maandag 23 februari 2009

Harry's Focus op Israel nr. 292


1. Inleiding
2. Investeringen
3. Nederzettingen
4. Appels
5. Queira
6. Peres, Bibi en Livni
7. Bibi tijdens interview
8. De EU
9. Kadima
10.Jordanië
11.Shahar Pe'er
12.De 2- staten oplossing

13.De EU
14.Syrië bezoekers
15.Yemen
16.Teva
17.Libanon
18.De Palestijnse Autoriteit
19.Bill Clinton
20.Washington
21.Abu Mazen/Herhaling Erekat
22.Hamas – Fatah
23.Moslemlanden
24.Water
25.Slot

1.Inleiding

Het was bijzonder opmerkelijk dat op de dag van de parlementaire verkiezingen het de hele dag heeft geregend. De daar opvolgende dag was het weer voorjaar. Sinds 2 dagen mogen we ons weer verheugen in geweldige regenbuien. Zullen we dan daar uit maar de conclusie trekken dat het een goede zaak was dat president Shimon Peres Bibi Netanyahu aangewezen heeft als formateur van de samen te stellen regering. Moge de regen hem koel houden en hem in staat stellen in samenwerking met de diverse partijen een regering te formeren, die de druk van Amerika en de EU zal weerstaan en Israel een regering geeft dat zich houdt aan de noodzakelijke regels. Dat wil zeggen: een veilig en bewoonbaar oord dat zich verder kan ontwikkelen als bewust Joods land. Het is een duidelijke zaak dat Peres bijzonder graag een eenheidskabinet ziet dat gaat werken aan een overeenkomst waarbij de Palestijnse Arabieren een eigen staat zullen krijgen en zich dan blijkbaar als goede buur zullen manifesteren. Als we kijken naar de interne problemen van de P.A., maar ook naar de felle reactie van een Saeb Erekat, het huidige hoofd van de Fatah onderhandelaars, op een toekomstige Netanyahu regering, dan zie ik dat niet als een goede basis. Ook zien we op dit moment nog het diplomatieke steekspel, dat gevoerd wordt door de belangrijkste regeringskandidaten. Helaas speelt bij een aantal van hen niet het landsbelang maar het eigen ego een te belangrijke rol.
De mogelijkheden zijn een nationale regering waarbij ook Kadima o.l.v. Tzipi Livni deelneemt of een regering met de Likoed en ondermeer Yisrael Beiteinu o.l.v. Lieberman, welke dan op een meerderheid van 65 zetels kan bouwen. Zulk een formatie mag dan aangeduid worden als een centrum rechts kabinet, dat geen concessies mag doen wat betreft vrede sluiten en land afstaan.

2. Investeringen
In december 2008 is er voor US $ 584 miljoen geïnvesteerd. Dat is meer dan het gemiddelde. Er blijkt dus voldoende vertrouwen in een nieuwe regering te zijn, in het uit te stippelen beleid en de toekomst.
Belangrijke zaken voor een nieuw kabinet:
*Garantie bankleningen voor de industrie
*Investering in infrastructuur
*Aanpak van de werkeloosheid

3. Nederzettingen

De regering heeft 1700 dunam (ongeveer 400 are) in Efrat toegekend. Er gaat nog wel enige tijd overheen voordat er mag worden gebouwd. Maar dat is een kwestie van formaliteiten en afgeven van vergunningen. Het gaat hier om 2.500 eenheden.Deze plaats ligt in Gush Etzion en is in deze regio de grootste nederzetting.

4. Appels
Voor het vierde achtereenvolgende jaar zullen er weer appels naar Syrië worden geëxporteerd. Het transport gaat via Koeneitra en wordt begeleid door de Internationale Commissie van het Rode Kruis en wordt gecontroleerd door het IDF en de VN. Gedurende enkele weken zullen dagelijks 20 trucks een totaal van 8.000 ton vervoeren.

5. Queira
Het hoofd van de PA onderhandelaars is door Abu Mazen de laan uitgestuurd. Zijn opvolger: Saeb Erekat Er is geen reden opgegeven.
De man blijkt zich wel kandidaat te stellen als opvolger van de huidige president Abu Mazen. Ook Salam Fayyad, Marwan Barghoutti (de bekende terrorist) vechten mee om deze stoel te bezetten.

