dinsdag 28 april 2009

Harry's Focus op Israel nr. 296

1. Overpeinzing
2. Slachtoffers van het terrorisme
3. Obama
4. Fayyad
5. De Joodse staat Israel
6. Nathan Sharanski
7. Bank van IsraelDurban-2
8. Cijfers Amerikaans Joodse gemeenschap
9. President Peres
10.Obama en het M.O.
11.Engeland
12.Smokkel
13.De cast lead oorlog
14.Lieberman – Suleiman
15.Hillary Clinton
16.Internationale conferentie in Praag
17.Obama- Jom Hashoa
18.Nogmaals Lieberman
19. Peres-Topolanek

1.Overpeinzing

Na de Paas- en Pesach dagen hebben we in Israel en alle andere delen van de wereld de Holocaust herdacht. Deze dag, de Jom Hasjoa, is in Israel iedere keer weer indrukwekkend. Aan de vooravond zijn alle winkels en restaurants gesloten en 's ochtends om 10.00 uur luidt de sirene en is alles in het hele land muisstil.
Hoewel 2 minuten stilte eigenlijk te weinig is, kan een ieder op zijn/haar eigen wijze zich een moment bezighouden met dit onbegrijpelijke en moeilijk aanvaardbare drama.
Hier in Israel heb ik mogen luisteren naar toespraken van ondermeer president Peres, premier Netanyahu, opperbevelhebber Askenazi, maar ook naar president Obama en andere internationale politieke en geestelijke leiders.
Deze dag wordt nu al 63 jaar gehouden. Al die jaren herdenken wij diegenen die de oorlog niet hebben overleefd. We luisteren ook al jaren lang naar de toespraken die vertellen dat deze ellende zich niet kan en mag herhalen. NEVER AGAIN.
En wanneer ik aandachtig luister naar al die indrukwekkende herdenkingstoespraken, dan vraag ik me toch af of dit gedenken een positieve uitwerking heeft op onze leiders, op ons gedrag, op ons wel en wee. We gedenken niet en denken niet aan al die kinderen die nog iedere dag van de honger omkomen en al die mensen die door oorlog, onderlinge gevechten of terrorisme het leven laten.
Nog sterker gesteld, kan iemand mij vertellen welke concrete zaken door deze herdenkingen gerealiseerd zijn?
Deze dagen herdenken we de gevallenen, die zich ingezet hebben voor de heroprichting en instandhouding van de Joodse staat Israel. Hier kunnen we duidelijk een positief element aangeven en met grote dank al diegenen herdenken, die zich ingezet hebben om een tweede Jom Hashoa te voorkomen.
Wanneer ik dan enkele dagen geleden heb geluisterd en gekeken naar de Durban 2 conferentie in Geneve dan heb ik grote vraagtekens. Ik begrijp niet dat een conferentie als deze (door de V.N. georganiseerd en geaccepteerd) de man, die eigenlijk een tweede Jom Hashoa in het leven wil roepen, als eerste het woord laat voeren.
Ondanks het toenemende antisemitisme, ondanks de internationale druk op Israel om maatregelen te nemen opdat de Palestijnen WEER een eigen gebied zouden krijgen, vieren wij deze week ook Jom Haatsmaoet, de onafhankelijkheidsdag. Dan is het feest. Dan staan we stil bij het wonder, dat we 61 jaar geleden weer een eigen land hebben mogen krijgen! Dat we weer een veilige thuishaven hebben voor al diegenen, die dit land terecht als ons thuisland zien. Ook voor allen, die onvoldoende beschermd worden in het land waar zij wonen en hier, indien nodig, een veilige thuis hebben.

