zondag 18 oktober 2009

Harry's Focus op Israel 312

1. Inleiding
2. Goldstein rapport
3. Turkije
4. Ada Jonath
5. The Guardian
6. Hamas
7. Abu Mazen
8. Kazakhstan
9. Bibi en de Tempelberg
10. Ban Ki Moon
11. Zwitserland – Iran
12. Het beleid van Abu Mazen en Dahlan
13. Opening van de Knesseth
14. Grenzen
15. De Nobel prijs voor de vrede
16. Controleposten
17. Gabriela Shalev
18. Incidenten
19. Gaza
20. Fayyad
21. Verklaring van kolonel Richard Kemp
22. Raket laboratorium
23. Human Rights Council
24. Bibi - Goldstone

1. Inleiding
De meeste belangstelling ging deze week uit naar de behandeling van het Goldstone rapport in de VN Mensenrechten Raad. Een teleurstellend resultaat over een bijzonder eenzijdig samengesteld rapport.
De Israëlische chemicus mevrouw Yonath ontving de Nobelprijs voor chemie en de Guardian gaf een opsomming van winnaars. Het vergat de Israëlische winnaars te vermelden.
Turkije neemt afstand van de goede relatie met Israel en Abu Mazen doet uitspraken die te denken geven. Hetzelfde geldt voor Gabriela Shalev, de Israëlische vertegenwoordiger bij de Veiligheidsraad die de raad toespreekt over het rapport Goldstone.
Indrukwekkend is de verklaring van de Britse officier Richard Kemp over Cast Lead.
Deze brief lijkt eenzijdig omdat veel aandacht is besteed aan het rapport. Maar duidelijk is ook nu weert hoe verdeeld de wereld is en een algemene internationale samenwerking om tot een beter leefklimaat te komen ver te zoeken.
Verder is de verzoening tussen de Fatah en de Hamas weer eens op het laatste moment uitgesteld

2. Goldstein rapport
In het door 4 leden o.l.v. de Zuid Afrikaan Goldstone samengestelde rapport wordt de VN Veiligheidsraad gevraagd om het ICC ( International Criminal Court) in Den Haag Israel en Hamas te vervolgen voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid .
Dat is echter een gecompliceerde zaak omdat de Palestijnse Autoriteit een niet officieel erkend land is.
Er zijn blijkbaar meer dan 200 klachten ontvangen over de operatie Cast Lead (het optreden van het IDF).
Het lijkt allemaal meer op een steekspel over discutabel recht dan een beoordeling over het optreden van Israel en Hamas tijdens de 23 dagen durend actie van Israel einde december - begin januari.
Zo langzamerhand gaat de wereld kapot aan een verkeerd vertalen van het woord "democratie".
De VN heeft een Moslem/Arabische meerderheid en het rapport stelt eigenlijk: Israel is schuldig tenzij anders wordt aangetoond of bewezen.

3. Turkije
Israel wordt door Turkije uitgesloten van een militaire oefening met Amerika en een aantal Nato landen. Motief: voor deze jaarlijkse oefening stuurt Israel vliegtuigen, welke ook hebben deelgenomen aan de actie Cast Lead in de Gaza strook
Door deze vreemde reactie is de spanning tussen beide landen vanzelfsprekend toegenomen.

Als consequentie van het uitsluiten van Israel bij de gezamenlijke militaire oefening zal Israel haar wapenleveranties aan Turkije opnieuw bestuderen.
Israel zal geen steun geven aan Turkije t.a.v. de moord in Armenië.Turkije verwijdert zichzelf van het Westen door haar beslissing.

Probleem: We moeten wel oppassen dat Turkije niet in handen valt van Iran.

Italië en Amerika hebben zich nu ook van de oefening teruggetrokken
Danny Ayalon (pl.v. minister van Buitenlandse Zaken) merkt op: Turkije is belangrijk in het M.O. Er moeten daarom niet al te gehaast beslissingen worden genomen. Het is weliswaar een Moslem land, maar ook een democratie. Handel van Turkije met Iran is ongeveer 20 miljard per jaar.
Teheran hoopt dat dit op korte termijn zal worden verdubbeld.
Dit wordt gezegd tijden het bezoek van een Iranese handelsmissie aan Turkije
De relatie Turkije - Israel is na 20 jaar geknakt. Israel heeft wel in de afgelopen jaren voor miljoenen aan wapens geleverd.
Conclusie: Israel heeft in het Noorden geen goede relatie meer. Dit is een duidelijk probleem omdat Turkije, Jordanië en Egypte beweegt om de diplomatieke betrekkingen met Israel te verbreken.
Reden van Turkije: Israel levert bepaalde militaire noodzakelijke wapens niet. Dus het krijgt straf.
Het gaat om UAV's. Dat zijn onbemande toestellen. Die zou Turkije nodig hebben om terreur aan te pakken !!!