6. Peres, Bibi en Livni

Tijdens een ontmoeting met een delegatie van Amerikaans Joodse leiders zegt Bibi:
*Als ik premier word dan blijft de controle van de grenzen in onze handen. Eveneens het luchtverkeer en de elektronische werken.
*Palestijnen moeten hun eigen leven leiden, maar geen bedreiging voor de staat Israel in handen hebben.
*Geen eenzijdige terugtrekking meer voorstellen of accepteren.Kijk naar Gaza!

Livni zegt: een onafhankelijke Israel is uitsluitend mogelijk als we gebied afstaan.

Peres zegt tijdens zijn toespraak dat hij een fout heeft gemaakt door in 2005 akkoord te gaan met de terugtrekking uit Gush Katif. We mogen deze fout niet nogmaals maken. Maar we moeten wel een Joodse staat blijven, aldus de vredelievende president.

7. Bibi tijdens een interview
Tijdens een interview met de Britse tv wordt hem gevraagd hoe het komt dat er veel meer Palestijnen dan Israëli’s in het Gaza conflict zijn omgekomen.
Bibi: weet U zeker zo te beginnen met het stellen van vragen?
De interviewer: waarom niet?
Bibi: Omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog meer Duitsers zijn gedood dan Britten en Amerikanen en er geen twijfel over bestaat dat de oorlog door Duitse agressie is veroorzaakt. Er is ook antwoord op de Duitse Blitz op Londen. De Britten hebben de hele stad Dresden weggeveegd. Meer Duitsers zijn dodelijk verbrand dan het aantal in Hiroshima. Ik herinner U er aan dat in 1944 het RAF getracht heeft het Gestapo hoofdkwartier in Kopenhagen te bombarderen, enkele bommen het doel misten en een Deens kinderziekenhuis werd geraakt. 83 kleine kinderen werden gedood.
Misschien heeft U nu een andere vraag?

8. De EU
De EU heeft de UNWRA US $ 41 miljoen toegezegd. Dit bedrag moet worden gebruikt voor een speciaal programma om de Palestijnse vluchtelingen van voedsel te voorzien. Er zijn 4.1 miljoen Palestijnse vluchtelingen. 6% ontvangt extra geld. De meeste komen uit de Gaza strook.Het gaat hier dus om 263.000 mensen, die hulp ontvangen.
De VN is overigens onvoorstelbaar kwaad omdat de Hamas 7 ton aan wapens en munitie uit de VN magazijn heeft gestolen.

Ik ben kwaad omdat niemand mij ooit heeft kunnen uitleggen waar al die vluchtelingen vandaan zijn gekomen.

9. Kadima
Op 16 februari heeft Chaim Ramon (Kadima) een ontmoeting gehad met Yisrael Beiteinu vertegenwoordigers. 90% van de wensen van Lieberman zouden kunnen worden geaccepteerd.
*Loyaal t.a.v. de staat zijn. Dus bij voorkeur met de loyalisten werken. Dus o.a.diegenen, die in het leger zijn geweest of gewerkt hebben in het veiligheidscircuit.
Lieberman heeft verder de volgende wensen
*Destructie van het Hamas bewind
*Een speciale wet, die vraagt om loyaliteit en deze omschrijft
*Een goede methode om te regeren ( herstructureren van het kiesstelsel)
*Opzetten van een noodregering/comité voor opname van immigranten.

10. Jordanië
Dit land was enkele dagen geleden van plan om een rechtszaak in den Haag te beginnen vanwege de oorlogsmisdaden tijdens Cast Lead (de Gaza oorlog).
Buitenlandse Zaken zegt dat Jordanië geen enkel bewijs heeft. Het hoofd van het Jordaanse parlement is in den Haag om de zaak in te dienen. Olmert, Livni, Barak, Avi Dichter, Vilnay en Ashkenazi zouden worden aangeklaagd.
*Dichter zegt: onvoorstelbaar hypocriet. 39 jaar geleden in 1970 was het Zwarte September.Toen werden 10.000 Palestijnen door Jordanië om zeep gebracht en de rest verjaagd.Jordanië is niet diegene, die Israel de les moet lezen wat moraal betreft.
Deze zaak is overigens aangespannen door parlementariërs en niet door de regering. Een gevaarlijke zaak, welke eigenlijk begonnen is in Spanje.
Inmiddels is de zaak nog niet aanhangig gemaakt vanwege procedure motieven. Meer voorbereiding zou nodig zijn en betere documenten.
In Jordanië zijn al vaker stemmen opgegaan om de vredesovereenkomst af te breken. De huidige vrede zou een oneerlijke zaak zijn t.a.v. het lijden van de Palestijnen.
Ik heb dit onderwerp bewust laten staan. Hier spreekt een bestaande sfeer uit van onze buurman. Niet verkeerd om dit continu in gedachten te houden en te beseffen dat zelfs Jordanie dat grote problemen met haar Palestijnse inwoners heeft, zich niet strikt aan de afspraken zal willen of kunnen houden.

