zondag 8 februari 2009

Harry's Focus op Israel nr. 290

1. Inleiding
2. Raketten en wapenstilstand
3. Gewonde militairen
4. Turkije
5. Gaza
6. Enquête
7. V.N.
8. Media
9. Gaza strook
10.Abu Mazen
11.Egypte en Hamas
12.Moebarak
13.Center for Strategic Studies Washington
14.Tzipy Livni
15.De Herzliya conferentie
16.De verkiezingen
17.De Verenigde Naties
18.Slot

1.Inleiding

Het is totaal onmogelijk om een duidelijk beeld te geven van de dinsdag a.s. te houden Knesseth verkiezingen. De polls lopen uiteen en er waren de afgelopen dagen toch wel niet verwachte verschuivingen waar te nemen. Verder is men hier geschokt over de wijd verspreide anti-Israel en anti-joodse activiteiten en uitlatingen. Het is een ernstige zaak dat de media, algemeen gesproken, onvoldoende de "oorlog" Israel tegen Hamas hebben uitgelegd. En klakkeloos de berichtgeving van Arabische kant over ondermeer de oorzaak van de Palestijnse slachtoffers en de vernieling van huizen en gebouwen hebben overgenomen. Dat ook Europese en Arabische politieke leiders uitspraken hebben gedaan en nog doen over de schuldvraag, is zeker mede basis geweest voor het genoemde duidelijk aanwezige antisemitisme in helaas te veel landen.
De jaarlijkse Herzliya conferentie was minder boeiend dan andere jaren.Oorzaak denkelijk de komende verkiezingen en de gecompliceerde sfeer t.a.v. het politieke en militaire beleid van onze regering. Egypte is druk doende om een wapenstilstand tussen de Hamas en Israel tot stand te brengen. Dat er dan ook een overeenkomst zal moeten worden gemaakt tussen de Fatah en Hamas mag men niet vergeten en dat Hamas nog steeds de wapenstilstand aan het schenden is, vrijwel dagelijks, ook niet.

2. Raketten en de wapenstilstand
Zondag 1 februari zijn er vier raketten en vier mortieren op de West Negev afgeschoten. Een kwam terecht in een kleuterschool die op dat moment niet in gebruik was. En bijv. zaterdag werd een Grad raket op Ashkelon afgevuurd. De tijdelijke afgekondigde wapenstilstand is een lacher. Egypte heeft voorstellen gedaan om 1 jaar een Hudna te hebben en daarmee een totale ontwapening langs de grenzen. De controle zou dan in handen moeten zijn van de P.A. o.l.v. Abu Mazen. Barak is groot voorstander. Livni is fel tegen omdat, volgens haar, daarmee de Hamas zou worden erkend.

Ik vraag me af of de regering en in eerste instantie Olmert, Barak en Livni, die zitting hebben in een overgangskabinet, zulke beslissingen zouden mogen nemen.
Ook mogen we ons afvragen of de president van Israel, Shimon Peres, die gedurende de laatste weken vrij veel politieke uitspraken heeft gedaan, dit wel tot zijn bevoegdheden mag rekenen. De regering heeft op dit moment geen bevoegdheden en kan hem de mond dus niet snoeren.

3. Gewonde militairen
Van de 11 militairen, die tijdens de Gaza actie zwaar gewond raakten, zijn er vrijdag 10 ontslagen uit het Soroka ziekenhuis en voor zo ver nodig naar een rehabilitatiecentrum overgebracht. Ten gevolgende van de Gaza actie waren er ongeveer 200 gewonden in totaal.

4. Turkije
De relatie met Israel is blijkbaar toch onder druk komen te staan. Dit komt mede door de verscheidenheid van demonstraties welke in dat land gehouden zijn en nog worden. Israel moet dan ook nog beslissen of het wel doorgaat met het leveren van wapens.
De huidige handelsrelatie bedraagt US $ 4 miljard. 60% wordt door Turkije naar Israel geëxporteerd. In 2008 hebben 580.000 Israëli’s dit land bezocht. Sinds Gaza oorlog is dit met 70% verminderd. Sinds de felheid van demonstraties en anti-joodse uitlatingen zijn bijna alle reizen geannuleerd. De handel gaat nog gewoon door. Premier Erdogan heeft met zijn anti-Israel uitspraken vrij veel kapot gemaakt.

