begonnen met Gilad en ik wil er mee eindigen. Wij en in het bijzonder Michelle Stam is overbelast met de oproep om steun te geven aan de regering. Toen wij een eerste discussie met de woordvoerder van de familie van SHalit hadden was zijn reactie: Geweldig want Nederland heeft niets van zich laten horen.

Beste mensen wij, als stichting Lechaim zijn aan de slag gegaan en het is ontroerend maar ook noodzakelijk hoe reacties worden ontvangen en hoe diverse politieke partijen reageren.

Via deze Focus doe ik, mede namens Michelle, zij als coördinator en ik als medewerker, nogmaals een beroep op U om mee te werken en relaties enz. op te roepen hun handtekening te zenden aan:
mdpstam@gmail.com of nihom@012.net.il

Ik heb U bij mijn introductie al vermeld dat ik achter ben op mijn schema. Maar ik vind Gilad belangrijker dan het niet steeds aangename nieuws.

Shalom en laat de kaarsjes nog een paar dagen branden!

Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)