zaterdag 8 augustus 2009

Harry's Focus op Israel nr. 307



1.INLEIDING
2.BAHREIN
3.HAMAS – ISRAEL
4. Hillary Clinton - Judeh
5. Palestijnse gevangenen
6. Nefesh B'Nefesh
7. Het IDF
8. Mitchell
9. De FATAH Conferentie
10.Cijfers
11.Cijfers uit Amerika
12. Nadav Tamir
13. Afgevaardigde AT – Tirawi
14. Human Rights Watch
15. Statuut en beleid van de Fatah

1.Inleiding

Vandaag een korter overzicht van het wekelijkse nieuws dan gebruikelijk.
De PA. conferentie werd twee keer een dag verlengd en de enige conclusie die we kunnen trekken is dat de diverse stromingen het onderling niet met elkaar eens zijn en dat vredesbesprekingen een droom blijven. Laten we maar hopen dat president Obama en zijn bekende minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton op tijd wakker worden.

2. Bahrein
Adam J. Ezeli, de Amerikaanse ambassadeur, zegt dat Israel zich moet terugtrekken uit de Golan Hoogvlakte en geen druk moet uitoefenen op de Arabische landen. Dat werkt tegen het vredesproces.
*Mitchell is druk doende een oplossing te zoeken. We zoeken naar een normalisatie met de Arabische landen.
*Dus Israel dient zich terug te trekken uit de bezette gebieden en de Golan.
*Dan is er geen staat van oorlog meer.
*Dan is er voor een ieder vrijheid van beweging en geen vrees.
*Amerika wil op korte termijn een totale vrede.
*Wij oefenen op geen partij enige druk uit.

3. Hamas - Israel
Ahmed Yousef zegt op 2 augustus dat het Britse blad The Economist vermeldt dat de Moslem beweging Israel zal erkennen. Dat is volgens hem beslist niet het geval. Het blad heeft hem verkeerd begrepen. Hij heeft niet gezegd dat Hamas Israel zal erkennen. Yousef is plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken
"Wij erkennen Israel niet. Niemand kan ons dwingen. Zij moeten onze rechten erkennen
Volgens de Economist zou de man ook gezegd hebben alle eerder gemaakte afspraken te accepteren.
Ook bij deze man zien we dus dat hij met twee2 tongen verhalen praat.

4. Hillary Clinton - Judeh
Tijdens een ontmoeting op 3 augustus met de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Judeh, oefent Hillary Clinton felle kritiek uit op Israel vanwege de ontruiming van twee huizen van Arabische families, die illegaal in Oost Jeruzalem hebben gewoond.
De vernietiging van de twee panden zouden niet volgens Israëlische verplichtingen hebben plaatsgevonden. Clinton; “Israel moet stoppen met provoceren”. Het gerechtshof heeft echter toegegeven dat de panden Joods bezit zijn en de Arabieren illegaal zich daar hadden gevestigd. Clinton had een ontmoeting met Judeh, die zegt dat vertrouwen wekkende maatregelen geen resultaat opleveren. Hij verwerpt het voorstel betere relaties met Israel aan te knopen. Dit is eveneens het geval met Saoedie Arabie. Dat is dus een streep door de rekening van Amerika's plannen. Judeh ziet alleen een totale overeenkomst. De toespraak in Cairo van Obama heeft overigens in de Arabische landen een positieve indruk gemaakt.

5. Palestijnse gevangenen
Honderd gevangenen hebben hun academische studie voltooid aan de Open Universiteit in Israel.
Gilad Shalit zit al 1150 dagen opgesloten zonder enig contact en/of faciliteiten.
Tweehonderdvijftig Palestijnen studeren nog. Dit aantal is doorgegeven door de PA minister voor gevangeniszaken.
Hij betaalt het studiegeld opdat de gevangenen later van dienst kunnen zijn voor de PA.
Zij ontvangen in de gevangenis: de hele dag warm water, hebben een ventilator, een t.v. met alle Arabische zenders, boeken om te lezen, een walkman, radio, geld voor de kantine, zij mogen brieven schrijven en ontvangen. Er is een goede medische begeleiding en mogelijkheden om sport te beoefenen. Tevens een tandarts en ogencontrole. Er is sinds kort een commissie samengesteld om dit alles te onderzoeken en noodzakelijke bezuinigingen toe te passen.