5. Gaza
Vorige week zondag, maandag en dinsdag zijn er 20 raketten in het Zuiden van Israel terecht gekomen. Dit ondanks de nog steeds lopende onderhandelingen die door Egypte worden geleid.
Toch, ondanks dit alles, gaat Israel door met het leveren van goederen voor humanitaire doeleinden.

6. Enquête
De meeste Israëli’s geloven dat Bibi Netanyahu als premier zal botsen met Obama! Toch steunen zij hem. 70% ziet hem als de opvolger van Olmert.
Dat is niet leuk voor Livni, die als argument gebruikt:
"Steun geven aan Bibi brengt de vriendschap met Amerika in gevaar".
Tijdens zijn bezoek op 3 februari aan Ashkelon belooft Bibi, dat onder zijn leiderschap, hij de Hamas regering zal doen laten verdwijnen en het schieten met raketten zal laten stoppen. "Wij kunnen niet blijven rekenen op wonderen en het Kadima beleid"!

Livni zegt op de radio:
*Op iedere aanslag moeten we reageren.
*Contact met de Hamas is uit den boze.Dat is schadelijk.
*Vrede moeten we sluiten met de behoudende vertegenwoordigers.

Barak stelt dat Hamas nog steeds belang heeft bij een wapenstilstand. We hebben deze groepering behoorlijk geraakt. De kracht van Hamas is duidelijk verminderd.

We mogen ons afvragen waarom Olmert, Barak en Livni het karwei in de Gaza strook dan niet hebben afgewerkt.

7. De V.N.
De V.N. is op korte termijn wel van gedachten veranderd. Op 6 januari zou een IDF aanval 48 personen en een UNRWA school hebben gedood. Onderzoek geeft aan dat de school niet is geraakt. Wel een straat in de directe omgeving van de school.
Verontschuldigingen stromen binnen. Maar de publieke opinie is al negatief beïnvloed.
Overigens was tijden de mortieraanval geen persoon in de school aanwezig. Gebleken is dat de VN een spreekverbod over de school en de omstandigheden had uitgevaardigd.

8. Media
De verkiezingen staan voor de deur. Dus het is een mooie tijd voor nog mooiere verhalen. Een bijzonder merkwaardig commentaar van een bekende Haaretz journalist die met Livni contact heeft gehad en schreef:
*Toen Olmert werd benoemd was er geen aanval op hem vanwege zijn nog in onderzoek zijnde corruptieaanklachten. Ook was er geen kritiek op Peretz, die totaal onbekwaam was om als minister van Defensie te functioneren. Wij waren op de hoogte en moeten nu de consequenties aanvaarden.
*De meeste Kadima leden zijn links georiënteerd.
*Livni is intelligent en studeert bijzonder makkelijk. Zij is vlug geprikkeld en heeft een totaal gebrek aan aandacht voor derden. Details worden door haar amper bekeken. Zij kan het kaf niet van het koren onderscheiden. Zij is niet gedetailleerd en zeer wantrouwend. Zij kan moeilijk beslissingen nemen, heeft gebrek aan zelfvertrouwen en is onervaren. Zij heeft geen duidelijke mening wat betreft Iran, geen emotionele opwellingen, geen vertrouwensmensen in haar omgeving. Alleen haar echtgenoot.
Geen charisma, geen leiderschapseigenschappen, geen teamopbouwer, geen culturele bagage en historische visie.Geen civiele moed en zij heeft nooit grote resultaten geboekt. Zij heeft wel ideeën over het opdelen van ons land, maar is niet in staat dit in haar beleid te vertalen. Daarom heeft zij ook geen resultaat geboekt met Queira (PA onderhandelaar) en Annapolis. Ernstiger is haar falen wat betreft Iran. Eigenlijk heeft zij als minister van Buitenlandse Zaken niets gerealiseerd.
* Livni is totaal ongeschikt als minister president, aldus een goede relatie van haar.
* Het is onbegrijpelijk dat de media daar geen aandacht aan vestigen en het volk niet voorlichten.
*Livni wilde overigens wel op 3 februari hard terugslaan n.a.v. de voortdurende raketten aanvallen. Maar Barak heeft dit tegengehouden. Hij hield onze tegen actie heel beperkt.
Huidige situatie is door dit alles nogal chaotisch.