2. Slachtoffers van het terrorisme
Er wordt in deze periode veel aandacht besteed aan de overlevenden van de Shoah die in heel moeilijke omstandigheden leven. Het blijkt dat deze groep onvoldoende door de regering wordt en is geholpen. Diverse organisaties zetten zich in om hun nood te verzachten en te trachten deze overlevenden een redelijk draagbare oude dag te geven. Ook in Nederland zijn er groepen, die zich voor deze mensen inzetten. Daar zijn we dankbaar voor.
In eerder geschreven artikelen heb ik vermeld dat het waardevol is dat mensen zich inzetten voor diverse projecten. Als coördinator van stichting Lechaim is het mijn opdracht: slachtoffers van terreur te steunen. Dit is niet een eenmalige activiteit, maar eigenlijk een levenslange. Een mens wordt van de ene in de andere minuut slachtoffer. Daardoor verandert zijn hele leven. Niemand kan zich daar op voorbereiden of tegen beschermen. Gelukkig zijn we via onze stichting in staat een redelijk aantal mensen de hand te reiken. Vorige week kregen we een noodkreet uit Ashkelon. In de komende week hebben we een ontmoeting met de organisatie, die zich dagelijks bezighoudt met hulpverlening in die omgeving. In bijgaande brief kunt U lezen hoe we aan de slag zijn gegaan in Sderot. Aangenomen mag worden dat we op zulk een methode ook in Ashkelon aan de slag zullen gaan. We zullen U daarvan uiteraard op de hoogte houden. En we vergeten natuurlijk niet onze "vaste klanten". Dat is ook de reden dat ik deze brief anders ben begonnen dan mijn gewoonte is. In deze moeilijke tijd hebben we namelijk MEER werk. Dat kan alleen dan uitgevoerd worden als U ons helpt en blijft helpen!

3. Obama
Tijdens de conferentie van de OAS (organisatie van Amerikaanse staten) zegt Obama:
*We zullen wat betreft Cuba een ander beleid moeten voeren. Het is een lange weg om het wantrouwen van ongeveer 50 jaar verkeerd beleid weg te nemen.
*We moeten beslissende stappen ondernemen.
*We hebben in het verleden fouten gemaakt.
*We hebben ons te veel met de interne zaken in andere landen bezig gehouden.
*Fidel Castro geeft aan over alle zaken te willen praten. Het embargo is 50 jaar geleden ingesteld toen Castro de macht in Cuba overnam.

Obama heeft in de ongeveer 80 dagen dat hij aan het bewind is al heel veel gesproken en toegezegd. In ieder geval blijkt duidelijk dat zijn politieke beleid totaal anders is dan van zijn voorgangers. Voor hem is blijkbaar de economie primair en een sterke dollar van groot belang voor Amerika. Hij richt zich op Irak, Afghanistan, Pakistan en Iran. En daarna pas op Israel en de PA. die echter wel van groot belang zijn voor Obama om meer invloed te kunnen uitoefenen op o.a Iran en de genoemde landen.
Hij wil een grote coalitie bouwen. Samen met Engeland, de EU, Rusland, China, diverse Arabische landen en Israel om ondermeer Iran aan te pakken.
Om die landen mee te krijgen zal Israel een offer moeten brengen. Alle Sunni landen zijn voor Amerika immers belangrijker dan Israel. Dus de druk op Israel om concessies te doen wordt met de dag groter.
Vrede maken in het Midden Oosten is zijn duidelijk doel. Dus zijn vraag:
Israel wat betaalt U voor die vrede? U moet, dat zult U begrijpen nu al Uw goede wil laten zien en offers brengen.
Obama voert op dit moment een beleid dat voor Israel moeilijk acceptabel is.
Het is ernstiger dan ooit. Ernstig omdat heel duidelijk is dat ondanks de vriendelijke woorden, Amerika meer belang heeft, economische en politiek, bij een goede relatie met ALLE Arabische landen dan met Israel.

4. Fayyad
De 1e minister van de PA zegt op 18 april dat Jeruzalem een deel is van het bezet Palestijns gebied. Dit volgens de internationale wet en de veelheid van aangenomen resoluties.
*Wij zullen de bezetters verslaan.
*Israel doet alles om het karakter van de hoofdstad te wijzigen. Het Arabisme is in groot gevaar.

Amerika en andere landen, inclusief Turkije en EU landen, hebben Israel gevraagd om niet de Palestijnse families die meer dan 50 jaar in Oost Jeruzalem wonen uit te wijzen. Mitchell heeft in deze regio diverse families een bezoek gebracht. Hillary Clinton volgt een en ander op de voet. Uitwijzing is volgens haar een gerechtelijke procedure.
Adviseurs van Fayyad zeggen dat de eisen van Bibi bedoeld zijn om de Palestijnen naar een ander land over te brengen. Volgens hen behoort de staat Israel aan alle burgers ook dus aan de Palestijnen.

