zaterdag 1 augustus 2009

Harry's Focus op Israel 306


1.Inleiding
2. Hotel Shepherd
3.Jordanië
4. "Break the silence"
5.Gaza strook
6. Ambassadeur Michael Oren
7. Het religieuze recht
8. Hillary Clinton
9. Bibi en CUFI
10. Kabinetszitting
11. FATAH
12. Amerika en de E-1
13. Speciale training Amerikaanse Joden
14.Nationale dag Egypte
15. Amerikaanse Joodse Organisaties
16.Hamas huwelijk
17. Syrië - Amerika
18.Tunnels
19. Bibi Netanyahu
20. Peres - Mitchell
21. Israel kort
22.Judea, Samaria en Obama
23.Gaza operatie

1.Inleiding

In mijn vorige nieuwsbrief heb ik gewezen op enkele evenementen die ondanks de dagelijkse dreiging gehouden worden. Steeds uitverkochte of heel goed bezochte bijeenkomsten op gebied van kunst, sport en recreatie. Gedurende de afgelopen dagen moest ik een aantal malen een ziekenhuis in onze regio bezoeken. Iedere keer was het weer opvallend hoe veel Arabieren daar rondliepen en verpleegd werden. Ook hier kan een ieder zien dat ook deze groep normaal wordt opgevangen en indien nodig met alle zorg behandeld en verpleegd wordt. Ons land wordt op dit moment weer bezocht door een aantal Amerikaanse politici, onderhandelaars, lieden die ons hier willen overtuigen dat het hard nodig is om vrede te sluiten, in ieder geval te onderhandelen met de "Palestijnen". U kent het bekende gezegde : om de tango te dansen moet je met zijn tweeën zijn. Maar de danspartners moeten dan ook wel de tango willen dansen. Hoewel het niet moeilijk is om in de nabije toekomst te kijken, is het een duidelijk gegeven dat Obama stapje voor stapje zijn eerder verkondigde visie aan het aanpassen is. Een Amerikaanse president kan niet zo maar een ander land een dictaat opleggen. En zeker niet een land dat recht heeft op onafhankelijkheid, een recht dat al vele jaren lang onderschreven is. Vandaag dan ook geen volledige weergave van alle gehouden gesprekken. Die hebben eigenlijk steeds dezelfde inhoud en geven een beeld dat duidelijk laat zien dat Israel onder druk staat en dat onze diplomaten en regeringsleiders er alles aan doen om het gekozen beleid door te zetten.

2.Hotel Shepherd
Israel weigert te voldoen aan de eisen van Amerika om te stoppen met de bouw in o.a. Oost Jeruzalem. Op de plek van dit voormalige hotel worden eenheden opgezet. Onze ambassadeur in Amerika, Michael Oren, heeft te horen gekregen dat Amerika niet akkoord gaat met de bouw. De plek ligt naast het hoofdkwartier van politie. Hij kreeg een en ander te horen nadat de PA bij de Amerikanen geklaagd had dat deze plek Palestijns gebied is.
Israel zegt terecht dat het Israëlisch privé bezit is en dat er geen reden is om bouw in Jeruzalem te stoppen. Als Israel Arabieren zulk een constructie zou verbieden, zou de wereld op zijn kop staan. Een ieder heeft immers het recht om in Jeruzalem te bouwen
Een Sheikh in Katar heeft Hamas US $ 21 miljoen gegeven om panden in Oost Jeruzalem te kopen. Een Engelse diplomaat maakt zich zorgen omdat het hotel vlakbij haar consulaat is gelegen. Hij heeft samen met Amerikaanse diplomaten de plaats bestudeerd. Engeland wil dat Amerika (lees Obama) druk op Israel uitoefent om deze bouw te voorkomen. Geconcludeerd mag worden dat deze zaak weinig publiciteit in Amerika krijgt. Volgens een Israëlische woordvoerder is er in de relatie Israel - Amerika geen crisis.
“Wij accepteren dat we met elkaar eens zijn dat we het niet eens zijn" aldus de woordvoerder.
Sinds Obama Israel gedicteerd heeft te stoppen met de bouw zijn de huizen ondermeer in Maaleh Adumim duurder geworden. Er is grote vraag. Dat drijft de prijzen op. De 450 in aanbouw zijnde huizen zijn allemaal verkocht .Burgemeester Kashriel van Maaleh Adumim zegt niet te buigen voor Amerikaanse druk. Zijn stad groeit hard omdat Jeruzalem vooral voor jonge koppels te duur is.
In Yesha en Oost Jeruzalem is er een behoorlijke bevolkingsgroei. Einde dit jaar wonen er in dit gebied meer dan 600.000 inwoners.
De natuurlijke groei en de aankoop van appartementen in beide gebieden zijn mede oorzaak.
Reactie op het bevel van Obama:
Iedere familie een extra kind. Dit mag men zien als het Zionistische antwoord op zijn uitspraken.