De door de Turkse staat gefinancierde televisie verkondigt de meest serieuze beledigingen. Minister LIeberman heeft de Turkse ambassadeur bij zich geroepen om te protesteren tegen het uitzenden van series tegen Israel. Het gaat ondermeer over IDF soldaten die onschuldige kinderen zouden doden en hun organen zouden verkopen. Dat is niet acceptabel t.a.v. vijandige landen. Zeker niet met staten, die diplomatieke betrekkingen met Israel hebben

4. Ada Yonath
Mevrouw Yonath was bijzonder verrast dat zij de Nobelprijs voor chemie in ontvangst mag nemen. Tijdens een interview op de legerradio maakt zij dan ook onmiddellijk gebruik om haar politieke visie te geven. Volgens haar zou Israel alle Palestijnse gevangenen moeten vrij laten. Dan zou er geen terreur meer zijn maar vrede worden gerealiseerd. Nu hebben wij geen toekomst. Over Gilad Shalith zegt zij geen woord. Uitsluitend over de 11000 terroristen, die in de cel zitten. Yonath moet zich bezighouden met haar bekroonde werk en beslist niet met politiek. Dan zou zij we eens in aanmerking komen voor de prijs voor de domste opmerking.

5. The Guardian
Dit bekende blad is geen vriend van Israel noch van Joden in het algemeen. Het blijkt een blad te zijn voor leraren en de BBC. Het heeft Israel afgevoerd van de lijst van Nobel prijs winnaars. Het lijkt dus op Ahmadenijad, die Israel ook niet erkent.
Het geeft een uitvoerig verhaal over Obama en alle andere prijswinnaars voor de vrede ooit, maar niet over Menachem Begin, Peres, Rabin.
Dit blad heeft wel als motto: feiten zijn heilig.
Sadat, die samen met Begin de onderscheiding ontving, werd wel genoemd!

6. Hamas
Volgens ontvangen informatie heeft Hamas ongeveer 1.500 raketten, allerlei types. En eveneens 15.000 militanten inclusief de politie. Hamas werkt volgens het Hezbollah beleid en bouwt stap voor stap een leger op.Iran steunt dit werk en wapens worden continu Gaza binnen gesmokkeld.

7. Abu Mazen
Abu Mazen heeft op 11 oktober zijn ambassadeur in Geneve opdracht gegeven om een debat te houden in de Human Rights Council over het onderwerp: oorlogsmisdaden. Hij zegt
*Wij steunen het Goldstone rapport
*Allen die vrouwen en kinderen hebben gedood moeten worden gestraft
* Cast Lead heeft 1400 doden geregistreerd
*Wij hebben het recht kritiek op de landen te hebben die tegen mijn verzoek zijn.
*Jeruzalem is de basis voor onderhandelingen. Wij hebben recht op iedere vierkante cm. van Oost Jeruzalem.
*Wij accepteren geen overeenkomst die tijdelijke grenzen aangeeft.
*Wij steunen Obama zijn inzet
*De groei van de nederzettingen moet stoppen. De bezetting door Israel eveneens. Een Palestijnse staat moet worden gevestigd (dit zijn de basiseisen van Mitchell).
*Ik ben optimist t.a.v. verzoening met Hamas.

8. Kazakhstan
Minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman bezoekt op 12 oktober Kazakstan. Hij heeft een ontmoeting met de president en de minister van Buitenlandse Zaken.
Er wordt een overeenkomst getekend om de economie en handel tussen beide landen te bevorderen.
Lieberman zegt toe om haar kandidatuur voor de Unesco te ondersteunen.

9. Bibi en de Tempelberg

Bibi Netanyahu roept de Arabische landen op niet de verspreide leugens te geloven dat Israel onder de Tempelberg zou gaan graven
Gedurende de afgelopen dagen hebben extremisten getracht de stabiele situatie te ondermijnen. Het gaat om een kleine extreme groep, die liegt.
Ditzelfde geldt voor andere heilige Moslem plaatsen
"jullie zijn burgers met dezelfde rechten. Wij leven samen en willen onze kinderen voorspoed geven.
Sjeik Salah (zie brief nr.310) heeft op de Arabische t.v. gezegd dat de Israëlische bezetter een synagoge onder de Al Asqa moskee wil bouwen. Daarna is hij gearresteerd. Hij brengt de vrede in gevaar. Na een korte periode is de sjeik overigens weer vrij gelaten.