9. Gaza strook
Op 3 februari werden door de Unrwa 3.500 dekens en 406 voedselpakketten in Gaza afgeleverd. Het geheel werd in beslag genomen door de Hamas politie nadat Unrwa had geweigerd de nodige hulpmiddelen te overhandigen aan de Hamas minister voor Sociale Zaken. Alles was bestemd voor 500 families. De Unrwa veroordeelt dit optreden en eist teruggave.
Twee jonge vrouwen, een student en een vredesactivist, waren het gepraat over het geven van ja of nee hulp zat en zijn een actie via de e-mail begonnen om hulp aan de Gaza inwoners te bieden. Ze deden een oproep voor dekens, kleding en voedsel. Lea (28 jaar) en Hadas (25 jaar) hebben sinds 3 weken al 7 trucks geleverd. Alles is goed ontvangen en niet door Hamas afgepakt. Duizenden mensen brengen goederen en geld, aldus Ziv, die ze is gaan assisteren. Vele mensen zijn betrokken bij deze actie, ook ouders van gewonde militairen. Ieder heeft recht van leven, aldus het trio. Een geweldig initiatief dat in Israel veel publiciteit en steun heeft gekregen. Ook overigens van de Arabische media.

10. Abu Mazen
In Straatsburg vraagt Abu Mazen om vredestroepen voor het Palestijnse gebied. Zij moeten steun geven aan de wederopbouw van Gaza en het weer starten van de onderhandelingen. Abu Mazen wil een eenheidsregering Fatah-Hamas. Fayyad, de PA-premier, spreekt over het geven van steun aan Gaza voor een bedrag van US $ 600 miljoen. Dat zou dan moeten worden gebruikt voor de wederopbouw van huizen. Dit geld is wel afkomstig van donors. Tijdens zijn bezoek aan Europa beschuldigt Abu Mazen Israel van oorlogsmisdaden tijdens de Gaza actie (zie verder).
EU parlement president, Hans Pottering,zegt aan verslaggevers dat het parlement eerlijk moet zijn wat betreft de behandeling van het Midden Oosten.We moeten werken aan 2 landen, een veilig Israel en een veilig Palestina en dit binnen de grenzen van hun eigen gebied.

Tijden zijn rondreis in Europa spreekt Abu Mazen in het Euro parlement:
*Minimaal 90.000 Palestijnen verloren hun huis.
*De Israëlische blokkade gaat gewoon door en illegale nederzettingen worden groter.
Dat beleid moet stoppen en de leiders moeten zich verantwoorden voor het breken van de internationale en humanitaire wet.
EU parlementariers applaudiseerden hier !!!
Tijdens zijn rondreis zegt Abu Mazen verder:
*Onderhandelingen moeten de bezetting van land bezet na 1967 beëindigen.
*Geen onderhandelingen over minder belangrijke onderwerpen als de belangrijkste zaak niet wordt aangepakt en de 11.000 Palestijnen, die in Israel gevangen worden gehouden, niet worden bevrijd.
*Er is geen verschil tussen oorlog tegen Gaza en wat er in de Westbank gaande is.
*Er is geen verschil tussen nederzettingen en de "veiligheidsmuur" en de 700 controleposten.

11. Egypte en Hamas
Egypte heeft blijkbaar een overeenkomst kunnen sluiten met de Hamas over een wapenstilstand met Israel wat betreft de Gaza strook. Dit zou over een periode van 1.5. jaar gaan.
*Opening van de grenzen voor 80% van de aangevoerde goederen. Israel geeft wel aan welke goederen zouden mogen worden ingevoerd.
*Rafah gaat af en toe dicht. En dit is een probleem. Hamas wil continu open en dit met Turkse troepen voor de controle. Egypte is tegen, maar zoekt een goede oplossing
*Volgens Egypte weigert Israel internationale waarnemers te accepteren.
*Volgens Israel is er wel vooruitgang geboekt. Maar blijven er een aantal nog niet opgeloste onderwerpen.
*Israel neemt geen deel aan deze gesprekken, maar zal met Egypte wel tot een akkoord komen.
*Israel wil verder een buffer van 500 meter. En wil allereerst Gilad Shalit vrij.

