donderdag 9 april 2009

Harry''s Focus op Israel nr. 294

1. Inleiding
2. De nieuwe regering
3. Kabinet
4. Eerste zitting van het parlement (Knesseth)
5. Amr Moussa
6. Obama tijdens de G-20 conferentie in Londen
7. V.N. Human Rights Council
8. Davis Cup
9. Fatah – Hamas
10.Toerisme
11.Tsipy Livni
12.Abu Mazen
13.Aanslagen
14.VN Functie
15.Economische conferentie in Londen
16.Israel - V.N.
17.Doorbreek de stilte
18.Partij van de Arbeid
19.Abu Mazen – Irak
20.IDF opperbevelhebber
21.Iran
22.Obama
23.Cast Lead
24.Laatste nieuws
25.Slot

1.Inleiding

Tijdens de Paasdagen herdenken wij de verlossing uit de slavernij en de terugkeer naar het Beloofde Land. Het is zinvol om juist in deze weken, waar we een nieuwe regering hebben gekregen, daarbij stil te staan en ons af te vragen hoe de Joodse staat Israel de toekomst tegemoet kan zien. Tijdens mijn spreekbeurten in Nederland heb ik daar over mogen praten en een duidelijke visie gegeven. Israel gaat, mijns inziens, een moeilijke periode tegemoet, omdat de huidige president van Amerika, Barack Obama, een koers vaart en uitspraken doet, welke grote vraagtekens oproepen. Zoals op 7 april op het Engelse IBA nieuws door een politieke commentator werd gereageerd: De president weet blijkbaar niet waar hij over praat.
Israel heeft een nieuwe regering en die is gelijk aan de slag gegaan. Duidelijke uitspraken op politiek gebied evenals onmiddellijke maatregelen om de financiële crisis efficiënt te bestrijden.
In deze inleiding wil ik nu al Bibi Netanyahu complimenteren met de toch wel bijzondere wijze waarop hij een regering heeft samengesteld, die zelfs door tegenstanders gewaardeerd wordt.
We hebben mogen luisteren naar toespraken tijdens diverse conferenties en hebben ook in o.a. Haaretz beschuldigingen gelezen wat betreft het optreden van het IDF tijdens de Gaza oorlog.
Jammer dat ook in Nederland o.a. het NIW dit klakkeloos heeft overgenomen en dat het amper gecorrigeerd is, toen bekend werd dat alles kon worden verwezen naar het land van de sprookjes. Op deze plaats wil ik niet nalaten allen, die ertoe hebben bijgedragen mijn spreekbeurtenreeks tot een succes te maken, van harte te danken voor hun inzet en belangstelling voor onze stichting Lechaim. De stichting heeft een bijzonder hardwerkend bestuur, dat er voor heeft gezorgd dat op korte termijn goede resultaten zijn geboekt.
Het is een groot genoegen en eer om Lechaim in Israel te mogen vertegenwoordigen en op een efficiënte manier slachtoffers van terreur de hand te kunnen reiken.

