woensdag 13 januari 2010

Harry's Focus op LeChaim en Gilad


Vanwege ondermeer de extra werkzaamheden voor onze actie:
breng Gilad Shalit thuis ontvangt U vandaag geen politiek overzicht.Wel een uitgebreider verslag van ons werk voor Gilad en een overzicht van de werkzaamheden van onze stichting Lechaim.

Gilad Shalit
Het was voor Michelle Stam en mij een bijzondere en niet eenvoudig te verwerken ervaring om de ouders van Gilad te ontmoeten.

Het was die vrijdagmiddag, 8 januari j.l nog zwaarder beladen omdat er sprake van was dat de ontvoerde militair waarschijnlijk zijn vrijheid zou terugkrijgen. De familie en haar woordvoerder waren bijzonder verbaasd en verrast dat Michelle zo veel resultaat had geboekt en nog iedere dag ontvangt. De handtekeningen komen regelmatig binnen en diverse organisaties, kerken, synagogen steunen ons werk en werken mee opdat aangetoond kan worden dat Nederland roept om Gilad naar huis te krijgen.

Meer indrukken, vindt U op 777grungy.blogspot.com . Blijf alstublieft helpen met deze actie.Het is belangrijk.

Helaas ontvingen we van de Collectieve Israël Actie het bericht dat het ons niet is toegestaan tijdens de 3 optredens van de Zahal groep in februari
(Drachten, Amersfoort, Dordrecht) folders uit te reiken en daarmee de mensen op te roepen hun handtekening te zetten om mee te werken aan de mogelijke bevrijding van Gilad.Motief: de Collectieve Israel Actie is a-politiek.en doet dus niet mee aan zulk een activiteit.

Het stichtingsbestuur is druk doende efficiënter te gaan werken en meer mensen actief te betrekken bij het noodzakelijke werk. Als nieuweling in het bestuurlijke werk heeft Michelle met mij de diverse projecten in Israël bezocht en daadoor meer informatie gekregen over de achtergrond van de slachtofferproblematiek. Mede daardoor zijn een 2-tal indirect betrokken projecten toegevoegd. Als u mee wilt helpen, neem dan alstublieft contact op met Michelle Stam.

Netanya
In samenwerking met de gemeente hebben we een fonds gevormd dat in Netanya en omgeving een redelijk aantal slachtofferfamilies voorziet van financiën om voedselpakketten te kopen. Onze contactman is een lid van de gemeentelijke administratie en verzorgt de enveloppen met inhoud.

Shiloh
Deze natuurlijke hoofdstad van het Joodse land heeft heel moeilijke jaren achter de rug en ligt nu nog in een kwetsbaar gebied. Dit is een van de motieven waarom in Shiloh een eigen school, sportvelden, dierentuin, een fysiotherapeutisch centrum heeft, waar ook getraumatiseerde kinderen uit de omgeving worden behandeld.Dit alles opdat de kinderen niet iedere dag onder spanning naar scholen enz. hoeven te gaan via wegen, die gevaarlijk zijn.
Shiloh heeft een indrukwekkende geschiedenis,waardoor het boeiend en leerzaam is om deze historische plaats te bezoeken. Stichting Lechaim werkt op een efficiënte manier samen met David Rubin, de man,die het jeugd gebeuren in handen heeft en zorgt voor de goede werkkrachten en de noodzakelijke uitbreiding.

Sderot
Een bezoek aan Sderot vergt moed en kracht. Deze stad lig dag en nacht onder bedreiging. Wat dan ook duidelijk voelbaar is. Lechaim werkt hier vnl. met de stichting REUT. Een organisatie van ongeveer 200 families, die zich bewust in Sderot hebben gevestigd om de inwoners continue te helpen. Ook in deze stad in de Negev zijn alle kinderen enorm getraumatiseerd en is de armoede tastbaar. Families, die de financiën hadden om zich elders te vestigen, zijn vertrokken. De werkeloosheid is onaanvaardbaar hoog. Door gebrek aan financiën is gestopt met de zogenaamde paarden therapie. Heel veel aandacht wordt besteed aan kinderen, die in groepjes spelen en les krijgen.
Ook in Sderot werken we met 1 contactpersoon. Odelia ben Porat is verbonden aan Reut en coördineert alle nuttige en noodzakelijke werkzaamheden.