11. Shahar Pe'er
Op de laatste dag van de inschrijving voor het befaamde tennistoernooi in Dubai heeft Israel's top tennisster geen visum gekregen. Wallstreet Journal sponsor heeft zich teruggetrokken en de Verenigde Arabische Emiraten zullen denkelijk volgend jaar dit toernooi niet meer mogen organiseren.
De vraag is: hoe ver kan men ook in de sport gaan.
Tot grote tevredenheid hebben bijna alle deelnemers geprotesteerd en heeft de organisatie een boete van US $ 300.000,- gekregen. Shahar krijgt compensatie voor verlies evenals de nodige rangschikkingpunten.
Tot grote verbazing heeft Andy Ram deze week voor zijn deelname aan het dubbelspel wel een visum ontvangen.
Inmiddels is ook bekend geworden dat tijdens de Davis Cup wedstrijd Zweden - Israel geen toeschouwers worden toegelaten. Reden: de veiligheid.
Ook te gek om te verwoorden.Wel dringt zo langzamerhand door hoe de tolerantie van vele landen uit handen is gelopen.

12. President Peres
Bibi heeft de opdracht ontvangen een regering te formeren. Dat wordt, impulsief geconstateerd, dus een rechts bewind.Toch heeft hij allereerst een oproep tot Livni en Barak gedaan om samen te werken. Hij wil eerst met hen praten.Volgens hem 2 hete hangijzers:
1. De dreiging van Iran
2.De internationale crisis
Peres heeft gezegd dat Israel een stabiele regering nodig heeft.Het volk verwacht dat de mouwen worden opgestroopt, dat een ieder aan de slag gaat en haar/zijn plicht doet.
Lieberman zegt dat er 2 mogelijkheden zijn:
1.Een breed kabinet.Dus met Kadima
2.Een kabinet met een beperkte meerderheid. Dus moeilijk en niet onmogelijk dat op kortere termijn weer verkiezingen zullen moeten worden uitgeschreven. Hij wil Likoed, Kadima en Yisrael Beiteinu in de regering.
Maar als dit drietal het niet met elkaar eens wordt?
Op dit moment moeten we stellen dat zoals al vermeld een ieder tracht zo veel mogelijk zijn/haar eigen zin door te drijven.
Mijn conclusie in deze: hoe eerder we een nieuw kiesstelsel hebben, hoe gezonder voor het Heilige land.
Hoe eerder we een combinatie van orthodoxe partijen hebben, hoe beter voor het Joodse land.
Hoe eerder we oprechte partijvertegenwoordigers in het politieke circuit mogen begroeten, hoe beter voor de maatschappij.

13. De 2-staten oplossing
De hele wereld houdt zich bezig met dit onderwerp.Geen rekening wordt gehouden met het feit dat beide partijen dan een democratisch beleid moeten hebben. De landen, die betrokken zijn bij deze vredesbesprekingen moeten aan deze eis voldoen. Indien dit niet het geval is dan, is het jammergenoeg een tijdelijke oplossing.
*Israel is het enige democratische land in het M.O. De Arabische minderheid in Israel, ongeveer 1.4miljoen ingezetenen,heeft dezelfde bescherming als de Joodse meerderheid.
Dus ook: vrijheid van meningsuiting in de politiek zowel als in de pers en deelname aan de Knesset-verkiezingen. Palestijnse Arabieren moeten dit accepteren en waarderen.In andere landen is dit niet het geval.Een groot gemis.