2. De nieuwe regering
De nieuwe 1e minister, Bibi Netanyahu, heeft bij zijn introductie ondermeer gezegd dat de nieuwe regering twee uitdagingen heeft, de economie en de veiligheid.
Hoewel de huidige problemen niet door de regering zijn veroorzaakt, zijn we wel betrokken bij de internationale economische crisis.Wij hebben echter steeds vertrouwen gehad in de toekomst en ook gebeden voor terugkeer en herstel van politieke vrijheid.
Bij geen volk zijn meer wonderen in de geschiedenis gebeurd dan bij ons Joden.
De toekomst van het Joodse volk is afhankelijk van Israel. Daarom moeten wij een staat in stand houden die sterk, veilig en gezond is.
Het doel van de nieuwe regering is dan ook: eenheid.
Ik ben blij met de deelname aan de regering van de Avoda (de Arbeiderspartij).
De crisis is veroorzaakt door het radicale Islamisme.
Wij willen vrede met die Arabische landen, die samen met ons het fanatisme willen bestrijden.
Het is onaanvaardbaar dat ruim 60 jaar na de Holocaust Iran ons wil vernietigen.
Wij willen vrede met de PA via drie wegen; de economie, veiligheid, politiek.
Dit is mogelijk door de economie op een goede manier te ontwikkelen en door steun te geven aan de PA bij de bestrijding van het terrorisme. Voorwaarde is echter erkenning van de Joodse staat Israel.
Ik zal de economie leiden.Veel aandacht besteden aan de werkeloosheid, de armoede en de ouderen.
Eveneens aandacht besteden aan onze ontwikkeling.Wij zijn het volk van het boek, wij hebben veel bijgedragen aan de beschaving en de wetenschappen. Onze kinderen moeten weer behoren tot de leiders van de studenten in de wereld. Binnen 10 jaar dienen we weer mede aan de top te staan.
Ook het Zionisme vraagt aandacht. Onze jeugd moet weer de waarde van onze cultuur geleerd worden. Wij hebben de wereld ook de 10 Geboden mee gegeven.
Ik verwijs naar de Onafhankelijkheidsverklaring. Dus er moet worden gewerkt aan vrijheid en gelijkheid van alle burgers.
Ik ben een loyale partner voor ALLEN.
De huidige tijd is moeilijk. Daarom hebben we een grote regering samengesteld, die verantwoordelijk is voor de eerder genoemde eenheid.
Ik doe alles om Gilad Shalit vrij te krijgen.

De regering zal werken aan een oplossing voor het Israel - Palestijnse conflict. Het wil niet over de Palestijnen regeren.
Om vrede te krijgen moeten echter niet eerst concessies worden gedaan of geëist.
Er is tot nu toe geen oplossing gevonden, omdat Israel als Joodse staat nog steeds niet erkend is
De P.A. heeft tot op heden ook nog niets tot stand gebracht.Geen redelijke economie enz.
De internationale Gemeenschap moet stoppen met kritiek uitoefenen op Israel.

3. Kabinet
De regering is met 69 stemmen voor, 45 tegen en 5 onthoudingen aanvaard.
De belangrijkste partijen: Likoed, Yisrael Beitenu, Avoda en Shas.
Belangrijke leden:
Kamervoorzitter: Reuven Rivlin (Hij heeft al eerder de hamer gehanteerd.)
Premier: Bibi Netanyahu
Minister van Buitenlandse Zaken: Avigdor Lieberman
Pl.v. premier en minister van Defensie: Moshe Yaalon
Minister van Financien: Yuval Steinitz
Minister van Defensie: Ehud Barak
Minister van Binnenlandse Zaken: Eli Yishay
Minister van Onderwijs: Limor Livnat

Dit is de 32e regering sinds de heroprichting van de staat Israel. Haar beleidsplan:
verzekeren van veiligheid en sociale rechtvaardigheid
verbetering van de economie
behoud van het Joodse karakter
programma bestrijding crisis internationale economie
vermindering sociale verschillen rijk en arm
bevordering immigratie
respect voor alle G-dsdiensten
hervorming kiesstelsel
hervorming leerplan

4.Eerste zitting van het parlement (Knesseth)
Haar devies: verantwoordelijkheid, eenheid en werk!
Het kabinet is een eenheidsregering. Doelbewust als zodanig samengesteld. Veel beslissingen moeten worden genomen en veel onderwerpen behandeld.
Geen restauratie van de residentiewoning. De vorige regering heeft dit plan ad US $160 miljoen aangenomen. Haar laatste beslissing welke nu dus werd verworpen.
Het budget zal voor een periode van 2 jaar worden samengesteld. Dus kostenbesparing en geen politieke druk en onzekerheden.
Benoeming van Uzi Arad als hoofd van de nationale veiligheidsraad. Uzi was hoofd van de Mossad. Een van zijn belangrijke uitspraken:
“het is totaal ondenkbaar om Jeruzalem op te splitsen. Dit zou nog meer problemen opleveren"!
Dringende eerste hulp is nodig voor behoeftige families.
Opzetten van een veiligheidskabinet. Dat moet minimaal 5 leden hebben. Samenstelling: Bibi, Barak, Lieberman, Steinits en Neeman.
Extra toegevoegd: Begin,Yaalon, Meridor, Shalom, Ben Eliezer en Yishai.