6. Nefesh B'Nefesh
Op 4 augustus heet Bibi op Ben Gurion Airport een groep immigranten uit Amerika van harte welkom.
*Een belangrijk moment nadert. U zult getuige zijn dat sinds 2000 jaar in Israel meer Joden wonen dan in de diaspora.
*Wij hebben veel geleden gedurende al die jaren. We waren verspreid. Nu zijn we weer terug in eigen land.
*In de 19e eeuw woonden hier 30.000 Joden. In 1948 600.000. In 2009 bijna 6 miljoen.
We groeien dagelijks. Hier ligt onze toekomst. Wanneer ik zeg: welkom thuis heeft dit een historische betekenis. Welkom Leon !! Leon is 75 jaar. Welkom ouders van Orly Rosen.Orluy is 3 maanden oud. Vandaag verwelkom ik 238 mensen tussen de 3 maanden en 75 jaar. Dat zijn doktoren, zakenlieden, studerenden enz.
De immigratie uit Amerika en de EU maakt ons sterker. U brengt kennis en vakmanschap. Mede door U is Israel een bijzonder land
Welkom, welkom thuis!

Nefesh B'Nefesh is een onafhankelijke organisatie, die sinds 2002 immigrantyen begeleidt op allerlei gebied opdat het welslagen bijna voor 100% verzekerd is.

7. Het IDF

Een behoorlijk aantal jongeren besteden geld aan een cursus om voorbereid te zijn een goede militaire test te maken. Mede daardoor is het makkelijker geworden bij een elite eenheid te worden ingedeeld. De aanvraag is beduidend groter dan de cursus verwerken kan. Er is natuurlijk wel een soort concurrentie gecreëerd. Men moet de financiën hebben en nogmaals gesteld door de cursus wordt de militaire test beter gemaakt.De ervaring heeft echter wel geleerd dat de cursus goede kwaliteit oplevert.

8. Mitchell
Mitchell, tijdens zijn zoveelste bezoek in Israel, stelt dat er geen verbetering in de situatie komt als Israel geen water in de wijn doet wat betreft het bevriezen van de bouw activiteiten. Zijn voorstel: 12 maanden bevriezen. Israel wil beslist niet langer dan 6 maanden een en ander stop zetten. Zoals bekend wil Israel 2500 eenheden afbouwen. Mitchell gaat daar niet mee akkoord.
De volgende ontmoeting tussen Mitchell en Bibi is gepland op 26 augustus. Iedereen houdt zich bezig met dit onderwerp. De Arabieren oefenen druk uit op Obama, de EU, de VN, Rusland, allen praten over wat er dan na 5 of 12 maanden zal gebeuren en wat de resultaten zouden kunnen zijn. Het is toch eigenlijk te gek om over te praten dat inderdaad Israel geen baas in eigen HUIS is. De Amerikaanse regering heeft nu weer ambassadeur Michael Oren op het matje geroepen over de 2 huizen, waar Arabische families illegaal hebben gewoond en die nu door Israel zijn afgebroken. Eerder kreeg Oren te horen over de plannen om op de plek van het Shepherd hotel panden te bouwen.

9. De FATAH Conferentie
De eerste algemene conferentie na 20 jaar vindt plaats in Bethlehem
De bijeenkomst werd ge-opend door Ahmad Quieira'a, chef mobilisatie en organisatie van de PA.
*Wij eren de Palestijnse martelaren en Yasser Arafat.
*De Fatah is de moeder van de dialoog en de eigenaar van het thuisland en de overwinning.
*Wij willen steeds ons land en ons volk beschermen.

Abu Mazen houdt de uren lange belangrijke inleiding.
*Vrede is onze keuze. We behouden echter het recht ons te verzetten. Dat is wettig en in overeenstemming met de internationale wet.

Zijn toespraak is onvoorstelbaar lang en het woord "verzet en geweld" komen regelmatig in het verhaal voor.
*We houden ons aan de Road Map. Israel heeft in deze gefaald.
*Deze 3-daagse conferentie wordt in Bethlehem gehouden. De stad waar Jezus is geboren en de stad,die dicht bij Jeruzalem ligt.
*De laatste conferentie was in Tunis in 1989.
*Ons gevecht wordt internationaal gehoord. Dat is de stem van de Palestijnen.
*Hamas zal gedwongen worden zich te ontbinden.Ik veroordeel deze groep.Het werkt ons tegen door zich o.a. in juni 2007 af te scheiden.
*Een onderzoek naar de dood van Arafat zal worden voortgezet.

