zondag 16 augustus 2009

Harry's Focus op Israel nr. 308


1.Inleiding
2.NAVAH
3. De 6e conferentie van het Centrale Comité van de Fatah / Barghoutti
4. Kassam rakketten
5. Salam Fayyad
6. Palestijns - Israëlische samenwerking
7. Sar El
8. President Peres en een groep Amerikaanse democraten
9. VN en Amerika
10. World Jewish Congress
11. Bibi – Moebarak
12. Algemeen kort
13. Algemeen Harry

1.INLEIDING

Ook de afgelopen week stond nog in de belangstelling van de Fatah conferentie. Duidelijk is in ieder geval dat de problematiek Israel - P.A minder ernstig is dan de vijandschap tussen de P.A en de Hamas. Gedurende de afgelopen dagen is ook gebleken dat president Obama iets genuanceerder moet denken over het Midden Oosten. In het bijzonder wat betreft zijn mening en houding t.a.v. Israel. De uitspraken van Abu Mazen, na met algemene stemmen herkozen te zijn, liegen er niet om. Deze behoren een duidelijke waarschuwing te zijn voor Israel maar ook voor Amerika en de EU! Dat er een sociale en economische relatie is tussen de PA en Israel moge uit de nieuwsbrief blijken. Verder ondermeer reacties van Amerikaanse congresleden, die Israel hebben bezocht.

2. NAVAH
Op 27 maart 2002 werden 30 Israëli’s gedood en 140 gewond bij een terreur aanslag tijdens de Seideravond viering in het Park hotel in Netanya. Bij een "Seider" is het gebruikelijk dat er veel aandacht besteed wordt aan de kinderen, die verteld worden hoe Mozes de opdracht van G-d uitvoerde en het Joodse volk uit slavernij bevrijdde. Nu, 7 jaar later is de pijn en het verdriet van de aanslag nog duidelijk aanwezig. Het verdriet vanwege het verlies van familie of relaties en de pijn van al diegenen die direct of indirect slachtoffer van terreur werden. Tijdens een speciale bijeenkomst in het hotel op 12 oktober zullen de families, die een familielid verloren, en de gewonden bij elkaar komen om moed en kracht te herwinnen. Er zal een speciale ceremonie plaatsvinden op de plek van de aanslag. Een speciaal voor deze herdenking handgeschreven Thora zal worden ingewijd en overhandigd aan de directie van het hotel om deze te gebruiken tijdens de diverse diensten. Rabbijnen, leden van de Knesseth en andere speciale gasten zullen aanwezig zijn. Navah heeft de organisatie in handen. In de middaguren is er een bijzondere receptie, welke aangeboden wordt door Nathan Sharanski, de huidige voorzitter van het Joods Agentschap. Voor de kinderen zal er een apart programma zijn. Om 17.30 uur is er met de Thora een wandeling door de straten, gevolgd door een gezamenlijk diner met de slachtoffers.
Als vertegenwoordiger van stichting Lechaim heb ik de uitnodiging van de Navah organisatie aanvaard en daadwerkelijke medewerking toegezegd.
Uit ervaring weet ik inmiddels hoe goed het is en hoe positief het werkt dat slachtofferfamilies elkaar in een ontspannen sfeer ontmoeten.

3. De 6e conferentie van het Centrale Comité van de Fatah
Zoals al vermeld is Abu Mazen met algemene stemmen herkozen als president. Er was geen tegenkandidaat. In zijn eerste toespraak na de herverkiezing zei hij o.a.:
*Wij zijn hier om de Palestijnse doelstellingen te voltooien. Dat is een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad.
*Wij willen heel Jeruzalem weer in onze handen hebben. Dus inclusief de plaatsen om Jeruzalem.
*Ons streven is de bevrijding van de 11.000 Palestijnse gevangenen.
De reactie van de Hamas: er blijkt bij de Fatah niets te veranderen.