De samenstelling van het kabinet, het te voeren beleid en de reeds genomen beslissingen geven aan dat deze regering duidelijk doel gericht is en haar opdracht serieus aanpakt. Het heeft een meerderheid in het parlement en deinst niet terug om beslissingen te nemen. Gezien de te verwachten problemen op internationaal gebied, geeft het vertrouwen in het beleid. "Vechten voor eigen overleving en zich niet laten beïnvloeden door druk van derden".
Duidelijk is ook dat de weerstand tegen Bibi c.s. tijdens de coalitiebesprekingen bij velen vraagtekens opriep. De media deden daar duidelijk aan mee. Deze regering heeft inmiddels het vertrouwen van velen gewonnen en de kans gecreëerd om inderdaad te regeren en niet op korte termijn tegen de muur te lopen en wankelen.
Het politieke systeem en het kiesstelsel, dient immers te worden aangepakt. Ongeveer 30 regeringen in zulk een korte tijd werkt negatief op beleidsvoering.

5. Amr Moussa

De secretaris generaal van de Arabische Liga zegt dat de benoeming van Avigdor Lieberman wel verandering van toon is, maar niet van beleid. De vorige regering ging ook door met uitbreiding van huizen enz. en hield zich ook niet aan het uitvoeren van internationale overeenkomsten.
Israel heeft toch ook nooit geregeerd op de vredesvoorstellen van Saoedie Arabie.en niet geluisterd naar de afspraken tijdens Annapolis. Lieberman zegt een en ander op een harde, agressieve toon. Dat is het enige verschil met zijn voorgangers.

6. Obama tijdens de G-20 conferentie in Londen
Op 2 april begroet Obama Abdullah van Saoedie Arabie en zegt hij hem het S.A. plan te steunen. We moeten niet vergeten dat Obama in 2008 tijdens een ontmoeting met Abu Mazen gezegd heeft: " Israel zou wel gek zijn om dit plan niet te aanvaarden"!

Het plan van Saoedie Arabie houdt in: afgeven van alle gebieden buiten de 1949 grenzen. Dus dat is ook inclusief: Oost Jeruzalem, de Tempelberg en de Golan.
Tevens het vrij laten van alle terroristen en terugkeer van de zogenaamde vluchtelingen
Consequentie o.a.: verdrijven van 800.000 Joden uit eigen land.

7. V.N. Human Rights Council

Amerika heeft besloten lid te worden van deze raad. Israel is niet blij en Joodse organisaties in Amerika ook niet. Deze raad is wat beleid betreft simpelweg duidelijk antisemitisch ingesteld.
Hillary Clinton beweert dat Obama een nieuw beleid wil voeren en een goede sfeer creëren. En dat hij dus ook het systeem van de raad wil verbeteren. De raad bestaat uit 47 leden, waar van er nu weer 3 benoemd moeten worden.

8. Davis Cup
Zoals denkelijk bekend, heeft Zweden niet toegestaan dat er toeschouwers werden toegelaten tijdens de tenniswedstrijd Zweden tegen Israel in Malmo.
Motief: het is niet in staat de veiligheid te garanderen. Aangezien er tijdens de botsing Israel-Hamas in de Gaza-strook (Cast Lead) veel botsingen waren in diverse gebieden en steden in de wereld heeft men een en ander niet aangedurfd Dus was er een leeg stadion. De tennisbond heeft Zweden nu een boete opgelegd van US $ 25000 5 jaar geen Davis Cup wedstrijden en US $ 15. 000,- te betalen wegens verlies inkomsten.
In Malmo is 32% van de bevolking Moslem.