Onze minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, heeft alle diplomaten opdracht gegeven een oude foto van een Palestijnse, religieuze leider met een ontmoeting met Hitler te laten circuleren. In 1941 was er in Berlijn een ontmoeting van Hitler met Hai Amin al-Hussein, toentertijd de belangrijkste religieuze Moslem leider in Jeruzalem.
De foto gebruikt Lieberman als reactie omdat het door Amerika verboden is om in Oost Jeruzalem panden op te bouwen.
Israel gaat echter door en de Westerse wereld moet stoppen met het verbieden enz.
Israel heeft in 1967 Oost Jeruzalem heroverd en geannexeerd.
Het gaat dit keer om 20 woningen die gebouwd worden op land dat door een Amerikaan is gekocht. Het gaat om het Shephert hotel, dat in het verleden gebruikt is door de mufti als hoofdkwartier. De Mufti heeft o.a.Hitler geholpen bij het opzetten van een S.S. divisie in Bosnië.

3.Jordanië
Jordanië neemt veel Palestijnen het Jordaanse burgerschap af. Deze grote groep, wonend in dit land, blijven dus weer Palestijnen. 70% van de totale bevolking is Palestijns. Dat blijkt ook voor de huidige koning een zorgelijke situatie.
Tijdens een pas gehouden voetbalwedstrijd zongen en veroordeelden de Jordaniërs de Palestijnen als verraders en collaborateurs met Israel. Dit veroorzaakte een behoorlijke botsing bij de supporters. Dit alles wordt veroordeeld als puur racisme. De wedstrijd werd gestaakt en daarmee de spanning verhoogd. Jordanië wil af van de Palestijnen. In 1988 werden de Palestijnen Jordaniërs. De PLO verzet zich daar tegen. Het wil de Palestijnen houden om een vuist te kunnen maken.

80% van het Engelse mandaatgebied is in 1922 door Churchill aan de Hashemieten gegeven. Dit noemde de leiding van de Hashemieten in een later stadium: Jordanië.
In 1946 werd dit gebied een onafhankelijk koninkrijk. Tot die periode waren veel stukken land aan Joden verkocht. Al die stukken werden in 1948 door Jordanië geconfisceerd.
Via het Israel Land Fonds heeft men nu plannen om via derden daar land te kopen.
Aangetoond is dat duizenden bezittingen Joods eigendom zijn.

4. "Break the silence"
Over deze groep is al een en ander te lezen in nieuwsbrief nr.306. Cast Lead, de Israëlische operatie tegen de Hamas in Gaza, was een duidelijk militair optreden. Een optreden buiten eigen gebied,dat dus niet onder controle van Israel is. Het IDF trad op volgens de militaire regels. De 58 militairen die getuigenissen aflegden bij deze groep spraken volgens regels in EIGEN gebied. Deze groep anonieme militairen spraken alsof de actie/oorlog in ons gebied plaats vond. Er zijn internationale regels voor oorlog voeren op eigen gebied en in land van de tegenstander. Niet alles is in een oorlog geoorloofd. Maar de Fransen zouden zeggen: a la guerre comme a la guerre. In een oorlog gelden eigenlijk 2 principes:: "missie uitvoeren, doel voltooien" en "minimum aan verliezen en gewonden".