Abdul Rahim, lid van het Fatah Centrale Comité, zegt
*Jeruzalem is onze hoofdstad.
*Terugkeer van de vluchtelingen is ons recht.
*Water moet volgens de internationale wet verdeeld worden.
*De Palestijnse veiligheid staat niet toe dat een Israëlische militair binnen onze grenzen komt.
*Fatah is een bevrijdingsbeweging. Dus het is ons toegestaan geweld te gebruiken.
*Wij gaan niet eerder onderhandelen dan na dat Israel gestopt is met alle bouwactiviteiten.

Het Centrale Comité bestaat uit 22 leden en de Fatah Revolutionaire Raad uit 120 leden.
Op de 5e dag van de conferentie werd een resolutie aangenomen. Daar wordt in verklaard:
*Wij blijven een Nationale Bevrijdingsorganisatie, die de bezetter moet verdrijven. Dat is ons recht.
*Wij hebben het recht terug te keren naar onze eigen plek.
*Wij sluiten geen vrede als niet alle gevangenen worden vrijgelaten.

Marwan Barghoutti wordt door de Palestijnen beschouwd als de volgende president.
De 50-jarige zit echter een gevangenisstraf uit in een Israëlische gevangenis van 5x levenslang plus 40 jaar. Hij is nu wel al gekozen in het Centrale Comité. Hoe hij dus actief zou kunnen zijn, is onbekend.
Ook Dahlan (47 jaar) voormalig hoofd afdeling veiligheid. en Rajoub (56 jaar) de voormalige adviseur van Arafat, zijn gekozen. Niet gekozen is Ahmed Qureia, hoofd onderhandelingen tot nu toe. Gesproken wordt van verjonging, van een nieuwe garde. De gemiddelde leeftijd is nu echter 61 jaar
Men spreekt nu wel over een nieuw beleid. De nieuwelingen in het comité hebben weliswaar steeds in dit gebied gewoond, maar ook vaak jaren lang in de cel vertoefd. De meeste spreken Ivriet en zijn voorstanders van de harde lijn. Dus objectief geconstateerd: er is geen verjonging en geen nieuw aanvaardbaar beleid.

Ziad Abu Zayyad zegt op 11 augustus dat het doel van de Fatah steeds is geweest het bevrijden van Palestijns gebied tussen de Middellandse zee en de Jordaan. Dit is nu veranderd.
*Nu wordt gevochten voor een gebied volgens het staakt het vuren in juni 1967.
*Dit is moeilijk te realiseren omdat er een gebrek is aan democratie en hegemonie bij de oude garde. Het laagste niveau sinds 1958.
*Na Oslo werd de Fatah een officiële organisatie. De verkiezingen in 2006 hebben alles veranderd. In juni 2007 de coup van de Hamas in de Gaza strook. De burgers zijn het beu want de Fatah en Hamas zijn geen alternatief.
*De conferentie heeft weinig opgeleverd. Wel zijn enkele prominente figuren gekozen. Dus we mogen veranderingen verwachten.
*Het is hoog tijd dat de Fatah een politieke partij wordt.

Barghoutti
Volgens minister Braverman (Arbeiderspartij) moeten we overwegen om Barghoutti de vrijheid terug te geven. Dan is het mogelijk om bij de PLO een sterk politiek leiderschap samen te stellen. Hij kan wat bereiken.
Gideon Erez (Kadima) en vml.hoofd van de Shin Beth zegt een ruil van Gilad Shalit met de gevangenen voor te stellen, in ieder geval te overwegen. Barghoutti is een charismatisch figuur en bijzonder populair.
Arte Eldad ( N.U.) meent dat dit alles is opgezet door LINKS, dat denkt dat door versterking van Fatah de Hamas kan worden aangepakt.
Ter herinnering: Barghoutti was tijdens de 2e Intifada hoofd van de terreur acties. Zijn straf: 5x levenslang plus 40 jaar.

Op 14 augustus spreekt Abu Mazen vanuit Ramallah:
Hij prijst de integriteit van de verkiezingen en verwerpt de uitspraken van Qureia en Farouq Qaddoumi, die zeggen dat de verkiezingen oneerlijk zijn verlopen. Hij heeft wel lovende woorden voor deze mannen en andere belangrijke verliezers bij de gehouden verkiezingen
*Het is nu onze verplichting te werken aan de Arabische vredesvoorstellen.
Dus: einde bezetting door Israel, uitvoeren van resoluties 194 en 262, een Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad en ons recht om ons te verzetten tegen de bezetter.