Aanwezig waren o.a. de Mufti van Jeruzalem, Katholieke priesters, leden van de Grieks Orthodoxe kerk
Aantal aanwezigen: ongeveer 2000. De helft afkomstig van de Westbank, een beperkt aantal uit Gaza en andere gebieden.
Doel van de conferentie: vastleggen van de ideologie. De leiding was in handen van Fatah en de PA. Abu Mazen doet er alles aan om zijn functie te behouden.
Marwan Barghoutti, die levenslang in de gevangenis zit, heeft een brief gestuurd. Deze werd voorgelezen. Volgens de inlichtingendienst van het IDF is de situatie in de PA redelijk stabiel. Een groot verschil met een jaar geleden. Toen was de angst voor een bezetting door de Hamas duidelijk aanwezig. De economie is verbeterd en de regering o.l.v. Fayyad evenals de door Amerika verzorgde politie opleiding is een grote steun voor Abu Mazen geweest.
Er zijn echter grote problemen tijdens deze conferentie. Hamas afgevaardigden zijn er niet. Dus wat zal de waarde van mogelijke beslissingen zijn en hoe de houding van de Hamas, die tijdens de vorige verkiezingen de grote winnaar was. Op de 2e dag van de conferentie waren er veel botsingen. De afgevaardigden wilden meer informatie over 20 jaar activiteiten en een financieel verhaal. Sinds Tunis 1989 was er immers geen informatie verstrekt en geen bijeenkomst gehouden. De aanwezigen werkten nu in 18 comités. Maar richtlijnen waren er niet. Een agenda ontbrak, een rapport over het verleden en voorstellen voor de toekomst, een programma of een platform eveneens. Abu Mazen weigert een financieel verslag te geven en journalisten werd de toegang geweigerd. Gebleken is dat "rijke" afgevaardigden hun chauffeurs en andere werkers lieten deelnemen om meer stemmen te kunnen vergaren. De leden van de oude garde doen er alles aan om hun functies te kunnen behouden. Er komt dus geen nieuwe leiding en geen positiever toekomstbeeld. Op de 3e dag wordt o.a. een resolutie aanvaardt waarbij vermeld wordt dat allereerst alle gevangenen moeten worden vrijgelaten om verdere stappen te ondernemen. Hun status wordt omschreven als: krijgsgevangenen. Dus niet als terroristen!!
Volgens Bethlehem zal Amerika haar plan om tot vrede te komen op korte termijn overhandigen.

Obama blijkt niet onderwerp per onderwerp te willen behandelen maar alle problemen oftewel discussiepunten tegelijk. Hij trekt hier 18 maanden voor uit. Dus een vergadering met een lange agenda en blijkbaar een slotconclusie. Wel allereerst de grenzen vastleggen. Daarna o.a. de nederzettingen, het waterprobleem. Daarna Jeruzalem en de vluchtelingen. Amerika zal bij alle te houden besprekingen aanwezig zijn. Erekat roept dat hem van dit alles niets bekend is. Hij is echter wel het hoofd van de onderhandelaars. Abu Mazen onderstreept nogmaals dat hij niet met Israel gaat praten zo lang het niet gestopt is met de bouw. Volgens ontvangen informatie zou de conferentie verlengd zijn omdat men grote problemen blijkt te hebben met verkiezingen. Niet vergeten dat veel Fatah leden ook in Gaza vertoeven en niet kunnen deelnemen. Er wordt geklaagd over het totale gebrek aan een planning en er heerst een sfeer van anarchie. In het bijzonder de jongere generaties verzetten zich tegen de leiding. Zij voelen zich bedrogen of liever gezegd voor de gek gehouden. Inmiddels heeft de PA wel besloten om de betalingen aan de Hamas te stoppen. Uitzondering: de salarissen voor de werkers. We spreken hier over ongeveer 77.000 werkers. Dit alles is ongeveer 58% van het budget. Motief voor stopzetting: Fatah leden in Gaza kunnen niet mee doen aan de conferentie. Dus water, elektra, benzine enz zullen niet door de PA worden gefinancierd. Op dit moment kan ik U over de afloop van de conferentie niets berichten. Wel mogen we stellen dat hier geen sprake is van een democratische bijeenkomst en ook geen zicht op een gematigder leiding die eventueel een partner zou kunnen zijn voor positieve besprekingen met Israel. Zoals al vermeld, laten we hopen dat Amerika ook denkt aan de toekomst van het Joodse land en niet alleen aan eigen imago.