5. De Joodse staat Israel
Bibi heeft als voorwaarde voor mogelijke onderhandelingen met de PLO/PA gesteld dat Israel als Joodse staat wordt erkend. Amerika vindt dit een onacceptabele eis. (inmiddels doen veel verhalen de ronde. Bibi zou deze voorwaarde niet hebben gesteld. Dus blijkbaar een andere formule, die volgens mij een zelfde inhoud heeft. We mogen niet vergeten dat Amerika (lees: Obama) constant doorgaat met het verkondigen en doordrukken van een 2-staten oplossing. Amerika gaat ook niet akkoord met het voorstel van Bibi om eventuele onderhandelingen uit te stellen tot na de presidentsverkiezingen in Iran. Blijkbaar is volgens Obama de atoombom dreiging verdwenen. Ehud Barak verwijst naar het Arbeiderspartij platform. Dus niet het Joods zijn van Israel onderstrepen en blijkbaar ook niet bevreesd zijn voor de toch al tijden bestaande Iranese dreiging. Hij steunt een regionale vredesovereenkomst die de Iranese dreiging terzijde legt. Abu Mazen heeft Mitchell gevraagd druk uit te oefenen op Israel. Dit wat betreft de 2-staten oplossing en het accepteren van al eerder gesloten overeenkomsten. Volgens Azzam al Amet, de aan Abu Mazen verbonden official, gaat Abu Mazen niet naar onderhandelingen zonder dat Bibi de 2 staten oplossing heeft erkend. Hij zegt dat deze eis de racistische natuur van Israel en het extremistische beleid aangeeft.Ook dat Israel dus niet serieus is. In ieder geval wordt er niet eerder met elkaar een gesprek gevoerd voordat de bouw in de diverse gebieden totaal gestopt is, aldus Abu Mazen zijn woordvoerder. Saeb Erekat wijst er op dat de PLO al tijdens de Oslo Akkoorden Israel als staat heeft erkend.

6. Nathan Sharanski
Bibi heeft Sharanski voorgesteld als voorzitter van het Joods Agentschap. Bielski heeft zich teruggetrokken, omdat hij Kadima in de Knesseth gaat vertegenwoordigen. De Jewish Agency is eigenlijk het officiële lichaam dat de Joden in het verleden heeft vertegenwoordigd en nu buiten Israel de relatie handhaaft. Het was voor 1948 het belangrijkste orgaan, de regering in ballingschap. Daardoor is ook in 1948 de oprichting van de Joodse staat zonder extra problemen verlopen. Er was immers al een regering.
Sharanski is een bijzonder goede keuze. Hij is internationaal bekend, heeft politieke ervaring en weet zich ook gesteund door de "diaspora". Ook belangrijk om zulk een figuur op die stoel te hebben, omdat de organisatie gedurende de laatste decennia wat kracht betreft, verzwakt is en met een man als Sharanski kwaliteit krijgt en haar opdrachten goed kan invullen.

7. Bank van Israel
Gouverneur Stanley Fisher is in zijn jaarlijkse verslaggeving redelijk positief. Volgens hem heeft Israel goed gereageerd op de financiële crisis. Israel heeft weliswaar nog veel werk te verrichten, maar ondanks de oorlogen in Libanon en Gaza, de terreur en beperkingen wat betreft export naar de EU en Amerika, heeft het goed gepresteerd.
Terzijde opgemerkt dat wel steeds het aantal ontslagen en werkelozen wordt vermeld in diverse overzichten. Echter nooit het aantal vragen naar werkkrachten.
Dat waren er in maart 24.000. Dus zijn er 17% meer banen aangeboden dan in februari en is het eigenlijk in evenwicht met het aantal ontslagen.

8. Durban-2
Dat Nederland niet heeft deelgenomen aan de conferentie in Geneve is uitvoerig in Israel in alle kranten te lezen geweest. Ahmadenijad werd de eer gegeven om op de openingsdag het woord te voeren en dat nog wel op de vooravond van de Jom Hashoah en de geboortedag van Adolf Hitler. Dat paste goed op die dag. Het is en blijft een ernstige zaak dat inderdaad een man als Ahmadenijad openlijk kan verkondigen dat het VN lid Israel van de kaart moet verdwijnen. Deze bijeenkomst gaat over racisme, over het vechten tegen ondemocratisch optreden in diverse landen en bij diverse organisaties. De Iranese president was het enige aanwezige staatshoofd.De man zei tijdens zijn lange toespraak o.a.:
*Als we uit de 2 oorlogen hadden geleerd dan zouden we nu een sprankje hoop voor de toekomst hebben.
*De winnaars noemen zichzelf de veroveraars van de wereld.
*De erfenis van de oorlogen is de Veiligheidsraad, die een aantal landen met vetorecht als lid heeft . Dat is discriminatie.
*De Veiligheidsraad is het hoogste orgaan om vrede en veiligheid te handhaven. Dat klopt niet.
*De Tweede Wereldoorlog maakte een heel volk dakloos.
*Amerika en de EU hebben naar dit gebied, het eigendom van Palestijnen, mensen gestuurd om het te bevolken.
*Israel heeft het meest brutale en racistische regime. Het gebruikt het Judaïsme om haat in de wereld te verspreiden. Het is een racistische bezettende macht.