9. Fatah - Hamas
De besprekingen, welke in Cairo zijn gehouden, zijn na 2 dagen onderhandelen afgebroken. De afgevaardigden komen over 3 weken weer bij elkaar.
Mashaal, de man van Hamas, verwijt Fatah dat het van hem eist Israel als Joodse staat te erkennen.Volgens de Hamas leider heeft dit niets van doen met de onderhandelingen welke weer een betere onderlinge verhouding tot stand moeten brengen. Fatah verwijt Iran dat het Hamas onder de duim houdt.

10. Toerisme
De internationale crisis blijkt totaal geen invloed te hebben op het toerisme in Israel. Het aantal Christenen dat met Pasen Israel bezoekt ligt 17% hoger dan in het topjaar 2000.
In 2008 waren het 1.8 miljoen Christenen (van een totaal van 3 miljoen toeristen) die Israel hebben bezocht.

11. Tsipy Livni
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken en aanvoerder van Kadima verwijt Lieberman dat hij in 20 minuten enkele jaren van opbouw heeft kapot gemaakt.
Ook Olmert verwijt de nieuwe regering dat het Annapolis heeft stuk gepraat.
0000000000000++ Men zou ook kunnen zeggen dat Lieberman de moed heeft gehad te stellen dat Annapolis geen basis voor besprekingen is geweest en dat Israel haar eigen beleid moet uitstippelen en geen dictaat van internationale machten moet accepteren.

12. Abu Mazen
De president van de PA roept het Kwartet op om druk uit te oefenen op Israel om Annapolis uit te voeren.Tijdens een bijeenkomst van de Arabische Liga beschuldigt Abu Mazen Israel van expansie, bouw van de veiligheidsmuur, blokkade van de Gaza-strook, verjoodsing van Jeruzalem en het gevangen houden van 11.000 Palestijnen (terroristen). Daardoor is het leven in de Westbank een hel geworden.

Abu Mazen zou zich eindelijk eens moeten afvragen waarom Israel genoodzaakt was en is om diverse genoemde maatregelen te nemen. Hij zou eindelijk eens moeten leren met een tong te praten en zijn verleden als terrorist afschudden.
Hij moet verder niet vergeten dat er tussen 1948 en 1967 geen zelfstandige Palestijnse staat was en dat resolutie 242 ook geen Palestijnse staat beloofd heeft.
De Westbank en Gaza waren in 1948/49 onder illegale controle van Egypte en Jordanië. Er is dus ook geen einde gemaakt aan een bestaande Palestijnse staat.
De Ottomanen (Turkije) beheerden het "beloofde land" tussen 1516 en 1918. Daarna werd het beheer overgenomen door Engeland. Tot 1948 was het dus Brits mandaat gebied. In 1920 in San Remo wordt dit gebied als Joods gebied erkend "Het nationale tehuis voor de Joden". In 1922 gaf Engeland ongeveer 80% aan de voorgangers van Abdullah, dus het huidige Jordanië.

13. Aanslagen
Het aantal aanslagen is niet bij te houden. Daarom alleen een weergave van 1 dag.
4 april:
Een Palestijnse vrouw opent het vuur op barakken van de Israëlische grenspolitie in Zuid Israel. Zij wordt door het IDF gedood.
Het IDF doodt eveneens 2 Palestijnse terroristen tijden een confrontatie.Ter plekke werden vrij veel wapens gevonden. Niemand heeft de verantwoordelijkheid op zich genomen.

14. VN functie
Danny Carmon, plaatsvervangend ambassadeur van Israel bij de VN, is gekozen als voorzitter van de VN commissie voor bevolking en ontwikkeling. Dit gebeurde ondanks felle kritiek van de Arabische landen.
Carmon vertegenwoordigt het Westerse blok.Hij verklaart dat door zijn benoeming getoond wordt dat Israel wat te bieden heeft op sociaal gebied zoals b.v. familieplanning. Arabische vertegenwoordigers hadden een brief aan Ban Ki Moon gestuurd met het bericht dat het onverantwoord was iemand uit een land dat gebieden bezet houdt te kiezen. De stemming was: 28 voor en 19 tegen. Dit comité is een onderdeel van de ECOSOC, de economische en sociale Council.