De Israëlische ambassadeur Harry Knei Tal in Nederland heeft bij de Nederlandse regering geklaagd over de door de Nederlandse ambassade gegeven steun aan deze organisatie (zie nr.306). Zijn advies: Stop met het geven van steun aan zulk een groep en gebruik het geld voor goede doelen. Bevorderen van vrede en mensenrechten zou een beduidend betere investering zijn.
Minister Verhagen was niet op de hoogte. Hij hoorde hiervan na publicatie van deze steun in de Telegraaf. Het bedrag: 19.995,- Als dit Euro 5.- meer was geweest, dan zou dit niet buiten het ministerie om gedaan zijn. Daar is dan toestemming voor nodig,

5.Gaza strook
Op 20 juli zijn 17 trucks vol met noodzakelijke goederen naar de Gaza strook vervoerd. Ondermeer installaties om water te zuiveren. Iedere dag gaan er ongeveer 100 trucks met voedsel,medische producten enz. naar dit gebied.

6.Ambassadeur Michael Oren
Op 22 juli heeft de nieuwe Israëlische ambassadeur zijn geloofsbrieven overhandigd aan president Obama.
Hij overhandigde ook een schrijven van Kadima Knesseth lid Schneller aan diverse Amerikaanse organisaties. De inhoud, kort weergegeven:
"Steun ons om Jeruzalem als een stad te behouden!"
Hij verwijst hierbij naar 31 juli, de 9e Av, de Joodse treurdag vanwege o.a. de vernietiging van de 1e en 2e tempel.en de eisen van Obama wat betreft het bouwen.
In het verleden waren het de Romeinen en de Grieken die de muren van het Joodse volk hebben verwoest. Muren, die het symbool zijn van de Joodse autoriteit. In Jeruzalem stond de heilige tempel en tot op heden blijkt of schijnt Amerika onze grootste vriend te zijn, die echter twijfelt aan de autoriteit en ons fysiek bestaan en onze onafhankelijkheid, aldus de brief van Schneller.

7.Het religieuze recht
Het rapport van de International Crisis Group waarschuwt tegen onderschatting van het belang van een groeiend politiek en sociaal fenomeen. Als dat niet wordt onderkend kan dit een acceptabel Israëlisch - Palestijns akkoord ondermijnen.
*Israel staat onder druk om activiteiten in nederzettingen te stoppen.Reden: het beleid van de nieuwe, Amerikaanse regering.
*De invloed van de ultra orthodoxe groepen zijn groter geworden zowel in militaire als in politieke kringen. Zij zijn tegen het accepteren van compromissen.
De groei van deze stroming: 37% gedurende de afgelopen 6 jaar.
Aantal Knesseth leden: 24.Dat is 20%. In de huidige regering: 40%. Een duidelijk zichtbare groei in de staat en eveneens in de bezetting van belangrijke posten.
*De grenzen maken duidelijk welke settlers zouden kunnen blijven en welke moeten verhuizen. Ook de vraag: welke settlers zouden onder Palestijns gezag kunnen blijven wonen.
*Noodzaak: de religieuze partijen betrekken bij de onderhandelingen.
*Eveneens een akkoord bevinding van het mogen blijven bezoeken van onze heilige plaatsen. Dat zou de orthodoxie al een pluspunt vinden.
*Tenslotte moet worden vermeld dat de ontruiming in 2005 van Gush Katif vlot is verlopen.
Dit mag men niet verwachten van een eventuele ontruiming van de Westbank.
Dit alles is opgeschreven door Robert Malley, directeur van de Crisis groep Midden Oosten. Dit zijn dus punten ter overweging Geen vastgelegde afspraken.

8.Hillary Clinton
Tijdens haar bezoek aan het Verre Oosten zegt zij in Bangkok een verdedigingsparaplu te overwegen en te construeren. Dan kan Iran niet meer sterker worden of dreigen. Meridor, de Israëlische minister voor Inlichtingen, zegt dat dit voorstel te gek is om over te praten. Dan zou Iran wel het groene licht krijgen om een atoombom te hebben terwijl voorkomen moet worden dat het een bom in handen krijgt. Als Iran doorgaat met het ontwikkelen dan moeten andere landen zich zwaarder bewapenen. In 2007 is er US $ 16 biljoen aan Saoedie Arabie, Koeweit, Bahrein, Katar, UAE overgeboekt. Israel is met dit alles niet bijzonder blij. Conclusie van Meridor: Iran krijgt vrij spel om zich te bewapenen.

