zondag 15 februari 2009

Harry's Focus op Israel nr. 291

1. Algemeen
2. Gezondheidszorg
3. Uitslagen van de verkiezingen
4. Wereldcrisis
5. De Volkskrant
6. Islamic resistance Movement
7. President Obama
8. V.N.
9. Abu Mazen
10.KHALED ABU TOAMEH

1. Algemeen

Het is verbazingwekkend te constateren dat bijna de hele wereld zich bezighoudt met de uitslag van de knesset-verkiezingen en als consequentie de samenstelling van de regering.
Men veronderstelt dat hoewel Kadima 28 zetels heeft gewonnen en de Likoed 27 zetels, dat president Peres toch Bibi Netanyahu zal aanwijzen als formateur. Als we naar de uitslag kijken dan zien we dat de linkse partijen behoorlijk hebben moeten inleveren. Meretz en Avoda (de Arbeiderspartij) hebben verloren en men mag aannemen dat een behoorlijk aantal van deze stemmen zijn terecht gekomen bij Kadima. Dus een verschuiving naar de linkse centrum partij, en dat zien we ook aan de rechterzijde. Hoewel de Likoed 15 zetels heeft gewonnen t.a.v. de verkiezingen, welke in 2006 zijn gehouden, moest zij een aantal zetels aan Yisrael Beiteinu afstaan. Met 15 zetels kwam ook deze partij met winst uit de bus. Wanneer we dus de orthodoxe partijen meetellen dan komt centrum rechts er met een redelijke meerderheid uit te voorschijn.
De vraag is vandaag: wat zijn de adviezen welke de diverse partijleiders aan president Peres geven en wie zal hij als formateur aanwijzen. Duidelijk is de verschuiving naar rechts of in gewone termen vertaald: het volk gaat niet akkoord met "land voor vrede", maar wil een regering, die wel voor veiligheid zorgt maar niet ten koste van onrechtmatige concessies.
U ontvangt, omdat de verkiezingen eigenlijk alles overheersen, een beperkt aantal berichten.Wel een lang verhaal van een Palestijnse journalist die ons een inzicht geeft in het denken van een Arabier en ons een duidelijker beeld geeft van de huidige problematiek.

2. Gezondheidszorg
De P.A. (Palestijnse Autoriteit) is gestopt met het betalen van rekeningen aan de Israëlische ziekenhuizen voor de diverse behandelingen aan vnl. Palestijnse kinderen. Niet onmogelijk dat dit het gevolg is van de Gaza actie. Onder andere het Hadassa ziekenhuis heeft geen geld ontvangen voor de door haar behandelde Palestijnse patiënten. Daarom heeft het 57 patiënten eerder dan gewenst naar huis gestuurd. De directeur vindt het een spijtige zaak, omdat de PA er een politieke kwestie van heeft gemaakt. En dit over de rug van de jonge patiënten.
Moghli, de minister van gezondheid van de P.A., verklaart dat Israel deze behandelingen als een "oliebron' ziet.
*We betalen ongeveer US $ 7 miljoen per maand.
*We sturen geen patiënten naar onze vijand.
Een kliniek, die op 18 januari aan de Israel-Gaza grens was geopend, is echter al weer gesloten. Een waarschijnlijke boycot van de PA en de Hamas.Volgens Moghli zijn er echter voldoende klinieken en hospitalen op de Westbank en in Gaza.

3. Uitslagen van de verkiezingen
Kadima 28 zetels
Likoed 27 zetels
Yisrael Beiteinu 14 zetels (Israel ons huis)
Avoda 13 zetels (arbeiderspartij)
Shas 11 zetels (orthodox )
United Thora Judaism 5 zetels
Ichud leumi 4 zetels ( Nationale Unie)
Jewish home 3 zetels (orthodox)
Meretz 3 zetels (links)
Arabische partijen 12 zetels

Aantal stemgerechtigden: 5.728.985
Kosten: Euro 400 miljoen
Kadima is een afsplitsing van de Likoed.
Gezien het gegeven dat het wemelt van onderlinge ontmoetingen om eigenlijk al een regeringsstructuur te hebben, voordat Peres een en ander aangeeft, heeft het op dit moment amper zin ook maar enige indicatie te geven van mogelijkheden betreffende de komende regeringssamenstelling.