10. Ban Ki Moon
Tijdens een ontmoeting met de P.A. verzekert de secretaris-generaal van de VN Abu Mazen van zijn steun om de eerste fase van de Road Map uit te voeren. Voor hem is van groot belang:"het stopzetten van groei van de nederzettingen" .
Ook zal hij in de VN Human Rights Council het behandelen van het Goldstone rapport steunen.

Steeds blijkt weer dat ook wat betreft dit rapport alle objectiviteit zoek is.
Bijna de hele wereld houdt zich bezig met dit discutabele onderzoek terwijl niemand ooit de mond heeft opengedaan en nog niet doet t.a.v de constante rakettenregen op Zuid Israel.

11. Zwitserland - Iran
Zwitserland vindt het van het allergrootste belang dat Iran de gas-overeenkomst conform uitvoert.Mede daardoor wordt er een nog betere relatie tussen beide landen gecreëerd.
De politieke band tussen beide landen is heel goed en de pl.v. minister van Buitenlandse Zaken Ambolle verwacht een versterking van de relatie.
Safari, de minister van B.Z. zegt dat Teheran een belangrijke factor in de energievoorziening van de EU is.
Besprekingen tussen beide ministers zullen regelmatig plaatsvinden.

12. Het beleid van Abu Mazen en Dahlan
*Acties van Palestijnse terroristen zijn gelijk aan Israëlische acties, die huizen bouwen op land van Arabieren.
Mohamad Dahlan zegt: wat is het verschil tussen opblazen van een bus en het overnemen van land van Arabieren
Dahlan was een favoriet van voormalige Amerikaanse presidenten.
Dahlan zegt verder:hevige botsingen in Jeruzalem gaan door zo lang Joden de Tempelberg bezoeken.
Hij onderstreept dat Abu Mazen nu het Goldstone rapport adopteert
(Abu Mazen heeft steeds afstandelijk gereageerd op dit rapport. Veel te bang dat ook zijn mensen zouden worden veroordeeld).

13. Opening van de Knesseth
President Peres opent de eerste zitting van het nieuwe jaar. Hij zegt ondermeer:

*De geschiedenis is niet relevant. De toekomst is belangrijk.
(Peres drukt hiermee zijn eigen toch wel belangrijk verleden weg).
*Als wij doorgaan met vrede sluiten met de Palestijnen en onderhandelingen beginnen met Syrië en Libanon dan drukken wij de problematiek met Iran terzijde. Dit wat betreft Israel en de andere landen in de regio.

Onze president vergeet: Iran erkent Israel niet en bedreigt ook haar buren .Peres leeft in een droomwereld. Zijn welbespraakte uitspraken zijn een gevaar voor onze PR.

14. Grenzen
Volgens mij worden de diverse overeenkomsten niet nagekomen.In 1922 is door de Volkenbond officieel vastgelegd dat de grenzen Israel + Judea en Samaria+ Gaza+Jeruzalem inhouden.
Dat is in 1924 onderstreept door Amerika en Engeland.

15. De Nobel prijs voor de vrede
Obama heeft de prijs gekregen voor zijn toespraken. Niet voor zijn daden. Hij heeft de hand uitgestrekt naar de Moslems en Arabieren en Israel toch wel in een vreemde hoek geplaatst.

16. Controleposten
De IDF (leger) woordvoerder zegt op de radio dat sinds diverse controleposten in Samaria zijn verdwenen, wapens en masse worden binnen gesmokkeld. Dat gaat via de Sinai in Egypte en de Negev naar de Hebron regio. De wapens komen dan terecht bij de P.A als een goodwill geste .
Tevens is duidelijk aanwijsbaar dat de vijandigheid t.a.v. het IDF verhoogd is.Een groot deel van het leger heeft zich teruggetrokken.
Het Shin Beth, de inlichtingendienst, geeft aan dat de terreur-aanslagen beduidend vermeerderd zijn.
In oktober zijn dozijnen bommem en raketten in Judea en Samaria terecht gekomen.
Het leger heeft overigens de opdracht gekregen niet te doden maar op de benen te schieten.Het doet er dus alles aan om de sfeer te verbeteren.
Het is een spijtige zaak dat de media wel aandacht besteden aan negatieve zaken maar geen melding maken van Israëlische maatregelen, die ondanks de oorlogssfeer veel doen om het leven in deze gebieden te verbeteren.Dit met alle risico’s van dien.