12. Moebarak
Op 4 februari beschuldigt Moebarak, tijdens een toespraak, de Moslem Palestijnse Beweging verantwoordelijk te zijn voor Arabisch bloed vergieten.
Hij vraagt zich af hoe lang ze nog doorgaan met beschietingen enz.? Alleen om iedere keer te horen dat men zich vergist heeft in de (re)actie van Israel? Of de reactie van Mashaal die ook nu toegaf (na 3 weken) niet op zulk een actie van Israel in Gaza te hebben gerekend. De verzetsbeweging is verantwoordelijk voor het welzijn van het volk. De beweging moet wel rekening houden met mogelijke verliezen en overwinningen.
Moebarak wijst er op dat Hamas en andere Palestijnse fracties wel Iran in de kaart spelen met hun diverse acties. Iran maakt gebruik van de Israëlische agressie om een nieuwe Palestijnse en Arabische realiteit te creëren. Moebarak verwerpt oproepen om het Arabische vredesplan te bevriezen.

Dit plan houdt in: Israel krijgt een normale relatie met de Arabische landen, maar moet zich wel terugtrekken op de grenzen van 1967.

Moebarak zegt vervolgens: ik krijg veel kritiek op de vrede die wij hebben gesloten met Israel. Maar al deze critici hebben wel goede relaties met Israel achter gesloten deuren. Ook zij wensen vrede met Israel.

13. Center for Strategic Studies Washington
In een overzicht heeft dit Centrum vastgelegd dat Israel geen acties heeft ondernomen die de internationale wet zouden aantasten /overtreden. De geuite beschuldigingen zijn puur propaganda. Israel heeft beslissende macht gebruikt en haar militaire balans hersteld. Dit was in overeenstemming met de Internationale Wet gezien de aanslagen op Israel. De CSIS heeft deze studie gepubliceerd als antwoord op de veelheid van aanklachten.
Palestijnse klachten worden, aldus het CSIS, door de media makkelijker overgenomen.
Gedurende de afgelopen week werden door de NGO monitor in Jeruzalem 500 verklaringen door 50 mensenrechtengroepen over de 22 daagse actie vnl. tegen Israel afgegeven.

14. Tzipy Livni
Tijden een van haar verkiezingstoespraken zegt Livni:
*Jabotinski zei: een Joodse staat betekent een Joodse meerderheid. Dit is het geheim van haar bestaan. De leefnatuur blijft altijd hetzelfde. Die is gebouwd op het Joodse imago, gecombineerd met democratische waarden.
*Onze bedreigingen zijn de extremistische Moslem elementen die ons land willen vernietigen.
*We zien plotseling dat niet alle Arabische landen vijanden zijn. De situatie is door de houding van Iran veranderd. Dit is een historisch moment.
*Hamas heeft om hulp geroepen. Maar deze niet gekregen.
*Wij blijven vechten indien hiertoe gedwongen. Wij gaan door als de wereld zich niet verzet tegen de nog steeds voortdurende smokkel.

15. De Herzliya conferentie
Minister Livni heeft een bijzonder lange toespraak tijdens de conferentie gehouden, duidelijk geïnspireerd door de verkiezingen.
*De wereld verandert. De bedreigingen veranderen en bieden ook nieuwe mogelijkheden.
*Israel is een kleine vlek op de aardbol, omringd door vijanden en niet begrepen door de hele wereld.
*Ons gevoel: De hele wereld is tegen ons en dit wordt nog ernstiger in moeilijke tijden en heel moeilijk voor een ieder persoonlijk en de natie als geheel.
*Eer is een tendens van ons zelf isoleren en bang zijn voor veranderingen.
*We moeten zien wat juist is, wat we zouden moeten doen, wat goed is voor onze kinderen.
*Op de muren van klaslokalen en in de kamers waar beslissingen worden genomen zou geschreven moeten zijn: Joods, democratisch en veilig in het land van Israel!

Bibi Netanyahu zegt in Herzliya dat hij met Barak en Lieberman een regering zal vormen.
*Hij prijst Barak voor zijn werk wat betreft Gaza.In het bijzonder de voorbereidingen.
*Hij heeft echter wel kritiek op de regering.Volgens hem te vroeg gestopt terwijl het leger door wilde gaan. Ook kritiek op het duidelijke gegeven dat het Zuiden onvoldoende is afgeschermd en er nog dagelijks raketten worden ontvangen.
*De actie heeft geen vrede gebracht. De Hamas moet worden opgerold. Deze organisatie stopt niet uit eigen vrije wil. Het zijn fanatici. Dus het IRAN regime in de Gaza strook moet verdwijnen.
*De financiële crisis is een uitdaging.Verwacht mag worden dat binnen 2 - 4 jaar de economie weer normaal zal draaien.
*Na dinsdag ( de dag van de verkiezingen) is de periode van illusies en zwakte voorbij.