Op de avond van de Jom Hashoa was het deze man, die de Holocaust ontkende en Israel aanviel. Men heeft hem het woord niet ontnomen. Het is een schandaal dat Ban Ki Moon, Zwitserland en het Vaticaan evenals de Arabische landen niet de zaal verlieten. De ontmoeting van de president van Zwitserland met Ahmadenijad heeft veel protesten uitgelokt. Zwitserland zegt hier over dat het neutraal is en geen partner in een alliantie. De president heeft gedineerd met Ahmadenijad. Hij kent blijkbaar de geschiedenis niet en zijn neutraliteit, als vertegenwoordiger van Zwitserland, trek ik in twijfel. Dit land heeft te veel vluchtelingen uit Duitsland en andere bezette gebieden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog geweigerd op te nemen. Dat heeft echter niets van doen met neutraliteit maar met humaan optreden. Ahmadenijad is met alle eer door de Zwitserse president ontvangen.Ook door Ban Ki Moon. Israel was wel aanwezig met een campagneteam. Deelnemer o.a. Eli Wiesel, de Nobelprijs winnaar en Alan Dershowitz, professor in recht. Ook een aantal studenten, die speciaal voor deze dagen waren opgeleid.
Onze minister van Buitenlandse zaken, Avigdor Lieberman, meent dat als een man als Ahmadenijad het woord mag voeren terwijl hij de vernietiging van Israel verkondigt, dat dit dan al genoeg zegt over de waarde en inhoud van de conferentie. Jamal Zahalka, knessetlid en voorzitter van Balad (Arabische politieke partij in Israel) introduceert zichzelf als Palestijns slachtoffer van de racistische apartheid.Tijdens zijn toespraak bij het Civil Society Forum roept hij: geen vrede zonder gerechtigdheid. Hij verwijst naar de verkiezingsoverwinning van Yisrael Beiteinu (Lieberman) als voorbeeld van racisme. De man leeft wel vrij en blij in Israel.
Ban Ki Moon, de directeur generaal van de VN, schrijft in een verklaring dat hij het betreurt dat het platform door Ahmadenijad gebruikt is om beschuldigingen te uiten, splitsing te creëren en beledigingen te spuien. Dat was niet het doel van deze conferentie. Said Nofa, ook een Balad vertegenwoordiger, zegt dat iedere conferentie tegen racisme welkom is, dat alle landen betrokken zouden moeten zijn bij het aanpakken van racisme en dat diegenen, die niet deelnemen aan deze conferentie denkelijk wat te vrezen hebben. Hij onderstreept dat Yisrael Beiteinu een super racistische partij is en betreurt het dat de regering (Israel) niet deelneemt.
Ta'al parlementariër Ahmed Tibi constateert dat het racisme sinds de laatste verkiezingen is gegroeid. Hij begrijpt dat Israel NIET deelneemt. Dat zou voor haar bijzonder onprettig zijn geweest. De Franse radio meldde dat het optimistisch was wat betreft de strijd tegen het racisme. De minister van Buitenlandse zaken Kouchner: dit was geen falen maar het begin van een succes.

9. Cijfers Amerikaans Joodse gemeenschap
71% van de Amerikaanse Joden geloven dat Israel meer doet om vrede te sluiten dan de Palestijnen.
74% van de Hamas aanhangers heeft geen belang bij vrede.
52% Abu Mazen zou wel belang bij vrede hebben.
61% steunt het streven naar een eigen Palestijnse staat op de Westbank en in Gaza.
47% meent dat de partijen zelf dit probleem moeten oplossen.
44% denkt dat vrede alleen met steun van Amerika kan worden gerealiseerd.
44% steunt de terugtrekking uit Gush Katif. Dat was tot kort geleden 63%.
83% sympathiseert met de Israeli's. 6% met de Palestijnen.
74% ging akkoord met de Gaza oorlog.
66% vindt dat de oorlog correct is gevoerd.
73% gaat akkoord met het dicht houden van de grenzen.
58% zegt dat als er geen akkoord met Iran is te sluiten, dat dit land dan moet worden aangepakt.
53% gaat akkoord met directe onderhandelingen Amerika-Iran.
79% Israel is verantwoordelijk voor de bescherming van haar eigen bevolking. Gedurende 61 jaar heeft Israel alles gedaan om vrede te sluiten.Dat is steeds door de Arabische wereld geblokkeerd.