15. Economische conferentie in Londen
Tijdens deze conferentie oefenen diverse leiders druk uit op Netanyahu om te werken aan een 2-staten oplossing. Angela Merkel belde Bibi om hun vriendschap te onderstrepen, maar ook om het vredesproces verder te ontwikkelen.
Zij hoopt van harte dat Israel de internationale pogingen zal steunen.Ook premier Brown belde om de woorden van Merkel te onderstrepen.
Barack Obama bleef niet achter en heeft donderdag in een gesprek met Abdullah
(Saoedie Arabie) zijn vredesplan, dat in 2002 gepubliceerd werd, ondersteund.
Beide heren bevestigen de sterke relatie tussen beide landen
Woordvoerder Robert Wood deelt mede dat de heren eveneens de huidige financiële crisis en de regionale politieke situatie hebben besproken.
Obama gelooft in de 2 staten oplossing en meent dat dit het beste resultaat voor beide landen is. Volgens Wood was Lieberman op de hoogte van het Amerikaanse beleid en haar opvattingen.
Lieberman zei namelijk een dag eerder dat er gesproken wordt over een document en niet over Annapolis.Een en ander heeft aldus Lieberman ook geen waarde.
Waar is er ontwapend tot nu toe? En waar is de terreur infrastructuur aangepakt?

Obama neigt naar de Moslem wereld en laat Israel vallen. Dit is niet de eerste keer. Zoals eerder vermeld heeft Engeland na acceptatie van de Balfour verklaring 80% van het Joodse land weggegeven. Engeland werd toen vriend van de Arabieren. Vandaag is het een zelfde situatie. Amerika neigt naar de Arabieren en benadert Iran. Dat zou goed zijn als het niet over de rug van Israel zou gaan. Ik benadruk een en ander misschien te vaak op dit moment. Maar we moeten ons bewust zijn van de gevaarlijke politiek die Obama ontwikkelt. Hij heeft bepaalde belangen. Amerika verkeert in een heel moeilijke economische positie.Dus hij is aan de slag gegaan. En wat maakt het uit om een klein landje op te offeren om een faillissement van een groot land te voorkomen? Met de wonderen van Pesach in gedachten, blijven we vechten voor ons eigen beloofde land. Geen moment twijfelen we aan onze toekomst en aan onze opdracht.

16. Israel - V.N.
Israel is niet bereid samen te werken met de VN fact finding commissie wat betreft mogelijke oorlogsmisdaden gepleegd tijdens de operatie CAST LEAD in de Gaza strook.
Formeel is dit nog niet doorgegeven. Maar dit is geen fact finding missie, maar een droeve vertoning. De Zuid Afrikaanse rechter Goldstone leidt de missie welke in januari aangewezen is door de Human Rights Council. De woordvoerder zegt de HRC werkt niet met mensenrechten, maar volgens een politieke agenda, samengesteld door niet democratische staten. Haar bedoeling: Israel uitschakelen en niet de waarheid zoeken.

17. Doorbreek de stilte
Een Israëlische organisatie heeft getuigenissen verzameld van soldaten in Gaza. De groep vecht voor de moraal in het leger, het IDF. Officieren zouden hebben gezegd: geen burgers sparen. Conclusie: allemaal geruchten, totaal geen feiten.
Vergeet aub niet dat het Israëlische leger een hoge moraal heeft.