Nitzan
In deze plaats leven, voornamelijk in caravans ongeveer 800 families, die ruim 5 jaar geleden uit Gush Katif door onze eigen mensen zijn verjaagd. Gush Katif was een welvarende streek waar ook de Arabieren een goed leven hadden. Na de ontruiming zijn alle broeikassen afgebroken en is de armoede gigantisch toegenomen. De regering heeft de gemeenschap in Nitzan toegezegd dat er op korte termijn zal worden gebouwd en dat men binnen ongeveer 2 jaar weer een eigen huis zal hebben. Ook hier is duidelijk sprake van te veel getraumatiseerde kinderen, armoede en het gevoel van in de steek te zijn gelaten door de regeringen . Er is een prachtige video over verleden en heden, de welvaart en de armoede. Wij tonen U die graag. In Nitzan, dat tussen Ashdod en Ashkelon ligt, werken wij met Laurenz Beziz, die ook t.a.v. de P.R. de centrale persoon is.

Dr. Danny Brom
Ons bezoek aan de kliniek van dr. Brom, een voormalige Nederlander is te vergelijken met een bezoek aan een oase in de woestijn. Deze internationaal bekende trauma specialist heeft ons in korte tijd heel veel geleerd hoe er moet worden gewerkt met trauma patiënten Voor ons dan ook een duidelijke reden om bepaalde aspecten van zijn werk en plannen te steunen.
Hij heeft contact met de meeste projecten waar wij mee werken. Hij behandelt niet zelf de diverse patiënten, maar leidt therapeuten op die zich met trauma patiënten moeten gaan bezighouden. Ook groepen ouders die onderwezen wordt hoe met hun kinderen om te gaan, opvang van Ethiopische joden, instructies voor werkers, die indirecte slachtoffers moeten begeleiden.
Na een aanslag zijn het maar al te vaak slachtoffers die door hun aanwezigheid bij zulk een aanslag pas na maanden de terugslag krijgen. Zij moeten dus al ter plekke geregistreerd en behandeld worden. Over zijn "Israel Center for the treatment of psychotrauma" is een boek te schrijven. Zijn visie om niet alleen te kijken naar een individuele behandeling en zijn uit te werken therapie behandelingen zijn indrukwekkend en verdienen ons aller steun..

Center for Jewish Education Savyon
Wat dr. Brom in zijn kliniek in Jeruzalem doet op "medisch" gebied, doet in feite rabbijn David Brodman op het geestelijke vlak. De rabbijn met zijn staf van 12 medewerkers onderwijst dagelijks enkele honderden kinderen Jodendom. Gedurende een aantal uren krijgt een ieder voldoende stof mee om thuis, op school of met vriendjes over te praten en het licht daardoor te ontsteken om te zien waarom het Joodse jongetje of meisje in Israël woont . Gezien de vervlakking en het hebben van te veel jongeren,die totaal onbekend zijn met de waarde van het leven in het Joodse land, zijn hier veel slachtoffers te constateren. Niet van lichamelijk terrorisme maar van verarming waardoor grote problemen ontstaan. Dit instituut is zo waardevol dat wij menen dit te moeten toevoegen aan onze projecten

Blijf ons alstublieft steunen met Uw geldelijke bijdrage en gebeden. Draag deze mensen op Uw hart. Het is zo moeilijk voor te stellen hoe het is om te leven in een land waar je elke seconde een raket kan verwachten.Dat kunnen velen zich niet voorstellen. Michelle is er nu voor de eerste keer geweest en heeft het gevoeld. U kunt op haar blog, waar al eerder naar verwezen is, lezen wat zij gezien, gevoeld en ervaren heeft.

U kunt ons uitnodigen voor een spreekbeurt in Uw gemeente, en als U een abonnement heeft op het RD, houdt dat in de gaten, er komt een interview aan met haar een dezer dagen.
Wij vragen nadrukkelijk om Uw steun. Zonder U is het immers onmogelijk om al deze gedupeerden, die al zoveel geleden hebben, verder te helpen.
Mede namens de slachtoffers van terreur bij voorbaat dank voor uw medewerking.
Shalom

Michelle en Harry

Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC): RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
Kamer van Koophandel nr. 24449169

Helpt de slachtoffers van terreur in Israël!