4. Wereldcrisis
Een enquête in de EU geeft aan dat een derde van de Europeanen meent dat de Joden de schuld hebben aan de huidige financiële crisis. In landen als Hongarije, Polen en Spanje was het zelfs 50%.
Onder de deelnemende landen waren ook Engeland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.
58% van de ondervraagden zegt dat hun mening over de Joden in hun stad slechter is geworden. Oorzaak: het beleid van Israel.
40% meent dat Joden een te grote invloed hebben op de zakenwereld.
50% meent dat Joden loyaler t.a.v. Israel zijn dan voor hun eigen land.
44% vindt dat Joden te veel naar de Holocaust verwijzen.
23% geeft de Joden de schuld van de dood van Jezus.
Deze cijfers geven een duidelijke tendens van het huidige weer opkomende antisemitisme aan.

5.De Volkskrant
Deze krant heeft een pagina grote advertentie geplaatst van Peace Consumentenvereniging in de EU. De advertentie roept op om Israëlische producten te boycotten, omdat artikelen uit de "bezette gebieden" niet speciaal zijn gekenmerkt en deze door de EU niet worden geaccepteerd. Deze houding is een struikelblok voor de vrede. Zonder export zouden de nederzettingen geen levensvatbaarheid hebben. Dat de Volkskrant zulk een advertentie accepteert is een dubieuze zaak. Dat Peace een actie tegen Israel begint is haar beslissing. Dat de Volkskrant en de Peace bestuurders en werkers bar weinig kennis van zaken hebben, is beduidend ernstiger.
Voorlopig zeg ik: koop Israëlische producten. Meer dan tot nu toe. Dat is de beste reactie.
Er is overigens toestemming gegeven om 25.000 anjers uit Gaza naar Europa te transporteren.
Een en ander is tijdig voor Valentijnsdag verstuurd en ontvangen. Dit alles is op verzoek van Nederland uitgevoerd. Nederland heeft Euro 90 miljoen in Gaza geïnvesteerd.

6.Islamic resistance Movement
De woordvoerder van deze militante vleugel van de Hamas, Abu Abeida, bevestigt dat de tijdelijke wapenstilstand regelmatig door hen wordt gebruikt. Hun doel: totale stop van agressie, opening van de diverse posten en stoppen met het isoleren van de Palestijnen. Een lange termijn wapenstilstand ziet Abeida niet zitten.
*Er is steeds verzet tegen de Zionistische agressieve plannen en daar gaan we mee door.
*De Zionistische bedreigingen veroorzaakt door de Zionistische vijand op Hamas leiders wordt dor hen gebruikt voor verkiezingscampagnes.
*Ook worden Hamasleiders regelmatig gedood. Voor en tijdens de oorlog in Gaza.
*Israel wilde Shalit koppelen aan de bezetting. Daar doen we niet aan mee.

