zaterdag 31 oktober 2009

Harry's Focus op Israel nr. 314

1. Algemeen
2. Goldstone rapport
3. Bibi interview in de Washington Post ( ingekort)
4. Abu Mazen, president en parlement
5. Israel – Amerika
6. Water
7. Conferentie van ministers van Buitenlandse Zaken
8. Turkije – Syrië – Iran
9. Israel kort
10. Rabin – Peres
11. Ayalon, de pl.v.minister van Buitenlandse Zaken
12. Obama
13. Nogmaals Rabin

1. Algemeen
Het belangrijkste nieuws vandaag is toch wel het gegeven dat het al 2 dagen stortregent, dat straten onder water staan, dat bepaalde wegen zijn afgesloten, zelfs bezoekers in bepaalde winkelcentra geholpen moesten worden om naar hun auto te komen en veel auto's vanwege de regen vast kwamen te zitten. W praten dan maar niet over de vooral in het midden van het land ontstane opstoppingen.
Mogen we zeggen: als de nood het hoogst is, is de redding nabij ?
Er wordt verder veel geschreven en natuurlijk gesproken over de in Amerika ontwikkelde J-straat groep Tevens is de discussie over het Goldstone rapport nog in volle gang. Verder is de discussie over het waterprobleem actueel, omdat de Palestijnen beweren dat Israel zich niet aan de afspraken houdt.
Turkije heeft voor de buitenwereld een naar Iran buigend beleid. Maar m.i. blijft het een goede relatie van Israel.
De moord op wijlen Yizchak Rabin 14 jaar geleden wordt tijdens diverse herdenkingen herdacht. Vanwege de regen zijn de bijeenkomsten in Tel Aviv een week uitgesteld.
En tot slot mochten we weer lezen en luisteren naar diverse toepraken waarvan ik toch wel die van Bibi en Ayalon de belangrijkste vond.

2.Goldstone rapport

Het Amerikaanse congres verwerpt het zo langzamerhand beruchte rapport Goldstone. Het wil hebben dat president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton dat ook doen. Behandeling in de Veiligheidsraad zou met een veto moeten worden verhinderd. Het rapport is veel te eenzijdig. Zelfs Goldstone, een voormalige Zuid Afrikaanse rechter, zegt dat zijn rapport geen kans maakt bij een mogelijke rechtszaak.
Bibi Netanyahu zegt dat de regering met de betreffende IDF instanties diverse klachten heeft onderzocht. 24 van de 36 in het rapport vermelde claims zijn al in een eerder stadium onderzocht. De vermelding in het rapport was dus overbodig.
Ehud Barak, de minister van Defensie reageert door te stellen dat wij ons eigen beleid hebben en heel zorgvuldig te werk gaan wat betreft het gedrag van militairen.

3. Bibi interview in de Washington Post ( ingekort)
*Israel heeft zich met Cast Lead legitiem verdedigd.
*De Hamas is schuldig aan 4 oorlogsmisdaden:
1/het wil de vernietiging van de Joodse staat Israel.Dat is volgens de V.N. een oorlogsmisdaad
2/het schiet bewust op burgers
3/tijdens gevechten beschermen de terroristen zich met burgers, die als schild worden gebruikt
4/.Soldaat Gilad Shalit wordt al 3 jaar gevangen gehouden. het Rode Kruis mag hem niet bezoeken.
Wij onderzoeken steeds alles en nemen maatregelen indien dit noodzakelijk is. Maar Goldstone beschuldigt Israel van het schieten op en aanvallen van burger doelen. Dat is vals en een pertinente leugen.
Goldstone geeft met zijn rapport ieder terreur regime een legaliserend wapen in handen.