17. Gabriela Shalev
Onze permanente vertegenwoordiger bij de Veiligheidsraad zegt o.a. in haar toespraak:
*In november 1947 hebben de VN met het deelplan 2 staten voor 2 volken vastgelegd.
(de Arabieren hebben dit plan terzijde gelegd)
*Wij zoeken een verdedigbare, permanente vrede. Geen bloed vergieten, geen terreur, geen geweld!
*In september meer terreur dan ooit. Een alarmerende situatie. 13 raket aanslagen, 15 andere . Infiltratie door terroristen om explosieven.langs de grenzen te leggen. In het Zuiden zowel als in het Noorden.
*Hezbollah ontvangt regelmatig dodelijke wapens van leden van de VN
*Hezbollah bouwt een infrastructuur ten Zuiden van de Litani, Dit tussen de burgerbevolking.
*Hezbollah verhindert de uitvoering van resolutie 1701. Kijk naar de explosie van munitie opslagplaatsen.
*Hezbollah en Hamas voegen constant wapens enz. toe en doen dat in burgeromgeving
*Iran wordt geleid door religieuze extremisten, die geen democratie kennen.
*Israel heeft 5 jaar geleden 21 nederzettingen ontruimd en 8000 Israëli’s gedwongen om te verhuizen.
Koffi Annan vond dat toen een moedige beslissing..Ons werd veiligheid beloofd. Het werd een nachtmerrie.
*Hamas bouwde een infrastructuur maar geen vrede
*Hamas verwerpt het bestaansrecht van Israel
*Hamas verwerpt de 2-staten oplossing. De wereld kijkt toe.
*Deze raad, de Veiligheidsraad, ontving een aartsterrorist (Ahmadenijad). Dezelfde raad gaat praten over het Goldstone rapport
*Deze raad doet niets wat is overeengekomen nl. de partijen bij elkaar brengen. Maar via Goldstone schade toebrengen aan te houden besprekingen.
*Deze raad moet ons recht tot zelfverdediging erkennen.

18. Incidenten

14 juli: ruim 1.000 kg explosieven geëxplodeerd in het Shi'ite dorp Khirbit Salim. Unifil kreeg geen toestemming dit dorp te bezoeken.
20 juli 20 mensen in burgerkleding hebben de gespannen draad doorgesneden bij de grens Israel - Libanon. Deze groep is illegaal Israel binnen gekomen en heeft op een IDF post de Libanese en Hezbollah vlag gehesen.Ondanks aanwezigheid van Unifil, niet ingegrepen.
23 en 24 augustus botsing Libanese burgers en Hezbollah in Marawhain. Dit was een protest tegen de wapen opslagplaatsen van Hezbollah.
11 september 2 katusha's afgeschoten op Noord Israel. Dit blijft een gevaar en een aanfluiting van resolutie INSCR 1701.
Sinds de 2e Libanon oorlog zijn er 15 raketten in het Noorden terecht gekomen.

19. Gaza
Israel heeft een school gebombardeerd omdat vanaf deze plaats raketten en mortieren werden afgeschoten.
Israel schiet niet op schoolkinderen. Helaas Hamas wel. Kleuterscholen, wegen naar scholen, gewone scholen.
Onderzoek wijst uit dat 80% van de Sderot kinderen lijdt aan PTSD (Post Trauma Stress Disorder). 30% van de ouderen valt ook onder deze groep.

20. Fayyad
Tijdens een persconferentie zegt de 1e minister van de PA dat een Palestijnse staat zoals Israel die ziet en voorschrijft is een Mickey Mouse staat.
Die zou volgens Israel moeten zijn:
1. Gedemilitariseerd
2.Gecontroleerd blijven door Israel
Israel bevriest de nederzettingen niet. Dus het bevriest de onderhandelingen, aldus Fayyad.
De Jordaan vallei is van ons en niet van Israel.

Aangezien Israel steeds zegt wel te willen onderhandelen maar niet met voorwaarden vooraf, is dit eigenlijk een spel zonder einde.

Afgezien van de simpele vraag of het zou moeten worden toegestaan om een 22ste Arabische staat op kunstmatige wijze op te richten.
VN Mensenrechten Raad
Israel verwerpt de eenzijdige resolutie die op 16 oktober in Geneve is aangenomen.25 landen voor, 6 landen tegen 11 onthoudingen.
In het rapport is niets vermeld over de motivatie van Israel om Cast Lead te ondernemen.
Deze acceptatie wordt dan ook gezien als het kunnen activeren van terrorisme en vrede ondermijnend.