7. President Obama
Obama heeft Peres gefeliciteerd met de succesvolle verkiezingen. Hij prijst hem voor de vasthoudende steun welke Peres geeft aan een 2-staten oplossing. Obama zegt toe met iedere regering samen te werken. Wood, zijn woordvoerder, zegt te wachten op de nieuwe regering alvorens commentaar te geven op de diverse opties. Hij hoopt dat de nieuwe regering ook zal werken aan een 2-staten oplossing. We werken, aldus Wood, immers om een vredesovereenkomst tot stand te brengen. MItchell schijnt op korte termijn het M.O. weer te bezoeken. Hij is de man, die door Obama is aangesteld om met zijn adviseurs Israel hun wil op te leggen. De heren moeten echter niet vergeten dat we pas verkiezingen hebben gehad en dat het dan nuttig is om een analyse te maken van de uitslag en de consequenties te aanvaarden.
Dus toch maar een enkele opmerking toegevoegd, omdat Peres weliswaar door Obama in de watten wordt gelegd, maar officieel als president geen directe invloed heeft op het politieke gebeuren. Er is een duidelijk beeld: links verlies, rechts winst. Avoda en Meretz zijn de grote verliezers. Kadima krijgt daardoor beduidend meer stemmen. De Likoed zowel als Yisrael Beiteinu incasseren t.a.v. de voorgaande verkiezingen een behoorlijke winst. Het is jammer dat de orthodoxe partijen niet in staat zijn een hechte samenwerking tot stand te brengen.
Het is tijd dat we onze principes tonen en met het buitenland geen compromissen sluiten.
Probleem tussen Lieberman en Netanyahu kan gaan liggen t.a.v. de religieuze regels wat betreft o.a.huwelijk en aanpak van de in Israel wonende Israëli’s die volgens de religie niet als Jood worden geregistreerd. Israel is een Joodse staat net zo goed als b.v. Duitsland een Duitse staat is. Verschil in stemmen tussen Likoed en Kadima: 20.000
Om misverstanden te voorkomen, ook Lieberman stelt:
*Israel is een joodse staat, een staat voor alle Israëli’s.
*We zijn loyaal t.a.v. onze voorouders.
*Geen splitsing tussen staat en religie. Wel een burgerlijk huwelijk en vereenvoudiging van het "uitkomen"(overgaan tot de Joodse religie).

De uitspraken tot nu toe van Obama geven duidelijk aan dat hij zich direct bezighoudt met het beleid in het M.O. en dat dit voor ons land, het Joodse land Israel, niet al te positief klinkt.

8. V.N.
Ban ki Moon heeft op 11 februari medegedeeld een onderzoek te laten instellen naar het bombarderen van VN installaties en konvooien tijdens de Gaza oorlog. Hij verwacht volledige medewerking van de betrokken partijen. Een en ander wordt gedaan onder druk van de PA.
Wel is door de VN al toegegeven, dat Israel ten onrechte is veroordeeld voor het bombarderen van een VN school. De school is nooit geraakt. Het zou de VN sieren als er ook een onderzoek zou worden gedaan naar de activiteiten van Fatah en Hamas wat ondermeer het misbruiken van burgers enz.betreft om zichzelf te beschermen. Volgens een door Israel gedaan onderzoek zijn er gedurende de oorlog 1134 Palestijnen omgekomen. 673 behoorden tot de Hamas en 288 waren onschuldige burgers.Dit aantal mag de Hamas worden aangerekend. Datzelfde Hamas heeft flesjes medicijnen, die bestemd waren voor humanitaire hulp en in Jeruzalem geproduceerd, met explosieven gevuld en naar Israëlische militairen gegooid. Een goed product voor Ban Ki Moon om ook dit eens te onderzoeken.

9. Abu Mazen
De voorzitter van de Palestijnse Autoriteit ontwikkelt een campagne om een nog samen te stellen rechtse Israëlische regering te isoleren. Volgens hem heeft Bibi geen belang om met de PA vrede te sluiten. Dat zelfde geldt, aldus Abu Mazen, voor de Hamas, dat allereerst het terrorisme moet afkeuren, Israel erkennen en reeds aangenomen overeenkomsten accepteren.
De regeringen van Frankrijk, Italië en Engeland zouden hebben toegezegd zulk een regering niet te accepteren. Het gaat hier ondermeer om de groei van de nederzettingen en mogelijke uitstel van vredesonderhandelingen. Abu Mazen is ook bijzonder druk met het gerechtshof in den Haag. Israel moet wegens oorlogsmisdaden worden aangeklaagd. Maar spijtig voor Abu, de brommer, zijn PA is geen zelfstandige staat en niet erkend. Israel is dus gek omdat het alles doet om Abu Mazen in het zadel te houden. De behoudende pragmatische vredespartner is dus geen groot vriend van Bibi. Duidelijk is toch zo langzamerhand wel dat een 2-staten overeenkomst niet realistisch genoemd mag worden.