Tijdens haar bezoek aan Abu Mazen zegt Hillary Clinton dat zij US $200 miljoen van het budget zal dekken.

9.Bibi en CUFI
Tijdens zijn video toespraak op 21 juli voor de Christians United for Israel zegt Bibi ondermeer:
*Ik groet U allen van uit de niet te verdelen eeuwige hoofdstad van de staat Israel en namens het Joodse volk.
*We werken samen om de relatie Israel met de Christelijke gemeentes in de wereld te versterken.
*We zijn dankbaar voor Uw oprechte steun.
*Ik denk dat U iets bijzonders voelt als U aan de rand van het meer van Tiberias staat, zwemt in het water van de Jordaan of bidt in Jeruzalem.
*Mijn vriend John Hagee heeft zijn standvastige steun getoond door de CUFI op te richten. Dat is bijzonder want in het verleden waren er vaak conflicten.
*Nu staan er miljoenen Christenen naast Israel. Zij wensen vrijheid, de waarheid, erkenning van een vredig Israel. Dat is nu belangrijker dan ooit. De vijand verzet zich hier tegen.
*Wij allen zagen de onderdrukking van het Iranese volk. Die zelfde regering is druk met de ontwikkeling van de atoombom.
*Het heeft Hamas en Hezbollah bewapend. Dat is een bedreiging voor Noord en Zuid Israel.
*De beste verdediging tegen leugens is de waarheid. Ik sprak afgelopen maand over:
de wens van Israel voor een oprechte vrede
de relatie tussen het Joodse volk en Israel

Ik praat over:
*Het land waar Abraham,.Izak en Jacob liepen
*Het land waar koning David en Salomon geregeerd hebben
*Het land waar de Maccabeeen een geweldige zege hebben behaald
*Het land waar 2000 jaar geleden Jezus een boodschap van tolerantie en liefde heeft gepredikt.Dat weerklinkt door de eeuwen heen.
*Mijn boodschap aan de vijand: wij leven thuis. Wij gaan niet weg.
*Het is tijd dat de Palestijnen dit recht erkennen. Het niet erkennen is de wortel van het kwaad.
*In 1947 had de VN een oplossing. Toen was er geen discussie. Nu wordt dat recht bestreden.
*Wij moeten HUN recht erkennen. Zij dus ook ONS recht.
*Wij zijn de enige democratie in het M.O. Wij erkennen de rechten van alle niet-Joodse inwoners.
*Iedere dag ontwikkelen onze ingenieurs de beste technologie
Iedere dag werken onze doktoren aan de genezing van zieken en ziektes
Iedere dag vergroten onze wetenschapsmannen de menselijke kennis.
Dank voor Uw steun . Door U staan we sterk.Gezegend zijt Gij.

10.Kabinetszitting
Tijdens een kabinetszitting op 22 juli wordt gesteld dat
*Alleen Syrië, Hamas en Hezbollah Iran na de daar gehouden verkiezingen hebben gesteund.
*Israel de muur handhaaft en gereageerd wordt op het afschieten van raketten.
*De bedreiging niet alleen komt uit Iran. Maar ook van de Hamas en Hezbollah.
*Veel posten zijn verwijderd. Dit wel alles in overleg met het IDF.
Er alles aan wordt gedaan om, waar mogelijk, het leven van de bevolking in de gebieden te verbeteren.