10. President Peres
Tijdens zijn toespraak ter gelegenheid van de herdenking van de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog zegt hij o.a.: Vandaag is ook de opening van de Durban 2 conferentie in Geneve. Dit is het accepteren van racisme. De belangrijkste woordvoerder, Ahmadenijad, roept op om Israel te vernietigen en nogmaals de Holocaust te ontkennen.

Ik ben me ervan bewust dat Durban/Geneve door mij enkele keren herhaald en onderstreept wordt. Ik heb het moeilijk met dat circus, georganiseerd door de VN.
Moeilijk omdat b.v. Peres zich niet steeds met de politieke aspecten moet bezighouden. Dat is niet zijn huidige functie.Waarom praat hij, als hij dan toch zijn mond opendoet niet over het feit dat hij wel Abu Mazen ontmoet en de hand drukt. Deze man heeft ook de Holocaust ontkend en leiding gegeven aan terreur activiteiten. Beide "grootmeesters ontkennen deze massamoord, beiden zien Israel liever vandaag dan morgen van de kaart verdwijnen. Peres was de architect van Oslo. Daarmee heeft hij de PLO sterker gemaakt, laten bewapenen eveneens Arafat officieel een functie laten geven.

11. Obama en het M.O.
De koning van Jordanië, Abdullah, is door Obama eerder uitgenodigd dan Netanyahu. Tijdens zijn bezoek heeft Abdullah ook Hillary Clinton ontmoet. Obama is overigens ook van plan om Moebarak en Abu Mazen in Washington te ontmoeten.

Abu Mazen heeft op 28 Mei een ontmoeting. Dan zal de PA president Obama dringend verzoeken om Israel de 2 staten oplossing te laten accepteren en te stoppen met uitbreiding van de nederzettingen. Het doel van de huidige president van Amerika: ten koste van alles vrede sluiten in het Midden Oosten. In ieder geval heeft Bibi nu voldoende tijd om zich op deze ontmoeting voor te bereiden. Binnenskamers zal dit een hard gevecht worden. Naar buiten een persconferentie met een glimlach.
Het bekende spel is nu alleen gevaarlijker, omdat mijns inziens Obama niet alleen neigt naar de Moslem Arabische landen, maar ook in het M.O. Israel wil forceren concessies te doen, die gelijk staan aan zelfmoord.
Bibi reageerde tot nu toe door te zeggen: wij gaan door met ons beleid.

12. Engeland
Vanwege de door Israel begonnen oorlog tegen de Hamas in Gaza zal Engeland haar wapenleveranties naar Israel herzien. Een Britse bouwmaatschappij wilde weten of Israel Engelse wapens heeft gebruikt om de Palestijnen aan te pakken.
Milliband, de minister van Buitenlandse Zaken, heeft toegezegd een onderzoek te laten doen. Eveneens zullen de exportvergunningen worden bestudeerd. De export naar Israel is minder dan 1% van de Israëlische import. Volgens mijn informatie wordt niet onderzocht welke wapens de PA / Hamas gebruikt. Ook vraag ik me af wat een producent/exporteur voor gewetensbezwaren zou moeten hebben wat het gebruik betreft. Maar misschien krijgen we in Engeland een 2e Nobel, de voormalige wapenproducent.
Inmiddels is bekend geworden dat de Schotse vakbond tijdens haar jaarvergadering ook heeft besloten Israëlische goederen te boycotten. Daarmee werkt het dus samen met Ierland dat zich bij Engeland heeft aangesloten. Een Schotse delegatie heeft in februari een bezoek aan Israel gebracht en een krans gelegd bij het graf van Arafat.