De conferentie geeft duidelijk een splitsing aan tussen jong en oud. Er zijn grote interne problemen. Maar beide groeperingen zijn het met elkaar eens wat betreft:
* Geen vergelijk maken met Israel
* Wel geweld gebruiken tegen de bezetter
* Wel alle Joden uit de Westbank verdrijven
* Geen Joden in een vrij Palestina
* Alle gevangenen vrij
* Beide groepen zijn het met elkaar eens dat Arafat door Israel vermoord is.
* Beiden willen samenwerken met Iran.

Conclusie: er is na alles te hebben beluisterd geen verschil in opvatting bij zogenaamd jong en tot nu toe regerend oud wat betreft 1949 en vandaag.
Duidelijker dan ooit is gebleken dat het onmogelijk is met de voormannen van de zogenaamde Palestijnen tot een overeenkomst te komen. De hele wereld loopt warm voor een onafhankelijk Palestina. Dat zou echter wel betekenen: het verdwijnen van de Joodse staat Israel. Lees en luister naar de uitspraken van de PLO leiders.
Er zal een oplossing moeten komen voor de zogenaamde vluchtelingen, die zich wel met meer dan 500% hebben vermeerderd. Het wordt hoog tijd dat diegenen, die dit probleem hebben geschapen in 1948/49 zich nu inzetten en de gedupeerde vluchtelingen een menselijk leven geven. Opname in de Arabische landen is een oplossing, een samenwerking tussen Jordanië en Israel een mogelijkheid. Dit land heeft immers een groot aantal zogenaamde Palestijnen opgenomen en heeft het daar heel moeilijk mee. Daar wordt door de VN enz. niet naar gekeken.Ook niet naar de 1.5 miljoen Arabieren,die een goed leven als Israëli in ons Joodse land hebben.
Dit zou een voorbeeld moeten zijn voor al diegenen, die zich met dit probleem bezighouden en te veel de klemtoon leggen op de mogelijk economische consequenties wat betreft samenwerking met de Arabische landen.

4. Kassam raketten
In het Zuiden (de Negev) zijn weer raketten gevallen. Gelukkig geen ongevallen. Wel natuurlijk weer de spanning en de angst bij velen.
Bibi zegt tijdens een kabinetszitting dat er wat betreft Gaza grote fouten zijn gemaakt. Dat mogen we niet herhalen!
Bibi:
We moeten nu eindelijk de geëvacueerde de noodzakelijke steun geven. Sociaal en financieel.
Dus rehabiliteren en nooit meer zulke fouten.
Door de terugtrekking uit Gush Katif hebben we geen vrede, maar terrorisme gekregen. Verder een grote werkeloosheid en tot op heden heeft lang niet een ieder een eigen huis. Dus nooit meer eenzijdig terugtrekken.
Hij valt ook Abu Mazen aan. De leider van de Fatah heeft onaanvaardbare eisen. Wat betreft Jeruzalem, dat is onze hoofdstad maar ook wat betreft de terugname van de vluchtelingen. Dan zouden wij 5 miljoen plus de in ons land wonende Arabieren moeten opvangen. Niet minder dan 6.5 miljoen in Joods Israel !!

Enkele uren na het afschieten van de raketten heeft het IAF een tunnel in de Gaza strook gebombardeerd. De afgevuurde raket kwam terecht vlak bij een ambulance, die een Palestijn naar Israel afvoerde om behandeld te worden.
Op de radio voegt Bibi aan zijn verhaal toe dat de bewoners van de nederzettingen steeds daar kunnen blijven wonen. Hij onderstreept nogmaals de fout, die in 2005 gemaakt is, Gaza werd een Hamas basis.

5. Salam Fayyad
De 1e minister van de PA woont sinds enige tijd in Oost Jeruzalem.
Hij wordt beschermd door Palestijnse bodyguards. Deze blijken onbewapend te zijn. De echtgenote van Fayyad is in Jeruzalem geboren. Fayyad blijkt al langere tijd daar te wonen en gaat steeds op en neer. De Shin Beth en de politie.houden de zaak in het oog.