11.FATAH
Rafik Natsheh is in korte tijd de 2e man geworden van het Fatah Cenrale Comite
Hij zegt dat de Fatah nooit Israel's bestaansrecht zal erkennen of in het verleden heeft erkend.
"Wij hebben dit ook nooit aan de andere Palestijnse fracties gevraagd"
Mohammad Dahlan, adviseur van Abu Mazen en belangrijk Fatah lid zegt op de TV
"Ik zeg het nu voor de 1000ste keer namens mij en veel anderen dat Hamas niets behoeft te erkennen. Fatah doet dat ook niet”. Dahlan onderstreept wel dat uitspraken worden gedaan om de Internationale Wereld te bevredigen wat betreft steun voor financiën en het uitoefenen van politieke druk op Israel. Vrede is een middel.Het doel is: PALESTINA aldus Dahlan.

12.Amerika en de E-1
Amerika heeft Israel gewaarschuwd niet te bouwen tussen het gebied Jeruzalem en de Westbank. Het gaat hier eigenlijk om Maaleh Adumim. Iedere verandering in de status van de E-1 vernietigt veel Het bemoeilijkt de besprekingen, volgens Obama,
Voor Bibi was dit een verkiezingsbelofte. Ook.2500 eenheden toevoegen, handelsgebieden uitbreiden en ontwikkelen, toerisme bevorderen.
Zijn plan bouw van de eerder genoemde 20 eenheden blijkt officieel en legaal te zijn.
De plek was een hotel, werd verkocht in 1985 en alle benodigde vergunningen zijn in goede handen.'Probleem: het stuk land ligt in Oost Jeruzalem. Obama is aan het vechten tegen integratie. Hij is wel de eerste donker gekleurde man, die in het Witte Huis woont.
Niemand vecht tegen Arabieren die in Israel komen wonen. Israel heeft in 1967 Oost Jeruzalem geannexeerd. Dat vindt de wereld niet goed.
Vraag: waarom wonen Joden overal in de wereld.Zelfs in Cairo en in Amman. Maar niet in de Westbank.Dat is het enige gebied waar Joden zich niet kunnen vestigen.

13.Speciale training Amerikaanse Joden

In de komende dagen gaat een groep oud-IDF veteranen naar New York om een speciaal trainingskamp te leiden. De bedoeling is om een groep speciale verdedigingstechnieken te leren. Er blijkt grote belangstelling voor te zijn. Het gevolg van een duidelijke toename van antisemitische incidenten. De groep heet:Kitat Koneniut N.Y. Een verwijzing naar een zelfde groep in Judea en Samaria. Deze groep is vaak sneller dan het leger of de politie bij een terreuractie en andere noodgevallen. Het heeft veel aanslagen tot nu toe kunnen voorkomen.
Deze groep is a-politiek en heeft als doel:bescherming van Joden. De opleiding leert de Amerikaanse Joden om zich te verdedigen. Uitsluitend natuurlijk zelfverdediging.
Ze leren, evenals dezelfde groep in Judea en Samaria hoe verdachte voorwerpen te ontwapenen en te identificeren. De opleiding duurt 18 dagen.

14.Nationale dag Egypte
Tijdens de receptie in Herzeliya bij de Egyptische Ambassade zegt Bibi:
*Wwij waarderen de moeite die de Arabische landen doen om vrede te creëren. Als de huidige Arabische voorstellen onderhandelbaar zijn dan kunnen we een goede sfeer creëren en resultaten boeken.
*22 landen willen Israel erkennen. De Arabische Liga alleen als Israel zich terugtrekt en een oplossing heeft voor de vluchtelingen
Die dag waren er maar enkele Amerikanen. Wel president Peres en diverse andere Israëlische politieke figuren.
Bibi: 30 jaar geleden heeft Sadat de basis gelegd voor een betere toekomst.
Hij verwijst ook naar een artikel van een prins uit Bahrein in de Washington Post.
Die schrijft “De Arabische landen hebben te weinig gedaan om met Israel tot een gesprek te komen”.

15.Amerikaanse Joodse Organisaties
Tijdens een conferentie zegt Bibi:
*Deelnemen aan vredesonderhandelingen alleen zonder condities vooraf.
Wij hebben 5 principes. Die zijn de basis voor het boeken van succes.
1.Erkenning van Palestijnse staat maar wij willen erkend worden als Joodse staat.
2.Vluchtelingenprobleem oplossen buiten Israel
3.Verdrag sluiten dat dan tevens het einde is van het conflict. Geen nieuwe eisen stellen
4.Palestijnse staat mag geen bedreiging zijn voor Israel. Dus demilitarisatie
5.Verdrag te garanderen door de internationale gemeenschap, geleid door Amerika.