14. De EU
Op 18 februari heeft de EU met grote meerderheid voor het beëindigen van de blokkade van Gaza gstemd
Solana, de EU vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken, zegt Gaza moet politiek en economisch levensvatbaar worden.
Bij de stemming was 488 voor, 5 tegen en 19 onthoudingen.
Eveneens werd geëvalueerd over de noden van het Gaza-volk en het overzicht van de aangerichte schade.
Mitchell, Blair en Hillary Clinton zullen ook Israel bezoeken. Zij zijn naïef door te denken dat hun inzet en aanwezigheid bijdraagt tot het realiseren van een vredesovereenkomst
Einde van de blokkade vond plaats op 15 november 2005. Sinds juni 2007 gingen de grenzen weer dicht voor de bevolking van 1.5 miljoen inwoners.
Er is een heel beperkte import van de noodzakelijke goederen. Israel heeft wel de Shalom en Karni cotrolepost geopend.
Op 18 februari zegt een Palestijnse official dat 130 trucks via Shalom gepasseerd zijn. 68 met goederen, 47 voor de privé sector en 15 voor de landbouw.
Op 19 en 20 februari is het weer gesloten.
Nahal Oz was ook open.Gas en brandstof werd vervoerd. Op 18 februari 150 ton kookgas. Officieel nodig:350 ton.

15. Syrië bezoekers
Twee Franse senatoren hebben begin februari in Damascus Khaled Mashaal ontmoet. Volgens Mashaal was het moeilijkste onderwerp: de eenheid bij de Palestijnen. De P.A vertegenwoordigt niets meer.Mashaal is er van overtuigd dat de Arabische straat (het volk) de Hamas volgt. Een andere EU diplomaat zegt: veel meer mensen praten over Hamas dan men denkt. Het is iets nieuws en niet corrupt. Het Kwartet heeft de Hamas op de zwarte lijst staan, omdat het Israel niet erkent en het geweld steunt.
De Independent rapporteert dat 2 Britse parlementariers in Beiroeth zijn geweest om Osama Hamdan, een Hamas official, te ontmoeten.
Hamdan zegt dat parlementariërs van Zweden en Nederland en uit nog drie andere EU landen Hamas leden hebben ontmoet gedurende de afgelopen periode.
Volgens de genoemde bezoekers is het een grote fout dat de Hamas nooit is erkend.
Martin Indyke, de voormalige Amerikaanse ambassadeur in Israel, zegt dat het een grote fout van Obama zou zijn als hij wel met de Hamas gaat praten. Dan ondermijnt hij het gezag van Abu Mazen, die vrede met Israel wil sluiten.
Ook John Kerry heeft op 19 februari de Gaza strook met een bezoek vereerd.
Ik neem aan dat al deze mensen verder geen tijdvulling hebben. Het is toch te gek voor woorden dat de hele wereld zich met dat hele kleine landje bezighoudt en zich denkelijk niet verdiept heeft in de problematiek, de cultuur en het religieuze denken.
En wat nog ernstiger is, ook niet in de geschiedenis van ondermeer de zogenaamde Palestijnen. Hoe is het mogelijk dat al deze mensen nog steeds geloven in de uitspraken van Arafat en zijn opvolger Abu Mazen, die toch beiden de mede-uitvinders zijn van het terrorisme en jodenhaat
.

16. Werkeloosheid
In de maand januari hebben 19.719 Israëli’s hun baan verloren. Dit is in de geschiedenis nog nooit zo hoog gewest.
De verwachting van het IES (Israel Employment Service) is dat einde 2009 260.000 mensen zullen zijn geregistreerd.
Werkeloosheid stijging bij academici 9.9%
Niet academici 7.2%

17. Yemen
Een groep van 10 Jemenieten is op illegale manier uit Yemen gesmokkeld en in Israel met open armen ontvangen. Deze familie had te lijden van het heersende antisemitisme, aanslagen en dodelijke bedreigingen.
Enkele weken geleden werd er zelfs een granaat in hun tuin in Raida gegooid. De familie heeft zich nu in Beth Shemesh gevestigd en wordt op een voortreffelijke manier door de Jewish Agency begeleid. Er wonen nog 280 Joden in Yemen waarvan 230 in Raida. Deze groep wordt wel, voor zo ver mogelijk, door president Ali Salah beschermd. Na de Gaza oorlog is de situatie voor deze mensen echter beroerder geworden.

18. TEVA
Dit farmaceutische bedrijf heeft in 2008 een omzet gerealiseerd van US $11.1 miljard. Dat is 18% meer dan in 2007. De winst was het 4e kwartaal: US $ 634 miljoen.
Groei in 2008: 20%. In de EU landen: 13%
Het heeft 28 nieuwe producten in Amerika op de markt gebracht.
Groei verwachting in 2009: 28%
Conclusie: de crisis slaat blijkbaar alleen daar toe waar niet gerenoveerd wordt en waar men niet actief bezig is met marktonderzoek.