6. Palestijns - Israëlische samenwerking
Deze focus opent met een bijzondere foto. Aya is een ziek driejarig meisje dat een beter leven heeft gekregen. Gedurende de afgelopen 5 maanden is Aya regelmatig in het Medisch Centrum in Haifa (Rambam) geweest. Dagelijks wordt zij met haar Moeder van een plaatsje dichtbij Jenin naar Israel gereden. Derech Hachlama heeft daar een chauffeur voor ter beschikking gesteld.
Deze organisatie (weg naar genezing) vervoert Palestijnse kinderen naar hospitalen in Israel.
Aya werd in januari in het ziekenhuis in Jenin voor nierproblemen opgevangen. Na 10 dagen werd zij vervoerd naar Shaar Zedek, het medische centrum in Jeruzalem. Daar verbleef zij een maand. Op verzoek van haar moeder werd zij overgeplaatst naar Haifa. Dat was dichter bij huis.
's Ochtends om 5 uur begint de dag met de rit naar het ziekenhuis. Iedere keer als zij daar komt, is ze gestressed. Maar het meisje wordt goed verpleegd en gaat het redden.
In Rambam kan men veel moeders zien, verschillend van religie en cultuur. Zij spreken allemaal openhartig met elkaar en hebben ervaren dat ondanks de oorlog en de aanslagen Israel de hand reikt ook aan diegenen.die medische hulp nodig hebben.
De moeder van Aya en alle anderen zijn Derech Hachlama bijzonder dankbaar voor de geboden hulp.


Ik ben Dganit Kenig, de woordvoerder van Rambam erkentelijk voor haar spontane, efficiënte medewerking.

7. Sar El
De woordvoerder van het IDF deelt mee dat gedurende de laatste perioden het aantal vrijwilligers met ruim 10% is gestegen. Doel van Sar El : werk overnemen van de militairen. Dan kunnen de militairen zich volledig concentreren op hun opdracht. De vrijwilligers komen uit de hele wereld. Volgens de legerwoordvoerder is de organisatie de laatste jaren beduidend efficiënter gaan werken. Dat blijkt dus de beste reclame te zijn om meer burger vrijwilligers aan te trekken. De belangstelling van de vrijwilligers gaat vooral uit naar actieve militaire eenheden.
Tijdens de Cast Lead, de actie in Gaza in december/januari, was de groei ongeveer 50%
Dat waren veel voormalige vrijwilligers, maar ook nieuwe aanmeldingen uit diverse landen.
Goed om het IDF rapport te kunnen lezen, omdat ik in 1986 Sar El in Nederland heb mogen introduceren.

8. President Peres en een groep Amerikaanse democraten
De president ontving 30 democratische leden van het Amerikaanse congres.
Steny Hoyer was het hoofd van de groep en de begeleiding lag in de handen van het AIPAC.
Hoyer dankt Peres voor de ontvangst en ook voor zijn inzet voor Israël’s belang, haar doel en de ontwikkelde visie.
*U hebt steeds Israel vertegenwoordigd en gestreefd naar vrede en steeds onderstreept de noodzaak om een veilig land te hebben.
*Er is een duidelijke band tussen beide landen en volken.
*Het succes van Israel: democratie, vrijheid en recht.

Peres onderschrijft de kracht van de Israëlische economie. Ook en vooral nu tijdens de nog steeds aanhoudende financiële crisis.
*Beide landen hebben de zelfde waarden en hoop. We kunnen geen betere vriend hebben.
*Op 2 gebieden verschillen we van mening. (grenzen en natuurlijke groei).
* Obama is eerlijk, positief en serieus.

Hier heb ik een vraagteken. De president wil immers graag zien dat Israel de Golan afstaat, zich terugtrekt op de groene lijn en stopt met bouwen in bepaalde gebieden.