10. KHALED ABU TOAMEH
Deze journalist schreef ooit voor een van de bladen van Arafat. Nu is hij actief voor de Jerusalem Post. Hij produceert video's en is werkzaam op diverse fronten.
Tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van het Joods Amerikaans Comité was er een boeiende gedachtewisseling. Hierbij een beknopte weergave, die toch wel een interessant beeld geeft van het Midden Oosten denkpatroon.

Na het doorlopen van de middelbare school werd ik door de PLO ingehuurd. Ik werkte daar 7
jaar. Gedurende die periode bezocht ik de universiteit in Jeruzalem. Na beëindiging van mijn
studie besloot ik te gaan werken voor internationale media en Israel. Wat belangrijk is: Wat gebeurt er in Israel. Wat gebeurt er binnen de Palestijnse gebieden. Israel is een open land. Men kan alles schrijven en een ieder bekritiseren en toch rustig in Jeruzalem wandelen.
In Palestijns gebied is dat totaal anders. Je kunt niet wakker worden en zeggen: goede
morgen, ik werk voor de New York Times. Kan ik een gesprek hebben met de Hamas. Je hebt
dan een tolk nodig en iemand die,je de weg wijst en je veiligheid verzorgt. Een buitenlandse journalist heeft een kruiwagen nodig, een tolk, een adviseur. Dat verzorg ik dus nu al 20 jaar. Daardoor werd ik schrijver en analyticus van Palestijnse zaken en een filmproducent voor de BBC. Acht jaar geleden, toen de 2e Intifada begon, ging ik ook schrijven voor de Jerusalem Post.
Mensen vragen: sinds wanneer ben je Zionist en pro Israel? Ik ben niet pro. Ik geef feiten weer
en de waarheid. Ik vind het eigenlijk heel vreemd dat ik op deze manier de realiteit moet doorgeven. De Palestijnen hebben geen vrije journalistiek. Niet toen Arafat met de PA begon en nu niet bij de Hamas en de Fatah. Was dit trouwens maar het enige probleem. Het gaat al 15 jaar fout. Na Oslo kwam immers het keerpunt. Joden en veel Arabieren gingen de goede oude dagen missen.De dagen van voor het vredesproces. Oslo was niet slecht. De basis: 2 staten. Einde militaire bezetting. Gescheiden leven. Goed idee.Maar alles werd verkeerd ingevuld. Een ramp. Men dacht dat als je de PLO en de PLO vechters bij elkaar brengt in de Westbank en Gaza en geeft hen miljoenen dollars en wapens dan doen zij de vuile was. Zij nemen dan de plaats in van de bezetters en vechten tegen de Hamas en de Yislamic Yihad. Dus Israel liet duizenden gevangenen vrij, gaf uniformen en wapens en noemde hen veiligheidstroepen!
Resultaat: ongetrainde, ongeschoolde mannen werden kolonel en generaal bij Arafat. 16 verschillende groepen werden met steun van Amerika, EU en Israel samengesteld. Geld,
wapens enz. werd gegeven aan zoals men dat ging noemen: de Palestijnse .Autoriteit.
Situatie: Arafat bleek een oplichter te zijn. Miljoenen dollars werden overgeboekt naar
mevr.Arafat. In plaats van ziekenhuizen te bouwen bouwde Arafat een casino in Jericho.
Heeft hij daar 40 jaar voor gevochten? Wij, Palestijnen waren niet verbaasd. Maar waarom
heeft het Westen, de geldgevers, geen toezicht gehouden? In de jaren 1995/1996/1997 toen ik schreef over de corruptie werd mij gevraagd of ik door Israel werd betaald en door de Joodse Lobby. Mijn reactie: waar is dan die Joodse lobby? Jullie moeten eens lezen wat op de muren geschreven staat !! Maar de reactie: wij willen anti-Israel verhalen. Dat maakt ons leven veel makkelijker.Arafat is een man van vrede.Hij moet een kans krijgen. Het is te gek om over te praten dat ook USA journalisten zo reageerden. Zij hebben jarenlang de bezetting aangevallen en zwijgen nu. Arafat heeft de Palestijnen extreem gemaakt. Zij zagen geen vrede meer. Dat is motief nr.1. De 2e reden is het gegeven dat jullie Arafat wapens hebt gegeven. Die gebruikte hij niet om vrede te stichten, maar om al die mensen, die een andere leiding wilden, aan te pakken. In 1997 was er een petitie van 29 Palestijnse professoren die Arafat opriepen een einde te