13. Smokkel
De smokkel activiteiten uit Egypte naar Gaza zijn weer vol op aan de gang. Er zijn meer dan 160 tunnels in gebruik. Iran is nu weer in staat om via de tunnels goede raketten naar Gaza/Hamas te sturen. Tevens is gebleken dat de meeste terroristen op bevel van hun leiding in burger kleding actief zijn. Daarmee zou wel de moraal en kwaliteit verminderd zijn.

14. De cast lead oorlog
Door een door het VN samengesteld comité zijn 13 gevallen onderhevig aan onderzoek wat betreft de internationale code. Israel heeft in deze geen medewerking toegezegd. Het gaat dus om VN gebouwen, scholen, Rode Kruis faciliteiten enz. Israel heeft overigens aangetoond overal mappen van deze projecten te hebben aangelegd om te voorkomen dat onschuldige burgers het slachtoffer zouden worden. Een Israëlisch onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat de betreffende gebouwen bewust zijn gebruikt om mensen in gevaar te brengen en dus de nodige internationale publiciteit te krijgen. Daarom mag aangenomen worden dat de Hamas bewust burgers als schietschijf heeft gebruikt. Het IDF is heel voorzichtig te werk gegaan. Hamas opereerde b.v. ongeveer 80 meter van een UNRRWA school en schoot daar vandaan 80 mortieren. Resultaat: 30 gewonden bij het IDF. In de school: 42 doden.Oorzaak: de terroristen opereerden vanaf die plek. De UNRRWA gebouwen en die van het Rode Kruis werden gebruikt als voorraadschuur van wapens. Israel heeft 5 comités o.l.v. een niet bij de oorlog betrokken kolonel samengesteld. Volgens hun rapporten heeft het IDF volgens de internationale wet geopereerd. Ieder weldenkend mens zal begrijpen dat een oorlog, een gevecht tegen het terrorisme, slachtoffers als gevolg heeft.
Gaza is een moeilijk slagveld. Ook omdat het om een guerrilla gaat en niet om een officiële oorlog. Duizenden raketten zijn vanaf deze plek afgeschoten gedurende de afgelopen jaren. Huizen zijn vaak "geboobytrapped". Israel heeft enkele keren meer dan 25.000 folders gestrooid en via de radio de burgers gewaarschuwd. Verslag van het onderzoek is overhandigd aan de advocaat generaal.

15. Lieberman - Suleiman
Volgens beide heren hebben zij een positief, vruchtbaar gesprek gehad. Hoewel ook hier verscheidene verhalen te lezen zijn, blijkt toch dat Suleiman, het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst, Lieberman te hebben uitgenodigd om Egypte te bezoeken. In ieder geval is afgesproken dat beide landen zullen samenwerken om stabiliteit, veiligheid en de basis voor vrede te verzekeren. Ehud Barak is eveneens uitgenodigd. Maar deze ontmoeting vindt pas plaats na het bezoek van Bibi. Bibi is zich overigens op een degelijke manier aan het voorbereiden voor de ontmoeting met Obama. Hij gaat niet als jaknikker. Ook niet als iemand die concessies bij voorbaat gaat doen. Wel als een man, die een duidelijk beeld zal geven. Consequentie kan zijn dat Israel alleen op de wereld zal staan. Belangrijk voor Israel is en blijft:de ontwikkeling in Iran en het handhaven van Israel als thuisland voor de Joden. Obama zal wel wijzen op de toezeggingen door Israel's leiders in het verleden al gedaan.

16. Hillary Clinton
Op 23 april waarschuwt mevrouw.Clinton de "rechtse " regering dat als het geen pogingen doet om met de PA tot een gesprek te komen het de goodwill van de Arabische landen verliest. Amerika is ongeduldig t.a.v. het dralen van Bibi Netanyahu.
In het Huis van Afgevaardigden zegt Hillary dat als Israel steun wil hebben t.a.v. de Iran dreiging, er wel wat moet gebeuren. Sinds Bibi immers aan het bewind is, zijn er geen Palestijnse rechten erkend zoals dat tijdens het bewind Olmert/Livni is gebeurd.
Amerika heeft echter verplichtingen wat betreft de 2 staten oplossing. Clinton stelt in ieder geval ook dat geen oordeel zal worden gegeven voordat Bibi in Washington is geweest. Diverse Congresleden oefenen druk uit op Clinton om te voorkomen dat geld voor de PA naar Hamas wordt doorgesluisd. Een en ander zal onder haar controle moeten zijn. Clinton zegt ook nog even tussen neus en lippen dat het beleid van Bush wat Iran betreft een totaal falen is geweest

17. Internationale conferentie in Praag
Deze bijeenkomst was een tegenhanger van Geneve. Duidelijk werd onderstreept dat Europa zich verzet tegen het heersende antisemitisme en nazisme. Men maakt zich grote zorgen over de groei van dit euvel en het legitimiseren van anti-Joodse vooroordelen en onbegrip wat betreft de staat Israel. De houding van Iran doorbreekt het charter van de VN. Daarom is het een noodzaak om Iran het lidmaatschap te ontnemen.