Tijdens een gehouden persconferentie zegt Hoyer dat de discussie over de natuurlijke groei totaal onbelangrijk is. Te zwaar beladen door Obama en Abu Mazen.
Abu Mazen is volgens Hoyer het grote struikelblok. Hij heeft sinds Bibi aan het bewind is alles geweigerd om tot een gesprek te komen. Hij gebruikt de natuurlijke groei als argument en Obama en Hillary zetten Israel te veel onder druk Dat werkt niet.

9. VN en Amerika
Susan Rice, ambassadrice bij de VN, heeft kritiek op de VN omdat het Israel oneerlijk behandelt.
Wel heeft zij waardering voor het instituut als zodanig. De VN COUNCIL voor mensenrechten waar tot nu toe Amerika niet aan heeft deelgenomen, heeft Israel slecht behandeld. Het heeft niets gedaan aan dictaturen en andere humanitaire zaken in andere gebieden en landen. Mede daarom heeft zij besloten zitting te nemen in de raad om tegengas te kunnen geven.

10. World Jewish Congress
Verwijzend naar de door de Fatah gehouden conferentie en de toespraak van Obama schrijft de voorzitter van het J.W.C in de Wallstreet Journal:
*Respecteer de soevereiniteit van democratische bondgenoten. Respecteer hun mening.
*Houdt rekening met het gegeven dat de PA nog steeds geweigerd heeft Israel als staat van het Joodse volk te erkennen.
*Niet erkennen wil zeggen: de zaak niet serieus behandelen.
*De Palestijnse benadering om vrede te sluiten is een ontkenning van de staat en openlijk antisemitisme.

11. Bibi - Moebarak
Op 10 augustus hebben beiden met elkaar een telefoon gesprek.
Aanleiding was ondermeer het gegeven dat Moebarak over 2 weken Amerika zal bezoeken. Bibi dankt Moebarak voor de getoonde goede beveiliging waardoor de aanslag op de Israëlische ambassadeur Shalom Cohen voorkomen is.
De agressie tijden de PA conferentie geeft volgens beiden op dit moment geen opening om tot een ontmoeting met Abu Mazen te komen. Bibi zal op 24 augustus Londen bezoeken en ontmoet Mitchell. Daarna in Berlijn is er een ontmoeting met Angela Merkel.

12. Algemeen kort
Nabil Shaath zegt na de Fatah conferentie dat nu het belangrijkste punt is het herstellen van eenheid. Onze enige vijand: de bezetting! Shaath was een belangrijke official tijdens de periode Arafat. Hij onderstreept ook dat het programma algemeen werd geaccepteerd.

Volgens Fayyad ontvangt de PA US $ 200 miljoen van Saoedie Arabie. Dit geld gaat vnl. naar de Palestijnen, die in Gaza bezet zijn. De PA heeft sinds medio 2007 US $ 3 miljard geïnvesteerd daar waar het noodzakelijk was. Dus ook in de Gaza-strook ondanks de breuk met Hamas. Iedere maand wordt 120 miljoen overgeboekt naar Gaza om de ambtenaren te betalen.

De regering waarschuwt een ieder om de Sinai te verlaten en zeker tijdens de aanstaande Joodse feestdagen niet te bezoeken. Deze waarschuwing is gegeven op dringend verzoek van de inlichtingendienst. Waakzaam vooral langs de grens.Overigens ook in het noorden opletten. Zakenlieden moeten oppassen in de arabische landen maar ook in Colombia, Kenia, Soedan, Irak en Jemen. Men is bang voor ontvoeringen.

13. Algemeen Harry
Ik doe op U allen een beroep om de stichting Lechaim te steunen opdat wij helpen kunnen;
1. Slachtofferfamilies, die het moeilijk hebben en toch de Joodse feestdagen moeten kunnen vieren.
2. Navah, dat een beroep op Lechaim heeft gedaan haar te steunen opdat de herdenking door het overhandigen van de Thora en het aanbieden van een ontspannen avond succesvol kan verlopen.
3. Ons werk in Shiloh, Sderot en Netanya gaat steeds door.

Laat ons, en dus de slachtoffers, niet in de steek!

Shalom,

Dankbare Harry, die het voorrecht heeft een en ander te mogen coördineren.



Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichting lechaim.blogspot.com

*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)