4. Abu Mazen, president en parlement
Hoewel Abu Mazen al sinds januari eigenlijk geen gekozen, dus officieel, president meer is, heeft hij toch zonder enig overleg verkiezingen voor 25 januari aangekondigd.
Hamas gaat niet akkoord.en stelt dat alle via Egypte gehouden verzoenings-bijeenkomsten nu ook vervallen.
Hamas zegt: allereerst verzoening tussen de partijen en daarna verkiezingen organiseren.
In juni 2007 heeft Abu Mazen het eenheidskabinet ontbonden nadat Hamas de Gaza strook had overgenomen of eigenlijk bezet.
Niet moet worden vergeten dat de Hamas in 2006 de Palestijnse verkiezingen heeft gewonnen maar dat werd door de wereld niet geaccepteerd omdat het een terreur organisatie is.
De wereld had dus nooit mogen toestaan dat het deelgenomen heeft aan de verkiezingen,

5. Israel - Amerika
Ongeveer 65% van de Amerikaanse bevolking beschouwt Israel als een hechte bondgenoot van Amerika. Zoals dat steeds is geweest. Men is ervan overtuigd dat Israel oprechte vrede nastreeft. Ook denkt men dat Israel indien nodig, Iran zal aanpakken.
57% steunt Israel bij zulk een actie en 53% steunt Amerika bij een mogelijke actie tegen Iran.
Het onderzoek in Amerika geeft aan:
67% Israel is een hechte relatie van Amerika
67% heeft meer sympathie voor Israel dan voor de Palestijnen
64% meent dat Israel serieus vrede wil realiseren.Algemeen: dit is een moeilijk zo niet onoplosbaar probleem
48% de partijen moeten zelf de problemen oplossen. Dus niet door tussenkomst van Amerika en andere landen
53% Arabische leiders weigeren Israel te erkennen
56% niet eerder een Palestijnse staat erkennen dan na het stoppen van geweld en terreur
63% Iran is een ernstige bedreiging

6. Water
Amnesty International zegt dat de Palestijnen niet genoeg water uit Israel ontvangen.
De Human Rights groep beschuldigt Israel dat het verhoudingsgewijs te veel water uit de Westbank (aquifer) pompt. Dat is onredelijk omdat Israel genoeg andere bronnen heeft en de Palestijnen alleen de Westbank. Volgens haar zou Israel ook bepaalde projecten belemmeren in de Westbank en de Gaza strook om water te produceren.
Amnesty International is weer eens een actie tegen Israel begonnen. Maar deze groep weet blijkbaar niet dat Israel beduidend meer water geeft dan tijdens de Oslo Akkoorden is overeengekomen.
Ook vergeet het dat Palestijnse waterdieven ongeveer 50% van de toevoer stelen.
Volgens Amnesty International is het waterverbruik ongeveer 65 liter per persoon per dag. Dat is het laagste in de regio. Dit wordt door Israel bestreden. Men zou andere landen, zoals Algerije en Tunis moeten bestuderen.
Volgens het Joint Water Agreement is de invulling als volgt:
*Israel heeft aan haar verplichtingen voldaan. Zelfs meer gegeven dan overeengekomen .De Palestijnen hebben gefaald.
1/ Zij boren bronnen aan zonder toestemming van het Joint Water Committee. Dit vnl in het Noordelijk deel van de Westbank. Volgens het JWC meer dan 250 bronnen.
2/Geen gebruik wordt gemaakt van gebruikt water.

Israelische regeringsverklaring: Israel heeft aan haar verplichtingen voldaan. Zelfs beduidend meer dan afgesproken.Volgens artikel 40 van de overeenkomst zou er 23 miljoen kubieke meter moeten worden geleverd. De Palestijnen ontvangen het dubbele.
Palestijnen boren zelf water. Dat is illegaal.
De Palestijnen hebben ook steeds geweigerd ontzoutingwater af te nemen. Mogelijk een politieke motivatie.
Israel verwijst dan ook het verhaal van Amnesty International naar het rijk der fabelen.