maken aan de corruptie. Zij werden in de gevangenis gegooid en neergeknald. Dit hebben jullie niet gezien op CNN en ook niet gelezen in de New York Times. Arafat versloeg de democraten en de hervormers. Hij weigerde echter de Hamas aan te pakken. De derde reden. Jullie gaven Arafat geld om een t.v.en radio station op te zetten. Daar hoorde je de hele dag: yihad, yihad, doodt de kruisvaarders, doodt de Joden, doodt iedereen behalve mij. De Joodse lobby, de Joden, en het Westen zijn schuldig aan de misère van jullie, mijn volk. Door deze uitspraken bleef het volk stil en had geen andere wensen. Dit is de methode van een Arabische dictator om te overleven. Dit alles gebeurt in het Arabisch. Niemand, ook Israel niet, luisterde naar hem. Alleen in het Engels. Ik zei: sorry jongens maar hij wil jullie doden. Reactie: jullie Palestijnen zijn allemaal corrupt. Jullie verdienen een dictator. PA reactie: Hamas is goed voor ons, Palestijnen. Joden zijn zonen van varkens en apen. Waarom zouden we vrede met hen moeten sluiten? Vierde maar minder belangrijk motief: Israel bracht de PLO in Palestijns gebied. Het bewapende de PLO en de maffia.En daarna kwam pas de beveiliging voor de Joden in Israel. Toen kwamen de verkiezingen in het jaar 2006. Niet onlogisch dat de Hamas, die riep om verandering en hervorming, de winnaar werd. Geloof me, als Olmert aan deze verkiezingen had deelgenomen met dezelfde kreten, zou hij ook hebben gewonnen. Het ging om interne veranderingen en Hamas beloofde dat. Hamas zei: kijk goed. De PLO is corrupt. Arafat was een dief. Abu Mazen is een totaal falen. Deze mannen hebben jullie geld gestolen. Zij zijn agenten van Amerika. Vertrouw ons NU. Wij zullen een goede regering vormen. Kijk naar dat geen wat wij sinds 1988 hebben gepresteerd op het gebied van ontwikkeling, sociaal, gezondheidszorg, economie. Wij bouwden 2 universiteiten. Arafat bouwde bars en casino's. Wij weeshuizen en weldadigheidsinstellingen. Dus: Hamas werd gekozen omdat velen dachten: wij moeten de PLO straffen. En toen? Amerika, EU en deel van Israel zei tegen de Fatah: hier zijn wapens en geld.Vecht nu tegen de Hamas. Resultaat: de Hamas werd populair. Toen Condo en Bush zich openlijk gingen verzetten tegen de gekozen Hamas-regering ging het volk juist de Hamas steunen.Zij gingen dus nog meer de Fatah haten omdat Amerikanen en Israel zich niet hielden aan de democratie, aan de officiële uitslag. Hamas in 2007: de hele wereld is tegen ons. Men geeft ons geen kans. De corrupte PLO verzet zich tegen ons. Wij hebben de verkiezingen gewonnen. Vraag maar aan Carter!!! En toen kwam de coup, de overval. De 70.000 door Amerika gesteunde Fatah militanten werden door 10000 Hamas vechters uit Gaza verdreven. Zij gaven zich over met hun wapens.Egypte weigerde hen.Moebarak gooide de grenzen dicht.Ik heb dat met eigen ogen waargenomen. Israel was het enige land dat troepen, helikopters en ambulances stuurde opdat Moslems andere Moslems niet zouden afslachten.Israel heeft velen opgenomen en hen op de