19. Libanon
Op 21 februari zijn er weer Katusha's afgeschoten op Noord-Israel. 2 gewonden, 3 personen in shock, 1 huis zwaar beschadigt. Israel heeft gereageerd met zwaarder artillerie vuur. Volgens Israel is de Libanese regering en haar leger aansprakelijk.
Vanwege het bijzonder slechte weer (onweer enz.) dachten velen dat het om donderslagen ging. De Libanese premier Siniora stelt Israel aansprakelijk omdat het zich niet aan resolutie 1701 zou hebben gehouden.
De man vergeet dat in januari enkele raketten op Naharija en Kiryat Shmona zijn afgevuurd en dat Israel reageerde en niet ageerde.

20. De Palestijnse Autoriteit
Abu Mazen verklaart bereid te zijn met iedere nog samen te stellen Israëlische regering te werken. Bij de P.A. is men wel bang voor een rechts georiënteerd kabinet.
We zullen dus mijnheer Abu Mazen dan maar verzoeken om Saeb Erekat te vervangen door een minder extreem manneke en iemand die op een politiek niveau zijn werk doet en niet op publicitaire gretigheid (zie inleiding).

21. Bill Clinton
Larry King heeft Bill Clinton op bezoek gehad. Clinton zegt dat de Palestijnen meer kinderen krijgen dan Israëli’s. De Israëli’s zullen dan ook moeten beslissen of zij met de Palestijnen de toekomst willen delen, opdat zij een democratische staat houden. Daar is Israel voor opgericht.Als men alle inwoners laat stemmen dan is het geen Joodse staat meer. Nu is een politieke regeling mogelijk. De koning van Saoedie Arabie en ik denken op hetzelfde niveau.Ook de andere Arabische landen steunen zijn vredesvoorstel en erkennen Israel als gelijkwaardige staat. Dit heb ik in het jaar 2000 al voorgesteld. Er is nu hoop om tot een regeling te komen, er is geen alternatief.

Dus, geachte heer Clinton, Uw conclusie is een dictaat: take it or leave it. U bent vergeten dat Camp David in het jaar 2000 een fiasco werd en dat U blijkbaar niet onderzocht hebt wat de oorzaak was. Toen U president werd, hebt U een belofte gedaan. U zou zich houden aan de wensen van Uw dominee. En nu dat U al lang geen president meer bent, doet U uitspraken welke niet getuigen van een duidelijk en aanvaardbaar inzicht in de M.O. politiek. Ook niet in de geboorteoverzichten en de groei van de Joodse en Arabische bevolking in ons land.

22. Washington
Obama heeft de voormalige ambassadeur in Saoedie Arabie benoemd als hoofd inlichtingen van de regering. De man staat bekend als een felle criticus wat Israel. .Chas W Freeman jr. was gedurende de periode 1989-1992 president van de M.O.beleidsraad en wordt nu voorzitter van de Nationale inlichtingen Raad. Hij is mede betrokken bij het dagelijks rapporteren van het internationale gebeuren aan de president. In 2005 zegt hij: als Amerika doorgaat met het steunen van Israel, waardoor er geen vredesproces ontwikkeld wordt en de Israëlische bezetting niet stopt en de nederzettingen zich verder ontwikkelen, zo lang Israel geweld gebruikt tegen de Palestijnen, is er geen verbetering in de situatie mogelijk. Sharon begrijpt dat op dat moment heel goed. Hij eist ook een totaal stoppen van geweld om de Road Map uit te voeren. Maar dat blijkt een onmogelijke eis te zijn. In 2008 zegt Freeman jr. we hebben een rechtervleugel regering gesteund om Oslo te stoppen en rust te creëren zonder vrede te sluiten. 2 staten lukt niet meer.Te laat, te weinig. Te laat omdat Israel gekoloniseerd heeft en er geen land is overgebleven om een levensvatbare PA te vestigen.Te weinig omdat de PA gaat lijken op een Indiaans reservaat en niet op een staat.