7. Conferentie van ministers van Buitenlandse Zaken
In Frankrijk zou een conferentie van ministers van Buitenlandse Zaken uit het M.O. plaatsvinden.
Dit is nu uitgesteld omdat Egypte niet met de Israëlische minister van B.Z. Avigdor Lieberman aan tafel wil zitten. Dit vanwege eerder door hem gedane uitspraken.
President Zarkosy had de bijeenkomst al in 2008 gepland om een Middellandse Zee Unie op te zetten.
Het spijt Israel dat Egypte zo negatief ageert. Daardoor benadeelt Egypte zichzelf en de EU staten worden hierdoor geïrriteerd.

8.Turkije – Syrië - Iran
Tijdens een toespraak op 27 oktober voor zakenlieden in Teheran onderstreept premier Erdogan (Turkije) het belang van een samenwerking tussen de 3 landen. Dit zou de vrede in het M.O. bevorderen.
*Hij roept op om samen te werken om voorspoed en stabiliteit te creëren.
*Hij wil verder samenwerken met de Caucasus-landen. Beide groepen hebben problemen om vrede te realiseren.
*Het Zionistische regime is een bedreiging voor alle landen.

Ahmadenijad prijst Erdogan voor zijn houding t.a.v. de Zionistische staat Israel en zegt dat alle landen met dit standpunt blij zullen zijn.
Erdogan heeft Teheran met een uitgebreide delegatie bezocht om o.a. de handelsbetrekkingen te verbeteren. Hij zegt op 26/19 dat Israel wapens gebruikt om in Gaza een massa vernietiging uit te voeren. Ondermeer gebruik van fosfor bommen. Hier mag volgens hem niet over worden gezwegen
De relatie Israel -Turkije is sinds de Cast Lead actie niet al te goed. Maar het is ook een politiek spel van Turkije.Niet vergeten dat beide landen in Arabisch gebied leven.

9. Israel kort
Amerika heeft 42 jaar lang de Israëlische situatie wat betreft de grenzen geaccepteerd. Na 42 jaar zijn blijkbaar haar ogen geopend, haar spel heeft zich gewijzigd. Velen zijn blij want Israel moet terug naar de grenzen van voor juni 1967. De "bezetting" moet stoppen. Luister maar naar Obama!

Algemeen gesproken wordt de 60 jarige eerste minister Bibi Netanyahu gewaardeerd. Hij heeft geleerd uit het verleden en neemt geen beslissingen zonder deze eerst op een goede manier te hebben overwogen. Toch is Israel momenteel in een moeilijker situatie dan gedurende de afgelopen 60 jaar.

Turkije beschouwt Israel niet als een grote vijand. Maar de EU neemt dit land niet op in haar organisatie. Erdogan is daarom kwaad en richt zich meer op Iran en tegen Israel.

Bahrein overweegt om ieder contact met Israëli’s te verbieden. De Arabische wereld is anti-Israel vanwege het Goldstone rapport. Iemand die Israel gaat bezoeken of een officiële discussie met een Israëli heeft gaat 3 jaar de cel in. Israëli’s hebben wel deelgenomen aan Arabische conferenties. Zelfs met landen, die geen officiële betrekkingen met Israel hebben.

In het Noorden van Israel is weer een raket gevallen Afgevuurd door de Hezbollah.
In samenwerking met Unifil heeft het Libanese leger een afvuurplaats met 4 raketten, die op bezet Palestijns gebied waren gericht, ontmanteld (een kwestie van woordkeuze).

Mede vanwege de problemen bij de Al Aqsa moskee roept Hamas op Israel aan te pakken. 30 Palestijnen raakten op 24 oktober gewond tijdens botsingen met de politie. toen Palestijnen protesteerden tegen een groep orthodoxe Joden.

Ongeveer 400 Fatah terroristen uit Gaza hebben enkele jaren in Judea en Samaria geleefd. Zij zijn in 2007 gevlucht voor de Hamas, dat in Gaza de macht overnam.
Zij verzoeken Israel hen niet uit te leveren oftewel terug te sturen.
Zij zijn overigens ook bang om vrij rond te lopen. Zij hebben de kans om bij een controlepost te worden opgepakt en teruggestuurd. Probleem bij zulk een groep: de betrouwbaarheid.