Westbank gedumped. Ik ben voorstander van 2 staten.Maar dat wordt dan: Gaza en de Westbank. Gaza is een Moslem-staat, geleid door de Hamas en gesteund door Ahmadenijad, Syrië, Hezbollah, en de Moslem Brotherhood. Dat is dan dus een gevaarlijk gebied om te leven. De Westbank is seculier, corrupt en heeft geen macht. De opvolgers van Arafat hebben allen gefaald. Zij verloren de verkiezingen vanwege de corruptie. Ze werden Gaza uitgegooid. Zij verloren de controle over de helft van de Palestijnen. Zij zitten in Ramallah dankzij de aanwezigheid van het IDF op de Westbank. Als het IDF vandaag vertrekt is de Hamas de volgende morgen daar de baas. Wij moeten ons afvragen of we dan een partner hebben. Antwoord: nee. De Hamas is eerlijk.Hun boodschap voor onderhandelingen is Engels en Arabisch hetzelfde. Zij zeggen consequent: wij erkennen Israel nooit. Wij blijven ons verzetten.
Tien dagen voor de coup ontmoette ik een groep Amerikaanse diplomaten.Ik zei hen: Hamas gooit binnen 3 weken de Fatah uit Gaza. Ik was fout: het waren 10 dagen. Voor de januari verkiezingen in 2006 heeft Condo de PLO bezocht. Men heeft haar gebid en gesmeekt om de verkiezingen te annuleren. Ons volk vertrouwt ons niet. Wij zijn corrupt. Condo: nee, jullie winnen. Ik heb de Palestijnen gewaarschuwd .Als zij Hamas stemmen.zal ik hen straffen.
Deze waarschuwing heeft Hamas 10 punten meer gegeven. Hamas gebruikte Condo haar woorden .Hun kandidaten werkten in heel Israel. Na de verkiezingen zei Condo: Hamas is terrorisme. Dat was weer een grote fout. Het is nu dus een grote chaos geworden. Praten over een Palestijnse staat is een mop. Als jullie de Westbank opgeven dan ligt Ben Gurion Airport en Tel Aviv onder vuur. Hamas heeft nu overigens net zo veel steun als voor de oorlog. Na de verkiezingen had er een alternatief moeten zijn.Niet door bombardementen. Men had moeten zeggen; nu is de Hamas aan de macht. Oorzaak: jullie corruptie, slechte leiding en omdat jullie dieven zijn. Waarom gaan jullie niet reorganiseren.Weg met al die corrupte figuren in de PLO en de Fatah. Maak een jongeren partij en daag de Hamas bij de volgende verkiezingen uit.
Dat zal nu niet helpen.Te veel Palestijnen zien in Abu Mazen een verrader 'Hamas zegt nu al dat Abu Mazen informatie aan het IDF heeft doorgegeven .Een serieuze beschuldiging.
Gedurende afgelopen 48 uur zijn meer dan 100 Fatah mensen gedood of gewond.Ze worden op straat geslingerd en in de benen geschoten. Geen Gaza man moppert. Velen keren zich tegen Israel en de Arabische landen. Luister naar Al Jazeera. Waar je komt.In Kairo, Khartoum, Yemen, mensen zingen met woorden tegen Abu Mazen, Israel en Amerika. Als zij Abu Mazen naar Gaza zouden vervoeren, zou hij worden geëxecuteerd. De meeste militanten hadden zich verborgen.Zij hebben niet gevochten. Behalve als zij burgerkleding aan hadden. Onlangs kwam iemand bij me .Samen bezochten we Ramallah. De man was hevig verbaasd.Hij vroeg me: waar zijn de kampen, waar is de armoede. Hij begreep niet dat de restaurants in de stad vaak duurder waren dan in Tel Aviv. Ook dus niet dat er daar mensen wonen, die veel geld bezitten. Er is minder corruptie. Maar nog wel steeds aanwezig. Amerika en de EU sturen nog regelmatig geld. Daar is geen controle op. De economie is hier eigenlijk niet slecht. Er is echter nog steeds geen betere politiek. Ondanks de betere economie zeggen de mensen in Gaza aan het einde van de dag: we stemmen toch op de Hamas. Dat heeft twee motieven. Allereerst Hamas is niet corrupt. Het heeft nooit gestolen. En ten tweede zij zien geen verbetering bij de Abu Mazens. Zij hebben niets geleerd van de verkiezingsnederlaag en er is de laatste jaren niets veranderd of verbeterd. We moeten stoppen om te dromen van een nieuw Midden Oosten. Er is hier geen Singapore of Hong Kong. Niemand staat hier 's ochtends op en zingt het Hatikva. Geen Jood gaat boodschappen doen in Ramallah, naar de tandarts in Bethlehem of vis eten in Gaza City.