Danny Ayalon, de voormalige ambassadeur in Amerika en nu belangrijk figuur bij Yisrael Beiteinu, gaat niet akkoord met het harde optreden van de huidige regering tegen Christen Zionisten, die in Israel bijzonder positief vrijwilligerswerk doen.
Wij doen ons best voor een goede samenwerking. Helaas is het aantal vrijwilligers minder geworden.Vooral bij de staf van diverse organisaties. Deze groep behoort wel tot de beste vrienden van Israel. Het is daarom tijd dat Israel ook op dit gebied een normaal land wordt.

Ik sluit me aan bij de woorden van Ayalon. Ik heb vorig jaar al geschreven over enkele fanatici die zich opstellen tegen een kleine groep Christenen, die evangeliseren. Helaas is dit een feit en zijn onze heel goede, trouwe Christelijke vrienden daar de dupe van en natuurlijk wij in het joodse land ook. Deze toch eigenlijk ook fanatieke groep zou zich moeten bezighouden met evangelisatie in andere gebieden waar Geloof en Godsdienst amper bekend is.

Rachel Sapperstein behoort tot diegenen, die verdreven zijn uit Gush Katif. Zij was en is nog woordvoerder van deze gedupeerde groep. Zij en haar invalide echtgenoot leven in Nitzan en zij zegt tijdens de conferentie:
*Niets groeit in het door ons verlaten land. De broeikassen, die cadeau zijn gegeven aan de Palestijnse Arabieren zijn vernield. Maar wat er nog is blijven staan, geeft geen vruchten. Alleen als wij Joden terugkeren, zal het weer groeien. Geen regering mag immers land dat ons toebehoort, afstaan.

Lieberman zegt in zijn toespraak dat Israel van twee kanten wordt aangevallen.Van binnen en van buiten.Van binnen is de terreur gevaarlijker dan van buiten.
Lieberman is 50 jaar en kwam in 1978 naar Israel. Daar werd hij, na gestudeerd te hebben, o.a. chef van de staf van Bibi. Hij woont op de Westbank en werd in 1999 hoofd van Yisrael Beiteinu, dat in 1999 met 11 zetels in de Knesset kwam.
Lieberman zegt dat er een gevecht tegen hem aan de gang is. Hij verwijst naar een uitspraak van Barak, die, verwijzend naar hem, zei: wanneer heeft Lieberman een geweer in de hand gehad, wanneer heeft hij ooit een schot gelost?
*Is dit een criterium voor een politicus?
*Wij, Yisrael Beiteinu, zijn niet tegen links of tegen Israëlische Arabieren. Wij zijn voor de staat Israel. Er zijn echter Arabieren en Arabische politici die pensioen van Israel ontvangen, maar weigeren het volkslied te zingen.Wij moeten wel ons zelf beschermen. Dat doen de Westerse landen toch ook!!

Peres, tijdens de conferentie, zegt dat de komende regering, hoe dan ook samengesteld, moet doorgaan met vredesbesprekingen. Gedurende de afgelopen 16 jaar is een en ander steeds beter geworden. Dit mag niet stagneren.
*Een Joodse meerderheid en een Arabische minderheid mag nooit een conflict veroorzaken.
*Uitspraken van Arabische leiders zijn niet altijd even goed en acceptabel, maar we zijn er trots op dat zij in Israel hun mening kunnen geven!!

Amos Gilad, majoor generaal, zegt tijdens de conferentie dat een botsing met Syrië niet onmogelijk is. We moeten trachten een overeenkomst met dit land te maken.Oorlog betekent: raketten op Tel Aviv!
*We moeten ons niet blind staren op het gegeven dat wij sinds 1973 rust met Syrië hebben. Dit land heeft immers wel steeds onze vijanden gesteund.
*De raketten in 2006 kwamen uit Syrië. Niet uit Iran.
* Wij hebben in een oorlog met Syrië niets te winnen. Misschien een extremere Syrische regering. Vrede betekent; geen wapenleveranties aan Hezbollah en dus verzwakking van de vijandige coalitie in deze regio.