10. Rabin - Peres
Op 28 oktober herdenkt president Shimon Peres de moord op de toenmalige minister president Rabin. Het is 14 jaar geleden dat deze tragedie plaats vond.
*De visie van Rabin over vrede zal niet worden vergeten. Zijn visie over vrede was moedig.
*De ontstoken kaars zal blijven branden.
*Zulk een afschuwelijke moord mag nooit meer worden herhaald.
*De moordenaar wilde hoop op vrede vernietigen. Maar dat lukt hem niet.
*Toen was Palestina een groot terreur kamp.
*Wij ( Peres en Rabin ) werkten hecht samen.
*Wij begonnen met de onmogelijke kaart van 1947. Dat werd later de kaart van 1967. Daarna gingen we onderhandelen met de Palestijnen
*Na de vredesovereenkomst met Jordanië groeide de aanhang van Rabin.
*De moord heeft vrede uitgesteld. Maar niet de roep om vrede.Die groeit.
*Iedere politieke Israëlische leider heeft de ethische en politieke plicht zijn energie en wijsheid te gebruiken om de obstakels weg te werken .Vrede is het enige alternatief.
Peres, de president van de Joodse staat Israel, kan niet nalaten politieke uitspraken te doen en het beleid een bepaalde richting te geven. Peres en Rabin waren geen vrienden en Rabin voerde op een bepaald moment een niet door Peres gewenst beleid.
Wie vergeet het gezicht van wijlen Rabin toen hij in september 1993 Arafat de hand moest drukken in Washington vanwege de toen gesloten akkoorden tijdens het Clinton beleid.
Er zijn nog steeds vraagtekens wat betreft de moord op deze geweldige militaire en politieke leider. Maar ik meen dat dit niet het moment en de plaats is om tijdens deze herdenkingsdagen vraagtekens te plaatsen.

11. Ayalon, de pl.v.minister van Buitenlandse Zaken
In Londen op de economische school voor economie voert Ayalon het woord en zegt o.a.
*Als U zegt dat is Palestijns land, noem mij dan een koning of een andere leider die dat land heeft geregeerd. Er is nooit een Palestijnse staat geweest. Nooit in de geschiedenis.
*Geweldig om hier het woord te voeren (allemaal studenten).
*Gedurende de afgelopen 30 jaar hebben we de Sinai verlaten en delen van Jordanië afgestaan.
Nu hebben we ook vrede met Egypte en Jordanië.
* In 2005 hebben we de Gaza strook verlaten. Maar dat gaf geen vrede. De Gazans hebben alles in eigen hand. Helaas kan de huidige situatie geen voorbeeld zijn. Toen we Gaza verlieten waren er 4000 dunam (1000 are) broeikassen. Al deze broeikassen zijn door de Palestijnen vernietigd. Minstens 8000 Palestijnen hebben daardoor hun baan verloren.
De kassen waren door een Amerikaan overgenomen, betaald en aan de palestijnen overhandigd. Een bedrag van US $ 13 miljoen investeerde hij om de welvaart te handhaven. Maar het terrorisme bloeit en niet de bloemen en de vruchten
*Het is ons en het Palestijns belang om via een vredesproces succes te boeken.
*We verdienen het niet om te worden behandeld zoals dat nog steeds gebeurt (de raketten enz.) Wij hebben ook onze rechten.
*Als een Israëli, als een Jood, weet ik dat we niet zullen krijgen waar we recht op hebben. Zulk een houding zullen onze huidige tegenstanders ook moeten aannemen.
Daarom nu: samen zitten, geen eisen vooraf stellen, een serieuze dialoog houden.
**Wij hebben nodig: veiligheid
**De Palestijnen hebben nodig: soevereiniteit, onafhankelijkheid, economische hulp.
Beiden hebben nodig: samenwerking, welvaart in de regio.
*De huidige regering heeft in de afgelopen 8 maanden meer gedaan dan haar voorgangers. De groei in de Palestijnse economie is 8 %. Dat is uniek in de wereld.Ook is er al meer onderlinge samenwerking. en gezamenlijke activiteiten.
*Grootste probleem is Iran. Dat land steunt iedere activiteit, die tegen verzoening is.
Hezbollah in Libanon, Hamas in Gaza en de PA, de Moslem Brotherhood in Egypte.
De Hezbollah verbetert de situatie in Libanon niet, de Hamas niet in Gaza en de Brotherhood niet in Egypte.