16.Hamas huwelijk
De Hamas heeft een massa huwelijk van 382 koppels in een vluchtelingenkamp in Damascus - Syrië gefinancierd. Dit vond plaats omdat jonge stellen de financiën niet hebben. Bruid en bruidegom waren gescheiden, omdat orthodoxe Moslems niet in groot gezelschap (10.000 aanwezigen) bij elkaar mogen zijn. Veel kampbewoners hebben geen werk en dus ook geen toekomst. Ieder stel kreeg van de Hamas US $ 2100 en kado's.

17.Syrië - Amerika
Obama heeft via Mitchell Syrie verteld dat het weer bereid is producten te leveren voor haar vliegtuigindustrie.O ok andere technische producten (hard -en software) zouden weer geleverd kunnen worden. Doel: verbetering van de relatie. Sancties zijn in de jaren 80 opgelegd omdat Syrië het terrorisme steunde.
In 2004 nog meer sancties door Bush opgelegd omdat Hezbollah en Hamas Irak steunden.
Mitchell bezoekt diverse Arabische landen Verwacht wordt dat er bij komende vredesbesprekingen een toenadering tot stand zal komen.

18.Tunnels
De Hamas bouwt en graaft tunnels naast VN gebouwen. Doel: als er weer een oorlog zou uitbarsten dan zal Israel wel voorzichtiger zijn met het beschieten van Hamas-plaatsen.
Enkele weken geleden is er een tunnel bij een VN school in elkaar gestort.

19. Bibi Netanyahu
Er gaan steeds meer stemmen op dat de regering o.l.v. Netanyahu zich niet moet laten beïnvloeden door druk van Obama. Het verleden heeft geleerd dat we een eigen strategie hebben. David Ben Gurion heeft Israel opgericht ondanks zware druk van Amerika. Menachem Begin heeft Osirak gebombardeerd ondanks de gestelde eisen van Amerika. Yitzchak Shamir heeft de Amerikaanse eisen terzijde gelegd en is doorgegaan met de bouw op de Westbank
Er zijn vrij veel demonstraties in het land:
ja voor een onafhankelijk Israel
nee t.a.v. de Amerikaanse druk
Terug naar een Zionistisch Israel.
Demonstraties o.a. op 27 juli tegen Obama in Jeruzalem.

Er zijn 4 Amerikanen in Israel, die namens Obama hier besprekingen houden met de diverse leiders.
Op de borden is te lezen:
Land van de bijbel hoort aan het volk met de bijbel
Discussie niet alleen over de Westbank! Wel over het hele land.
Bibi moet niet voor de 2e keer een fout maken.

Als protest tegen de zware Amerikaanse en toch ook EU druk hebben jongeren 11 nederzettingen opgezet.

20. Peres - Mitchell
Peres zegt o.a.:
Israel is positief wat betreft vrede sluiten.
Kijk naar de toespraak van onze eerste minister.
Kijk naar de economische maatregelen, die deze regering nu al heeft genomen. Nu meer vrije beweging.
Generaal Dayton doet goed werk. Daardoor js het voor de PA mogelijk terreur aan te pakken en veiligheid op de Westbank te verzekeren.
De toespraak van Obama heeft grote indruk gemaakt op de volkeren in het M.O. Hij geeft de mensen hoop voor de toekomst.
Ik feliciteer Saoedie Arabie met het Arabische vredesvoorstel.
Syrië moet directe vredesonderhandelingen beginnen om vrede te sluiten.

Mitchelll reageert door te zeggen dat het voor hem een eer is om Peres te mogen ontmoeten.
"Ik waardeer Uw adviezen. Wij zijn ook al jaren bevriend met elkaar. Onze discussies zijn gesprekken tussen vrienden, die dezelfde doelstellingen hebben. Arabische landen moeten Israel de hand reiken en de relatie normaliseren. De Palestijnen moeten de relaties verbeteren en geweld tegen gaan. Eigenlijk zijn er geen nieuwe gezichtspunten”.