23. Abu Mazen/Herhaling Erekat
"We gaan niet onderhandelen met een regering, die de 2 staten oplossing niet erkent”.
Dit zegt Erekat tegen senator Lieberman en de consul generaal in Jeruzalem, Jakes Walles Liebermann. Erekat zegt dat Abu Mazen dit aan het Kwartet en enkele Arabische landen heeft verteld. De EU heeft de Palestijnse regering niet erkend als gevolg van de gehouden verkiezingen in 2006. Afgelopen week heeft Abu Mazen een bezoek aan Katar gebracht. Hij was vergezeld door zijn zoon, die een bekende zakenman blijkt te zijn. Ook Erekat was in zijn gevolg. Naar aanleiding van diverse opmerkingen over de zoon van de president, zei zijn woordvoerder: Dit is uw zaak niet. Abu Mazen heeft Doha bezocht om te praten over de voorzieningen die Katar ontwikkelt om Hamas financieel en politiek te steunen. Hij was bang dat dit negatief zou uitwerken t.a.v de relatie Amerika - Israel. Mazen heeft ook Al Jazeera geweigerd om hem te interviewen en heeft een maand geleden geweigerd een bijeenkomst in Katar bij te wonen.Onderwerp was toen: de situatie in de Gaza strook.

24. Hamas - Fatah
Obama heeft de PA het groene licht gegeven een gesprek aan te gaan met de Hamas en te trachten samen een regering samen te stellen. Dat zou voor de stabiliteit positief uitwerken. Obama heeft Moebarak een zelfde bericht gestuurd en hoopt daarmee een doorbraak te realiseren. Duidelijk is al op dit moment dat Obama en totaal andere koers vaart dan Bush. Inmiddels heeft de Egyptische president beide partijen uitgenodigd om samen van gedachten te wisselen. Hamas heeft positief gereageerd. Echter wel de eis gesteld dat allereerst de politieke gevangenen moeten worden vrij gelaten. Te bespreken: de controleposten, de veiligheidstroepen, de samenstelling van een regering. De problemen zijn ontstaan na de in de PA gehouden verkiezingen, toen Hamas de overwinnaar bleek te zijn.

25. Moslemlanden
Dr Sheikh Yousuf al Qaradaw zegt op 20 februari:
*Moslem landen hebben het recht atoomwapens in hun bezit te hebben.
*Moslem landen hebben steeds vrede gezocht. Maar vrede moet wel beschermd zijn door macht.
*De Islam is geen religie van agressie.
*De Islam mag wel wapens in haar bezit hebben, maar deze niet gebruiken. Door het in bezit te hebben is de vijand bevreesd. Uitsluitend te gebruiken in uiterste noodzaak.
*Joden moeten het land dat zij hebben afgepakt, teruggeven alvorens wij vrede maken.

26. Water
Prof. Uri Shani, leider van de water autoriteit heeft bekend gemaakt dat 5 tijdelijke ontzoutingsinstallaties ten bedrage van 300 miljoen worden gebouwd. Deze moeten begin volgend jaar actief zijn. De grote installaties zullen niet eerder dan in 2012 in gebruik worden genomen. De huidige noodgreep is duurder dan de te bouwen installaties. Maar mede hierdoor wordt het tekort aan water ten dele opgevangen. Boeiend om toe te voegen dat het al 3 dagen stortregent.Volgens de professor hebben we nog 6 van deze stormen nodig om weer op peil te komen.

27. Slot
Dit overzicht is wat moeizaam tot stand gekomen. Belangrijkste reden is toch wel de dit weekend begonnen onderhandelingen over de samenstelling van een regering.
Gezien de toch wel te veel diplomatieke verhalen van de diverse belanghebbenden is er geen concreet en dus zinnig woord over te zeggen wat het resultaat zal zijn. Laten we, zoals al enkele keren gesteld, hopen dat de gekozen afgevaardigden zinvol te werk zullen gaan en het landsbelang in het oog houden. Aangezien ook president Obama moeilijk te volgen is en benoemingen doet, welke objectief gesproken, Israel in een moeilijk parket manoeuvreren, wachten we ook hier af wat ons te wachten staat en hoe wij als Joods land aan onze opdrachten zullen kunnen voldoen. Dat, totaal onafhankelijk van de samenstelling van onze nieuwe regering, er hard gewerkt zal moeten worden, aan een structuur dat betere sociale voorzieningen zal geven, is noodzakelijk voor een goed sociaal beleid en dagelijks leven.

Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaimRabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800Bank
Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER:NL87 RABO 0117 7238 00