12. Obama
Obama heeft senator Chuck Hagel als co-voorzitter benoem voor de President's Intelligence Arvisory Board.
Hagel is een criticus t.a.v.Israel en verkondigde dat ook tijdens zijn actief senatorschap.
Uitspraken van hem:
*De Joodse lobby intimideert velen.
*Ik steun Israel automatisch. Volgens uitspraken heeft hij echter geen idee over het M.O, Een totaal onbegrip.
Dit bestuur adviseert Obama. 3 van hen aanvaarden de Meretz visie. Dus totaal anders dan het beleid Bibi-Barak. Dus ook anders dan J-street (zie vorige Focus) t.a.v. Aipac
Voor de goede orde. Merets enz. willen terug naar de 1967 grenzen
Obama is volgende week wel aanwezig bij de jaarlijkse vergadering van de Jewish Federation of North America. Hij houdt daar een toespraak en zal zijn beleid wat betreft heet M.O. uitleggen.
78% van deze organisaties heeft op Obama gestemd. Hij zal wel zeggen:
*De band Israel - Amerika is hecht.
*De bijdrage van de Joodse Amerikaanse gemeenschap in de welvaart van Amerika is groot.
Hij zal zeker niet praten over de grenzen van 1967.
*De steun voor het IDF (Israëlische leger ) zal niet verminderen.
Ter gelegenheid van de herdenking zal Obama via de video de mensen in Israel toespreken. Deze video gaat direct naar het Israëlische volk. Dus Obama doet zijn uiterste best positief over te komen.
Hij zal wel vermelden:
*Amerika zal blijven werken aan ons gezamenlijk doel. Dus vrede sluiten met de Palestijnen en de Arabische wereld.
*Rabin is gedood in 1995 door een extremist, die geen vrede wou zien.
Ongeveer 6 -10% steunt Obama. Men vindt hem niet goed voor Israel. Hij is eigenlijk vijandig.

13.Nogmaals Rabin
Rabin was een integere man. Hij trad af als ambassadeur in Amerika, omdat zijn vrouw een bankrekening had van US $ 3000. Dat mocht toen niet.
Er wordt gezegd dat Yigal Amir, de moordenaar van Rabin, de mening van het Zionisme niet begreep. Een vreemde opmerking. Herzl predikte eenheid, Amir zou dus verdeeldheid creëren.
We mogen ons dus afvragen wat de achtergrond van zijn niet te accepteren daad is geweest.
Wanneer we op dit moment kijken naar de tegenstellingen in Israel wat betreft o.a. het sluiten van vrede, het afstaan van bepaalde gebieden en kijken naar het grote verschil in opvatting tussen groeperingen als Shalom Achshaf (Vrede Nu) en Meretz (links politieke partij) en een partij als de Likoed dan kunnen we alleen maar stellen dat de democratie in Israel werkt.
Ook de gevaarlijke nieuwe stroming in Amerika, de J-street, die totaal links gericht is en haar verschil in opvatting met Aipac, geeft te denken.
ik hoop dat inderdaad J-street een luchtballon zal blijken te zijn en geen invloed zal hebben op de Joodse Amerikaanse gemeenschap en het Amerikaanse politieke beleid.
Shalom,
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com

*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800 Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)