18. Partij van de Arbeid
Terwijl ik de nieuwsbrief samenstel, ontvang ik het bericht dat Martijn van Dam, 2e kamerlid voor de PvdA, voorgesteld heeft sancties tegen Israel te ondernemen als de nieuwe Israëlische regering het lopende vredesproces kapot maakt. Dit proces zou al jaren lang aan de gang zijn.
Mijn advies: Uw eventueel lidmaatschap opzeggen en niet stemmen op mensen, die het roer totaal kwijt zijn en het woord objectiviteit niet kunnen spellen.
Ik ben net drie 3 weken in Nederland geweest en ik zou toch willen opmerken dat ik mij kan voorstellen dat de heer van Dam andere zorgen zou moeten hebben. Of is hij blind?

19. Abu Mazen - Irak
Tijdens zijn eerste bezoek aan Irak maakt Abu Mazen de volgende opmerkingen:
*Israel moet de oprichting van een Palestijnse staat accepteren en stoppen met de bouw op de Westbank als het inderdaad verder wil praten over vrede. Deze condities zijn essentieel om een politieke oplossing te vinden. Erekat zegt dat Abu Mazen Irak bezoekt om het probleem van de vluchtelingen door te nemen. Duizenden wonen in Irak en langs de Irak/Syrië grens. Abu Mazen wil eveneens betere relaties met Irak aanknopen. Hij ontmoet dan ook tijdens zijn “verrassingsbezoek” diverse Palestijnse figuren, die in Irak verblijven.

20. IDF opperbevelhebber
Opperbevelhebber Generaal Askenazi heeft per brief officieren en soldaten "toegesproken":
Pesach toont de waarde van vrijheid aan. Het leger wordt daarmee geconfronteerd omdat het het volk moet beschermen en de veiligheid waarborgen. Dit terwijl onze vijand zonder aanzien des persoon burgers als menselijk schild gebruiken. De ethiek van het leger is gebaseerd op onze kracht van rechtvaardigheid enerzijds en ons zwaard om vrede te handhaven anderzijds.
Deze taak vervullen wij met het handhaven van onze ethiek als Joden, als Israëli’s en als volgers van het IDF. Deze ethiek is steeds gehandhaafd. Ook tijdens de operatie Cast Lead. We hebben ons gericht op het vechten tegen het terrorisme en haar infrastructuur. Dit met de opdracht zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te veroorzaken. Dat wil zeggen behoud van levens en burgers, die niet gebonden zijn aan terreurgroepen. Dat is onze ideologie en cultuuridentiteit. Daarom was ik uit het lood geslagen, zoals velen met mij, te lezen verklaringen over militairen, welke onacceptabele acties omschreven. Deze verklaringen zijn onderzocht en zorgvuldig door de Militaire Politie bekeken. Alle beschuldigingen bleken totaal ongegrond te zijn en zonder enige basis. Als er inderdaad afgeweken zou zijn van onze normen, dan wordt dit bestraft. Wij blijven loyaal aan onze ideologie.


21. Iran
Als reactie op Obama, die Iran een bedreiging vanwege haar atoomprogramma vindt,z egt Iran dat Amerika en andere landen eerst zelf het arsenaal bommen moet ontmantelen.
Iran is geen bedreiging, het heeft geen bommen. Obama tracht betere relaties met Iran aan te knopen en wil een en ander los koppelen van Bush zijn houding. Als reactie op Noord Korea dat een raket afvuurde als satelliet zegt Obama een raket muur te bouwen in Europa zo lang Iran een bedreiging blijft. Iran, dat onafhankelijk is van het Korea programma, is de 4e olie producent in de wereld.

22. Obama

Obama in Turkije
Zijn toespraak tot het Turkse parlement:
De relatie met de Islam gemeenschap is niet gebaseerd op oppositie tegen het terrorisme.
We zoeken een relatie, die gebaseerd is op elkaars respect en belangen.
We luisteren en overbruggen misverstanden.
In het Midden Oosten zoeken we blijvende vrede tussen Israel en haar buren. We steunen een 2-staten oplossing. Dus vrede en veiligheid. Zie Annapolis en de Road Map. Die zal ik steunen als president van Amerika. Beide partijen moeten hier aan werken, beiden moeten voldoen aan hun verplichtingen.
U zoekt veiligheid voor Israel, eveneens zelfstandigheid voor de Palestijnen.
We moeten samenwerken en de Palestijnen de hand reiken. Palestijnen die in nood verkeren.