10. Cijfers
Volgens gehouden enquêtes zou de zetelverdeling vandaag er als volgt uit zien:
Kadima vandaag 18 zetels in de knesset 28
Likoed 21 27
Arbeiderspartij 6 13
Israel Beiteinu 12 13
27% van de ondervraagden : geen beslissing

Yoram Ettinger geeft een overzicht van de economische situatie.
Volgens hem is het financiële beeld niet al te negatief.
Het aantal huidige faillissementen is bijna de laagste in de wereld.
1e helft 2009 nog 19% hoger. Dat was in Amerika 45% meer en Spanje 58%
De media zien Israel uitsluitend als land dat geteisterd wordt door oorlog en terrorisme.
De realiteit: nu 7.4 miljoen inwoners, de aandelenmarkt en de algemene economische situatie is redelijk goed te noemen. In Israel heerst een normaal leven.
Men vecht tegen terreur en bouwt tegelijkertijd een redelijk goed leven op.
Kijk naar de grote steden, kijk naar het wegennet, kijk naar het assortiment in de winkelcentra die kunnen concurreren met Westerse landen.

11. Cijfers uit Amerika
Joodse democraten onderschrijven de positie van Israel en verzetten zich tegen het beleid van Obama.
Het gaat om het creëren van een Palestijnse staat, de nederzettingen en land voor vrede.
*Arabieren zullen nooit in vrede leven met Israel.Een eigen Palestijnse staat zou hen nog sterker maken.
52% voor 20% tegen
*Verder gaan met bouw in de nederzettingen
52% voor 37% tegen
*Men is wel tevreden over Obama 92%
Hij is naïef 44%
Hij is niet tegen Israel 49% wel tegen 16% weet het niet 35%
Obama doet goed werk om vrede te sluiten ja 58% nee 16%
Israel moet land teruggeven: 27%
Obama denkt van wel maar Palestijnen willen geen vrede: 55%
Israel is een goed land.Positief ingesteld 92%
Israel is een democratie.Een vrij politiek systeem: 81%
Joden hebben recht op een eigen land 81%

12. Nadav Tamir
De Israëlische consul in Boston heeft een brief rond gestuurd.Vol met kritiek op de huidige regering. Haar beleid vermindert de steun van Amerika en beschadigt de goede vriendschap en relatie tussen Amerika en de Joodse, Amerikaanse gemeenschap. Het is eigenlijk de algemene argumentatie van velen buiten Israel. Bang voor het imago van Israel. Bang dat beslissingen van de Israëlische regering het antisemitisme verhogen. Een consul als Nadav zou dus zijn functie moeten neerleggen en in een hoekje gaan staan en zich schamen.

13. Afgevaardigde AT - Tirawi
Tijdens een interview met Ma'an zegt hij:
*De PA en Fatah moeten gescheiden opereren .De Fatah heeft nooit contact gehad met de bezetter (Israel). Onderhandelingen zijn steeds gevoerd tussen Israel en de PA.
*Een lid van het centrale comité mag geen 2e functie hebben. Dus geen ambassadeur, minister, hoofd van de PRC.
*Ik ben niet te kritisch t.a.v. de huidige conferentie.
*Een nieuwe regering is echter nodig. Moet onmiddellijk na de conferentie uitgewerkt worden.
*Ik heb grote bezwaren om tijdens de conferentie de doodsoorzaak van Arafat te bespreken.
*Terugkeer naar Gaza niet eerder dan na de verkiezingen.

14. Human Rights Watch
Het HRW heeft in New York een rapport uitgegeven. Volgens dit rapport waren de raketaanslagen, gericht op de Israëlische burgers, tegen de wet en veroorzaakten de "oorlog" van Israel tegen de Hamas. De aanslagen zijn sinds januari beduidend minder geworden.

15. Statuut en beleid van de Fatah
In haar programma staat nog steeds geschreven en dus te lezen:
*De Fatah erkent het recht van bestaan van Israel niet.
*Fatah gebruikt nog steeds kaarten, die het bestaan van Israel niet aangeven.
*De vernietiging van de staat Israel staat nog steeds omschreven.
*Fatah gaat nog steeds door met ondersteuning van geweld en terreur.

Wanneer een en ander zou worden gewijzigd (wel jaren geleden afgesproken) dan zou dat een stap in de goede richting zijn

Shalom,
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)