Er is een totale scheiding tussen Joden en Palestijnen. Laat ons allen eerst trachten het geweld te stoppen. Dan is er misschien een weg naar vrede. De enige weg nu: totale scheiding. Israel moet zeggen: stop met die troep. Anders gaan wij ook schieten en raketten gooien. Ik zie ook geen vrede. Gewoon stoppen om daar over te praten. Zo lang de interne situatie niet verandert moet Israel niets doen. Als ik Israel was zou ik de Palestijnen zeggen: hier is een eigen staat. Dit geven we niet omdat we jullie aardig vinden maar omdat we van jullie af willen. Laat ons met rust. Israel vocht tegen een groep, dat Israel niet erkent en Israel maakte van de wapenstilstand een eenzijdige zaak door te onderhandelen met Egypte en Amerika. Er is niets tegen om met de Hamas te praten. We kunnen niet ontkennen dat deze groep aan de macht is en veel steun heeft. Hamas zegt dat het haar best heeft gedaan om de wapenstilstand te handhaven. Er waren een paar uitschieters. Moebarak heeft gezegd; Rafah niet open als Abu Mazen niet naar Gaza kan komen. Ik,Moebarak, sta onder druk van Amerika, EU en Israel en Abu Mazen om Rafah te openen. Abu Mazen heeft voor de wapenstilstand wel aan Moebarak gevraagd Rafah dicht te houden.Het zou hem verzwakken. Indien Moebarak wel Rafah ging openen dan volgens de overeenkomst van 2005. Dan zou dit onder controle van Abu Mazen komen. Dus eigenlijk zijn Moebarak en Abu Mazen verantwoordelijk voor de oorlog. Smokkelen is zaken doen, is business. De tunnels zijn er sinds 1967. Dit is een deel van de cultuur. Hamas geeft vergunningen af en heft belasting. De Egyptenaren zijn hypocriet. U hebt nooit gehoord dat zij een tunnel hebben vernietigd. We hadden deze oorlog kunnen voorkomen als we de Amerikanen en Egypte hadden benaderd en gezegd: weg met de overeenkomst van 2005. Een nieuwe deal.Hamas zou dat hebben geaccepteerd. Maar men heeft niet geluisterd. Hamas had overigens verwacht dat het volk van Israel geen oorlog wilde. Dit in verband met de te houden verkiezingen. Men had verwacht dat de raketten regen een andere reactie zou geven. Ook internationaal. Hamas heeft de raketten gebruikt om druk op Israel uit te oefenen en concessies af te dwingen. Een balans zoals met de Hezbollah. Fatah en Hamas vechten om de vraag: wie krijgt de steun van de internationale wereld. Iran, Syrië, Hezbollah, Al Quada, Islamic Yihad, Moslim Brotherhood spelen een negatieve rol in het M./O. Iran wilde niet dat Hamas de wapenstilstand tekende. Iran vecht tot de laatste Palestijn. Iran heeft haar eigen agenda
Veel Palestijnen zeggen: Geweldig de steun van Iran. Men had toch nooit steun willen accepteren van Noorwegen of Canada!!

Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.
Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van
Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaimRabobank Voorne-Putten
RozenburgRabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER:NL87 RABO 0117 7238 00