Barak : We zullen Hamas en onze andere vijanden vernietigen. Wij accepteren de raket aanslagen niet. Tijdens zijn spreekbeurt viel er een raket in Ashkelon. Barak voegde aan zijn verhaal toe dat het IAF onmiddellijk reageerde.
Verder zei hij: De actie in Gaza was een succes. Hamas heeft een groot verlies geleden. Ongeveer 1300 doden, die vnl. militanten waren. De gevallen burgers valt onder de verantwoordelijkheid van de Hamas.
*We laten ons de les niet lezen door Spanje of wie dan ook.
*We zullen een hoge prijs moeten betalen voor de vrijlating van Gilad Shalit.

David Horrowitz, hoofdredacteur van de Jerusalem Post, zegt dat er twee fronten zijn, militair en public relations.
Een betere strategie op PR gebied is hard nodig. Er is b.v. geen satelliet T.V. in de Engelse en Arabische taal. Daar zijn volgens de regering geen fondsen voor aanwezig.

Deze conferentie is ieder jaar een hoogtepunt in het politieke leven. Meestal worden hier nieuwe voorstellen enz. gelanceerd. Dit jaar, ruim een week voor de verkiezingen, is het niveau matig en is eigenlijk alles gericht op de verkiezingen.

16. De verkiezingen
De enquêtes geven de laatste dagen een minder constant beeld aan.
Oorzaak vnl. de onverwachte opkomst van de partij van Lieberman, Yisrael Beiteinu.
Hij snoept, volgens de polls, stemmen af van de Likoed en dat is voor een stabiel nieuwe coalitie minder prettig. Zeker is dat het zogenaamde rechtse blok een bijna onaantastbare meerderheid houdt Ik geef U, onder het bekende voorbehoud, een beeld van de polls.
Likoed tussen 24 en 30 zetels
Kadima tussen 21 en 25 zetels
Yisrael Beiteinu tussen 17 en 19 zetels
Avoda tussen 13 en 17 zetels (Arbeiderspartij)
Shas tussen 9 en 11 zetels
Meretz tussen 6 en 9 zetels
Ar.partijen tussen 6 en 9 zetels
Ichoed Leumi tussen 2 en 6 zetels (Nationale Unie )
Jewish home tuissen 2 en 3 zetels

17. De Verenigde Naties
Wat betreft de eenzijdige tekst van haar rapport over de Israëlische actie tegen Hamas schrijft Patrick Martin van Globe and Mail.
*Geen Israëlische raket landde in een UNRWA school
*Geen vluchteling op een VN schoolterrein werd gedood.
*Geen van deze feiten voorkwam dat de VN een vals rapport uitgaf.

Hisham,namens de Arabische landen, zegt dat Israel geen verschil heeft gemaakt tussen burgers, scholen en militanten
*Jemen: de aanvallen op scholen waren een grote misdaad.
*Syrië: de VN scholen werden een massagraf.
*Katar, Saoedie Arabie en enkele Westerse landen hebben hetzelfde verhaal.
*Argentinië vraagt een onderzoek.
*Slovenië veroordeelt de actie.
*Zwitserland: minstens 45 doden.

Vraag: is een van al die landen bereid om verontschuldigingen aan te bieden?
Er is immers van vele kanten aangetoond dat Israel zich aan de regels heeft gehouden en nog houdt en dat Hamas alle middelen gebruikt om ons land in een kwaad daglicht te stellen en niet terugdeinst om BEWUST burgers in gevaar te brengen.

18. Slot
Er is nog meer te melden, maar dan wordt deze nieuwsbrief nog langer. Toch blijkt hier uit dat er beweging in het M.O. is. Volgens mij is ook duidelijk dat we stap voor stap naar een uitgekristalliseerde mening komen. Daar wil ik graag met velen van U over van gedachten over wisselen tijdens mijn bezoek aan Nederland.
Dus vandaag niet alleen Shalom maar ook tot ziens!
Harry



Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden.Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal)
bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit
werk op een goede manier te mogen voortzetten.
Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):
RABONL2U
IBANNUMMER:
NL87 RABO 0117 7238 00