21. Verklaring van kolonel Richard Kemp
"Ik was commandant van het Britse leger in Afghanistan.Ik was bij de Nato en de VN in Noord Ierland, Bosnië en Macedonië en nam deel aan de Golf oorlog. Was tevens langere tijd in Irak.
Mijn ervaring: tijdens Cast Lead deed het IDF meer om burgers te sparen dan welk leger dan ook in de geschiedenis van oorlogacties.
Israel hield rekening met het gegeven dat de vijand zich zelf burgerbescherming gaf.
Hamas en Hezbollah weten heel goed hoe de media te beïnvloeden.
Het Israelische leger wordt bij voorbaat beschuldigd. Niet wordt de achtergrond onderzocht.
Het IDF heeft extra maatregelen genomen door o.a. burgers te informeren en folders te verspreiden en duizenden via de telefoon te waarschuwen.
Tijdens de actie toch hulp gegeven aan gewonde burgers. Het leger nam dat risico.
Er zijn toch slachtoffers te betreuren. Maar dat is oorlog. Af en toe chaos en fouten.
Dat zelfde zien we in Afghanistan en Irak.
Maar fouten zijn geen oorlogsmisdaden.Israel heeft als opdracht haar burgers te beschermen.
Ik onderstreep nogmaals dat het Israëlische leger om burgers in Gaza te beschermen meer maatregelen nam dan welk ander leger in zulk een situatie”.

22. Raket laboratorium
Door een gezamenlijke actie van het IDF, de grenspolitie,Shin Beth gedurende de afgelopen weken is er in Abu Dis (vlakbij Maaleh Adumim), een explosieve laboratorium ontdekt. Drie Palestijnen werden gearresteerd. Gebleken is dat Hamas ook in de Westbank opereert om capaciteit te krijgen en dan centraal Israel aan te pakken.

23. Human Rights council

De meeste ontwikkelde landen hebben voor het accepteren van het Goldstone rapport gestemd.
China, Rusland, India, Indonesië, Jordanië, Pakistan, Zuid Afrika, Filistijnen, Argentinië, Bahrein, Bangladesh, Bolivia, Ghana. Djibouti, Liberia, Katar, Senegal, Brazilië, Mauritius, Nicaragua, Nigeria, Bosnië, Burkia-Fado, Kameroen, Gabon, Japan, Mexico, Noorwegen, België, Zuid Korea, Slovenië, Uruqay.
Tegen gestemd: Nederland, Italië, Amerika, Hongarije, Oekraïne, Slowakije.
Van stemming onthouden: Frankrijk, Engeland
De Council vraagt dus de Veiligheidsraad om de zaak te behandelen.
Israel en de PA krijgen blijkbaar 6 maanden om zelf een onderzoek te organiseren. De Veiligheidsraad houdt hierbij controle
Een feit is dat Goldstone geschrokken is van de behandeling van zijn rapport en zich eigenlijk openlijk verzet tegen de toch al te duidelijke eenzijdige behandeling.Gezien de uitgebrachte stemmen is er geen sprake van objectieve beoordeling.

24. Bibi - Goldstone
Bibi reageert
*Het rapport beschuldigt Israel van buitensporig gebruik van macht en geweld
*De V.N. is teruggekeerd naar de donkere dagen waarbij Zionisme werd gelijkgesteld met racisme.
*Israel zal Rusland, China en India naar de motivatie van haar stemgedrag vragen.
*De landen hadden met meer zorgvuldigheid een en ander moeten overwegen.
*Het rapport is amateuristisch, vals en geeft een democratisch land geen recht tot zelfverdediging.

Hoewel dit rapport eigenlijk het politieke gebeuren gedurende de afgelopen dagen heeft beziggehouden, is het toch ook een duidelijke zaak dat eigen belangen,politiek en economisch,de houding van ieder land bepalen.
De VN is niet meer het bolwerk van handhaven of verkrijgen van vrede, het is haar doel voorbij gestreefd.

Shalom,
Harry


Bekijk de weblog van Stichting Lechaim:
Stichtinglechaim.blogspot.com

*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (jaarlijkse) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim Rabobank Voorne-Putten Rozenburg Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00
*
Stichting Lechaim heeft de ANBI status (brief hierover is op te vragen bij het bestuur)