Boodschap van Obama aan Bibi Netanyahu
In Turkije verwerkt hij in zijn toespraak het volgende:
Verspil mijn tijd niet door een ander voorstel te doen.
Een nieuwe regering heeft het recht niet de Bush formule te wijzigen (Annapolis wordt bedoeld).
Syrië is minder belangrijk. Palestina heeft de prioriteit.
Iran gaat of praten of wapens gebruiken.

In Praag zegt Obama:
Een atoombom kost 100.000den doden. Dus overal vernietigen.
Erdan, vertegenwoordiger van Israel, reageert door te zeggen: Israel neemt geen opdrachten van Obama aan. Lieberman is een geweldige man, die o.a. zegt: wij hebben geen verplichting t.a.v. Annapolis. De Knesseth heeft op dat gebied nooit iets aanvaard. De verkiezingen tonen aan dat Israel geen 51ste staat van Amerika wordt.
Maar volgens eigen zeggen is Obama een goede vriend van Israel. Er komt dus een positieve communicatie. Bibi 's woordvoerder: Israel waardeert de visie van Obama wat betreft de veiligheid en wil om vrede te creëren.

23. Cast Lead
Vier reservisten, die gevochten hebben in Cast Lead, hebben de advocaat generaal verzocht de laster, welke te lezen is in Haaretz, te onderzoeken. Dit blad heeft beschuldigingen, die niet onderzocht zijn, gepubliceerd. Twee militairen zouden hebben verklaard dat geschoten is op een onschuldige vrouw en haar kinderen. Gebleken is dat de soldaten het van derden gehoord hebben en zelf niet gezien. Gebleken is nl. dat de vrouw in kwestie zonder letsel rondloopt. Haaretz heeft niets onderzocht. Helaas het NIW (Het Joodse weekblad in NEDERLAND) dat aan dit sprookje een artikel heeft gewijd, ook niet. Dit is een ernstige zaak. Kritiek is in een democratie noodzaak. Maar dan moet het wel onderbouwd zijn.

24. Laatste nieuws
Obama bereidt zich voor op een botsing met Bibi.Hij zal de democratische fractie op de hoogte brengen van de huidige stand van zaken.
Kern van de zaak: de uitspraken van Bibi wat betreft de Palestijnen/Palestina.
Obama heeft zich wel verplicht te werken aan de veiligheid van Israel.
Kijk in deze naar zijn diverse uitspraken.

25. Slot
Ik heb U gedurende een aantal weken geen berichten gestuurd. Daardoor heb ik in deze brief wel een aantal zaken verwerkt welke wat ouder zijn dan mijn gewoonte is.
Duidelijk is dat we op dit moment in een moeilijke periode verkeren en het hoofd koel moeten houden. Verder is ook in Israel de economische toestand niet al te rooskleurig.
Een te hoog percentage werkelozen en een te groot aantal families leven onder de armoede grens. Hierover in de volgende Focus enige cijfers.

Van deze gelegenheid maak ik graag gebruik U nu al prettige paasdagen toe te wensen.
Vurig hoop ik dat Pasen 2010, algemeen gesproken, beduidend vrolijker zal zijn.

Shalom,

Harry

www.stichtinglechaim.blogspot.com
*
De nieuwsbrief wordt U allen regelmatig toegezonden. Wij zouden het waarderen indien U een vrijwillige (kwartaal) bijdrage van Euro 15,- zoudt willen overboeken om dit werk op een goede manier te mogen voortzetten. Bij overboeking gaarne vermelden: Focus
*
Stichting LeChaim

Rabobank Voorne-Putten Rozenburg
Rabo 11.77.23.800
Bank Identificatie Code (BIC):RABONL2UIBANNUMMER: NL87
RABO 0117 7238 00