Amr Moussa, de directeur generaal van de Arabische Liga verwerpt normalisatie van de relatie met Israel. Dit kan alleen als Israel stopt met bouwen op bezet gebied.
Israel houdt zich, aldus Moussa, niet aan de afspraken. Kijk naar de Road Map en de wensen van het Kwartet. Hij is wel tevreden over president Obama

21.Israel kort
Aanmelding voor het IDF voor gespecialiseerde onderdelen is in 2009 beduidend groter dan in 2008.

Diverse organisaties hebben Cast Lead onderzocht.Volgens de diverse rapporten heeft Israel te veel macht gebruikt en is het IDF immoreel opgetreden. Men zou eens een comité moeten laten onderzoeken of het niet mogelijk is om een oorlog te voorkomen en respect te tonen voor de medemens.

Een Engelse woordvoerder zegt politieke activiteiten te ondersteunen als deze als doel hebben bouw in de nederzettingen te bevriezen en deze te doen verdwijnen.

Israel heeft 300 ton cement naar Gaza verstuurd. Dit voor herbouw van vernielde gebouwen. Er is wel controle dat een en ander niet gebruikt wordt voor terrorisme. Overigens ook metalen pijpen geleverd en geld voor salarissen.

Naar aanleiding van de discussie met Mitchell schijnt Bibi de bouw van 900 woningen te hebben gestopt. Een bevestiging en motief is niet bekend.

71% van het volk vindt de evacuatie van Gush Katif een grote fout

22.Judea, Samaria en Obama
Obama eist van Israel dat er geen Joden zich mogen vestigen in het Bijbelse land. Obama ontkent de Joodse wortels. Dit wordt gesteld door Yoram Ettinger, in het verleden verbonden aan de Israëlische ambassade in Washington. Hij zegt o,a,:
*Ik verwijs naar de toespraak van Obama in Cairo op 4 juni waarbij de Holocaust de basis bleek te zijn van de oprichting van Israel”.
Maar Judea en Samaria zijn al eeuwen lang Judea en Samaria en de WESTBANK is pas ingeburgerd 60 jaar geleden door Jordanië.
De meeste Arabieren, die nu in Israel wonen leven daar amper 150 jaar.
Zij kwamen uit Egypte, Syrië en Libanon. De meeste namen van de steden zijn afgeleid van bijbelse namen. De Arabische landen hebben nooit een Palestijnse staat gewild.
De in 1948 gevoerde oorlog werd geleid door Arabische landen. Egypte veroverde Gaza, Jordanië pakte Judea en Samaria en Syrië overmeesterde de Golan. In geen van die gebieden was een Palestijnse regering.
Conclusie: De eisen om in Judea en Samaria een Palestijnse staat te vestigen, zijn bijzonder zwak.

23.Gaza operatie
Israel heeft een rapport samengesteld van 160 pagina's. Een overzicht van de actie Cast Lead tussen 27 december en 18 januari. Hamas is schuldig omdat het Israel continu bestookt heeft met raketten enz. Vernietiging van bezittingen is niet tegen de internationale wet. 1166 inwoners zijn gedood tijdens de actie. Het overgrote deel bleken terroristen te zijn. Dus niet zoals Hamas dat heeft gesteld 1400 burgers. Diverse foto's geven aan dat veel burgers als schild werden gebruikt. Dit is bevestigd door gevangen genomen terroristen. Het gaat wat dit onderwerp betreft om een beperkt aantal burgers die geen gehoor hebben gegeven aan de oproep van het IDF. Er zijn wel enkele vergissingen gemaakt. Witte fosfor is uitsluitend gebruikt om licht te maken of een rookwolk. Dit materiaal is niet officieel verboden.

Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:Stichtinglechaim.blogspot.com

*

De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus

*

Stichting LeChaim

Rabobank Voorne-Putten Rozenburg

Rabo 11.77.23.800

Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U

IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00

*

Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)