18. Obama- Jom Hashoa
Obamam tijdens zijn toespraak:
*Ik onderschrijf de steun voor Israel. De relatie is sterk en langdurend.
*Israel groeide door de destructie van de Holocaust. De geschiedenis geeft ons hoop, meer dan wanhoop.
Hoop die het uitverkoren volk ook de dagen van de exodus deed overleven.
*Amerika heeft steeds haar kracht aan Israel verbonden. Zelfs gedurende de 22 dagen Gaza. Dit is aangetoond door steeds een veto uit te spreken over anti-Israel resoluties. Resoluties die steeds een onmiddellijk een halt toeriepen aan de actie in Gaza tegen de Hamas.
*We verzetten ons tegen diegenen, die de Holocaust ontkennen, tegen racisme en antisemitisme.
*Ahmadenijad heeft de Holocaust ontkend terwijl hij deze ziet als de basis van de herrijzing van Israel.

19. Nogmaals Lieberman
In een gesprek met de Jerusalem Post zegt Lieberman:
*We moeten stoppen met het gebruik van slogans.
*Sinds ik in functie ben heb ik alleen al vandaag gesproken met de adviseur van Angela Merkel, de Chinese vertegenwoordiger van buitenlandse zaken, de Tsjechische premier en diverse andere officials.
Allen spreken over: bezetting, nederzettingen, bewoners
De slogan: land voor vrede, 2-staten oplossing, vluchtelingen probleem
Maar daar lossen we geen problemen mee op.
Israel heeft steeds sinds 1948 haar goede wil getoond. Nooit met succes.
Dus nu eerst praten over: veiligheid van Israel
betere economie voor de PA
stabiliteit in dit gebied.
Wij zullen ons buitenlandse politieke beleid uitstippelen. Dit zal op papier staan als Bibi naar Washington gaat.
*Recht op terugkeer is nooit een agendapunt geweest.

20. Peres-Topolanek
De Tsjechische premier heeft Peres toegezegd en dit als president van de EU om alles te doen voor Israel opdat het in de EU wordt opgewaardeerd. Daarmee dus de relatie EU - Israel verbeteren. Bibi heeft hierover gezegd dat de EU en de PA niet aan elkaar gebonden zijn. Dus de relatie met de een houdt geen verband met de relatie met de ander. Bibi zei dit tegen Topolanek en voegde toe:
*Wij aanvaarden geen eisen vooraf.
*Wij stoppen niet met uitbreiding van nederzettingen.Indien zij blijven bouwen, is er geen reden voor ons om niet door te gaan.

Het is weer een lang verhaal geworden en had nog langer kunnen zijn. Toch is de laatste weken de internationale discussie constant de zelfde. Wat gaat de rechtse regering van Bibi Netanyahu doen? Hoe kunnen we deze regering met een man als Lieberman dwingen om vrede te sluiten met de buren. Mijn antwoord is eigenlijk bekend en eenvoudig. Vrede sluiten met de huidige leiders van de Fatah en de Hamas is zelfmoord plegen. Wij hebben recht op ons land. Wij moeten dus niet afgeven maar opeisen. Dan schudden velen hun hoofd. Maar al die mensen vergeten dan dat een Palestijnse staat en een Palestijns volk op een kunstmatige manier door Arafat in het leven geroepen zijn. Het vluchtelingenprobleem hebben de Arabieren heel bewust niet opgelost.
Alleen al om deze drie punten kunnen we ieder dispuut ontrafelen en werken aan een veilig en Joods Israel. Daarom op deze dag, de 61ste verjaardag van het heropgerichte Israel ook U, goede vrienden nog vele jaren in vrede toegewenst.
Shalom,
Harry

Bekijk de weblog van Stichting Lechaim
www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15 zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim
Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800Bank
Identificatie Code (BIC):RABONL2U
IBANNUMMER: NL87 RABO 0117 7238 00